Un Matí a l'Òpera

Un Matí a l'Òpera Un Matí a l'Òpera és un espai de musica clàssica i òpera, conduït per Toni Gallardo. Entre abr

35 anys d'aquesta enormitat. Una de les nits més glorioses de la història del Liceu i de la nostra miserable existència ...
05/02/2025

35 anys d'aquesta enormitat. Una de les nits més glorioses de la història del Liceu i de la nostra miserable existència d'aficionats. No hem vist mai, enlloc, un públic tan rendit i entregat. Diríem fins i tot que embogit.



ELEKTRAmúsica: Richard Straussllibret: Hugo von Hofmannsthal"Ob ich nicht höre?"Elektra: Eva MartonChrysothemis: Sue PatchellOrquestra del Gran Teatre del Li...

Amics verdians, com us heu de veure...PS.- No està ni al carrer Verdi, sinò a la cantonada de Mitre i Copèrnic.
30/01/2025

Amics verdians, com us heu de veure...

PS.- No està ni al carrer Verdi, sinò a la cantonada de Mitre i Copèrnic.

Avui hem tornat a fer ràdio parlant d'òpera i de clàssica. Aquest cop, de l'actualitat musical dels darrers dies a Barce...
29/01/2025

Avui hem tornat a fer ràdio parlant d'òpera i de clàssica. Aquest cop, de l'actualitat musical dels darrers dies a Barcelona i dels grans concerts i funcions que s'hi han viscut. Amb moments gloriosos de debò.

I des dels estudis de Rtv El Vendrell, emissora que acull Un Matí a l'Òpera des d'aviat farà 6 anys. Les aplicacions digitals van molt bé, però no hi ha color.

Aquí podeu escoltar-ho: https://radio.rtvelvendrell.cat/programs/lacalaixera/rtvelvendrell_podcast_14174

Al Palau de la Música, a l'estrena a l'estat espanyol de l'oratori "Dream Requiem", de Rufus Wainwright. De fet, és la s...
25/01/2025

Al Palau de la Música, a l'estrena a l'estat espanyol de l'oratori "Dream Requiem", de Rufus Wainwright. De fet, és la segona interpretació arreu del món. Orgull de Palau i també d'Auditori, que forma part d'aquesta producció.

És una partitura concebuda abans de la pandèmia i desenvolupada, si més no la part simfònica, durant aquells temps foscos. Un homenatge a tothom que la covid es va endur. També una reflexió sobre la deshumanització dels confinaments, molt ben contextualitzada en problemes profunds que venien d'abans i continuen. I que tot i parlar sobre el dolor, deixa un final esperançat i esdevé una oda a la vida.

D'una actualitat total, i no pas perquè s'estrenés fa només uns mesos. I això que el text mescla la litúrgia en llatí de la missa de difunts i un poema de Byron...

Rufus Wainwright era un cantautor pop que està esdevenint un referent de la música clàssica d'ara mateix. Ell mateix diu que hi ha trobat el seu lloc en el món... Les dues òperes que ha escrit, especialment la segona, "Hadrian", són excel.lents.

El mateix Wainwright farà el paper de narrador, desprès que l'actriu Sharon Stone cancel.lés fa uns dies la seva participació per l'onada d'incendis que afecten la seva ciutat, Los Ángeles.

A l'escenari hi haurà els efectius enormes que requereix aquest "Dream Requiem": l'OBC, l'Orfeó Català i el seu Cor infantil (139 cantaires en total) i la soprano Anna Prohaska. Al faristol, el titular de l'OBC, Ludovic Morlot.

Al Palau, amb el "sold out" penjat fa dies, hi ha l'ambient de les grans ocasions i molt públic poc habitual.

24/01/2025
Sharon Stone cancel·la al Palau de la Música... Segur que els poc melòmans us estareu fregant els ulls. És allò del “man...
17/01/2025

Sharon Stone cancel·la al Palau de la Música... Segur que els poc melòmans us estareu fregant els ulls. És allò del “mande lo qué” d’alguns acudits.

Però el cas és que l’actriu havia de fer el paper de narradora del “Dream Requiem”, partitura novíssima del nord-americà Rufus Wainwright. És de 2023 i el proper 25 de gener el Palau acull la seva estrena a l’Estat espanyol.

L’actriu ha al·legat els incendis que afecten la seva ciutat, Los Ángeles. Diu que està molt afectada i implicada en la situació. Podria ser, atès que no és del món de l’òpera, on els enganys dels cantants estan a l’ordre del dia.

Als operòmans ens pot quedar, potser no un dubte, sinó un regust amarg, perquè aquestes pel·lícules ja ens les coneixem. Al Palau quedava per vendre un paquet no menor d’entrades i va ser anunciar la participació d’Stone, que van exhaurir-se en 10 minuts...

Llàstima tot plegat, sobretot perquè està vist que la narració de l’actriu era d’autèntic nivell, a anys lluny de qualsevol tòpic amb què hom vulgui encasellar-la per algunes de les seves pel·lícules.

La substituirà el propi Rufus Wainwright. Sona a recurs d’última hora (queda una setmana), però no ens sembla malament. Qui millor que l’autor de la partitura, en comptes de noms per a lluir en els cartells anunciadors? Nosaltres hi serem com teníem previst, perquè més enllà de noms i marques, ens interessa molt conèixer aquesta partitura i, en general, la creació contemporània.

Per cert, l’endemà mateix, el dia 26, gaudirem al mateix Palau d’un concert de traca. Ens visita de nou la Royal Concertgebouw d’Amsterdam, que és al pòdium de les tres millors orquestres mundials. La dirigirà Klaus Mäkelä, una batuta jove que causa sensació. I quin programa... “Una vida d’heroi”, de Richard Strauss, i “Idil·li de Siegfried”, de Richard Wagner... Moments gloriosos acompanyats d’una altra partitura contemporània, “Subito con forza”, de 2020, de la sud-coreana Unsuk Chin.

Estrenem any al Palau amb un concert dels que ens agraden, per allò que s’hi sumen bon programa i bons intèrprets. La Ph...
13/01/2025

Estrenem any al Palau amb un concert dels que ens agraden, per allò que s’hi sumen bon programa i bons intèrprets. La Philharmonia és una històrica formació londinenca, creada com a orquestra d’estudi (té el récord absolut d’enregistraments), però per a fortuna de l’afició fa molt que actua en directe per tot el món. No és la primera visita que fa al Palau, sovint en aquestes dates, i sempre l’hem gaudit molt.

El programa, esplèndid. Comencem amb una obra contemporània recent, “Strum”, de la compositora nord-americana Jessie Montgomery, un dels millors exemples de la “clàssica” actual americana.

De segon plat, el concert per a violí d’Erich Wolfgang Korngold. Una obra clau de l’autor, que va tornar al simfonisme, després d’uns anys d’escriure memorables bandes sonores al Hollywood on s’havia refugit arran de la persecució n**i. La partitura inclou alguna melodia cinematogràfica, però no és un simple remix, sinó un desenvolupament simfònic dels temes. Fresc i teatral, això sí. Al violí solista hi haurà María Dueñas.

I de cloenda, s’interpretarà la suite del ballet “Romeu i Julieta”, de Serguéi Prokófiev.Va ser el seu primer encàrrec oficial quan va tornar a la Unió Soviètica cap a 1935. Arran de les dificultats per estrenar el ballet, Prokófiev en va elaborar dues suites per a sales de concerts. Fins i tot una tercera, anys després. Avui escoltarem una selecció de les tres, elegida per la directora Marin Alsop, que avui és al faristol, en tant que directora convidada principal de la Philharmonia.

Al Liceu, acomiadant l’any amb un títol que no deixa de ser propi d’aquestes dates: “Die Fledermaus”, la popularíssima o...
18/12/2024

Al Liceu, acomiadant l’any amb un títol que no deixa de ser propi d’aquestes dates: “Die Fledermaus”, la popularíssima opereta de Johann Strauss segon, o Johann Strauss fill. És una de les operetes vieneses (1874) més conegudes que hi ha. Però sisplau no la concepteu com a obra de segona per ser opereta, ja que el gènere ha regalat títols gloriosos, quilòmetres per endavant de coses que en diem “òperes”.

“El ratpenat” és una comèdia d’embolics amorosos monumental, que recorda trames similars de Mozart. Tots som víctimes dels nostres desigs més terrenals, inclòs l'afany de revenja, i n’hem de pagar algun preu, però quan cauen les màsqueres els malentesos poden perdonar-se i tot acaba bé. La història és pròpia d’aquestes dates, perquè passa al voltant d’una festa de cap d’any...

Un al·licient afegit a aquesta visita al Liceu, és que fa 40 anys i poc de l’última representació de “Die Fledermaus” entre les seves parets, a la qual vam ser-hi, abans de la majoria d’edat.

La funció d’avui, única i en versió concert, va a càrrec del director Marc Minkowski i de la seva formació Les Musiciens du Louvre. Els solistes són Huw Montague Rendall, Iulia Marian Dan, MIchael Kraus, Annelia Sophie Müller, Robert Lewis, Sandrine Buendia, Leon Kosavic, Kresimir Spicer, Aline Wunderlin i Manfred Schwaiger.

Aquesta vetllada, al Palau, complint el deure, autoimposat però gustós, de ser-hi quan els auditoris i sales de concerts...
14/12/2024

Aquesta vetllada, al Palau, complint el deure, autoimposat però gustós, de ser-hi quan els auditoris i sales de concerts programen música d’autors catalans. Que sigui de tant en tant, exhibint certa estupidesa, és encara un al·licient més. Més reivindicatiu que festiu.

Avui és el torn de Joan Lamote de Grignon, compositor i director d’orquestra d’arrels familiars tortosines, de qui s’interpretarà l’oratori “La nit de Nadal”. És una obra escrita entre 1899 i 1902, potser la seva més emblemàtica. Una de les seves parts, dedicada al seu fill Ricard, també músic, va “volar sola” i va adquirir una gran popularitat. La partitura cita diverses cançons populars catalanes, emmarcades en un context molt wagnerià.

Prèviament escoltarem “Puigsoliu”, de Joaquim Serra. Escrita el 1957, és un gram moment de música per a cobla. Avui s’interpreta amb l’orquestració de Salvador Brotons, el director que tindrem al faristol durant la vetlla. I acabarem amb una selecció de nadales catalanes, que correspon a l’anunciat concert participatiu.

Brotons dirigirà un bigarrat combinat de forces musicals: l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orfeó Català, el seu cor infantil, la soprano Elionor Martínez i el baríton Ferran Albrich.

20/11/2024

Aquest dimecres hem tornat a fer el programa quinzenal Un Matí a l'Òpera, al magazín matinal de Rtv El Vendrell. Hem donat resposta als deures que ens posen els oients, un dels formats de la secció que més ens agraden. La cosa ha estat ben variada.

Hem començat parlant de l’escàndol de l’espectacle “Sancta”, inspirat d’aquella manera en l’òpera “Sancta Susanna”, de Paul Hindemith. Hem continuat contant la història de “Hail to the chief”, l’himne personal del president dels Estats Units, més que curiosa. I a més de recodar un nou moment emocionant del Liceu dels darrers anys, hem parlat del compositor danès oblidat Rued Langgaard, escoltant el final de la seva primera simfonia, que podeu escoltar en el vídeo adjunt.

Si us ve de gust escoltar-ho, aquí teniu el podcast: https://radio.rtvelvendrell.cat/programs/lacalaixera/rtvelvendrell_podcast_13895

Avui hem fet el programa quinzenal Un Matí a l'Òpera , a la sintonia matinal de Rtv El Vendrell. Volíem parlar d’alguna ...
06/11/2024

Avui hem fet el programa quinzenal Un Matí a l'Òpera , a la sintonia matinal de Rtv El Vendrell. Volíem parlar d’alguna forma del que ha passat a València, i no era fàcil des d’un punt de vista musical. Hem optat per escoltar alguns grans compositors valencians (a la imatge, Vicent Martín i Soler), de vegades poc coneguts o amb només una part de la seva obra coneguda. Valia la pena, perquè tothom coneix la importància interpretativa de València, sobretot pel fenomen de les bandes, tot i que també en el terrey “professional”. Però el vessant creatiu passa més inadvertit.

No ha estat cap homenatge a víctimes i afectats per la DANA, perquè hauria estat molt pretenciós. Però ens ha permés parlar de València amb un cert to positiu. Si voleu escoltar-ho: https://enacast.com/rtvelvendrell/programs/lacalaixera/rtvelvendrell_podcast_13841

No teníem clar que avui poguessim arribar al Palau, pero al final aquí estem. La vetllada té un programa de petites delí...
04/11/2024

No teníem clar que avui poguessim arribar al Palau, pero al final aquí estem. La vetllada té un programa de petites delícies musicals, escassament interpretades. A la primera part, el concert per a piano en fa major, de George Gershwin. I a la segona, “Feste romane” i “Pini di Roma”, dues de les parts d’una trilogia romana del segle XX d’Ottorino Respighi.

Ho serveixen l’Orquestra Filharmònica de Luxemburg, el pianista Denis Kozhukhin i el director Gustavo Gimeno. Per cert, el concert forma part de la gira de comiat de Gimeno amb aquesta formació, ja que ha fitxat pel Teatro Real de Madrid.

Al monestir de Sant Cugat, al concert de cloenda del centenari del naixement de la soprano Victòria dels Àngels, organit...
02/11/2024

Al monestir de Sant Cugat, al concert de cloenda del centenari del naixement de la soprano Victòria dels Àngels, organitzat per la fundació que porta el seu nom. L’esdeveniment toca moltes tecles. La primera, que és també un homenatge al compositor francés Gabriel Fauré, que dilluns farà 100 anys que va morir: se n’interpretarà el seu Réquiem, una partitura clau del repertori de la cantant.

Mozart sempre va bé i aquest vespre n’escoltarem peces també destacades en els enregistraments de Dels Àngels, com el Laudate Dominum i l’Ave Verum Corpus. Encara un altre argument: l’estrena absoluta de l’Ave Maria de Joan Morera, nebot d’Enric Morera. I una potser més tècnica: el nou orgue del monestir sonarà conjuntament per primer cop amb orquestra i veus.

El còctel és ben divers, però molt interessant.

Ho interpreten l’Orquestra Victòria dels Àngels i Noctes Cor de Cambra, amb les veus solistes de la soprano Irene Mas Salom i el baríton Josep-Ramon Olivé. Tots plegats, sota la batuta de Pedro Pardo.

Si us fa el pes, demà diumenge, a les 19 hores, en podeu gaudir a l’església de Santa Anna de Barcelona. Un concert i l’altre són, a més, actes solidaris.

Dimarts al vespre vam gaudir d’un gran concert al Palau. La tercera simfonia de Bruckner que vam escoltar va ser molt bo...
31/10/2024

Dimarts al vespre vam gaudir d’un gran concert al Palau. La tercera simfonia de Bruckner que vam escoltar va ser molt bona, però els Rückert lieder de Mahler van ser interpretats amb un recolliment excepcional, tot creant un moment que va arrancar llàgrimes d’alguns assistents. Qui ens havia de dir que, mentre nosaltres gaudíem tant, quilòmetres al sud hi havia desenes de persones ofegant-se. Les primeres notícies les escoltàvem de tornada cap a casa. L’endemà al matí va ser pitjor. Terrible.

Que escoltar-ho de nou aquesta partitura ens conforti mínimament davant la tragèdia.

https://youtu.be/Tr5YFE1wgUc?si=uuCsN-dg35DbDveL

Vetllada romàntica avui al Palau. Romàntica de Romanticisme, i del que ja es tardà, que és el repertori que més ens agra...
29/10/2024

Vetllada romàntica avui al Palau. Romàntica de Romanticisme, i del que ja es tardà, que és el repertori que més ens agrada. Bruckner i Mahler, en el mateix programa, és un combinat potent, malgat que no s’interpretin les obres més conegudes de tots dos. Això mateix, però, és un al·licient afegit.

A la primera part, escoltarem els Rückert-Lieder de Mahler, una col·lecció de cinc cançons basades en textos del poeta Friedrich Rückert, acabades el 1902. Unes peces que comencen de forma deliciosa, avancen de forma lluminosa i acaben de forma autobiogràfica i transcendent.

A la segona part, ens posen a taula la tercera simfonia de Bruckner, també coneguda com a Simfonia Wagner, per estar-hi dedicada en circumstàncies molt jocoses. És una de les primeres simfonies (1877) mal acollides en la seva estrena per la incomprensió de públic i crítica. En aquest cas, Bruckner en va arribar a fer sis versions diferents, d’acord amb la seva pràctica de revisar les seves obres. Avui, però, escoltarem la versió original (un altre punt a favor de la vetllada), que, dit finament, no queda superada per les modificacions posteriors.

Serveix aquest programa la formació Anima Eterna Brugge, un projecte bastant singular i d’intenció historicista. Al faristol, el director Pablo Heras-Casado, ganxo amb què el Palau ven el concert. La solista dels lieder de Mahler és la mezzosoprano Sarah Connolly, que brilla en el gènere.

Celebrant el Dia Mundial de l’Òpera, com tants altres aficionats, cadascú amb els seus gusts, cabòries i experiències. A...
25/10/2024

Celebrant el Dia Mundial de l’Òpera, com tants altres aficionats, cadascú amb els seus gusts, cabòries i experiències. Aquí som wagnerians i hem triat recordar un gran moment viscut al Liceu: el gran final del “Capvespre dels déus”, del febrer-març de 2016. D’interpretació esplèndida, inclosa l’escenografia: una producció amb coses discutibles acabava d’una forma en què fins i tot la caiguda del teló era rodona. El vídeo no fa justícia a l’entusiasme del públic. D’aquelles vetllades que se’n pot dir “Jo hi era”.

Fragment del II Acte de 'Götterdämmerung' ('El capvespre dels déus') de Wagner a l'estrena al Liceu el 28 de febrer de 2016.DIRECCIÓ MUSICALJosep PonsDIRECCI...

Dirección

Calafell

Notificaciones

Sé el primero en enterarse y déjanos enviarle un correo electrónico cuando Un Matí a l'Òpera publique noticias y promociones. Su dirección de correo electrónico no se utilizará para ningún otro fin, y puede darse de baja en cualquier momento.

Contato La Empresa

Enviar un mensaje a Un Matí a l'Òpera:

Videos

Compartir