04/12/2024
Tij noch tijd
Op de kopgevel van woonzorgcentrum De Nieuwe Vliedberg in het Zeeuwse Rilland werd in november Tij noch tijd onthuld, het gedicht dat ik voor die locatie en de nabije Schelde schreef in opdracht van woningcorporatie Beveland Wonen:
https://www.bertbevers.com/openlucht/openlucht.htm
Fleurs du mal
Recentelijk schreef ik poëzie bij werk van de schilder Hans Baluschek (1870-1935). Die verscheen in Tilburg op Jef van Kempens onvolprezen magazine voor kunst en literatuur Fleurs du mal:
https://fleursdumal.nl/mag/category/poetry-library/modern-poetry/bert-bevers
Bloemlezingen
Ik had de eer met Alleen maar later, verschenen bij Uitgeverij P in Leuven, een keuze te mogen maken uit de poëzie van Richard Foqué.
Voorts stelde ik Een landschap voor wie wil – Gedichten 1975-2025 van Bies van Ede samen, een bloemlezing die in het voorjaar van 2025 het licht zal zien bij Ezo Wolf Uitgevers in Sint-Pancras.
De Poesia Botanica is een bloemlezing in beweging vermits ik die gestaag actualiseer: ik verzamel daarin gedichten die handelen over bloemen, bomen, gewassen en planten en/of gedichten waarin die voorkomen:
www.poesiabotanica.blogspot.com
Bedekte termen
Mijn meest recente bundel Bedekte termen kreeg inmiddels veel positieve reacties (zie hieronder) en is nog immer te koop:
https://www.amazon.nl/Bedekte-termen-gedichten-Bert-Bevers/dp/B0C8QW1G9N
Bert Bevers heeft een ambitieuze bundel samengeteld, een boek dat bol staat van de taalvondsten en verrassende gedachten. Het bevat z’n tot nu toe meest interessante en experimentele poëzie, en is wat mij betreft een van de toppers van het jaar!
Albert Hagenaars in De Verborgen Hoek
Het vakmanschap van Bevers staat buiten kijf. Hij kent het klappen van de zweep. Hij weet hoe hij de taal kan laten knallen. Het resulteert in gedichten met een kranige, klankvolle en verdichte lyriek. Hier
is een dichter aan het woord die de traditie schatplichtig is. [….] Bert Bevers is een dichter die nooit op de voorgrond treedt. Deels omdat hij dat zelf niet opzoekt, deels omdat zijn werk verre van modieus is. Met dit boek bewijst hij dat hij een interessante, fijne, lezenswaardige en gewetensvolle dichter is. In het oeuvre van Bevers is Bedekte termen zonder meer een meesterstuk.
Alain Delmotte in De Schaal van Digther
Bert Bevers creëerde een eigen stijl gekenmerkt door talige, niet-metaforische beelden (‘Schaduw knaagt aan leegte’; ‘Gulzig vreest de rook het doven van het vuur’) en sprankelende quotes (‘Zwijgen weegt niets’) die de bundel extra vitaliteit verlenen. Bedekte termen is een markante bundel intieme poëzie.
Renaat Ramon in De Geus
Bert Bevers lijkt een magiër die zijn bezweringen mompelt boven het vuur en woorden als kruiden strooit. Toch wordt het nergens ongeloofwaardig; het lijkt alsof deze raadselachtige regels als vanzelf ontstaan zijn. De titel Bedekte termen is niet voor niets gekozen: de kern van het gedicht ligt verborgen achter de ingewikkelde wijze van formuleren, die als een sluier over het gedicht ligt.
Hettie Marzak in Meander
Uit de hele bundel klinkt toewijding aan de taal. De afgeronde composities, van drie disticha per gedicht, zijn te zien als ascese, in de zin van: onthouding van iedere wijdlopigheid. [….] Misschien moet je voor deze bundel een beetje durven dromen, je open durven stellen ‘voor het uur van de grote wolven’, zonder angst om te verdwalen. En als je dat durft, kom je soms terecht op ontroerend mooie, haast mythische plekken.
Dietse Geerlings in Tzum
Doorheen zijn oeuvre is de dichter Bert Bevers zijn eigen weg gegaan. Hij heeft daarbij een zeer persoonlijke stijl ontwikkeld, wars van alle modeverschijnselen. Het is een streven naar tijdloze poëzie, schrijven op basis van een voldragen taalbeheersing. Hij buigt en kneedt de taal in zijn eigen mallen, vermijdt overdadig gebruik van lidwoorden en combineert zelfstandige naamwoorden met ongewone adjectieven. Op die wijze ontstaat een bijzondere zegging, die de directe betekenis van een woord of zin overstijgt en er een bijna metafysische kracht aan toekent. Het resulteert in verbluffende beeldvorming.
Richard Foqué in De Boekhouding
De gedichten uit de bundel zijn in de strenge vorm van driemaal twee versregels gesteld en netjes, volgens de letters van het alfabet, gerangschikt, naar de eerste letter van de titel: van A tot Z. Daarmee krijgt de poëzieliefhebber een handboek dat hem iedere dag van het jaar van een poëtische glimp van drievuldigheid kan voorzien. Bert Bevers’ gedichten zijn waarnemingen en beschrijvingen maar evenzeer bevragingen en onderzoeken naar de ondergrond van het bestaan. Af en toe simpel, langs de neus weg, maar soms ook mysterieus en peilend naar de diepte van wat verborgen is.
Marc Bruynseraede in Mappalibri
Ik schreef over zijn eerdere bundel Nederzettingen onder meer dat Bevers in zijn zinnen soms de meest voor de hand liggende woordvolgorde loslaat ‘om een betere klank te krijgen of om wat gezegd wordt te kruiden met weemoed en mededogen’. Dat geldt nog steeds, sterker nog, in een zinnetje als ‘Verzadigd van deining is moe de zee’ horen we niet alleen klank en weemoed, naar ook de deining zelf, heel anders dan wanneer er ‘is de zee moe’ had gestaan. [….] Bert Bevers is een dichter die niet achter trends aan loopt. De 366 eigenwijze zesregelige gedichten eisen best wat van de lezer. Alleen daarom is het al goed om er niet te veel na elkaar te lezen. Bij elke herlezing geven zij zich meer bloot.
JACE van de Ven in Brabant Cultureel
Voor de volledige recensies van Bedekte termen zie:
https://cameraprimaantwerpen.blogspot.com/