16/10/2024
BIBLIOPOLIS, VOL. 92 (2024) NR. 1
Vă invităm să accesați și să citiți materialele numărului 1/2024 (vol. 92) al revistei de biblioteconomie, științe ale informării și de cultură „BiblioPolis”, editate de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău.
Numărul abordează diverse aspecte ale evoluției bibliotecilor publice moderne în contextul transformării digitale și a nevoii stringente de adaptare la noile provocări tehnologice.
În editorialul „De la «Homo analogicus» la «Homo digitalis»”, Ivan PILCHIN, redactor-șef al revistei, lansează discuția despre schimbările profunde prin care trece umanitatea în era digitală, cu impact direct asupra modului de gândire și asupra vieții de zi cu zi.
La rubrica „Studii și cercetări” sunt incluse comunicările susținute de dr. Mariana HARJEVSCHI și dr. hab. Nelly ȚURCAN în cadrul Conferinței „Dezvoltarea profesională continuă – un deceniu de învățare și creștere” dedicate celor 10 ani de la fondarea Centrului de Formare Profesională pentru Bibliotecari „Campusul Competențelor” (26-28 martie 2024). În articolul „Inovația în formarea profesională la Biblioteca Municipală «B.P. Hasdeu»” dr. Mariana HARJEVSCHI explorează strategiile inovatoare implementate în cadrul Centrului de Formare Continuă a Bibliotecarilor „Campusul competențelor” în perioada anilor 2014-2024 pentru dezvoltarea competențelor profesionale ale bibliotecarilor. Nelly ȚURCAN, în articolul „Evoluție prin instruire: evaluarea impactului formării profesional continue a personalului Bibliotecii Municipale «B.P. Hasdeu»”, evidențiază importanța dezvoltării profesionale continue în creșterea eficienței și a competențelor personalului Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, prezentând rezultatele unui sondaj de opinie la care au participat 57 de bibliotecari și care au beneficiat de activități de instruire în anul 2023.
Dr. hab. Elena PRUS, în articolul „«Imago pestis»: Albert Camus în căutarea noului umanism” aduce o perspectivă literară și filosofică asupra romanului „Ciuma” de Albert Camus în contextul umanismului modern și a provocărilor etice contemporane.
La rubrica „Teorie și practică” sunt incluse câteva materiale legate de practica utilizării tehnologiilor digitale în activitatea curentă a bibliotecilor publice. Astfel, în articolul „Inteligența artificială în bibliotecă”, Evelina BOCANCEA abordează utilizarea IA în biblioteci, explorând potențialul acesteia de a transforma modul în care sunt gestionate resursele informaționale și cm poate ea sprijini activitatea bibliotecarilor. Gabriela BULDUMA, în articolul „Instruiri de securitate cibernetică la Biblioteca Municipală «B.P. Hasdeu»”, relatează despre instruirile de securitate cibernetică organizate de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” pentru bibliotecari și utilizatorii bibliotecii în prima parte a anului 2024. Maria PILCHIN, în articolul „Elaborarea conținutului unei reviste digitale de către bibliotecari: vademecum”, oferă un ghid practic pentru bibliotecari în crearea conținutului pentru publicații digitale, accentul fiind pus pe aspectele tehnice și editoriale necesare în procesul de elaborare al revistelor digitale. În articolul „Infrastructura tehnologică a bibliotecii – element al transformării digitale”, Victor RUSU analizează rolul tehnologiei în transformarea digitală a bibliotecii și contribuția acesteia la eficientizarea și modernizarea serviciilor oferite.
Interviul „«Legată cu funia de pământ» de Lorina Bălteanu – cartea în care ne regăsim parțial sau plenar”, consemnat de Andrei VIZIRU, reflectă dialogul din cadrul Clubului „Lectură generoasă ” desfășurat la Bibliotecii „Transilvania”, pornind de la romanul Lorinei BĂLTEANU.
La rubrica „Evenimente”, în articolul „Campusul Competențelor – 10 ani de formare a bibliotecarilor”, Elena TARAGAN consemnează lucrările Conferinței „Dezvoltarea profesională continuă – un deceniu de învățare și creștere” dedicate celor 10 ani de la fondarea Centrului de Formare Profesională pentru Bibliotecari „Campusul Competențelor”, care s-a desfășurat în perioada 26-28 martie 2024.
În cronica sa, Raia ROGAC relatează despre lansarea ediției a XXI-a a Programului de lectură „Chișinăul citește”, precum și, împreună cu Ivan PILCHIN, despre laureații Galei Premiilor BM „B.P. Hasdeu” pentru debut în literatură (ediția a V-a).
La rubrica „Omagieri” se regăsesc două materiale dedicate criticului literar Vitalie RĂILEANU, cu prilejul împlinirii a 65 de ani de la naștere, și jurnalistei Raia ROGAC, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la naștere. În eseul „Vitalie Răileanu. Portret marinăresc în plină realizare” Lidia KULIKOVSKI aduce un omagiu lui Vitalie Răileanu ca scriitor și bibliotecar, oferind o perspectivă asupra realizărilor sale în domeniul literar și managerial. Lilia DONICA, în articolul „Raia Rogac – explorând valorile culturii naționale”, aduce în prim-plan contribuția Raiei Rogac la promovarea și conservarea valorilor culturii naționale.
În articolul „Transformarea digitală și viitorul bibliotecilor”, care încheie acest număr, dr. hab. Nelly ȚURCAN oferă o revistă a presei de specialitate care abordează subiectul transformării digitale în biblioteci.
DIN CUPRINS:
„De la «Homo analogicus» la «Homo digitalis»” de Ivan PILCHIN;
„Inovația în formarea profesională la Biblioteca Municipală «B.P. Hasdeu»” de Mariana HARJEVSCHI;
„Evoluție prin instruire: evaluarea impactului formării profesional continue a personalului Bibliotecii Municipale «B.P. Hasdeu»” de Nelly ȚURCAN;
„«Imago pestis»: Albert Camus în căutarea noului umanism” de Elena PRUS;
„Inteligența artificială în bibliotecă” de Evelina BOCANCEA;
„Instruiri de securitate cibernetică la Biblioteca Municipală «B.P. Hasdeu»” de Gabriela BULDUMA;
„Elaborarea conținutului unei reviste digitale de către bibliotecari: vademecum” de Maria PILCHIN;
„Infrastructura tehnologică a bibliotecii – element al transformării digitale” de Victor RUSU;
„«Legată cu funia de pământ» de Lorina Bălteanu – cartea în care ne regăsim parțial sau plenar” (Consemnare: Andrei VIZIRU)
„Campusul Competențelor – 10 ani de formare a bibliotecarilor” de Elena TARAGAN;
„Programul de lectură «Chișinăul citește», ediția a XXI-a” de Raia ROGAC;
„Gala Premiilor BM «B.P. Hasdeu» pentru debut în literatură (ediția a V-a)” (Consemnare: Raia ROGAC și Ivan PILCHIN);
„Vitalie Răileanu. Portret marinăresc în plină realizare” de Lidia KULIKOVSKI;
„Raia Rogac – explorând valorile culturii naționale” de Lilia DONICA;
„Transformarea digitală și viitorul bibliotecilor” de Nelly ȚURCAN.
Materialele numărului 1/2024 al revistei „BiblioPolis”, precum și volumele precedente ale revistei, le puteți consulta și descărca de pe pagina web a revistei (https://bibliopolis.hasdeu.md/index.php/bibliopolis/issue/view/94) și din Repozitoriul instituțional al BM „B.P. Hasdeu” (https://hapes.hasdeu.md/handle/123456789/554).
Revista „BiblioPolis” publică studii și cercetări în biblioteconomie, bibliografie, bibliologie, științe ale comunicării și informării; analize, sondaje, recenzii, consemnări; articole privind viața filialelor BM și schimbul de experiență între biblioteci atât din rețeaua municipală, cât și din alte localități ale Republicii Moldova, dar și din alte țări; eseuri, interviuri, informații de cultură generală vizând atât realitățile din republică, cât și din lume; reportaje despre evenimente culturale majore; informații consacrate istoriei și vieții culturale a municipiului Chișinău etc.
Revista „BiblioPolis” este editată cu suportul financiar al Primăriei Municipiului Chișinău, sub egida Direcției generale cultură și patrimoniul cultural a Consiliului municipal Chișinău.
Vă invităm să colaborați cu revista noastră. Materialele, conform domeniilor enumerate mai sus, pot fi trimise la adresa electronică a redacției: [email protected].