24/09/2024
SİZ, KUSURLU ARARKEN, BİZ, KUSURLUYU GÖRÜYORUZ!
35 yıldır çevre aktivisti olarak Türkiye'nin tüm topraklarını ve o toprağın köylülerinin avukatlığını yapan Remzi Kazmaz 25 Eylül Çarşamba günü, saat: 09.00'da, Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Tüm çevre aktivistleri o gün, o saat yanındayız!
Avukat Remzi Kazmaz neden yargılanıyor?
Önce bilelim:
"Çevre aktivizm hareketi, kuruluşları çevreye duyarlı olmaya, ürün ve hizmetlerin çevre üzerinde olası zararlarını minimize etmeye, sürdürülebilirlik, çevresel sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmeye çağırmaktadır."
Çevre aktivisti ne yapar?
"Tüm ülkelere, kendi önceliklerine ve dünyanın karşı karşıya olduğu çevre sorunlarına uygun olarak benimseyecekleri açık rehberlik ve amaçlar sağlar. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, kapsayıcı bir gündemdir."
İnternette sorguladığımızda aldığımız cevaplar bunlar.
Peki, Avukat Remzi Kazmaz ne yaptı?
35 yıldır Türkiye'nin tüm çevre sorunlarını korumaya önderlik etti, halkı bilgilendirdi, bu uğurda her şeyi göze alıp, bu süreçte pek çok olumsuz olaylar yaşadı...
Şimdi Güvercinlik'de yapılması düzenlenen Rüzgar Elektrik Santrali (RES) Projesi için 2015'de açılan davayı savunarak 8 yılda iki kez kazandığı, Danıştay kararı onadığı halde Bodrum Ağır Ceza Adliyesi'nde 25 Eylül 2024 Çarşamba, saat: 09.00'da yargılanacak. Suçu; Bodrum'un Güvercinlik Mahallesi'ndeki ormanlık ve 1.2 derece Arkeolojik sit alanına RES yapılmasını istemeyen köylülerin haklarını bilmesini sağlamak ve önemli bir turizm kenti olan Bodrum'un doğasını, ormanını korumak! Bunu köylülerin iradesine rağmen burada yapmak için ısrar eden şirketin toplantısını protesto etmek!
Suçlama da hazır: Görevlilere hakaret!
İyi de, burada muhatap, görevliler değil ki; RES' leri illaki burada yapmak isteyen şirket ve yetkilileri!
Çünkü Bodrum'un 3570 Sayılı Zeytin Yasası'na göre bu alan zaten korunmalı. Genellikle Ankara'da yapılan adrese teslim projeleri önlemek tüm vatandaşların görevi olmalı.
Burada Türkiye'nin önemli turizm kenti Bodrum'un tarihini, toprağını, ormanını ve doğasını korumak için öne atılan Avukat Remzi Kazmaz'ı doğru anlamak çok önemli. Çünkü görüyorsak, duyuyorsak biz de onun kadar sorumluyuz! Başta Güvercinlik Mahallesi ve diğer önemli mahallelerde dahil olmak üzere Bodrum RES çöplüğüne dönüştürülemez!
Bu şirketin, proje adını Güllük yazıp, Güvercinlik'de yapma ısrarının nedenini biz, çok net görüyoruz! Mahkeme kusuru ararken biz, kusurluyu biliyoruz!
***
Güvercinlik'deki doğayı ve Arkeolojik sit alanını korumak, köylüleri zamanında bilgilendirmeden, orada yaşamayan köylülerin adıyla ÇED Raporu alan YILDIZ ELEKTRİK ÜRETİM ŞİRKETİ ve bunu veren Çevre Bakanlığı'nı da protesto ediyoruz!
Vatanın bir karış toprağını korumak her TC vatandaşının görevidir. Bizim asli görevimizdir.
Çevre aktivistinin, hem de hak hukuk nedir bilen bir avukatın görevi de, yanlışa BİR veya HER ŞEKİLDE "DUR!" demektir.
Köylünün, gerçeği bilmek, üretim yaptığı, yaşadığı alanı toz ve gürültü kirliliğine karşı savunmak, her şekilde protesto etmek hakkı vardır ve akıllı halk bunu kullanır...
1. Ve 2. Derece Arkeoloji sit alanına inşa yapılması, doğanın tahribatı, ormanlık alanın yok edilmesi gerçek suçlardır. 8 yılda iki kez kazanılan davada, şu an bu davaları kazanan avukatı bertaraf etmek için açılan bu davada gerçek kusurlu aranmalıdır.
Köylüyü hakları konusunda bilgilendirmek, hatta her şeyi göze alıp yanlarında olmak vatanı sevmektir. Bodrum'un güzelim doğasını ve toprağını talandan korumak insani bir görevdir. Burada görevlilerin görevlerini yapmasını beklemek de bir vatandaşlık hakkıdır. Zamanında bilgilendirme yapılmadan, usulsüz ÇED RAPORU TEMİN etmek, işleve sokmaya çalışmak, ısrar etmek suçtur. Bunu önlemek, vatanın her karış toprağını korumak ise sorumluluk, vatanseverliktir.
Kusura bakın da, o kimde?
Burada muhatap o toplantıyı yapacak görevliler değil, köylünün yaşam alanına haksız şekilde göz diken şirkettir.
Bu dava sadece moral bozmak, zaman kazanmak içindir. Av. Remzi Kazmaz, ne yaptığından emindir, niyeti belli, morali sağlamdır.
Kusura bakın ama kusur bakın nerede?
Bize göre, köylünün iradesine rağmen o ormanlık alana rüzgar elektrik santrali yapmak için ısrar eden şirkettedir. 3570 sayılı yasaya rağmen, Arkeolojik sit alanına 3 km uzakta olması gerektiği halde 900 m. Doğal sit alanına 500 m. Uzaklıkta RES'ler yapmaya ısrar etmesindedir.
Konunun görevlilerle ilgisi yok. Bodrumlu tüm çevre aktivistleri olarak muhatabımız, şirket yetkilileri; protestomuz, onların ısrarlarının ardındaki niyetedir! Oyulmuş dağlar, yok edilen ormanlar, soyulmuş topraklar istemiyoruz!
Biz biliyoruz, köylü bunu görüyor, siz yetkililer, gerçeği anlamayı seçecek misiniz?
Güler Pınarbaşı