Video: Ecopresa. Această ploșniță verde a intrat în casă prin geamul deschis. Am prins-o când era pe tavan, cu ajutorul unui recipient din plastic, dar după mai multe încercări – parcă era mai ageră decât ploșnițele marmorate.
Toamna târziu, culoarea exemplarelor adulte de ploșnițe verzi se schimbă către maroniu. Au o lungime a corpului de 12-15 mm și o lățime de vreo 7 mm. Iernează sub scoarța copacilor în natură.
iTicket Ecopresa
Chiar dacă nu poți participa la plantări când vine sezonul, sau ești departe plecat/ă, sau nu poți veni la Festivalul Pădurilor, însă ți-ai dori să dăruiești patriei un copac (sau mai mulți), acum poți s-o faci într-un mod foarte simplu. Tu îl cumperi online, pe iTicket, iar noi îl plantăm.
Chiar dacă participi la plantări, e multă nevoie acum și de copaci (copaci buni) - la fel, poți să cumperi și tu unul, iar la toamnă mergem să-i plantăm împreună.
Și nu puieți simpli. Cumpărăm copaci cu rădăcină protejată - au o rată de prindere de peste 85% și au nevoie de mai puține îngrijiri de după plantări față de copacii obișnuiți, cu o rată medie de prindere de cca 35% șicare trebuiesc îngrijiți sistematic.
Luăm și copaci buni, precum stejarii și frasinii. Îi cumpărăm de la familia Grițcan (povestea lor frumoasă o găsiți pe Ecopresa) și îi vom planta împreună în raioanele Telenești și Mereni, împreună cu mai mulți voluntari, inclusiv elevi din Școala din Telenești și Liceul Waldorf din Chișinău.
Prețul unui bilet este de 100 lei și îl puteți cumpăra, urmând acest link: https://shorturl.at/uPMFe
Prețul include materialul săditor (cca 80%), impozite și activități de îngrijire.
---------
Echipa Ecopresa/Asociația Jurnaliștilor de Mediu vine cu această inițiativă ca și contribuție pentru Programului Național de Împădurire și își asumă să asigure transparența și comunicarea pe parcursul întregului proces.
Ploaia din 14 septembrie în Chișinău. Video: Ecopresa
Surpriză! Avem în RM nu unul, dar doi fluturi ce seamănă cu pasărea colibri: Macroglossum stellatarum (Sfinx colibri, Molia colibri) și Agrius convolvuli (Molia șoim).
Acesta din video este Agrius convolvuli. Îl deosebim de ruda sa Sfinx colibri după dungile roșii (roz) și negre.
Le mulțumim cititorilor-biologi pentru informație!
----
Molia șoim și Molia colibri fac parte din categoria fluturilor nocturni. Dar, spre deosebire de alte specii nocturne, sunt mai activi în orele cu lumină. Seamănă cu pasărea colibri prin felul în care-și mișcă rapid aripile atunci când planează deasupra florilor pentru a le culege nectarul și prin faptul că au trompe lungi, care amintesc de ciocul acestor păsări. Sunt ageri, trec rapid de la o plantă la alta.
Foto cu cei doi fluturi și articolul complet pe site-ul Ecopresa: rb.gy/gvbnjy
Festivalul Pădurilor
Festivalul Pădurilor, reședința prezidențială de la Condrița, 14 septembrie. Notați-vă în calendar și urmăriți pe pagina evenimentului postările ce urmează pentru detalii despre program, precum și informații importante de știut. Mai jos, povestim în linii mari ce pregătim:
🌿EXPOZIȚII INTERACTIVE:
Expoziții din cele mai diverse domenii - de la plante la ghiveci, artă, artizanat, sau lăzi pentru compostare, până la cele mai performante tehnologii eco – toate vor fi însoțite de specialiști gata să vă povestească și să vă răspundă la întrebări.
🌿ACTIVITĂȚI pentru adulți și copii:
Vom verifica calitatea apei din râuri sau fântână, temperatura aerului în diverse condiții, înălțimea și volumul arborilor cu aplicații specializate, vom urmări păsările, vom țese, vom picta, vom face hiking, vom testa diverse tehnologii și practici pentru monitorizarea și protecția pădurilor, etc., etc.
🌿PANELURI DE DISCUȚII:
Vom asculta și vom discuta cu experți și experte din cele mai diferite domenii de mediu – am ales subiecte bune de tot.
🌿IARMAROC:
Aici veți putea cumpăra produse locale și certificate ecologic, lăzi pentru compostare, produse cosmetice și de igienă prietenoase mediului, artizanat, mâncare, dulciuri, băuturi răcoritoare etc.
🌿RELAXARE:
Sunt câteva spații numai bune pentru hamace și tolănit pe covorașe. Noi vom aduce câteva, dar luați și cu voi de acasă.
🌿DISTRACȚII: Perete de alpinism, slackline, quizuri, jocuri din lemn, cățărări pe funii, bătălie cu hârtie etc.
🌿PROGRAM ARTISTIC: (scena 1) ansambluri folclorice, taraf, fanfară, buciumași, (scena 2) muzică clasică, (scena 3) etno fusion și concert rock.
Pentru detalii, urmăriți în evenimentul Festivalul Pădurilor postările ce urmează.
----
🌳 Festivalul Pădurilor este organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu/Ecopresa și Societatea Ecologică ”Biotica”, în
Art of Alex Buretz, despre baloanele la careurile școlare. Vom vorbi pe și vom reveni la acest subiect până la sfârșitul epocii “cu baloane este cel mai frumos”.
Să revizuim la nivel de societate înțelegerea despre frumos, să ne întrebăm “cine a zis că un careu nu poate avea loc fără baloane”, să descoperim că sunt alternative mult mai frumoase, mult mai creative și haideți să ne învățăm copiii de mici să respecte mediul (nu doar verbal).
——-
În comentarii găsiți un material desfășurat despre un liceu din Chișinău care a renunțat la baloane de 10 ani, cât de gravă sau nu este povestea cu baloanele, și ce alternative putem aplica.
Sunt multe păreri că producătorii noștri exagerează cu prețurile culturilor cu certificate ecologice.
De ce sunt acestea mai scumpe, ne răspunde producătorul Vasile Niculita, de la ferma agroecologică Ecoparadis.
Spoiler: Vasile a început afacerea în 2017, dar încă n-a reușit să o răscumpere.
Vasile își vinde produsele la EcoLocal.
Dacă nu aveți somn și încă n-ați aflat (sau ați uitat) că astăzi este noaptea perseidelor, mai aveți o oră să reușiți.La 00:00 va începe apogeul perseidelor, una dintre cele mai așteptate ploi de meteori ale anului. Între miezul nopții și dimineața, cerul va fi inundat de până la 100 de meteori pe oră - un spectacol astral de-a dreptul magic. Pentru o experiență cât mai frumoasă, cel mai bine este să vă mergeți către zone situate din afara orașului, unde cerul este mai întunecat, departe de strălucirea artificială urbană.Puteți să le urmăriți și în următoarele 3-4 zile, dar va fi mult mai „modest”.Sursa video: bytomedwards.com
Vizită în Germania
De data aceasta suntem în Germania și observăm cm trăiesc și alte “case”, cm gândesc și cât de important este mediul pentru ei.
Hillidava YogaFarm
S-au mutat de la Chișinău la țară de mai mulți ani, practică grădinăritul cu elemente de permacultură, oferă turiștilor cazări în case tradiționale, produse ecologice și lecții de Yoga.
Oxana și Danil, împreună cu trei copii, locuiesc la Hiliuți (Râșcani, Nordul republicii), în casa moștenită de la bunici. Cu timpul, au cumpărat mai multe case de prin vecini, pe care le oferă iubitorilor de agroturism.
Au o grădină mare, culturi ecologice (cu acte în regulă), iar surplusul îl vând la piața EcoLocal.
Danil predă și ore de Yoga de prste 20 de ani.
Am fugit și noi de arșița insuportabilă a orașului la @Hillidava YogaFarm, iar Oxana a acceptat bucuroasă să ne facă o excursie și să ne povestească prin ce se ocupă grădinăritul lor de cel convențional.
„Peștișorul de argint” este numele gândacului din video. Și pentru că nu-l cheamă „Peștișorul de aur”, trebuie să scapi cât mai grabnic de el, dacă-l vezi prin casă: produce daune. (În video se aude cm pisica miaună la vederea lui.)
Peștișorul de argint are o lungime de 12-25 milimetri și este răspândit pe tot globul. Găurește tapetele, orice găsește din hârtie, dar și hainele, obiectele din lemn.
Nu înțeapă, dar este activ noaptea și ajunge uneori pe corpul oamenilor care dorm. Nu transmite boli, dar celor cu piele sensibilă le provoacă mâncărime și chiar durere pe locurile de care s-a atins.
Peștișorul de argint poate atrage în casă alte insecte, care-l vânează: urechelnițe, centipede de casă și păianjeni.
Are solzi mici, la fel ca peștii. Se mișcă rapid, îi plac locurile întunecoase, calde și umede, cm ar fi subsolurile, mansardele, dar poate supraviețui și în medii uscate și reci. Pătrunde în casă prin geam, prin crăpăturile din fundație și din pereți. Poate ajunge la noi și odată cu cutiile de carton în care ne sunt livrate mărfuri. În locuința omului, preferă baia, se poate ascunde și în coșurile pentru rufe.
Se hrănește cu carbohidrați, mai ales cu zahăr și amidon. Mănâncă și particule uscate de piele umană, insecte uscate, firimituri. Este atras de celuloză, intră în sertarele și dulapurile cu cărți, caiete, reviste, în pachetele cu alimente, poate fi văzut în recipientele din plastic depozitate fără capac.
Peștișorul de argint se înmulțește foarte rapid: o femelă poate depune zilnic de la 2 până la 20 de ouă. Și – atenție! – aceste insecte au o durată de viață de mai mulți ani (chiar și 8 ani).
Pentru a nu atrage aceste insecte și a preveni înmulțirea lor, ar trebui să ținem sub control umiditatea, să aerisim cât mai des baia, să nu depozităm haine și hârtie umede.
Peștișorului de argint nu-i place mirosul de