Reus ‘Jempi’ en reuzenoptocht nieuwe troef voor Roeselare als evenementenstad?
Het werd een groots volksfeest zondag op het Polenplein in Roeselare. Met de geboorte van Jempi, de 18de reus van Roeselare, realiseerde Johan Huvaere, voorzitter van de reuzenvereniging Reusselaere zijn droom: de wielerheld van de Rodenbachstad in een reuzenlijf gieten als eerbetoon aan de jonge Jean-Pierre Monseré die in 1971 omkwam tijdens een kermisrit in Retie. Een jaar eerder had hij het wereldkampioenschap voor de profs in Leicester gewonnen.
“Het moet een feest worden voor en door het volk”, zegt Peter Kiepe, de regisseur van het geboortefeest en de aansluitende reuzenstoet. Hij kreeg gelijk want onder een prachtig herfstzonnetje daagden vorige zondag talrijke kijklustigen op. Niet alle commentaren over de nieuwe reus waren volmondig positief. Het moet gezegd dat Jempi er een ‘beetje zwaar’ bijliep, het corpulente lijf was op meer vlakken niet in verhouding met de prachtige kop die er opstond. Een fenomeen dat je wel ziet bij meer coureurs die de fiets een tijd langs de kant laten staan, maar geen onoplosbaar probleem want aan het karkas kan worden gewerkt. In de stoet van de dertig reuzen die zondag door de straten van Roeselare wandelden en rolden, was het wel een onderwerp. De meeste reuzen waren rank en slank, Jempi kwam als laatste in de rij en ontlokte naast vele ‘oohs’ en aahs’ toch ook heel wat opmerkingen over zijn omvang.
De eindbeoordeling over het geboortefeest en de optocht blijft echter positief en doet je wegdromen naar de mogelijkheden die een stad als Roeselare krijgt met zo’n prachtige reuzentraditie. De optocht van zondag deed denken aan de goede oude tijd toen reuzen nog prominent aanwezig waren tijdens de vele optochten die door de straten trokken.
Vlaams erfgoed
Vlaamse reuzen maken al eeuwen deel uit van het Vlaamse erfgoed. Het is een grensoverschrijdend fenomeen want ook in Frans-Vlaanderen had elk dorp of elke stad wel één of meer reuzen op stal staan die ten gepaste tijden werden buiten gerold of gedragen
Nieuwe Kortrijkse streetart in interactie met de straat!
Floating Gardens in Kortrijk
Leerlingen van de lagere school van de Levensboom staken vandaag de handen uit de mouwen om de Floating Gardens te beplanten me typische planten van het Leielandschap. Het is één van de blikvangers van Contrei Live, een internationaal kunstenparours dat op 9 juli van start gaat in dertien steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen. Komt dat zien!
Franse grens open in Wervik
Na bijna drie maanden werd de Frans-Belgische grens terug geopend, ook op de Leiebrug in Wervik. Burgemeester Youro Casier nam de honneurs waar voor Wervik, hij ontving de Franse Staatssecretaris Jean-Beaptise Lemoyne net op de grens, in het het midden van de Leiebrug. Een belangrijk moment voor de Wervikse geschiedenisboekjes....
Zomerspeelplein opent vandaag in hartje Kortrijk
Vandaag startte het achtste zomerspeelplein op de Grote Markt in Kortrijk. De Voor kinderen van 4 tot 8 jaar, onder toeziend oog van de ouders en met maximum 20 kinderen tegelijk. Want we zitten nog steeds in de coronatijd. Vandaag waren er iets meer kinderen, maar ze kwamen allemaal uit dezelfde bubbel.
En de cafés gaan weer open- in café Bockor in Kuurne ging vannacht de kop van de fles...
Renovatie fabriekschoorstenen gaat gewoon door in coronatijd.
In Kuurne zijn Frank en Tom Coornaert nog tot eind volgende maand bezig met de restauratie van een fabrieksschouw in het Vlaspark. Ze zijn met twee en de doorsnede van de schoorsteen is meer dan anderhalve meter. Dus alles gebeurt coronaproof! Alle gekheid op een stokje: corona of niet, het werk van de schoorsteenmetsers gaat gewoon door, net alsof er niets veranderd is. Hun ambacht werd altijd al op eenzame hoogten uitgevoerd, dat is nu niet veranderd! Frank Coornaert vertelt...
Cultuurcentrum De Spil smijt deuren digitaal wijd open met canapé...
Wervik herdenkt wapenstilstand in coronamodus....
WERVIK- 8 mei 2020- Een bescheiden ceremonie herdacht de dood van de weerstanders die in september 1944 het leven lieten op de Leiebrug in Wervik. Vandaag precies 75 jaar geleden werd de wapenstilstand ondertekend. Het werd een herdenking in coronamodus. Piper Frank Dubois en burgemeester Youro Casier woonden als enigen de plechtigheid bij. Klokslag 15u speelde de piper een traditioneel lied dat het einde van de strijd begeleide. Onderaan de brug klonk toch wat applaus van wandelaars en fietsers na het korte eerbetoon.