Nyheter av moderne teknologi

Nyheter av moderne teknologi Nyheter av moderne teknologi

FHI mener deltasmitte kan beskytte fullvaksinerteDet kan faktisk være en fordel å bli smittet med deltavirus for fullvak...
07/09/2021

FHI mener deltasmitte kan beskytte fullvaksinerte

Det kan faktisk være en fordel å bli smittet med deltavirus for fullvaksinerte som tåler en slik infeksjon, mener FHI-overlege Sara Viksmoen Watle.
472
Til VG sier hun at en slik infeksjon for fullvaksinerte kan virke litt som en «booster», friske opp beskyttelsen og ruste mot framtidige virusvarianter.

– Det kan hende det gir bedre forutsetning for god beskyttelse mot andre varianter fremover. Men det fordrer jo at du tåler den infeksjonen, sier Viksmoen Watle.

Hun presiserer imidlertid at FHI ikke ønsker masse smitte i samfunnet og oppfordrer heller ikke vaksinerte til å la seg smitte. For eldre og sårbare er det også trolig bedre med en tredje vaksinedose enn infeksjon som «booster».

– De vil ikke nødvendigvis tåle infeksjonen og kan bli alvorlig syke eller dø. En ny vaksinedose vil friske opp beskyttelsen igjen, sier FHI-overlegen til avisa.

Slik får du bredbånd på hyttaUavhengig om du befinner deg på hytta i skogen, på fjellet eller langs kysten, ønsker de al...
07/09/2021

Slik får du bredbånd på hytta

Uavhengig om du befinner deg på hytta i skogen, på fjellet eller langs kysten, ønsker de aller fleste tilgang til internett. Slik får du god WiFi, selv uten fiber i hytteveggen.
23
I Norge finnes det over 440 000 fritidseiendommer, ifølge SSB. Én av to hytter befinner seg i områder uten nære naboer og de færreste har dermed tilgang til fiber. Med Trådløst Bredbånd trenger det slettes ikke være et problem.

– Med trådløst bredbånd klargjort for 5G-nettet blir det mulig å få høyhastighets internett på steder der det tidligere ikke har vært mulig. Antennene er bedre på å ta inn signaler og kan monteres i høyden , sier Camilla Amundsen, leder i Telenor TV og bredbånd, i en pressemelding.

– Det gjelder også for de som ønsker egen bredbåndinstallasjon på hytta. Løsningen fungerer også på 4G-nettet, og gir dermed kundene en smidig overgang til raskt bredbånd, i takt med Telenors 5G-utrulling, fortsetter hun.

«Alle» har 4G ved hytta
Ifølge Nkom, hadde 96,3 prosent av alle landets hytter og fritidsboliger 4G-dekning utendørs ved utgangen av 2018. Antallet har økt siden den tid og de aller fleste hytteeiere kan dermed nyte godt av Trådløst Bredbånd.

– Vi anslår at rundt 90 prosent av landets fritidseiendommer dekkes av Telenors mobilnett, så sannsynligheten er stor for at du kan få god bredbåndsdekning på hytta. Alle steder som i dag har 4G, skal ha full 5G-dekning innen utgangen av 2024. Med andre ord, har du 4G ved hytta i dag, så vil du også ha 5G der i løpet av noen år, sier Amundsen, og legger til:

– For oss i Telenor er Trådløst Bredbånd mer enn bare bredbånd. Det er en viktig del av Telenors arbeid med å oppgradere kundene til ny og bedre teknologi, og sammen med fiber skal Trådløst Bredbånd erstatte det gamle kobbernettet.

Nå som 5G er på frammarsj, vil høye hastigheter bli viktigere når flere er tilkoblet nettet samtidig og stadig flere maskiner og digitale ting skal «snakke sammen».

– Derfor investerer Telenor over fem milliarder kroner i 2021 alene for å levere på dagens og fremtidens kundebehov, forteller Amundsen.

Bredbånd over mobilnettet
Telenor bygger ut fiber i hele landet, men for enkelte husstander, fritidseiendommer eller bedrifter er ikke dette et alternativ. Det finnes to løsninger for bredbånd over mobilnettet, trådløst bredbånd eller mobilt bredbånd.

Trådløst bredbånd bruker en utendørs antenne med den nyeste teknologien og høyeste hastigheten, og leveres til en fast adresse. Det betyr at du får svært gode signaler og ubegrenset databruk. Mobilt bredbånd er en enklere løsning som ikke krever en antenneinstallasjon. Du må ha en egen miniruter med sim-kort og velger selv størrelsen på datapakke.

– Bredbånd er avgjørende for at hverdagen skal gå rundt for folk i hele landet. For både privatpersoner og bedrifter kan derfor bredbånd over mobilnettet være et godt alternativ til fiberg, sier Amundsen.

– Vi lover å sørge for at kundene opplever trådløst bredbånd som en robust, stabil og fremtidsrettet bredbåndstjeneste med god installasjonshjelp og rask leverin

God dekning 1007 meter over havet
I Norge har vi svært god mobildekning, men likevel er det noen som faller utenfor når det kommer til bredbånd. For Furuhaugli Fjellhytter, som befinner seg 1007 meter over havet i Dovrefjellene, har hverken innlagt fiber eller kobber, og trådløst bredbånd har vært redningen for å sikre god og effektiv drift av motellet.

– Selv om vi selvsagt ønsker at gjestene våre skal kunne koble av når de overnatter hos oss, er det helt avgjørende for driften av hyttene å ha tilgang internett, sier Jo Andre Haugen, daglig leder for Furuhaugli Fjellhytter.

Han forteller at tidligere måtte de ha ansatte stående i resepsjonen hele kvelden, bare i tilfelle noen kom for å sjekke inn.

– Det skjedde rett som det er at det sto folk nede i veien som hadde booket rom uten at vi fikk beskjed, kanskje fordi vi var noen meter utenfor dekningsområdet. Med trådløst bredbånd er vi sikret god internettforbindelse på hele Furuhaugli, avslutter han.

Sommer er høytid for ødelagte mobilerABC TemaSkader på mobil topper skadestatistikken i forsikringsselskapene. Vi er mes...
07/09/2021

Sommer er høytid for ødelagte mobiler
ABC Tema

Skader på mobil topper skadestatistikken i forsikringsselskapene. Vi er mest slepphendte om sommeren – og spesielt juni og august er høysesong for mobilskader.
Hvert år håndterer Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, nær 70.000 skader på mobil og nettbrett. Det er i juni og august at det meldes inn flest skader.

– Den klart største årsaken til skader på mobiltelefon er at vi mister den i bakken. Dette står for hele 65 prosent av skadene som meldes inn til oss, sier Therese Nilsen, skadeforebygger i Fremtind, i en pressemelding.

Andre situasjoner som ofte inntreffer er at vi mister mobilen i vannet, klemmer den i en bildør, eller søler en kopp kaffe over den.

– De siste årene har også mobilene blitt mye dyrere og det er en medårsak til at det meldes flere mobilskader til oss, forteller Nielsen.

Rekordmange mobilskader i juni
Det er helt klart en økende tendens: I juni i år ble det meldt inn rekordmange skader på mobil, om lag 14 prosent flere enn i 2020. Fra 2019 til 2020 hadde antallet skader økt med 17 prosent.

Nielsen anbefaler å være bevisst på hvor du har telefonen din, og passe på at den ikke faller ut av lommer eller ryggsekker når du er på tur, for eksempel med båten eller i fjellet.

– Det er utrolig kjedelig å ødelegge mobilen sin. De siste årene har vi blitt mer og mer avhengig av den for å kunne logge inn på tjenester med BankID, bruke Vipps, betale i butikken og ikke minst forevige flott norsk natur med stadig bedre kamera, sier Nielsen.

– Det er lurt å forebygge skader på dette multiverktøyet som vi bruker hele tiden, fortsetter han.

Stor belastning for miljøet
I tillegg til at det er kjedelig å få ødelagt mobilen sin, er det også en stor belastning for miljøet. Beregninger tilsier at produksjonen av én smarttelefon medfører et utslipp på 110 kilo C02. Ved å reparere en mobil i stedet for å erstatte den med en ny, reduseres utslippet med 88 kilo C02 per telefon.

Når vi vet at det selges om lag 1,7 millioner mobiltelefoner i året i Norge , og at det estimeres at hver eneste nordmann vil kjøpe over 40 mobiler i løpet av livet, er det mye å hente på å reparere i stedet for å erstatte med helt ny mobil.

– Hver eneste skade representerer sløsing med ressurser og miljøutslipp. Det viktigste vi gjør er å forebygge skader, men når skaden først har skjedd må vi håndtere den på en så miljøvennlig måte som mulig, sier Hanne Iversen Rye, leder for bærekraft i Fremtind.

Derfor har Fremtind inngått en avtale med et utvalg verksteder som reparerer mobilen, og sørger for at man beholder garantien. Målet er å reparere 80 prosent av alle mobilskadene.

– Klarer vi det, vil vi redusere klimaavtrykket med 3500 tonn C02 hvert år. Det tilsvarer 40.000 flyturer fra Oslo til Bergen, sier Rye.

Plastavfall kan redde verden fra sandkriseEn liten gruppe forskere kan ha funnet svaret på verdens sandkrise.155Flere st...
07/09/2021

Plastavfall kan redde verden fra sandkrise

En liten gruppe forskere kan ha funnet svaret på verdens sandkrise.
155
Flere steder i verden begynner man å gå tom for sand. Det skyldes at sand i stor grad brukes i byggebransjen.

Bare i byggebransjen alene brukes det mellom 40 og 50 milliarder tonn hvert år på global basis. Mye på grunn av produksjonen av beting, som består av 25 prosent sand.

Med alle jordas ørkener og sandstrender skulle man kanskje trodd man hadde nok sand. Dessverre kan ikke denne sanden brukes til betonglaging, da ørkensand er for finkornet, og strandsand for salt.

Stor økning i ulovlig sanddrift
Passende sand har derfor vanligvis blitt mudret fra elver, men på grunn av hvor miljøskadelig dette er har flere land, deriblant India, Kambodsja og Vietnam, innført forbud mot dette de siste årene.

Land som for tiden opplever en stor vekst i antall byggeprosjekter, som for eksempel Kina og India, opplever derfor nå forsyningstrøbbel. Blant annet har mangelen på sand i India ført til en stor økning i ulovlig sanddrift kontrollert av kriminelle gjenger kjent som «sand mafiaen». Disse gruppene har også blitt koblet til flere mord.

Plast kan erstatte 10 prosent
For å redusere nødvendigheten av sand har en liten gruppe forskere begynt å bruke teknologi og innovasjon for å lete etter alternativer.

Blant disse er Dr. John Orr, en foreleser i betongkonstruksjoner ved Cambridge University. Gjennom sin forskning har han funnet ut at ved å sortere, rense, strimle og knuse plastavfall kan de brukes som et sandalternativ i betong, skriver BBC.

Dr. Orr har vært svært interessert i hvilken effekt dette kan ha i India. Her har prisen på sand skutt til værs de siste årene, samtidig estimeres det at 15.000 tonn plastavfall dumpes i landet hver dag.

Ifølge Dr. Orrs funn kan plast erstatte opptil 10 prosent av sanden i betong. Den har samme styrke og samme levetid. Dette reduserer behovet for sand kraftig, og bidrar samtidig til å redusere den store mengden med plastavfall i Indias gater.

I tillegg anslår professoren at hvis de gikk over til å bruke plast i sementproduksjon i India ville de kunne spare 820 millioner tonn sand i året.

– Fra et kostnadsperspektiv kan bruk av plast generelt sett være billigere, spesielt når sand går opp i pris etter hvert som det blir mindre av det. For land som ikke bygger mye vil ikke dette være et stort problem, men i land med en «byggeboom» kan bruk av plast i betong vokse i popularitet, sier Dr. Orr til BBC.

Krever kollektiv innsats
Dr. Orr peker også på en god del av byggkonstruksjonene som bygges er «overdesignet» og bruker unødvendig mye betong. Ifølge han er det mulig å kutte så mye som 30-50 prosent av betongbruken ved å designe bygningene annerledes.

Forfatteren bak boka The World in a Grain: The Story of Sand and How It Transformed Civilization, Vince Beiser, sier det skjer mye lovende ting både på produksjon- og byggedesignfronten, men mener det er i at for liten grad, og fortsatt for eksperimentelt.

For å redusere verdens behov for sand betraktelig kreves det en kollektiv innsats fra enkeltpersoner, nasjonale myndigheter og internasjonale organisasjoner, mener Beiser.

Vi som enkeltpersoner kan hjelpe til med å redusere verdens sandkrise ved å for eksempel redusere antall biler på veiene. En reduksjon på 10 prosent, samt en økning i bruk av kollektiv trafikk, vil ifølge han ha en enorm effekt.

– Det betyr 10 prosent færre hus som må bygges med garasje og innkjørsler, noe som tilsvarer en sparing av hundrevis av tonn sand per hus. Det betyr også at vi kan bygge parkeringsstrukturene 10 prosent mindre - det er millioner av tonn betong hvert år, sier han til BBC.

Generell overbruk av naturressurser
Beiser understreker samtidig at å redusere etterspørselen etter sand må sees på som en del av et bredere arbeid for å redusere overforbruk av naturressurser.

Vi bruker ikke bare for mye sand - vi bruker for mye av alt, sier han, og det i en hastighet som ikke kan fortsette. Derfor er sand egentlig bare et symptom på et større problem.

Beiser mener vi må se etter løsninger som løser hovedproblemet, i stedet for å ta et og et symptom. Mange av disse problemene er sammenkoblet, sier han, derfor må også løsningene være det.

Gravid mann og «person med krone» blant de nye kjønnsnøytrale emojieneEmojiene kan komme på din enhet i løpet av det nes...
07/09/2021

Gravid mann og «person med krone» blant de nye kjønnsnøytrale emojiene

Emojiene kan komme på din enhet i løpet av det neste året.
147
Hvert år lanseres det nye emoji-ikoner som de digitale enhetsprodusentene som Apple og Samsung bestemmer om de vil ta i bruk. I forbindelse med verdens emoji-dag lørdag 17. juli har Emojipedia, som har designet de nye emojiene, gitt oss en sniktitt på hvilke emojier som kommer det neste året.

Blant de nye emojiene finner vi en gravid mann, håndtrykk med ulike hudfarger og «bite seg i leppa»-emoji.

Kjønnsnøytral
Flere av de nye emojiene skal være med på å gi et kjønnsnøytralt alternativ til de eksisterende emojiene. Den gravide mannen representerer for eksempel trans og ikke-binære graviditeter, og «person med krone» er et alternativ til emojiene «prins» og «prinsesse».

Disse oppdateringene følger en lignende oppdatering til emojien «person med skjegg», som la brukere velge mellom maskulin og feminint ansikt med skjegg.

– Dette betyr at nesten alle emojier som standard kan ha et kjønnsnøytralt alternativ, hvor man kan bruke en kvinne eller mann der det er relevant, sier emoji-sjef for Emojipedia, Jeremy Burge til The Guardian.

Godkjennes i september
I tillegg til de nye kjønnsnøytrale alternativene får man flere varianter av hender med ulike hudfarge som hilser, hender som former et hjerte, og ulike nye fjes som for eksempel et ansikt som holder igjen tårer.

Det kommer også 20 nye ikoner som et tomt batteri, sklie, en krykke og et røntgenbilde.

07/09/2021
07/09/2021

Address

21037, ВІННИЦЬКА ОБЛ. , ВІННИЦЯ, Вулиця ЗОДЧИХ, БУДИНОК 10, КВАРТИРА 78
Vinnytsia
21037

Telephone

+380965425584

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Nyheter av moderne teknologi posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Nyheter av moderne teknologi:

Share

Category


Other Magazines in Vinnytsia

Show All