Alliberament de gatets juvenils.
La Fundació Oceanogràfic juntament amb l'Equip de Guardacostes del Parc Natural, van alliberar el novembre passat 20 exemplars de gatets (Scyliorhinus canicula) en els fons marins de l’Illa de Benidorm, que fa uns mesos van ser declarada com a Zona d'Importància per a Taurons i Ratjades (ISRA).
Els exemplars alliberats ara, han sigut criats per la Fundació Oceanogràfic en les seues instal·lacions i s'emmarca dins del projecte “Recuperació d'ous dels elasmobranquis obtinguts de descartes de peixos i el seu ús en investigació i conservació de les espècies amenaçades”.
Imatges cedides per la Fundació Oceanogràfic.
Bones Festes i Feliç Any Nou!!!
_______________________________________________________________________
Puesta en libertad de jóvenes pintarrojas.
La Fundación Oceanogràfic junto con el Equipo de Guardacostas del Parque Natural, liberaron el noviembre pasado 20 ejemplares de pintarrojas (Scyliorhinus canicula) en los fondos marinos de l’Illa de Benidorm, que hace unos meses fue declarada como Zona de Importancia para Tiburones y Rayas (ISRA).
Los ejemplares liberados ahora, han sido criados por la Fundación Oceanogràfic en sus instalaciones y se enmarca dentro del proyecto “Recuperación de huevos de los elasmobranquios obtenidos de descartas de peces y su uso en investigación y conservación de las especies amenazadas”.
Imágenes cedidas por la Fundación Oceanogràfic.
Felices Fiestas i Feliz Año Nuevo!!!
A principis del mes de juny va iniciar els seus treballs en el Paisatge Protegit del Puigcampana i el Ponotx el nou Equip de Conservació i Manteniment de la Unitat de Gestió Ifac-Serra Gelada. Des d'este moment han sigut nombroses les tasques que estan sent desenrotllades per este equip, principalment treballs de millora de les sendes oficials d'este paisatge protegit, prestant especial atenció al tancament de les nombroses sendes secundàries creades per visitants poc respectuosos amb el medi.
Salutacions.
_______________________________________________________________________
A principios del mes de junio inició sus trabajos en el Paisaje Protegido del Puigcampana y el Ponotx el nuevo Equipo de Conservación y Mantenimiento de la Unidad de Gestión Ifac-Serra Gelada. Desde este momento han sido numerosas las tareas que están siendo desenrolladas por este equipo, principalmente trabajos de mejora de las sendas oficiales de este paisaje protegido, prestando especial atención al cierre de las numerosas sendas secundarias creadas por visitantes poco respetuosos al el medio.
Saludos.
A la fi de març passat, després d'extraure una xarxa perduda pels pescadors a l'Illa de Benidorm, el personal de l'Equip de Guardacostes es van adonar que entre les restes hi havia un cavallet marí mediterrani (Hippocampus guttulatus) embolicat en elles. Ara després de la seua estada en l'Oceanogràfic i verificar el seu estat de salut, hem procedit al seu alliberament al fons marí d'on procedia.
_______________________________________________________________________
A finales de marzo pasado, después de extraer una red perdida por los pescadores en la Isla de Benidorm, el personal del Equipo de Guardacostas se dieron cuenta de que entre los restos había un caballito de mar mediterráneo (Hippocampus guttulatus) envuelto en ellas. Ahora después de su estancia en el Oceanogràfic y verificar su estado de salud, hemos procedido a su liberación al fondo marino de donde procedía.
Des de 2009 en què es va localitzar el primer niu de corb marí emplomallat al parc natural, ja es van anellar els tres polls amb anelles de PVC procedents del CRF de la Granja del Saler. Des de llavors i fins a l'actualitat s'han anellat un total de 35 polls de corb marí, la majoria en les últimes cuatre temporades de cria, en col·laboració amb el personal del CRF de la Santa Faç (Servici de Vida Silvestre) i amb l'aportació d'anelles de PVC per part de la Universitat de Girona emmarcat dins del projecte DESMARES.
Salutacions.
_______________________________________________________________________
Desde 2009 en que se localizó el primer nido de cormorán moñudo en el parque natural, ya se anillaron los tres pollos con anillas de PVC procedentes del CRF de la granja del Saler. Desde entonces y hasta la actualidad se han anillado un total de 35 pollos de cormorán; la mayoría en las últimas tres temporadas de cría, en colaboración con el personal del CRF de la Santa Faz (Servicio de Vida Silvestre) y con la aportación de anillas de PVC por parte de la Universitat de Girona enmarcado dentro del proyecto DESMARES.
Saludos.
Vídeo en anglés. Inici de l'època de cria del gavinot argentat mediterrani a l'illa de Benidorm. A la fi de març les gavines ja han realitzat les seues postes. Si les molestem és possible que intenten defendre a les seues cries. I possiblement realitzen vols rasants per a espantar-nos. Per a informar els visitants de com actuar el Parc Natural col·loca cartelleria específica durant la seua època de nidificació.
Video en inglés. Inicio de la época de cría de la gaviota patiamarilla en la isla de Benidorm. A finales de marzo las gaviotas ya han realizado sus puestas. Si las molestamos es posible que intenten defender a sus crías. Y posiblemente realicen vuelos rasantes para asustarnos. Para informar a los visitantes de como actuar el Parque Natural coloca cartelería específica durante su época de nidificación.
El Parc Natural de la Serra Gelada i el seu entorn litoral col·labora amb el programa internacional JPI-Oceans Underwater Noise dins del projecte SONORA coordinat per la Universitat d'Alacant. L'objectiu del programa és l'obtenció de mapes acústics a través de mesures i models numèrics concordes a la Directiva Marc de l'Aigua, amb la intenció de conéixer l'efecte del soroll en el medi marí sobre el comportament del poblament de peixos.
_______________________________________________________________________
El Parque Natural de la Serra Gelada y su entorno litoral colabora con el programa internacional JPI-Oceans Underwater Noise dentro del proyecto SONORA coordinado por la Universidad de Alicante. El objetivo del programa es la obtención de mapas acústicos a través de medidas y modelos numéricos acordes a la Directiva Marco del Agua, con la intención de conocer el efecto del ruido en el medio marino sobre el comportamiento del poblamiento de peces.
A La Comunitat Valenciana hi ha registrades nombroses espècies de flora i fauna exòtiques. Els impactes que produïxen algunes d'estes espècies són múltiples i van des de l'afecció a espècies natives a la transformació d'ecosistemes, arribant fins i tot a incidir negativament en l'economia o la salut pública.
Una d'elles és el cactus Cylindropuntia rosea que posseïx una alta capacitat de dispersió, la qual cosa fa que intente de colonitzar les dunes de la Serra Gelada o com en este cas l'illa de Benidorm; gràcies als seus propàguls que proveïts d'esmolades espines, es claven en el cos de les gavines que habiten estos enclavaments.
És fonamental detectar i eliminar en el menor temps possible, estos nous exemplars perquè creixen ràpidament i poden arribar a ocupar grans extensions en poc temps. D'aquí ve que el personal del Parc Natural té entre les seues prioritats la localització precoç de l'espècie, per a la seua ràpida eliminació en abocadors autoritzats.
#pnserragelada
#gvamediambient
#gvaparcsnaturals
__________________________________________________________________
En La Comunidad Valenciana hay registradas numerosas especies de flora y fauna exóticas. Los impactos que producen algunas de estas especies son múltiples y van desde la afección a especies nativas a la transformación de ecosistemas, llegando incluso a incidir negativamente en la economía o la salud pública.
Una de ellas es el cactus *Cylindropuntia *rosea que posee una alta capacidad de dispersión, lo cual hace que intento de colonizar las dunas de la Sierra Helada o como en este caso la isla de Benidorm; gracias a sus propágulos que proveídos de afiladas espinas, se clavan en el cuerpo de las gaviotas que habitan estos enclaves.
Es fundamental detectar y eliminar en el menor tiempo posible, estos nuevos ejemplares porque crecen rápidamente y pueden llegar a ocupar grandes extensiones en poco tiempo. De aquí viene que el personal del Parque Natural tiene entre s
Les xarxes de pesca perdudes o abandonades són un perill per a la biodiversitat marina i per a la navegació. Per tant és prioritari retirar-les al més prompte possible.
__________________________________________________________________
Las redes de pesca perdidas o abandonadas son un peligro para la biodiversidad marina y para la navegación. Por tanto es prioritario retirarlas lo antes posible.
Tambè disposem d'un vídeo de la floració de l'alguer (Posidonia oceanica), que us ensenyem a continuació.
_______________________________________________________________________
También disponemos de un video de la floración de la Posidonia oceanica, que os enseñamos a continuación.
A finals del mes passat es va celebrar l'activitat planificada "Els Últims Pescadors de Benidorm" i ací teniu algunes imatges d'ella. Esta activitat vol rendir un xicotet homenatge a tots els pescadors d'arts menors que continuen desenvolupant la seua faena d'una manera artesanal i com sempre s'ha fet.
_______________________________________________________________________
A finales del mes pasado se celebró la actividad planificada "Los Últimos Pescadores de Benidorm" y aquí tenéis algunas imágenes de ella. Esta actividad quiere rendir un pequeño homenaje a todos los pescadores de artes menores que continúan desarrollando su trabajo de una manera artesanal y como siempre se ha hecho.
Dins d'un projecte de monitorització i restauració d'hàbitats, hem dut a terme una acció de retirada d'arts de pesca perduts o abandonats en la Zona d'Especial Protecció de l'Illot de Benidorm, en el Parc Natural de la Serra Gelada i el seu entorn litoral.
L'equip de tècnics i investigadors està treballant en la detecció i prospecció de zones amb presència de residus marins que suposen una amenaça potencial per a la biodiversitat, per a gestionar posteriorment la seua retirada.
L'acció va ser possible gràcies a la col·laboració entre la DG de Medi natural de la Conselleria de Medi Ambient, Fundació Oceanográfic, FEDAS Comunitat Valenciana i Trasub La Vila.
_______________________________________________________________________
Dentro de un proyecto de monitorización y restauración de hábitats, hemos llevado a cabo una acción de retirada de artes de pesca perdidos o abandonados en la Zona de Especial Protección del Islote de Benidorm, en el Parque Natural de la Serra Gelada y su entorno litoral.
El equipo de técnicos e investigadores está trabajando en la detección y prospección de zonas con presencia de estos elementos y otros residuos marinos que suponen una amenaza potencial para la biodiversidad, para gestionar posteriormente su retirada.
La acción fue posible gracias a la colaboración entre la DG de Medio Natural de la Consellería de Medio Ambiente, Fundación Oceanográfic, FEDAS Comunidad Valenciana y Trasub La Vila.
Bon dia ahir una veïna de l'Albir va portar a l'oficina del parc natural un eriçó comú (Erinaceus europaeus) que havia aparegut al seu jardí i els seus gossos havien acorralat. Després de revisar el seu estat de salut i seguint les recomanacions del Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de la Santa Faç, en comprovar que estava en bon estat físic, el vam retornar al medi natural.
Aprofitem per a recordar algunes recomanacions de com procedir quan trobem algun animal silvestre, ja siga ferit o aparentment sa:
- Si pensem que es tracta d'una cria, com a norma general, és preferible deixar-les en el camp, sense tocar-les, els seus progenitors s'ocupen d'elles.
- Si decidim capturar-la, sempre convé protegir-se les mans en capturar o manipular un animal, per exemple, mitjançant guants o draps.
- En el cas d'un ocell silvestre, especialment els rapinyaires, cigonyes, etc., és important tractar de cobrir l'ocell amb una manta o tovallola per a tapar-li la vista i recollir-lo des de l'esquena subjectant primer les arpes i, en el cas de garses, cigonyes i voltors, el cap.
- Mantindre a l'animal en una caixa de cartó, a les fosques i allunyat de les persones, i alertar al més prompte possible al centre de recuperació de fauna (els telèfons està a baix), policia local o al SEPRONA. Cal evitar la seua manipulació per a no empitjorar lesions traumàtiques o l'estat de salut a causa de l'estrés. Fins a la seua arribada al centre de recuperació un ocell ferit no ha de menjar o beure, perquè podria regurgitar i aspirar trossos de menjar durant el trasllat.
- CRF Santa Faz (Alacant): 965 93 80 85
- CRF La Granja (El Saler, Valencia): 963 86 80 25
- CRF Forn del Vidre (Castelló): 977 26 13 97
Salutacions.
Equip d’Educació Ambiental del
PN de la Serra Gelada i el seu entorn litoral
i PP del Puigcampana-Ponotx
_____________________________________________________________________
Buenos días ayer una vecina de l'Albir llevó a la oficina del parque na