Editura Cartier

Editura Cartier Editură independentă din Chișinău. Publicăm cărți alese din 1995. Beletristică, poezie, istorie, politică, antropologie ș.a. Lectură plăcută!

Comandă cărțile Cartier de oriunde te afli în lume de pe shop.cartier.md.

Zilele astea ne amintim de poetul Emil Brumaru, născut în comuna Bahmutea (Mihailovca), la Tighina în 1939 și stabilit a...
27/12/2024

Zilele astea ne amintim de poetul Emil Brumaru, născut în comuna Bahmutea (Mihailovca), la Tighina în 1939 și stabilit apoi la Iași, unde s-a și stins din viață în 2019, însă nu și din literatură, rămânând un creator de îngeri și de poezie delicioasă.

Împărtășim în imagini două poeme din splendidul volum postum pentru copii mari (vorba lui Bogdan Crețu), „Negoț cu îngeri”, care să vă facă poftă de viață.

Detalii:

https://cartier.md/libraria/poezie/negot-cu-ingeri/

https://cartier.ro/libraria/poezie/negot-cu-ingeri/

Îi spunem la mulți ani senini Tatianei Slutu, cea care organizează, cu dedicație, drumul volumelor Cartier în librăriile...
26/12/2024

Îi spunem la mulți ani senini Tatianei Slutu, cea care organizează, cu dedicație, drumul volumelor Cartier în librăriile din Republica Moldova, precum și către cititori, și veghează cu dârzenie, atenție, multă și necesară răbdare asupra exporturilor și importurilor de peste Prut. Îți mulțumim, dragă Tatiana!

Crăciun fericit tuturor!
24/12/2024

Crăciun fericit tuturor!

Ați pregătit deja darurile de sub brad? Dacă nu, iată câteva idei pentru toate gusturile de copii și de adulți, iubitori...
23/12/2024

Ați pregătit deja darurile de sub brad? Dacă nu, iată câteva idei pentru toate gusturile de copii și de adulți, iubitori de frumos, de gustos, de nou și de vechi 😉

Astăzi este ziua de naștere a irepetabilei Lorina Bălteanu, scriitoare, creatoare de bijuterii, autoarea romanului-bijut...
21/12/2024

Astăzi este ziua de naștere a irepetabilei Lorina Bălteanu, scriitoare, creatoare de bijuterii, autoarea romanului-bijuterie „Legată cu funia de pământ”, care astăzi este pus în scena Teatrului Luceafărul din Chișinău în premieră.

La mulți ani spectaculoși, dragă Lorina!

Portret: Ernest Todiev
Fotografie de la avanpremieră

Nocturna de aseară de la Teatrul Național Eugene Ionesco din Chișinău i-a fost dedicată lui Emilian Galaicu-Păun, cu pri...
20/12/2024

Nocturna de aseară de la Teatrul Național Eugene Ionesco din Chișinău i-a fost dedicată lui Emilian Galaicu-Păun, cu prilejul celor 60 de ani pe care scriitorul i-a împlinit în 2024. Cu această ocazie, reluăm haiosul discurs al prozatorului Constantin Cheianu în cinstea clasicului în viață:

„Onorată asistență, astăzi sunt în fața d-voastră ca o piesă de patrimoniu național. Uitați-vă bine la mine, așa arată cineva care chiar l-a citit pe Emilian Galaicu-Păun. Nu sunt mulți ca mine, dar noi existăm. Ce pot să vă spun în această calitate a mea celor care, în loc să-l citiți, preferați să repetați ceea ce vă spunem noi și anume că este talentat și mare? Vă spun că mai mult nici nu trebuie să știți. Nu vă aventurați, doamne ferește, să deschideți vreo carte de-a lui, o să vă stricați părerea și așa proastă pe care o aveți despre voi.
Fiindcă jubileele sunt niște ocazii potrivite pentru a dezvălui mistere întunecate despre omagiați, o să vă spun și eu unul, da rămâne între noi. Domnul Emilian Galaicu-Păun nu trăiește în ziua de astăzi. Vi se pare că îl vedeți iată aici printre noi și încă este așa de jovial, zâmbăreț, pus pe bancuri. Nu vă lăsați înșelați, este ceea ce a lăsat el aici, după ce s-a teleportat în anul 2029. Sau în 2030. Aici eu chiar solicit maximă seriozitate, pentru că e o treabă pe care mi-a spus-o, în secret, chiar el și în prima clipă am crezut ceea ce credeți și voi acum despre mine, că m-am scrântit. După care m-am prefăcut că îl cred teafăr. Deci, vara trecută, în iunie, Emilian Galaicu-Păun și-a făcut lansarea ultimului său volum, ”Times New. Roman”, unde m-a invitat să vorbesc și eu. Am vorbit și am crezut că am scăpat astfel de o cumpănă a vieții, dar el m-a anunțat că-mi mai pregătește una, și anume că o să mă invite să vorbesc și la lansarea cărții la care scrie acum. ”Când apare?” l-am întrebat îngrozit. ”În anul 2029. Ori 2030”, mi-a răspuns. Iată de ce vă spun că noi azi aici avem parte de o umbră, adevăratul Emilian Galaicu-Păun hălăduiește pe undeva prin 2029-2030. Iar asta mai înseamnă că ceea ce se întâmplă astăzi aici pentru noi, pentru el s-a petrecut prin 2018-2019, deci cu vreo cinci ani în urmă.
Lecturarea cărților lui Emilian Galaicu-Păun este o ocupație plină de primejdii și o minte nepregătită poate luneca ușor spre Codru (nu pădure, ci localitate). Eu știu că atenționându-vă astfel, primul lucru pe care o să-l faceți astăzi când o să ajungeți acasă, o să vreți să deschideți o carte de-a lui. Iată de ce simt datoria să vă împărtășesc câteva măsuri de precauție și securitate în acest sens. Unul din trucurile de seducere ale cititorului de care face uz Emilian Galaicu-Păun este să înceapă orice carte a sa cu scene și descrieri vii, savuroase, condimentate cu umor chiar. Asta ca să vă pierdeți vigilența, după care nici n-o să vă dați seama cm toate frumusețile astea se prăbușesc într-un haos de nedescris în care o să vă rătăciți iremediabil. Din când în când, ca să vă încurce și mai tare, o să vă mai dea cu țârâita pagini vii, mustoase, după care buh! iar în haos. Dacă ar trebui să aleg un epigraf pentru întreaga creație a lui Emilian Galaicu-Păun, eu aș lua celebrul vers eminescian ”Din haos, doamne-am apărut, și m-aș întoarce-n haos”.
Să vorbim mai concret despre pericolele care o să vă pască la lectură. Atunci când o să deschideți romanul ”Țesut viu”, de pildă, o să fiți somat din start de sadicul autor să începeți lectura cărții nu de la început, ci de undeva de la mijloc. De regulă aici mulți cititori leșină și nu mai pot continua. Doamne ferește să-i urmați somația, adică să începeți lectura de la mijloc, sunteți condamnați. E o stratagemă perfidă, pentru că ce se va întâmplă, de fapt? O să vă mutați cu lectura la mijlocul cărții, după care o să doriți, normal, să reveniți la început ei. Gata, de aici încolo n-o să mai înțelegeți nimic, unde e început, unde mijloc și unde sfârșit, or anume acesta este scopul domnului autor, care este cunoscut pentru faptul că practică ”hipnoza prin text”. Am testat-o pe pielea mea și știu despre ce vă vorbesc. Urmează o altă mare provocare nesăbuită, eu aș zice punctul culminant al agresării prin text. La un moment dat, când o să înțelegeți că nu înțelegeți nimic, o să descoperiți de-odată că textul apare în pagină cu picioarele în sus. O să vă agățați de ultima speranță, zicându-vă că o fi, bineînțeles, un rebut tipografic, dar vi se va da de înțeles că nu, totul e așa cm trebuie să fie. Ca să înțelegeți ce nenorocire este asta, o să vă propun la sfârșitul intervenției mele să ocupăm cu toții, și eu, și voi, poziția ”pe urechi” și așa am să rostesc o frază pe care am să vă rog să o repetați. Așadar, citind paginile răsturnate, o să vă obișnuiți cu ideea că v-ați țicnit, numai că adevărata țicneală se va produce atunci când textul va reveni la poziția normală. Știți ce o să faceți voi? O să continuați să citiți răsturnat.
Și dacă vi se pare că v-am spus lucrurile cele mai grave despre Emilian Galaicu-Păun, nici nu vă închipuiți cât de tare vă înșelați. Pregătiți-vă, vine lovitura de grație. Vă anunț că pe lângă romane, poezii și eseuri, Emilian Galaciu-Păun ține de mai mulți ani un... jurnal. Despre care jurnal el a zis că va fi publicat doar după moartea lui. Vă imaginați ce monstruozități scrie acolo despre noi, dacă nu vrea să fie publicat în timpul vieții?! Îmi amintesc în acest sens un episod cu Emil Cioran, care era bun prieten la Paris cu soții Virgil Ierunca și Monica Lovinescu, îi vizita aproape în fiecare zi. În momentul în care lui Cioran i s-a spus că ambii soți țin jurnal, l-a suflat vândul de acolo și nu le-a mai călcat niciodată pragul.
Degeaba a fugit Cioran și degeaba am fugi noi cu toții acum de Emilian Galaicu-Păun, gata, suntem prinși în insectarul lui. Ce putem face în această situație tragică, în care el e încă viu? Eu nu văd o ată soluție decât să facem tot ce putem ca să murim înaintea lui. Da, dar rămân copiii noștri, nepoții noștri care vor afla despre noi ceea ce noi nici nu bănuim. În situația aceasta eu zic că trebuie și noi, și copiii noștri, și copiii copiilor noștri să avem grijă de sănătatea lui Emilian Galaicu-Păun, astfel ca el să trăiască până o să murim noi și toți ai noștri. Emil, scrii undeva în Țesut viu că personajul principal, care este un alter ego al tău, care ești tu de fapt, deci personajul acesta suferă de sciatică. Frate, eu cunosc un foarte bun neurolog, mâine mergem la el, cm se poate să-ți neglijezi în halul ăsta sănătatea!
Prieteni, colegi, să facem tot ce putem ca ăsta să trăiască cât mai mult, ca să trăiască, dracului, veșnic, numai așa o să scăpăm cu obrazul curat.”

„Este important să concurezi și să câștigi prin forța argumentelor. Într-o democrație, nu vei putea niciodată să regleme...
19/12/2024

„Este important să concurezi și să câștigi prin forța argumentelor. Într-o democrație, nu vei putea niciodată să reglementezi complet o dezbatere; trebuie să o câștigi și să nu lași cealaltă parte să controleze complet acea audiență de care vorbim.

- Ați pus această întrebare în noua dumneavoastră carte: cm ajungi la oamenii blocați în realități alternative? Aveți și un răspuns?

Cred că știm cu toții că una dintre probleme este că tindem să privim acest lucru în termeni de informare versus dezinformare, doar că așa ceva nu funcționează.

Dezinformarea este un simptom, nu este cauza. Ideea de bază este despre narațiunile care atrag oamenii și despre acel gen de identificare care-i seduce. Trebuie să te uiți la forțele de atracție psihologică.

Nu este vorba aici despre adevăr și despre minciuni. Este vorba despre identitatea pe care crezi că o ai și despre poveștile prin care înțelegi lumea. Așadar, pur și simplu, trebuie să învățăm, să spunem povești mai bune. Adică în loc să tot dezmințim, ar trebui să spunem narațiuni mai potrivite.

Discursurile noastre pot fi ele pline de adevăr, dar dacă nu le spunem cm trebuie, e degeaba.
Trebuie să înțelegem rădăcinile psihologice ale atractivității acestui tip de propagandă: de ce este ea satisfăcătoare, ce compensează, de ce oamenii se simt atât de atrași de ea, nu cumva atinge o furie reprimată sau apelează la un sentiment de comunitate care a dispărut?

Trebuie să analizăm aceste lucruri și să ne adresăm acestui gen de sentimente. În ultima mea carte, am analizat cazul contrapropagandei britanice împotriva naziștilor, când au creat zeci de posturi de radio și ziare secrete făcute pentru a ajunge la germani și pentru a rupe legătura dintre ei și Hi**er. Despre asta este întreaga mea ultimă carte.”

Citiți întregul interviu al Magdei Grădinaru cu Peter Pomerantsev:

https://spotmedia.ro/stiri/politica/exclusiv-peter-pomerantsev-rusia-castiga-la-bucuresti-in-orice-scenariu-isi-instaleaza-candidatul

Comandați cartea pe cartier.ro sau cartier.md

18/12/2024

„Cine merge cu mine până la capăt?” Sorina Rîndașu citește din proaspătul său volum, Regatul disfuncției.

Îl găsiți pe cartier.ro sau cartier.md

La mulți ani solari, Vasile Romanciuc! Vă iubim fără pauze, ca să cităm un clasic 😉Foto: Nadejda Roșcovanu
17/12/2024

La mulți ani solari, Vasile Romanciuc! Vă iubim fără pauze, ca să cităm un clasic 😉

Foto: Nadejda Roșcovanu

16/12/2024

„În seara asta nimeni nu va plânge”. Poeta Mina Decu citește din volumul său, Tagliatelle Allegro (care nu e o carte de bucate:)

„În fine, am dori să semnalăm că în încheierea cărții autorul a făcut trimitere la excesele naționalismului de astăzi, l...
16/12/2024

„În fine, am dori să semnalăm că în încheierea cărții autorul a făcut trimitere la excesele naționalismului de astăzi, la versiunile sale autoritariste, liberale, populiste sau suveraniste, chiar șovine, am adăuga noi, care macină spațiul public al multor țări europene, manifestate chiar în timpul conflictului dintre Rusia și Ucraina. De asemenea, semnalează și naționalismul cyberspace, care nu a făcut decât să contureze în spațiul virtual un proiect identitar difuz, ce creează numeroase confuzii în rândul utilizatorilor rețelelor sociale și duce la o poziționare extremistă de dreapta a acestora. Este, în fapt, una din crizele actuale ale identității europene și pericolul cel mai mare pentru democrația contemporană... Sunt reflecții cu care rezonăm și noi fără niciun fel de rezervă!

Dincolo de acuratețea interpretărilor istoriilor interbelice reconstituite, pe care o (le) apreciem fără echivoc, sau de stilul agreabil, clar al prezentării, Liviu Neagoe se dovedește a fi un autor ce reflectează atent și inspirat asupra diverselor încarnări („conceptualizări”) ale identității naționale în parcursul mersului ideilor în perioada 1920–1940 („românism”, „suflet național”, „spațiu mioritic” etc.). Așadar, prin cele câteva rânduri ale notiței noastre
de lectură, propunem cititorilor un volum care retrasează cu acuratețe și cu grija obiectivității mai multe istorii ale conceptelor identitare naționale și europene prezente în textele intelectualilor români, cu deosebire din perioada interbelică. Am spus cu obiectivitate, căci am constatat cu plăcere că au fost reunite în argumentație atât opiniile panegirice de astăzi despre personaje ale dreptei românești de odinioară, cât și cele critice, adesea catalogate de stângiste de către cei care dețin autoritatea în câmpul cultural și impun canoanele. Credem că avem în față un studiu care se va impune în istoriografia autohtonă și de aceea îl recomandăm fără rețineri spre lectură.”

Laurențiu Vlad, profesor de științe politice la Universitatea din București

Comandați cartea online:

https://cartier.ro/libraria/istorie/eutopia/

https://cartier.md/libraria/istorie/eutopia/

Veste bună: romanul „Sfârșitul lumii e un tren” de Daniela Rațiu  (Editura Cartier) a obținut premiul pentru proză, acor...
13/12/2024

Veste bună: romanul „Sfârșitul lumii e un tren” de Daniela Rațiu (Editura Cartier) a obținut premiul pentru proză, acordat de Societatea Leibniz.

La poezie premiul merge la Radu Vancu pentru volumul „Kaddish” (Casa de Editură Max Blecher).

Laureați ai Premiului Leibniz 2023 au fost Alina Purcaru pentru volumul de poeme „Tot mai multă splendoare” (Cartier) și Mircea Cărtărescu pentru romanul „Theodoros” (Humanitas).

Felicitări, Daniela!

Foto: Ideal Picture Iași - Cărturești

Volumul poate fi comandat pe cartier.ro sau cartier.md

Ce mesaje primim de la cititori.Georgiana Laura Toea: „Am găsit-o la Gaudeamus și n-o mai las din mână de-atunci, și cre...
12/12/2024

Ce mesaje primim de la cititori.

Georgiana Laura Toea: „Am găsit-o la Gaudeamus și n-o mai las din mână de-atunci, și cred că m-a ajutat să fac pace cu bunică-miu, 92 de ani, ce povestea cm își mânca talpa de la bocanci pe vremea rușilor. Și-acum, în zilele noastre, surd și ușor decrepit mintal, îi e frică să nu fie furat, să nu avem ce mânca mâine, e obsedat de bani și eu tot urlu la el și uite-așa parcă mi-a mai venit mintea la cap, cu ajutorul acestei cărți.”

Astăzi este ziua de naștere a cântăreței de muzică folk, jurnalistei, cercetătoarei, scriitoarei Maria Mocanu. La mulți ...
12/12/2024

Astăzi este ziua de naștere a cântăreței de muzică folk, jurnalistei, cercetătoarei, scriitoarei Maria Mocanu. La mulți ani frumoși, maestră! Inspirație și sănătate!

Vă lăsăm în compania vocii sale și a unui poem cu haz cules din lunca Prutului: https://youtu.be/u1He-M3Toxw?si=SiSCj_zSirt0R_jM

Cum să câștigi un război informațional?„Rivalitățile nu erau doar personale, ci și ideologice: mai multe fracțiuni, fiec...
12/12/2024

Cum să câștigi un război informațional?

„Rivalitățile nu erau doar personale, ci și ideologice: mai multe fracțiuni, fiecare cu idei diferite despre cm să atragi audiențe inamice. Mulți dintre ei mizau încă pe „germanii de treabă”.

Postul de radio al „Revoluției Europene” (Sender der europäischen Revolution), singurul care operase în RU, înainte de sosirea lui Delmer, instiga la o revoltă de stânga împotriva lui Hi**er.

Sloganul lor era:

„Chemăm masele la revoluție politică și socială! Luptăm pentru o Europă a păcii!
Învingem în spiritul Libertății!”

Marxiștii exilați ai postului erau sprijiniți de personalități importante. Richard Crossman, șeful propagandei de limbă germană difuzată de guvernul britanic, le supraveghea activitatea.

Dar Delmer nu voia să vizeze niciun fel de idealism politic... nu acolo credea el că se află vulnerabilitățile sistemului.

„Nu vreau oameni slabi în mișcarea mea”, i-a spus Hi**er lui Delmer când au discutat pentru prima oară la Casa Brună, în mai 1931. „Vreau fanatici și idealiști care sunt gata să riște totul pentru cauza lor.” Pentru Hi**er, „idealul” național-socialismului era să te dedici cauzei înalte a lui das Volk.”

Un fragment mai amplu: https://www.scena9.ro/article/cum-sa-castigi-un-razboi-informational-propagandistul-care-l-a-pacalit-pe-hitler-fragment-carte

„Cristina Hermeziu joacă tare, nespus de tare într-un peisaj literar mai degrabă conformist în ultimul an, mai degrabă î...
10/12/2024

„Cristina Hermeziu joacă tare, nespus de tare într-un peisaj literar mai degrabă conformist în ultimul an, mai degrabă îndreptat (sau ghidat?) spre narațiuni convenționale”

„Un grup de muncitori români merg în Franța să se specializeze într-o fabrică pe care în curând proprietarii o vor muta în România. Miza din carte nu e deloc economică, nici măcar politică, ține mai degrabă de un fel de punere în scenă nemijlocită a contactului dintre două civilizații care-și par reciproc extraterestre și între care, relativ repede, se întrețes legături, complicități, adversități, chiar iubiri. E un mesaj optimist aici, dacă vin extratereștrii ne vom împrieteni cu ei foarte repede și e posibil să-i învățăm să le placă micii de Buzău și chiar berea la țap, dar între timp iată că francezii și românii se pot înțelege mai prin semne, mai pe tăcute și pot conviețui chiar și când n-au motive explicite să facă asta.”

„Să citești cartea, fie și numai pentru această frumoasă și atât de reală definiție pe care nu o mai localizez: „O țară sleită de puteri, locuită de supraviețuitori“.”

Cristian Fulaș

https://matcaliterara.ro/la-marginea-marginii/

Comandați cartea pe cartier.ro sau cartier.md

Veste faină: ediția franceză a romanului „Legată cu funia de pământ” de Lorina Bălteanu e pe lista scurtă pentru cea mai...
10/12/2024

Veste faină: ediția franceză a romanului „Legată cu funia de pământ” de Lorina Bălteanu e pe lista scurtă pentru cea mai bună traducere în franceză a premiilor Pen Clubului din Franța. Traducerea de la Éditions des Syrtes e semnată de Marily le Nir.

Cele mai vândute 10 cărți pentru copii din seria Cartier codobelc la Gaudeamus 20241. Goldie pleacă în vacanță, de Crist...
09/12/2024

Cele mai vândute 10 cărți pentru copii din seria Cartier codobelc la Gaudeamus 2024

1. Goldie pleacă în vacanță, de Cristian Fulaș. Ilustrații de Keszeg Agnes
2. Descântece de bune maniere, de Ionela Hadârcă. Ilustrații de Veronica Neacșu
3. Fratele fraților rătăcitori, de Radu Vancu. Ilustrații de Cristina Dan
4. Cofetăria, de Lavinia Braniște. Ilustrații de Mihaela Paraschivu
5. Albinuța, de Grigore Vieru. Desene de Lică Sainciuc
6. Anunțuri hazlii pentru adulți și copii, de Ionela Hadârcă. Ilustrații de Irina Dobrescu
7. Balada celor cinci motănași, de Ion Druță. Ilustrații de Mihaela Paraschivu
8. Un unicorn în muzeul de oase, de Alina Purcaru. Ilustrații de Mihaela Paraschivu
9. Regele Piticuț, de Radu Vancu. Ilustrații de Irina Dobrescu
10. Oooooo poveste de iubire, de Victoria Patrașcu. Ilustrații de Veronica Neacșu

Address

Str. București, Nr. 68
Chisinau
MD2012

Opening Hours

Monday 09:00 - 17:00
Tuesday 09:00 - 17:00
Wednesday 09:00 - 17:00
Thursday 09:00 - 17:00
Friday 09:00 - 17:00

Telephone

022 20 34 91

Website

https://cartier.ro/

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Editura Cartier posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Editura Cartier:

Videos

Share

Category