Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova Contact information, map and directions, contact form, opening hours, services, ratings, photos, videos and announcements from Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, Music Producer, Str. 31 August, 153, Chisinau.

Stimați prieteni,Vă informăm că, toți cei care l-au cunoscut și apreciat pe compozitorul Oleg Negruța, își vor putea lua...
04/06/2024

Stimați prieteni,

Vă informăm că, toți cei care l-au cunoscut și apreciat pe compozitorul Oleg Negruța, își vor putea lua rămas-bun în cadrul unei ceremonii funerare care va avea loc miercuri, 05.06.2024, în intervalul orelor 13:00-15:00, în sala nr. 2 Ritus, situată pe adresa str. Doina, 193.

NECROLOGOLEG NEGRUȚA6.08.1935 – 3.06.2024😔🖤Cu profundă tristețe și respect, comunitatea muzicală din Republica Moldova î...
03/06/2024

NECROLOG
OLEG NEGRUȚA
6.08.1935 – 3.06.2024

😔🖤Cu profundă tristețe și respect, comunitatea muzicală din Republica Moldova își ia rămas-bun de la unul dintre cei mai prolifici și influenți compozitori din țară, Oleg Negruța.

Născut pe 6 august 1936 (sau 1935, conform unor surse) în Odesa, Ucraina, compozitorul a fost un pilon al artei muzicale moldovenești, căutând să îmbine tradiția cu inovația într-un spectru larg de genuri muzicale.
Absolvind clasa de vioară sub îndrumarea profesorului Pavel Melamed la Tehnicumul de Muzică din Odesa în 1960, Oleg Negruța și-a continuat studiile la Conservatorul de Stat din Chișinău, devenind discipol al compozitorului Solomon Lobel și absolvind în 1970. Ulterior, a devenit membru al Uniunii Compozitorilor din Moldova, contribuind activ la dezvoltarea și promovarea artei muzicale moldovenești.
Cariera sa a fost una vastă și variată, acoperind o gamă largă de genuri și forme muzicale. Lucrările sale au fost incluse în programele de concert, dar și în învățământul muzical, reflectând o preocupare constantă pentru explorarea diferitelor mijloace de expresie muzicală. În special, Negruța a fost remarcat pentru concertele sale, compunând peste zece concerte pentru diverse instrumente, contribuind astfel la diversificarea repertoriului instrumental.
Oleg Negruța a lăsat o amprentă semnificativă în lumea muzicii, îmbinând în creațiile sale o varietate de genuri și stiluri. În domeniul muzicii simfonice, compozitorul a creat lucrări remarcabile precum "Scherzo" pentru orchestră, Suită în patru părți pentru orchestră de coarde , iar ”Fantezia pe temele The Beatles" din 2005 a adus un suflu nou, combinând elemente clasice cu influențe moderne. În sfera muzicii concertante, a produs o serie de lucrări excepționale, printre care "Concertul nr.1 pentru clarinet și orchestră de coarde" din 1986, dedicat fiului său Alexandru Negruța, ce a impresionat prin profunzimea și emoția sa. De asemenea, "Concert pentru vibrafon și marimba cu orchestră de cameră" din 2004 a evidențiat abilitățile sale de compozitor versatil și inovator. Pe lângă acestea, muzica vocală și cea pentru cor au ocupat un loc important în creația sa, de la cicluri de cântece și romanțe, până la compoziții corale și lucrări pentru copii. Lucrări precum Ciclu vocal "Pânza roșie de speranță" sau "Cântece pentru copii pe versuri de A. Ciocanu" ilustrează diversitatea și bogăția creativă a lui Oleg Negruța.
Nu numai că a fost un compozitor prolific, dar a și împărtășit cunoștințele sale prin activitatea pedagogică la Școala de Arte "Alexei Stârcea" din Chișinău și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Premiat de mai multe ori de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, Maestrului Oleg Negruța i s-a conferit și titlul de Maestru în Artă (1993).

🖤Compozitorul Oleg Negruța va rămâne în amintirea noastră ca unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai școlii componistice din Republica Moldova, cu o operă muzicală vastă și diversificată. Contribuția sa la dezvoltarea artei muzicale în Republica Moldova va continua să fie apreciată și să inspire generațiile viitoare de muzicieni și compozitori.

🙏Ne exprimăm sincerele condoleanțe familiei și celor apropiați în aceste momente de durere și pierdere.

Cu profundă tristețe anunțăm că astăzi a decedat compozitorul Oleg Negruța.Transmitem gânduri de sprijin și alinare fami...
03/06/2024

Cu profundă tristețe anunțăm că astăzi a decedat compozitorul Oleg Negruța.

Transmitem gânduri de sprijin și alinare familiei și celor care l-au cunoscut și apreciat pe Maestrul Oleg Negruța.

Dumnezeu să-l odihnească...

🎶 „Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului” 🎶Vă invităm să participați la un concert simfonic, parte din Fest...
03/06/2024

🎶 „Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului” 🎶

Vă invităm să participați la un concert simfonic, parte din Festivalul Internațional „Zilele Muzicii Noi”, Ediția ###III

📅 Data: 14 iunie 2024
🕕 Ora: 18:00
📍 Locație: Sala cu orgă

Evenimentul va include un program de excepție, interpretat de muzicieni de renume:

Adrian Iorgulescu – Ipostaze VI Concert pentru vioară, fanfară și percuție
Ulpiu Vlad – Lumina sunetului centenar pentru orchestră
Doina Rotaru – Himere Concert pentru vioară și orchestră

Orchestra Simfonică Națională a Companiei „Teleradio Moldova” va fi condusă de dirijorul Valentin Doni, cu participarea solistei Diana Moș la vioară.

🙏Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor își exprimă deplina gratitudine Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, Director general doamna Monica Babuc, pentru sprijinul acordat în calitate de co-organizator al ediției ###III a festivalului.

Co-organizatori: Compania „Teleradio Moldova”, Academia de Muzică, Teatru și Arte plastice.
Parteneri: Ministerul Culturii, Sala cu Orgă.

🎻Violonista Diana Moș (n. 1972), absolventă a Universității Naționale de Muzică din București la clasa de vioară a maestrului Daniel Podlovschi, este profesor universitar la disciplina Muzică de cameră, în cadrul aceleiași instituții. Din 2016 este rector al Universității Naționale de Muzică din București.
Ca solistă, abordează repertorii diverse, dintr-o arie stilistică variată, de la clasic la contemporan, cu o afinitate pentru muzica nouă, pe care o promovează ca membră a formației Profil. Activitatea sa concertistică, preponderent camerală, cuprinde prime audiții din repertoriul românesc și universal și se completează cu înregistrări Radio și TV și realizarea mai multor CD-uri. A participat la numeroase festivaluri, în țară și în străinătate, precum Festivalul „George Enescu”, Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, Festivalul Meridian, Festivalul ”World Music Days”, Toamna Varșoviană, Rumänische Kulturtage Berlin, Culturescapes Rumänien Elveția, Intersonanzen – Brandenburgisches Fest der neuen Musik Potsdam etc., promovând îndeosebi muzica românească.
În 2010 a câștigat Bursa „George Enescu” oferită de Institutul Cultural Român pentru un stagiu la Cité des Arts în Paris.
În 2021 a fost distinsă cu Ordinul Național al Legiunii de Onoare (Chevalier de la Légion d’Honneur) al Republicii Franceze.
Este autoarea cărții intitulate Introducere în hermeneutica discursului muzical, elaborate ca urmare a studiilor doctorale realizate sub îndrumarea profesorului Nicolae Brânduș și consultantului științific, profesorul Dinu Ciocan.

👨‍🎤Valentin Doni a urmat între 1973 şi 1978, cursurile Institutului de Arte G. Muzicescu din Chişinău, Republica Moldova, la clasa de dirijat a profesorului Isai Alterman şi la cea de compoziție a profesorului Pavel Rivilis.
În 1991-1992 urmeaza un stagiu de perfecționare în România, cu maestrul Ovidiu Bălan, iar între1992-1993 sa perfecţionat la Conservatorul Naţional Regional din Rueil, Malmaison (Franţa), cu Prof. JeanSebastien Bereau.
A mai beneficiat de diverse stagii de perfecţionare la Academia de Muzică din Lyon şi la Filarmonica din Lille (Franţa).
Din 1991 este dirijor permanent, iar din 1988 până în 2004 a deținut funcția de director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova.
Cu orchestra sa şi alte orchestre, Valentin Doni a întreprins turnee în multe țări din Europa și Asia, în care a prezentat de la capodopere ale muzicii universale, până la piese contemporane în prima audiție, colaborand cu numeroși soliști instrumentiști de renume mondial.
A fost invitat sa facă parte din juriul a numeroase concursuri de dirijat simfonic, precum și de interpretare instrumentala, din România și din strainatate, și a acompaniat în calitate de dirijor concertele finaliștilor.
În anul 1999, Președenția Republicii Moldova i-a conferit lui Valentin Doni titlul de Maestru în artă, pentru merite deosebite şi realizări remarcabile în domeniul artelor, iar in anul 2002, Guvernul Francez i-a conferit titlul de Cavaler al Ordinului în Arte şi Litere.
În prezent, Valentin Doni este angajatul Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, în calitate de dirijor permanent.

🎼Adrian Iorgulescu s-a născut în data de 6 iulie 1951, în municipiul București. A urmat cursurile Colegiului Național Dinu Lipatti și ale Academiei de Muzică din București, secția compoziție, absolvind apoi un masterat în cadrul aceleiași instituții. În 1990 a obținut titlul științific de doctor în muzicologie. Din același an a devenit profesor de compoziție și forme muzicale la Universitatea de Muzică din București. Adrian Iorgulescu este Profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică din București (1997) și Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru și Arte plastice din Chișinău (2016). Din anul 2022 Adrian Iorgulescu este membru al Academiei Române.
A fost ales vicepreședinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România în perioada 1990-1992, ulterior președinte pe parcursul mai multor mandate. În paralel, a îndeplinit și funcțiile de președinte al Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori și de președinte al Societății de Gestiune Colectivă pe domeniul muzical (ADA).
Pe lângă preocupările creatoare și academice, Adrian Iorgulescu s-a remarcat ca om politic. A fost ales în Parlamentul României în legislatura 1996-2000, unde a activat în calitate de membru al Comisiei pentru cultură și mass-media din Camera Deputaților. În perioada 2005-2008 a deținut funcția de ministru al culturii și cultelor.
Adrian Iorgulescu este autorul unei opere muzicale vaste. Între opusurile sale se disting simfonii, concerte instrumentale, cvartete de coarde, cicluri de lieduri, piese simfonice, camerale, opusuri corale, muzică de film, precum și opera Revuluția, pe un text de Ion Luca Caragiale. Acestea au fost prezentate în săli de concerte din Europa, Canada și Statele Unite ale Americii.
A scris, de asemenea, studii de muzicologie și estetică apărute în reviste culturale și cotidiene de larg tiraj. A publicat următoarele cărți de specialitate: Timpul Muzical – Materie și Metaforă (1988), Timpul și Comunicarea Muzicală (1991), Estetica (1996). Acestora li se adaugă lucrarea de politologie Dreapta, Principii și Perspective (2000), volumule de poezii și de eseuri.
Pentru contribuția sa artistică a fost distins cu numeroase premii naționale și internaționale.

🎼Ulpiu Vlad
Reprezentant al generației compozitorilor români ce s-au afirmat în anii ’70-’80 ai secolului XX, Ulpiu Vlad s-a născut la 27 ianuarie 1945 la Zărnești, județul Brașov și a urmat cursurile Conservatorului din București (actuala Universitate Națională de Muzică) la clasa de compoziție a profesorului Anatol Vieru, perfecționându-se apoi la prestigioasa Academie “Santa Cecilia” din Roma și în cadrul workshop-urilor internaționale organizate la Borovetz și Amsterdam.
Distins cu numeroase premii pentru activitatea sa, Ulpiu Vlad a compus în aproape toate genurile, de la cel cameral la cel simfonic și de la cel coral la cel vocal-simfonic, abordând inclusiv muzica electronică. În cadrul lucrărilor sale, prezentate atât în țară, cât și în străinătate, se remarcă, în special, lipsa tensiunilor ce conferă un aspect oniric liniilor melodice și simbioza dintre aleatorismul controlat și improvizația de sorginte folclorică, ce duce la noutăți în planul semiografiei muzicale și se înscrie pe linia integrării elementelor specifice folclorului românesc în structura limbajului muzical contemporan.
Inclus în dicționare internaționale de specialitate prestigioase, compozitorul are o personalitate artistică amplă, manifestându-se și în calitate de cercetător (de folclor și etnomuzicologie), de director al Editurii Muzicale, de conducător al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România unde a deținut funcția de vicepreședinte, fiind, totodată, și profesor în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.

🎼Doina Rotaru ( n.1951) este autoare a 25 de lucrări simfonice, dintre care sunt de menţionat cele 3 Simfonii şi 15 lucrări concertante şi a multor lucrări camerale, instrumentale şi corale.
Doina Rotaru a fost distinsă cu Premiul Academiei Romane (1986), cu 13 premii ale Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi cu premiul I la Concursul Internaţional Gedok-Mannheim (1994).
Din 1990 este profesor la Universitatea Naţională de Muzică din București. Lucrările sale sunt interpretate in Europa, Asia şi America.
A fost invitată să susţină conferinţe despre muzica sa şi pentru cursuri de compoziţie în Anglia, Croaţia, Franţa, Germania, Islanda, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, Spania, Suedia.

„Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului” în cadrul Festivalului Internațional „Zilele Muzicii Noi”,  12-14 i...
03/06/2024

„Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului”
în cadrul Festivalului Internațional „Zilele Muzicii Noi”,
12-14 iunie 2024
14 iunie, Sala cu orgă, orele 18.00
Concert simfonic cu un program de excepție, interpretat de muzicieni excelenți:

Adrian Iorgulescu - Ipostaze VI Concert pentru vioară, fanfară și percuție
Ulpiu Vlad - Lumina sunetului centenar pentru orchestră
Doina Rotaru - Himere Concert pentru vioară și orchestră

Orchestra Simfonică Națională a Companiei „Teleradio-Moldova”, dirijor Valentin Doni, solistă Diana Moș, vioară
12, 13 iunie Master-classuri susținute de Diana Moș, Profesor universitar, doctor, Rector al Universității Naționale de Muzică din București.
Academia de Muzică, Teatru și Arte plastice, bl. 2, str. A. Mateevici, 87, orele 15.00

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor își exprimă deplina gratitudine Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, Director general doamna Monica Babuc, pentru sprijinul acordat în calitate de co-organizator al ediției ###III a festivalului.

Co-organizatori: Compania „Teleradio-Moldova”, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice

Parteneri: Ministerul Culturii, Sala cu Orgă

Intrarea la toate manifestările este liberă

Astăzi domnul Ion Gagim -muzicolog, dr.hab., prof. univ., membru corespondent AȘM, Maestru în Artă, își sărbătorește a 7...
31/05/2024

Astăzi domnul Ion Gagim -muzicolog, dr.hab., prof. univ., membru corespondent AȘM, Maestru în Artă, își sărbătorește a 70-a aniversare -
Stimate domnule Ion Gagim,
Vă dorim sănătate, inspirație, bucurie și liniște sufletească, realizări remarcabile și momente durabile de fericire, trăite în deplină armonie spirituală alături de cei dragi.
La mulți ani!
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova

O nouă ediție - „Album de creații vocale și corale” – a apărut de sub tipar recent la Editura Lumina.Ediția cuprinde cre...
30/05/2024

O nouă ediție - „Album de creații vocale și corale” – a apărut de sub tipar recent la Editura Lumina.

Ediția cuprinde creații vocale și corale aparținând compozitorilor Ghenadie Ciobanu, Veronica Ciobanu, Vlad Burlea, Lidia Ciubuc, Igor Iachimciuc, Snejana Pîslari, Marian Stârcea, Vasiliy Medved, Marta Gyncu, Vladimir Ciolac.

„Album de creații vocale și corale” a fost editat cu contribuția Ministerului Culturii în cadrul Programului pentru editarea cărţii naţionale pentru anul 2024 în conformitate cu Regulamentul cu privire la selectarea, editarea și achiziția cărții naționale din mijloace prevăzute în bugetul de stat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 256/2013.

Ediția a fost îngrijită de compozitoarea Snejana Pîslari, careia îi exprimăm gratitudinea noastră!

Aducem calde mulțumiri Editurii Lumina pentru colaborarea multianuală!

Astăzi își sărbătorește frumoasa aniversare doamna Victoria Melnic - muzicolog, dr. prof.univ., Maestru în Artă, rector ...
28/05/2024

Astăzi își sărbătorește frumoasa aniversare doamna Victoria Melnic - muzicolog, dr. prof.univ., Maestru în Artă, rector AMTAP.
Stimată doamnă Victoria Melnic!
Vă dorim sănătate, inspirație, bucurie şi linişte sufletească, realizări şi clipe cât mai durabile de fericire trăite în deplină armonie spirituală alături de cei dragi.
La mulți ani!
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere doamna Svetlana Badrajan - muzicolog, dr. prof.univ., Maestru în Artă.Stimată do...
27/05/2024

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere doamna Svetlana Badrajan - muzicolog, dr. prof.univ., Maestru în Artă.
Stimată doamnă Svetlana Badrjan!
Vă dorim sănătate, inspirație, bucurie şi linişte sufletească, realizări şi clipe cât mai durabile de fericire trăite în deplină armonie spirituală alături de cei dragi.
La mulți ani!
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere compozitoarea Veronica Ciobanu.Dragă Veronica Ciobanu! Vă dorim sănătate, inspir...
26/05/2024

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere compozitoarea Veronica Ciobanu.
Dragă Veronica Ciobanu!
Vă dorim sănătate, inspirație, bucurie şi linişte sufletească, realizări şi clipe cât mai durabile de fericire trăite în deplină armonie spirituală alături de cei dragi.
La mulți ani!
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere compozitorul și dirijorul Teodor Zgureanu. Stimate Maestre Teodor Zgureanu! Vă d...
24/05/2024

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere compozitorul și dirijorul Teodor Zgureanu.
Stimate Maestre Teodor Zgureanu!
Vă dorim sănătate, inspirație, bucurie şi linişte sufletească, realizări şi clipe cât mai durabile de fericire trăite în deplină armonie spirituală alături de cei dragi.
La mulți ani!
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova

🎻✨ 27 mai, orele 18.00, Sala cu Orgă, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 81„Interferențe muzicale româno-germane”Concert de m...
20/05/2024

🎻✨ 27 mai, orele 18.00, Sala cu Orgă, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 81

„Interferențe muzicale româno-germane”

Concert de muzică de cameră

Minguet Quartet (Germania)

🎻✨Cvartetul Minguet - fondat în 1988 - este acum unul dintre cele mai căutate cvartete de coarde la nivel internațional și concertează în toate sălile de concert majore din lume, asigurând experiențe auditive incitante prin interpretările sale pasionate și inteligente.
Cvartetul Minguet se concentrează în egală măsură pe literatura clasic-romantică și pe muzica modernă și se dedică compozițiilor secolului XXI, inclusiv, prin numeroase premiere. Întâlnirile cu compozitori importanți ai timpului nostru îi inspiră pe cei patru muzicieni să vină constant cu idei noi de programe. Primele înregistrări complete a cvartetelor de coarde de Wolfgang Rihm, Peter Ruzicka și Jörg Widmann reprezintă doar o parte a proiectelor importante deacest gen.
🎶În stagiunile anterioare cvartetul Minguet a evoluat pe cele mai presigioase săli din lume, precum Filarmonicile din Köln și Berlin, Elbphilharmonie Hamburg, Biblioteca Congresului și Galeria Internațională Washington DC, Konzerthaus Berlin, Vienna Konzerthaus, Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam, BOZAR Music Brussels, Théâtre des Abbesses Paris, Lincoln Center New York, SouthBank Centre Londra și Universitatea din Hong Kong, la Festivalul d'Automne Paris, Festivalul Grafenegg, Festivalul Beethoven Bonn, Festivalul Mozart Würzburg, Festivalul Internațional Bruckner Linz, Festivalul de muzică Rheingau, Festivalul internațional de muzică Tongyeong Coreea, la Herrenchiemsee Festival, Festivalul Schwetzinger, Săptămâna Muzicii de Cameră Schloss Elmau și Fundația Internațională Mozarteum Salzburg, precum și alte festivaluri și săli de concerte mari din Europa, în Japonia, America Centrală și de Sud, Canada și SUA.
🎻Componența actual a cvartetului: Ulrich Isfort, Vioara I, Annette Reisinger, Vioara II, Aida-Carmen Soanea, Violă, Matthias Diener, Violoncel

🎶 Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice vă invită la un master-class de excepție:Violeta DINESCU,Profesor, Doctor📅...
15/05/2024

🎶 Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice vă invită la un master-class de excepție:

Violeta DINESCU,
Profesor, Doctor

📅 Data: 17 mai
🕒 Ora: 15:00
🏫 Locație: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Bl. II, str. A. Mateevici, 87, Aud. 45

📽️Tema: "Cum compunem muzica pentu un film? Muzica pentru filmul mut „Tabu” al celebrului regizor german Friedrich Murnau”

🎹Violeta Dinescu (București, 1953) a studiat muzica la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București în perioada dintre anii 1972 și 1977, finalizând studiile cu distincție și obținând trei diplome: în compoziție, pian și educație. Din anul 1982, în urma unor burse și comenzi de lucrări componistice, este stabilită in Germania. Predă la mai multe universități germane, iar începând cu anul 1996 este profesoară de compoziție la Universitatea „Carl von Ossietzky” din Oldenburg. Lansează seria de colocvii pentru compozitori „Muzica timpului nostru”, „Arhiva pentru muzica din Europa de Est”, seria de publicații „Sources and Research” precum și seria de simpozioane „Zwischen Zeiten”.
🏆Violeta Dinescu este deținătoare a peste 50 de premii și distincții internaționale, printre care Premiile Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Premiul la Concurul Internațional de Compoziție GEDOK, Premiul I la Concursul Internațional de Compoziție din Utah, SUA, Premiul „Carl Maria von Weber” și altele. 🎓Este profesor invitat la mai multe universități americane și autoare de prelegeri şi comunicări ştiinţifice de muzicologie.
Violeta Dinescu este autor al numeroaselor lucrări în diferite genuri: simfonic, cameral,vocal, coral, muzică experimentală. Este autor al operelor „Hunger und Durst” (Foamea și setea), după Eugen Ionesco, „Der 35. Mai”, operă pentru copii după Erich Kästner, „Eréndira”, operă de cameră după Gabriel Garcia Marquez precum și al baletului („Der Kreisel”). Violeta Dinescu semnează muzica pentru filmul mut „Tabu” a regizorului german F.W. Murnau, producție din anul 1931 precum și pentru filmul mut „Nosferatu” al aceluiași regizor.
Lucrările Violetei Dinescu abordează cele mai diverse teme existențiale, compozitoarea utilizând metode și tehnici de compoziție contemporane individuale de mare expresivitate artistică. În creațiile sale Violeta Dinescu își propune să valorifice folclorul românesc.
🎶Lucrările compozitoarei sunt interpretate în cadrul numeroaselor festivaluri și manifestări de gen pe cele mai prestigioase scene din lume și sunt înregistrate pe numeroase CD-uri.
🎓Violeta Dinescu este membru al Academiei Europene de Științe și Arte din Salzburg din 2017, iar din anul 2021este decan al Departamentului de arte (clasa a III-a) și membru al Senatului AEȘA, inițiind în cadrul prestigioasei academii seria de colocvii Arts Meets Sciences.

🎻🎶 Vă invităm la un recital de excepție la Muzeul Național de Artă al Moldovei!"Patru strune în jurul lumii"Irina MUREȘA...
15/05/2024

🎻🎶 Vă invităm la un recital de excepție la Muzeul Național de Artă al Moldovei!

"Patru strune în jurul lumii"
Irina MUREȘANU

📅 Data: 18 mai
🕕 Ora: 18.00
📍 Locație: Muzeul Național de Artă al Moldovei, Str. 31 August, 115

🎵 "Interferențe muzicale româno-germane" 🎵

🎻✨Violonista de origine română Irina Mureșanu este actualmente la fel de solicitată pe ambele maluri ale Atlanticului: în Statele Unite, Canada, Caraibe, Europa, Asia și Africa de Sud. Irina Mureșanu a obținut devreme aprecierea internațională.
Violonista de talie mondială este deținătoare de premii la cele mai prestigioase concursuri internaționale de vioară, inclusiv Montreal International, Queen Elisabeth, UNISA International String, Washington International și Schadt String Competition. Printre premiile Irinei Mureșanu se numără Premiul Presser Music, Premiul Arthur Foote de la Asociația Muzicală Harvard, Premiul Internațional Pro Musicis și un grant New Music USA. Mureșanu a primit recent prestigiosul premiu Fulbright U.S. Scholar și Independent Scholarship, Research and Creativity Award de la Universitatea din Maryland pentru proiectul său „Infinite Strings”: crearea unei platforme menite să promoveze muzica de vioară a compozitorilor români. Ea este, de asemenea, beneficiară a unui grant instituțional „Marele Provocări” de la Universitatea din Maryland pentru studiul „Educație muzicală pentru toți prin AI și științe umaniste digitale”.
🌟Irina Mureșanu este o interpretă pasionată de muzică nouă, numeroase lucrări muzicale fiindu-i dedicate. Cele mai recente lansări ale ei includ titluri precum „Irina Mureșanu cântă Violeta Dinescu” - un album de lucrări solo pentru vioară de Violeta Dinescu (septembrie 2023) și „Hybrid, Hints and Hooks” - lucrări pentru vioară solo și pentru vioară și pian ale compozitorului român Dan Dediu (octombrie 2021).
În calitate de profesor Irina Mureșanu a activat la Conservatoarele din Boston, din Berklee, la Departamentele de Muzică Harvard și MIT. Actualmente este profesor asociat la Școala de Muzică și Facultatea Afiliată din Institutul pentru Studii Avansate de Calculatoare de la Universitatea din Maryland. Profesor, Doctor Irina Mureșanu este membru ordinar al Academiei Europene de Știință și Artă din Salzburg.
🎶Programul multimedia de vioară solo al Irinei Mureșanu „Patru strune în jurul lumii” – care celebrează diversitatea culturilor muzicale din întreaga lume prin lucrări ale compozitorilor de pe cinci continente – continuă să fure lumina reflectoarelor. Lansat ca un CD cu lucrări pentru vioară solo în 2018 de casa de discuri Sono Luminus, nominalizat la Grammy, discul a fost numit o „lansare iluminatoare” de către Boston Globe.
🎻Irina Mureșanu cântă la o vioară Giuseppe Rocca din 1849 cu un arcuș Étienne Pajeot.

Vă invităm!
14/05/2024

Vă invităm!

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere domnul Anatol Lupu - compozitor, Maestru în Artă.Stimate domnule Anatol Lupu! Vă...
13/05/2024

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere domnul Anatol Lupu - compozitor, Maestru în Artă.
Stimate domnule Anatol Lupu!
Vă dorim sănătate, inspirație, bucurie şi linişte sufletească, realizări şi clipe cât mai durabile de fericire trăite în deplină armonie spirituală alături de cei dragi.
La mulți ani!
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova

10/05/2024
Astăzi își sărbătorește ziua de naștere doamna Svetlana Bivol - muzicolog, director al Filarmonicii Naționale.Stimată do...
05/05/2024

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere doamna Svetlana Bivol - muzicolog, director al Filarmonicii Naționale.
Stimată doamnă Svetlana Bivol!
Vă dorim sănătate, inspirație, bucurie şi linişte sufletească, realizări şi clipe cât mai durabile de fericire trăite în deplină armonie spirituală alături de cei dragi inimii.
La mulți ani!
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere domnul Gheorghe Mustea - compozitor, dirijor, academician, profesor universitar....
01/05/2024

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere domnul Gheorghe Mustea - compozitor, dirijor, academician, profesor universitar.
Stimate Maestre Gheorghe Mustea!
Vă dorim sănătate, inspirație, bucurie şi linişte sufletească, realizări şi clipe cât mai durabile de fericire trăite în deplină armonie spirituală alături de cei dragi.
La mulți ani!
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova

Astăzi își sărbătorește frumoasa aniversare doamna Elena Mironenco - muzicolog, doctor habilitat, profesor universitar. ...
24/04/2024

Astăzi își sărbătorește frumoasa aniversare doamna Elena Mironenco - muzicolog, doctor habilitat, profesor universitar.
Stimată doamnă Mironenco!
Vă dorim din toată inima multă sănătate, bucurie şi linişte sufletească, realizări şi clipe cât mai durabile de fericire trăite în deplină armonie spirituală alături de cei dragi.
La mulți ani!
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova

30 aprilie, ora 18:00, Palatul RepubliciiFestivalul Zilele Muzicii Noi, ediția a 33-aConcert SimfonicÎn program:James Da...
23/04/2024

30 aprilie, ora 18:00, Palatul Republicii
Festivalul Zilele Muzicii Noi, ediția a 33-a
Concert Simfonic

În program:
James Danly – Reverie
Skots Brikmanis – Krusts
Brian Field – Cançons d’amor
Solistă – Tatiana Costiuc (soprano)
Alan Terricciano – Masque
Solist – Andrei Otean (bariton)

Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”
director artistic și prim-dirijor – Mihail Agafița

INTRARE LIBERĂ!

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere compozitorul Vladimir Ciolac - conf.univ., Maestru în Artă.Stimate Maestre Vladi...
22/04/2024

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere compozitorul Vladimir Ciolac - conf.univ., Maestru în Artă.
Stimate Maestre Vladimir Ciolac!
Vă dorim multe realizări şi bucurii, inspirație, clipe cât mai durabile de satisfacţie, să aveţi parte de momente frumoase, trăite în deplină armonie spirituală alături de cei dragi.
LA MULȚI ANI!
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova.

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere doamna Elena Sambriș - muzicolog, doctor în studiul artelor, conferențiar univer...
13/04/2024

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere doamna Elena Sambriș - muzicolog, doctor în studiul artelor, conferențiar universitar.
Stimată doamnă Sambriș!
Vă dorim sănătate, inspirație, bucurie şi linişte sufletească, realizări şi clipe cât mai durabile de fericire trăite în deplină armonie spirituală alături de cei dragi.
La mulți ani!
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova

Astăzi își sărbătorește a 65-a aniversare compozitorul Marian Stârcea - Director artistic al Filarmonicii Naționale "Ser...
07/04/2024

Astăzi își sărbătorește a 65-a aniversare compozitorul Marian Stârcea - Director artistic al Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici", Artist al Poporului.
Stimate Maestre Marian Stârcea!
Vă dorim multe realizări şi bucurii, clipe cât mai durabile de satisfacţie şi înălţare sufletească, să aveţi parte de clipe frumoase, trăite în deplină armonie spirituală alături de cei dragi inimii.
LA MULȚI ANI!
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere domnul Ghenadie Ciobanu - Dr. Prof.univ, academician, Maestru în Artă, Doctor Ho...
06/04/2024

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere domnul Ghenadie Ciobanu - Dr. Prof.univ, academician, Maestru în Artă, Doctor Honoris Causa.
Stimate Maestre Ghenadie Ciobanu!
Vă dorim să aveţi parte de multă sănătate, fericire, succese şi noi realizări în plan profesional, creativitate şi un izvor nesecat de inspiraţie, bucurii din partea celor apropiaţi şi dragi.
LA MULȚI ANI!

Astăzi își sărbătorește cea de-a 75 aniversare compozitorul Tudor Chiriac - dr. prof.univ. membru al Uniunii Compozitori...
21/03/2024

Astăzi își sărbătorește cea de-a 75 aniversare compozitorul Tudor Chiriac - dr. prof.univ. membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova.
Stimate Maestre!
Vă dorim multe realizări şi bucurii, clipe cât mai durabile de satisfacţie şi înălţare sufletească, să aveţi parte de clipe frumoase, trăite în deplină armonie spirituală alături de cei dragi.
LA MULȚI ANI!
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova

In memoriamPavel Rivilis25.05.1936 - 11.03.2014
11/03/2024

In memoriam
Pavel Rivilis
25.05.1936 - 11.03.2014

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere doamna Larisa Balaban - muzicolog, doctor în studiul artelor, conferențiar unive...
04/03/2024

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere doamna Larisa Balaban - muzicolog, doctor în studiul artelor, conferențiar universitar.
Stimată doamnă Balaban!
Vă dorim sănătate, inspirație, bucurie şi linişte sufletească, realizări şi clipe cât mai durabile de fericire trăite în deplină armonie spirituală alături de cei dragi.
La mulți ani!
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere doamna Svetlana Țircunova - muzicolog, doctor în studiul artelor, profesor unive...
04/03/2024

Astăzi își sărbătorește ziua de naștere doamna Svetlana Țircunova - muzicolog, doctor în studiul artelor, profesor universitar, Om emerit.
Stimată doamnă Țircunova!
Vă dorim sănătate, inspirație, bucurie şi linişte sufletească, realizări şi clipe cât mai durabile de fericire trăite în deplină armonie spirituală alături de cei dragi.
La mulți ani!
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova

Address

Str. 31 August, 153
Chisinau
2024

Telephone

+37368682860

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova:

Videos

Share

Category

Nearby media companies


Other Chisinau media companies

Show All