19/12/2024
Brussel/Maaseik -
Woensdag heeft de Raad voor Verkiezingsbetwistingen de klacht rond het vermeend ronselen van volmachten met ‘blanco medische attesten’ door een CD&V-kandidaat en huisarts in Maaseik behandeld. Burgemeester Johan Tollenaere, die de verkiezingsklacht heeft ingediend, vraagt dat de betrokkene wordt geschorst als schepen en gemeenteraadslid.
De Raad voor Verkiezingsbetwistingen heeft woensdag de partijen en vier getuigen gehoord over de verkiezingsklacht die burgemeester Johan Tollenaere (Team Burgemeester) heeft ingediend. Volgens de bestuursrechter stelt Tollenaere in zijn bezwaar dat de CD&V-kandidaat, die ook huisarts is, haar patiënten actief aanspreekt en een medisch attest verkiezingen bezorgt, dat door haar is opgesteld en vooraf is ondertekend door een collega uit haar groepspraktijk, die ook coördinerend raadgevend arts (cra) is van woonzorgcentrum Maaspoorte. Alsook een volmachtformulier, waarop ze zelf de naam van de volmachtgever invult en een verkiezingsfolder. Burgemeester Johan Tollenaere geeft in zijn bezwaar aan dat dit een schending is van de regel dat een arts die kandidaat is, geen attest mag afleveren.
Rechtstreekse aanleiding tot de klacht is een foto die door schepen Myriam Giebens (Pro 3680) op 1 oktober wordt gewhatsappt aan het voltallige schepencollege.
“Op de foto, die gemaakt zou zijn in het woonzorgcentrum, is een volmachtformulier te zien voor een bewoner, een volledig ingevuld medisch attest voor de bewoner ondertekend door de cra en een verkiezingsfolder van de CD&V-kandidaat. Het volmachtformulier zou uiteindelijk niet gebruikt worden bij de verkiezingen”, vat de bestuursrechter van de Raad de feiten samen.
Daarom wordt ook Myriam Giebens als getuige gehoord. Zij moet onder ede een verklaring afleggen. Zo wil de bestuursrechter van Giebens horen hoe het kwam dat zij op de hoogte was van het bezoek van de betrokken huisarts aan de bewoner in het woonzorgcentrum.
“Ik heb een foto ontvangen van iemand die dicht bij die persoon staat”, legt Myriam Giebens uit. “Ik heb ook nooit goedkeuring gegeven om die foto hier te gebruiken, noch de familie heeft daar goedkeuring voor gegeven. Ik heb die foto verstuurd in een vertrouwelijke Whatsappgroep van het schepencollege, om er een vraag over te stellen in het schepencollege van de week daarop. Maar nadien heb ik aangegeven dat die foto niet gebruikt mocht worden, net zoals de familie van de betrokken persoon dat heeft aangegeven.”
“Denkt u dat het hier zou gaan om valse ziektebriefjes of valse volmachten?”, wil de bestuursrechter nog weten. “Daar had ik geen idee over, daarom heb ik de vraag aan het schepencollege gesteld. Ik ben niet op de hoogte van soortgelijke feiten”, zegt Giebens.
De algemeen directeur van de stad Maaseik vertelt hoe ze de feiten op 1 oktober ook heeft gemeld aan de vrederechter, die voorzitter is van het hoofdbureau.
“Ik heb hem gevraagd hoe we hiermee moesten omgaan. De vrederechter zei dat er twee mogelijkheden waren, een klacht bij het parket of bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen”, getuigt de algemeen directeur. “Daarnaast heb ik ook de directeur van het woonzorgcentrum gecontacteerd om te vragen of er alarmerende signalen of meldingen waren. En die waren er niet. Die informatie heb ik vervolgens doorgegeven aan het schepencollege. Dit is ook het enige feit dat besproken is. Daarnaast werd er gezegd dat er nog signalen waren van burgers, maar er is formeel bij mij geen concreet geval gemeld.”
De betrokken coördinerend raadgevend arts getuigt vervolgens op welke manier het medisch attest voor de bewoner in het woonzorgcentrum werd afgeleverd.
“Deze bewoner is een patiënt van onze groepspraktijk, maar ik heb de bewoner zelf nog nooit onderzocht. Ik kom wel elke donderdag in het woonzorgcentrum, waar de bewoner verblijft. De betrokken huisarts ging op 26 september een aantal van haar patiënten in het woonzorgcentrum bezoeken en wist vooraf dat deze mensen hun stem wilden uitbrengen met een volmacht. Ik heb die verkiezingsattesten gestempeld en getekend, nadat ik samen met de betrokken huisarts de medische dossiers van deze patiënten heb doorgenomen.”
Na de getuigen komt ook uittredend burgemeester Johan Tollenaere zelf aan het woord, die in zijn betoog Myriam Giebens meermaals beticht van meineed.
“Er zijn heel wat meldingen gedaan door collega’s, kandidaten en personeelsleden van bepaalde praktijken van de betrokken huisarts, die op een bepaald moment ook bevestigd worden door schepen Giebens. En die trouwens onder eed niet de waarheid heeft verteld. Schepen Giebens was toen heel formeel, dit kon niet en er moest een klacht volgen. Nu ze opnieuw in de meerderheid zit, heeft ze een heel ander verhaal. Bovendien is er nooit in het college gezegd dat deze foto niet mocht worden gebruikt”, beweert Tollenaere.
“Ik heb hier vanmorgen het dossier ingekeken en heb gezien dat de Raad een deel van de volmachten heeft opgevraagd”, gaat de burgemeester verder. “Ik stel inderdaad vast dat het geen eenmalig feit is, maar herhaaldelijk is voorgekomen. Het is dezelfde modus operandi. Het is een blanco medisch attest, dat ondertekend en gestempeld is door de cra, dat meegenomen wordt bij huisbezoeken, en dan wordt ingevuld door de betrokken huisarts. De arts heeft hier wel degelijk de regels overtreden. Er wordt heel veel mist gespuid, ook in de media. Ik heb al ellendige weken achter de rug, met bedreigingen en een strafklacht wegens laster en eerroof. Ik heb zelf niets naar de media gebracht, omdat het over personen gaat. Ik reken erop dat de Raad zijn werk zal doen.”
“Wat er in het bezwaar staat, is vooral gestoeld op ‘van horen zeggen’. Ik vraag me af wat hier in hemelsnaam het probleem is?”, reageert de advocaat van de betrokken CD&V-kandidaat. “U heeft wellicht ook de briefwisseling ontvangen van de betrokken familie, die zelf zeggen dat de volmacht is ingevuld door de (klein)dochter en zo is men ook gaan stemmen. Er zijn door de vrederechter na de verkiezingen geen onregelmatigheden vastgesteld. In het specifieke stembureau waar het hier over gaat, was de partij van meneer Tollenaere al de grootste. Ik zie dus niet in wat daar het probleem zou geweest zijn als er op kleine of grote schaal gesjoemeld zou zijn.”
“Ik heb nergens gevraagd dat de verkiezingen geannuleerd worden”, repliceert Tollenaere. “Maar tijdens de coalitieonderhandelingen met ons, lag het voorstel op tafel dat de betrokken huisarts schepen van Welzijn en Woonzorgcentra zou worden. Ik heb toen gezegd dat de praktijken die wij kenden, niet te rijmen vielen met die bevoegdheden. Ik denk dat iemand die dat doet geen schepen, en ook geen gemeenteraadslid zou mogen zijn.”
Het is nu aan de Raad voor Verkiezingsbetwistingen om te oordelen, de uitspraak wordt nog voor Kerstmis verwacht.
Woensdag heeft de Raad voor Verkiezingsbetwistingen de klacht rond het vermeend ronselen van volmachten met ‘blanco medische attesten’ door een CD&V-kandidaat en huisarts in Maaseik behandeld. Burgemeester Johan Tollenaere, die de verkiezingsklacht heeft ingediend, vraagt dat de betrokkene w...