21/12/2024
Investigadors de la UA desenvolupen un observatori multilingüe de variació lingüística a la Comunitat Valenciana
Investigadors de la Universitat d’Alacant (UA) desenvolupen un projecte d’observatori multilingüe amb l’objectiu d’analitzar la variació lingüística de les llengües de la Comunitat Valenciana, tant les cooficials com la resta de l’entorn multilingüe. L’equip de treball, integrat per membres de Departament de Filologia Catalana i del Àrea de Llengua Española de la Universitat d’Alacant i que desenvoluparà la investigació durant quatre anys, ha rebut gairebé 600.000 euros de la convocatòria del Programa Prometeu de la Generalitat Valenciana per a grups d’investigació d’excel·lència.
Titulat «Observatori Multilingüe de la Variació Lingüística (OMVALING)», el projecte compta amb Vicent Martines, catedràtic d’universitat adscrit al Departament de Filologia Catalana, com a investigador principal, i José Luis Cifuentes, catedràtic d’universitat adscrit al Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura, com a segon investigador principal. A més, reuneix també representants d’àrees similars d’altres universitats espanyoles com les de València, Barcelona o les Illes Balears, i internacionals com l’Otto-Friedrich- Universität de Bamberg (Alemanya) i la University of Califòrnia at Santa Bàrbara (EUA). Tots els participants del projecte són col·laboradors i membres de l’Institut Superior d’Investigació Cooperativa (ISIC-IVITRA) de la Universitat d’Alacant i compta amb la col·laboració de la Seu Universitària de la Nucia.
El projecte naix amb la intenció de traçar la variació lingüística de les llengües cooficials de la Comunitat Valenciana i el seu entorn multilingüe. En concret, en els seus objectius està previst descriure l’evolució de les llengües cooficials de la Comunitat Valenciana durant el període immediatament anterior a l’elaboració dels models normatius (entre els segles XVII i XIX), que daten de principis del s. XX; caracteritzar i avaluar l’impacte dels factors externs i interns que determinen la variació i el canvi lingüístic i caracteritzar l’evolució de les varietats territorials, socials i funcionals en l’eix diacrònic.
L’anàlisi de l’ús lingüístic és «l’element comú a tots els integrants del grup», indica Martines, qui afig que estudiaran «des de les respectives perspectives qüestions com las variacions sociolingüística, diacrònica i pragmàtica, l’anàlisi de corpus, la consideració de textos literaris i no literaris, i la traducció i els estudis traductològics, a més de les aplicacions educatives de tot això».
«El coneixement de la llengua sorgeix de l’ús, ja que les estructures i les categories són construïdes a partir d’usos concrets. Aquesta diversitat d’usos és entesa com a variació, i la variació dona lloc a diferents models de representació lingüística que són adaptats a esquemes lingüístics generals», explica Cifuentes, qui matisa que «les anàlisis sincròniques i diacròniques solen integrar-se, perquè si el significat determina tot fenomen lingüístic i si el significat ve determinat pel context, el significat ha d’estar evolucionant constantment ja que els parlants van canviant les necessitats comunicatives i la variació, tant diacrònica com sincrònica».
En concret, tractar una anàlisi profunda de la variació lingüística, en un context bilingüe com el de la Comunitat Valenciana, requereix investigar sobre objectius de major concreció científica que van de la sintaxi al discurs, passant per la interrogació en l’àmbit interaccional, la interjecció en l’eix intersubjectiu/miratiu; gramàtica, discurs i gramaticalització/lexicalització; la sintaxis i configuració informativa; la fraseologia; l’anàlisi interaccional; els aspectes de gènere en la variació lingüística per a evitar la discriminació i la desigualtat; la traducció i anàlisi traductològic o l’establiment d’un corpus multilingüe representatiu de la variació lingüística analitzada a partir del desenvolupament dels objectius anteriors, entre altres.
Cal destacar, finalment, que aquest projecte es tracta de la tercera ocasió en què el gruix de l’equip investigador aconsegueix finançament del Programa Prometeu d’excel·lència; ja ho van aconseguir l’any 2009-2013 i el 2014-2018. A més, el 2011 van aconseguir establir l’ISIC-IVITRA, resultat de la convocatòria de la Generalitat Valenciana per a la constitució i acreditació d’Instituts Superiors d’Investigació Cooperativa (Programa ISIC), supeditada a la prèvia consecució d’un projecte Prometeu, del qual va sorgir específicament, a més, un programa de doctorat. Derivat de tot això, el macrogrup d’investigació desenvolupa una àmplia activitat investigadora i de transferència de coneixement a la societat, en la qual la Seu Universitària de la Nucia resulta essencial.
Imatge: Els investigadors principals del projecte, Vicent Martines i José Luis Cifuentes.