04/10/2024
بسم الله الرحمن الرحیم
پیام قرآن...📖
{ إِنَّ ٱللَّهَ وَمَلَـٰٓئِكَتَهُۥ يُصَلُّونَ عَلَى ٱلنَّبِيِّۚ يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ صَلُّواْ عَلَيۡهِ وَسَلِّمُواْ تَسۡلِيمًا} احزاب:۵۶
✍🏻«همانا الله متعال و فرشتگانش بر پیامبر صلّی الله علیه و آله وسلّم صلوات میفرستند» صلاه: در لغت دعاء است و از جانب الله جلّ جلاله رحمت و رضوان، از جانب فرشتگان دعا و استغفار و از جانب امت دعا و بزرگداشت رسول اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم است «ای مؤمنان! شما نیز بر او درود فرستید و سلام گویید به سلام گفتنی» یعنی: میان درود و سلام گفتن بر آن حضرت صلّی الله علیه و سلّم جمع کنید و بگویید:
«اللهم صل علی سیدنا محمد و آله و سلم».
خداوند جلّ جلاله در این آیه، از مقام و منزلت رسول گرامیاش نزد خویش در ملا اعلی خبر داده و فرموده است: او نزد فرشتگانش بر پیامبر خویش درود میفرستد و فرشتگان وی نیز بر او درود میفرستند بنابراین، حق تعالی بندگانش را نیز دستور میدهد تا در این کار به او و فرشتگانش اقتدا کرده و بر آن حضرت صلّی الله علیه و سلّم درود بفرستند تا ثنا و درود پیامبر صلّی الله علیه و آله وسلّم، بر زبان همه عالمیان از عالم علوی و سفلی جاری گردد.
👤علما اتفاق نظر دارند بر این که درود فرستادن بر آن حضرت صلّی الله علیه و سلّم بر هر مسلمانی فرض است و کمترین حد آن در عمر یکبار میباشد. البته لفظ «صلاه» و «سلام» بر رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم، شعاری مخصوص به ایشان است پس سزاوار نیست که مستقلا گفته شود: صلاه (درود) خداوند بر فلان. یا: فلان علیهالسلام. اما بهتبع صلاه و سلام گفتن بر آن حضرت صلّی الله علیه و آله و سلّم، صلاه و سلام گفتن بر دیگران که اهل آن باشند جایز است، مانند این که گفته شود:
«اللهم صل و سلم علی رسول الله و آله واصحابه: خدایا! درود و سلام بفرست بر رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم و بر آل و اصحابشان». در حدیث شریف به روایت کعببن عجره رضی الله عنه آمدهاست که گفت: یکی از اصحاب رضی الله عنهم خطاب به رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم گفت:
🌹یا رسولالله! اما سلامگفتن بر شما را که شناختیم، یعنی در قعده؛ آنگاه که در «التحیات» چنین میخوانیم: «السلام علیک أیها النبی ورحمة الله وبرکاته» پس بفرمایید که صلاه بر شما چگونه است؟ فرمودند؛ بگویید:
🤲🏻 «اللهم صل علی محمد وعلی آل محمد کما صلیت علی إبراهیم وعلیآل إبراهیم إنک حمید مجید.
اللهم إنک حمید مجید».در باب فضیلت درود فرستادن بر رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم نیز در حدیث شریف به روایت انس رضی الله عنه آمده است: «من صلی علی صلاة واحدة صلی الله علیه عشر صلوات وحط عنه عشر خطیئات: هرکه بر من یک بار درود بفرستد، خداوند متعال بر او ده بار درود میفرستد و از دوش او ده گناه را سبک میگرداند». همچنین درحدیث شریف به روایت علیابنالحسین از پدرش رضی الله عنه آمدهاست که رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم فرمودند: «البخیل من ذکرت عنده ثم لم یصل علی:
بخیل کسی است که نام من نزد وی برده شود اما بر من درود نفرستد». همچنین در حدیث شریف آمده است: «ما منکم من أحد یسلم علی إلا رد الله علی روحی حتی أرد علیه السلام: هیچ کس ازشما نیست که بر من سلام گوید مگر این که خداوند روح من را به من برمیگرداند تا جواب سلام وی را به وی برگردانم».
🖊️باید دانست که درود گفتن بسیار بر سولاکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم در روز جمعه، در هنگام زیارت قبر آن حضرت صلّی الله علیه و آله و سلّم، بعد از اذان و در هنگام حضور نماز جنازه مسنون است. سهلبن عبدالله تستری میگوید: «درود فرستادن بر سول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم افضلعبادات است زیرا اول خداوند جلّ جلاله و فرشتگان وی عهدهدار آن شدهاند و سپس حق تعالی مؤمنان را به آن دستور داده در حالی که سایر عبادات اینچنین نیست». اما درود فرستادن بر رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم در نماز، نزد شافعی واجب و نزد جمهور فقها سنتی ستوده است.
(تفسیر انوار القرآن)📚
🍃➖♾️🕋📖🕌♾️➖🍃
• ❀ •••واعتصموا بحبل الله جميعا ولا تفرقوا... 📖☝🏻••• ❀ •
, Mowahid.📚
🖋️📚♥️🕌💻📖🌳🕋☝🏻