Стрій - дослідження з історії одягу

  • Home
  • Ukraine
  • Kyiv
  • Стрій - дослідження з історії одягу

Стрій - дослідження з історії одягу Стрій - науково-популярний журнал присвячений дослідж?

30/06/2025
26/06/2025

Цікавий фрагмент про штани у яничар із статті "Yeniçeri Kıyafeti Üzerine Bir Değerlendirme" посилання на яку ми давали раніше:
"Çakşır askerî bir kıyafet parçası olarak yeniçerilerle özdeşleşmiştir. Öyle ki Reşat Ekrem Koçu (1969, s. 78), çakşır ile ilgili ilginç bir olay anlatmaktadır: “17. yüzyılın ilk yarısında yeniçeriler tarafından feci şekilde öldürülen Genç Osman’ın kan davasını güderek Doğu Anadolu’da isyan eden Abaza Mehmed Paşa ele geçirdiği yeniçerileri feci şekilde işkencelerle öldürtmeye başlamış. O taraflarda bulunan yeniçeriler de kıyafetlerini tebdil ederek İstanbul’a kaçar olmuşlar. Yolları tutmuş olan Abazalar yolcuları çevirirler, şalvarlarını sıyırarak bacaklarına bakarlardı; yeniçeriler diz çakşırı giydikleri için diz kapaklarından şağısı üstüne nispetle güneş yanığı olurdu. Yeniçeri olmadığı halde diz çakşırı giymek itiyadında olan pek çok Anadolu köylüsü o yıllarda yeniçeridir diye Abazalılar elinde öldürülmüşlerdir.”"

26/06/2025
13/06/2025

31 NUMARALI KIRIM HANLIĞI KADI SİCİLİ'NİN TRANSKRİPSİYONU VE DEĞERLENDİRMESİ

İstanbul Topkapı Sarayı Harem Dairesi çocuk giyimlerinin incelenmesi
13/06/2025

İstanbul Topkapı Sarayı Harem Dairesi çocuk giyimlerinin incelenmesi

Giyim ilk olarak örtünmek ve tabiatın etkilerinden korunmak amacı ve süslenmek duygusuyla, medeniyetin ilerlemesi sonucunda toplumlara göre değişken olabilen giysi çeşitleridir. İnsanoğlu örtünmek amacı ile giyinmenin yanında süslenme olgusu ve farklı olma arzusu ile etnik farklar....

https://dergipark.org.tr/tr/pub/aris/article/1609939Yeniçeri Kıyafeti Üzerine Bir DeğerlendirmeYeniçeriler, Osmanlı ordu...
13/06/2025

https://dergipark.org.tr/tr/pub/aris/article/1609939
Yeniçeri Kıyafeti Üzerine Bir Değerlendirme

Yeniçeriler, Osmanlı ordusunun önemli ve özel askerî birlikleridir. Bu seçkin birliğin kıyafetleri de kendilerine özgüdür. Osmanlı arşivleri, Osmanlı dönemine ait minyatürler, Avrupalı seyyahların ya da elçilerinYeniçeriler, Osmanlı ordusunun önemli ve özel askerî birlikleridir. Bu seçkin birliğin kıyafetleri de kendilerine özgüdür. Osmanlı arşivleri, Osmanlı dönemine ait minyatürler, Avrupalı seyyahların ya da elçilerin anlatımları ve yaptıkları gravürler incelendiğinde bu kıyafetin son derece önemli olduğu ve statü göstergesi olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Bu kıyafetlerin özellikleri, Türk kültüründeki yeri ve tarihi süreçteki değişimi bu makalenin konusudur. Yeniçeri kıyafetleri birkaç parçadan oluşmaktadır. Bu kıyafetin en önemli parçası keçeden imâl edilen başlıktır. Bu başlıklara yeniçeri börkü/yeniçeri keçesi denmektedir. Başlıklar da birkaç parçadan oluşmaktadır. En önemli parçası alın kısmında bulunan silindirik metal bölümdür. Avrupalı görgü şahitlerinin aktardıklarına göre yeniçerilerin üst giysilerinin ve başlıklarının savaş ve barış zamanlarında farklı olduğu anlaşılmaktadır. Alt giyim olarak çakşır denilen, tozluklu ve paçalı olmak üzere çeşitleri bulunan bir giysi kullanmaktadırlar. Çuhadan imâl edilen dolamalar ise yeniçerilerin üst giysisidir. Bu üst giysisinin cübbe veya kaftan olarak adlandırıldığı anlaşılmaktadır. Aynı zamanda baranî adı verilen yağmurluklar da üst giysilerinden biridir. Baranîler de çuhadan imâl edilmiştir. Bunlara zemistanî adı da verilmektedir. Pabuçlar hakkında ise sınırlı bilgi edinilebilmektedir. Kuşkusuz II. Mahmud döneminde yeniçeri ocağının ortadan kaldırılması bunlara ait olan kıyafetlerinde hızlı şekilde yok olmasına neden olmuş ancak Avrupa’da yer alan müzelerde sınırlı sayıda örnek günümüze ulaşmıştır. Bu giyim öğeleri, II. Mahmud’un yeniçeri teşkilâtını kapattığı 1826 yılına kadar yeniçeriler tarafından kullanılmıştır.
anlatımları ve yaptıkları gravürler incelendiğinde bu kıyafetin son derece önemli olduğu ve statü göstergesi
olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Bu kıyafetlerin özellikleri, Türk kültüründeki yeri ve tarihi süreçteki değişimi bu makalenin konusudur. Yeniçeri kıyafetleri birkaç parçadan oluşmaktadır. Bu kıyafetin en önemli parçası
keçeden imâl edilen başlıktır. Bu başlıklara yeniçeri börkü/yeniçeri keçesi denmektedir. Başlıklar da birkaç
parçadan oluşmaktadır. En önemli parçası alın kısmında bulunan silindirik metal bölümdür. Avrupalı görgü
şahitlerinin aktardıklarına göre yeniçerilerin üst giysilerinin ve başlıklarının savaş ve barış zamanlarında farklı
olduğu anlaşılmaktadır. Alt giyim olarak çakşır denilen, tozluklu ve paçalı olmak üzere çeşitleri bulunan bir giysi
kullanmaktadırlar. Çuhadan imâl edilen dolamalar ise yeniçerilerin üst giysisidir. Bu üst giysisinin cübbe veya
kaftan olarak adlandırıldığı anlaşılmaktadır. Aynı zamanda baranî adı verilen yağmurluklar da üst giysilerinden
biridir. Baranîler de çuhadan imâl edilmiştir. Bunlara zemistanî adı da verilmektedir. Pabuçlar hakkında ise sınırlı
bilgi edinilebilmektedir. Kuşkusuz II. Mahmud döneminde yeniçeri ocağının ortadan kaldırılması bunlara ait
olan kıyafetlerinde hızlı şekilde yok olmasına neden olmuş ancak Avrupa’da yer alan müzelerde sınırlı sayıda
örnek günümüze ulaşmıştır. Bu giyim öğeleri, II. Mahmud’un yeniçeri teşkilâtını kapattığı 1826 yılına kadar
yeniçeriler tarafından kullanılmıştır.

Arış Dergisi | Sayı: ARIŞ 25. SAYI

09/06/2025

W najnowszym odcinku opowiem o... katance! Co to za rodzaj ubrania, skąd pochodzi i skąd bierze swoją nazwę. Jaki mamy źródła na temat tego rodzaju odzieży i...

27/05/2025

New study of a pathogen's Bronze Age spread challenges longstanding links between disease and early agriculture

23/05/2025
23/05/2025

Address

Kyiv
<<NOT-APPLICABLE>>

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Стрій - дослідження з історії одягу posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Share

Category

Вступне слово редколегії

Військово-історичний рух вже кілька десятиліть активно розвивається в Україні. Розпочавшись для багатьох його учасників як романтичне захоплення історією, з часом воно перетворилося на у серйозне професійне захоплення з відповідним науковим підґрунтям. Але цей шлях був досить складним та заплутаним, адже бажання зрозуміти як виглядали, у що одягалися, чим воювали давні народи натикалося на величезні прогалини у знаннях. Невелика кількість професійної літератури та обмежений доступ до неї, відсутність публікацій по тій або іншій темі, нехтування в описі деталей, які критично важливі для відтворення предмету або технології – все це створювало інформаційний вакуум, який на початку руху заповнювався скоріш запальним ентузіазмом, ніж вдумливим аналізом.

В кінці 90-х років з поширенням персональних комп’ютерів та Інтернету почали з’являтися військово-історичні форуми, де ентузіасти з різних країн могли знайти однодумців та обмінятися інформацією, яка тоді і справді була на вагу золота. Почалось жваве поширення фотокопій книжок та ксерокопій рідкісних статей, обговорення та суперечки щодо відтворення як окремих речей, так і поступу реконструкції загалом. Вже тоді були сформовані загальні принципи та градації рівнів реконструкції, які стали відправною точкою в оцінці якості відтворення історичних предметів. Високі ж вимоги до обґрунтування вибору того чи іншого матеріалу, крою, техніки виготовлення, що використовувалися при створенні предмету реконструкції, потребували прискіпливого дослідження та упорядкування історичних та археологічних джерел.

І наступним кроком розвитку руху стала кристалізація з цього об’єму інформації вузьких оглядових статей та керівництв з виготовлення історичних предметів та костюмів. Завдяки їм вдалося привести в зручну науково-популярну форму розпорошений донині матеріал та поширити його в реконструкторській спільноті. Ці інтернет-статті не завжди були вдалими, але завдяки підтримці їх активно виправляли, доповнювали та переписували. Інтернет-огляди та керівництва і зараз є популярним та надзвичайно корисним джерелом інформації не тільки для учасників військово-історичного руху, а й для усіх людей, зацікавлених історією.

З плином часу виникла цікава ситуація, коли автори таких інтернет-оглядів отримали достатньо досвіду й кваліфікації для публікацій своїх наробок у фахових виданнях та виступів на наукових конференціях. І з 2010-х років такі роботи справді почали публікуватися й обговорюватися в науковій спільноті. З цього моменту сміливий задум створення власного науково-популярного журналу, мету якого можна описати як «створений реконструкторами для реконструкторів», став перетворюватися на реальність.