03/04/2024
Para ünitesi olarak Euro kullanan 20 ülkeden oluşan Euro Bölgesi’nde Mart ayında yıllık enflasyon yüzde 2,4’e geriledi.
Avrupa Birliği’nin (AB) istatistik kurumu Eurostat’ın açıkladığı enflasyon oranı beklenenden düşük çıktı.
FactSet anketine katılan analistler tüketici fiyatlarında yüzde 2,6, Bloomberg’e görüş bildiren ekonomistlerse yüzde 2,5 oranında artış bekliyordu.
Euro Bölgesi’nde Şubat ayında yıllık enflasyon yüzde 2,6 olarak kayıtlara geçmişti.
Eurostat dataları, Şubat’ta yüzde 3,1 olan çekirdek enflasyonun ise Mart’ta yüzde 2,9 olarak belirlendiğini ortaya koydu. Bloomberg ve FactSet analistleri, çekirdek enflasyonun yüzde 3 olmasını bekliyordu.
Çekirdek enflasyon oranı, besin ve güç üzere kalemlerin dışarıda bırakıldığı mal ve hizmetlerdeki fiyat artış suratını tabir ediyor. Birçok analist, bu bilgiyi fiyatlardaki değişikliğin daha sağlıklı yorumlanabilmesi ve daha uygun bir varsayımda bulunulabilmesi bakımından daha değerli bir gösterge olarak görüyor. Avrupa Merkez Bankası da çekirdek enflasyonu ana gösterge olarak kabul ediyor.
Almanya’da enflasyon yüzde 2,3
Besin fiyatlarındaki yıllık artış oranı, Şubat’ta yüzde 3,9’ken Mart’ta yüzde 2,7 oldu. Güç fiyatlarındaki düşüş de sürdü. Lakin Şubat’ta yıllık bazda yüzde 3,7 olan düşüş oranı geçen ay yüzde 1,8’e geriledi.
Eurostat bilgileri, Avrupa’nın en büyük iki iktisadı Almanya ve Fransa’da tüketici fiyatlarındaki artışın yavaşladığına işaret etti. Almanya’da Şubat’ta yüzde 2,7 olan enflasyon oranı Mart’ta yüzde 2,3’e geriledi. Fransa’da da Şubat’ta yüzde 3,2 olan enflasyon, geçen ay yüzde 2,4’e düştü.
Avrupa Birliği’nde Mart’ta en düşük enflasyon ise yüzde 0,3 ile Litvanya’da kaydedildi.
Faizler Haziran’da düşürülebilir
Euro Bölgesi, Mart ayına ait bilgilerle Avrupa Merkez Bankası’nın yüzde 2’lik enflasyon gayesine bir adım daha yaklaştı. Lakin analistler, bu gelişmenin şimdi Frankfurt merkezli bankanın faizleri indirmesi için kâfi olmadığı görüşünde. Birçok analist, 11 Nisan’da toplanacak olan bankanın Haziran ayına kadar faiz indirmesini beklemiyor.
Euro Bölgesi’nde enflasyon, Ukrayna’daki savaşın tesiriyle Ekim 2022’de yüzde 10,6 ile tepeyi gördükten sonra istikrarlı bir formda düşüşe geçmişti.
Enflasyonla uğraş kapsamında Avrupa Merkez Bankası Temmuz 2022’de 0,5 olan faiz oranını Eylül 2023’te yüzde 4’e çıkarmıştı. Banka o tarihten beri faizleri, rekor seviyedeki bu oranda sabit tutuyor.
Faizlerin yüksetilmesi, harcamaların azalmasına neden olup fiyatlar üzerindeki baskıyı azaltıyor. Lakin yüksek faiz, ekonomik büyümeye de sekte vurabiliyor.
Bu nedenle gözler artık Avrupa Merkez Bankası’nın ne vakit enflasyona karşı zafer ilan edeceğine ve durgunluktaki Avrupa iktisadına omuz vermek için faiz oranları düşürmeye başlayacağına çevrilmiş durumda.
Euro Bölgesi iktisadı 2023’ün son çeyreğinde büyümedi. Bu yılın birinci çeyreğine dair bilgiler ise 30 Nisan’da açıklanacak.
DW,AP,AFP/CÖ,EC