Libertatea presei este în declin în contextul în care unele guverne democratice se alătură eforturilor guvernelor autoritare cu scopul de a împiedica jurnalismul independent, potrivit unui raport „Freedom House”. Organizația „Reporteri fără frontiere” arată că Ucraina în 2019 s-a numărat printre statele cu problemele la capitolul „libertatea presei”, fiind vorba de o serie de inițiative legislative care au afectat independența mass-media.
Reforma audiovizualului public a lăsat Ucraina fără televiziune analogică în anul 2019. În pofida progresului tehnologic, mii de familii din regiunile Cernăuți și Transcarpatia au rămas fără emisiuni în limba maternă (acestea apar prin satelit și online), accesul la televiziunea digitală fiind mai problematică în zonele rurale.
Dezetatizarea presei scrise a lăsat ziarele raionale fără finanțare, acestea, urmând calea ziarelor regionale, încearcă să supraviețuiască modernizându-și managementul. În acest context, presa scrisă continuă să se confrunte cu probleme financiare, costurile tipografice și poștale devenind tot mai mari de la un an la altul.
În altă ordine de idei, cotele introduse în audiovizual în 2017 rămân în continuare valabile, fiind reglementat în Ucraina volumul de emisiuni în limba ucraineană în audiovizualul național și regional (radio și TV) prin aplicarea unor cote lingvistice obligatorii. Posturile regionale de radio sau TV sunt nevoite să emită în proporție de 60-75 la sută în limba ucraineană, ceea ce blochează posibilitatea apariției unor posturi de tv/radio doar în limba română sau în altă limbă în afară de ucraineana, cu excepția spațiului online.
Așadar, unicul spațiu al libertății rămâne presa online, dar și aceasta, a rămas „nevătămată” în 2019 doar în urma faptului că legislatorul a introdus pe ultima sută de metri, în urma unor scandaluri, o excepție pentru presa care apare într-o limbă a UE în cadrul Legii „Privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat”, criticată de comunitatea românească din Ucraina, dar și de experții Comisiei de la Veneția.
Realitățile politice se suprapun peste slaba capacitate a presei de limba română din Ucraina de a comercializa activitatea media, de a obține noi surse de finanțare, iar criza managementului profesionist este o problemă nerezolvată (deseori neglijată și ignorată) pentru mai multe instituții de presă.
În acest context, Centrul Media BucPress – asociația jurnaliștilor români din Ucraina, cu sediul la Cernăuți și o filială în regiunea Transcarpatia, din 2014 realizează atât proiecte de presă, cât și activități științifice, culturale, de instruire, de expertiză și cercetare. La 27 iulie 2014 Agenția de știri BucPress, cel mai cunoscut organ de presă al ONG Centrul Media BucPress, publică prima știre pe website-ul www.bucpesss.eu, iar începând cu 1 decembrie 2016 zilnic, 24 de ore din 24, sunt difuzate emisiuni în limba română la Radio Cernăuți. Au apărut, rând pe rând, televiziunea online BucPress TV și revista de gândire românească „BucPress” din Cernăuți. Pas cu pas, proiectele de presă au început să fie completate cu activități științifice și culturale, o parte dintre acestea – realizate în anul 2019 – le vom prezenta în continuare.
ORGANE DE PRESĂ ADMINISTRATE DE CENTRUL MEDIA BUCPRESS
Agenţia BucPress din Cernăuţi – o agenţie de presă a românilor din Ucraina, care face parte din trustul BucPress, fiind destinată românilor din Ucraina şi de peste hotare și are ca scop satisfacerea unei necesităţi informaţionale şi culturale moderne a românilor din Ucraina în funcţionarea cu acces liber şi transparent a unei agenții independente de ştiri, care, pe de o parte, reflectă viaţa culturală, politică şi economică a comunităţii româneşti din Nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa, Nordul Basarabiei (regiunea Cernăuți), dar și din regiunile Transcarpatia și Odesa, şi, pe de altă parte reprezintă un mecanism de transmitere a fluxurilor de ştiri, analize, studii, editoriale, difuzate de agenţiile româneşti şi ucrainene de presă către comunităţile româneşti de pretutindeni. Este cel mai cunoscut organ de presă al ONG Centrul Media BucPress. În anul 2019, echipa BucPress a transmis știri zilnice cititorilor, iar filiala din Transcarpatia, fondată în 2018, a informat despre situația românilor din Maramureșul din dreapta Tisei. În 2019 a crescut echipa de jurnaliști a Agenției BucPress, iar pe lângă știri au fost publicate tot mai multe analize, investigații jurnalistice, eseuri și editoriale.
Radio Cernăuţi – unicul post de radio din Ucraina care emite 24 de ore din 24 doar în limba română. Lansat în 2016, în anul 2019 Radio Cernăuți și-a sărbătorit 4 ani de activitate. Prin parteneriatele și colaborările inedite acest post de radio a bucurat comunitatea românească cu emisiuni zilnice, știri, muzică, interviuri și reportaje. Radio Cernăuți și-a perfecționat în 2019 aplicațiile pentru dispozitive mobile (Android și iOS), care pot fi descărcate gratuit, iar acest post de radio poate fi ascultat din orice colț al globului pământesc.
📷
BucPress TV – televiziune online, platformă video de actualitate și cultură românească din Ucraina. Sute de reportaje și interviuri, colaborări internaționale privind evenimentele românești din Cernăuți au fost realizate în 2019. Echipa BcuPress TV a încheiat în anul 2019 două proiecte mari: „Conflicte lingvistice: identificare, analizare, dezamorsare” (proiect finanțat de MAE al Germaniei) și „Medalioane literare – 2019 – poeți români din Cernăuți”, sprijinit de Ministerul / Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. În afară de aceasta BcuPress TV a realizat în colaborare cu TVR Internațional o serie a documentarului „La un pas de…. Libertate”, consacrat împlinii a 30 de ani de la căderea comunismului în România (prin prisma comunității românești din regiunea Cernăuți).
Revista „BucPress”. În anul 2019 a fost lansată publicația „BucPress”, revistă de gândire românească din Cernăuți. Revista „BucPress” a fost distribuită în timpul manifestărilor culturale din Cernăuți. A fost lansată la Suceava în timpul ședinței cenaclului transfrontalier „Mașina cu poeți”, dar și în capitala României, în timpul unei prelegeri la Facultatea de Istorie a Universității din București. Revista include articole de analiză culturală, politică și socială, interviuri cu oameni valoroși pentru comunitatea românească din Ucraina, care realizează în exclusivitate pentru echipa BucPress o radiografie a vieții românilor din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia. De precizat că publicația „BucPress” a devenit al patrulea organ de presă administrat de Centrul Media BucPress, alături de Radio Cernăuți (unicul post de radio din Ucraina, care emite 24/24 doar în limba română), televiziunea online BucPress TV și Agenția de știri BucPress din Cernăuți, consolidând pozițiile unicului trust de presă românească din Ucraina.
PARTENERIATE ALE CENTRULUI MEDIA BUCPRESS
Societatea Română de Radiodifuziune. Centrul Media BucPress a încheiat în 2019 un nou acord de parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune. Acordul prevede retransmiterea de Radio Cernăuți a unor emisiuni în limbile română şi ucraineană produse de Radio România Internaţional, respectiv publicarea pe pagina Agenției BucPress (www.bucpress.eu) de articole, realizate de jurnaliștii de la București, colaborare pentru realizarea unor producţii radio în comun, preluarea de către Radio România Internațional a unor ştiri şi reportaje produse de Agenția BucPress și Radio Cernăuți. Acordul de parteneriat este o prelungire a protocolului de colaborare semnat în 2018, primul de acest gen încheiat între SRR și o asociație de presă de limba română din Ucraina.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. În 2019 Centrul Media BucPress a încheiat un protocol de parteneriat și colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – cea mai mare și cea mai importantă asociație de presă românească profesionistă, împlinind 100 de ani de existență în ianuarie 2019. Protocolul prevede statuarea unor relații de parteneriat și cooperare inter-instituțională în direcția derulării de activități comune în domeniile mass-media, cultură, educație. Centrul Media BucPress și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România își propun să realizeze în viitori 4 ani: crearea unui cadru optim de dialog și cooperare, care să permită schimburi sistemice de opinii, informații și experiență; consolidarea dialogului și cooperării între presa românească din România și Ucraina; promovarea de practici și platforme care să consolideze relațiile de bună vecinătate dintre România și Ucraina, să mențină și să consolideze identitatea etnică și lingvistică a comunității românești din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, precum și susținerea presei de limba română din Ucraina.
Asociația „Casa Mării Negre” din Constanța. Au fost realizate în 2019 o serie de acțiuni în cadrul protocolului de colaborare cu Asociația „Casa Mării Negre” din Constanța, semnat în 2018: schimburi sistemice de opinii și experiență; consolidarea dialogului și cooperării între mediile analitice din România și Ucraina; menținerea identității românești din regiunea Cernăuți prin proiecte de expertiză, consolidarea mediului politic și securitar din arealul pontic. Pe parcursul anului 2019 protocolul a stat la baza organizării unor evenimente analitice, inițierea unor demersuri culturale pe axa Cernăuți – Constanța.
Radio France Internationale România. În 2019 au continuat schimburile de emisiuni și informații între organele de presă ale Centrului Media BucPress și RFI România în cadrul contractului de colaborare încheiat în 2017. Părţile vor colabora și în viitor pentru difuzarea gratuită a programului RFI Romania, prin internet la Radio Cernăuți (online) și preluarea de știri pe pagina Agenției de știri BucPress. Contractul încheiat pe o durata de 5 ani se va reînnoi tacit pe perioada de încă 5 ani, dacă nici una din părți nu va solicita încetarea contractului. Experții BucPress în mod sistematic sunt invitați la RFI România pentru a informa ascultătorii despre realitatea social-politică și culturală din Ucraina. Este un contract de colaborare inedit pentru presa de limba română din Ucraina.
Agenția națională de presă „AGERPRES”. În 2019 a continuat cooperarea Centrului Media BucPress cu Agenția națională de presă AGERPRES, care acordă din octombrie 2017 un flux de știri cu titlu gratuit Agenției de știri BucPress din Cernăuți. Fluxul a fost solicitat de jurnaliștii români din Cernăuți cu scopul de a consolida pozițiile agenției de știri BucPress în spațiul informațional național și internațional. Datorită fluxului, care este accesat gratuit de jurnaliștii BucPress, a avut loc diversificarea conținutului știrilor și editorialelor de pe www.bucpress.eu, și în viitor vor fi preluate noutăți de ultima oră pentru a informa corect, obiectiv și la timp românii din Ucraina despre evenimentele din statul lor, Ucraina, din Patria-Mamă – România, dar și despre românii de pretutindeni, pentru a asigura prezența românofonă informațională în spațiul online din Ucraina.
Transilvania Regional Business (Cluj-Napoca). În 2019 au avut loc schimburi de opinii și experiență în cadrul protocolului de parteneriat: Centrul Media BucPress (Cernăuți) – Transilvania Regional Business (Cluj-Napoca). Protocolul prevede și în anii viitori promovarea reciprocă a acțiunilor și activităților economice, sociale și culturale organizate de fiecare parte, precum și organizarea de activități, evenimente, conferințe de interes comun, alte proiecte destinate creșterii vizibilității și prestigiului celor două entități. Transilvania Regional Business (www.trb.ro) este un portal de știri regionale și euroregionale, realizator de studii pe subiecte și factori economici, care acordă o atenție aparte factorilor economici, culturali și social-politici din proximitatea României, analizând situația din Ucraina și Republica Moldova. Ambele entități au ca scop crearea unui spaţiu informaţional favorabil pentru activizarea relaţiilor ucraineano-române şi crearea unui climat investiţional favorabil în regiunile de frontieră ale României şi Ucrainei.
EVENIMENTE ȘTIINȚIFICE ȘI CULTURALE
Conferința științifică internațională „Uniunea Europeană: prezent și viitor”. Viitorul și prezentul Uniunii Europene au fost discutate la Cernăuți în martie 2019 de un grup de experți români și ucraineni, reuniți în cadrul unei conferințe științifice internaționale. Evenimentul a fost organizat la Universitatea Națională din Cernăuți de Consulatul General al României la Cernăuți și Centrul Media BucPress în cadrul preluării președinției României în Consiliul UE. Experți de valoare din Ucraina și România au discutat la Cernăuți despre Uniunea Europeană, prezentul și viitorul acestei comunități internaționale, despre importanța valorilor europene și exemplul României pentru statul ucrainean, inclusiv în contextul preluării standardelor europene în sfera protecției drepturilor minorităților naționale și lingvistice.
„Conflicte lingvistice: identificare, analizare, dezamorsare”. Acest proiect de documentare a fost încheiat cu succes de Centrul Media BucPress în aprilie 2019 în cadrul unui parteneriat cu Moldova Institut Leipzig, beneficiar al unui program de finanțare din partea MAE al Germaniei. BucPress TV a realizat o serie de interviuri, reportaje, sondaje înregistrate, dezbateri cu scopul identificării conflictelor lingvistice din regiunea Cernăuți, analizării componenței acestora și propunerii unor soluții de rezolvare a lor (sociale, culturale, politice, diplomatice etc.). Prin acest proiect, au fost analizate pentru MAE de la Berlin conflictele lingvistice din trecut și prezent în diverse contexte socio-politice, geografice și culturale, permițând reprezentanților minorităților naționale să-și expună părerea pe marginea problemelor acumulate la acest capitol. Datorită acestui proiect se dorește informarea decidenților politici europeni despre situația minorităților naționale din Ucraina prin intermediul presei și a societății civile. Interviurile realizate pot fi vizionate pe pagina BucPress TV a Agenției BucPress.
Conferință științifică internațională „Tendințe actuale în cooperarea regională ucraineano-româno-moldovenească”. Acest eveniment științific a avut loc pentru a cincea oară la Cernăuți, fiind organizat de Centrul de Studii Românești al Universității din Cernăuți, în parteneriat cu Institutul pentru Democratizare și Dezvoltare și Centrul Media BucPress – asociația jurnaliștilor români din Ucraina. Participanţii la conferinţă, veniţi din Cernăuţi, Lviv, Kiev, Bucureşti, Iaşi, Constanța și Chişinău, au analizat mai multe probleme actuale de interes comun, precum impactul factorului informaţional asupra securităţii la frontiera de est a UE, dezvoltarea capacităţii de prognoză a fenomenelor şi proceselor regionale, rolul diplomaţiei publice şi culturale în dezvoltarea relaţiilor România-Ucraina-Republica Moldova.
Salonul Internațional de Carte Românească (ediţia a VI-a) – eveniment organizat în iunie 2019 de Consulatul General al României la Cernăuți, Centrul Media BucPress și Editura „Alexandru cel Bun”, în contextul preluării de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. Salonul internațional de carte a reunit în incinta Bibliotecii Regionale „Myhailo Ivasiuk” din Cernăuți oameni de cultură din Ucraina, România și Republica Moldova. Acțiunea culturală a avut ca scop popularizarea cărţii româneşti în Ucraina, informarea cititorilor despre cele mai importante cărţi apărute în Ucraina, România şi Republica Moldova, promovarea valorilor comune în zona transfrontalieră Ucraina-România-R.Moldova prin intermediul cărții tipărite și a unor discuții pe teme istorice, culturale și jurnalistice.
Conferința științifică internațională „Procese electorale în statele post-totalitare ca alegere civilizatore: Quo Vadis?”. Centru Media BucPress a fost partener al acestui eveniment, iar oganele sale de presă - partenere media. La conferință au participat experți politici, profesori universitari, istorici și experți media din România, Republica Moldova, Belarus, Ucraina, inclusiv analiști politici români din Cernăuți. Organizator principal: Centrul pentru Cooperare Regională „Dialog”
Salonul Internațional de Carte Românească (ediţia a VII-a). În septembrie 2019 a avut loc ediția a VII-a a Salonului Internațional de Carte Românească, consacrat împlinirii a 25 de ani de la lansarea revistei de istorie şi cultură „Glasul Bucovinei”, și organizat de Editura „Alexandru cel Bun” din Cernăuți și Centrul Media BucPress. Salonul s-a desfășurat timp de 3 zile, având loc și o excursie de documentare: Cernauca, Moşia Hurmuzăkeştilor; Toporăuţi, baştina domnitorului Miron Barnovschi, Cetatea Hotinului.
Ziua limbii române la Cernăuți. La 31 august 2019, de Ziua limbii române, a fost organizat la Cernăuți spectacolul extraordinar „România de Acasă”. Centrul Media BucPress s-a numărat printre coorganizatorii acestui eveniment amplu, alături de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți, și Societatea Scriitorilor români din Cernăuți.
Festivalul de atitudine culturală „Folkever” la Cernăuți. Centrul Media BucPress a fost partener local în desfășurarea în capitala Bucovinei istorice a Festivalului de atitudine culturală „Folkever”. Actuala ediție a acestui festival a fost dedicată remarcabilului om de cultură George Stanca, plecat prea devreme dintre noi, dar care a lăsat urmașilor săi o adevărată comoară. BucPress a suportat cheltuielile organizatorice necesare și a asigurat suportul media în Cernăuți.
„Politici ale istoriei și conflictele memoriei în Ucraina, Republica Moldova și Georgia” – în cadrul acestui proiect, studenți, lectori și doctoranzi din Georgia, Ucraina, Germania și Republica Moldova au studiat memoria istorică și culturală a populațiilor autohtone din regiunea Cernăuți, în special a comunității românești. Proiectul a fost realizat la Cernăuți de Moldova Institut Leipzig în parteneriat cu Centrul Media BucPress – asociația jurnaliștilor români din Ucraina, care a asigurat faza de documentare a cercetătorilor de peste hotare pe marginea memoriei istorice a românilor din Bucovina, fiind prezentate în data de 20 septembrie 2019 la Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” cartea de memorii „20 de ani în Siberia“ de Anița Nandriș-Cudla – mărturii despre deportările staliniste din regiunea Cernăuţi (Marin Gherman, doctor în științe politice), documentare realizate de BucPress TV și TV Bucovina Cernăuți despre deportări și foamete în regiunea Cernăuți (Leonid Parpauţ, jurnalist). În data de 21 septembrie, în cadrul proiectului internațional, a avut loc o excursie de documentare la Fântâna Albă, acolo unde au fost masacrați mii de români la 1 aprilie 1941. Excursia de documentare a fost coordonată de jurnalistul Ștefan Broască.
STUDII. PRELEGERI
„Reforma învățământului în limba minorităților naționale din Ucraina – analiza presei de limba română și ucraineană din regiunea Cernăuți” – studiu realizat de experții Centrului Media BucPress în cadrul proiectului de evaluare a reformei educației din Ucraina la comanda Ministerului Educației din Finlanda în cooperare cu Asociația Ucraineană a Cercetătorilor Sistemului de Educație. Potrivit rezultatelor finale ale acestei analize, care va fi publicată în cadrul unei monografii științifice, presa de limba română a avut o atitudine critică față de Legea Educației, a respins-o din start și nu a acceptat-o, fiind precizat faptul că presa de limba română a considerat Legea Educației în articolele apărute drept o încercare de a asimila și a deznaționaliza minoritatea românească. Au fost subliniate diferențele evidente de abordare și viziune în privința presei de limba ucraineană și celei de limba română, fapt neobservat în Maramureșul din dreaptă Tisei, unde și multe organe de presă ucraineană nu au susținut Legea Educației. Studiul a fost prezentat în cadrul unei mese rotunde la Cernău'i, în prezența cadrelor didactice de etnie română și a conducerii regiunii, dar și la Ministerul Educației al Ucrainei în data de 6 noiembrie 2019 în cadrul unui briefing dedicat percepției și atitudinii minorităților naționale din Ucraina față de legislația privind educația națională.
„Evoluția gândirii geopolitice românești în exilul francez” – studiu-prelegere susținută în cadrul Școlii de Vară „Franța – centru de greutate al exilului românesc” la Sinaia de dr. Marin Gherman, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR) şi Muzeul Naţional Peleş. Şcoala de Vară s-a adresat studenților, masteranzilor și doctoranzilor din România şi diaspora (Europa), care dezvoltă sau intenționează să realizeze proiecte pe tema exilului românesc postbelic sau a aspectelor adiacente. Realitățile istorice ale exilului românesc postbelic au nevoie să fie înțelese ca o legitimitate istorică şi morală de la care comunitățile românești ar putea să se revendice în mod întemeiat.
„Masacrul inocenților”. În cadrul unui proiect al Institutului „Frații Golescu” și ICR București, Centrul Media BucPress a prezentat la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti o serie de scurtmetraje pe tema masacrelor și deportărilor din regiunea Cernăuți (realizate de BucPress TV și TV Bucovina), fiind susținută o prelegere referitoare la factorii care au condus la aceste dramatice evenimente şi la felul în care ele sunt reflectate de istoriografia şi presa contemporană din România şi din Ucraina. Participarea la acest proiect a fost o continuare logică a eforturilor depuse de BucPress în 2018 de a organiza prima masă rotundă internațională „Teroarea - instrument al politicii sovietice în relația cu popoarele din Europa Centrală și de Est” (eveniment dedicat memoriei victimelor Masacrului de la Fântâna Albă din 1941) la Universitatea Națională din Cernăuți împreună cu Centrul de Studii Românești.
La solicitarea TVR Internațional un jurnalist BucPress a prestat servicii de fixer în cadrul unui parteneriat în timpul unei șederi de documentare a echipei de reporteri TVR în regiunea Cernăuți (septembrie 2019). Au fost realizate 3 documentare despre situația românilor din regiunea Cernăuți.
Au fost realizate o serie de reportaje care au fost difuzate la TVR Moldova în cadrul emisiunii matinale.
De menționat că au fosst realizate și multe alte studii, analize, reprotaje, investigații și cercetări de către membrii BucPress, care nu au fost incluse în această prezentare pentru că nu reprezintă rodul muncii colective. De asemenea în acest bilanț nu au fost menționate numeroasele parteneriate media referitoare la evenimentele culturale și științifice desfășurate în regiunea Cernăuți.
Echipa Centrului Media BucPress vă dorește un 2020 de succes, nins cu realizări, gânduri mărețe și bucurii pentru toți românii de pretutindeni. Vă mulțumim pentru fidelitate, suport, sugestii și neprețuita prietenie. La Mulți Ani!
dr. Marin GHERMAN
președintele Centrului Media BucPress