ELITA TV

ELITA TV ELITA TV 1993- 2023: Una dintre cele 10 televiziuni regionale din R. Moldova - 30 de ani împreună! Ne găsiți și aici https://taplink.cc/elitatv.md

Atenție!

Pe această pagină sunt obligatorii corectitudinea și bunul simț. Comentariile incitatoare la ura, de hartuire, atacurile la persoana si orice alt comportament nedemn vor fi sterse, iar profilurile respective vor fi blocate.

05/01/2024

Dumitru Obadă, noul președinte al Consiliului Superior al Procurorilor.

05/01/2024

Autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică din Râbnița, prelungită cu încă 10 luni.

05/01/2024

Unii șefi ai Direcțiilor raionale de Învățământ ar putea fi demiși.

05/01/2024

Toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor achita taxa vamală pe principii generale.

03/01/2024

Criză imobiliară: S- ar putea scumpi apartamentele în Chișinău

03/01/2024

Fumatul ar putea fi interzis pe terasele cluburilor de noapte, a zonelor de agrement și în stațiile PECO.. Despre vce este vorba?

03/01/2024

Crește bilanțul morților după cutremurul din Japonia.

03/01/2024

Coliziune aproape catastrofală pe aeroportul Haneda din Tokyo.

03/01/2024

Primarul capitalei, Ion Ceban, a venit cu noi critici la adresa guvernării.

03/01/2024

Istoria Elenei, finansistă de profesie care s-a refugiat din regiunea Odesa la Soroca, unde face voluntariat.
Femeile refugiate din Ucraina își oferă sprijin reciproc prin intermediul diferitor programe, inclusiv de voluntariat. ”De aici, peste Nistru se vede țara mea. Iat-o Ucraina, dar nu o poți ajunge…” Detalii, în reportajul ELITA TV. (Video)

RĂZBOIUL I-A ÎNVĂȚAT SĂ-ȘI REIA VIAȚA DE LA CAPĂT:
Elena Boțul este printre primii ucraineni care s-au retras la Soroca, din calea războiului din Ucraina, provocat de Federația Rusă. A ales Soroca fiindcă aici s-a născut și a crescut până a emigra în țara vecină:
”Războiul ne-a învățat să trăim din nou în Moldova. La început am întâmpinat o mulțime de dificultăți, cm ar fi dificultăți psihologice. Ne-a fost foarte greu să ne împăcăm cu faptul că ne-am părăsit casele și am învățat să trăim din nou.”, spune ea.
A ales să nu mizeze pe ajutoarele umanitare, ci să se angajeze și chiar să se implice în susținerea altor ucrainence care s-au refugiat la noi inclusiv cu copiii. Elena s-a implicat activ și în proiectul “Sprijin femeilor refugiate și fetelor supraviețuitoare a violenței în bază de gen”, implementat de Centrul de Resurse pentru Tineri și Femei „DACIA” din Soroca, unde timp de mai multe luni au ajutat femeile refugiate și pe copiii lor.
”Am ajuns în Soroca în a doua zi de război, era 25 februarie. Și prima ce am început imediat să facem cu fiica noastră, era voluntariat. Am început să-i ajutăm pe toți ucrainenii pentru că noi înșine am trăit această situație.”, povestește Elena.
Stela Babici, președinta CRTF Dacia, povestește că anume aElena a pus umărul la conectarea proiectului cu femei ucrainence temporar strămutate la în raion:
”Noi și ne am străduit ca activitățile să le desfășurăm în limba vorbită de femei în limba ucraineană, atât în comunicarea cu copiii, cât și cu mamele. În cadrul proiectului am avut angajată o femeie refugiata care a ajutat ca comunicarea noastră și informarea femeilor refugiate din comunitate să fie mai ușoară. Elena a fost acea persoană care a contribuit de a atrage femeile în activitățile și acțiunile noastre. Interesul acestor femei de a participa la activitățile noastre a fost unul destul de mare.” a precizat președinta Centrului „DACIA” din Soroca, pentru ELITA TV.
Irina Codru este o mămică a doi copii și s-a refugiată la Soroca. femeia spune că grație programului a reușit să se conecteze mai ușor la comunitatea gazdă: ”Pot spune că nivelul de adaptare socială între copii a crescut, pentru că fiul meu a mers în clasa I. În același timp, a învățat să interacționeze cu un grup de copii care aveau vârste diferite, fiecare avea nevoile lui, dar au mers cu mare plăcere în această tabără.”
De fapt Soroca a devenit o a doua casă pentru sute de familii din Ucraina. Unele au revenit deja la baștină, altele și-au continuat refugiul în țările Uniunii Europene. Cei care rîmân la Soroca spun că aici se simt mai în siguranță, iar totodată țara lor se vede ca în palmă.

”Faptul că suntem în orașul Soroca este situat pe malul minunatului Nistru, iar peste râu se află Ucraina – acest lucru face posibil să simți cel puțin dintr-o privire, că nu ești departe de casa ta”, ne spune Elena privind Ucraina de peste Nistru.

Deși aici s-a născut, Soroca îi este și casă, Elena ne-a spus că speră să revină la Odesa, acolo unde familia ei va fi întreagă și se va bucura de pace, la fel ca toți ucrainenii. 123 de familii strămutate din Ucraina sunt în prezent la Soroca. Totodată este vorba de 15 elevi și alți 5 copii, care frecventează grădinița.

02/01/2024

Moldovenii pot vorbi și accesa internet roaming în UE la prețuri mai mici.

02/01/2024

Țările din Uniunea Europeană, principalele destinații în exportul prunelor.

02/01/2024

Reexaminarea pensiilor pentru limita de vârstă, de la 1 ianuarie 2024.

🐰Îți mulțumim, 2023, pentru lecții învățate, pentru oameni de încredere, pentru binecuvântare și succese de care am avut...
31/12/2023

🐰Îți mulțumim, 2023, pentru lecții învățate, pentru oameni de încredere, pentru binecuvântare și succese de care am avut parte! Te așteptăm cu drag, 2024! 🐉

29/12/2023

Referendumul privind aderarea la UE va pune punct speculațiilor privind vectorul Republicii Moldova, consideră Igor Grosu, Președintele Parlamentului.

29/12/2023

Aderare parțială a României la Schengen, în martie 2024.

29/12/2023

Marja maximă aplicată pentru creditele Prima Casă va rămâne la nivelul de 3% anual.
Mărimea marjei maxime, pe care creditorii o vor putea aplica pe parcursul anului 2024 pentru creditele garantate de către stat în cadrul Programului Prima Casă, ar urma să rămână în mărime de 3% anual. În anii 2022-2023, băncile au aplicat o marja maximă similară.
Un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern, la inițiativa Ministerului Finanțelor.
Marja de 3% anual permite băncilor comerciale participante în cadrul Programului de stat Prima Casă să-și acopere costurile suportate pentru creditul ipotecar, precum și să acorde creditul Prima Casă pentru perioada de până la 25 ani, termen stabilit în conformitate cu cadrul normativ în vigoare.
Programul de stat „Prima Casă” a fost lansat în martie 2018.

29/12/2023

🔺Cum socializează femei din Rezina și Șoldănești și ucrainencile strămutate din Odesa? De la schimb de experiențe, la schimb de tradiții culinare. La emisiune participă:
✅Anastasia Șaihutdinova, COREGRAFĂ DIN ODESA, TEMPORAR STRĂMUTATĂ LA REZINA - eroina reportajelor ELITA TV despre incluziunea oaspeților ucraineni la Rezina, care după emisiunea AȘA CUM ESTE cu participarea ANOFM - a fost solicitată în calitate de coregrafă la Cinișeuți și acum montează un program cultural de promovare a etniei rome în sat.
✅Ana Maznic, PREȘEDINTA ASOCIAȚIEI “SPERANȚA” DIN SATUL CINIȘEUȚI, REZINA - cel mai multietnic sat din raionul Rezina. Dna care dezvoltă mai multe activități de incluziune a persoanelor de diverse etnii și, după emisiunea ELITA TV, a stabilit o colaborare frumoasă cu Nastea.
✅Mihail Vodă, ȘEF AL INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU MIGRAȚIE al MAI - autoritate din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care asigură, implementarea politicilor statului în domeniile migrației, azilului, apatridiei și integrării străinilor, precum și a legislației relevante acestor domenii.
✅Felicia Catrinici,PREȘEDINTA ASOCIAȚIEI “RENAȘTERE C”, ȘOLDĂNEȘTI- parte a programului ”Reziliența societății civile și mass-media ca răspuns la războiul din Ucraina” susținut de People in Need Moldova, Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne, Анастасия Вадимовна Гайдай, Aliona Cozonac, A.O. Speranța Cinișeuți, Felicia Catrinici, Zaharova Angela

29/12/2023

Cum se dezvoltă satele grație fontudilor europene și locale, prin GAL-uri. Aflăm de la:
Diana COȘALÎC, DIRECTOARE ADJUNCTĂ A AGENȚIEI DE INTERVENȚIE ȘI PLĂȚI PENTRU AGRICULTURĂ (AIPA).
Liuba STAVINSCHI, DIRECTOARE A GRUPULUI DE ACȚIUNE LOCALĂ „STEJARII STRĂMOȘEȘTI”
Angela URSACHI, PRIMARA SATULUI MATEUȚI, REZINA și
Ana Maznic, PREȘEDINTA AO ”SPERANȚA” DIN SATUL CINIȘEUȚI, REZINA
AIPA-Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, GAL Stejarii Strămoșești, Primăria Mateuți Rezina, A.O. Speranța Cinișeuți, Oxana Mîrzenco, Liuba Stavinschi,

🔺Din 2024 antreprenorii vor depune la Biroul Național de Statistică (BNS) cu 11 rapoarte mai puțin, iar la Serviciul Fis...
29/12/2023

🔺Din 2024 antreprenorii vor depune la Biroul Național de Statistică (BNS) cu 11 rapoarte mai puțin, iar la Serviciul Fiscal de Stat (SFS) – cu 4 rapoarte mai puțin. Astfel se elimină în total 15 rapoarte, alte 9 vor fi digitalizate, iar 14 optimizate, reducându-se conținutul sau numărul de antreprenori care trebuie să-l raporteze”, anunță Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

⭕️La moment antreprenorii trebuie să depună un total de 92 rapoarte fiscale și statistice (59 la BNS și 33 la SFS). Această reducere este una semnificativă.

✅Modificări în raportarea față de Biroul Național de Statistică:

2 rapoarte eliminate:Nr. 1-leasing și Nr. 24-AGR
14 rapoarte cumulate în 5: fiind excluse rapoartele M2; 9-AGR; Nr. 2-LIV-VII; 14-AGR; 15-AGR; 6-p ; PE; 23-H; 6-it; 1-BE
8 rapoarte digitalizate:29-AGR; Nr. 1-INOV; Nr. 21-VÂNZ; Nr. 1-cheltuieli; Nr. 24-AGR; Nr. 4-AGR Nr. 1-BE; Nr. 1-RE
1 raport – se reduce numărul entităților: Raportul nr. 1-tic ‘Situația utilizării produselor de tehnologie informațională și comunicații’ va fi depus de 7,800 pentru 2023, în loc de 12,400 de entități
1 raport în care s-a redus conținutul: a fost ajustată Ancheta Structurală Anuală (ASA) reducându-se conținutul cu 2/3 (150 de indicatori reduși, din 230). Acești 150 de indicatori reduși vor fi colectați o dată la trei ani.)
Modificări în raportarea față de Serviciul Fiscal de Stat:

2 rapoarte eliminate: TFD 19 și CAS 18
4 rapoarte cumulate în 2: (DAJ17 și DASS19, DISM16 și DPP16)
2 rapoarte: se reduce periodicitatea raportării
1 raport simplificat: UNIF 21 pentru întreprinzatorii individuali neplătitori de TVA care au pina la 5 salariati, nu doar 3 salariați cm este în prezent;

Eliminarea a 6 documente primare din lista celor cu regim special care se eliberează de organul fiscal (Actul de achiziție a serviciilor de locațiune și a cheltuielilor aferente; Borderou de achiziție a laptelui; Foaia de parcurs; Avizul de însoțire a marfurilor; Borderoul de achiziție a producției din fitotehnie și/sau horticultură și/sau a obiectelor regnului vegetal)
✅Simplificarea procesului de înregistrare a subdiviziunilor la organul fiscal.
Simplificarea procesului de obținere a informației pentru completarea dării de seamă fiscale aferent taxelor locale
Prin simplificarea raportării autoritățile își propun să ajute antreprenorii să-și crească productivitatea și eficiența, reducând costurile administrative. Cele mai multe rapoarte se vor optimiza pentru companiile din domeniul agricol, industriei și energeticii.
Până în 2027, Guvernul își propune să transforme Republica Moldova într-o țară de top pentru atragerea investițiilor și inițiere de afaceri pentru a avea o afacere, oferind un mediu cât mai simplu pentru a face afaceri, prin reducerea birocrației și corupției, prin accelerarea transformării digitale și astfel să sporească încrederea antreprenorilor în instituțiile statului și să le ofere spațiu pentru dezvoltarea inovațiilor și punerea în practică a soluțiilor creative.

MDED anunță va continua reducerea birocrației inutile și rapoartele redundante, cu scopul de a implementa un sistem de raportare unic și armonizat.

Reforma a fost implementată în coordonare cu reprezentanții Biroului Național de Statistică (BNS) și Serviciului Fiscal de Stat (SFS), cu suportul USAID Moldova în cadrul proiectului MISRA.

28/12/2023

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo solicită să fie achitat în dosarul în care este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu.

28/12/2023

Socialiștii și comuniștii contestă la Procuratura Generală numirea noului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

28/12/2023

Angajații postului vamal de la Aeroportul Internațional Chișinău au dejucat o tentativă de introducere ilegală a 15,6 kg de droguri în Moldova,

28/12/2023

Як українські студенти вивчають румунську мову в російськомовних громадах Молдови?
Basarabeasaca. Cum elevii ucrainenii studiaza româna în comunități vorbitoare de rusă din Moldova?

27/12/2023

Primăria comunei Seliște, raionul Nisporeni, a instalat în parcurile din comună lămpi LED cu panou solar. Felinare au preluat rolul luminilor tradiționale și au permis comunității să-și reducă consumul de energie electrică cu 100%, transformându-se în locuri publice sigure și luminoase pentru cei cca 3000 de localnici.

27/12/2023

Aproape 17 mii de persoane au solicitat ambulanța în timp de o săptămână.

27/12/2023

29 de participanți vor putea fi auziți în etapa audiţiilor live din cadrul Selecţiei Naţionale Eurovision 2024

27/12/2023

Cine este noul Guvernator al BNM?

🔺În ultima ediție “Așa cm este” din acest an, vă arătăm, cm socializează femei și fete ucrainence găzduite în raioanel...
26/12/2023

🔺În ultima ediție “Așa cm este” din acest an, vă arătăm, cm socializează femei și fete ucrainence găzduite în raioanele Rezina și Șoldănești: aflați cm eroina unei emisiuni ELITA TV , Nastea, după difuzarea emisiunii, a fost solicitată în calitate de coregrafă specializată în domeniul “Dansuri ale popoarelor lumii”, să monteze un program cultural dedicat promovării culturii romilor în satul cu cele mai multe etnii din raionul Rezina.
La fel, vă arătăm cm fac schimb de tradiții culinare - gătesc colțunași de post și Kutia, ucrainence găzduite la Soldanesti și femei din localitățile raionului.

🌲 “Magia serii de Crăciun” începe azi de la ora 18:00 la ELITA TV: sunteți așteptați la un Spectacol muzical de trei ore...
25/12/2023

🌲 “Magia serii de Crăciun” începe azi de la ora 18:00 la ELITA TV: sunteți așteptați la un Spectacol muzical de trei ore, participarea artiștilor amatori și profesioniști din Republica Moldova: Valeriu și Aurica Cordineanu, Natalița Olaru, Ilie Maxian, Mariana Șura, Anișoara Dabija, Angela Arseni, Andrei Prepeliță, dar și invitata de la Rezina, Evelina Burunsus.
🎄Imediat după știrile orei nouă, la ora 21:30 vă așteptăm la “Întâlniri de Crăciun cu Elena Ter” la ELITA TV.

🌲ELITA TV  vă invită azi la un program cultural  deosebit, iar edițiile în CULTURAL TV  de la: 🔺ora 18:00 sunteți aștept...
25/12/2023

🌲ELITA TV vă invită azi la un program cultural deosebit, iar edițiile în CULTURAL TV de la:
🔺ora 18:00 sunteți așteptați la Spectacolul “Magia serii de Crăciun” și imediat după știrile orei nouă, la
🔺ora 21:30 - “Întâlniri de Crăciun cu Elena Ter”.

🪅Dragi prieteni, va felicităm cu prilejul Crăciunului. Fie mai multă lumină în sufletele și în gândurile noastre! Să ave...
25/12/2023

🪅Dragi prieteni, va felicităm cu prilejul Crăciunului. Fie mai multă lumină în sufletele și în gândurile noastre! Să avem parte de Pace și Dragoste în casele noastre și în toată lumea. ♥️Cu drag, echipa. ELITA TV. 🌲
🌲Azi ELITA TV vă invită un program cultural deosebit, iar începând cu ora 18:00 sunteți așteptați la Spectacolul “Magia serii de Crăciun” și imediat după știrile orei nouă la ora 21:30 - “Întâlniri de Crăciun cu Elena Ter”.

23/12/2023

🔺 ROM/UCR: Incluziunea socială a persoanelor în etate și a femeilor ucrainence în comunitățile gazdă.
Femeile și fetele reprezintă 57 la sută dintre persoanele sub protecție temporară aflate în prezent, pe teritoriul RM, iar 14 la sută dintre persoanele, aflate sub protecție temporară în țara noastră, au depășit vârsta de 60 de ani. ⭕️ Din numărul total de peste 100 de mii de cetățenii ucraineni, care au ales să rămână în Republica Moldova, 22 % sunt persoane în etate. Azi discutăm AȘA CUM ESTE:
despre integrarea femeilor și persoanelor în etate găzduite de țara noastră. Ca în fiecare ediție, vă prezentăm un reportaj - istorie a ucrainenilor strămutați temporar în regiunile țării, de această dată - din Soroca. Tradițional, la finele emisiunii vom dezminți falsuri și dezinformări care ne dezbină societatea. La emisiune participă:
✅Tamara Grădinaru, SPECIALISTĂ ÎN PRIMĂRIA ORAȘULUI Rezina, coordinatoare a unui grup local de interacțiune a vârstnicilor localnici și ucraineni la REZINA.
✅Galina Davîdic, DIRECTOAREA BIBLOTECII PUBLICE “MIHAI EMINESCU” DIN ORAȘUL REZINA, instituție care de la începutul războiului în Ucraina a fost și rămâne un centru de conexiune a ofertelor și proiectelor de incluziune a ucrainenilor și rezinenilor, şi
✅Cristina Puțuntică MANAGERĂ DE PROGRAM UMANITAR HelpAge International Moldova.
UCR: ІНТЕГРАЦІЯ ЖІНОК ТА ЛІТНІХ ЛЮДЕЙ, ПЕРЕСЕЛЕНИХ ДО МОЛДОВИ

Зараз у Республіці Молдова перебувають понад сто тисяч українців. Близько 25 800 осіб користуються статусом тимчасового захисту, запропонованим владою Республіки Молдова. Жінки та дівчата складають 57 відсотків осіб, які зараз знаходяться під тимчасовим захистом на території Республіки Молдова, а 14 відсотків осіб, які перебувають під тимчасовим захистом у нашій країні, старше 60 років. Із загальної кількості понад ста тисяч громадян України, які вирішили залишитися в Республіці Молдова, 22% – люди похилого віку. Сьогодні ми обговорюємо ТАК ЯК Є: про інтеграцію жінок і людей похилого віку, яку приймає наша країна. Як і в кожному випуску, представляємо вам репортаж – історію тимчасово переміщених українців у регіонах країни, цього разу – у Сороках. Традиційно наприкінці шоу ми розвінчуємо неправду та дезінформацію, які роз’єднують наше суспільство.

Нагадуємо, що ЕЛІТА ТВ випускає серію шоу «Так Як є» українською мовою, щоб сприяти легшій соціальній інтеграції людей, тимчасово переміщених з України до Молдови.

Дослідження восени 2023 року показали, що більше половини біженців в Україні залишаються ізольованими, а їх інтеграція в громаду обмежується спілкуванням із приймаючими людьми. «Наразі українці перебувають на початковій стадії інтеграції в суспільство, і інтерес до румунської мови як мови спілкування серед користувачів Dopomoga.gov.md зріс з 4,5% у вересні 2023 року до 8% – у листопаді 2023 року», – Александр Макухін, директор платформи Допомога в Республіці Молдова, повідомив Еліта ТВ.
Згідно з даними, наданими IGM, на запит ELITA TV, понад 25 800 бенефіціарів тимчасового захисту знаходяться на території Молдови. У Резінському районі проживає 89 переселенців із сусідньої країни, з них 22 дитини, у тому числі п’ятеро студентів.
- Заголовки сьогоднішнього випуску:
ІНТЕГРАЦІЯ ОСІБ, ТИМЧАСОВО ПЕРЕМІЩЕНИХ З УКРАЇНИ, ДО МОЛДОВИ
ЯК СОЦІАЛІЗУЮТЬСЯ МЕШКАНЦІ РЕЗІНИ ТА ЛЮДИ ПОХИЛОГО ВІКУ З УКРАЇНИ?
ДОСВІД ІНКЛЮЗІЇ БІЖЕНЦІВ З УКРАЇНИ, У РЕЗІНІ ТА СОРОКАХ
ЖІНКИ, 57% КІЛЬКОСТІ ЛЮДЕЙ З ТИМЧАСОВИМ ЗАХИСТОМ В РМ
ОСОБИ ПІД ТИМЧАСОВИМ ЗАХИСТОМ У МОЛДОВІ: 57% ЖІНКИ
ОСОБИ ПІД ТИМЧАСОВИМ ЗАХИСТОМ, В РМ: 14% СТАРШЕ 60 РОКІВ
УКРАЇНСЬКІ СТАРШІ ЛЮДИ БЕРУТЬ УЧАСТЬ У ЗАХОДАХ СОЦІАЛЬНОГО ВЛУЧЕННЯ В РЕЗИНІ

22/12/2023

Premierul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova are nevoie de un sistem de apărare antiaeriană modernizat.

22/12/2023

Proteste masive în Serbia după alegerile anticipate.

22/12/2023

Promo-LEX solicită intervenția Raportoarelor Speciale ale ONU, în contextul agravării stării de sănătate a activistului Victor Pleșcanov.
Ca urmare a ultimelor informații cu privire la starea de sănătate îngrijorătoare a lui Victor Pleșcanov, dar și a încălcărilor grave ale libertății de exprimare, ale dreptului la cel mai înalt standard de sănătate fizică și mintală și ale dreptului la libertate și siguranță, Asociația Promo-LEX a expediat un apel urgent (1) Raportoarei Speciale a ONU pentru promovarea și protecția dreptului la libertatea de opinie și exprimare, Irene Khan, (2) Raportoarei Speciale a ONU privind dreptul tuturor de a se bucura de cel mai înalt standard posibil de sănătate fizică și mintală, Tlaleng Mofokeng și (3) Raportoarei Speciale a ONU pentru tortură și alte forme crude, inumane sau degradante de tratament, Alice Jill Edwards.

Asociația Promo-LEX a solicitat intervenția promptă a Raportoarelor speciale pentru eliberarea imediată a lui Victor Pleșcanov din detenția ilegală și asigurarea accesului acestuia la îngrijiri spitalicești de cea mai înaltă calitate. De asemenea, Promo-LEX a formulat o serie de recomandări specifice, care să fie furnizate autorităților constituționale și altor actori responsabili de situația drepturilor omului din regiunea transnistreană.

Reamintim că Victor Pleșcanov este deținut ilegal în închisoarea nr. 3 din Tiraspol pentru o pretinsă faptă de „incitare la extremism pe Internet”. Activistul a fost condamnat la 3 ani și 2 luni privațiune de libertate pentru postări critice pe rețelele sociale cu privire la structurile transnistrene, armata rusă și invazia Rusiei asupra Ucrainei. La 23 noiembrie curent, soția lui Victor Pleșcanov a anunțat pe o rețea de socializare despre faptul că acesta a fost diagnosticat cu o problemă oncologică. Încălcarea drepturilor sale, precum și incertitudinile legate de diagnostic și îngrijirile medicale care i-au fost acordate trezesc multiple semne de îngrijorare. Deși starea de sănătate a activistului a devenit incompatibilă cu menținerea sa în izolare și detenție, reprezentanții structurilor transnistrene nu au luat nicio măsură specială.

Situația alarmantă a lui Victor Pleșcanov evidențiază că acțiunile și demersurile considerate legitime într-un mediu democratic sunt catalogate drept „extremiste” de către structurile din stânga Nistrului. Tendințele alarmante din ultimii ani sunt scoase la iveală tot mai mult de istoriile persoanelor care sunt persecutate, supravegheate, anchetate și reținute ilegal doar în baza unor presupoziții sau norme ostile. Totodată, cazul lui Victor Pleșcanov și înrăutățirea drastică a situației sale medicale relevă condițiile inumane din închisorile din regiunea transnistreană, problemele sistemice privind acordarea asistenței medicale adecvate persoanelor private de libertate, precum și prevalența torturii și altor forme de rele tratamente.

Potrivit Mihaelei Șerpi, Analistă politici în domeniul drepturilor omului: „Cazul lui Victor Pleșcanov și a altor persoane private ilegal de libertate reliefează din nou amploarea și complexitatea tiparelor de încălcare a drepturilor omului din regiunea transnistreană. Ostracizarea constantă a vocilor critice este realizată deliberat pentru a înrădăcina climatul de frică și pentru a consolida un climat profund represiv. Exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale, precum libertatea de exprimare, nu este acceptabilă politic, deoarece este prezentată drept un pericol la adresa „securității” și mecanismelor de control ale structurilor transnistrene.

Totodată, deteriorarea stării de sănătate a lui Victor Pleșcanov relevă din nou condițiile inumane și tratamentele degradante din închisorile din stânga Nistrului. Reiterăm că persoanele private de libertate își păstrează toate drepturile, inclusiv dreptul de a se bucura de cel mai înalt nivel posibil de sănătate fizică și mintală”.

Printre solicitările formulate de Promo-LEX în apelul adresat Raportoarelor speciale se enumeră următoarele:

Autoritățile constituționale să întreprindă măsuri disuasive pentru eliberarea imediată a lui Victor Pleșcanov din detenția ilegală și elucidarea situației sale medicale, precum și asigurarea accesului la tratament de cea mai bună calitate;
Federația Rusă, în calitate de stat care exercită control efectiv asupra structurilor transnistrene, să se abțină de la sprijinirea mecanismelor și tacticilor represive folosite în regiunea transnistreană;
Comunitatea internațională să fortifice cadrul internațional de apărarea a drepturilor omului prin noi măsuri de natură politică, financiară și diplomatică, cm ar fi instituirea unor măsuri restrictive și regimuri de sancțiuni împotriva persoanelor care se fac responsabile de abuzuri și violări ale drepturilor fundamentale.

21/12/2023

Peste 20 de mii de străini fac afaceri, studiază sau călătoresc în R. Moldova.

20/12/2023

Noi investiții europene pentru reabilitarea coridorului feroviar Nord-Sud.

Address

Republica
Rezina
5401

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when ELITA TV posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to ELITA TV:

Videos

Share

Acoperire

ELITA TV emite pe întreg teritoriul Republicii Moldova în IPTV (Moldtelecom - canal 901, Stanet -canal 40 și alți operatori) și prin Stații TV proprii în raioanele Rezina, Râbnița, Orhei, Criuleni, Dubăsari și Șoldănești.