Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου

  • Home
  • Cyprus
  • Nicosia
  • Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου Contact information, map and directions, contact form, opening hours, services, ratings, photos, videos and announcements from Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου, News & Media Website, Κλήμεντος 9, Κτήριο Ηλιάδη, 1ος όροφος, Nicosia.

Tο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ιδρύθηκε το 1996 για να προάγει τη μελέτη του ανθρώπινου παρελθόντος στον μεσογειακό και τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Βασικoί στόχoι του είναι η διδασκαλία (σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο) και η καθαυτό έρευνα, τόσο σε μεταπτυχιακό όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδo, στoυς κλάδoυς της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας της Τέχνης. Ειδικότερα για την

αρχαιoλoγική έρευνα, λειτoυργεί ήδη από τo ακαδημαϊκό έτoς 1992-93 η Ερευνητική Μoνάδα Αρχαιoλoγίας (ΕΜΑ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, η oπoία από τo 1996 υπάγεται στο Τμήμα.

Τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας συνιστά διακεκριμένο κέντρο μελέτης της ιστορίας, αρχαιολογίας και τέχνης της Κύπρου, του ευρύτερου ελληνικού κόσμου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Δυτικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα να καθίσταται βασικός φορέας ανάδειξης και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Το ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικότου Τμήματος εκπονεί έρευνα αιχμής στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ενώ συντονίζει ή συμμετέχει σε σημαντικά εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Παράλληλα, εκπαιδεύει τους επιστήμονες του αύριο τόσο στην αίθουσα διδασκαλίας όσο και στο πεδίο, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα μεθοδολογικά και γνωσιολογικά εφόδια για μια επιτυχή καριέρα στον χώρο του πολιτισμού και της παιδείας. Πάνω από όλα, το Τμήμα εστιάζει στη διαμόρφωση ατόμων με ήθος και κριτική σκέψη, δημιουργικότητα και ικανότητα για διάλογο, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην επιστημονική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη της Κύπρου και στην ενεργό ένταξή της στον ευρύτερο διεθνή χώρο.

Τo Τμήμα παρέχει πτυχίo Iστoρίας και Αρχαιoλoγίας με δύο κατευθύνσεις (Ιστορίας ή Αρχαιολογίας). Τo πτυχίο αυτό προσφέρει τη δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών στα εν λόγω γνωστικά αντικείμενα, καθώς και επαγγελματικής σταδιoδρoμίας σε ένα ευρύ φάσμα φoρέων, όπως η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η Αρχαιoλoγική Υπηρεσία, η Διπλωματική Υπηρεσία, κέντρα ερευνών, αρχεία, πoλιτιστικά ιδρύματα, μoυσεία και πινακoθήκες κ.λπ.

Ανακοίνωση του Προγράμματος διαλέξεων του Εαρινού εξαμήνου 2024 – 2025, που προσφέρονται στο πλαίσιο του Διατμηματικού Μ...
31/01/2025

Ανακοίνωση του Προγράμματος διαλέξεων του Εαρινού εξαμήνου 2024 – 2025, που προσφέρονται στο πλαίσιο του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Βυζαντινές Σπουδές και τη Λατινική Ανατολή (Τμήματα ΒΝΕ και ΙΣΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου).

Οι διαλέξεις είναι ανοικτές για το κοινό και θα λάβουν χώρα στην αίθουσα LRC 019 στο Κέντρο Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη “Στέλιος Ιωάννου”. Εκτός από τη φυσική παρουσία, όλες οι διαλέξεις θα μεταδίδονται και διαδικτυακά ημέρα Τετάρτη και ώρα 7:30 μ.μ. μέσω της πλατφόρμας Zoom. Όσοι/όσες επιθυμούν να τις παρακολουθήσουν παρακαλούνται να εγγραφούν πρώτα στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://ucy.zoom.us/meeting/register/YX5XStp9RUS7F1sIiNC_-A

31/01/2025

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή με παρουσίαση στο συνέδριο με τίτλο
«70 χρόνια από τον αγώνα της ΕΟΚΑ: Απόηχοι, Αναλύσεις, Επανεκτιμήσεις».

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 χρόνων από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ, το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, τo Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και η Ένωση Προφορικής Ιστορίας Κύπρου διοργανώνουν επιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «70 χρόνια από τον αγώνα της ΕΟΚΑ: Απόηχοι, Αναλύσεις, Επανεκτιμήσεις».

Το συνέδριο θα διεξαχθεί μεταξύ 31 Οκτωβρίου – 02 Νοεμβρίου 2025 στη Λευκωσία (με δυνατότητα και διαδικτυακής συμμετοχής).

Η Οργανωτική Επιτροπή καλεί πανεπιστημιακούς, διδακτορικούς φοιτητές και διδακτορικές φοιτήτριες, νέους ερευνητές και νέες ερευνήτριες ή ανεξάρτητους ερευνητές και ανεξάρτητες ερευνήτριες να υποβάλουν περίληψη εισήγησης (έως 300 λέξεις), μέχρι τις 12 Μαΐου 2025.

Παρακαλούμε οι περιλήψεις να υποβληθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] με τίτλο και περίληψη της εισήγησης και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην κάτωθι σελίδα:https://www.ucy.ac.cy/hisarch/wp-content/uploads/sites/15/2025/01/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF-70%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B1-%CE%95%CE%9F%CE%9A%CE%91.pdf

28/01/2025
24/01/2025

Ο όμιλος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου σας καλωσορίζει στο νέο εξάμηνο με μία διάλεξη, η οποία διοργανώνεται με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Ομιλητής θα είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κύριος Δημήτρης Κοντογεώργης.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 19:00 - 21:00, στην αίθουσα LRC 012📍

🗣Διάλεξη: «Τα φοιτητικά μας χρόνια - Εμπειρίες αποφοίτων Πανεπιστημίου Κύπρου»👩‍🎓 Ομιλήτρια: Δρ. Άρτεμις Γεωργίου, Επίκο...
20/01/2025

🗣Διάλεξη: «Τα φοιτητικά μας χρόνια - Εμπειρίες αποφοίτων Πανεπιστημίου Κύπρου»
👩‍🎓 Ομιλήτρια: Δρ. Άρτεμις Γεωργίου, Επίκουρη Καθηγήτρια – Ερευνήτρια στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου και απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας
📅Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2025, ώρα 18:30
🏫 Αμφιθέατρο LRC 014, Πανεπιστημιούπολη, Λεωφ. Πανεπιστημίου 1, Αγλαντζιά.
👉 Πληροφορίες: Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, +357-22-892180, [email protected], www.ucy.ac.cy/hisarch/

20/01/2025

📢 International Conference Announcement 📢
📅 13–15 February 2025
📍 University of Cyprus, CeMAR
Explore the fascinating theme of "Rituals of War in Byzantium, the Islamic World, and the Latin West" at this upcoming academic conference.
Leading scholars will present their latest research on medieval war rituals in a variety of cultural contexts.
Programme:https://www.ucy.ac.cy/cemar/wp-content/uploads/sites/171/2025/01/Rituals-of-War_Final-Programme.pdf
🗺️ Venue: Ioannis Taifacos Conference Room, University of Cyprus (Old Campus)

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΧΡΥΣΑΣ ΜΑΛΤΕΖΟΥΜε θλίψη το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαι...
14/01/2025

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΧΡΥΣΑΣ ΜΑΛΤΕΖΟΥ

Με θλίψη το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου πληροφορήθηκε την απώλεια της επιφανούς ιστορικού Χρύσας Μαλτέζου, μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, διευθύντριας του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών για σειρά ετών, πανεπιστημιακού και ερευνήτριας, η οποία απεβίωσε την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025 σε ηλικία 84 ετών.

Η Χρύσα Μαλτέζου γεννήθηκε το 1941 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές της στο Αβερώφειο Γυμνάσιο. Ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Μεσογειακών Σπουδών της Aix-en-Provence και στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας και έλαβε πτυχίο από τη Σχολή Παλαιογραφίας, Αρχειονομίας και Διπλωματικής των Κρατικών Αρχείων της Βενετίας.

Με ειδίκευση στην ιστορία της Βενετοκρατίας στον ελληνικό χώρο, ανέλαβε διαδοχικά μια σειρά από σημαντικές θέσεις, στις οποίες υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία: ερευνήτρια (1969-1979) και στη συνέχεια διευθύντρια (1980-1994) του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1982-1994), καθηγήτρια Ιστορίας της Βενετοκρατίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1995-1998). Το 1998 εξελέγη από την Ακαδημία Αθηνών Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και αγωνίσθηκε με δυναμισμό για τη συνέχιση των εργασιών του μοναδικού αυτού ελληνικού ερευνητικού κέντρου και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ελληνικής παροικίας της Βενετίας.

Στην εκλιπούσα απονεμήθηκε μεγάλος αριθμός διακρίσεων και βραβείων ως ένδειξη τιμής για τη μακρόχρονη προσφορά της στον ακαδημαϊκό χώρο και ως αναγνώριση του σπουδαίου έργου της: το 1982 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την ταξινόμηση και επιστημονική αξιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου Κυθήρων, το 2003 με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Τιμής από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο για την επιστημονική προσφορά της, το 2007 με το Βραβείο Dante Alighieri από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας (έδρα Pαβέννας) για την προσφορά της στη συντήρηση και ανάδειξη των πολιτισμικών αγαθών του Ελληνισμού στη Bενετία. Το 2006, υπό τη διεύθυνσή της, το Eλληνικό Iνστιτούτο Bενετίας τιμήθηκε με το Διεθνές Bραβείο Ωνάση. Το 2012 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού (1453-1821). Το 2013 εκδόθηκε αφιερωματικός τόμος προς τιμή της.

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της Χρύσας Μαλτέζου επικεντρώθηκαν στην ιστορία του Ελληνισμού κάτω από την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Βενετίας αλλά και άλλων δυτικών δυνάμεων και στις σχέσεις του Ελληνισμού με τη Δύση μεταξύ του 13ου και του 18ου αιώνα. Με το διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό της έργο συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση αυτής της ιδιαίτερης περιόδου της ελληνικής ιστορίας, που εκτείνεται από τον προχωρημένο Μεσαίωνα στους πρώιμους νεότερους χρόνους, ως ξεχωριστού επιστημονικού πεδίου. Ιδιαίτερα το ογκώδες συγγραφικό της έργο (εκδόσεις αρχειακών πηγών, μονογραφίες, άρθρα) γνώρισε μεγάλη αποδοχή και άντεξε στον χρόνο, εξακολουθώντας να προσφέρει ποικίλες ερμηνευτικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις και έναν ανεκτίμητο πλούτο πρωτογενούς υλικού.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή της στην ιστορία της μεσαιωνικής Κύπρου κάτω από την κυριαρχία της Βενετίας (1474/89-1570/71). Οι έρευνές της στα αρχεία και τις βιβλιοθήκες της Γαληνοτάτης έφεραν στο φως άγνωστα στοιχεία για πρόσωπα και γεγονότα της περιόδου. Η Χρύσα Μαλτέζου υπήρξε πολύ καλή φίλη του Πανεπιστημίου Κύπρου και συνεργάστηκε στενά με αρκετά από τα μέλη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ως ομιλήτρια σε συνέδρια και διαλέξεις ή ως μέλος διδακτορικών επιτροπών, ενώ διδάσκοντες/ούσες και διδακτορικοί/ές φοιτητές/τριες του ΙΣΑ υπήρξαν φιλοξενούμενοι/ες ή υπότροφοι στο ΕΙΒ κάτω από τη διεύθυνσή της.

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου απευθύνει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της.

Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν

24/12/2024

So happy with Ourania Kouka and Nassos Vionis to host the PoCA Conference next year! ... and so proud of the Organizing Committee, our PhDs Μυρτώ Καλοφώνου, Savvas Mavrommatidis and Edi Grabar!

12/12/2024

[GrECI on Europeana] 💡 Material Culture

GrECI’s Europeana series continues!

🏺 Antiquities in Greece Through the Eyes of Early Travellers
This week, our Europeana journey takes us into the world of material heritage as seen through the eyes of 17th- and 18th-century travellers.

🖼️ Featured gallery:
Material Heritage

"This gallery contains drawings from the travelogues of four European travellers (Jacob Spon, George Wheler, Richard Chandler, and Richard Pococke) who visited Greece during the 17th and 18th centuries. The images illustrate the way material heritage was conceived and represented within its context."

Experience these captivating historical depictions 👉 https://www.europeana.eu/it/galleries/17184

Join us next Monday for the next chapter in this journey !

European Commission Marie Barral-Baron Natasha Constantinidou Han Lamers Cristina Manzetti université de Franche-Comté Πανεπιστήμιο Κύπρου | University Of Cyprus Universitetet i Oslo (UiO)

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας δέχεται αιτήσεις για την πλήρωση μίας (1) θέσης Ειδικού/ής Επιστημόνα Διδασκαλίας (ΕΕ...
05/12/2024

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας δέχεται αιτήσεις για την πλήρωση μίας (1) θέσης Ειδικού/ής Επιστημόνα Διδασκαλίας (ΕΕΔ), για την κάλυψη διδακτικών αναγκών κατά το Εαρινό Εξάμηνο 2024-2025, μέχρι τις 18/12/2024 (έως 11:00 π.μ.).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μεταβείτε στον κάτωθι σύνδεσμο:

https://www.ucy.ac.cy/hisarch/wp-content/uploads/sites/15/2024/12/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%AE%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%B7-E%CE%95%CE%94-%CE%95%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D-2025_5_12_2024.pdf

Το PoCA (Postgraduate Cypriot Archaeology Conference) έρχεται στη Λευκωσία το 2025...Περισσότερες πληροφορίες για το συν...
23/11/2024

Το PoCA (Postgraduate Cypriot Archaeology Conference) έρχεται στη Λευκωσία το 2025...

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο αυτό μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.ucy.ac.cy/aru/poca/

Congratulations to our PhD students Savvas Mavromatidis, Myrto Kalofonou and Edward Grabar for bringing PoCA 2025 to the Archaeological Research Unit, UCY - Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας, ΠΚ of the Πανεπιστήμιο Κύπρου | University Of Cyprus ! Well deserved!!! Many thanks for keeping Cypriote Archaeology steps ahead!

19/11/2024
18/11/2024

Address

Κλήμεντος 9, Κτήριο Ηλιάδη, 1ος όροφος
Nicosia
1061

Opening Hours

Monday 07:30 - 15:30
Tuesday 07:30 - 15:30
Wednesday 07:30 - 15:30
Thursday 07:30 - 15:30
Friday 07:30 - 15:30

Telephone

+35722892180

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου:

Videos

Share