Ce donații au primit deputații în 2023
Fotbal cu bombele deasupra capului
Fotbal printre explozii. Potrivit Українська правда, imaginile au fost surprinse în aceste zile la Harkiv, oraș din estul Ucrainei
Ce (NU) spune Diana Cazacu, fiica deputatei excluse din PAS
Inspectoarea vamală Diana Cazacu, fiica deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Victoria Cazacu, exclusă din formațiunea politică după ce fiica sa a ajuns vizată într-un dosar de corupție, a susținut un briefing de presă marți, 9 aprilie, cu tema „Atac la adresa familiei, interese ascunse, jocuri politice și adevărul despre dosarul fabricat”.
A lansat acuzații la adresa șefului său de la postul vamal de la Aeroport și s-a adresat „conducerii supreme a R. Moldova”. Nu a spus ce acuzații i se aduc la etapa actuală și cm va demonstra că este „curată și corectă” în fața legii. Diana Cazacu a fugit de întrebările Ziarului de Gardă.
„Femeia romă, aici și acum” - sloganul marșului organizat în capitală, de Ziua Internațională a Romilor - 8 aprilie
Reportaj video de la marșul femeilor rome, organizat astăzi, 8 aprilie, de Ziua Internațională a Romilor, în centrul Chișinăului.
Cum (nu) funcționează justiția în R. Moldova
În iunie 2024 se vor împlini șapte ani de când dosarul în care figurează fostul ministru al Agriculturii Eduard Grama și alți foști oficiali și angajați ai ministerului Agriculturii și Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău se află în prima instanță. În această perioadă, un inculpat și-a recunoscut vinovăția, cazul lui fiind judecat separat, iar altul a decedat.
Dosarul unui fost ministru, de 7 ani în instanță. Detalii, aici: https://www.youtube.com/watch?v=el8KX3lJX5c
Furtul de conținut jurnalistic și potențialele soluții împotriva acestui fenomen vicios au fost subiectul unei discuții publice organizate de Asociația Media-Guard.
Furtul de conținut jurnalistic și potențialele soluții împotriva acestui fenomen vicios au fost subiectul unei discuții publice organizate de Asociația Media-Guard.
La discuție au participat reprezentanți ai unor ONG-uri de media și jurnaliști care activează în instituții de presă independente.
Printre soluțiile discutate pentru a descuraja plagiatul: interzicerea preluării conținutului original de către așa numitele agregatoare de știri sau permiterea preluării contra-cost.
Participanții au discutat și despre posibilitatea semnării unui acord între redacțiile de bună credință, care să le permită preluarea reciprocă a materialelor jurnalistice, în condițiile prevăzute de Codul Deontologic al jurnalistului.
Tratamentul preventiv al tuberculozei
Dacă o persoană din familie sau din cercul apropiat de prieteni, colegi cu care ați interacționat s-a îmbolnăvit de tuberculoză, există riscul să vă infectați și Dumneavoastră. Infecția poate evolua în formă activă.
Cel mai frecvent, acest lucru se întâmplă dacă aveți boli care slăbesc sistemul imunitar. Efortul fizic intens, situațiile stresante și condițiile precare de viață sunt alți factori care duc la scăderea imunității.
Adresați-vă medicului de familie pentru a afla dacă sunteți sau nu infectați cu micobacteria tuberculozei. În caz de necesitate, este posibil să vi se recomande tratament preventiv cu medicamente anti-tuberculoase. Un curs scurt de tratament vă va ajuta să evitați îmbolnăvirea.
Tratamentul preventiv al tuberculozei în Moldova este gratuit. Beneficiați de acest tratament pentru a vă proteja de tuberculoză.
Referendumul de aderare la UE: între „eu sunt pentru” și „nicidecum, nu-i posibil referendumul”
Referendumul de aderare la UE: între „eu sunt pentru” și „nicidecum, nu-i posibil referendumul”
În toamna acestui an, când urmează să aibă loc alegerile prezidențiale, este anunțat și un referendum constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. În timp ce autoritățile declară că așteaptă „cât mai mulți cetățeni” la plebiscit, am cerut și opiniile câtorva cetățeni de rând despre acest exercițiu electoral.
În timp ce unii spun că „doar prin așa inițiative vom putea spera la un viitor mai bun”, alții declară nu este binevenit acest scrutin și nu vor merge. Mulți dintre cei intervievați au recunoscut că nu cunosc prea multe despre acest exercițiu.
Suspendarea licenței posturilor TV și radio afiliate oligarhilor: acuzații vs explicații
Suspendarea licenței posturilor TV și radio afiliate oligarhilor: acuzații vs explicații
Reunirea R. Moldova cu România: între „este un act firesc” și „eu sunt cu Rusia” | VOX
Cu ocazia marcării a 106 ani de la Unirea din 1918, Ziarul de Gardă a întrebat mai mulți chișinăuieni dacă și-ar dori reunirea cu România și ce efecte ar produce acest eveniment pentru cetățenii Republicii Moldova.
Poți susține jurnalismul de investigație fără a cheltui vreun leu. Donează 2% din impozitul pe venit
Știai că poți susține jurnalismul de investigație fără a scoate un leu din buzunarul tău?
Te încurajăm să redirecționezi și în această primăvară (până pe 30 aprilie) cele 2% din impozitul pe venit către Asociația Media-Guard, parteneră ZdG. Treci codul fiscal al organizației noastre - 1010620003744, în căsuța M1 (secțiunea V, facultativă) din Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit – formularul CET 18.
Direcționarea poate fi efectuată atât online, în prezența unei semnături mobile sau electronice, cât și fizic, la orice direcție deservire fiscală a Serviciului Fiscal de Stat.
Transmite și altora, ca să reușim mai multe împreună!
Ideologiile politice în prezent - privire în ansamblu | ABC Politic
În ultimul episod din seria ABC Politic, Sabin Rufa vă invită să aruncați o privire de ansamblu asupra ideologiilor politice din prezent.
___________________________
Ce este ABC Politic? Pe scurt – o serie de clipuri scurte și informative care te vor ajuta să înțelegi mai bine care-i treaba cu ideologiile și să iei decizii independente atunci când mergi la vot. Din cele 8 episoade vei afla ce principii stau la baza ideologiilor, ce este de fapt o ideologie, ce sunt liberalismul, conservatismul, socialismul și alte ideologii, dar și care este starea ideologiilor în lumea din prezent, unde viața politică e într-o schimbare continuă, dinamică.
Testarea la infecția tuberculoasă
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, fiecare a patra persoană de pe glob este infectată cu micobacteria tuberculozei. Aceasta se transmite prin aer de la un bolnav cu tuberculoză pulmonară sau laringiană care nu se tratează persoanelor sănătoase.
Te poți infecta cu tuberculoză oriunde. Cel mai frecvent, aceasta se întâmplă în timpul unui contact prelungit sau apropiat cu persoana bolnavă într-un spațiu închis sau puțin aerisit. Ajungând în organism, microbacteria se poate afla într-o formă ascunsă o perioadă îndelungată, aceasta poate fi depistată doar prin teste de laborator.
Există riscul ca infecția tuberculoasă să evolueze în formă activă, adesea acest lucru se întâmplă persoanelor cu un sistem imunitar slăbit. Pentru a preveni transformarea infecției în boală, testează-te și, la necesitate, ia un tratament preventiv.
În Republica Moldova, testarea pentru infecția tuberculoasă este gratuită. Fă-ți testul neapărat!