پیشگام نخستین تلویزیون علمی و تحصیلی در افغانستان است که از آغاز سال 1394 خورشیدی توسط یک مجموعه ی نخبه و اهل علم تهداب گذاری شده است. اندیشه ایجاد چنین تلویزیونی بیش از 10 سال پیش توسط پروفیسور دکتور جاوید سنگدل شکل گرفته است. این شبکه نتیجه یک تحقیق علمی توسط آقای سنگدل در اتحادیه اروپا سویس انجام شده میباشد.
طرح ایجاد این شبکه در یک نشست علمی در جمع استادان و صاحب نظران اروپایی مورد تایید ق
رار گرفته و سرانجام عملی گردید. راه اندازی شبکه تلویزیون با رویکرد علمی-تحصیلی کاری بسا دشوار است؛ اما وجود ظرفیت تخصصی و ویژه گیهای منحصربه فردی که در مجمع علمی دنیا -شامل چند دانشگاه- وجود دارد این امر خطیر را سهولت میبخشد. تلویزیون پیشگام در بین خانواده رسانههای افغانستان، رسانه ایست که در اختیار داشتن دانشمندان، پروفیسوران، استادان و همکاران ملی، جهانی و و با تشکیل گروه کاری بین المللی و متعهد نقش متفاوتی را عهده دارد و سبب رشد و ترقی کشور عزیزمان، منطقه و فراتر از آن خواهد شد.
تلویزیون پیشگام حضور تأثیرگذار، متفاوت و مردمی در راستای اعتلای فرهنگ ناب و علم محور جامعه گام برمی دارد؛ اما پرسش بنیادی اینجاست که با وجود اینهمه رسانهی تصویری در افغانستان که بهعنوان های گونهگون شکل گرفته اند، تلویزیونی با این رویکرد، چه جایگاهی را از آنِ خود خواهد کرد؟ همانگونه که میدانیم رسانههایِ تصویری با همهی دست آوردها و برتریهایی که در چندین سالِ اخیر نسبت به یکدیگر داشته اند، هرکدام به اندازه ی سهمِ خود موثریت یا عدم آن را بر بیننده های شان بر جای گذاشته اند. بدیهی است که تلویزیون پیشگام بهعنوانِ یک رسانه ی نوظهور، با محوریت علمی و با رویکرد دانشورانه به نشرات خویش آغاز خواهد کرد و بالاتر از سهم خود، گامهای بلندی را در جهت پویایی و رشد جامعه، به خصوص رشد نسل جوان و با انگیزه ی افغانستان در عرصههای مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بر خواهد داشت.
پیشگام با ابتکار و نیت تغییرِ مثبت و بلند بردنِ سطح آگاهی مخاطبان، میخواهد به چیستها و رویدادها، نه به گونه ی سطحی و گذرا، بلکه با کنشهای سنجیده شده و همه جانبه بپردازد تا فضا را برای رشد اندیشهی بیننده های خویش مساعد ساخته و با تأثیر بر آنها شرایط بایستهای را برای رشد افراد اندیشهگر و کنجکاو به وجود آورد. چنانکه واضح است افغانستان با پیشینه ی باستانیِ چند هزارساله، سرشار از اسطورهها و پربار از آبدات تاریخیِ به جامانده از تمدنهایِ گذشته و مکانهای تاریخیِ دست نخورده است که نیاز به معرفی و بازنگری دارد، که متاسفانه بر اثر چالشها و مشکلات گوناگونی که پشت سر گذاشته است، دانش، فلسفه، علوم اجتماعی، علوم انسانی و فزیکِ نوین هنوز هم برای شماری از باشنده های این سرزمین نامهای نا آشنایی هستند.
گاهی شاهد آن هستیم که برخی از ارزشهای پسندیده و ناپسند از گذشته تا اکنون به گونه فزاینده دگرگون شده است و آنچه در میان نسلهای پیشتر بهعنوان خط سرخ پنداشته میشد، امروز مبدل به یک نوع فخر و چراغ سبز شده است. با درک این مفاهیم، هر یک از موارد ذکرشده نیاز به واکاوی و پژوهش دارد تا هر باشنده این مرزوبوم در هرکجای این جهان که هستند با قلبهای بیآلایش و یک رنگ با کشورشان همنوا، همسو و آشناتر گردند. با این اوصاف پیشگام به هرکدام از این موارد به عنوان مسوولیت درازمدت خویش توجه داشته و با درک چنین اوضاعی میکوشد تا تعهد میهنی خود را به انجام برساند.