Stiripozitive.eu

Cărtur-EȘTI!Așa intri în odaia aceea răcoroasă ca să-ți ascunzi fruntea de arșița zilei. Acolo cunoști fiecare obiect, c...
24/08/2024

Cărtur-EȘTI!

Așa intri în odaia aceea răcoroasă ca să-ți ascunzi fruntea de arșița zilei. Acolo cunoști fiecare obiect, că l-ai atins de mai multe ori, și îți place să-ți plimbi pe acolo pașii că e liniște și ești doar tu și sfinții de pe pereți și ești atât de curios să descoperi ce-a mai apărut nou încât întinzi mâna, atingi și te bucuri. Așa intrai altădată, cu un amestec de tăcere și uimire, în casa mare a bunicilor. Așa intrăm astăzi într-o librărie. Ca să ne ascundem fruntea în zilele de vară între coperțile cărții „Ultima zi de toamnă”. Ca să ne îndrume pe căile vieții chipurile și cuvintele de pe coperți. Ca să reușim să ne umplem casele de bucurie și de lumină.

Aici, în librăriile Cărturești Chișinău, chiar și zilele rare în care ușile sunt închise pentru că e nevoie de inventar au ceva magic în ele pentru că anume în acele zile librarii mângâie fiecare carte. Aici mereu se întâmplă ceva frumos și întotdeauna este luminos, iar lumina vine din cărți și de la oameni. Ca să ne încălzească inimile. Că pieptul, acolo unde se află inima, e casa mare a omului.

Ce bine că ești Cărtur-EȘTI! Și ce minunat e că în Cărturești se aude cel mai tare „tu ești”, e despre fiecare dintre noi!

Igor Guzun

NOUTĂȚI CARTIER, AUGUST 2024: „AUZI CUM CÂNTĂ CONESTOGA? DE DORU CIOCANU ȘI ALTELE ::: https://stiripozitive.eu/2024/08/...
20/08/2024

NOUTĂȚI CARTIER, AUGUST 2024: „AUZI CUM CÂNTĂ CONESTOGA? DE DORU CIOCANU ȘI ALTELE ::: https://stiripozitive.eu/2024/08/20/noutati-cartier-august-2024-au*i-cum-canta-conestoga-de-doru-ciocanu-si-altele/

„Au*i cm cântă conestoga?” de Doru Ciocanu (Rotonda). Broșată, 336 pag. Preț: 49 RON/199 MDL

„...De la Tatiana Țîbuleac și Valentina Șcerbani încoace, nu am citit nimic mai captivant și mai fluent. Personajul principal e chiar Doru Ciocanu. Utopia, parabola, romanul politic, romanul picaresc, romanul SF, autobiografia, romanul realist își dau mâna în acest roman pur și simplu tulburător. Un roman despre identitate, tranziție, despre visul canadian și cel moldovenesc, despre devenire, prietenie, nostalgie, dor, dragoste, fidelitate, nu poate fi decât un roman despre noi. Noi, cititorii lui.

Cred că e cea mai bună carte a lui Doru Ciocanu și una dintre marile cărți ale literaturii noastre contemporane. Începând cu acest roman, Doru Ciocanu devine un mare scriitor. Un roman cu adevărat răvășitor”. (Dumitru Crudu)

„Fratele fraților rătăcitori”, de Radu Vancu. Ilustrații de Cristina Dan (Cartier codobelc). Legată, 40 pag. Preț: 33 RON/139 MDL

„Ce-ți voi spune nu e o poveste, ci un lucru adevărat. Dacă vei citi cu atentție, vei simţi că spun de la mine, că nu te duc cu vorba. Mă numesc Dezideriu şi m-am născut cu 40 de ani înainte de naşterea celui mai bătrân om din lume. Sunt un frate al fraților rătăcitori, al surorilor rătăcitoare – care nu-și înțeleg încă rostul pe lumea asta. Treaba mea e să-i ajut s-o facă. Să le arăt cm lumea poate deveni strălucitoare.

Sufletul unui frate al fraţilor rătăcitori rămâne mereu la vârsta la care a fost descoperit de un frate mai mare. Eu am rămas mereu cu sufletul de la 12 ani. Deşi am mai bine de un secol şi jumătate, sunt așadar de vârsta ta.

Mângâie deci cartea asta: dacă vei simţi că sufletul meu e în ea, că lumea se face strălucitoare, atunci mi-am găsit fratele rătăcitor. Sau sora rătăcitoare. Bine ne-am regăsit, fratele meu, sora mea”. (Radu Vancu)

„Descântece de bune maniere”, de Ionela Hadârcă. Ilustrații de Veronica Neacșu (Cartier codobelc). Legată, 60 pag. Preț: 39 RON/169 MDL

„Dacă te-ai săturat de reguli, dacă bunele maniere nu te lasă să trăiești cm vrei tu, să ții coatele pe masă, să NU le oferi locul bătrâneilor sau să te scobești în nas la teatru, atunci această carte e PENTRU TINE! Îți prezentăm o serie de descântece SIMPLE și eficiente, care te vor salva de ifose!”Atlase dialectale – italian, francez, albanez, bulgar – ne permit ceea ce acum 20 de ani era imposibil.” (Ionela Hadârcă)

„Romanul generației 80. (Geo)poetică” (ediția a II-a, reconceptualizată și adăugită), de Maria Sleahtitchi (Editura Cartier popular). Legată, 456 pag. Preț: 49 RON/199 MDL

„Nu că am duce lipsa studiilor despre optzecism, dar Romanul generației ´80 (Cartier, 2014) chiar e un eseu remarcabil, despre care nu știu dacă s-a scris relevant, după momentul apariției. Universitarul basarabean Maria Șleahtițchi continuă, prin el, preocupările sale consistente pentru literatura modernă de pe ambele maluri ale Prutului și încearcă să lege analitic fenomenul celebrei generații de un anume tip de imaginar: cel care mizează pe ruperea sârmei ghimpate dintre cele două teritorii-surori, pe sincronizare, pe europenizare, pe ieșirea din cenușiul ostracizant al realismului socialist. Cei de după optzeciști n-au făcut decât să culeagă (desigur, cu merite deosebite, proprii și incontestabile) roadele acestei binevenite guri de liberalizare prin estetic”. (Adrian G. Romila)

MINISTRUL SUEDEZ AL APĂRĂRII, PÅL JONSON, ȘI MINISTRUL SUEDEZ AL APĂRĂRII CIVILE, CARL-OSKAR BOHLIN, VIZITEAZĂ REPUBLICA...
20/08/2024

MINISTRUL SUEDEZ AL APĂRĂRII, PÅL JONSON, ȘI MINISTRUL SUEDEZ AL APĂRĂRII CIVILE, CARL-OSKAR BOHLIN, VIZITEAZĂ REPUBLICA MOLDOVA ::: https://stiripozitive.eu/2024/08/20/ministrul-suedez-al-apararii-pal-jonson-si-ministrul-suedez-al-apararii-civile-carl-oskar-bohlin-viziteaza-republica-moldova/

Pe 20 august 2024, ministrul suedez al apărării, Pål Jonson, și ministrul suedez al apărării civile, Carl-Oskar Bohlin, efectuează o vizită în Republica Moldova. Vizita are loc la invitația părții moldovenești și are ca scop consolidarea relațiilor și cooperării dintre țări în domeniul apărării militare și civile.

Pentru Suedia, este important să-și demonstreze sprijinul pentru Moldova în contextul deteriorării situației de securitate din regiune.

„Construim împreună securitatea în Europa. Prin urmare, este important să avem o cooperare strânsă și un dialog legat de problemele de securitate, subliniază ambii miniștri înaintea vizitei”, se arată într-un comunicat transmis de Ambasada Suediei la Chișinău (Embassy of Sweden in Chisinau).

În cadrul vizitei, miniștrii suedezi se întâlnesc cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ministrul apărării, Anatolie Nosatîi și ministrul de interne, Adrian Efros.

De asemenea, miniștrii suedezi vor vizita un proiect din cadrul sprijinului pentru reforme al Suediei în Moldova, care este realizat de Autoritatea Poliției din Suedia în cooperare cu poliția moldovenească. Faza actuală a proiectului se desfășoară în perioada 2023-2027, iar obiectivul general al proiectului este creșterea securității societății, îmbunătățirea prevenirii criminalității și o organizație polițienească moldovenească care să se bucure de un nivel ridicat de încredere publică.

19/08/2024

MERGEM ÎN GRĂDINĂ CA LA BISERICĂ

Mergem în grădină ca la biserică, iar aplecările sunt rugăciunea noastră de dimineață. Cu fiecare pas rămâne în urmă întunericul și suntem îmbrățișați, ca de oameni, de pomi și de ceață.

Ești acasă acolo oriunde te duci. Mintea își alege singură psalmul. Când strângem în mână câteva nuci, avem o livadă și o viață în palmă.

Igor Guzun

OPORTUNITĂȚI DE DEZVOLTARE, NETWORKING, ARTIȘTI LOCALI TALENTAȚI ȘI MULTĂ DISTRACȚIE! CE EVENIMENTE CU ȘI PENTRU TINERI ...
12/08/2024

OPORTUNITĂȚI DE DEZVOLTARE, NETWORKING, ARTIȘTI LOCALI TALENTAȚI ȘI MULTĂ DISTRACȚIE! CE EVENIMENTE CU ȘI PENTRU TINERI SĂ NU RATEZI PE 16 ȘI 17 AUGUST 2024 ::: https://stiripozitive.eu/2024/08/12/oportunitati-de-dezvoltare-networking-artisti-locali-talentati-si-multa-distractie-ce-evenimente-cu-si-pentru-tineri-sa-nu-ratezi-pe-16-si-17-august-2024/

Pe 16 și 17 august 2024, tinerii din Moldova sunt în centrul atenției! Dacă vrei să explorezi noi oportunități, să te implici în discuții despre rolul tinerilor în societate și să te bucuri de mu*ică bună și distracție, alături de prieteni și cei mai talentați artiști locali, ești invitat la Conferința Internațională a Tinerilor și FestiValul Tineretului. Evenimentele sunt organizate de Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, în contextul Zilei Internaționale a Tineretului, celebrată anual pe 12 august. Și cel mai tare – accesul este gratuit.

Conferința Internațională a Tinerilor – vineri, 16 august

Pe 16 august, începând cu ora 09:00, vino la Digital Park, să explorezi potențialul incredibil al tinerilor și impactul lor în dezvoltarea societății. În cadrul conferinței, vei avea ocazia să interacționezi cu tineri activiști din țări precum Danemarca, Suedia, Germania, Belarus, Ucraina, România și Armenia, dar și cu reprezentanți ai structurilor de stat și ai organizațiilor internaționale. Subiectele de discuție vor acoperi o gamă largă de teme esențiale, de la democrație și securitate, la oportunități de dezvoltare și educație, oferindu-ți o platformă de dezbateri și schimb de idei și ocazia de a-ți exprima opiniile, de a învăța din experiențele altor țări și de a contribui la discuții relevante pentru viitorul tinerilor din Moldova și nu numai.

FestiValul Tineretului 2024 – sâmbătă, 17 august

Pe 17 august, celebrarea tinerilor continuă, iar centrul capitalei se transformă în cartierul tinerilor – începând cu ora 15:00, Scuarul Veronica Micle – Vlaicu Pârcălab va prinde valul oportunităților, creativității și noilor conexiuni. FestiValul Tineretului 2024, aflat la cea de-a șasea ediție, promite să aducă câte ceva pentru fiecare vizitator: de la divertisment și explorarea parcursului profesional, la manifestarea talentului prin diverse forme de expresie și discuții despre democrație.

La festival, vei putea vizita patru zone cu tematici diferite:

Zona 1 – Democrație, spațiu dedicat implicării civice și politice în comunitate, unde vei putea discuta despre drepturile și responsabilitățile cetățenești, funcționarea democrației și participarea tinerilor în procesul democratic.

Zona 2 – Educație Non-formală, unde vei găsi ateliere și sesiuni interactive axate pe educația alternativă și dezvoltarea abilităților practice, creative și sociale ale tinerilor.

Zona 3 – Artă și Cultură, unde vizitatorii vor găsi expoziții și demonstrații artistice, iar artiștii independenți vor avea ocazia să-și prezinte lucrările și abilitățile, printr-o varietate de forme de expresie, cm ar fi pictura, sculptura, mu*ica, teatrul și dansul.

Zona 4 – Educație & Oportunități Economice, dedicată informării și ghidării tinerilor în alegerea unui parcurs educațional și profesional.

Seara de 17 august va culmina cu un concert susținut de artiștii locali: Școala de mu*ică „DreamGuitar”, Angels Band, Softcore Band, TATUNI, și se va încheia pe ritmurile mu*icii mixate de DJ.

Evenimentele, organizate de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, sunt platforma perfectă pentru dezvoltarea personală și profesională, pentru explorarea oportunităților și pentru consolidarea comunității tinerilor din Moldova. Fie că ești interesat de dezbateri și discuții constructive, sau că vrei să te relaxezi, să petreci timp de calitate cu prietenii și să te bucuri de mu*ică bună, acest weekend îți oferă tot ce ai nevoie. Accesul la evenimente este gratuit, așa că tot ce trebuie să faci este să-ți iei prietenii cu tine și să profitați din plin de această experiență.

Festivalul Tineretului, ediția VI este organizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu A.O. STUDEM Partener General al Festivalului: Sandra. Parteneri Starnet și Digital Park. Acesta beneficiază de sprijinul Ministerul Educației și Cercetării, Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activităților de Tineret, Consiliului Danez pentru Tineret, Agenției Norvegiene pentru Cooperare și Dezvoltare, UNICEF Moldova, UNDP Moldova, USAID, Suedia și Marea Britanie, Guvernului Elveției, UNFPA Moldova, Uniunii Europene, Guvernului Republicii Federale Germania, UN Women Moldova și Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară (WPHF).

Partenerii media ai evenimentelor: Agora.md, Diez.md, Locals.md, Newsmaker.md, Zugo.md

31/07/2024

O M Â N Ă

Când ai copii, pe toate le faci cu o singură mână.

Pentru că ei mereu își iau pentru ei o mână de-a ta.

În schimb, îți dau două aripi.

Ca să le reușești pe toate cu o singură mână.

Igor Guzun

***
ÎNDOIALA, de Sabina Semeniuc și Igor Guzun

Aici cineva a pus mâna ca să se întâmple cartea. Cartea apare cu sprijinul oferit de Satul German.

Fotografie de Sabi Rafa.

PUNE MÂNAPune mâna pe un câine și netezește-l. Ai putea să devii prietenul lui cel mai bun și abia atunci ai putea să în...
27/07/2024

PUNE MÂNA

Pune mâna pe un câine și netezește-l. Ai putea să devii prietenul lui cel mai bun și abia atunci ai putea să înțelegi ce-i dragostea adevărată.

Pune mâna pe o carte. Poate ai noroc și e o capcană pentru fricile tale.

Pune mâna.

Pune mâna pe o floare, pe o plantă, pe un pom, că mâncarea este în grădină, pe pământ, nu în frigider.

Pune mâna pe un creștet și sărută-l. Că omul acesta mic va crește atât de repede încât o să-ți spună într-o zi că i-a fost mai ușor să se lase de fumat decât de pian și asta o să te bucure.

Pune mâna și fă ceva. Măcar o faptă bună, că astăzi generos a rămas doar bustul, nu întreg omul.

Pune mâna.

Când ești preocupat cm să-ți mărești numărul de afișări, te surprinde faptul că, în fond, contează nu afișările, nu afișările cu cineva, ci îmbrățișările, îmbrățișările cu omul drag.

Îmbrățișarea e chestia aceia când cineva știe exact unde să pună mâna și cum. Pe umăr, gingaș sau pe spate ca să te strângă la piept, că ți se taie scurt respirația și ți se face imediat cald.

Pune mâna acolo.

Pentru că uneori cuvintele nu sunt de ajuns, pune mâna.

Pune mâna și ajută.

Pune mâna și mergi împotriva mulțimii care își afișează astfel serviciile: „Tundem iarba. Tăiem copacii”.

Pune mâna și sădește ceva.

O floare. O îndoială. O speranță.

Pune mâna și repară.

O priză. O greșeală. O relație.

Pune mâna pe inimă și spune tot ce simți, tot ce crezi, tot ce ai făcut pentru alții, că eliberatoare sunt nu mișcările, armatele, dar, în primul rând, cuvintele.

Pune mâna și închide rana.

Pune mâna și deschide inima.

Totul este în mâinile tale.

Chiar și mâna celui de alături.

Igor Guzun

***
ÎNDOIALA, de Sabina Semeniuc și Igor Guzun

Aici cineva a pus mâna ca să se întâmple cartea. Apare cu sprijinul oferit de Satul German.

Fotografie de Sabi Rafa.

DIMINEAȚA DE LUNI*Casa de acolo are un lămâi la fereastră,Iar geamul de dincolo – un trifoi norocos.În sâmbăta asta și î...
19/07/2024

DIMINEAȚA DE LUNI*

Casa de acolo are un lămâi la fereastră,
Iar geamul de dincolo – un trifoi norocos.
În sâmbăta asta și în duminica asta
Îmi iubesc cartierul, e-o plimbare pe jos.

Iar acolo e o iederă aproape uscată,
Se agață de scaunul în care tăceai.
Așa cm u*i florile azi tú, nefardată,
Ai putea într-o ceașcă să-îmi torni și un ceai.

Și ziua de luni din săptămâna curentă
Va rămâne cu noi înflorită mereu.
Tu vei ști că-s o fire ușor neglijentă,
Când ceasul îmi întinzi și când porți neglijeu.

Igor Guzun

*Atunci când, la CURSUL de scriere creativă, pe care l-am ținut recent, sub auspiciile de la Şcoala de Jurnalism din Moldova, cei 8 creatori de texte, emoții și vieți pe hârtie și-au notat temele pentru acasă pentru fiecare zi, am decis împreună să scriu și eu o poveste, iar poemul să conțină obligatoriu patru cuvinte: scaun, fereastră, ceas și week-end. Aceasta este poezia DIMINEAȚA DE LUNI, tema de acasă a profesorului. Că acolo la curs muncim cu toții, cot la cot, inimă la inimă.

Fotografie de Mircea Zatushevschi.

„VORBEȘTE, FII ÎN SIGURANȚĂ!”. A FOST LANSATĂ CAMPANIA NAȚIONALĂ PENTRU PREVENIREA ȘI RAPORTAREA ABUZURILOR ȘI VIOLENȚEI...
19/07/2024

„VORBEȘTE, FII ÎN SIGURANȚĂ!”. A FOST LANSATĂ CAMPANIA NAȚIONALĂ PENTRU PREVENIREA ȘI RAPORTAREA ABUZURILOR ȘI VIOLENȚEI ASUPRA COPIILOR ::: https://stiripozitive.eu/2024/07/19/vorbeste-fii-in-siguranta-a-fost-lansata-campania-nationala-pentru-prevenirea-si-raportarea-abuzurilor-si-violentei-asupra-copiilor/

Miercuri, 17 iulie 2024, Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și Oficiul Consiliului Europei la Chișinău au lansat Campania națională pentru prevenirea și raportarea abuzurilor si violenței asupra copiilor, inclusiv în mediul online, cu sloganul „Vorbește, fii în siguranță!”. Una dintre activitățile Campaniei este promovarea Serviciului de asistență telefonică gratuită pentru copii: Telefonul Copilului - 116 111.

Campania se va desfășura în perioada iulie-octombrie 2024, având ca obiective educarea copiilor privind mecanismul de raportare a violenței, creșterea gradului de reacție a populației la orice formă de violență față de copii, promovarea canalelor de raportare a abuzurilor și creșterea gradului de raportare a cazurilor de violență asupra copiilor.

„De ce este necesară o astfel de campanie? Răspunsul e oferit de statistici. (...) Potrivit rapoartelor elaborate de Ministerul Educației și Cercetării, în instituțiile de învățământ din Republica Moldova avem anual în jur de 8000 de cazuri de violență împotriva copiilor. Aceste cifre ne oferă o imagine clară și crudă a realităților cu care se confruntă copiii”, a declarat Marius Ciprian Toth, șef adjunct al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, în cadrul evenimentului de lansare a Campaniei.

„Violența împotriva copiilor ia o diversitate de forme și are loc în locuri în care aceștia, de fapt, ar trebui să se simtă în siguranță. Vorbim de familii, școală, instituțiile rezidențiale, care formează așa-numitul cerc de încredere. De asemenea, în ultima perioadă asistăm la faptul că în mediul digital se proliferează din ce în ce mai intens violența împotriva copiilor”, a mai declarat Marius Ciprian Toth.

„Când vedem un copil cu semne de abuz sau de neglijență, trebuie să contactăm asistentul social, specialistul în protecția copilului, să mergem la Primărie, la profesori. Trebuie să raportăm această suspiciune. (...) Cu părere de rău, avem foarte multe cazuri de abuz și de violență de care nu cunoaștem”, a constatat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Telefonul Copilului - 116 111

Una dintre activitățile Campaniei este promovarea Serviciului de asistență telefonică gratuită pentru copii - 116 111, denumit și „Telefonului Copilului”. Lansat în 2014, serviciul este gratuit, confidențial, anonim și disponibil 24/24.

Potrivit ministrului Alexei Buzu, cifrele colectate de Minister arată că, în unele raioane, numărul de copii aflați în situații de risc este de șapte ori mai mare decât în alte raioane: „Conclu*ia de bază este că în unele raioane sistemul nu vede copiii care se află în situații de risc, și asta este o mare problemă. De aceea, efortul de comunicare pe care-l lansăm astăzi, cu privire la linia telefonică gratuită 116 111, este foarte important. Nu putem să asigurăm o protecție adecvată a copiilor din Republica Moldova dacă nu cunoaștem despre aceste situații de risc”.

„Telefonul Copilului poate să fie un exemplu de mecanism care permite un spațiu sigur pentru copii de a-și exprima îngrijorările și de a căuta ajutor nu doar pe tema violenței, dar și pe alte subiecte care țin de dezvoltarea sănătoasă a copilului. (...) Campania își propune să amplifice raza de acțiune a Telefonului Copilului, asigurându-se că fiecare copil din Republica Moldova știe că există cineva căruia îi pasă și e gata să asculte, și mai departe să acționeze în conformitate cu prevederile legale în materie”, a spus Marius Ciprian Toth.

„Suntem conștienți că o astfel de campanie nu rezolvă problema în sine, ci are rolul de a fi o piesă dintr-un puzzle mai elaborat care să permită instituirea unor mecanisme prietenoase pentru copii la nivel național”, a adăugat șeful adjunct al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

În primele șase luni ale anului 2024, 2763 de copii au fost asistați la Telefonul Copilului. „Cele mai multe apeluri de la copii sunt cele în care ei solicită consiliere psihologică - 653”, afirmă Gabriela Tudureanu, managera Serviciului de asistență telefonică gratuită pentru copii.

Promovarea Telefonului Copilului va fi realizată prin intermediul spoturilor audio și video, inclusiv în transportul public și la posturi de radio și televiziune, precum și prin afișe și stickere dedicate plasate în locuri de interes public.

Mai multe detalii despre Serviciul de asistență telefonică gratuită pentru copii pot fi accesate pe site-ul Telefonului Copilului.

Campania națională pentru prevenirea și raportarea abuzurilor si violenței asupra copiilor, inclusiv în mediul online, se desfășoară în cadrul proiectului „Protecția copiilor împotriva violenței și prevenirea acesteia inclusiv în mediul online în Republica Moldova” al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

CURS DE SCRIERE CREATIVĂ2-5 și 8 iulie 2024✒ Scrie ușor și deosebit o carte sau postări pe rețelele sociale  👉 Cursul de...
24/06/2024

CURS DE SCRIERE CREATIVĂ
2-5 și 8 iulie 2024

✒ Scrie ușor și deosebit o carte sau postări pe rețelele sociale

👉 Cursul de SCRIERE CREATIVĂ cu scriitorul Igor Guzun te duce în „Lumea ce gândea în basme și vorbea în poezii”. Înscriere https://bit.ly/3VU1L4S

👉 Cinci zile (2-5 iulie și 8 iulie) pentru a căpăta abilități despre:

📌CUM SE SCRIE O CARTE ȘI CE SĂ FACI DUPĂ ASTA CU EA. Idee, concept, format, realizare, promovare;

📌 CUM SĂ SCRII TEXTE SPECIALE LA FOTOGRAFII PE INSTAGRAM & FB. Trusa de prim ajutor: detalii, context, lecturi, idei-cheie, gândire laterală, curiozitate & scepticism, registrul ales, tonalitatea textului etc;

📌 CUM SE SCRIE POEZIA. Cum să alegi ritmul, cm să găsești rimele, cm să obții sonoritatea, cm să-ți găsești vocea și schema care ți se potrivesc;

📌 CUM SĂ TRADUCI UN POEM. De la teoria traducerii la practică. „Îmi place atât de mult și este atât de frumoasă această poezie în limba… că vreau s-o povestesc cât mai aproape de original unui prieten, unei prietene”.

SCRIE AZI CA SĂ NU-ȚI PARĂ RĂU MÂINE!

📲 Detalii: 067207485

✒ Scrie ușor și deosebit o carte sau postări pe rețelele sociale

👉 Cursul de SCRIERE CREATIVĂ cu scriitorul Igor Guzun te duce în „Lumea ce gândea în basme și vorbea în poezii”. Înscriere https://bit.ly/3VU1L4S

😍Absolvenții Școlii de Jurnalism din Moldova vor beneficia de 25% reducere la acest curs.

👉 Cinci zile (2-5 iulie și 8 iulie) pentru a căpăta abilități despre:

📌CUM SE SCRIE O CARTE ȘI CE SĂ FACI DUPĂ ASTA CU EA. Idee, concept, format, realizare, promovare;

📌 CUM SĂ SCRII TEXTE SPECIALE LA FOTOGRAFII PE INSTAGRAM & FB. Trusa de prim ajutor: detalii, context, lecturi, idei-cheie, gândire laterală, curiozitate & scepticism, registrul ales, tonalitatea textului etc;

📌 CUM SE SCRIE POEZIA. Cum să alegi ritmul, cm să găsești rimele, cm să obții sonoritatea, cm să-ți găsești vocea și schema care ți se potrivesc;

📌 CUM SĂ TRADUCI UN POEM. De la teoria traducerii la practică. „Îmi place atât de mult și este atât de frumoasă această poezie în limba… că vreau s-o povestesc cât mai aproape de original unui prieten, unei prietene”.

SCRIE AZI CA SĂ NU-ȚI PARĂ RĂU MÂINE!

📲 Detalii: 067207485

Biblioteca Națională a Republicii Moldova: Lansare de carte „STRĂINĂ ÎN ȚARA SEMILUNEI”, autor Violeta STRATAN ILBASMIȘ,...
19/06/2024

Biblioteca Națională a Republicii Moldova: Lansare de carte „STRĂINĂ ÎN ȚARA SEMILUNEI”, autor Violeta STRATAN ILBASMIȘ, 22 iunie 2024

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită, la 22 iunie 2024, la lansarea cărții „Străină în țara semilunei” de Violeta STRATAN ILBASMIȘ. Cartea conține 18 istorii de viață a 18 femei din Republica Moldova, care au ajuns în Turcia pentru o viață nouă, personală sau profesională. Sunt povești adevărate de viață ale femeilor moldovence care locuiesc de mulți ani în Turcia, încercând să meargă dincolo de ceea ce știau despre partea asta de lume.

„Este o carte prin care mi-am dorit să distrug niște stereotipuri despre moldovencele care se află în Turcia și să demonstrez că realitatea nu coincide întotdeauna cu ceea ce vedem cu toții la televizor sau pe online. Scopul meu a fost să adun o paletă cât mai diferită de istorii simple de viață, dar care să transmită un mesaj profund cititorului”, relatează autoarea.

Paralel cu istoriile de viață impresionante ale moldovencelor, cititorii vor afla mai multe detalii despre Turcia ca țară, despre cultura și tradițiile turcilor și despre turci, în general. Sunt informații și detalii care nu pot fi găsite în cărțile de istorie sau reclamele destinate turiștilor care vin în Turcia.

Invitați:

Monica BABUC, istoric, directoarea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”
Diana PÎNZARI, psihoterapeută
Tatiana POPA, dir.adjunct educație, Școala Internațională Heritage.

Evenimentul va avea loc la 22 iunie 2024, ora 14:00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”), Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

* * *

„Această carte are un puternic impact emoțional și un efect revigorant imediat. Lacrimile, speranțele, dramele, pasiunile, lecțiile de viață, împletite cu scurtele lecții de istorie, geografie și literatură, fac din această carte frumoasă și puternică un manual din seria „Cum să…”: cm să iubești, cm să suferi și cm să mergi mai departe după asta cu bucurie”.
— Igor GUZUN, scriitor

Biblioteca Națională a Republicii Moldova: Lansare de carte „STRĂINĂ ÎN ȚARA SEMILUNEI”, autor Violeta STRATAN ILBASMIȘ,...
19/06/2024

Biblioteca Națională a Republicii Moldova: Lansare de carte „STRĂINĂ ÎN ȚARA SEMILUNEI”, autor Violeta STRATAN ILBASMIȘ, 22 iunie 2024

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova / National Library of Moldova vă invită, la 22 iunie 2024, la lansarea cărții „Străină în țara semilunei” de Violeta STRATAN ILBASMIȘ. Cartea conține 18 istorii de viață a 18 femei din Republica Moldova, care au ajuns în Turcia pentru o viață nouă, personală sau profesională. Sunt povești adevărate de viață ale femeilor moldovence care locuiesc de mulți ani în Turcia, încercând să meargă dincolo de ceea ce știau despre partea asta de lume.

„Este o carte prin care mi-am dorit să distrug niște stereotipuri despre moldovencele care se află în Turcia și să demonstrez că realitatea nu coincide întotdeauna cu ceea ce vedem cu toții la televizor sau pe online. Scopul meu a fost să adun o paletă cât mai diferită de istorii simple de viață, dar care să transmită un mesaj profund cititorului”, relatează autoarea Violeta Stratan Ilbasmiș.

Paralel cu istoriile de viață impresionante ale moldovencelor, cititorii vor afla mai multe detalii despre Turcia ca țară, despre cultura și tradițiile turcilor și despre turci, în general. Sunt informații și detalii care nu pot fi găsite în cărțile de istorie sau reclamele destinate turiștilor care vin în Turcia.

Invitați:
Monica Babuc, istoric, directoarea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”
Diana Pînzari, psihoterapeută
Tatiana Popa, dir. adjunct educație, Școala Internațională Heritage.

Evenimentul va avea loc la 22 iunie 2024, ora 14:00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”), Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

* * *
„Această carte are un puternic impact emoțional și un efect revigorant imediat. Lacrimile, speranțele, dramele, pasiunile, lecțiile de viață, împletite cu scurtele lecții de istorie, geografie și literatură, fac din această carte frumoasă și puternică un manual din seria „Cum să…”: cm să iubești, cm să suferi și cm să mergi mai departe după asta cu bucurie”.
— Igor Guzun, scriitor

ÎNCĂRCAREÎntr-o lume plină de sarcini și deadline-uri, eforturi de a ajunge și neajunsuri, avem nevoie tot mai des de re...
29/05/2024

ÎNCĂRCARE

Într-o lume plină de sarcini și deadline-uri, eforturi de a ajunge și neajunsuri, avem nevoie tot mai des de reîncărcări.

Cred că ați văzut locurile acelea speciale din magazinele mari care ne îndeamnă așa: „Încărcați-vă dispozitivul” și ne desenează acolo, ca să nu trecem pe lângă ele fără să le observăm în disperarea noastră de a găsi o priză liberă, trăgându-ne pe dreapta de mânecă ca să ne oprim cu desene de telefoane, căști și tablete. „Încărcați-vă dispozitivul”. Și ce bucurie ne cuprinde pe noi, cei cu câteva procente în bateriile de pe telefoanele inteligente, când găsim locurile acelea magice, de-a dreptul salvatoare!

Și dacă în magazinele mari există doar un singur loc pentru încărcarea rapidă a dispozitivului mobil, noi, cei de astăzi, mai mobili ca oricând și fiecare dintre noi cu câte un mobil interior sau mai multe de a face anumite lucruri, avem în jur atâtea locuri și stări care ne strigă: „Încărcați-vă dispozitivul”.

O grădină, de exemplu, că totul a început într-o grădină. Și istoria acestei lumi, și copilăria noastră. Că nu degeaba, când eram copii, urcam mereu în copaci și chiar ne făceam case acolo. Grădina e aura liniștitoare a unei case, protecția, hrana și puterea ei dătătoare de viață. Așa cm sunt pădurile pentru o localitate, pentru o țară.

Un zâmbet poate. Că un zâmbet poate să facă multe. Când îi zâmbești celuilalt nu înseamnă că-l hărțuiești, ci înseamnă pur și simplu că ți-i drag sau că ți-i dragă lumea.

Și rugăciunea pe care o înălțăm către ceruri când îl căutăm pe Dumnezeu sau o putem îndrepta spre inima noastră, că acolo se află El, căci acolo e iubirea. Noi credem că oamenii sunt legați unii cu alții prin internet, când de fapt ei sunt legați prin iubire.

Și apele mereu liniștitoare, cu albastrul și verdele lor de atâtea nuanțe diferite că nu avem pentru fiecare câte un cuvânt care să-l descrie. Nu albastrul și verdele de spital, că acelea erau vopsele ieftine rămase de la industria militară, ci albastrul de Voroneț, albastrul din casele văruite ale bunicilor noștri și verdele nu de Paris, ci verdele de fiecare localitate în care am copilărit.

Pentru cei cu rău de mare, există binele de mare, de mare înălțime, binele de munte. Acolo se vede ca în palmă lumea din jur și tot acolo vezi cel mai bine de ce ești în stare. Acolo ești cel mai aproape de cer și de viața lungă și plină de sens pe care ți-o dorești.

„Încărcați-vă dispozitivul”.

Cu niște cărți, să zicem. Că într-o librărie, atunci când e închisă și are scris pe ușă „Inventar”, de fapt librarii și-au luat o zi sau mai multe ca să mângâie fiecare carte. E un exemplu pentru noi, ceilalți, cm să fim blânzi cu noi înșine.

Iar dragostea și mângâierea o putem învăța cel mai bine de la câini. Poate că ați observat că urmele pe care le lasă un câine pe parchetul proaspăt curățat sau pe zăpada din curte sunt formate din mici inimioare? Ca să lase oriunde semnele lor de dragoste pentru noi.

Că omul care are o floare în mână, o carte în mână, un copil de mână, un câine de mână are o idee, are un drum de făcut. Încărcat de iubire, încărcat de frumos.

Asta e Opera noastră Națională ca oameni.

Igor Guzun

* * *
ÎNCĂRCARE este un editorial de ultima pagină Fain & Simplu.

CARE ESTE IMPORTANȚA ANTREPRENORIATULUI SOCIAL ȘI DE CE TREBUIE SĂ DEVINĂ O PRIORITATE (VIDEO) ::: https://stiripozitive...
15/05/2024

CARE ESTE IMPORTANȚA ANTREPRENORIATULUI SOCIAL ȘI DE CE TREBUIE SĂ DEVINĂ O PRIORITATE (VIDEO) ::: https://stiripozitive.eu/2024/05/15/care-este-importanta-antreprenoriatului-social-si-de-ce-trebuie-sa-devina-o-prioritate-video/

Antreprenoriatul social reprezintă o punte între pasiunea pentru schimbare socială și dorința de creștere economică, transformând ideile în acțiuni tangibile. În Republica Moldova o comunitate mică de antreprenori sociali lucrează asiduu pentru a aduce beneficii tuturor, indiferent de condiție socială sau de capacități individuale, urmărind să faciliteze accesul la produse și servicii sociale și să promoveze schimbări legislative menite să susțină creșterea acestui sector.

„Antreprenoriatul social în esența sa reprezintă o punte de legătură între persoanele care au interes social foarte mare și, în același timp, doresc să aibă și o capacitate de creștere economică. Astfel, întreprinderile sociale creează acele posibilități pentru toți oamenii, indiferent de starea socială, indiferent de unde provin, indiferent de capacități fizice sau mintale, să-și găsească un rost în viață”, spune Laurențiu Racu, Secretar General, Platforma pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Social din Republica Moldova.

„Comunitatea de antreprenori sociali din Moldova e mică, dar are un potențial uriaș. Antreprenorii sociali sunt cei care au un impact social la toate nivelele. Ajută atât bătrânii, cât și copiii cu necesități educaționale speciale, persoane cu dizabilități, persoane care au ieșit din detenție și alte categorii defavorizate. Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation - Moldova, împreună cu partenerii săi, care sunt Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și Ambasada Suediei în Republica Moldova (Embassy of Sweden in Chisinau), facilitează și susține acest sector.

„Ne-am propus ca să elaborăm marca socială pentru aceste întreprinderi, pentru a ușura procesul de selectare a produselor atunci când un cumpărător vrea să procure produsele făcute anume de aceste întreprinderi sociale. La fel, ne-am propus ca să schimbăm Legea cu privire la Antreprenoriat Social pentru a facilita procesul de obținere a statutului de întreprinzător social, precum și pentru a obține anumite facilități fiscale pentru întreprinderile sociale”, menționează Ana Ciurac, Coordonatoare de Proiecte, Fundația Est-Europeană.

„Pentru noi este o prioritate, în primul rând. Și importanța antreprenoriatului social derivă din faptul că prin întreprinderile sociale pe care noi încercăm să le creștem creăm locuri de muncă pentru persoane vulnerabile, cele care, de obicei, mai greu își găsesc un loc de muncă plătit decent. Prin asta creștem comunitățile. Prin asta contribuim ca familiile celor angajați în cadrul întreprinderilor sociale să beneficieze de venituri. Creșterea economică se datorează inclusiv de antreprenoriatului social. Cred că noi trebuie să-l promovăm și să avem grijă ca antreprenorii sociali să fie la fel de bine instruiți și să aibă profituri cât mai bune”, a afirmat Sorin Mereacre, Președintele Fundației Est-Europene.

„Importanța întreprinderilor sociale constă în complexitatea măsurilor de susținere, cm ar fi angajarea în câmpul muncii sau prestarea serviciilor. La fel, este important că întregul profit al unei întreprinderi sociale merge la dezvoltarea organizațiilor necomerciale care, la rândul lor, creează și mai multă bunăstare și lucrează cu beneficiarii”, a menționat Svetlana Lopatina, directoare, Centrul de Dezvoltare pentru Copii „Всезнайка”, or. Tighina.

„Antreprenoriatul social este important datorită modalităților noi și inovative de a rezolva problemele sociale presante din societate, cm ar fi sărăcia, inegalitățile, educația, schimbările climatice, și toate acestea prin resursele primite în urma activității de antreprenoriat.”, spune Daniela Gurschi, Directoarea HUB-ului Antreprenorilor Sociali.

Antreprenoriatul social reprezintă o punte între pasiunea pentru schimbare socială și dorința de creștere economică, transformând ideile în acțiuni tangibile. În Republica Moldova o comunitate mică…

Address

Str. Pushkin 22
Chisinau
MD-2012

Opening Hours

Monday 09:00 - 17:00
Tuesday 09:00 - 17:00
Wednesday 09:00 - 17:00
Thursday 09:00 - 17:00
Friday 09:00 - 17:00

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Stiripozitive.eu posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Stiripozitive.eu:

Share

Nearby media companies


Other News & Media Websites in Chisinau

Show All