03/09/2024
Nyt on tuhti suositus. Jussi K. Niemelä on Konstantin Tuonihovin haastateltavana Mykeelissä, eli Rihmastosignaali / Mycelium Signal Podcastissa.
Uusin jakso käsittelee laajasti kulttuuria ja politiikkaa, m***a vilahteleepa siellä sellaisiakin termejä kuin paariarefleksi, tartuntamagia, resilienssi, tiedottomuusverkko ja anti-hauraus.
Jakson parasta antia edustaa miesten johdanto. Jakson aiheet sidotaan hienosti Friedrich Nietzschen tunnettuun ajatukseen Jumalan tappamisesta ja sen synnyttämästä arvotyhjiöstä.
Aiheesta on toki puhuttu paljon, m***a näin oivaltavasti ja syvällisesti sitä ei mielestäni useinkaan osata esittää. Israelilainen tietokirjailija Yuval Noah Harari kutsui kirjassaan "Homo Deus" kristinuskon korvannutta humanismia sattuvasti "ihmisen palvonnaksi". Jumala oli kuollut, joten kaiken keskipisteenä oli nyt ihminen. Länsimaisesta valistuksesta alkunsa saanut humanismi ei ole itseisarvo missään muualla kuin länsimaissa. Kollektiivisemmat yhteiskunnat, kuten Kiina ja Venäjä eivät ole sen marinoimia, joten miten ihmisen jumalan asemaan nostaneet länsimaat voivat mitenkään ymmärtää totaalisesti erilaisen ihmiskuvan omaksuneita kansakuntia ilman mitään oikeasti pyhää, mitä ihmisarvo tai ihmisoikeudet eivät missään tapauksessa ole, vaikka niin monesti väitetään. Ne ovat toki hyviä ja kannatettavia asioita, m***a pyhiä ne eivät ole.
Nykyaika ja -ihminen saavat sangollisen likavettä niskaansa myös somekäyttäytymisen ja räyhäämisen vuoksi. Nykyajan sensitiivisyyttä, tasapäistämistä ja valtarakenteita käsitellään äärimmäisen osuvasti espanjalaisen filosofi ja esseisti José Ortega y Gasset'n ajatusten kautta. Ortega y Gasset'n tunnetuin teos, “La rebelión de las masas” (Massojen kapina), käsittelee massojen nousua modernissa yhteiskunnassa. Ortega y Gasset kritisoi massojen ("keskivertoihmisten") passiivisuutta ja tapaa, jolla ne tasapäistävät (tarvittaessa vaikka giljotiinilla) yksilön ja estävät luovan ja älyllisen eliitin johtajuuden ja kukoistuksen. Ortega y Gasset varoitti, että tämä kehitys johtaisi yhteiskunnan rappioon, koska massat eivät kykene johtamaan itseään (esimerksi Venäjän vallankumous) eivätkä ymmärrä todellisuuden monimutkaisuutta (joka monimutkaistuu koko ajan kiihtyvällä tahdilla). Hän esitti myös, että modernin ihmisen perusongelma on juurettomuus ja elämän Tarkoituksen, Merkityksen tai "Suuren Työn" puute. Tämä johtuu teknologisen kehityksen ja modernisaation aiheuttamasta maailmankuvan muutoksesta (jota Hararikin paljon käsittelee), joka on vienyt ihmisiltä perinteiset uskomukset ja arvot. Herrat ruotivat jaksossa tätä kaikkea "itsekkään nuorenherran" käsitteen kautta ja onnistuvat siinä niputtamaan myös yleisen "oppositioasenteen", oikofobian ja muun anarkomarkoilun osaksi Ortega y Gasset'n ja Nietzschen ennustelemia kehityskulkuja.
Kantaa otetaan myös Euroopan nykytilanteeseen, eikä tulevaisuus näytä kovin valoisalta. Kirjailija Douglas Murray kirjoitti "The Strange Death Of Europe"-kirjassaan laajasti Euroopan nykyisestä demografisesta muutoksesta ja samoja aiheita käsitellään tämän jakson loppupuolella.
Jaksosta julkaistaan vielä toinen osa. Sitä odotellessa, ota hyvä ihminen tämä jakso haltuun!
Nietzsche sanoi, että Jumala on kuollut, että me tapoimme hänet. Mitä Nietzsche tarkoitti, ja mitä Jumalan kuolemasta on seurannut?Tässä jaksossa laitamme k...