El Consorci d'Aigües Costa Brava Girona destinarà més de dos milions d'euros a millores a l'embassament de Portbou, amb l'objectiu principal de reforçar la seguretat i el manteniment d'aquesta infraestructura inaugurada el 1974. Aquesta inversió, que s'executarà durant els propers dos anys, comptarà amb fons propis del Consorci i el suport de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Aquest embassament, amb una capacitat de 100.000 metres cúbics, va passar a ser gestionat pel Consorci d'Aigües des del 1r d'octubre, després que l'Ajuntament de Portbou cedís la titularitat a causa de la impossibilitat d'assumir les necessitats d'actualització.
Una de les intervencions clau serà l'adequació d'un camí alternatiu cap a l'embassament. Actualment, l'accés per a vehicles es realitza per un únic camí paral·lel a la riera de Portbou, que en alguns trams creua la riera. Aquesta situació podria provocar la inhabilitació del camí en cas de vessament d'aigua, deixant l'embassament incomunicat. Per evitar-ho, es construirà un nou accés que garantirà la comunicació permanent amb les instal·lacions, independentment de les condicions climàtiques. A més d'aquesta actuació principal, el projecte inclou altres millores com la reparació del mur de coronament, la impermeabilització del fons i la revisió de les vàlvules i dels sistemes de control. Totes aquestes intervencions tenen com a objectiu allargar la vida útil de l'embassament i garantir la seva seguretat a llarg termini.
Amb aquestes actuacions, es busca assegurar el bon funcionament i la seguretat de l'embassament, així com garantir la continuïtat de l'abastament d'aigua en alta a la zona de la Mar d'Amunt. La inversió forma part del compromís del Consorci d'Aigües Costa Brava Girona per millorar les infraestructures hidràuliques de la comarca i garantir un subministrament d'aigua de qualitat als municipis que en depenen.
Quan arriba el mes de setembre és el moment d’obrir les inscripcions del programa municipal d’activitats fisicoesportives de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries. En aquest programa hi ha tota l’oferta que s’ofereix des de l’àrea d’esports tant per adults com per a infants.
Les inscripcions que es fan amb sistema d’autoliquidació a través de la web: www.castello.cat/esports finalitzen el 20 de setembre. Des de l’àrea d’esports s’intenta que tota l’oferta del programa d’activitats fisicoesportives tingui un preu assequible. Un exemple són les propostes per infants que tenen un cost de 50 euros per tot el curs.
La Marxa de Torxes es tornarà a organitzar el proper 10 de setembre de la mà de Castelló d’Empúries per la República. En aquesta ocasió la marxa no coincidirà amb el Festival Terra de Trobadors, per tant tindrà tot el protagonisme. El recorregut començarà a la Casa Gran a les 21.30h i finalitzarà a la plaça de la Basílica amb un seguit d’actes reivindicatius.
Des de Castelló d’Empúries per la República també es gestionen les places de bus per anar als actes de la diada a Girona.
Els interessats en apuntar-se al bus poden trucar al telèfon que apareix a les xarxes socials o als cartells que s’han enganxat al municipi.
La ciutat de Figueres ha donat el tret de sortida a una intensa temporada cultural que s'estendrà fins al desembre. Amb més de 40 propostes, organitzades per l'Ajuntament i diverses institucions, hi haurà activitats per a tots els públics i interessos. Entre els espectacles teatrals destaquen "El Petit Príncep", un clàssic de la literatura infantil que arribarà a Figueres abans de començar la seva gira, i "Prima Facie", un monòleg impactant sobre les agressions sexuals interpretat per Vicky Luengo.
A més, el públic podrà gaudir de les interpretacions de grans actors com Pere Arquillué i Ramon Madaula. La música també tindrà un paper protagonista. Clara Peya presentarà el seu nou disc "Corsé", mentre que Juan Gómez 'Chicuelo' i Northern Cellos oferiran concerts que fusionen tradició i innovació.
El Museu de l'Empordà commemorarà els 50 anys del Teatre-Museu Dalí amb una exposició especial, mentre que la Biblioteca Fages de Climent organitzarà diversos clubs de lectura i conferències dedicades a figures clau de la cultura catalana com Salvador Dalí i Montserrat Vayreda.
Després de diversos anys en què la tradicional pujada al Puig de l'Àliga es celebrava en dates properes, però no coincidents amb l’Onze de Setembre, l'Associació Excursionista Cabirols de Roses ha decidit recuperar enguany la celebració de l’esdeveniment el dia exacte de la Diada Nacional de Catalunya. Aquesta XXVIII edició de la pujada es durà a terme aquest dimecres, 11 de setembre.
Els participants estan convocats a les 8:30 h a la plaça de l’Església de Roses, des d’on començarà la caminada cap al Mas d’en Causa, on es farà una parada per esmorzar, seguint la tradició. Després d’haver recuperat forces, els senderistes seguiran l’itinerari fins al Puig de la Sardina i, sense interrupcions, pujaran fins al cim del Puig de l’Àliga.
Un cop al cim, es duran a terme els actes patriòtics, que inclouran els parlaments, el cant de l'himne nacional Els Segadors i la hissada de la bandera catalana. Després d’immortalitzar l’esdeveniment amb la tradicional foto de família, els participants desfaran el camí per tornar cap a Roses.
Inscripcions obligatòries
Tot i que l’activitat és gratuïta, és imprescindible realitzar la inscripció a través de la pàgina web de l’Associació Excursionista Cabirols (www.cabirols.cat) per gestionar l’assegurança de tots els participants i garantir la seguretat durant l’activitat.
L'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha realitzat una contundent declaració des de l'Ajuntament per informar sobre un intent de suborn que ha rebut recentment. En la seva comunicació, Masquef ha exposat que la persona darrere del compte d'Instagram "Figueres Oscura" va contactar amb ell amb l'oferta de tancar o controlar totalment la pàgina a canvi d'una significativa suma de diners.
En la seva declaració, Masquef ha assegurat que l'Ajuntament no acceptarà cap tipus de xantatge ni jugarà amb la imatge de la ciutat per tal de cedir a les demandes d'aquesta persona. Ha informat que els fets han estat posats en coneixement del Ministeri Fiscal i de les autoritats competents per iniciar una investigació sobre possibles indicis de delicte.
Masquef ha reafirmat el compromís del govern municipal amb la seguretat i el civisme a Figueres, i ha instat a la ciutadania a seguir col·laborant mitjançant els canals oficials de l'Ajuntament. També ha animat aquells que hagin experimentat situacions similars a denunciar-les a la policia.
Aquest divendres, 6 de setembre, a les 22 h, la platja de la Perola acollirà un concert gratuït d'havaneres a càrrec del quartet Son de l’Havana. Aquesta formació musical, composta per Josep Lluis Blázquez (tenor i veu), Llorenç Fernández (guitarra i veu), Oriol Roca (cors i contrabaix) i Jose M. Olaya (acordió), portarà als assistents una vetllada plena de melodies marineres i ritmes mediterranis.
Son de l’Havana destaca per l’ampli bagatge musical dels seus integrants, que compten amb anys d’experiència en diversos gèneres. El seu repertori inclou havaneres, rumbes, música catalana d’autor, balades, valsets mariners, son cubà, tango i bolero. Aquest variat conjunt de peces, interpretat amb un estil fresc i ple de nous matisos, assegura una nit memorable per als amants de la música tradicional i la fusió de ritmes i harmonies.
L’esdeveniment és una excel·lent oportunitat per gaudir d'una nit a l'aire lliure, envoltada de la màgia de les havaneres i la brisa marina. No us perdeu aquest concert a la platja de la Perola, on la música i el mar es fusionaran per crear una experiència única.
El Cicle So de Lonh torna a formar part de la programació del Festival Terra de Trobadors oferint dos concerts gratuïts a l’interior de la Basílica de Santa Maria. El cicle que s’organitza des de l’escola municipal de música pretén divulgar la música medieval.
El cicle sempre intenta posar de relleu la lírica trobadoresca, especialment la música que s’escoltava a la cort.
L'Ajuntament de Roses, a través de l’àrea de Promoció Econòmica, ha obert les inscripcions per als tallers formatius del Pla de Capacitació per a la Transició Digital i el Turisme Sostenible. Aquesta iniciativa està dirigida a empreses i professionals del sector turístic que desitgen adaptar-se a les noves tendències tecnològiques i sostenibles.
Durant aquesta tardor, s'oferiran diversos cursos gratuïts, tant en format presencial com en línia, amb continguts que van des de l’aplicació de tècniques de creativitat a les empreses, fins a l’optimització de l’ús d’Instagram. També s'inclouran formacions en la creació de productes turístics sostenibles, solucions tecnològiques com el big data i blockchain, i la integració de l’economia circular en els negocis.
Els cinc cursos disponibles són:
- "Sigues original: com aplicar tècniques de creativitat a la teva empresa".
- "Com treure el màxim rendiment a Instagram o similar".
"Amplia el teu negoci: creació de productes i experiències turístiques digitals i sostenibles".
- "Big data, blockchain... Solucions tecnològiques als reptes del turisme".
- "Fes més rendible la teva empresa: oportunitats de l’economia circular".
Aquestes activitats formen part del projecte Regeneration Tourism Roses – Transformació turística de Roses, cofinançat amb els Fons Next Generation EU, dins del programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions (PSTD).
Un dels actes més emblemàtics del Festival Terra de Trobadors és el Sopar Medieval del divendres a la nit. Aquest any tot i les obres de la sala municipal s’ha pogut mantenir el format d’aquesta proposta, això sí limitant el seu aforament. Com sempre els participants a l’àpat hauran d’anar vestits d’època medieval de forma obligatòria.
Pel que fa al menú continuarà essent fidel al que es menjava a l’època medieval.
Una de les novetats d’aquesta edició és que la gent que vagi al sopar medieval s’haurà de trobar al Pati del Palau dels Comtes per assistir tots junts a l’acte inaugural de la plaça de la Basílica.
Amb aquests petits canvis s’espera que divendres a la nit hi hagi molta més mobilitat de la gent que no assisteix al sopar ja que les tavernes també oferiran sopars amb diferents actuacions. La idea és que tothom després de sopar es concentri a la plaça de la Basílica per presenciar el gran espectacle de foc “Drània, l’origen de la flama” a càrrec de la companyia Drakonia.
S’acaba l’estiu i això vol dir que es posa el punt i final a la temporada de piscina a Castelló d’Empúries. Les instal.lacions del CAU tanquen portes aquest divendres amb una festa de cloenda molt participativa.
Un any més els usuaris i usuàries d’aquestes instal.lacions han quedat molt contents de les activitats dirigides que s’hi han portat a terme. Recordem que a principi de temporada fins i tot es va haver d’ampliar el nombre de grups per donar cabuda a tota la demanda. A més, aquest estiu a la piscina també s’hi han celebrat festes d’aniversari.
La badia de Roses es convertirà aquest cap de setmana, del 6 al 8 de setembre, en l'escenari de l'EuroCup Waszp, una competició amateur de vela organitzada pel GEN Roses. L'EuroCup Waszp és una prova destacada en el calendari europeu, on navegants de diversos països competiran amb embarcacions Waszp, conegudes per la seva velocitat i capacitat de "volar" sobre l'aigua gràcies a la tecnologia foil.
Aquesta competició reuneix tant a navegants principiants com a experts, i representa una oportunitat clau per als participants que desitgen accedir al circuit professional de vela. Els sis millors classificats en les categories masculina i femenina de cada país tindran l'oportunitat de competir a la Sail GP, una porta d'entrada al món professional de la vela.
La prova a Roses comptarà amb la participació de navegants provinents de tot Europa, incloent representants d’Espanya, França, Alemanya, Suïssa, i regions com Vigo, Hondarribia, Lanzarote, Navarra i Catalunya. Aquesta diversitat de participants assegura un alt nivell de competició i espectacle a la badia de Roses, reafirmant el seu lloc com una de les destinacions preferides pels amants de la vela lleugera.
El Cicle de Conferències “Miquel Pujol Canelles” que organitza el Centre d’Estudis Trobadorescos i l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la UdG ja està a punt per aquesta 32º edició del Festival Terra de Trobadors. La conferència inaugural que es farà divendres a la tarda a la capella de Santa Clara consistirà en la presentació del número 22 de la Revista Mot so Razo i la presentació del llibre titulat “L’art de trobar i la joglaria al Comtat d’Empúries” . Dissabte les conferències es traslladen al Convent de Sant Agustí. La xerrada del matí es titula “Interpretar els trobadors avui dia” i serà a càrrec de MariCarmen Gómez i la de la tarda “Els trobadors i el mecenatge poètic al Comtat d’Empúries” a càrrec de la doctora Míriam Cabré.
Les conferències estan obertes a tothom i en especial als estudiants de la UdG ja que amb la seva assistència poden aconseguir el reconeixement de crèdits de lliure elecció.
Avui s’ha celebrat l’acollida a mestres i professors que treballen al municipi de Castelló d’Empúries. Aquesta és una activitat del Pla Educatiu d’Entorn que va iniciar-se anys enrere per als docents nouvinguts al municipi, però la bona acollida de l’activitat va dur a ampliar-ho per tot el claustre, amb la finalitat també, de generar cohesió i coneixença entre els equips docents dels centres educatius.
Els docents nouvinguts valoren molt positivament aquesta iniciativa pocs dies abans de començar el curs.
Després d’una breu benvinguda per part de l’Ajuntament, el professorat ha participat a una gimcana medieval i finalment, s’ha convidat als assistents a un petit esmorzar a la sala gòtica de l’Ajuntament on els docents han tingut l’oportunitat de conèixer-se entre ells i generar així, nous vincles entre centres.
Aquesta furgoneta Mercedes Benz Vito, equipada amb tots els elements necessaris perquè esdevingui una oficina mòbil i els agents puguin realitzar-hi nombrosos tràmits i operatives sense haver de desplaçar-se a l'oficina, gràcies també als diferents accessos als sistemes de dades policials dels que disposa és la nova incorporació al parc mòbil de la policia local de Castelló d’Empúries. La furgoneta entrarà en servei per primera vegada aquest cap de setmana durant el Festival Terra de Trobadors.
La furgoneta està equipada amb armaris, calaixeres, una taula de treball, preses elèctriques, ordinador, impressora, pantalles, càmeres, etc. A l'equipament operatiu també s'hi incorporaran etilòmetres i drogotest per dur a terme les respectives proves als controls que es realitzin.
Aquest matí, una setantena de rosincs majors de 60 anys han tingut l'oportunitat de visitar el museu ElBulli1846 en una jornada especial organitzada per l'Àrea de Gent Gran de l'Ajuntament de Roses. La jornada ha començat a les 10 del matí, quan els participants han pujat al tren turístic de Roses per viatjar fins a la cala Montjoi. Allà, han estat rebuts per la regidora de Joventut i Gent Gran, Ester Navas, i el regidor d'Esports, Miguel Muñoz, juntament amb treballadors del museu, que els han donat la benvinguda i els han fet gaudir d'una visita inoblidable.
L’alta demanda per participar en aquesta sortida va fer que les 72 places disponibles per a la visita inicial d'avui, 3 de setembre, s’omplissin ràpidament, deixant moltes persones sense plaça. Davant l'èxit de la proposta, l'Àrea de Gent Gran ha ampliat l'oferta amb una nova visita el 24 de setembre, amb 72 noves places.
Aquesta activitat forma part de la programació anual de l’Àrea de Gent Gran, que busca promoure un envelliment actiu, participatiu i saludable.
La indignació creix a Llançà després d'una sèrie d'accidents greus en un tram de la carretera N-260. Veïns i comerciants han iniciat una recollida de signatures per exigir mesures immediates que posin fi a aquesta situació. L'últim accident mortal, ocorregut al juliol, ha estat la gota que ha fet vessar el got. Els afectats reclamen, principalment, la construcció d'una rotonda o la instal·lació de semàfors en aquest punt conflictiu, on l'augment del trànsit i la manca de seguretat han convertit la carretera en una trampa mortal. L'alcaldessa, Núria Escarpanter, ha expressat el seu suport a aquesta demanda, assenyalant que fa anys que el municipi sol·licita millores a les administracions competents sense obtenir resposta.
La situació ha mobilitzat als veïns del municipi, que han vist com diversos negocis han patit les conseqüències dels accidents. A més de la recollida de signatures, s'han organitzat diverses protestes per visibilitzar el problema. Per la seva part, la subdelegació del Govern espanyol ha mostrat una certa sensibilitat davant la situació i ha assegurat que s'estan estudiant possibles solucions. No obstant això, els veïns de Llançà exigeixen accions concretes i immediates.
Figueres s'ha convertit en la capital de la música durant quatre dies gràcies a l'Acústica. Aquesta edició, que ha acollit a més de 100.000 persones, ha estat la més multitudinària de la seva història. La Rambla, epicentre del festival, ha vibrat amb grans artistes com Figa Flawas, The Tyets, Mushkaa i Julieta, entre d'altres. Diumenge va tancar l’Acustiqueta, La Clika.
La nit de dissabte va ser especialment intensa, amb un aforament màxim de 10.640 persones a la Rambla. Davant d'aquesta gran afluència, la Guàrdia Urbana va haver de tancar els accessos per garantir la seguretat de tothom. Malgrat les previsions de pluja, el festival ha pogut desenvolupar-se sense incidents, gràcies a la bona organització i la passió del públic. El darrer concert va ser tot un èxit i va estar protagonitzat pel carismàtic grup Di-Versiones que van tancar l’Acústica 2024 a l’escenari de la Rambla.
Els organitzadors es mostren molt satisfets amb els resultats d'aquesta edició i ja treballen en la propera. L'Acústica s'ha consolidat com un referent cultural per a Figueres i una cita ineludible per als amants de la música en directe a Catalunya.