Astropolis nieuwskanaal

Astropolis nieuwskanaal Dit Astropolis kanaal brengt up-to-date Nederlandstalig sterrenkundig en ruimtevaartgericht nieuws.

Nieuws - Nieuw artikel onderzoekt de ongrijpbaarheid van vloeibare pekel op Mars.Meer dan honderd jaar geleden beargumen...
18/12/2024

Nieuws - Nieuw artikel onderzoekt de ongrijpbaarheid van vloeibare pekel op Mars.

Meer dan honderd jaar geleden beargumenteerde astronoom Percival Lowell het bestaan van kanalen op Mars om het water van de ijskappen van Mars te herverdelen naar de lagere, drogere breedtegraden. Dit betekende noodzakelijkerwijs het bestaan van Marsbewoners om de kanalen te bouwen.

Hoewel Lowell ongelijk kreeg door betere telescopen, blijft de vraag of er vloeibaar water op Mars is onderzoekers prikkelen. Vloeibaar water is een kritieke voorwaarde voor een bewoonbare planeet. Maar de combinatie van lage temperatuur, atmosferische druk en waterdampdruk op Mars betekent dat als er al vloeibaar water gevonden zou worden, dit waarschijnlijk onmiddellijk zou bevriezen, koken of verdampen, waardoor de aanwezigheid ervan onwaarschijnlijk is.

Toch blijven onderzoekers pleiten voor de aanwezigheid van vloeibaar water op Mars.

Van bijzonder belang is de ontdekking van de “recurring slope lineae,” of RSL, die donkere lineaire kenmerken zijn gevonden op steile hellingen in specifieke regio's van Mars. RSL vertonen seizoensgebonden veranderingen, verschijnen in warmere seizoenen en vervagen in koudere seizoenen, op een manier die overeenkomt met het gedrag van vloeibaar water. Verschillende gestreepte en veelhoekige kenmerken in Martiaanse permafrost zijn ook aangewezen als mogelijk bewijs van thermische cycli. Er is ook gepleit voor een reeks mogelijke vloeibare pekels.

Maar een nieuw artikel gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, het officiële tijdschrift van de National Academy of Sciences, gooit koud water op het idee dat we waarschijnlijk binnenkort vloeibaar water op Mars zullen vinden in RSL's, permafrost of pekels.

Het artikel “The Elusive Nature of Martian Liquid Brines” is geschreven door Vincent Chevrier, universitair hoofddocent aan het Centrum voor Ruimte- en Planeetwetenschappen van de Universiteit van Arkansas, en Rachel Slank, postdoc aan het Lunar and Planetary Institute in Houston, Texas. Slank behaalde haar Ph.D. aan de U of A terwijl ze samenwerkte met Chevrier, die de afgelopen 20 jaar Mars heeft bestudeerd op tekenen van vloeibaar water. Kortom, hij gelooft net zo goed als iedereen dat er vloeibaar water op Mars is, maar hij denkt dat het bewijs er gewoon nog niet is.

Het doel van het artikel is om het publiek te informeren over de huidige stand van de kennis over het bestaan van vloeibaar water op Mars.

“Ik wilde dit artikel al heel lang schrijven,” zei Chevrier, ”omdat ik denk dat er veel verwarring, veel onbegrip en veel verkeerde interpretaties zijn van wat de onderzoekspapers zeggen over de toestand van vloeibaar water op Mars.”

De auteurs suggereren dat een nadere beschouwing van RSL's aangeeft dat hun gedrag overeenkomt met zand- en stofstromen zonder dat er water nodig is om ze te maken. De beschikbare gegevens van Marsmannen bevestigen ook niet dat vloeibaar water een rol speelt bij het ontstaan van RSL.

Andere onderzoekers denken dat pekel, een oplossing met een hoge concentratie zouten zoals in de oceanen op aarde, de sleutel is tot het vinden van vloeibaar water op Mars. Pekels kunnen bevriezen bij veel lagere temperaturen en er is een overvloed aan zouten op Mars. Van die zouten lijken perchloraten het meest veelbelovend, omdat ze extreem lage eutectische temperaturen hebben (dat is wanneer het smeltpunt van een mengsel lager is dan dat van elk afzonderlijk ingrediënt). Een calciumperchloraatpekel stolt bijvoorbeeld bij -75 graden Celsius, terwijl Mars een gemiddelde oppervlaktetemperatuur heeft van -50 C bij de evenaar. Dit suggereert theoretisch dat er een zone zou kunnen zijn waar calciumperchloraatpekel vloeibaar zou kunnen blijven, vooral in de ondergrond.

De auteurs onderzoeken vervolgens alle argumenten voor en tegen pekelzouten die stabiele vloeistoffen kunnen vormen. Uiteindelijk concludeerden ze dat de verschillende beperkende factoren, waaronder de relatief lage hoeveelheden van de meest veelbelovende zouten, de waterdampdruk en de locatie van het ijs “de overvloed van pekels aan het oppervlak of ondiepe ondergrond sterk beperken.” En zelfs als er zich pekel zou vormen, zou deze “naar aardse maatstaven zeer onbewoonbaar blijven”.

In de laatste paragraaf van het artikel stellen de auteurs: “Ondanks deze nadelen en beperkingen is er altijd de mogelijkheid dat Martiaans leven zich heeft aangepast aan die pekels en dat sommige aardse organismen erin zouden kunnen overleven, wat een overweging is voor planetaire bescherming omdat er in dat geval vandaag leven op Mars zou kunnen bestaan. Daarom blijft het detecteren van pekels in situ een belangrijke doelstelling van de verkenning van de rode planeet.”

De auteurs suggereren dat de volgende hindernissen zullen bestaan uit het verbeteren van de instrumenten die nodig zijn om kleine hoeveelheden pekel te detecteren, het beter bepalen van de beste plekken om ze te zoeken en het kunnen uitvoeren van meer laboratoriummetingen onder Marsomstandigheden.

“Ondanks onze inspanningen om het tegendeel te bewijzen,” concludeert Chevrier, ”blijft Mars nog steeds een koude, droge en volstrekt onbewoonbare woestijn.”

Bron : University of Arkansas. Vertaling : Yves Dorchain.
Origineel : https://arkansasresearch.uark.edu/new-paper-examines-the-elusive-nature-of-liquid-brines-on-mars/

Nieuws - Recordvondst wijst op deeltjesstralen, ondersteuning voor snelle vorming van zwarte g*ten, in het vroege heelal...
18/12/2024

Nieuws - Recordvondst wijst op deeltjesstralen, ondersteuning voor snelle vorming van zwarte g*ten, in het vroege heelal.

Astronomen hebben een belangrijk stukje ontdekt van de puzzel over hoe superzware zwarte g*ten zo snel konden groeien in het vroege heelal: een speciaal soort actieve galactische kern die zo ver weg is dat het licht ervan er meer dan 12,9 miljard jaar over heeft gedaan om ons te bereiken. Deze zogenaamde blazar dient als een statistische marker: zijn bestaan impliceert de aanwezigheid van een grote maar verborgen populatie van soortgelijke objecten, die allemaal krachtige deeltjesstralen zouden moeten uitzenden. Dit is waar de ontdekking belangrijk wordt voor de kosmische evolutie: zwarte g*ten met jets zouden aanzienlijk sneller kunnen groeien dan zonder jets.

Actieve galactische kernen (AGN) zijn extreem heldere centra van sterrenstelsels. De “motoren” achter hun enorme energieproductie zijn superzware zwarte g*ten. Materie die op zulke zwarte g*ten valt (“accretie”) is het meest efficiënte mechanisme dat de natuurkunde kent als het gaat om het vrijmaken van enorme hoeveelheden energie. Deze ongeëvenaarde efficiëntie is de reden waarom AGN in staat zijn om meer licht te produceren dan alle sterren in honderden, duizenden of zelfs meer sterrenstelsels bij elkaar en dat in een ruimtevolume dat kleiner is dan ons eigen zonnestelsel.

Van minstens tien procent van alle AGN wordt gedacht dat ze gerichte hoogenergetische deeltjesbundels uitzenden, die jets worden genoemd. Deze stralen schieten uit de directe omgeving van het zwarte g*t in twee tegengestelde richtingen, ondersteund en geleid door magnetische velden in de “accretieschijf” van materiaal: de schijf die wordt gevormd door gas dat rond het zwarte g*t draait en erin valt. Om een AGN als blazar te zien, moet er iets heel onwaarschijnlijks gebeuren: De aarde, onze waarnemingsbasis, moet zich op precies de juiste plek bevinden zodat de AGN-straal recht op ons afkomt. Het resultaat is het astronomische analogon van iemand die de straal van een hele felle zaklamp recht in je ogen schijnt: een bijzonder helder object aan de hemel. Kenmerkend voor een blazar is dat we ook snelle veranderingen in helderheid zien op tijdschalen van dagen, uren of zelfs minder dan dat - een gevolg van willekeurige veranderingen in de wervelende accretieschijf aan de basis van de straal en van instabiliteiten in het samenspel van magnetische velden en geladen deeltjes in de straal.

Het vinden van actieve galactische kernen in het vroege heelal

De nieuwe ontdekking was het resultaat van een systematische zoektocht naar actieve galactische kernen in het vroege heelal door Eduardo Bañados, een groepsleider aan het Max Planck Instituut voor Astronomie die gespecialiseerd is in de eerste miljard jaar van de kosmische geschiedenis, en een internationaal team van astronomen. Omdat licht tijd nodig heeft om ons te bereiken, zien we verre objecten zoals ze miljoenen of zelfs miljarden jaren geleden waren. Voor de verder weg gelegen objecten zorgt de zogenaamde kosmologische roodverschuiving, als gevolg van de kosmische uitdijing, ervoor dat hun licht verschuift naar veel langere golflengten dan de golflengten waarop het licht werd uitgezonden. Bañados en zijn team maakten gebruik van dit feit en zochten systematisch naar objecten die zo ver waren verschoven dat ze niet eens te zien waren in het gebruikelijke zichtbare licht (in dit geval van de Dark Energy Legacy Survey), maar die heldere bronnen waren in een radioonderzoek (het 3 GHz VLASS-onderzoek).

Van de 20 kandidaten die aan beide criteria voldeden, voldeed er slechts één, J0410-0139 genaamd, aan het aanvullende criterium van significante helderheidsfluctuaties in het radiostelsel, waardoor de mogelijkheid ontstond dat dit een blazar was. De onderzoekers gingen vervolgens dieper graven en gebruikten een ongewoon grote batterij telescopen, waaronder nabij-infraroodwaarnemingen met ESO's New Technology Telescope (NTT), een spectrum met ESO's Very Large Telescope (VLT), aanvullende nabij-infraroodspectra met de LBT, een van de Keck-telescopen en de Magellan-telescoop, röntgenbeelden van zowel ESA's XMM-Newton als NASA's Chandra ruimtetelescopen, millimetergolfwaarnemingen met de ALMA en NOEMA arrays, en meer gedetailleerde radiowaarnemingen met de VLA telescopen van de US National Radio Astronomy Observatory om de status van het object als AGN, en specifiek een blazar, te bevestigen. De waarnemingen leverden ook de afstand van de AGN op (via de roodverschuiving) en vonden zelfs sporen van het gaststelsel waarin de AGN is ingebed. Het licht van die actieve galactische kern heeft er 12,9 miljard jaar over gedaan om ons te bereiken (z=6,9964) en bevat informatie over het heelal zoals het 12,9 miljard jaar geleden was.

“Waar er één is, zijn er honderd meer.”

Volgens Bañados “heeft het feit dat J0410-0139 een blazar is, een straal die toevallig recht naar de aarde wijst, onmiddellijke statistische implicaties. Stel je voor dat je leest over iemand die 100 miljoen dollar heeft gewonnen in de loterij. Gezien hoe zeldzaam zo'n overwinning is, kun je meteen afleiden dat er veel meer mensen moeten zijn geweest die aan die loterij hebben meegedaan, maar niet zo'n exorbitant bedrag hebben gewonnen. Op dezelfde manier impliceert het vinden van één AGN met een straal die recht naar ons wijst, dat er op dat moment in die periode van de kosmische geschiedenis veel AGN moeten zijn geweest met stralen die niet naar ons wijzen.” Lang verhaal kort, in de woorden van Silvia Belladitta, een postdoc bij MPIA en co-auteur van de huidige publicatie: “Waar er één is, zijn er honderd meer.”

Licht van de vorige recordhouder voor de verste blazar heeft er ongeveer 100 miljoen jaar minder over gedaan om ons te bereiken (z=6,1). De extra 100 miljoen jaar lijken misschien kort in het licht van het feit dat we meer dan 12 miljard jaar terugkijken, maar ze maken een cruciaal verschil. Dit is een tijd waarin het heelal snel verandert. In die 100 miljoen jaar kan de massa van een superzwaar zwart g*t met een orde van grootte toenemen. Op basis van de huidige modellen zou het aantal AGN in die 100 miljoen jaar met een factor vijf tot tien moeten zijn toegenomen. Het zou niet onverwacht zijn om te ontdekken dat er 12,8 miljard jaar geleden zo'n blazar was. Dat er 12,9 miljard jaar geleden zo'n blazar was, zoals in dit geval, is iets heel anders.

Zwarte g*ten helpen groeien sinds 12,9 miljard jaar voor het heden

De aanwezigheid van een hele populatie AGN met jets in die vroege periode heeft belangrijke implicaties voor de kosmische geschiedenis en de groei van superzware zwarte g*ten in de centra van sterrenstelsels in het algemeen. Zwarte g*ten waarvan de AGN jets hebben, kunnen mogelijk sneller aan massa winnen dan zwarte g*ten zonder jets. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het moeilijk voor gas om in een zwart g*t te vallen. Het gas draait van nature rond het zwarte g*t, net zoals een planeet rond de zon draait, met een toenemende snelheid naarmate het gas dichter bij het zwarte g*t komt (“behoud van impulsmoment”). Om erin te vallen, moet het gas afremmen en energie verliezen. De magnetische velden van de deeltjesstraal, die in wisselwerking staan met de wervelende gasschijf, kunnen zo'n “remmechanisme” bieden en het gas helpen om naar binnen te vallen.

Dit betekent dat de gevolgen van de nieuwe ontdekking waarschijnlijk een bouwsteen zullen worden van elk toekomstig model van de groei van zwarte g*ten in het vroege heelal: ze impliceren het bestaan van een overvloed aan actieve galactische kernen 12,9 miljard jaar geleden die jets hadden, en dus de bijbehorende magnetische velden hadden die zwarte g*ten kunnen helpen groeien met een aanzienlijke snelheid.

Achtergrondinformatie

De hier beschreven resultaten zijn gepubliceerd als E. Bañados et al., “A blazar in the epoch of reionization” in Nature Astronomy, en als E. Bañados et al. “[CII] properties and Far-Infrared variability of a z = 7 blazar” in Astrophysical Journal Letters.

De betrokken MPIA-wetenschappers zijn Eduardo Bañados, Silvia Belladitta (ook INAF Bologna), Fabian Walter, Zhang-Liang Xie, Yana Khusanova en Sofía Rojas-Ruiz (ook UCLA), in samenwerking met : Emmanuel Momjian (National Radio Astronomy Observatory, VS), Thomas Connor (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics), Roberto Decarli (INAF Bologna) en Chiara Mazzucchelli (Universidad Diego Portales, Chili).

Bron : Max Planck Institute for Astronomy. Vertaling : Yves Dorchain.
Origineel : https://www.mpia.de/news/science/2024-15-z7-blazar?c=5313826

Nieuws - SwRI krijgt 26 miljoen dollar voor ontwikkeling magnetometers NOAA.NASA en de National Oceanic and Atmospheric ...
18/12/2024

Nieuws - SwRI krijgt 26 miljoen dollar voor ontwikkeling magnetometers NOAA.

NASA en de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) hebben het Southwest Research Institute onlangs een contract toegekend van 26 miljoen dollar voor de ontwikkeling van magnetometers voor het Space Weather Next (SW Next) programma van NOAA voor twee missies die in 2029 en 2032 gelanceerd moeten worden. De magnetometers zullen het interplanetaire magnetische veld meten dat door de zonnewind wordt meegevoerd.

“De instrumenten leveren cruciale gegevens aan het Space Weather Prediction Center van NOAA, dat voorspellingen, waarschuwingen en waarschuwingen uitbrengt om de gevolgen van ruimteweer te beperken”, zegt Dr. Roy Torbert, programmadirecteur bij SwRI's Earth, Oceans, and Space office aan de Universiteit van New Hampshire (UNH) in Durham, N.H., en hoofdonderzoeker van de magnetometer. “Ruimteweer verwijst naar de variabele omstandigheden op de zon en in de ruimte die de prestaties kunnen beïnvloeden van technologie die we op aarde gebruiken, zoals elektriciteitsnetwerken, en die satellietgebaseerde communicatie- en navig*tiesystemen kunnen verstoren.”

De magnetometers worden geplaatst op satellieten die op ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de aarde in een baan om de zon draaien op een punt dat bekend staat als Lagrange 1, of L1. Gravitatiekrachten van de zon en de aarde houden de objecten op L1 in een stabiele positie en bieden een ononderbroken zicht op de zon. Het instrument zal lokale metingen doen van het magnetische veld dat door de zonnewind naar de aarde wordt geblazen.

“Het instrument, bekend als SW-MAG, levert belangrijke gegevens over de zonnewind wanneer deze de aarde nadert,” zei Torbert. “De gegevens zullen beschikbaar zijn voor de wetenschappelijke gemeenschap, maar zijn bestemd voor het Space Weather Prediction Center.”

SwRI zal samenwerken met UNH om het magnetometerinstrument te ontwerpen, ontwikkelen, fabriceren, integreren, kalibreren en evalueren. Het team zal ook de lancering en de controle van het instrument tijdens de omloop ondersteunen, de grondapparatuur voor het instrument leveren en onderhouden, en het missieoperatiecentrum van NOAA waar nodig ondersteunen. SW-MAG bestaat uit twee drie-assige magnetometers en bijbehorende elektronica om het interplanetaire magnetische veld te meten.

“Het magnetische veld van de zonnewind controleert de processen die energie en deeltjes overbrengen naar de magnetosfeer van de aarde en initieert vaak geomagnetische stormen,” zei Torbert. “Deze verstoringen kunnen spectaculaire aurora's veroorzaken, maar ook elektriciteitsnetwerken platleggen en satellietgebaseerde communicatie- en navig*tiesystemen verstoren.”

NASA is van plan om de SW NEXT in 2025 te lanceren als vervolg op de SWFO-L1 missie, die ook een door SwRI ontwikkelde magnetometer zal bevatten, als een rideshare met het Interstellar Mapping and Acceleration Probe (IMAP) voertuig. Het SwRI speelt ook een rol in die missie door de payload en de payload systems engineering voor IMAP te beheren. IMAP zal deeltjes die vanaf de rand van de interstellaire ruimte naar de aarde stromen, bemonsteren, analyseren en in kaart brengen.

NASA en NOAA houden toezicht op de ontwikkeling, lancering, tests en werking van alle satellieten in het Lagrange 1-serie project. NOAA is de eigenaar van het programma en levert de vereisten en de financiering samen met het beheer van het programma, de operaties, de gegevensproducten en de verspreiding naar gebruikers. NASA en zijn medewerkers ontwikkelen en bouwen de instrumenten en het ruimtevaartuig en leveren de lanceerdiensten namens NOAA. SwRI zal samenwerken met NASA's Goddard Space Flight Center en Kennedy Space Center om de magnetometers te ontwikkelen.

Ga voor meer informatie naar Heliophysics of neem contact op met Deb Schmid, +1 210 522 2254, Communications Department, Southwest Research Institute, 6220 Culebra Road, San Antonio, TX 78238-5166.

Bron : Southwest Research Institute (SwRI). Vertaling : Yves Dorchain.
Origineel : https://www.swri.org/press-release/swri-awarded-26-million-develop-noaa-magnetometers

Nieuws - Endurance : Een duurzame robotmaanrover voor lange afstanden.De Endurance-monsterretourmissie verzamelt stukjes...
18/12/2024

Nieuws - Endurance : Een duurzame robotmaanrover voor lange afstanden.

De Endurance-monsterretourmissie verzamelt stukjes en beetjes van belangrijke maanlocaties die later door NASA Artemis-maanwandelaars kunnen worden opgehaald.

Bovendien zouden hoogwaardige verzamelobjecten die op die verafgelegen plekken zijn gevonden door astronauten worden teruggebracht naar de aarde.

Mobiliteitsopties

NASA is begonnen met de blauwdruk van de Endurance-rover om het gigantische SPA-bekken (South Pole-Aitken) te doorkruisen - een wonderland van veelbelovende geologische verrassingen.

Op het Jet Propulsion Laboratory (JPL) zijn technische studies aan de gang om de mobiliteitsopties voor een SPA-monstermissie te beoordelen.

Hoe uitdagend is zo'n onderneming vanuit het oogpunt van robotica en hoe kunnen we het beste putten uit rovermissies uit het verleden en missies die nu aan de gang zijn?

Ga voor meer informatie over dit project naar mijn nieuwe Space.com-verhaal - Maak kennis met Endurance, een baanbrekende NASA-maanrover die is ontworpen om de ijzige maannacht te overleven - op: https://www.space.com/space-exploration/moon-rovers/meet-endurance-a-pioneering-nasa-moon-rover-designed-to-survive-the-frigid-lunar-night

Bron : Leonard David. Vertaling : Yves Dorchain.
Origineel : https://www.leonarddavid.com/introducing-endurance-an-enduring-long-distance-robotic-lunar-rover/

18/12/2024

Nieuws - Allereerste dubbelster gevonden bij superzwaar zwart g*t in ons Melkwegstelsel.

Een internationaal team van onderzoekers heeft een dubbelster ontdekt die dicht om Sagittarius A* – het superzware zwarte g*t in het centrum van ons Melkwegstelsel – cirkelt. Het is voor het eerst dat een sterrenpaar in de omgeving van een superzwaar zwart g*t is gedetecteerd. De ontdekking, gebaseerd op gegevens die met de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) zijn verzameld, helpt ons begrijpen hoe sterren in omgevingen met extreme zwaartekracht kunnen overleven, en kan mogelijk leiden tot de detectie van planeten in de buurt van Sagittarius A*.

‘Zwarte g*ten zijn niet zo verwoestend als we dachten,’ zegt Florian Peißker, onderzoeker aan de Universiteit van Keulen (Duitsland) en hoofdauteur van de studie die vandaag in Nature Communications is gepubliceerd. Dubbelsterren – sterparen die om elkaar heen draaien – komen heel veel voor in ons heelal, maar ze waren nog niet eerder ontdekt in de nabijheid van een superzwaar zwart g*t, waar de intense zwaartekracht stersystemen instabiel kan maken.

Deze nieuwe ontdekking laat zien dat sommige dubbelsterren zelfs onder destructieve omstandigheden een tijdje kunnen standhouden. D9, zoals de pas ontdekte dubbelster wordt genoemd, is net op tijd opgespoord. Hij is naar schatting pas 2,7 miljoen jaar oud en de sterke zwaartekracht van het nabije zwarte g*t zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de twee sterren binnen een miljoen jaar zullen samensmelten tot één enkele ster – een zeer korte tijdspanne voor zo’n jong stersysteem.

‘We hebben – naar kosmische begrippen – maar weinig tijd om een dubbelster als deze waar te nemen, maar het is ons gelukt!’, legt mede-auteur Emma Bordier uit. Zij werkt eveneens aan de Universiteit van Keulen en was voorheen student bij ESO.

Wetenschappers hebben jarenlang gedacht dat de extreme omgeving van een superzwaar zwart g*t de vorming van nieuwe sterren zou belemmeren. Maar de diverse jonge sterren die in de buurt van Sagittarius A* zijn ontdekt, hebben deze veronderstelling weerlegd. De ontdekking van de jonge dubbelster laat zien dat zich onder deze barre omstandigheden zelfs dubbelsterren kunnen vormen. ‘Het D-9-systeem laat duidelijk zien dat er gas en stof rond de sterren aanwezig is, wat erop kan wijzen dat het om een zeer jong stersysteem gaat dat zich in de buurt van het superzware zwarte g*t moet hebben gevormd’, aldus mede-auteur Michal Zajaček, onderzoeker aan de Masaryk-universiteit in Tsjechië en de Universiteit van Keulen.

De nu ontdekte dubbelster is aangetroffen in een compacte cluster van sterren en andere objecten rond Sagittarius A*: de zogeheten S-cluster. Het meest raadselachtige aan deze cluster zijn de G-objecten, die zich als sterren gedragen, maar eruitzien als wolken van gas en stof. Tijdens hun waarnemingen van deze mysterieuze objecten ontdekte het team een verrassend patroon in D9. De combinatie van gegevens die zijn verkregen met de instrumenten ERIS en SINFONI van de VLT liet zien dat D9 uit twee sterren bestaat die om elkaar heen draaien. ‘Ik dacht dat mijn analyse fout was,’ zegt Peißker, ‘maar het spectroscopische patroon besloeg een periode van vijftien jaar, wat bewijst dat het echt om een dubbelster gaat: de eerste die in de S-cluster is waargenomen.’

De resultaten werpen nieuw licht op wat de mysterieuze G-objecten zouden kunnen zijn. Het team suggereert dat ze mogelijk een combinatie zijn van nog niet samengesmolten dubbelsterren en restmateriaal van al gefuseerde sterren.

De precieze aard van veel van de objecten die om Sagittarius A* draaien en hoe deze zo dicht bij het superzware zwarte g*t kunnen zijn gevormd, blijft een mysterie. Maar binnenkort kunnen de GRAVITY+ upgrade van de VLT Interferometer en het METIS-instrument van ESO’s Extremely Large Telescope (ELT), die momenteel in Chili wordt gebouwd, hier verandering in brengen. Met deze faciliteiten zullen astronomen nog gedetailleerdere waarnemingen kunnen doen van het Melkwegcentrum, de aard van al bekende objecten onthullen en ongetwijfeld nog meer dubbelsterren en jonge stersystemen gaan opsporen.

‘Onze ontdekking laat ons speculeren over de aanwezigheid van planeten, aangezien deze vaak rond jonge sterren worden gevormd. Het lijkt aannemelijk dat de ontdekking van planeten in het Melkwegcentrum slechts een kwestie van tijd is,’ concludeert Peißker.

Bron : ESO.
Origineel : https://www.eso.org/public/belgium-nl/news/eso2418/?nolang

Nieuws - De vele 'primeurs' van de DAVINCI missie willen de verborgen geheimen van Venus ontsluieren.DAVINCI zal begin 2...
18/12/2024

Nieuws - De vele 'primeurs' van de DAVINCI missie willen de verborgen geheimen van Venus ontsluieren.

DAVINCI zal begin 2030 gelanceerd worden en zal Venus verkennen met zowel een ruimteschip als een afdaalsonde. De sonde van DAVINCI zal de eerste in de 21e eeuw zijn die de atmosfeer van Venus trotseert terwijl hij afdaalt van boven de wolken van de planeet naar het oppervlak. Twee andere missies, NASA's VERITAS en ESA's (European Space Agency) Envision, zullen in de jaren 2030 Venus verkennen vanuit de baan om de planeet.

Het DAVINCI ruimtevaartuig zal de wolken en hooglanden van Venus bestuderen tijdens twee vluchten. Het zal ook een bolvormige sonde loslaten, ongeveer 2 meter breed, die door de dikke atmosfeer en corrosieve wolken van de planeet zal duiken, metingen zal doen en hogeresolutiebeelden van het Venusoppervlak zal vastleggen terwijl het onder de wolken afdaalt.

Hier zijn enkele van DAVINCI's komende “primeurs” in de verkenning van Venus:

Het unieke terrein van het zonnestelsel verkennen

De DAVINCI-missie zal de Alpha Regio, een gebied dat bekend staat als een “tessera”, voor het eerst van dichtbij verkennen. Tot nu toe werden tessera alleen gevonden op Venus, waar ze ongeveer 8% van het oppervlak uitmaken. Tessera zijn hooggelegen gebieden die er net zo uitzien als ruige bergen op aarde. Eerdere missies ontdekten deze kenmerken met behulp van radarinstrumenten, maar van de vele internationale ruimteschepen die tussen 1966 en 1985 door de atmosfeer van Venus doken, bestudeerde of fotografeerde er geen enkele tesserae.

Tesserae zoals Alpha Regio, waarvan gedacht wordt dat het oude continenten zijn, behoren mogelijk tot de oudste oppervlakken op de planeet en bieden wetenschappers toegang tot gesteenten die miljarden jaren oud zijn.

Door deze gesteenten van boven Alpha Regio te bestuderen, kunnen DAVINCI-wetenschappers leren of het oude Venus continenten en oceanen had en hoe water het oppervlak beïnvloed kan hebben.

Een van de oudste oppervlakken op Venus fotograferen

De DAVINCI sonde zal de eerste close-up beelden van Alpha Regio vastleggen met zijn infrarood en optische camera's. Dit zullen ook de eerste foto's zijn van het oppervlak van de planeet in meer dan 40 jaar.

Met oppervlaktetemperaturen die kunnen oplopen tot 900°F en een luchtdruk die 90 keer hoger ligt dan op aarde, maakt de harde omgeving van Venus exploratie uitdagend, terwijl de ondoorzichtige atmosfeer het directe zicht belemmert. Meestal vertrouwen wetenschappers op radarinstrumenten van de aarde of van ruimteschepen die rond Venus vliegen om het terrein te bestuderen.

Maar DAVINCI's sonde zal afdalen door de atmosfeer en onder de wolken voor een duidelijk zicht op de bergen en vlaktes. Hij zal beelden vastleggen die vergelijkbaar zijn met het landingszicht van een vliegtuig op het aardoppervlak. Wetenschappers zullen de foto's gebruiken om 3D-kaarten van Alpha Regio samen te stellen die meer detail dan ooit zullen geven van het terrein van Venus, wat hen zal helpen bij het zoeken naar gesteenten die normaal enkel gemaakt worden in associatie met water.

Onthulling van de geheimen van de mysterieuze lagere atmosfeer van Venus

De DAVINCI-missie zal de eerste zijn om de chemische samenstelling van de lagere atmosfeer van Venus te analyseren door op regelmatige tijdstippen metingen uit te voeren vanaf ongeveer 90.000 voet boven het oppervlak tot net voor de inslag.

Dit gebied is kritisch omdat het gassen en chemische verbindingen bevat die afkomstig kunnen zijn van de lagere wolken van Venus, het oppervlak of zelfs de ondergrond.

Zwavelverbindingen die hier worden gedetecteerd kunnen bijvoorbeeld aangeven of er vulkanen op Venus actief zijn of waren in het recente verleden. Edelgassen (zoals helium of xenon) daarentegen blijven chemisch inert en behouden stabiele concentraties. Dit biedt onschatbare aanwijzingen over de oude geschiedenis van Venus, zoals de watervoorraad van de planeet in het verleden.

Door de samenstelling van edelgassen van Venus te vergelijken met die van de Aarde en Mars, kunnen wetenschappers beter begrijpen waarom deze planeten - ondanks hun vorming uit gelijkaardige startmaterialen - evolueerden tot dramatisch verschillende werelden.

Bovendien zullen DAVINCI's metingen van isotopen en spoorgassen in de lagere atmosfeer licht werpen op de watergeschiedenis van Venus, van de oudheid tot het heden, en de processen die het extreme broeikaseffect van de planeet in gang hebben gezet.

Geavanceerde technologie om Venus in detail te bestuderen

Dankzij de moderne technologie zal de DAVINCI sonde dingen kunnen doen die ruimteschepen uit de jaren 1980 niet konden.

De afdaalsonde zal beter uitgerust zijn dan vorige sondes om de gevoelige elektronica binnenin te beschermen, omdat hij aan de binnenkant bekleed zal zijn met meerlaagse isolatie-lagen van geavanceerd keramiek en silica, gescheiden door aluminium platen.

De superdikke atmosfeer van Venus zal de afdaling van de sonde vertragen, maar er zal ook een parachute worden losgelaten om de sonde verder af te remmen. De meeste aardvriendelijke parachutestoffen, zoals nylon, zouden oplossen in de zwavelzuurwolken van Venus. Daarom zal DAVINCI een ander soort materiaal moeten gebruiken dan eerdere Venusmissies deden: een materiaal dat bestand is tegen zuren en vijf keer sterker is dan staal.

Bron : Lonnie Stekhtman / NASA. Vertaling : Yves Dorchain.
Origineel : https://phys.org/news/2024-12-davinci-mission-firsts-aim-venus.html

Nieuws - Hoe oud zijn de ringen van Saturnus ? Onderzoek suggereert dat ze 4,5 miljard jaar oud kunnen zijn, net als de ...
18/12/2024

Nieuws - Hoe oud zijn de ringen van Saturnus ? Onderzoek suggereert dat ze 4,5 miljard jaar oud kunnen zijn, net als de planeet.

In plaats van een jeugdige 400 miljoen jaar oud zoals algemeen wordt gedacht, zouden de ijzige, glinsterende ringen ongeveer 4,5 miljard jaar oud kunnen zijn, net als Saturnus, rapporteerde een team onder Japanse leiding maandag.

De wetenschappers vermoeden dat de ringen van Saturnus ongerept zijn, niet omdat ze jong zijn, maar omdat ze vuilbestendig zijn.

Lange tijd werd gedacht dat de ringen van Saturnus tussen de 100 miljoen en 400 miljoen jaar oud waren, gebaseerd op meer dan tien jaar observaties door NASA's Cassini-ruimtevaartuig voordat het in 2017 uit de vaart werd genomen.

Beelden van Cassini toonden geen bewijs van verduistering van de ringen door inslag van micrometeoroïden - ruimtesteenpartikels kleiner dan een zandkorrel - waardoor wetenschappers tot de conclusie kwamen dat de ringen lang na de planeet zijn gevormd.

Ryuki Hyodo van het Institute of Science Tokyo en zijn team toonden met computermodellen aan dat micrometeoroïden verdampen zodra ze tegen de ringen botsen, waarbij weinig of geen donkere en vuile resten achterblijven. Ze ontdekten dat de resulterende geladen deeltjes in de richting van Saturnus of de ruimte in worden gezogen, waardoor de ringen brandschoon blijven en de babyringen-theorie in twijfel wordt getrokken. Hun resultaten staan in het tijdschrift Nature Geoscience.

Hyodo zei dat het mogelijk is dat de ringen van Saturnus ergens tussen de twee uiterste leeftijden in liggen - rond de helft van 2,25 miljard jaar oud. Maar het zonnestelsel was veel chaotischer tijdens de beginjaren, met grote planetaire objecten die overal heen trokken en op elkaar inwerkten, precies het soort scenario dat bevorderlijk zou zijn voor het ontstaan van de ringen van Saturnus.

“Gezien de evolutionaire geschiedenis van het zonnestelsel is het waarschijnlijker dat de ringen dichter bij de vroegste tijden van Saturnus zijn gevormd, zei hij in een e-mail.

Bron : Marcia Dunn / Phys.org. Vertaling : Yves Dorchain.
Origineel : https://phys.org/news/2024-12-saturn-billion-years-planet.html

Adres

Duinkerkseweg 16
Oostende
8400

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Astropolis nieuwskanaal nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact

Stuur een bericht naar Astropolis nieuwskanaal:

Video's

Delen