Kibris Volkan Gazetesi

  • Home
  • Kibris Volkan Gazetesi

Kibris Volkan Gazetesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin günlük gazetesi

12/05/2022

Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun istifasından sonra, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar bir an önce yeni hükümeti oluşturmaya yönelik olarak siyasi partilerle istişarelerde bulundu. Bu istişare görüşmelerinden sonra, her zaman olduğu gibi görevden ve sorumluluktan kaçmaya çalışan CTP’nin G...

11/05/2022

Esas konuya girmeden önce “vatan” ve “vatan haini” kelimelerinin ne anlama geldiğine ve neleri içerdiğine özetle bir bakalım. VATAN; bir ulusun veya bir halkın bağımsız ve egemen olarak üzerinde yaşadığı yer yüzü parçası ve onun hava sahası ile karasularına içerir. Bura...

15/11/2021

Kıbrıs’ın 1878 yılında İngiltere’ye kiralanmasıyla birlikte, bu toprakların efendisi ve yöneticisi olan Kıbrıs Türkleri azınlık durumuna düşürüldü. Kıbrıs Türkleri vatan bildiği topraklarda yönetimden dışlanırken, Rumların da Kıbrıs’a sahip çıkma, Enosisi gerçe...

09/05/2021

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar bir süredir kamuoyunda gündem olan Lefkoşa’daki Ercan havalimanı yerine inşa edilen yeni havaalanına, Dr. Fazıl Küçük isminin verilmesi önerisine açıklık getirdi. Tatar öneriyi Dr. Fazıl Küçük Vakfı’nın yaptığına dikkat çekerek, “Saygı duyuyorum, ancak benim değişiklik kararı aldığım iddiaları doğru değil, konu birinci dereceden Bakanlar Kurulu’nu ilgilendirir” dedi.

https://www.kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatarin-ercan-havalimani-ile-ilgili-aciklamasi-8341

05/05/2021

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in açıklamaları ile bazı gazetelerde yer alan şahsına yönelik iddiaları yanıtladı;

“Kıbrıs Türk Halkına ve Şahsıma Yönelik Operasyonlar Devam Ediyor”

Cenevre’de gerçekleşen gayrı resmi 5+BM toplantısında, halkımız ve bölgenin en güçlü ülkesi Türkiye tarafından desteklenen eşit egemen iki devletin işbirliğine dayalı önerimizi müzakere masasına koymamız büyük yankı yaratırken, Rum Yönetimi’nin KKTC’ne, Kıbrıs Türk halkına ve şahsıma karşı büyük bir operasyon başlattığını görmekteyiz.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Paskalya mesajında Kıbrıs Türklerinin Rum devletine dönüşen “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin vatandaşları olduklarını ileri sürerken, daha sona yaptığı açıklamada da gerçek dışı iddiasını güçlendirebilmek için, “97 bin Kıbrıslı Türk’ün Kıbrıs Cunmhuriyeti kimliği ile pasaportunu aldığını” açıklamış, ama bunun nedenlerini gizlemiştir.

Bunun nedenlerine bakmakta ve Rum zihniyetini anlamakta büyük yarar vardır. 1963 yılının Aralık ayında Enosis hedefli olarak başlayan Rum saldırıları sonrasında , Kıbrıs Türkleri eşit kurucu ortağı oldukları Kıbrıs Cumhuriyeti’nden silah zoruyla dışlanırken, bütün hak ve hukuku da gaspedilmişti. Bu hak ve hukuk gaspı günümüzde de devam etmektedir. Bunun yanısıra Kıbrıs Türklerine yönelik haksız ambargolar ve izolasyonlar uygulanırken, seyahat özgürlükleri de engellenmektedir. Bu haksız ambargolar ile izolasyonları aşmak , seyahat edebilmek, sağlık sorunlarını aşabilmek, yurt dışında öğrenim görebilmek ve daha bir çok maksatlarla pek çok vatandaşımızın “Kıbrıs Cumhuriyeti” kimliği ile pasaportunu aldığı bilinmektedir. Ama, bu KKTC vatandaşlarının “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşı oldukları anlamına gelmez. Bu, Rum zihniyetinin dayatmasının bir sonucudur ve bu zihniyet şimdi de bunu siyasi amaçları doğrultusunda kullanmaya çalışmaktadır. Bu kabul edilemez bir durumdur.

“Kıbrıs Cumhuriyeti” kimliği veya pasaportu alanların Rum Yönetimi ile herhangi bir vatandaşlık bağı olmadığı gibi, bu insanlarımız kendi devletleri olan KKTC’de yaşamakta, vatandaşlık görevlerini KKTC devletine karşı yerine getirmektedir. Bu nedenle, Anastasiadis’in “Kıbrıslı Türkler bizim vatandaşlarımızdır” açıklamasının hiçbir değeri yoktur ve belirttiğim gibi bu sadece siyasi amaçlara yöneliktir.

Bu arada, bazı gazeteler ile Rum gazeteleri eş zamanlı olarak benim “Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu kullandığımı” ileri sürerek, bazı haberler üretilmiştir. Bu haberlerin nerelerde üretilip, nasıl servis edildiği de bilgimizdedir. İleri sürülen bu haberler yeni olmayıp, bu konuda ilk haber 2010 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde, UBP’nin Cumhurbaşkanı adayını engellemek için yapılmış, şahsım ve UBP’nin bütün bakanlarının “Kıbrıs Cumhuriyeti” pasaportu kullandıkları” ileri sürülmüştü. Şimdi de, Kıbrıs konusunun kritik aşamasında Rum gazeteleri ile eş zamanlı olarak bu haberlerin yapılması oldukça dikkat çekicidir.

Şunu da belirtmem de büyük yarar vardır; 1960 yılında doğan bir kişi olarak, diğer herkes gibi o dönemin yasal uygulamaları gereğince “Kıbrıs Cumhuriyeti” doğum belgesine sahip olmam kadar doğal bir olay yoktur. Doğal olmayan ise bunu kullanarak şahsımın yıpratılmak istenmesidir. Bu konuda da kararım, o doğum belgesinin iptal edilmesi yönündedir. Bu konuda da girişimlerim olacaktır. Bu tür haberleri üretenlere çağrım ise, eğer “Kıbrıs Cumhuriyeti” pasaportum varsa bu pasaportu en son, ne zaman ve nerede kullandığımı ortaya koymalarıdır.

Vatandaşlarımdan beklentim; Kıbrıs konusunun bu kritik aşamasında her türlü provokasyon ile provokatif haberlere karşı dikkatli ve uyanık olmaları, birlik ve beraberliğimizi korumalarıdır. Hiç kuşkum yok ki, daha aydınlık yarınlara birlikte ulaşacağız.

24/04/2021

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın babası Rüstem Tatar bugün sabaha karşı vefat etti.

Kıbrıs Türk halkının ulusal mücadelesinin her aşamasında büyük görevler üstlenen ve önemli görevlerde bulunan Rüstem Tatar, bu sabah erken saatlerde hayatını kaybetti. Rüstem Tatar’ın cenazesi bugün Lefkoşa Kabristanlığı’nda Covid-19 kuralları çerçevesinde birinci derece aile yakınlarının katılımıyla defnedilecek.


RÜSTEM TATAR
Rüstem Tatar, 23 Ekim 1930 tarihinde Baf’ın Yakacık köyünde dünyaya geldi. İlk öğrenimini 1941 yılında tamamlayan Rüstem Tatar, 1947 yılında Kıbrıs Türk İslam Erkek Lisesi’nin Kolej Şubesi’nden birincilikle mezun oldu. 1948 yılında London Matrucilation Sınavı’nın 8 aşamasını da birincilikle geçen Rüstem Tatar, 1951 yılında Nottingham Üniversitesi Maliye ve İktisat Bölümü’nden birincilikle mezun oldu.

1951-55 yılları arasında Mali Müşavirlik Şirketi Moore&Morell’de staj yapan Rüstem Tatar, 1955 yılında İngiltere Mali Müşavirlik Enstitüsü’nden birincilikle Chartered Accountant diploması aldı.

1955 yılında Kıbrıs’a dönen Rüstem Tatar Defterdarlık Dairesi’nde 1. Sınıf Muhasip-Murakabe Bölüm Amiri olarak göreve başlarken, Türk Memurları Kurumu’nun kurucuları arasında yer aldı ve Genel Sekreterlik görevini yürüttü. 1958-59 döneminde Murakıplık Dairesi Müdürü olarak görev yaptı. 1959 yılında Canev hanımla evlenen Rüstem Tatar’ın bu evlilikten Ersin ve Erhan adlarında iki oğlu oldu.

Rüstem Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin oluşumunu sağlayan müzakerelerde Kıbrıs Türk heyetinde Danışman olarak yer alırken, 1960 yılında Türk ve Rum halklarının eşit ortaklığında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk Sayıştay Başkanı oldu. 1960-63 döneminde Uluslararası Sayıştay Başkanları toplantılarında Kıbrıs Cumhuriyeti’ni temsil etti. Rüstem Tatar bu görevini 1963 yılının 21 Aralık tarihinde Enosis hedefli olarak gerçekleşen Rum saldırılarına kadar sürdürdü.

Rüstem Tatar, Kanlı Noel saldırılarında, Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yönetim organlarından silah zoruyla dışlanmasından sonra, 1964 yılının Ocak ayında Kıbrıs Türk halkının yönetsel ve yürütsel organı olarak kurulan Genel Komite’de mali ve muhasebe alanlarında görev aldı. Bu görevlerinin yanı sıra 1964- 1967 döneminde Murakabe Dairesi Başkanlığı ile Türk Memurları Kooperatif Tasarruf Bankası Ltd’nin Başkanlığı görevlerini de yürüttü. Rüstem Tatar, 1968 yılında eşi Canev hanımı kaybetti ve ailesi ile birlikte çok büyük acılar yaşadı.

Rüstem Tatar, 1967-1975 döneminde Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi, Kıbrıs Türk Yönetimi ve Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi’nde Maliye ve Bütçe İşleri Bakanı olarak görev yaptı.

Rüstem Tatar, 1976 yılında Tatar&Co. Şirketini kurarak Bağımsız Mali Müşavir ve Denetçi olarak görev yaparken, 1976-77 yılları arasında Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın Mali Müşaviri görevinde de bulundu. Rüstem Tatar, 1977 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanının Ekonomi ve Maliye Özel Danışmanı görevinde de bulundu. 1977- 81 yılları arasında KTFD-AET temaslarını yürüten Kıbrıs Türk heyetine Başkanlık yaptı. Bunların yanı sıra 1977-81 döneminde Kıbrıs Türk Turizm İşletmeleri Yönetim Kurulu Üyesi, Başkan yardımcı ve Genel Müdür Vekili olarak görev yaptı. 1977 yılında İsmet hanım ile evlenen Rüstem Tatar’ın üçüncü çocuğu Havva Tatar dünyaya geldi.

Rüstem Tatar, 1984- 2005 yılları arasında BM gözetiminde görev yapan Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıs Türk Temsilcisi olarak görev yaptı ve büyük hizmetlerde bulundu. KKTC Chartered, Certified ve Yeminli Mali Müşavirler Derneği Başkanlığını da yapan Rüstem Tatar, 2005 yılından sonra devlete pek çok konularda danışmanlık yaptı ve önemli katkılarda bulundu.

Halkına ve devletine büyük hizmetlerde bulunan Rüstem Tatar, hayata veda ederken geride büyük başarılar ve hizmetler bıraktı. Kıbrıs Türk halkı Rüstem Tatar’ı unutmayacaktır.

Address


Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Kibris Volkan Gazetesi posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Kibris Volkan Gazetesi:

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Media Company?

Share