🫡 Militarii din Republica Moldova au defilat la Parada militară dedicată Zilei Naționale a României, desfășurată în Piața Arcului de Triumf din București
👮♀️ Polițiștii au identificat șoferul care, la data de 13 noiembrie curent, nu a acordat prioritate legală pietonilor care traversau regulamentar bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală.
🚘 Conducătorul auto, un bărbat de 43 de ani din raionul Strășeni, a fost documentat de polițiștii de patrulare.
↪️ Potrivit Codului Contravențional, săvârșirea repetată a unei astfel de abateri în decursul aceluiași an, pe lângă amendă, șoferului îi este suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de la 30 la 45 de zile.
📲 Potrivit CNA, are loc coruperea alegătorilor pentru ca aceștia să-și dea votul pentru candidatul Stoianoglo în această duminică
📞 Înregistrări audio și imagini de la acțiunile de urmărire penală desfășurate de CNA și procurori în mai multe localități
🗣️ Dorin Recean: „Cetățenii nu pot scăpa de amendă dacă comit infracțiunea și a 2-a oară”.
Prim-ministrul Dorin Recean, despre vânzarea voturilor în al doilea scrutin electoral: „Investigațiile nu se opresc aici și vor continua după 3 noiembrie. Vânzarea votului este o infracțiune gravă, care se amendează cu 37 de mii de lei. Cetățenii nu pot scăpa de amendă dacă comit infracțiunea și a 2-a oară”.
❗️ Poliția a prezentat într-o video implicarea organizației criminale Șor în încercarea de deturnare a alegerilor din R. Moldova, publicând informații din anchetă și munca autorităților în luptă cu criminalitatea. Poliția, Procuratura Anticorupție și PCCOCS cercetează amploarea rețelei care încearcă să deturneze alegerile, atacă democrația și statul de drept.
💰 Pentru a schimba cursul european al R. Moldova, organizația criminală a pus la bătaie în numai douǎ luni peste 39 de milioane de dolari. Aceștia sunt doar banii identificați de anchetatori pentru septembrie și octombrie, livrați prin rețeaua de transferuri bancare a PSB Bank, o bancă rusească supusă sancțiunilor internaționale.
ℹ️ Schema infracțională dovedită până în prezent de autoritățile de aplicarea legii este formată din:
- 130 lideri teritoriali răspândiți în toată țara;
- 1927 de persoane care răspund de secțiile de votare;
- peste 50 de mii de activiști de racolare;
- peste 80 de mii de oameni simpli păcăliți să primească între 800 și 1500 lei și să facă ce li se ordonă în procesul electoral.
🟥 Autoritățile estimează ca la finalizarea anchetelor, numărul persoanelor implicate în schemele criminale Șor va depăși considerabil 300 de mii de oameni, iar sumele alocate doar pentru corupere electorală, în ultimii 2 ani, este posibil să se ridice la ordinul sutelor de milioane de dolari.
👮 Autoritățile recomandă cetățenilor care au ajuns să facă parte din organizația criminală Șor să denunțe la Poliție cazurile lor. Documentarea cazurilor și anchetelor reprezintă un volum de lucru foarte mare, iar atenția pentru stabilirea probelor și vinovățiilor solicită responsabilitate și timp.