جمعی از دختران بازمانده از مکتب و تحصیل با ارسال این ویدیوی اعتراضی به روزنامه راه مدنیت از «ادامه تبعیض سیستماتیک گروه حاکم علیه زنان افغانستان» سخن میگویند...
✅«روایت دخترانه»✅ صفحهای ویژه برای بازتاب خواستها، مقالات، ویدیوها و روایتهای اعتراضی زنان و دختران افغانستان است. مطالب ارسالی شما با حفظ هویت شما و بدون سانسور نشر میشود...👇
کارزاری در حمایت از کتاب
«علیه کتابسوزان»؛ عنوان یک کارزار وسیع فرهنگی است که در این اواخر شمار زیادی از نویسندگان و فرهنگیان به این کمپین پیوستهاند.
حمیرا قادری؛ نویسنده سرشناس اهل افغانستان در گفتگو با راه مدنیت میگوید که این کارزار در واقع اعتراضی است علیه گروه طالبان که به هدف حذف و سانسور، اقدام به جلوگیری از فروش کتاب و همینطور جمعآوری کتابهای زیادی از دانشگاهها کردهاند تا در دسترس مردم و کتابخوانان قرار نگیرد.
ادامه در ویدیو:
کوچ اجباری مردم دولتیار ولایت غور
در ویدیویی که به دسترس راه مدنیت قرار گرفته است، افراد گروه ط.ا.ل.ب.ان، مردم ولسوالی دولتیار در ولایت غور را وادار میکنند که خانههایشان را ترک کنند.
چندی پیش مسوولان گروه ط.ال.ب.ا.ن در ولایت غور به تاریخ نهم سنبله سال جاری فیصله کردهاند که ۶۰۰خانواده مردم تیمنی در ولسوالی دولتیار از خانه، قریه و زمین خود کوچ کنند و این منطقه به همپیمانان و طرفداران این گروه داده شود. این منطقه ساحات وسیعی را در برمیگیرد که شامل هزاران جریب زمین آبی و للمی و کوه و درخت است.
گفتنی است که مردم تیمنی باشندگان بومی این منطقه هستند و تکتهای مالیهدهی که اولین سند مالکیت زمین در افغانستان شمرده میشود در دست دارند. قسمتهای از این زمین میان مردم تیمنی و مردم خانزاده یا سردار از صدسال به این طرف تحت دعوی بوده است. مردم تیمنی ذیالیدی قدیم و جدید این منطقه را در اختیار دارند. در فیصله اخیر قریههایی هم از مردم تیمنی گرفته شده که اصلا هیچ وقت مورد دعوی نبوده است.
از سوی دیگر، اسناد تاریخی و مدارک دولتی همه نشان میدهند که تیمنیها بیشتر از صد سال قبل در این منطقه زندگی میکردند و این ساحه زمین و ملک و سرزمین آباییشان بوده است.
بر اساس گزارشهای موجود، دعوی زمین میان مردم
تخریب چوک پل سوخته یا "ش.ه.ی.د مزاری"
راه مدنیت: شهرداری گروه ط.ال.ب.ا.ن در کابل، اقدام به تخریب این چوک کرده که در آن تندیسی به یادبود از عبدالعلی مزاری رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان بنا شده است.
در ویدیویی که در شبکههای اجتماعی دستبهدست میشود افراد شهرداری حکومت سرپرست گروه ط.ا.ل.ب.ان در حال تخریب این بنا دیده میشوند.
چوک پل سوخته در دوران جمهوریت، برای یادبود از عبدالعلی مزاری به نام وی عنوان شد. در برنامه افتتاح آن نیز برخی از مقامات دولتی اشتراک کرده بودند.
هرچند گروه ط.ال.ب.ان تا کنون در این مورد اظهار نظری نکردهاند اما این اقدام، واکنشهای زیادی را در شبکههای اجتماعی برانگیخته است.
عبدالعلی مزاری رهبر حزب اسلامی افغانستان، در دوره اول حکومت گروه ط.ال.ب.ا.ن در کابل، با جمعی از سران این حزب به دست این گروه کشته شدند.
او در میان مردم هزاره و شیعه افغانستان، طرفداران و دوستداران بسیاری دارد.
افراد گروه ط.ا.ل.ب.ان پیش از این نیز تندیس دیگر از عبدالعلی مزاری را در بامیان تخریب کردهاند. اما آنها در اقداماتی، از ساخت نمادهای مذهبی بیرون از افغانستان؛ مثل مسجدالاقصی در برخی چهارراهها استفاده کردهاند.
صدای اعتراض در نشست آلبانیا:
حمایت از ط.ال.ب.ان را متوقف کنید
🔸راه مدنیت: نشستی امروز چهارشنبه ۲۱ سنبله/ ۱۱سپتامبر در کشور آلبانیا برگزار شد که در آن بیش از صد زن اهل افغانستان از سرتاسر کشورهای جهان شرکت کردهاند.
🔸به گفته دستاندرکاران این نشست، این برنامه در طی سهروز با تشکیل کارگروههایی از زنان، جهت ارایه راههای حلی برای برونرفت از معضلات پیشروی زنان در افغانستان با همفکری خود زنان پیش خواهد رفت.
🔸اما در ویدیوی رسیده به راه مدنیت از جریان این نشست، نشان میدهد که گروهی از زنان معترض شرکتکننده با سر دادن شعارهایی، خواهان قطع حمایتها از گروه طالبان هستند.
🔸ترنم سیدی یکی از این زنان معترض به راه مدنیت گفت: حضور زنان معترض در این نشست پر رنگ است و فرصت دادخواهی نیز برای آنان داده شد.
🔸با این حال، این پرسش اساسی همچنان مطرح میشود که با توجه به وضعیت بحرانی و ضد بشری در افغانستان، این نشستها تا چه حد میتواند کمککننده باشد درحالی که از سوی دیگر، همچنان حمایتهای مالی و سیاسی از گروه حاکم ادامه دارد و برای پاگیری یک دولت و نظام مردمی و برآمده از آرای واقعی مردم، کار و حمایتی صورت نمیگیرد که در آن حقوق همهٔ اقشار جامعه بهصورت برابر رعایت گردد؛ پارادوکسی که همچ
#از_کوچه_رندان
رضا محمدی
جهان گلدان یعنی ...
#شعر #هنر #ادبیات #زبان #فرهنگ
زنان معترض: 'صدای زن عورت نیست'
راه مدنیت: شمار زیادی از #زنان افغانستانی در داخل و خارج #افغانستان با نشر ویدیوهایی و با راهاندازی هشتگ "صدای زن عورت نیست" به قانون امر به معروف و نهی از منکر ط.ا.ل.ب.ان واکنش نشان دادهاند.آنان با خواندن ترانه، سرود، شعر و آهنگ به این قانون ضد زن اعتراض نمودهاند. در بخشی از این قانون، صدای زن عورت خوانده شده است و همین گونه مواردی دیگر که به گفته آگاهان امور در تضاد کامل با ارزشها و کرامت انسانی است.
ویدا ساغری؛ یکی از زنان فعال نیز با نشر ویدیوی زیر به این جنبش اعتراضی پیوسته است:
#روزنامه_راه_مدنیت
یک راننده:
"افراد مسلح ط.الب.ان چشم مرا ک.و.ر کردند"
ویدیویی در شبکههای اجتماعی نشر شده که ظاهرا در آن یک راننده از دست موظفین چکپاینت گروه ط.ا.ل.ب.ان شکایت دارد.
او میگوید که چشم مرا ک.و.ر کردند. من چه مشکل داشتم؟ چرا با من این کار را کردند؟
یکی از کاربران که به نظر میرسد از نزدیک با وی صحبت کرده، نوشته: وقتی راننده از تلاشیهای متعدد و رشوتستانی آنان صحبت کرده، طا.لب موظف چشم وی را ک.و.ر کرده است. به گفته این کاربر، این رویداد در منطقه دوشی انجام شده است.
با این وجود که صحت این ادعا را به طور کامل نمیتوان تایید کرد، اما با توجه به سابقه زیاد برخوردهای خشونتآمیز افراد گروه حاکم با مردم عادی، چنین برخوردی از سوی افراد مسلح ط.ال.ا.ن محتمل است.
کاربری دیگر نوشته است: "حالا هم اگر کسی برود و بپرسد که چرا این کار را انجام دادهاید، به چشم دیگر او هم آسیب میرسانند. اینجاست که میفهمی اصلا قانونی در این مملکت نیست، چون یک فرد عادی طا.ل با.ن، هم پولیس است و هم قاضی و قانون مافوقی نیز وجود ندارد."
در این ویدیو که مورد انتقاد شمار زیادی از کاربران شبکههای اجتماعی قرار گرفته، یکی از موظفین امارت اسلامی، مردم را در پارکها و محلهای عمومی بازجویی شخصی میکند. وی خطاب به یکی از آنها میگوید: "چطور مثل بچههای فلم وری میگردی، چه میکنی اینجه شیشتهای، از کجا استی" و همینطور سوالات خیلی شخصی دیگر که اکثرا از آن به عنوان تعرض و دخالت در حریم شخصی مردم یاد کردهاند...
#روزنامه_راه_مدنیت
گروهی از زنان مبارز:
راه حل معضل افغانستان تشکیل یک حکومت دموکراتیک مردمی و غیرمتمرکز است
در آستانه ۱۵آگوست؛ سومین سالروز واگذاری افغانستان به گروه ط.ال.بان، اعتراضهای مختلف از سوی گروهها و جنبشهای مدنی بهخصوص زنان همچنان به اشکال مختلف ادامه دارد. یکی از گروههای زنان مبارز؛ جنبش تحول تاریخ زنان افغانستان با نشر ویدیویی از جامعه جهانی خواستار یک حکومت عبوری مردمی دموکراتیک و غیر متمرکز شده است ...
#روزنامه_راه_مدنیت
کودکان؛ بیشترین قربانیان ناشی از سیلاب
آمارهای تاییدشده ابتدایی نشان میدهد که بیش از 60تن بر اثر جاریشدن سیلابهای شدید در ولایت #بغلان جان باخته و بیشتر از 100نفر هم زخمی شدهاند.
گفتنی است که اکثر قربانیان سیلاب در ولایت بغلان کودکاناند.
بر بنیاد گزارشهای رسانهها، روز جمعه 21ثور بر اثر بارانهای سنگین، سیلابها و آبگرفتگیها در ولایتهای بغلان، بدخشان، تخار و غور گسترده بوده و تلفات و خساراتی هنگفتی برجا گذاشته است.
َطبق گزارشهای اولیه، شهر پلخمری در ولایت بغلان بهدلیل تراکم جمعیت، تلفات و خسارت گستردهای متحمل شده است.
منابع رسمی از احتمال افرایش تلفات و خسارات خبر داده است.
در آغاز سال روان خورشیدی بارانهای سنگین غیر موسومی در قارهها و کشورهای مختلف جهان موجب سیلابهای مدهش و گسترده شد که تلفات و خسارات هنگفتی را به بار آورد.
تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین طی سالهای اخیر از نگرانیهای عمده جهان و کارشناسان امور اقلیمی بوده است.
هرچند کشورهای فقیر که هیچ نقشی در بلند بردن گرمای زمین ندارند، ولی نسبت به کشورهای ثروتمند و عوامل گرمایش زمین، آسیبپذیری بیشتر دارند.
گمان میرود اگر روند گرمایش زمین توسط کشورهای صنعتی کنترول نشود، در سالهای بعدی حواث طبیعی، برف و با
پرسش حوریه مصدق از زلمی خلیلزاد:
از زنان افغانستان معذرت نمیخواهید؟
حوریه مصدق، فعال حقوق بشر با سوالاتی از آقای خلیلزاد به او میگوید: به خاطر آنچه در افغانستان پیش آمده، آیا از زنان افغانستان معذرت نمیخواهید؟
آقای خلیلزاد میگوید: «نه معذرت نمیخواهم، آنانی که این وضعیت را به وجود آوردند باید معذرت بخواهند.»
خانم مصدق با نشر این ویدیو در صفحه ایکس خود که در میدان هوایی هیترو لندن گرفته شده، به آقای خلیلزاد میگوید: افغانستان را تباه کردید، آیا فکر نمیکنید که از اعتماد به طا.ل.با.ن اشتباه کردید؟
زلمی خلیلزاد در پاسخ میگوید: «مسأله اعتماد نبوده است... کوشش بسیار کردم که صلح و آرامی بیاید. خودم هم از اوضاع پیشآمده راضی نیستم. امریکا فیصله کرد که خارج شود. اما اشتباهها از طرفهای مختلف بود که همکاری نکردند....»