RISE Moldova

RISE Moldova RISE Moldova este o comunitate de jurnaliști de investigație, programatori și activiști.
(138)

RISE Moldova investighează crima organizată și face conexiuni din zone offshore, dezvăluie scheme de spălare a banilor din Europa de Est și Asia Centrală, scheme de corupție, contrabandă, fraude fiscale, trafic de arme și scoate la lumină afacerile ascunse ale politicienilor.

Astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii  a acceptat cererile de demisie a 15 judecători de la Curțile de apel Bălți,...
10/12/2024

Astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat cererile de demisie a 15 judecători de la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat. Anterior, șapte dintre ei au obținut câte un apartament la preț preferențial (cam jumătate din prețul de piață) într-un complex de pe bd. Mircea cel Bătrân din Chișinău. Dintre aceștia, patru și-au vândut deja locuințele preferențiale, iar unul a donat-o.

⚖️ Din 2023, anul în care oficial a demarat vettingul și reforma justiției, 30 de judecători care au beneficiat anterior de apartamente la preț preferențial au părăsit sistemul. Majoritatea absolută au depus cereri de demisie din funcție, în timp ce, în cazul a cinci judecători, președinta Maia Sandu a refuzat să le mai prelungească mandatul inițial de cinci ani și i-a eliberat din funcție.

🏘 19 din cei 30 de judecători au preferat să renunțe la locuința pe care au obținut-o în cadrul unui proiect al Consiliului Superior al Magistraturii menit să-i asigure sau să le îmbunătățească condițiile de trai. Câțiva le-au cesionat, donat sau schimbat. Însă cei mai mulți au preferat pur și simplu să le vândă.

❗️ Mai multe despre afacerea cu apartamente la preț redus și istoricul celor patru complexe locative din Chișinău destinate angajaților din sistemul judecătoresc, vedeți în comentarii. 👇

Caricaturistul Alex Buretz  l-a ilustrat aici pe utilizatorul anonim  , care pe Telegram a pretins de câteva ori că este...
04/12/2024

Caricaturistul Alex Buretz l-a ilustrat aici pe utilizatorul anonim , care pe Telegram a pretins de câteva ori că este generalul Nicolai Cioban 🎖️ , comandantul interimar al Trupelor Aeropurtate ale Federației Ruse🇷🇺, și a promovat ideea schimbării denumirii Aeroportului Internațional Chișinău în Gheorghe Pintilie.

De ce Pintilie?

👤 Nick explică: „Am scris deja… dar să reamintesc!!!!! Există o candidatură mai demnă. Numele lui va uni popoarele României, Moldovei, Transnistriei și Ucrainei! Aeroportul Chișinău ar trebui să poarte numele lui Gheorghe Pintilie (Георге Пинтилие)”.

Cine a fost Pintilie?

>> Pintilie a fost un securist român născut la Tiraspol și racolat de sovietici.

>>RISE Moldova a dezvăluit în ancheta „Generalul lui Putin din Găgăuzia” că Cioban a condus mai multe exerciții militare pentru capturarea aerodromurilor și a fost responsabil de parașutiștii trimiși să ia cu asalt capitala Ucrainei.

Citește întreaga investigație AICI:
https://www.rise.md/articol/generalul-lui-putin-din-gagauzia/

Unul dintre cei mai influenți generali 🎖️ ai lui Vladimir   🇷🇺 implicat în invazia rusă 🚀 din Ucraina 🇺🇦 încă din primel...
03/12/2024

Unul dintre cei mai influenți generali 🎖️ ai lui Vladimir 🇷🇺 implicat în invazia rusă 🚀 din Ucraina 🇺🇦 încă din primele minute se numește Nicolai Cioban și este din , Moldova 🇲🇩.

Cioban a fost responsabil de parașutiștii trimiși să ia cu asalt capitala Ucrainei și de un grup de soldați ruși, mobilizați și antrenați anul trecut de militari de elită supranumiți „Zeii războiului”, activi în regiunea din Rusia, dar și în Donbas – pe teritoriul ucrainean ocupat temporar.

>> Acum un an, generalul Cioban era la câțiva metri de Putin ascultând atent discursul despre așa-zisa operațiune militară specială în Ucraina și mesajele lui anti-NATO. În aceeași zi în care Cioban l-a întâlnit pe președintele rus, un utilizator anonim cu cunoștințe militare avansate a postat mesaje anti-occidentale pe grupurile de Telegram:

>> „Nivelul Moldovei va fi… la fundul Uniunii Europene. Judecă chiar din punct de vedere geografic […]. În Moldova vor fi baze militare NATO, case de toleranță, localuri unde se consumă opiu și turism militar […] Singura șansă a Moldovei este dacă trupele rusești vor ajunge în Transnistria”.

>> RISE Moldova a identificat mii de mesaje 🔍 postate discret de utilizatorul anonim în Telegram prin care apără Tiraspolul, Găgăuzia – de care îi este dor, și atacă frecvent guvernarea de la Chișinău.

>> „Mi-e dor de Găgăuzia mea natală. Se dau mari…[…] Curând va veni în vizită nativul din Găgăuzia, comandant adjunct al Forțelor Aeropurtate ale Rusiei, generalul 🎖️ Nicolai Cioban… Și le va explica totul”.

Citește întreaga investigație AICI 🔍:
https://tinyurl.com/26ta48ee

UPDATE: Ancheta poate fi citită AICI 🔍:https://www.rise.md/articol/generalul-lui-putin-din-gagauzia/În spatele unor mășt...
02/12/2024

UPDATE: Ancheta poate fi citită AICI 🔍:
https://www.rise.md/articol/generalul-lui-putin-din-gagauzia/

În spatele unor măști online, l-am descoperit pe unul dintre cei mai influenți generali din anturajul lui Vladimir Putin.

Cum am ajuns la el, care este legătura lui cu Moldova și cm încearcă să influențeze utilizatorii? Aflați mâine pe RISE Moldova .

Ilustrație de Art of Alex Buretz.

🏅 Jurnalistul Ion Preasca și „Flota rusă din Moldova”, premiați la Investigațiile jurnalistice ale anului 2024Investigaț...
02/12/2024

🏅 Jurnalistul Ion Preasca și „Flota rusă din Moldova”, premiați la Investigațiile jurnalistice ale anului 2024

Investigația „Flota rusă din Moldova” a fost premiată în această seară cu locul II la concursul „Investigațiile jurnalistice ale anului 2024”, organizat de Asociația Presei Independente.

Ancheta dezvăluie o serie de companii moldovenești, care gestionează „flotă din umbră” a Rusiei.

Vă mulțumim că ne urmăriți!

👇 Investigația premiată o găsiți în link-ul din comentarii.

👤 𝗦𝗶𝗹𝘃𝗶𝗮 𝗥𝗮𝗱𝘂, 𝗰𝗮𝗻𝗱𝗶𝗱𝗮𝘁𝗮 𝗮𝗻𝗼𝗻𝗶𝗺𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗽𝗮𝗿𝗹𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗮 După o lungă pauză în politică, fosta primară interi...
29/11/2024

👤 𝗦𝗶𝗹𝘃𝗶𝗮 𝗥𝗮𝗱𝘂, 𝗰𝗮𝗻𝗱𝗶𝗱𝗮𝘁𝗮 𝗮𝗻𝗼𝗻𝗶𝗺𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗽𝗮𝗿𝗹𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗮

După o lungă pauză în politică, fosta primară interimară a Chișinăului își încearcă norocul peste Prut. La alegerile parlamentare din România, Radu deschide lista pentru diaspora a Partidului Social Democrat Independent. Doar că, candidata formațiunii asociate lui Marian Vanghele, fost primar al Sectorului 5 din București, condamnat în prima instanță la 11 ani și opt luni de închisoare pentru abuz de putere și luare de mită, nu își face campanie. Radu nu se promovează nici pe conturile personale de pe rețelele sociale.

Silvia Radu s-a lansat în politică în 2016, când a candidat independent la funcția de președinte al țării, fiind oficial cel mai bogat candidat. În noiembrie 2017 devine peste noapte primară interimară a municipiului Chișinău. Candidează independent la următorul scrutin al alegerilor locale din capitală, dar tot nu-i reușește. Nu stă mult fără funcție pentru că în septembrie 2018 este numită ministră a Sănătății, Muncii și Protecției sociale, în Guvernul Partidului Democrat, condus de Pavel Filip. Pleacă din funcție în iunie 2019, când se schimbă guvernarea, iar liderul PD, Vladimir Plahotniuc, fuge din țară. Ulterior, Silvia Radu dispare din peisajul public până în 2022, când CNA a anunțat că, alături foști angajați ai Autorității Aviației Civile, are statut de bănuită într-un dosar de spălare de bani. Atunci, Radu a negat orice legătură cu faptele invocate în dosar.

📄 În declarația de avere depusă din poziția de candidată la alegerile parlamentare din România, Silvia Radu declară 28 de terenuri agricole achiziționate între 2004 și 2016, o casă de locuit cu o suprafață de 220 mp și un apartament de 139 mp, ambele în Chișinău. Familia mai are în proprietate un automobil de model Audi A8 fabricat în 2014, evaluat la 1,2 milioane de lei.

💰 Anul trecut, Radu a încasat un salariu de 180 de mii de lei din activitatea la compania Trade Energo Plus SRL și dividende în valoare de 1,8 milioane de lei de la aceeași companie.

În ultimii ani, candidata la funcția de deputat în România și-a deschis firme în Canada și SUA, și le-a închis pe cele pe care le avea în Marea Britanie. La Chișinău, familia Radu are două companii ale căror activitate ține de domeniul agriculturii.

📸 în fotografie, Silvia Radu și Gabriela Firea, fosta primară a mun. București.

𝑑𝑒 𝑉𝑎𝑙𝑒𝑟𝑖𝑎 𝐵𝑢𝑠𝑢𝑖𝑜𝑐, 𝑠𝑡𝑎𝑔𝑖𝑎𝑟𝑎̆ (𝑠𝑡𝑢𝑑𝑒𝑛𝑡𝑎̆ 𝑈𝑆𝑀) 𝑠̦𝑖 𝑀𝑎𝑟𝑐𝑒𝑙𝑎 𝑍𝑎̆𝑚𝑜𝑠𝑡𝑒𝑎𝑛𝑢 (𝑅𝐼𝑆𝐸 𝑀𝑜𝑙𝑑𝑜𝑣𝑎)

Invitații la cafea, sfaturi sau informații din interior, asta-i oferea fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale...
29/11/2024

Invitații la cafea, sfaturi sau informații din interior, asta-i oferea fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, liderului socialiștilor, Igor Dodon. Astăzi, Ciocan candidează la funcția de deputat în Parlamentul României, pe lista de diaspora a Partidului Social Democrat.

📲 Mesajele sunt din aplicația criptată a telefonul BlackBerry, care a aparținut fostului președinte Igor Dodon. Acesta avea numele de utilizator .

RISE Moldova a dezvăluit anterior conversațiile secrete dintre Kremlinovici și Goțman, nickname-ul folosit de Gheorghe Cavcaliuc, în acea perioadă, șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției. Spre deosebire de cei doi, Ciocan nu s-a ascuns sub niciun pseudonim.

❗️Citește „Chat-ul secret: Kremlinovici – Iurie Ciocan”, în link-ul din comentarii.

Prima reacție a lui Vitalie Pîrlog, cercetat în dosarul INTERPOLAvocatul fostului șef Comisiei pentru Controlul Fișierel...
25/11/2024

Prima reacție a lui Vitalie Pîrlog, cercetat în dosarul INTERPOL

Avocatul fostului șef Comisiei pentru Controlul Fișierelor de la INTERPOL, cercetat penal la Chișinău, susține că a prezentat organelor de drept din Moldova probe care denotă că atât Pîrolg, cât și compania din Dubai, vizată în dosar, nu au fost implicați în „activitate ilegală sau spălare de bani”.

📜 Mai mult, avocatul a prezentat reporterului RISE trei documente emise de o companie de audit din Emiratele Arabe Unite care a ajuns la această concluzie.

Documentele, dar și declarația integrală, le găsiți în link-ul din comentarii.

RISE Moldova a aflat că fostul ministru al Justiției, Vitalie Pîrlog, are statut de bănuit în dosarul INTERPOL.🔴 S-ar as...
23/11/2024

RISE Moldova a aflat că fostul ministru al Justiției, Vitalie Pîrlog, are statut de bănuit în dosarul INTERPOL.

🔴 S-ar ascunde în Dubai, iar între timp s-a adresat în judecată și cere ca perchezițiile care au avut loc la domiciliul său din Chișinău să fie declarate ilegale, iar procesul-verbal — anulat.

Cu ce solicitare s-a adresat la Curtea Constituțională, dar și mai multe detalii despre Vitalie Pîrlog, citiți în articol.

Procuratura Anticorupție a anunțat pe 21 noiembrie că a pus sub sechestru bunuri în valoare de 11,7 milioane de lei. Printre acestea, o casă și un teren din Chișinău evaluate la aproape 3,5 milioane de lei. Imobilul aparține lui Vitalie Pîrlog, fost ministru al Justiției, ex-șef la Servi...

01/11/2024



În primul tur al alegerilor prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiştilor, a beneficiat de o susţinere financiară de circa 6 milioane de lei.

💰 O parte din bani au venit de la PSRM, iar alta, de la persoane fizice. Printre ele găsim zeci de angajaţi ai unui grup de companii controlate sau afiliate lui Ivan Bişir, un om de afaceri din sudul ţării.

În total, angajații firmelor conectate la Bișir au contribuit cu peste un milion de lei în bugetul de campanie al lui Stoianoglo.

01/11/2024



10 milioane de lei – aceasta e suma veniturilor în campania electorală din primul tur a candidatei PAS, Maia Sandu. De altfel, ea e candidata care s-a bucurat de cea mai multă susținere și cei mai mulți bani.

💸 Am făcut un top al celor mai mari donatori ai Maiei Sandu în primul tur și vă spunem cine sunt și cât au donat.

31/10/2024



Sandu vs. Stoianoglo: Bătălia cheltuielilor

💰 În primul tur al campaniei prezidențiale, Maia Sandu a cheltuit cei mai mulți bani pentru producția și difuzarea spoturilor electorale.

În schimb contracandidatul său principal, Alexandr Stoianoglo, a preferat să dea cei mai mulți bani pentru materiale promoționale.

💸 În total, ambii finaliști ai cursei prezidențiale au cheltuit peste 14 milioane de lei. Pe ce anume s-au dus banii, vedeți în video de mai jos.

 Rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024 arată că actuala şefă a statului, Maia Sandu...
21/10/2024



Rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024 arată că actuala şefă a statului, Maia Sandu, și fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, se vor confrunta în al doilea tur de scrutin care va avea loc peste două săptămâni, pe 3 noiembrie.

După procesarea a peste 99,77% din procesele verbale, Maia Sandu are 42,4% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo – 26,01%.

Citiți în link-urile din comentarii profilele celor doi candidaţi

18/10/2024



Fosta procuroră anticorupție, Victoria Furtună, candidează independent la alegerile din această duminică.

💸 I-am analizat averea și am constatat că în ultimii 9 ani a primit donații de aproape 150 de mii de euro.

Cine e Victoria Furtună, de ce a plecat din Procuratură și ce promovează aceasta, citiți pe profiles.rise.md.

18/10/2024



Maia Sandu, candidează pentru a treia oară funcția de președinte.

🔎 Am analizat CV-ul său public și informațiile oficiale despre locurile de muncă din Moldova.

❌ Ce nu a indicat actuala șefă a statului în CV? Citiți în link-ul din comentarii

👷‍♂️ De formare este inginer.Deține titlul de cel mai longeviv premier. 🎖 Dar și două ordine - unul de la Voronin, altul...
18/10/2024

👷‍♂️ De formare este inginer.

Deține titlul de cel mai longeviv premier.

🎖 Dar și două ordine - unul de la Voronin, altul de la Putin.

Citește mai multe despre candidatul Vasile Tarlev în link-ul din comentarii. 👇

Address

Armenească 44/1
Chisinau
22055

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when RISE Moldova posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to RISE Moldova:

Videos

Share

Nearby media companies


Other Media/News Companies in Chisinau

Show All