Συριανά γράμματα

  • Home
  • Συριανά γράμματα

Συριανά γράμματα Συριανά Γράμματα - Περίοδος 2
Εξαμηνιαία περιοδική έκδ?

Απόσπασμα από το άρθρο του κου Τάκη Γαλανόπουλου  «Όταν οι πρώτοι Ερμουπολίτες έθαψαν μία κάψουλα του χρόνου»Συριανά Γρά...
06/08/2023

Απόσπασμα από το άρθρο του κου Τάκη Γαλανόπουλου «Όταν οι πρώτοι Ερμουπολίτες έθαψαν μία κάψουλα του χρόνου»
Συριανά Γράμματα, περίοδος Β’, Ιούνιος 2023, «Η Σύρος τα χρόνια
1940 -1960».

"Το 1846 ο Δήμος της Ερμούπολης ξεκινάει την κατασκευή του δημοτικού κτιρίου του παντοπωλείου-ιχθυοπωλείου στην παραλία της Ερμούπολης, στη θέση που σήμερα βρίσκεται το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Κατά την κατασκευή των θεμελίων θάβεται μέσα σε λαξευμένη μαρμάρινη εσοχή μία κάψουλα του χρόνου, ένα κυλινδρικό μολύβδινο κουτί που περιείχε, όπως θα δούμε παρακάτω, ενθύμια για να τα βρουν οι μελλοντικοί Ερμουπολίτες, όταν θα το ξέθαβαν κάποτε στο μέλλον. Η στιγμή αυτή έφτασε 113 χρόνια μετά...."

Συριανά γράμματα, περίοδος Β', τεύχος 13 σύντομα στη κυκλοφορία...
25/07/2023

Συριανά γράμματα, περίοδος Β', τεύχος 13 σύντομα στη κυκλοφορία...

Απόσπασμα από το άρθρο της κας Τζένης Γεωργάκη «Μια χιμαιρική βόλτα στη Σύρα του Μεσοπολέμου με την ηρωίδα του Καραγάτση...
27/01/2023

Απόσπασμα από το άρθρο της κας Τζένης Γεωργάκη «Μια χιμαιρική βόλτα στη Σύρα του Μεσοπολέμου με την ηρωίδα του Καραγάτση, Μαρίνα Μπαρέ-Ρεΐζη»
Συριανά Γράμματα, περίοδος Β’, Δεκέμβριος 2022, «Η Σύρος τα χρόνια 1920 -1940».

«….η Μαρίνα και η Σάρα στην Οδό Απόλλωνος
Αν και ο Καραγάτσης δεν περιγράφει πουθενά στη Μεγάλη Χίμαιρα έναν περίπατο της ηρωίδας του στην οδό Απόλλωνος, προς τον Άγιο Νικόλαο και τα Βαπόρια, είναι βέβαιο ότι η πραγματική Μαρίνα Ρεΐζη, πέρασε πολλές φορές από αυτόν το δρόμο, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς της Ερμούπολης.
Δεν υπάρχει βέβαια τρόπος να γνωρίζουμε εάν η Μαρίνα ήξερε για τη σχέση της Σάρας Μπερνάρ με τη Σύρο ή για τη διαμονή της στο σπίτι του πρώην Δημάρχου, Αμβρόσιου Δαμαλά -ένα από τα πρωϊμότερα αυτής της περιοχής, (όταν ακόμη η θέα προς τη θάλασσα, τη Δήλο και τα άλλα νησιά ήταν απρόσκοπτη), το οποίο ανεγέρθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το Λύκειο του Ευαγγελίδη, κάπου στα 1842.
Αν και εικάζεται ότι η ιστορία της Μαρίνας Μπαρέ και του Γιάννη Ρεΐζη είναι πέρα για πέρα αληθινή και ο απόηχός της πλανάται ακόμα στο νησί και τους κατοίκους του, θα ήταν τόσο ενδιαφέρουσα η υπόθεση ότι ο Καραγάτσης εμπνέεται από μια άλλη, επίσης πέρα για πέρα αληθινή, ιστορία ερωτικού πάθους: αυτή ανάμεσα στον Ζακ Δαμαλά και τη Σάρα Μπερνάρ. Μια -ακόμη- «ξένη και ανήθικη γαλλίδα» που διαλύει οριστικά τον φέρελπι γιο μιας από τις σημαντικότερες οικογένειες του νησιού και -τί σύμπτωση!- κόρη μιας εκδιδόμενης γυναίκας και αυτή, όπως η Μαρίνα.
Είναι δύσκολο να μη φανταστούμε τη Μαρίνα Ρεΐζη να περνά κάτω από το παράθυρο της μεγάλης σάλας του μεγάρου Δαμαλά στην Ερμούπολη, κάτω από το παράθυρο που η Σάρα είχε χαράξει, με το διαμάντι του δακτυλιδιού της, τη φράση:
“Souvent femme varie bien fous qui s’ y fie”
«Συχνά η γυναίκα αλλάζει τρομερά, ανάλογα με το ποιόν εμπιστεύεται».
Σε κάποιον από τους τοίχους αυτού του εντυπωσιακού σπιτιού, εικάζεται ότι υπήρχε η φωτογραφία τής -ήδη διάσημης σε όλο τον κόσμο- ηθοποιού. Η Σάρα Μπερνάρ σε ένα φωτογραφικό πορτρέτο της οδού Χαρίτων και η Μαρίνα να περνά δίπλα, κάτω από το βλέμμα της. Σαν ένα τάμα, «προσκύνημα» σε μια κοινή καταγωγή….»

Tzeni Georgaki

Συριανά Γράμματα, περίοδος Β΄, τεύχος 12, Δεκέμβριος 2022. Ήδη στα βιβλοπωλεία.Η Σύρος τα χρόνια 1920 -1940Ενώ η Ελλάδα ...
20/01/2023

Συριανά Γράμματα, περίοδος Β΄, τεύχος 12, Δεκέμβριος 2022. Ήδη στα βιβλοπωλεία.
Η Σύρος τα χρόνια 1920 -1940
Ενώ η Ελλάδα μεγαλώνει, ένα κύμα προσφύγων από την Μικρά Ασία, ξαναφτάνει στο λιμάνι της Σύρου, 100 ολόκληρα χρόνια μετά τη δημιουργία της Ερμούπολης. Ορφανά παιδιά βρίσκουν στέγη, σίτιση και εκπαίδευση στο ίδρυμα της Near East Relief, τα συριανά κλωστοϋφαντουργεία κερδίζουν νέα και γερά εργατικά χέρια. Ο αστικός πληθυσμός του νησιού προσπαθεί να ξαναζήσει τις παλιές καλές εποχές με τις διασκεδάσεις των Fox -Trot, τις εκδρομές με αυτοκίνητα και αμάξια στις παραλίες και εξοχές του νησιού, οι εργάτες και εργάτριες αγωνίζονται για την καθημερινή
επιβίωση. Ενώ ο ένας πόλεμος καλά καλά δεν έχει τελειώσει, ένας καινούργιος ετοιμάζεται και η δικτατορία του Μεταξά αφήνει το αποτύπωμά της και στο νησί της Σύρου.

Συριανά γράμματα περ.Β', τεύχος 12, Δεκέμβριος 2022, από το πιεστήριο στην κυκλοφορία...Konstantinos Katagas Takis Galan...
07/01/2023

Συριανά γράμματα περ.Β', τεύχος 12, Δεκέμβριος 2022, από το πιεστήριο στην κυκλοφορία...
Konstantinos Katagas Takis Galanopoulos

Το τεύχος 11, αφιερωμένο στη Σύρο των πρώτων χρόνων του 20ου αιώνα, 1900-1920, ήδη στα βιβλιοπωλεία.
11/07/2022

Το τεύχος 11, αφιερωμένο στη Σύρο των πρώτων χρόνων του 20ου αιώνα, 1900-1920, ήδη στα βιβλιοπωλεία.

Σε μερικές μέρες κυκλοφορεί το τεύχος 11, "Σύρος, τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, 1900-1920", (398 σελίδες) μαζί με παρά...
29/06/2022

Σε μερικές μέρες κυκλοφορεί το τεύχος 11, "Σύρος, τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, 1900-1920", (398 σελίδες) μαζί με παράρτημα αποσπασμάτων των δημοτικών συμβουλίων (358 σελίδες). Τα δύο βιβλία διατίθενται μαζί και δεν μπορεί κάποιος να πάρει το ένα από τα δύο.
Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν για την υλοποίησή τους.

Konstantinos Katagas Θωμας Δρικος Takis Galanopoulos Kkatagas_design

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Συριανά γράμματα posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Media Company?

Share