03/06/2024
🎶 „Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului” 🎶
Vă invităm să participați la un concert simfonic, parte din Festivalul Internațional „Zilele Muzicii Noi”, Ediția ###III
📅 Data: 14 iunie 2024
🕕 Ora: 18:00
📍 Locație: Sala cu orgă
Evenimentul va include un program de excepție, interpretat de muzicieni de renume:
Adrian Iorgulescu – Ipostaze VI Concert pentru vioară, fanfară și percuție
Ulpiu Vlad – Lumina sunetului centenar pentru orchestră
Doina Rotaru – Himere Concert pentru vioară și orchestră
Orchestra Simfonică Națională a Companiei „Teleradio Moldova” va fi condusă de dirijorul Valentin Doni, cu participarea solistei Diana Moș la vioară.
🙏Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor își exprimă deplina gratitudine Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, Director general doamna Monica Babuc, pentru sprijinul acordat în calitate de co-organizator al ediției ###III a festivalului.
Co-organizatori: Compania „Teleradio Moldova”, Academia de Muzică, Teatru și Arte plastice.
Parteneri: Ministerul Culturii, Sala cu Orgă.
🎻Violonista Diana Moș (n. 1972), absolventă a Universității Naționale de Muzică din București la clasa de vioară a maestrului Daniel Podlovschi, este profesor universitar la disciplina Muzică de cameră, în cadrul aceleiași instituții. Din 2016 este rector al Universității Naționale de Muzică din București.
Ca solistă, abordează repertorii diverse, dintr-o arie stilistică variată, de la clasic la contemporan, cu o afinitate pentru muzica nouă, pe care o promovează ca membră a formației Profil. Activitatea sa concertistică, preponderent camerală, cuprinde prime audiții din repertoriul românesc și universal și se completează cu înregistrări Radio și TV și realizarea mai multor CD-uri. A participat la numeroase festivaluri, în țară și în străinătate, precum Festivalul „George Enescu”, Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, Festivalul Meridian, Festivalul ”World Music Days”, Toamna Varșoviană, Rumänische Kulturtage Berlin, Culturescapes Rumänien Elveția, Intersonanzen – Brandenburgisches Fest der neuen Musik Potsdam etc., promovând îndeosebi muzica românească.
În 2010 a câștigat Bursa „George Enescu” oferită de Institutul Cultural Român pentru un stagiu la Cité des Arts în Paris.
În 2021 a fost distinsă cu Ordinul Național al Legiunii de Onoare (Chevalier de la Légion d’Honneur) al Republicii Franceze.
Este autoarea cărții intitulate Introducere în hermeneutica discursului muzical, elaborate ca urmare a studiilor doctorale realizate sub îndrumarea profesorului Nicolae Brânduș și consultantului științific, profesorul Dinu Ciocan.
👨🎤Valentin Doni a urmat între 1973 şi 1978, cursurile Institutului de Arte G. Muzicescu din Chişinău, Republica Moldova, la clasa de dirijat a profesorului Isai Alterman şi la cea de compoziție a profesorului Pavel Rivilis.
În 1991-1992 urmeaza un stagiu de perfecționare în România, cu maestrul Ovidiu Bălan, iar între1992-1993 sa perfecţionat la Conservatorul Naţional Regional din Rueil, Malmaison (Franţa), cu Prof. JeanSebastien Bereau.
A mai beneficiat de diverse stagii de perfecţionare la Academia de Muzică din Lyon şi la Filarmonica din Lille (Franţa).
Din 1991 este dirijor permanent, iar din 1988 până în 2004 a deținut funcția de director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova.
Cu orchestra sa şi alte orchestre, Valentin Doni a întreprins turnee în multe țări din Europa și Asia, în care a prezentat de la capodopere ale muzicii universale, până la piese contemporane în prima audiție, colaborand cu numeroși soliști instrumentiști de renume mondial.
A fost invitat sa facă parte din juriul a numeroase concursuri de dirijat simfonic, precum și de interpretare instrumentala, din România și din strainatate, și a acompaniat în calitate de dirijor concertele finaliștilor.
În anul 1999, Președenția Republicii Moldova i-a conferit lui Valentin Doni titlul de Maestru în artă, pentru merite deosebite şi realizări remarcabile în domeniul artelor, iar in anul 2002, Guvernul Francez i-a conferit titlul de Cavaler al Ordinului în Arte şi Litere.
În prezent, Valentin Doni este angajatul Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, în calitate de dirijor permanent.
🎼Adrian Iorgulescu s-a născut în data de 6 iulie 1951, în municipiul București. A urmat cursurile Colegiului Național Dinu Lipatti și ale Academiei de Muzică din București, secția compoziție, absolvind apoi un masterat în cadrul aceleiași instituții. În 1990 a obținut titlul științific de doctor în muzicologie. Din același an a devenit profesor de compoziție și forme muzicale la Universitatea de Muzică din București. Adrian Iorgulescu este Profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică din București (1997) și Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru și Arte plastice din Chișinău (2016). Din anul 2022 Adrian Iorgulescu este membru al Academiei Române.
A fost ales vicepreședinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România în perioada 1990-1992, ulterior președinte pe parcursul mai multor mandate. În paralel, a îndeplinit și funcțiile de președinte al Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori și de președinte al Societății de Gestiune Colectivă pe domeniul muzical (ADA).
Pe lângă preocupările creatoare și academice, Adrian Iorgulescu s-a remarcat ca om politic. A fost ales în Parlamentul României în legislatura 1996-2000, unde a activat în calitate de membru al Comisiei pentru cultură și mass-media din Camera Deputaților. În perioada 2005-2008 a deținut funcția de ministru al culturii și cultelor.
Adrian Iorgulescu este autorul unei opere muzicale vaste. Între opusurile sale se disting simfonii, concerte instrumentale, cvartete de coarde, cicluri de lieduri, piese simfonice, camerale, opusuri corale, muzică de film, precum și opera Revuluția, pe un text de Ion Luca Caragiale. Acestea au fost prezentate în săli de concerte din Europa, Canada și Statele Unite ale Americii.
A scris, de asemenea, studii de muzicologie și estetică apărute în reviste culturale și cotidiene de larg tiraj. A publicat următoarele cărți de specialitate: Timpul Muzical – Materie și Metaforă (1988), Timpul și Comunicarea Muzicală (1991), Estetica (1996). Acestora li se adaugă lucrarea de politologie Dreapta, Principii și Perspective (2000), volumule de poezii și de eseuri.
Pentru contribuția sa artistică a fost distins cu numeroase premii naționale și internaționale.
🎼Ulpiu Vlad
Reprezentant al generației compozitorilor români ce s-au afirmat în anii ’70-’80 ai secolului XX, Ulpiu Vlad s-a născut la 27 ianuarie 1945 la Zărnești, județul Brașov și a urmat cursurile Conservatorului din București (actuala Universitate Națională de Muzică) la clasa de compoziție a profesorului Anatol Vieru, perfecționându-se apoi la prestigioasa Academie “Santa Cecilia” din Roma și în cadrul workshop-urilor internaționale organizate la Borovetz și Amsterdam.
Distins cu numeroase premii pentru activitatea sa, Ulpiu Vlad a compus în aproape toate genurile, de la cel cameral la cel simfonic și de la cel coral la cel vocal-simfonic, abordând inclusiv muzica electronică. În cadrul lucrărilor sale, prezentate atât în țară, cât și în străinătate, se remarcă, în special, lipsa tensiunilor ce conferă un aspect oniric liniilor melodice și simbioza dintre aleatorismul controlat și improvizația de sorginte folclorică, ce duce la noutăți în planul semiografiei muzicale și se înscrie pe linia integrării elementelor specifice folclorului românesc în structura limbajului muzical contemporan.
Inclus în dicționare internaționale de specialitate prestigioase, compozitorul are o personalitate artistică amplă, manifestându-se și în calitate de cercetător (de folclor și etnomuzicologie), de director al Editurii Muzicale, de conducător al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România unde a deținut funcția de vicepreședinte, fiind, totodată, și profesor în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.
🎼Doina Rotaru ( n.1951) este autoare a 25 de lucrări simfonice, dintre care sunt de menţionat cele 3 Simfonii şi 15 lucrări concertante şi a multor lucrări camerale, instrumentale şi corale.
Doina Rotaru a fost distinsă cu Premiul Academiei Romane (1986), cu 13 premii ale Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi cu premiul I la Concursul Internaţional Gedok-Mannheim (1994).
Din 1990 este profesor la Universitatea Naţională de Muzică din București. Lucrările sale sunt interpretate in Europa, Asia şi America.
A fost invitată să susţină conferinţe despre muzica sa şi pentru cursuri de compoziţie în Anglia, Croaţia, Franţa, Germania, Islanda, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, Spania, Suedia.