Ecopresa

Ecopresa Ecopresa este redacția Asociației Jurnaliștilor de Mediu. Producem materiale pe subiecte de mediu
(7)

La 16 noiembrie începe campania de împădurire de toamnă 2024. În această zi și în zilele următoare suntem invitați și aș...
07/11/2024

La 16 noiembrie începe campania de împădurire de toamnă 2024. În această zi și în zilele următoare suntem invitați și așteptați să participăm la plantări pe 440 de terenuri deja pregătite, din cadrul a 160 de primării din toate regiunile.

Cum alegem un teren din preajma localității noastre? Accesăm site-ul Agenției „Moldsilva” www.moldsilva.gov.md, apoi apăsăm pe butonul „Participă la plantări toamna 2024”.

---
Încă 4.000 de hectare de pădure vor fi plantate în Republica Moldova până la sfârșitul toamnei - 26 milioane de puieți de stejar, frasin, salcâm și arțar ș.a. Cu cele 3.300 de hectare plantate primăvara, suprafețele împădurite în 2024 vor depăși 7.300 de hectare.

---
Startul oficial al campaniei de împădurire de toamnă a fost dat joi, 7 noiembrie, de Sergiu Lazarencu, ministrul Mediului, și Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”, în cadrul unui eveniment organizat la Mălăiești, Orhei. Pe 16 noiembrie, aici vor planta 40 de hectare de pădure angajații Guvernului.

---
Autoritățile publice locale au oferit peste 24 de mii de hectare de terenuri pentru împădurire de la lansarea, anul trecut, a Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor.

Toamna aceasta, în regiunea de nord a țării vor fi create noi păduri pe o suprafață de peste 940 de hectare. Terenurile aparțin unor primării din raioanele Briceni, Ocnița, Edineț, Sângerei, Glodeni, Fălești, Drochia, Soroca, Florești, Șoldănești, Rezina.

În zona de centru, pentru împădurire au oferit peste 1.150 de hectare mai multe primării din Călărași, Orhei, Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Hâncești, Criuleni, Anenii Noi, Ialoveni.

În zona de sud, vor fi împădurite peste 1.200 de hectare, pe terenurile unor primării din raioanele Leova, Cahul, Cantemir, Comrat, Basarabeasca, Cimișlia, Ștefan Vodă, Căușeni, Taraclia, mun. Cahul.

Articolul complet pe site-ul Ecopresa: https://shorturl.at/whfnN

Spre deosebire de anul trecut, compensația pentru energie va fi acordată anul acesta în bani - în numerar, sau prin tran...
05/11/2024

Spre deosebire de anul trecut, compensația pentru energie va fi acordată anul acesta în bani - în numerar, sau prin transfer pe card.

Această modalitate este prevăzută în Memorandumul semnat de Guvern cu Fondul Monetar Internațional (FMI), însă multe opinii susțin că nu ține cont de realitățile din Republica Moldova.

Potrivit expertului în energetică Sergiu Tofilat, există pericolul că vor fi mulți beneficiari care își vor cheltui compensația pe alte lucruri, acumulând datorii la facturile pentru căldură, gaz și energie electrică, iar întreprinderile din sectorul energetic vor avea mari probleme.

„Compensațiile se acordă oamenilor cu venituri mici. Când nu prea ai ce mânca, ultimul lucru la care te gândești e să achiți factura pentru încălzire”.

Mai mult, Sergiu Tofilat susține că această modalitate contravine Legii privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care stabilește că ajutorul trebuie reflectat „în factura de plată”.

La rândul său, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, estimează că „riscul de neachitare este foarte mic”.

Ministrul Alexei Buzu susține că acordarea compensației în bani, dar nu direct în factură „este cea mai eficientă metodă” și acest lucru îl arată „experiența noastră și a altor țări”.

„Avem încredere în cetățenii Republicii Moldova. Oamenii știu cel mai bine cm să-și gestioneze banii. Noi nu ne punem asemenea întrebări când achităm pensii sau indemnizații sociale. (…) Cel mai numeros grup de beneficiari sunt pensionarii – un grup foarte disciplinat, care achită facturile imediat cm vin”, a răspuns Alexei Buzu.

- - - - - -
Mențonăm că mărimea compensațiilor la energie va fi cunoscută abia către începutul lunii decembrie, după prelucrarea cererilor depuse și adoptarea unei hotărâri de Guvern.

Articolul complet, cu detalii despre înregistrarea pentru compensații și modul în care va fi stabilită mărimea acestora: https://shorturl.at/kdIvC

Începând cu astăzi, putem aplica pentru compensații la energia consumată în sezonul rece 2024-2025,  pe platforma compen...
04/11/2024

Începând cu astăzi, putem aplica pentru compensații la energia consumată în sezonul rece 2024-2025, pe platforma compensatii.gov.md.

Spre deosebire de anul trecut, când reducerile erau aplicate direct în facturi, de data aceasta ajutorul va fi oferit în bani, direct în conturile bancare sau prin oficiile poștale și va acoperi perioada noiembrie - martie.

Cei fără acces la internet pot apela la ajutorul asistentelor/asistenților sociale/sociali, sau în centrele unificate de prestare a serviciilor (CUPS).

Condiții de eligibilitate

Pentru a aplica, trebuie să ne asigurăm că nu ne aflăm în următoarele situații:

- Valoarea imobilelor deținute de membrii gospodăriei depășește 2.500.000 lei.
- Venitul din dividende al membrilor gospodăriei a fost mai mare de 300.000 lei în 2023.
- Am locuit în Moldova mai puțin de 8 luni în ultimele 12.
- Am consumat, în medie, mai mult de 350 m³ de gaze naturale lunar în sezonul precedent.

Cum aplicăm online?

Accesăm https://compensatii.gov.md pentru a completa cererea, având la îndemână informațiile despre membrii gospodăriei și facturile de energie, veniturile solicitantului/solicitantei pentru lunile mai - octombrie (putem indica veniturile lunare obținute cu aproximare rezonabilă, în baza informațiilor de care dispunem).


Modalități de încasare a banilor

Ajutoarele vor fi plătite prin:
- Cont bancar social: pentru beneficiarii de alte ajutoare sociale.
- Cont bancar personal: dacă s-a indicat un IBAN valid în cerere.
- Oficiile poștale: pentru cei fără cont bancar.

Compensația se va calcula individual prin sistemul „Vulnerabilitatea Energetică”, având în vedere venitul familiei, numărul de membri și sursa principală de încălzire (gaz, energie electrică, termică sau combustibil solid).

De puietul ales pentru sădire depinde reușita plantării pădurilor și fâșiilor forestiere de protecție în jurul bazinelor...
25/10/2024

De puietul ales pentru sădire depinde reușita plantării pădurilor și fâșiilor forestiere de protecție în jurul bazinelor de apă, câmpurilor arabile, pe terenurile degradate.

Tot mai recomandată în ultimii ani este utilizarea puieților cu rădăcina protejată, comparativ cu cei fără pământ în jurul rădăcinilor, cunoscuți și sub numele de „puieți cu rădăcină nudă”.

Puieții cu rădăcina protejată au o rată de înrădăcinare de peste 85%, iar cei cu rădăcina nudă – de doar vreo 33%.

Experiența recentă arată că puieții cu rădăcină protejată se înrădăcinează chiar și în proporție de 99% în Republica Moldova. Aceștia cresc bine pe cont propriu până și în condiții foarte vitregi, fără îngrijire și irigare, învingând secetele și vegetația din preajmă.

În favoarea puieților cu rădăcină protejată ne vorbesc doi oameni cu experiență în asemenea plantări: Alexandru Sainsus și Petru Vinari.

Alexandru Sainsus și colegii săi din proiectul Arboretum.Live (Follow-the-root) au vizitat recent copacii de stejar pe care i-au plantat cu rădăcina protejată cu un an și jumătate în urmă pe un teren foarte dificil din satul Vărzărești, raionul Nisporeni, împreună cu elevii unei școli profesionale locale. Puieții s-au prins în proporție de 99%. Copacii supraviețuiesc singuri, fără îngrijire.

Și Petru Vinari, consultant pentru comunicare la Societatea Ecologică „Biotica”, are experiențe pozitive cu plantarea copacilor cu rădăcină protejată: „Noi am plantat stejari pedunculați (puieți cu rădăcina protejată) acum doi ani, la Bălăbănești, raionul Criuleni, pe lunca râului, dar unde e mai uscat. Atât prinderea, cât și creșterea au fost mult mai bune, comparativ cu puieții cu rădăcina nudă”.

Puieții cu rădăcina protejată pot fi sădiți chiar și în afara perioadelor optime pentru plantare. Datorită protecției oferite de balotul de pământ sau recipient, acești copaci pot suporta mai bine variațiile de temperatură și umiditate, pot fi plantați chiar și în condiții meteorologice mai puțin favorabile. Stratul de pământ din jurul rădăcinilor îi apără și de boli și dăunători.

Deși puieții cu rădăcina protejată sunt mai costisitori decât puieții cu rădăcină nudă, beneficiile pe termen lung fac din această investiție una care merită cu adevărat.

Mai multe detalii, foto și un material video pe această temă găsiți în articolul publicat pe site-ul Ecopresa: https://shorturl.at/4zErk

Soba pe lemne poate încălzi mai bine și cu lemne mai puține dacă este întreținută corect, dacă sunt efectuate la timp an...
22/10/2024

Soba pe lemne poate încălzi mai bine și cu lemne mai puține dacă este întreținută corect, dacă sunt efectuate la timp anumite reparații și îmbunătățiri.

Specialiștii de la Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) vin cu recomandări:
- Curăță soba și coșul de fum o dată pe an.
- Repară sau înlocuiește coșul de fum, dacă este deteriorat.
- Pentru a evita condensarea, izolează hornul din pod.
- Dacă e posibil, înlătură „ursoaica” din podul casei, deoarece poate cauza situații periculoase.
- Adaugă dopuri sau ușițe pentru curățare și întreținere, dacă acestea lipsesc.

Important de avut în vedere: în fața sobei trebuie așezată o placă de protecție sau un covoraș special rezistent la foc pentru a proteja podeaua de jar sau scântei.

Dacă soba necesită lucrări complexe, cel mai bine este să apelezi la un specialist local, care poate oferi îndrumarea potrivită. Poți chema un profesionist să curețe soba o dată pe an - acest lucru va ajuta la economisirea lemnului, eliminarea riscului de incendiu și intoxicare cu fum. Nu este suficient să fie curățată doar camera de ardere a sobei, trebuie curățate și canalul prin care trece fumul, și coșul de fum.
Este bine să verifici în mod regulat coșul de fum, pentru a te convinge că nu are fisuri sau alte deteriorări.

---
Există și secrete legate de aprinderea corectă a focului în sobă. Dacă le știm, în loc de 8-9 m3 de lemne, vom consuma numai 5 m3.

Mai multe amănunte am inclus în articolul Ecopresa: t.ly/OdsaB

Înscrie școala ta! Elevii și profesorii au acum ocazia perfectă să afle mai multe despre eficiența energetică, energia v...
22/10/2024

Înscrie școala ta! Elevii și profesorii au acum ocazia perfectă să afle mai multe despre eficiența energetică, energia verde și impactul schimbărilor climatice asupra vieții noastre. Ei pot solicita ateliere interactive pe aceste teme anume pentru ei.

Organizatorul instruirilor, Green City Lab Moldova, îi invită să completeze chiar acum un formular: https://t.ly/hpWnz

Atelierele se vor desfășura în octombrie-decembrie și sunt concepute pentru elevii din clasele a V-a – a XII-a. Durata unui workshop va fi de 45 - 60 minute.

Se va discuta despre:
- Cum să îmbunătățești eficiența energetică a locuinței tale
- Cum poate biomasa să contribuie la un viitor mai verde
- Cum să faci față provocărilor aduse de schimbările climatice.

Detalii și organizare: [email protected], nr. de telefon 068010085.

---
Green City Lab Moldova desfășoară campania cu sprijinul UNDP Moldova și al Guvernului Japoniei, în cadrul proiectului „Răspuns multidimensional la provocările emergente în materie de securitate umană”.

---
Material realizat de Ecopresa, în cooperare cu Heinrich-Böll-Stiftung e.V.

Dacă întâlnim copaci de stejar comun/pedunculat (Querqus robur) cu multe ghinde calitative care cresc în regiunea de cen...
21/10/2024

Dacă întâlnim copaci de stejar comun/pedunculat (Querqus robur) cu multe ghinde calitative care cresc în regiunea de centru a Republicii Moldova, suntem rugați să le colectăm și să le transmitem proiectului Arboretum.Live/ Follow-the-root. Acesta își extinde pepiniera și are nevoie de semințe de la cât mai mulți stejari.

Atenție, este vorba de ghinde anume din zona de centru și anume din specia Querqus robur. Sau, cel puțin, suntem rugați să-i comunicăm unde am întâlnit stejari cu ghindă calitativă și din belșug, cu indicația exactă a geo-locației.

Să găsești ghinde anul acesta este un adevărat challenge

Stejarii rodesc abundent o dată la cca 7-10 ani, apoi ghindele lor sunt destul de puține (cu unele excepții). Ultima roadă bogată în Republica Moldova a fost în 2022, deci, acum ghindele sunt mai greu de obținut.

De la ce stejari să colectăm ghindele?

Cel mai bine este să colectăm ghinde de la stejari care cresc pe deal sau pe versant. Ghindele de la stejarii de luncă sunt potrivite doar pentru plantare în luncă. Preferabil, să fie copaci maturi - cu cât mai bătrâni, cu atât mai bine. Pădurarii ne pot oferi informații despre stejarii seminceri.
Fiecare categorie de ghinde se colectează și se etichetează separat: „de luncă”, „de deal”. Alegem doar ghindele tari, care nu se strivesc sub presiunea degetului.

După selectare, putem înțelege dacă ghindele pot deveni puieți cu ajutorul unui test simplu: le punem într-un vas cu apă. După 10-15 minute, ghindele sănătoase se scufundă, iar cele ușoare, fără mari perspective, rămân la suprafața apei.

Ghindele care au trecut testul trebuie uscate sub un acoperiș, la umbră, și puse apoi într-o pungă de hârtie. Scriem pe ambalaj categoria, data, locul colectării și le păstrăm pe
raftul de jos al frigiderului sau le transmitem la -the-root.

Alexandru Sainsus și colegii săi cultivă puieți cu rădăcina protejată (cu sistem radicular închis - crescuți în containere și apoi plantați cu tot cu pământul din jurul rădăcinii). Recent, ei au vizitat puieții de stejar cu rădăcina protejată pe care i-au plantat cu un an și jumătate în urmă pe un teren foarte dificil din satul Vărzărești, Nisporeni. Aproximativ 99% din stejari s-au prins cu succes. Copacii supraviețuiesc singuri, deși concurează cu vegetația locală și se confruntă cu secetele.

Mai multe detalii – în articolul complet: t.ly/VGkgY

---
FOTO: Stejar comun/pedunculat (Querqus robur). Sursa: gradinabotanica.umfst.ro

🌿 Ecopresa împlinește 11 ani! 🎉Vrem să vă mulțumim din inimă pentru că ați fost alături de noi în tot acest timp! Comuni...
18/10/2024

🌿 Ecopresa împlinește 11 ani! 🎉

Vrem să vă mulțumim din inimă pentru că ați fost alături de noi în tot acest timp! Comunitatea noastră crește constant și asta ne dă încrederea că munca noastră contează.

Vrem astăzi să revedem împreună câteva dintre materialele noastre de suflet, la care ați răspuns cu foarte mult interes și care sunt foarte utile pentru noi toți.

🟢 Categoria Video:

O excursie rapidă la pensiunea eco-turistică Hillidava YogaFarm – https://shorturl.at/KbXs7

Cum se aprinde CORECT FOCUL în SOBĂ pentru o economie de până la 40% din lemne? – https://shorturl.at/40CW4

T(u)rist în Moldova (despre mizeria înfricoșătoare de-a lungul lacului Stânca Costești) – https://shorturl.at/b0aTm

Chișinăul pe bicicletă (documentar) - https://shorturl.at/wwMiO

Casă pasivă (foarte-foarte economă energetic). Exemplul familiei Vrabie din satul Colonița – https://shorturl.at/DjpwI

Prețurile culturilor cu certificate ecologice din RM sunt mai mari. Cât de justificate sunt? https://shorturl.at/P2amm

🟢 Spoturi:

Dominte și Profir: Nebănuite sunt căile pe unde iese căldura și intră frigul în casă – https://shorturl.at/odz0U

Dominte și Profir: Cum economisim energia electrică – https://shorturl.at/mZEq0

🟢 Categoria text:

Betoane versus copaci. Cum a fost distrusă de primărie oaza de verdeață din scuarul „Mihai Eminescu” și de ce s-au uscat arborii - https://shorturl.at/coJIB

Lunca Prutului, regiunea meșteșugarilor: Un traseu turistic unde te poți odihni și experimenta cele mai vechi îndeletniciri - https://shorturl.at/RoX2e

Oamenii presupun că „în gaze se adaugă aer”. Cum comentează ”Moldova Gaz”? - https://shorturl.at/Esl4C

Baloanele la careuri: societatea evoluează, e timpul să înnoim decorul (Liceul Waldorf din Chișinău, exemplu de succes din RM și alte exemple de urmat) - https://shorturl.at/lyGCV

Compostarea în condiții casnice. Scăpăm de mirosuri, fertilizăm solul și hrănim plantele concomitent - https://shorturl.at/6EFmT

Cât de bună de băut este apa din fântânile RM? Orice doritor poate solicita o analiză de laborator - https://shorturl.at/hogDd

Cum se adaptează fermierii din RM la schimbările climatice: experiențe și recomandări - https://shorturl.at/qbyLM

Frigiderul stricat nu se ţine lângă coteţul găinilor! Aparatele şi lămpile din „vechea generaţie” conţin mercur - https://shorturl.at/UnhYe

🟢 Versiuena în limba rusă a Ecopresa, pe TikTok:

Что случится если ты сдашь бутылку в правильный контейнер в Молдове - https://shorturl.at/pEAHb

Зеленый пакет и сортировка мусора в Молдове https://shorturl.at/P4vpZ

Национальная программа посадок в Молдове https://shorturl.at/Rl7ZC

Шторм Борис в Молдове https://shorturl.at/5mmRV

Vă mulțumim că ne urmăriți și ne oferiți motivația de a continua să lucrăm pentru un mediu mai curat și sănătos! La mulți ani nouă tuturor!

Există mai multe plante care absorb foarte activ excesul de apă din aer și astfel ne pot ajuta să reducem umiditatea din...
18/10/2024

Există mai multe plante care absorb foarte activ excesul de apă din aer și astfel ne pot ajuta să reducem umiditatea din casă și să prevenim mucegaiul, să menținem un aer sănătos și echilibrat în casă.
Sunt de mare ajutor în perioada rece a anului, când rareori și pentru puțin timp lăsăm geamurile deschise, iar aceasta duce la creșterea umidității în interior, mai ales în jurul geamurilor și pereților. Ne putem pomeni și cu mucegai în aceste locuri – un pericol atât pentru sănătatea noastră, cât și pentru structura locuinței.

Iată câteva dintre plantele de apartament care nu doar că ne înfrumusețează locuința, dar ne pot ajuta și la reglarea naturală a umidității din aer:

1. Feriga (Nephrolepis exaltata)
Această plantă este un aliat de încredere în combaterea umidității excesive, absorbând apa prin frunze și reducând riscul formării mucegaiului. Ferigile sunt perfecte pentru încăperi mai umede, cm ar fi băile și bucătăriile, dar își găsesc locul și în sufragerii sau dormitoare, oferind un plus de verdeață și prospețime.

2. Palmierul Areca (Dypsis lutescens)
Această plantă tropicală este excelentă pentru absorbția umidității și pentru îmbunătățirea calității aerului. Palmierul Areca nu doar că absoarbe umezeala, dar ajută și la purificarea aerului de toxine, fiind o alegere perfectă pentru orice cameră din locuința ta.

3. Crinul păcii (Spathiphyllum)
Crinul păcii este una dintre cele mai populare plante de apartament, datorită capacității sale de a reduce atât umiditatea, cât și poluanții din aer. Această plantă elegantă necesită puțină întreținere, fiind ideală pentru dormitoare sau sufragerii, unde ajută la menținerea unui aer curat și proaspăt.

4. Iedera englezească (Hedera helix)
Aceasta este una dintre cele mai eficiente plante pentru combaterea umidității și a mucegaiului, fiind cunoscută pentru capacitatea sa de a absorbi apa din aer. Iedera poate fi plasată în locuri mai umede din locuință, precum ferestrele sau pereții expuși la condens.

5. Tillandsia (planta de aer)
Plantele de aer sunt o alegere neobișnuită, dar extrem de eficientă. Acestea nu au nevoie de sol și absorb umezeala direct din aer, contribuind astfel la reglarea nivelului de umiditate. Sunt perfecte pentru locuințele mici sau spațiile unde alte plante nu s-ar descurca.

Recomandări pentru un mediu optim în timpul iernii:
- Așază ferigile sau palmierii în băi sau bucătării, unde nivelul de umiditate este mai ridicat.
- Plasează Crinul păcii sau Iedera englezească în dormitoare sau sufragerii pentru a preveni condensul în jurul ferestrelor.
- Asigură-te că plantele primesc suficientă lumină, chiar dacă temperaturile sunt mai scăzute, iar zilele sunt mai scurte.
- Evită să u*i excesiv plantele, deoarece acest lucru ar putea crește nivelul de umiditate din locuință.

De câte plante avem nevoie pentru un efect sigur?
Pentru a obține un efect vizibil în reducerea umidității din locuință, este recomandat să ai minimum 2-3 plante în fiecare cameră. Ele pot fi așezate în locuri strategice, precum în apropierea ferestrelor, lângă pereți afectați de condens sau în colțurile umede.

Articolul complet pe site-ul Ecopresa: https://shorturl.at/RirZE

Eveniment astronomic spectaculos! „Cometa secolului”, Tsuchinshan-Atlas, va putea fi văzută cu ochiul liber de astăzi, 1...
11/10/2024

Eveniment astronomic spectaculos! „Cometa secolului”, Tsuchinshan-Atlas, va putea fi văzută cu ochiul liber de astăzi, 11 octombrie, și pe cerul Republicii Moldova. Teoretic, a mai fost vizibilă pe cerul Pământului cu 80 de mii de ani în urmă.

Astronomii spun că este foarte strălucitoare și o vom putea urmări imediat după apusul Soarelui, dacă cerul nu va fi acoperit de nori.
O vom observa cel mai bine dintr-o zonă cu puțină poluare luminoasă, privind spre orizontul vestic.

Potrivit prognozelor pentru următoarele zile, cerul RM va fi cel mai senin în noaptea de 12 spre 13 octombrie, exact când cometa va avea luminozitatea maximă.

Cometa ar urma să fie văzută pe cerul Europei până pe 21 octombrie. Luminozitatea maximă este așteptată în jurul zilei de 12 octombrie. Marți, 15 octombrie, dâra de praf a cometei va fi deosebit de strălucitoare. După această dată, va începe să se estompeze, pe măsură ce cometa se va îndepărta de Soare, și va fi deja vizibilă doar cu echipament specializat.

Este un eveniment astronomic important: cometele vizibile cu ochiul liber apar doar o dată sau de două ori într-un secol.

Cometa Tsuchinshan-Atlas (C/2023 A3) a fost descoperită în ianuarie 2023. Se află la aproximativ 100 de milioane de kilometri de Pământ. Orbitează în jurul Soarelui o dată la fiecare 80.000 de ani.
A supraviețuit acum trecerii pe lângă Soare din 27 septembrie. Are un nucleu cu diametrul cuprins între 20 și 40 de kilometri. Se presupune că provine din norul Oort, o regiune îndepărtată a sistemului solar, care se află dincolo de orbita lui Neptun.

Ploșnița verde a tomatelor – încă o insectă invazivă care ne atacă fructele, legumele și cerealele. Se împacă foarte bin...
11/10/2024

Ploșnița verde a tomatelor – încă o insectă invazivă care ne atacă fructele, legumele și cerealele. Se împacă foarte bine cu ploșnița marmorată și sunt văzute frecvent împreună, chiar dacă provin din regiuni geografice diferite. În această perioadă, ambele încearcă să se strecoare în case și în alte adăposturi calde pentru a ierna.
----
Ploșnița verde, originară din Africa (Etiopia), a fost semnalată încă acum 10 ani în Republica Moldova, în 2014, dar n-a prea fost văzută prin Chișinău, spre deosebire de ploșnița marmorată (Halyomorpha halys), un dăunător rapace originar din Asia care a ajuns la noi mai târziu, în 2019.

Victor Ciobanu, un locuitor al municipiului Chișinău, povestește că anul acesta a văzut pentru prima oară ploșnița verde – i-a atacat roșiile din grădină. A încercat să scape de ea prin stropiri cu un amestec netoxic, preparat acasă, care conținea bicarbonat de sodiu. Dăunătorul a dispărut pentru o perioadă, dar apoi a reapărut. Probabil, sunt necesare stropiri mai frecvente.
----
Agricultorii n-ar trebui să fie prea relaxați, pentru că această insectă produce deja daune mari în Europa.
Insecta atacă atât fructele verzi, cât și cele coapte și nu se limitează doar la tomate, îi plac multe alte culturi. Fructele și legumele pe care le înțeapă sunt compromise și ca aspect, și ca gust – nu mai pot fi consumate.

La fel ca alți dăunători veniți de la tropice și subtropice, ploșnița verde a supraviețuit și s-a înmulțit datorită iernilor blânde și faptului că aici nu-și întâlnește dușmanii naturali.
Una dintre propuneri este să nimicim ploșnițele verzi pe care le observăm. În caz contrar, riscăm să rămânem fără tomate în anii următori. O femelă depune vreo 500 de ouă pe an în condițiile noastre.

Mai multe detalii găsiți în articolul publicat pe site-ul Ecopresa: t.ly/-s90G

Vedem cu toții pe rafturile magazinelor produse ambalate în mai multe straturi decât ar fi necesar. De exemplu, checuri ...
10/10/2024

Vedem cu toții pe rafturile magazinelor produse ambalate în mai multe straturi decât ar fi necesar. De exemplu, checuri mici, biscuiți cu cremă, bomboane, felii de cașcaval ambalate individual în peliculă, apoi puse într-o pungă mare din polietilenă. Sau legume și fructe așezate în cutie din plastic și apoi împachetate în folie din polietilenă.

Cumpărătorii pot prefera produsele ambalate excesiv din cauza impresiei de „mai multă igienă și mai multă prospețime”. Dar în majoritatea cazurilor nu este necesară dublarea/stratificarea ambalajului. În plus, numeroase produse pot fi vândute în vrac, la kilogram.

De multe ori, ambalajele excesive sau inutile nici nu pot fi reutilizate în gospodărie, pentru că se rup la despachetare și ajung imediat la gunoi. Companiile producătoare sunt chemate de ecologiști să folosească ambalaje sustenabile - biodegradabile, reciclabile, reutilizabile.

Să spunem „nu!” ambalajelor stratificate inutil, pentru că ele duc la creșterea cantității totale de plastic produs și aruncat. Fotografii cu exemple de utilizare inutilă a plasticului au fost publicate pe Facebook de Agenţia de consultanţă e-Circular.org, din Chișinău, în cadrul unui proiect ce promovează renunțarea la plastic.

---
Supraambalarea sporește poluarea planetei, crește volumul emisiilor de gaze cu efect de seră, care amplifică încălzirea globală și alte schimbări climatice.
Doar o mică parte a plasticului este colectat și reciclat. Poluarea cu plastic este una dintre principalele presiuni asupra sănătății oceanelor - plasticul reprezintă peste 80% din gunoiul marin. Deșeurile din plastic formează „insule plutitoare” care sunt purtate pe distanțe lungi în ocean sau degradează și se transformă în microplastic, nociv pentru mediu, apă, viețuitoare și, în definitiv, pentru om.

Articolul complet poate fi citit pe Ecopresa: https://shorturl.at/2rZs8

Amatori de ciuperci, se anunță un eveniment foarte interesant în acest weekend. O expoziție de ciuperci proaspete va fi ...
08/10/2024

Amatori de ciuperci, se anunță un eveniment foarte interesant în acest weekend. O expoziție de ciuperci proaspete va fi organizată la 12 și 13 octombrie, între orele 11:00 și 17:00, în holul Blocului administrativ al Grădinii Botanice din Chișinău.

Vor fi prezentate atât eșantioane de ciuperci comestibile, cât și de ciuperci toxice. Explicații și consultații despre cm pot fi deosebite unele de altele și despre soiurile de ciuperci ce cresc în Republica Moldova vor fi oferite de specialiști din domeniile biologiei și sănătății publice.

Expoziția este organizată de Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru” în colaborare cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
----
Pe site-ul Ecopresa găsiți un articol despre cele mai gustoase ciuperci din pădurile Republicii Moldova: https://shorturl.at/Tqo6b
----
Medicii atenționează: nu le este recomandat consumul de ciuperci celor cu probleme de sănătate ale aparatului digestiv şi copiilor cu vârsta de până la 7 ani.

Ce pot face locatarii de la bloc pentru a plăti facturi mai mici la căldură în viitorul sezon de încălzire? Izolarea ter...
07/10/2024

Ce pot face locatarii de la bloc pentru a plăti facturi mai mici la căldură în viitorul sezon de încălzire?
Izolarea termică a locuinței, înlocuirea tâmplăriei vechi, eliminarea aerului din sistemul de încălzire, reglarea termostatelor – acestea ne ajută să economisim agentul termic.

Iată ce le recomandă locatarilor din blocurile cu multe etaje Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED):
Izolați termic locuința. Izolarea pereților, acoperișului și subsolului casei reduc pierderile de căldură și mențin o temperatură constantă în interior.

Înlocuiți tâmplăria veche. Schimbarea ferestrelor și ușilor exterioare vechi cu altele mai eficiente reduce schimbul de căldură între interior și exterior și pătrunderea aerului rece din exterior.

Utilizați și reglați termostatele de ambianță sau capurile termostatice de la calorifere. Instalați un termostat programabil de cameră și setați-l între 18-21°C. Reduceți temperatura pe timpul nopții sau când nu sunteți acasă. Sau instalați și reglați după necesitate capurile termostatice la caloriferele sistemului de încălzire.

Eliminați aerul din sistemul de încălzire. Astfel veți obține o circulație mai bună a agentului termic.

Folosiți recuperatoare de căldură pentru sistemele de ventilare. Acestea permit preîncălzirea aerului rece preluat din exterior pe contul căldurii aerului evacuat și astfel se evită răcirea locuințelor sau încăperilor ventilate.
__________
Mai puțină energie consumată pentru încălzirea apartamentului înseamnă cheltuieli mai mici, dar și o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător și resursele naturale. Agentul termic furnizat în blocurile de locuit din sistemul centralizat este obținut prin arderea combustibililor fosili (gaze, păcură etc.) – un proces în timpul căruia se emană carbon (CO2) și alte gaze cu efect de seră. Aceste emisii se acumulează în atmosfera Pământului, iar apoi contribuie la încălzirea globală și accentuarea altor schimbări climatice.
__________
Accesați articolul de pe site-ul Ecopresa – veți găsi în el mai multe idei și explicații utile: t.ly/z4qv1
__________
FOTO: infobuildenergia.it

Îți place să fotografiezi natura și viețuitoarele ei? Ai acum o ocazie minunată: să participi la un atelier de fotografi...
01/10/2024

Îți place să fotografiezi natura și viețuitoarele ei? Ai acum o ocazie minunată: să participi la un atelier de fotografie de natură sălbatică (wildlife photography). Acesta va avea loc pe data de 12 octombrie, la oficiul EcoVisio (str. Alexei Mateevici, 71, Chișinău).

Instruirea este gratuită. Dar trebuie să te grăbești, pentru că ultima zi pentru înscriere este 6 octombrie. Poți completa formularul la acest link: https://bit.ly/atelier_de_fotografie

La atelier vei afla cm să surprinzi cele mai autentice momente cu animalele în mediul lor natural - îți vor povesti despre aceasta experții Vitalie Ajder și Silvia Ursul.

În plus, evenimentul este un prilej să întâlnești și alți entu*iaști pasionați în egală măsură și de fotografie, și de natură.

După atelier, vei avea ocazia să aplici în practică tot ce ai învățat și să contribui cu lucrările tale la o expoziție publică, care va reuni lucrările participanților la atelier. Expoziția va prezenta fauna Republicii Moldova și efectele schimbărilor climatice asupra acesteia.

Atelierul, organizat de grupul de inițiativă „Clima prin obiectiv”, are două componente importante:

1. Partea tehnică - utilizarea setărilor camerei video, luminii și adaptarea la condițiile naturale din teritoriu, compoziția în fotografia de natură sălbatică ș.a.;

2. Partea de abordare etică a animalelor - timpul și locul potrivit pentru fotografierea diferitelor specii de animale, abordarea potrivită a animalelor în scop de fotografiere, abilitatea de observare și ascultare a animalelor, partea etică a fotografiei de natură sălbatică.

Cei care vor fi selectați pentru participare vor fi anunțați pe parcursul perioadei de înregistrare, dar nu mai târziu de 7 octombrie.

Mai multe detalii despre atelier vei găsi pe pagina evenimentului de pe Facebook: Atelier de fotografie de natură sălbatică.

Și vinul nostru este afectat de schimbările climatice. Căldura extremă și seceta din acest an au redus cu 35% recolta de...
30/09/2024

Și vinul nostru este afectat de schimbările climatice.
Căldura extremă și seceta din acest an au redus cu 35% recolta de struguri din soiurile tehnice, comparativ cu 2023. Bobițele s-au copt mult mai devreme și sunt mai dulci, așa că vinul va ieși mai tare. Industria vitivinicolă este afectată simțitor în ultimii ani de schimbările climatice.

Se schimbă și caracteristicile vinului? „Schimbările climatice nu influențează direct culoarea, aroma sau gustul vinului. Efectul lor se resimte la nivelul materiei prime, cm ar fi roada, timpul de coacere, zahărul și volumul recoltei”, explică producătorul Maxim Levcenco.

Viticultorii și vinificatorii încearcă să se adapteze la noua situație: optează pentru soiuri de viță-de-vie mai rezistente, își regândesc produsele finite.

Producătorul Nicolae Tronciu spune că sunt necesare „măsuri mult mai serioase și mai costisitoare decât doar să alegem un soi de struguri mai rezistent” la schimbarea condițiilor meteo. Irigarea este o soluție, spune el, dar necesită finanțare și apă corespunzătoare.

Articolul complet pe această temă poate fi citit pe site-ul Ecopresa: https://shorturl.at/ya3fC

***
Ecopresa atenționează că RM este una dintre cele mai afectate de schimbările climatice țări europene. Rata medie de împădurire a statelor UE este de peste 35%, pe când RM este împădurită în proporție de cca 11%.

Vă îndemnăm să participați la plantările din cadrul Programului Național - inițiativa de mobilizare a întregii populații și plantarea în următorii 10 ani a peste 145 000 ha de păduri. Sezonul de plantări, de regulă, începe în luna noiembrie.

***
Material realizat de Ecopresa, în cooperare cu Heinrich-Böll-Stiftung e.V.

Address

Chisinau

Opening Hours

Monday 09:00 - 18:00
Tuesday 09:00 - 18:00
Wednesday 09:00 - 18:00
Thursday 09:00 - 18:00
Friday 09:00 - 18:00

Telephone

+37322237149

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Ecopresa posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Ecopresa:

Videos

Share

Pentru un jurnalism de mediu de calitate

Instruiri pentru jurnaliști și reprezentanți ai ONG-urilor

Vizite de documentare pentru jurnaliștii de mediu

Campanii de presă pe subiecte stringente și abuzuri de mediu

Program editorial: broșuri, pliante, ghiduri de jurnalim de mediu.

Nearby media companies


Other News & Media Websites in Chisinau

Show All