Europa Liberă a beneficiat de un tur exclusiv al primului spital de campanie subteran din Ucraina.
Chirurgi, anesteziologi și alt personal medical lucrează la 6 metri sub pământ în buncăre de oțel, echipate cu sisteme de ventilație, alimentare cu apă și surse alternative de energie.
Angajații spun că au salvat deja viețile a peste 1.000 de soldați ucraineni și că noua unitate medicală oferă securitate atât personalului, cât și pacienților.
„În esență...” | Cum îi reușește R. Moldova să-și sporească energia din soare și vânt
🎙 Invitatul podcastului „În esență...”, directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean, spune că este realist ca deja către 2040 energia regenerabilă să devină „regină” a sistemului energetic din R. Moldova.
🎧 Prieteni, ascultați podcastul pe:
• Site-ul Europei Libere: https://shorturl.at/VMtWS
• Apple Podcasts: https://bit.ly/3j50w26
• Spotify: https://bit.ly/3W0NKAd
• YouTube: https://shorturl.at/6ho8K
Audiție plăcută.
#Cartelamedicală: Ce este și cm prevenim cancerul de col uterin
Locuitori din Trușeni au blocat accesul către o gunoiște ilegală, gestionată de autoritățile municipale
Locuitori ai comunei Trușeni fac ture pentru a opri camioanele care transportă gunoi la un depozit ilegal din zonă. După un incendiu de acum patru luni, gunoiul mocnește continuu, iar oamenii spun că aerul este insuportabil. Deși este neautorizată, gunoiștea este exploatată de o direcție municipală.
Afganii autorizați să se stabilească în Statele Unite se tem că un ordin executiv semnat de președintele Donald Trump îi va pune în mare pericol. Cursele aeriene cu care urmau să fie evacuați peste 1.600 de refugiați afgani au fost anulate. Afganii care au ajutat forțele americane înainte ca talibanii să preia controlul în 2021, împreună cu membrii familiilor soldaților americani, fac parte din grupul de refugiați cărora li se aprobase imigrarea în Statele Unite înainte ca Trump să semneze ordinul.
Autoritățile moldovene „reacționează cu întârziere” la criza energetică care durează de trei săptămâni în Transnistria, crede ex-vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea.
Criza, în opinia invitatului podcastului video „#PeAgendă”, putea fi anticipată, iar Chișinăul „trebuia să se pregătească pentru scenariul cel mai prost”.
Link spre episodul integral în primul comentariu!
Ecologiștii kirghizi au readus elanii într-o rezervație naturală din centrul Kîrgîzstanului, pentru a reface ecosistemul și a salva leoparzii zăpezilor, care se hrănesc în mod obișnuit cu această specie.
Treizeci de elani din Munții Altai au fost introduși în zonă în urmă cu doi ani. Specia indigenă a elanului de munte a fost văzută ultima oară în regiune în anii 1950.
#rfe_rl
„Sper că ne va aduce siguranța”. Moldovenii așteaptă ca Trump să pună capăt războiului din Ucraina
🇲🇩 Moldovenii interesați de politica externă au spus Europei Libere că așteaptă ca 🇺🇸 președintele american Donald Trump să aducă pacea în 🇺🇦 Ucraina, dar și să continue investițiile americane în R. Moldova.
Alții însă sunt sceptici și consideră că mandatul lui va avea efecte negative în lume.
TikTok este din nou online în Statele Unite, după ce a fost închis pentru scurt timp, înainte ca o interdicție asupra popularei platforme de social media să intre în vigoare, pe 19 ianuarie. Iată felul în care aplicația deținută de chinezi a devenit un fenomen și a stârnit controverse politice.
🍻 🇨🇿 Cehia a exportat anul trecut o cantitate record de bere în Rusia - peste 33.000 de tone, în numai 10 luni. Cifrele sunt impresionante, ținând cont că marii producători de bere din Cehia au oprit livrările spre Rusia după începutul războiului din Ucraina.
Satul în care s-a deschis pentru prima dată o farmacie
🇲🇩 Satul în care s-a deschis pentru prima dată o farmacie 💊
Peste o mie de locuitori din satele Tănătarii Noi, Ursoaia, Ștefănești și Fârlădenii Noi au acces la medicamente, după deschiderea unei farmacii acum 5 luni, prin proiectul „Farmacie în satul tău”. În total, autoritățile au promis să deschidă 146 de farmacii în satele cu peste o mie de locuitori.