Thegreekchef.us Tony Kavalieros

Thegreekchef.us Tony Kavalieros A Greek Chef living in the USA, consulting, teaching and promoting the Greek Culture and traditional Cuisine. https://thegreekchef.us/

Creator of Savor Greece Channel on YouTube, about Greek cooking with passion!! Organizing of culinary tours to Greece.

04/16/2025

One of the most characteristic traditions during the Greek Easter is the making of the politico tsoureki and red eggs. Tsoureki is a sweet Greek bread that i...

04/11/2025

Have you ever wished to enjoy Easter in Greece? Let me show you the best place to be at in Greek Easter time. Sitia in Crete!!! Best place as ever in floweri...

04/04/2025

Κείμενο- φωτό: Δημήτρης Σταθόπουλος Στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης, μακριά από τις πολυσύχναστες τουριστικές διαδρομές, βρίσκεται ένας θησαυρός που συνδυάζει μ...

03/28/2025

Street Food vs. Fine Dining – Ποιο Έχει Περισσότερη Ψυχή;

Από Κάποιον που Έχει Ζήσει και τα Δύο

Τα έχω κάνει όλα. Μπέργκερ, τάκος, όλο το street food πανηγύρι. GoldPig, καπνοί να γεμίζουν τον αέρα, η γκριλιέρα να ουρλιάζει σαν παραμορφωμένη κιθάρα σε γκαράζ μπάντα. Έχω κάνει όμως και το Michelin λούκι—Alain Ducasse, Michel Roux, κουζίνες όπου τα τσιμπιδάκια δουλεύουν περισσότερο από τα μαχαίρια και το “Oui, Chef” είναι κάτι ανάμεσα σε θρησκευτική υποταγή και στρατιωτική εκπαίδευση.

Λοιπόν, ποιο είναι καλύτερο; Ποιο έχει περισσότερη ψυχή;

Η αλήθεια; Και τα δύο είναι τρέλα. Απλά με διαφορετικό τρόπο.

Η Κόλαση του Fine Dining

Το να δουλεύεις σε κουζίνα τριών αστέρων Michelin είναι σαν να υπηρετείς στο στρατό, αλλά αντί να καθαρίζεις τουφέκια, ξεφλουδίζεις πατάτες με απόλυτη ακρίβεια και αναρωτιέσαι αν το πιάτο σου θα εγκριθεί ή αν θα φας γαλλικό βρίσιμο που θα σε στοιχειώνει στον ύπνο σου.

Έχει μια ομορφιά, ναι. Η ακρίβεια, η δημιουργικότητα, το αίσθημα ότι είσαι μέρος μιας ανώτερης αποστολής. Μια ομάδα που κινείται σε απόλυτο συγχρονισμό, σαν επίδειξη χορευτών στην αλλαγή φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη. Ο καθένας ξέρει πού πρέπει να είναι, τι πρέπει να κάνει, και το αποτέλεσμα είναι τόσο τέλειο που μπορεί να κάνει έναν νευροχειρουργό να βάλει τα κλάματα.

Αλλά η πειθαρχία είναι αδυσώπητη. Οι απαιτήσεις απάνθρωπες. Αν δεν αντέχεις, η κουζίνα θα σε φάει ζωντανό και θα φτιάξει ζωμό με τα κόκαλά σου.

Μαθαίνεις γρήγορα ή πεθαίνεις αργά. Κυριαρχείς στις σάλτσες, στο στήσιμο, στο άγχος. Γίνεσαι μηχανή. Μια εξαιρετικά καλλιτεχνική, αλλά μηχανή. Και όταν το τέλειο πιάτο φτάνει στο πάσο—μια γ**μημένη βρώσιμη Mona Lisa—νιώθεις σαν θεός. Ένας κουρασμένος, καμένος, κακοπληρωμένος θεός, αλλά θεός.

Η Αναρχία του Street Food

Και μετά υπάρχει η άλλη πλευρά. Το street food. Ο βρώμικος, αλήτικος, μεσαίο δάχτυλο στο κατεστημένο κόσμος της γαστρονομίας. Εκεί που οι κανόνες είναι περισσότερο προτάσεις και η καινοτομία συμβαίνει επειδή κάποιος σκέφτηκε “Ρε, αν το τηγανίσουμε αυτό, τι θα γίνει;”

Το street food είναι ένα χαοτικό, ατίθασο, γεμάτο λίπος τσίρκο. Είναι να στήνεις πάγκο σε φεστιβάλ, να τρέχεις από τη μία παραγγελία στην άλλη με μοναδικό καύσιμο την αδρεναλίνη, την καφεΐνη και την ανάγκη να μην τελειώσουν τα ψωμάκια πριν τα μεσάνυχτα.

Εδώ, το φαγητό δεν είναι για βραβεία. Είναι για ανθρώπους. Δεν υπάρχει χώρος για ψευτιές και “γκαστρονομικές αφηγήσεις”. Εδώ κοιτάς τον πελάτη στα μάτια και καταλαβαίνεις ότι περιμένει κάτι αληθινό. Κάτι που θα τον κάνει να κλείσει τα μάτια και να μουγκρίσει από ευχαρίστηση. Δεν έχει τσιμπιδάκια. Δεν έχει αφρούς φουά γκρα. Έχει φωτιά, κρέας και ένστικτο.

Είναι χύμα. Είναι ακατέργαστο. Και είναι ό,τι πιο όμορφο υπάρχει.

Γιατί Επέλεξα το Street Food;

Γιατί, στο τέλος της ημέρας, το fine dining ταΐζει τον εγωισμό, αλλά το street food ταΐζει τον κόσμο.

Μη με παρεξηγείς—λατρεύω την πειθαρχία, τη δημιουργικότητα, την ομαδικότητα μιας Michelin κουζίνας. Αλλά το street food; Αυτό είναι καθαρή ψυχή.

Είναι πανκ ροκ, είναι αυτοσχεδιασμός με 200 χιλιόμετρα την ώρα. Είναι να στέκεσαι σε μια καντίνα, να βλέπεις την ουρά να μεγαλώνει, να ιδρώνεις, να βρίζεις, αλλά να ξέρεις ότι κάθε μπουκιά που βγαίνει από τα χέρια σου είναι καθαρή, ατόφια απόλαυση.

Εδώ δεν έχει μπούρδες. Δεν έχει ψευτοκουλτούρα. Μόνο αληθινό φαγητό, αληθινούς ανθρώπους και αληθινή μαγεία.

Και αυτό, φίλε μου, είναι το μόνο που έχει σημασία.

03/26/2025

Love Lesvos island 💙

Ενας μπακαλιαρος διαφορετικος απο τους αλλους, ενας μπακαλιαρος υπεροχος!!!
03/25/2025

Ενας μπακαλιαρος διαφορετικος απο τους αλλους, ενας μπακαλιαρος υπεροχος!!!

Katerina from Kefalonia, gives us this easy and tasteful recipe for Bacalao "Pitsipitsardo" as she calls it for one of Savor Greece's episodes. The combinati...

https://youtu.be/tXc2ddU8WIc
03/23/2025

https://youtu.be/tXc2ddU8WIc

In this episodeMany centuries ago, on these huge rocks with the breathtaking landscape reaching heights of more than 600 meters, it was formed one of the mos...

03/23/2025
03/12/2025

Ο περιζήτητος μεζές-“φάρμακο” που μπορούν να βρουν σε μεγάλα βάθη μόνο οι σφουγγαράδες της Καλύμνου

Για αυτούς που ξέρουν, το σπινιάλο από φούσκες της Καλύμνου είναι ένας εκλεκτός μεζές και μάλιστα πιστοποιημένος ως ΠΟΠ. Το σπινιάλο από φούσκες, είναι σήμα κατατεθέν της Καλύμνου. Το επινόησαν οι σφουγγαράδες του νησιού για να διατηρούν για περισσότερο καιρό την ψίχα από τις φούσκες που αλίευαν.

Οι φούσκες είναι όστρακα που βρίσκονται σε βάθη από 20 έως και 80 μέτρα και δύσκολα αλιεύονται, γιατί είναι καλά κρυμμένα σε βράχια και ακόμη καλύτερα καμουφλαρισμένα. Γι αυτό αλιεύονται μόνο από σφουγγαράδες.

Προσκολλούνται στα βράχια κι έχουν πάνω τους φύκια όπως αυτά των βράχων κι έτσι διακρίνονται με δυσκολία από τους δύτες.
Έχουν ακαθόριστο σχήμα και μέγεθος και μόνο ένα έμπειρο μάτι μπορεί να τις ξεχωρίσει στο βυθό καθώς είναι κολλημένες σε βράχια και κλειστές. Τις περνάς για βράχια. Αν τις πιάσεις τελικά διαπιστώνεις πως είναι μαλακές σαν σκληρό σφουγγάρι κι αν τι ζουλήξεις από 1-2 τρύπες βγάζουν και τη θάλασσα που κρατάν μέσα τους.

Οι τελευταίοι σφουγγαράδες του Αιγαίου | Η ΡΟΔΙΑΚΗ
Στο εσωτερικό τους δημιουργούν μια φούσκα μέσα στην οποία βρίσκεται η σάρκα τους περιβεβλημένη από μια μεμβράνη. Τις ανοίγεις και τότε ανακαλύπτεις τον υπέροχο κιτρινοπορτοκαλί τους εσωτερικό κόσμο. Η γεύση τους είναι πολύ ιδιαίτερη κι άλλοι τη λατρεύουν, άλλοι τη μισούν γιατί είναι ελαφρώς πικρή και έντονα ιωδιούχος. Αυτή η ιδιαίτερη γεύση της, τη διαφοροποιεί από όλους τους θαλασσινούς συγγενείς της. Τρώγεται ωμή με λεμόνι. Λέγεται μάλιστα ότι είναι το καλύτερο φάρμακο για το στομάχι, δεν κάνει όμως καλό σε όσους έχουν πρόβλημα με το θυρεοειδή τους.

Στην Κάλυμνο οι παλιοί σφουγγαράδες που γνωρίζουν καλά πόσο κόπο κάνουν για να τις βρούνε και να τις βγάλουν, επινόησαν ένα τρόπο συντήρησης του περιεχομένου από τις φούσκες, το σπινιάλι ή σπινιάλο.

Αποστειρώνουν μπουκάλια μέσα στο οποίο φυλάνε το φαγητό από τις φούσκες μαζί με νερό θαλασσινό από τις ίδιες τις φούσκες, λίγο επιπλέον αλάτι και λίγο ελαιόλαδο το οποίο σκεπάζει το ζουμάκι και δεν αφήνει τον αέρα να εισχωρήσει στο θαλασσινό νερό και να αλλοιώσει τις φούσκες. Τα σφραγισμένα αυτά μπουκάλια με το σπινιάλο διατηρούνται στο ψυγείο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

03/11/2025

ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ: "Αρχαιοελληνικό έδεσμα και όχι τουρκικό η τουρκαλβανικό".

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που δοκίμασαν το κοκορέτσι και υπάρχουν αρκετές αναφορές σε κείμενα που το αποδεικνύουν. Η "Μίμαρκυς" η “Πλεκτή” που αναφέρεται στα Ομηρικά έπη και ιδιαίτερα στην Ιλιάδα, ήταν ο πρόγονος του σημερινού κοκορετσιού.
Περιείχε και τότε έντερα τα οποία τα περνούσαν αρχικά με ξύδι για αντισηψία αλλά και για να τραβήξει τα λίπη και έπειτα με μέλι για πιο πλούσια γεύση αλλά και για να δημιουργηθεί η εξωτερική χαρακτηριστική καραμελωμένη κρούστα. Ο τρόπος ψησίματος ήταν παρόμοιος με τον σημερινό, περασμένα τα υλικά σε οβελία πάνω σε κάρβουνα.
Ψήσιμο "Πλεκτής" (κοκορέτσι), απεικονίζεται σε λεκανίδιο του 500 π.Χ που βρέθηκε στη Βοιωτία.
Το κοκορέτσι το ξαναβρίσκουμε σε κείμενα από την Βυζαντινή εποχή με το όνομα "Χορδαί" ή "Χορδία". Πάντως υπάρχουν πολλές εκδοχές για την τελική του ονομασία, μια εκ των οποίων είναι πως προέρχεται από την ρουμανική λέξη "κουκουρέτσου" που σημαίνει αδράχτι που προφανώς υποδηλώνει το σχήμα του.
Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στην αρχαία Δακία βρέθηκαν οι γλωσσικά εκλατινισμένοι Έλληνες Βλάχοι, οι οποίοι υπηρετούσαν ως μισθοφόροι στις Ρωμαϊκές λεγεώνες.
Επίσης, η λέξη “οβελίας” που χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε στο σουβλιστό αρνί, προέρχεται από την αρχαία λέξη “Οβελός” η οποία σημαίνει σούβλα, από την οποία προέρχονται και οι λέξεις “οβελίσκος” και “οβελιστήριο”.
Πάνω σε οβελούς λοιπόν, συνήθιζαν να ψήνουν οι αρχαίοι Έλληνες ολόκληρα αρνιά και κατσίκια, κοκορέτσια, αλλά και μεμονωμένα κομμάτια κρέατος. Οι οβελοί ήταν είτε από ξύλο είτε μεταλλικοί.
Τέλος, εκτός από το κοκορέτσι, έφτιαχναν και άλλες νοστιμιές οι οποίες περιείχαν έντερα και παραλλαγές τους και που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Έφτιαχναν λοιπόν το “Γαρδούμιο” τη σημερινή γαρδούμπα και το “Ήνυστρον” τον σημερινό πατσά.

ΠΗΓΗ: Καθηγητές Γ. Λεκάκης και Α. Αντωνάκος, arxeion-politismou.gr, minisite.marnellos.gr, argiro.gr

03/07/2025

Υπάρχει μια παλιά, ιερή συμφωνία, ένα άγραφο συμβόλαιο που υπάρχει σε κάθε κουζίνα, σε κάθε μπαρ, σε κάθε μέρος όπου το αλκοόλ ρέει και τα πιάτα πετάνε από το πάσο με ρυθμούς πολυβόλου.

Ο Μάγειρας φροντίζει τον Barman.

Ο Barman ξεδιψά τον Μάγειρα.

Είναι μια ισορροπία που κρατάει ζωντανή τη βραδινή βάρδια.

Όταν ήμουν νέος chef, δεν το καταλάβαινα.

Έτρεχα, μαγείρευα, έβριζα, έκαιγα τα χέρια μου, και μετά από έξι ώρες non-stop δουλειάς, η γλώσσα μου ήταν σαν γυαλόχαρτο από τη δίψα.

Και τότε, γυρνούσες στο μπαρ.

Δεν χρειαζόταν να μιλήσεις.

Δεν χρειαζόταν καν να κάνεις νεύμα.

Ο barman ήξερε.

Ένα χαμόγελο, ένα γρήγορο γέμισμα, και ξαφνικά, μια γουλιά απ’ το ποτήρι που δεν έπρεπε να έχεις έκανε τη ζωή σου λίγο καλύτερη.

Δεν ήταν απλά αλκοόλ.

Ήταν κατανόηση.

Γιατί οι Chefs & οι Bartenders Είναι σαν Παντρεμένο Ζευγάρι που Δεν Παίρνει Διαζύγιο

Ο Chef τρέχει την κουζίνα.

👨‍🍸 Ο Barman τρέχει το μπαρ.

Αλλά στο τέλος της μέρας, και οι δύο παλεύουν με το ίδιο θηρίο.

Και γι’ αυτό καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον χωρίς καν να μιλάνε.

Ο Barman είναι ο Ψυχολόγος του Chef

Οι chefs δεν λένε πολλά μεταξύ τους.

Ένα “ΜΠΡΟΣΤΑ” στο πάσο, ένα “ΜΑΛΑΚΑ ΚΑΗΚΑΝ” και τέλος.

Αλλά με τον barman… εκεί ανοίγεσαι.

• “Η γυναίκα μου θέλει να με χωρίσει.”

• “Η γκόμενά μου δεν απαντάει.”

• “Το αφεντικό είναι ηλίθιος.”

• “Δεν αντέχω άλλο, θα ανοίξω δικό μου μαγαζί.”

Και ο barman, σαν σοφός μοναχός, σκουπίζει το ποτήρι, σε κοιτάει και λέει:

“Πιες αυτό και ξέχνα τα για πέντε λεπτά.”

Ο Chef ταΐζει τον Barman (Και Αυτό Είναι Ιερό)

Ο barman είναι εκεί, τρέχει, σερβίρει, χτυπάει shaker σαν να παίζει σε ταινία του James Bond.

Δεν προλαβαίνει να φάει.

Και τότε, εμφανίζεται ο Barman, σαν Άγιος Προστάτης των Διψασμένων.

• Μια μπριζόλα κομμένη στα κρυφά.

• Ένα burger που “έτυχε” να βγει λάθος.

• Μια μερίδα πατάτες με τυρί, που “δεν μπορεί να πάει χαμένη.”

Και τότε, η ιερή ισορροπία του σύμπαντος αποκαθίσταται.

O Barman Είναι ο Dealer του Καλού Ποτού

Δεν θα το πει ποτέ κανείς δυνατά.

Αλλά αν έχεις δουλέψει σε κουζίνα, ξέρεις.

• Το ποτήρι με “πάγο και νερό” που μυρίζει πιο πολύ αλκοόλ απ’ την αποθήκη του Jack Daniels.

• Το “κρυφό” σφηνάκι στην αλλαγή.

• Η γουλιά από το cocktail που “χρειάζεται δοκιμή πριν βγει.”

Όλοι ξέρουμε τι παίζει.

Αλλά κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό.

Ο Chef Είναι Βασιλιάς στη Ζέστη – Ο Barman Είναι Βασιλιάς στη Δίψα

Μέσα στην κουζίνα, η θερμοκρασία είναι 40°C.

Ο ιδρώτας τρέχει ποτάμι.

Τα μάτια σου καίνε από τον ατμό, το λάδι και το φως του πάσου.

Και ξαφνικά, ο barman σε σώζει.

Ένα παγωμένο ποτήρι, κρυμμένο στην άκρη του μπαρ.

Όχι νερό.

Όχι αναψυκτικό.

Κάτι πολύ καλύτερο.

Το φίνο, απαγορευμένο ποτό της αλληλεγγύης.

“Μην το πιεις όλο εδώ, θα μας δει το αφεντικό.”

Η Κουζίνα και το Μπαρ Είναι σαν Δύο Εραστές που Δεν Θα Χωρίσουν Ποτέ

Κάποιες νύχτες, όλα είναι χάλια.

Το μπαρ είναι γεμάτο ηλίθιους που ζητάνε mojito χωρίς δυόσμο.

Η κουζίνα είναι βυθισμένη στην κόλαση των late orders.

Όλοι είναι στην τσίτα.

Αλλά μετά το service…

Ο Chef κάθεται στην μπάρα.

Ο Barman γεμίζει το ποτήρι.

“Πώς πήγε το βράδυ;”

👨‍🍸 “Μαλάκα, μη ρωτάς.”

“Άντε γεια μας.”

Και ξαφνικά, όλη η ένταση εξαφανίζεται.

Η Σχέση Αυτή Είναι Αρχαία – Και Δεν Θα Πεθάνει Ποτέ

Έχουν αλλάξει τα μαγαζιά, οι πελάτες, οι τάσεις στο φαγητό.

Αλλά η αγάπη του chef και του barman κρατάει ακόμα.

Όσο υπάρχει κουζίνα, όσο υπάρχει μπαρ, όσο υπάρχει η ανάγκη να ξεδιψάσεις μετά από έναν μαραθώνιο στο service…

Αυτός ο δεσμός δεν θα σπάσει.

Και αν το αφεντικό ρωτήσει “Γιατί είσαι πάλι στην μπάρα;”

Απλά απάντα:

“Βρήκα τον εαυτό μου εκεί που βρήκαν όλοι οι chefs πριν από μένα.”

Άντε γεια μας.

Έχεις κι εσύ ιστορίες από κουζίνα & μπαρ;

Ποια ήταν η καλύτερη (ή η πιο καταστροφική) νύχτα σου σε service;

Πες τα στα σχόλια!

Address

Germantown, MD
20874

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Thegreekchef.us Tony Kavalieros posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Thegreekchef.us Tony Kavalieros:

Share

Category