Sănătate INFO

Sănătate INFO Știri, comunicate, opinii, interviuri, reportaje din domeniul sănătății

Un produs al Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate
(10)

Dacă fumatul țigărilor este ca și cm ai sări de la etajul 10 al unei clădiri, fumatul produselor din tutun încălzit est...
21/11/2024

Dacă fumatul țigărilor este ca și cm ai sări de la etajul 10 al unei clădiri, fumatul produselor din tutun încălzit este ca și cm ai sări de la etajul 8. Poate teoretic este mai puțin periculos, dar vei muri oricum.

Industria tutunului continuă să inducă în eroare oamenii decenii la rând.

Joachim Verheyen, membru al Școlii pentru Ambiție Morală din Bruxelles, a rămas șocat de faptul că industria tutunului, prin intermediul asociațiilor de afaceri, prin avocați sau chiar reprezentanți ai companiei Philip Morris, a fost invitată la discuțiile publice din Parlament despre modificările la Legea privind controlul tutunului. Potrivit lui, este ca și cm ai invita țânțarii să discute despre malarie.

„Industria tutunului ne promite alternative mai sănătoase la țigări, cel mai recent exemplu fiind „produsele din tutun încălzit”, precum IQOS. Este o absurditate. Nu există produs din tutun sau nicotină care să fie sigur. Un medic mi-a spus recent următorul lucru: „Dacă fumatul țigărilor este ca și cm ai sări de la etajul 10 al unei clădiri, fumatul produselor din tutun încălzit este ca și cm ai sări de la etajul 8. Poate teoretic este mai puțin periculos, dar vei muri oricum. Așa că, ai face-o?”, s-a întrebat retoric Joachim Verheyen.

Expertul angajat în eliminarea impactului negativ al consumului de tutun asupra sănătății, a menționat că implicarea industriei tutunului în discuții despre reducerea daunelor fumatului este un conflict clar de interese și încălcă prevederile Convenției Cadru a OMS pentru Controlul Tutunului.

Totodată, el a chemat autoritățile să dea dovadă de curaj și să adopte o legislație robustă care să protejeze sănătatea și viața cetățenilor.

Ministerul Sănătății a rămas fără un secretar de stat. Alexandru Gasnaș, responsabil de domeniul spitalicesc și medicame...
20/11/2024

Ministerul Sănătății a rămas fără un secretar de stat. Alexandru Gasnaș, responsabil de domeniul spitalicesc și medicamente, dar în mod special de dezvoltarea centrelor de prevenire și tratament a Accidentului Cerebral Vascular și-a dat demisia, iar Guvernul a acceptat-o. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco în ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri.

Ministerul Sănătății a rămas fără un secretar de stat. Alexandru Gasnaș, responsabil de domeniul spitalicesc și medicamente, dar în mod special de dezvoltarea centrelor de prevenire și tratament a Accidentului Cerebral Vascular și-a dat demisia, iar Guvernul a acceptat-o. Anunțul a fost...

Centrul PAS a instruit peste 200 de cadre didactice ca să le vorbească adolescenților despre daunele fumatului.
20/11/2024

Centrul PAS a instruit peste 200 de cadre didactice ca să le vorbească adolescenților despre daunele fumatului.

Ambasadorii proiectului

Liuba Răzmeriță este profesoară la Instituția Publică Liceul Teoretic "Mihai Eminescu", mun.Bălți. Ea spune că, în ultimii ani, se confruntă cu tot mai multe provocări din partea adolescenților. Profesoara recunoaște că prezența unei țigări electronice a făcut-o să aibă mai multe întrebări decât răspunsuri.

„Am acționat la început cu ochii închiși pentru că nu prea știam cm se lucrează în asemenea cazuri, iar societatea de multe ori ignoră această problemă. Eu am avut un caz fericit pentru că am avut suportul părinților și copiii au fot înțelegători. Vreau să cred că am reușit să pun capăt atunci provocării, dar îmi mai păstrez o doză de reticență deoarece tinerii sunt supuși zilnic multor tentații”, a menționat Liuba Răzmeriță.

Centrul PAS a instruit peste 200 de cadre didactice ca să le vorbească adolescenților despre daunele fumatului.

Proiectul este realizat de Centrul PAS în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și susținut financiar de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

MIT: Fumatul mă ajută să scad în greutateRealitate: Convingerea că fumatul te ajută să slăbești este greșită și foarte p...
20/11/2024

MIT: Fumatul mă ajută să scad în greutate

Realitate: Convingerea că fumatul te ajută să slăbești este greșită și foarte periculoasă, mai ales pentru adolescenți. Ce spune știința: Nicotina poate face să-ți fie mai puțin foame pentru puțin timp, dar asta nu înseamnă că fumatul te ajută să slăbești. Pe termen lung, fumatul este foarte dăunător pentru sănătatea ta.

Nicotina afectează modul în care corpul tău folosește energia, dar nu într-un mod bun. Un studiu a arătat că nicotina poate crește riscul de diabet de tip 2 de la vârstă foarte tânără.

Efecte asupra inimii: Nicotina afectează sănătatea inimii, care este esențială pentru menținerea unui stil de viață activ. Fumatul face inima să bată mai repede și crește tensiunea arterială, ceea duce în viitor la boli de inimă.

Nicotina afectează sănătatea mintală: În timp, stresul și anxietatea asociate cu dependența de nicotină vor duce la comportamente alimentare dezordonate. Astfel, vei obține un efect invers – creștere în greutate pe fond de stres și anxietate, dar și din cauza problemelor de sănătate care te vor ține departe de sala de sport.

Calea corectă: Pierderea în greutate nu ar trebui să-ți compromită sănătatea și bunăstarea emoțională. Efectele dăunătoare ale fumatului asupra sănătății, inclusiv riscul crescut de boli cronice și probleme de sănătate mintală, reprezintă confirmarea că fumatul este o metodă dăunătoare pentru gestionarea greutății. Nu te lăsa mințit de mituri și de soluții magice!

Alimentația sănătoasă și activitățile fizice regulate sunt singurele strategii sigure și eficiente pentru controlul greutății.
Igor Grosu, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, Radu Marian, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, Dumitru Alaiba, Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” - prof. Emil Ceban, Ala Nemerenco

Svetlana Nicolăescu, secretară generală adjunctă a Ministerului Sănătății, a îndemnat deputații să nu admită influențe n...
19/11/2024

Svetlana Nicolăescu, secretară generală adjunctă a Ministerului Sănătății, a îndemnat deputații să nu admită influențe necorespunzătoare din partea industriei tutunului în politicile de sănătate ale țării.

Ea a calificat industria drept un jucător extrem de influent, care investește resurse importante pentru a afecta măsurile de sănătate publică către politici ineficiente și reglementări defectuoase.

„În toate țările, inclusiv în Republica Moldova, industria tutunului acționează în interes propriu, prin tactici manipulatorii, pentru a influența politicile statului și a relaxa legislația în controlul tutunului”.

Declarația aparține Svetlanei Nicolăescu, secretară generală adjunctă la Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, și a fost făcută în cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului de Lege nr. 280 privind controlul tutunului, organizate de Comisia parlamentară protecția socială, sănătate și familie.

Ea a îndemnat deputații să nu admită influențe necorespunzătoare din partea industriei tutunului, pe care a calificat-o drept un jucător extrem de influent, care investește resurse importante pentru a afecta măsurile de sănătate publică către politici ineficiente și reglementări defectuoase.

L-am invitat pe rectorul Emil Ceban la un interviu în care am discutat despre principalele direcții din Planul strategic...
18/11/2024

L-am invitat pe rectorul Emil Ceban la un interviu în care am discutat despre principalele direcții din Planul strategic de dezvoltare a Universității, pregătirea pentru integrarea europeană, dar și provocările actuale din sistemul medical.

Aflați din acest interviu ce spune rectorul USMF Nicolae Testemițanu despre introducerea examenelor pentru rezidențiat după modelul României, despre acel spital universitar care a tot fost promis, dar care rămâne pe hârtie, dar și despre corupția din Sănătate, despre exodul cadrelor medicale și libertatea de exprimare a medicilor din Republica Moldova.

Realegerea domnului Emil Ceban ca rector al Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” pentru un al doilea mandat reprezintă unul dintre cele mai marcante momente ale anului în mediul academic și universitar. Emil Ceban s-a bucurat de un sprijin masiv din partea comunit....

MIT: Nicotina este singura substanță nocivă din țigaretele electroniceRealitate: Țigaretele electronice ascund multe alt...
15/11/2024

MIT: Nicotina este singura substanță nocivă din țigaretele electronice
Realitate: Țigaretele electronice ascund multe alte substanțe toxice.
Arome atrăgătoare, dar periculoase: Țigaretele electronice vin în mii de arome care le fac foarte atractive pentru copii și tineri. Industria tutunului se concentrează pe această categorie de vârstă. Există cel puțin 16.000 de arome diferite în țigaretele electronice, de la dulciuri și fructe, la mentol, băuturi dulci și chiar băuturi alcoolice. Aceste arome maschează gustul nicotinei și te fac să crezi că nu există riscuri.

E greu de crezut că ceva care miroase a citrice, biscuiți, vanilie sau nucă de cocos poate fi dăunător, nu-i așa?

Capcana aromelor: Aromele joacă un rol cheie în începerea fumatului. Planul industriei tutunului este ca tinerii să încerce o țigaretă electronică cu gust de vanilie, de exemplu, apoi să o testeze pe cea cu gust de mentol, și mai apoi una de caramel, măr sau chiar donut. Între timp, nicotina începe să facă modificări în creierul adolescentului și, fără să-și dea seama, se trece de la etapa de experiment la dependența de fumat.

Substanțe chimice toxice: Aceste arome nu sunt altceva decât substanțe chimice toxice care, odată inhalate, pot afecta grav plămânii. Un exemplu este diacetilul, care poate provoca o boală gravă a plămânilor, numită „plămânul popcorn”. Când lichidele din țigaretele electronice sunt încălzite, ele pot produce substanțe chimice periculoase care nu se găsesc în compoziția inițială. Studiile arată că inhalarea acestor substanțe poate cauza probleme respiratorii, inflamații și alte afecțiuni de sănătate.

Noi toxine periculoase: Procesul de încălzire a lichidului din țigaretele electronice creează noi toxine care afectează plămânii. Un exemplu este cinamaldehida, un ingredient din aromele de scorțișoară, care afectează funcția celulelor imune din plămâni și poate duce la modificări ale ADN-ului uman.

În concluzie: Chiar dacă aromele par inofensive și atrăgătoare, țigaretele electronice ascund multe substanțe toxice, iar nicotina este doar una dintre ele.
Igor Grosu, Radu Marian, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, Dumitru Alaiba, Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” - prof. Emil Ceban, Ala Nemerenco

Lilu, cunoscuta prezentatoare TV, jurnalistă de divertisment și mamă a două adolescente, este una dintre protagonistele ...
14/11/2024

Lilu, cunoscuta prezentatoare TV, jurnalistă de divertisment și mamă a două adolescente, este una dintre protagonistele campaniei „Viitorul fără fumat”.

Ea a vorbit deschis despre riscurile utilizării țigaretelor electronice în rândul adolescenților, subliniind că acest obicei poate avea efecte negative serioase asupra sănătății.

Lilu îi îndeamnă pe tineri să facă alegeri informate și să adopte un stil de viață sănătos.
Igor Grosu, Radu Marian, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, Dumitru Alaiba, Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” - prof. Emil Ceban, Ala Nemerenco

Lilu, cunoscuta prezentatoare TV, jurnalistă de divertisment și mamă a două adolescente, este una dintre protagonistele campaniei „Viitorul fără fumat”.

MIT: Țigaretele electronice mă ajută să renunț la țigaretele obișnuiteRealitate: Cercetările arată că tinerii care folos...
14/11/2024

MIT: Țigaretele electronice mă ajută să renunț la țigaretele obișnuite

Realitate: Cercetările arată că tinerii care folosesc țigarete electronice se supun unui risc de două ori mai mare de a deveni fumători de țigarete tradiționale, iar astfel se expun unor riscuri de sănătate și mai mari.

Industria tutunului susține că țigaretele electronice sunt mai puțin dăunătoare și că ajută fumătorii să renunțe la fumat, dar acest lucru nu este adevărat. Cu adevărat îngrijorător este că majoritatea copiilor și adolescenților cu vârsta sub 20 de ani care încep să folosească țigarete electronice nu au fost niciodată consumatori de tutun. De fapt, țigaretele electronice pot avea un efect invers, adică se transformă într-o „poartă” către consumul de tutun.

Cercetările arată că tinerii și copiii care utilizează țigarete electronice, chiar și la nivel de experiment, au de două ori mai multe riscuri să folosească mai târziu și țigarete convenționale. Țigaretele electronice nu sunt o alternativă sigură și pot fi la fel de periculoase precum țigaretele clasice.

Cum se întâmplă acest lucru: Țigaretele electronice devin din ce în ce mai periculoase, pentru că au în componență cantități crescute de nicotină și devin tot mai accesibile la preț. În cazul tinerilor, dependența de formează mai ușor. Atunci când devii dependent, simți o nevoie acută de nicotină și atunci contează mai puțin din ce surse o obții. Indiferent de sursa ei, nicotina este foarte dăunătoare pentru creierul tău în dezvoltare.

Rămâi departe de fumat! Cel mai sănătos este să stai departe de toate formele de fumat, fie ele țigarete electronice, tutun încălzit sau clasice.
Igor Grosu, Radu Marian, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dumitru Alaiba, Dorin Recean, Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” - prof. Emil Ceban, Ala Nemerenco, Dan Perciun

Balada Directivei. Sau de ce mi-e rușine pentru deputații din Parlamentul Republicii Moldova Un text despre ce s-a întâm...
13/11/2024

Balada Directivei. Sau de ce mi-e rușine pentru deputații din Parlamentul Republicii Moldova

Un text despre ce s-a întâmplat ieri la Parlament, în cadrul dezbaterilor publice pe marginea Proiectului de Lege privind controlul tutunului.

Pregătiți-vă pentru un text cu totul altfel 🙃

La Parlament, zilele acestea, bărbați ca niște flori ai neamului, adulți cu mustața rasă, struniți de costume la patru ace și cravate strânse cu maximă precizie la grumazi, s-au adunat cu un scop precis și bine definit în înaltul for legislativ al țării.

„E ca și cm ați invita țânțarii să discute despre malarie”. Remarci acide, microfoane închise și acuzații absurde. Cum ...
13/11/2024

„E ca și cm ați invita țânțarii să discute despre malarie”. Remarci acide, microfoane închise și acuzații absurde. Cum au avut loc dezbaterile de la Parlament pe subiectul controlului tutunului

Ieri, Comisia protecția socială, sănătate și familie a organizat o dezbatere în Parlament pe marginea proiectului de Lege nr. 280 privind controlul tutunului. Dezbaterea a fost una neobișnuită, pentru că deputații au chemat la masa de discuții și reprezentanții industriei tutunului, cee...

Anual, peste 2 milioane de oameni, inclusiv 800.000 de copii, își pierd viața din cauza pneumoniei, o boală respiratorie...
13/11/2024

Anual, peste 2 milioane de oameni, inclusiv 800.000 de copii, își pierd viața din cauza pneumoniei, o boală respiratorie gravă ce continuă să facă victime la nivel global. În Republica Moldova, potrivit datelor oficiale, 1.147 de persoane, printre care 31 de copii sub 5 ani, au murit din cauza acestei afecțiuni în anul 2023.

Anual, peste 2 milioane de oameni, inclusiv 800.000 de copii, își pierd viața din cauza pneumoniei, o boală respiratorie gravă ce continuă să facă victime la nivel global. În Republica Moldova, potrivit datelor oficiale, 1.147 de persoane, printre care 31 de copii sub 5 ani, au murit din ca...

Fumatul, atât cel activ, cât și cel pasiv, continuă să fie una dintre principalele cauze ale problemelor respiratorii și...
13/11/2024

Fumatul, atât cel activ, cât și cel pasiv, continuă să fie una dintre principalele cauze ale problemelor respiratorii și alergice la adolescenți. În ultimii ani, țigaretele electronice au câștigat popularitate, fiind promovate ca o alternativă „mai sigură” la țigările clasice. Totuși, cercetările arată că aceste dispozitive nu sunt lipsite de riscuri, în special pentru tinerii care suferă de astm bronșic, rinită alergică sau alte afecțiuni respiratorii.

Tatiana Gorelco, șefa Secției Alergologie la Institutul Mamei și Copilului, avertizează asupra pericolelor utilizării țigaretelor electronice și a expunerii la fumul de țigară, subliniind efectele nocive asupra sănătății adolescenților și copiilor cu alergii.

Fumatul, atât cel activ, cât și cel pasiv, continuă să fie una dintre principalele cauze ale problemelor respiratorii și alergice la adolescenți. În ultimii ani, țigaretele electronice au câștigat popularitate, fiind promovate ca o alternativă „mai sigură” la țigările clasice. Tot...

‼️ EDITORIAL//Legea care ne dezbină sau cm aleșii neamului au așezat la aceeași masă lupii și oile‼️ V-ați imaginat măc...
13/11/2024

‼️ EDITORIAL//Legea care ne dezbină sau cm aleșii neamului au așezat la aceeași masă lupii și oile

‼️ V-ați imaginat măcar pentru o clipă cm ar fi o dezbatere publică despre drepturile femeii la avort între un medic ginecolog și un preot? Sunt sigură că puteți face acest exercițiu de imaginație și veți avea rapid și concluzia – niciodată cele două părți nu vor ajunge la un consens, pentru că unul privește problema prin prisma drepturilor omului și științei, iar celălalt – prin prisma religiei și a păcatelor.

‼️ Ei bine, discuțiile de la Parlament de ieri în care s-a polemizat pe marginea noilor amendamente la Legea privind controlul tutunului poate fi comparată cu exemplul descris mai sus.

V-ați imaginat măcar pentru o clipă cm ar fi o dezbatere publică despre drepturile femeii la avort între un medic ginecolog și un preot? Sunt sigură că puteți face acest exercițiu de imaginație și veți avea rapid și concluzia – niciodată cele două părți nu vor ajunge la un conse...

MIT: Țigaretele electronice sunt mai sigure, pentru că nu conțin tutunRealitate: Țigaretele electronice sunt dăunătoare ...
12/11/2024

MIT: Țigaretele electronice sunt mai sigure, pentru că nu conțin tutun
Realitate: Țigaretele electronice sunt dăunătoare pentru sănătatea consumatorului și a celor din jur și trebuie tratate cu aceeași atenție ca orice alt produs din tutun.
Țigaretele electronice nu sunt inofensive: Chiar dacă nu conțin tutun, țigaretele electronice folosesc un lichid care, fiind încălzit, formează aerosoli care sunt inhalați adânc în plămâni. Aerosolii sunt dăunători și nu ar trebui confundați cu vaporii de apă.

Substanțe chimice periculoase: Aerosolii din țigaretele electronice pot conține metale grele, particule fine care se depun în plămâni provocând inflamații: formaldehidă, acetaldehidă și acroleină, substanțe care pot cauza boli respiratorii și cancer. Acestea pot părea pentru tine cuvinte complicate, dar ele sunt esențiale pentru a înțelege pericolele.

Arome atractive, dar periculoase: Industria tutunului folosește arome care imită fructele și dulciurile pentru a face țigaretele electronice mai atractive pentru copii și adolescenți. Aceste arome sunt substanțe chimice care, atunci când sunt inhalate, pot afecta grav plămânii. De exemplu, diacetilul,un ingredient folosit în aromele din țigaretele electronice, poate provoca o boală gravă a plămânilor, numită „plămânul popcorn”.

Conțin nicotină: Țigaretele electronice conțin nicotină, substanța care creează dependență puternică. Nicotina poate proveni din tutun sau poate fi sintetică. Studiile au demonstrat că nivelurile de nicotină din țigaretele electronice pot fi chiar mai mari decât cele din țigaretele obișnuite. Și mai grav este că adolescenții care le utilizau, nu știau despre acest lucru. Chiar și țigaretele promovate ca fiind „fără nicotină” pot conține această substanță chimică.

Efecte asupra creierului: Creierul omului este în continuă dezvoltare până la vârsta de 25 de ani, iar nicotina din țigaretele electronice afectează negativ acest proces. Au fost raportate inclusiv cazuri de convulsii la adolescenții care folosesc țigarete electronice.

În concluzie: Nu te lăsa păcălit de aspectul cool și elegant al țigaretelor electronice. Realitatea este că ele nu sunt sigure. Țigările electronice conțin nicotină și compuși chimici toxici dăunători pentru sănătatea consumatorilor și persoanelor care se află în preajmă.

Industria tutunului are o istorie lungă de marketing agresiv, ce a țintit specific femeile și fetele, construind mesaje ...
12/11/2024

Industria tutunului are o istorie lungă de marketing agresiv, ce a țintit specific femeile și fetele, construind mesaje publicitare care exploatează dorințele de libertate, frumusețe și independență. În spatele acestor strategii de promovare se ascund consecințe grave asupra sănătății, cu impact pe termen lung asupra femeilor, de la vârsta adolescenței până la vârsta adultă.
Igor Grosu, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, Radu Marian, Dumitru Alaiba, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” - prof. Emil Ceban, Ala Nemerenco, Rodica Rusu Gramma, Dan Perciun,
Catinca Mardarovici, UN Women

Industria tutunului are o istorie lungă de marketing agresiv, ce a țintit specific femeile și fetele, construind mesaje publicitare care exploatează dorințele de libertate, frumusețe și independență. În spatele acestor strategii de promovare se ascund consecințe grave asupra sănătății...

Lupul, paznic la oi sau cm deputații de la Chișinău oferă industriei tutunului tribuna Parlamentului. Legislația națion...
11/11/2024

Lupul, paznic la oi sau cm deputații de la Chișinău oferă industriei tutunului tribuna Parlamentului. Legislația națională și convențiile internaționale, încălcate

Încălcând legislația națională și convențiile internaționale la care Republica Moldova este parte, Legislativul a acceptat la masa de discuții reprezentanți ai industriei tutunului care obțin acum o voce la nivel înalt. Igor Grosu, Adrian Belîi, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, Radu Marian, Dumitru Alaiba, Dorin Recean
,

Deputații de la Chișinău oferă industriei tutunului tribuna Parlamentului pentru a-și promova produsele nocive care provoacă 6.000 de morți în fiecare an numai în Republica Moldova. Astfel, cei care fac legea, o încalcă. Explicăm: Comisia parlamentară de protecție socială și familie ...

Address

Vasile Alecsandri 99/1
Chisinau
2012

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Sănătate INFO posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Sănătate INFO:

Videos

Share

Nearby media companies


Other News & Media Websites in Chisinau

Show All