Declarația procurorului general Alex Florența cu privire la recrudescența în spațiul public a unor manifestări caracterizate prin discurs instigator la violență, ură sau discriminare
În contextul actual în care se constată o recrudescență în spațiul public a unor manifestări caracterizate prin discurs instigator la violență, ură sau discriminare, doresc să fac următoarele precizări:
Parchetul General urmărește cu maximă atenție modul de manifestare a fenomenelor care intră în competența sa și face toate demersurile necesare pentru tragerea la răspundere penală a tuturor celor care se fac vinovați de săvârșirea unor infracțiuni.
Parchetul General monitorizează semestrial situația dosarelor având ca obiect infracțiuni prevăzute de OUG nr.31/2002, precum și a infracțiunilor prin care se instigă la acte de violență, la ură sau discriminare, ocazie cu care s-au constatat mai multe aspecte.
În primul rând, numărul scăzut de sesizări vizând comiterea acestor infracțiuni, care să provină de la organele de poliție, alte instituții cu atribuții în combaterea discriminării sau persoane fizice ori juridice. Astfel, în intervalul 2018-2022 la nivelul întregului Minister Public s-a înregistrat o medie de 21 de astfel de sesizări pe an.
Urmare a constatării acestor aspecte, au fost luate măsuri în vederea dinamizării activității pe linia combaterii acestui fenomen, în cursul anului 2024 fiind demarate mai multe acțiuni având ca obiect infracțiuni prevăzute de OUG nr.31/2002, atât la nivelul Parchetului General, cât și la nivel național.
Ca regulă generală, Parchetul General nu are însă o competență proprie în investigarea acestor infracțiuni, care sunt date în competența de soluționare a parchetelor de pe lângă judecătorii.
În situația particulară în care autori ai acestor infracțiuni au fost persoane cu o calitate specială, dintre cele care să atragă competența Parchetulu
La data de 18.12.2024, în cadrul unui dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova ce are ca obiect săvârșirea de către inculpatul M.M. a infracțiunilor de „incitare la ură sau discriminare” în formă continuată (26 de acte materiale) prev. de art. 369 Codul Penal cu aplicarea art. 35 alin.(1) Codul Penal, „promovarea, în public, în orice mod, de idei, concepţii sau doctrine antisemite”, în formă continuată (29 acte materiale), prev. de art. 3 din Legea 157/2018 cu aplicarea art. 35 alin.(1) Codul Penal, „utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”, în formă continuată (27 acte materiale), prev. de art. 4 alin.(2) din O.U.G. 31/2002 cu aplicarea art. 35 alin.(1) Codul Penal și „negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia prin intermediul unui sistem informatic” în formă continuată ( 19 acte materiale) prev. de art. 6 alin.(1) și (3) din O.U.G. 31/2002 cu aplicarea art. 35 alin.(1) Codul Penal, organele de cercetare penală al poliției judiciare din cadrul Serviciul de Investigații Criminale – Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj, au pus în executare mandatul de percheziție domiciliară emis de Judecătoria Craiova la solicitarea procurorului de caz, în urma căruia au fost descoperite şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, obiecte folosite la săvârșirea infracțiunilor cercetate și arme albe.
De asemenea, inculpatul M.M. a fost adus la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj unde, în urma audierii, a fost dispusă reținerea sa pentru 24 de ore urmând ca la data de 19.12.2024, procurorul de caz să propună Judecătoriei Craiova arestarea preventivă a acestuia.
Din cercetările efectuate până la acest moment rezultă că, în perioada 10.04.2022-07.12.2024, inculpatul M.M. a publicat 29 de video
Astăzi, 16 decembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara pun în aplicare 69 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Timiș, Argeș, Arad, Caraș- Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Ilfov, Ialomița, Mehedinți, Teleorman, Sibiu și municipiul București, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.
Cercetările efectuate au stabilit că, în cursul anului 2023, mai mulți făptuitori (cetățeni străini) au iniţiat un grup infracţional organizat de tip piramidal, la care au aderat mai mulți cetățeni români, având ca scop obținerea de beneficii materiale substanțiale din traficul de migranţi.
Gruparea de criminalitate organizată, a acționat pe mai multe paliere, respectiv recrutarea pe teritoriul Turciei a grupurilor de migranți și pregătirea acestora în scopul îmbarcării în mijloacele de transport pentru trecerea în mod fraudulos în Bulgaria și ulterior în România. După pătrunderea în țară a migranților, era activat segmentul de transfer către locurile de adăpostire și de îmbarcare în automarfare.
Astfel, o parte dintre membrii grupării de criminalitate organizată, au avut ca atribuţii racolarea şoferilor care se ocupau cu preluarea, transportul şi conducerea migranţilor de la anumite locaţii din vestul țării până în zona parcărilor unde erau transferaţi în camioane.
Un alt palier, format din transportatori (persoane de naționalitate română) primeau de la organizatori locaţiile de preluare şi de debarcare şi realizau transportul migranţilor, pe care îi predau ultimului eșalon format din şoferii de camioane şi antemergător
Percheziții domiciliare – Continuarea acțiunii privind sancționarea comportamentelor ilegale manifestate în mediul online
În continuarea acțiunii care a fost demarată săptămâna trecută, prin care se urmărește sancționarea comportamentelor ilegale manifestate în mediul online, în cursul zilei de astăzi, 13 decembrie 2024 au loc 7 percheziții domiciliare, coordonate de unități de parchet din țară, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila.
Activitățile operative sunt realizate într-un număr de șapte dosare în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de instigare publică și incitare la violență, ură sau discriminare.
Perchezițiile vizează comportamente ilegale manifestate pe mai multe platforme online, fiind vorba de persoane care au publicat mesaje prin care incită la fapte de violență (revoltă prin ieșirea în stradă, omorârea unor persoane publice, aruncarea în aer a unor clădiri publice etc.) sau mesaje care promovează ura şi violenţa pe motive etnice, rasiale sau religioase.
În același context, în cursul zilei de ieri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva a coordonat 2 percheziții domiciliare într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare publică.
Acțiunile pe linia combaterii violenței în mediul online și a tragerii la răspundere penală a persoanelor care incită la acte de violență sau la săvârșirea unor infracțiuni vor continua în perioada următoare, la nivelul unităților de parchet și de poliție din întreaga țară fiind demarate mai multe anchete având acest obiect.
Astăzi, 10 decembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Direcției de Investigare a Criminalității Economice, pun în aplicare 47 de mandate de percheziție domiciliară, pe raza municipiului București și a județelor Cluj, Satu Mare, Olt, Călărași, Brașov, Ilfov și Maramureș, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, fals în declarații, uz de fals, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, punerea în circulație de instrumente de plată fără numerar falsificate, înșelăciune, spălarea banilor și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.
Din probatoriul administrat în cauză a reieșit faptul că, în toamna anului 2021, un număr de 4 suspecți au constituit un grup infracțional organizat, la care pe parcurs au aderat ori au acordat sprijin alți 28 de membri. Membrii acestei structuri, bazată pe relații de amiciție, afinitate și subordonare, au acționat în mod coordonat până în cursul lunii decembrie 2024, în scopul obținerii sumelor de bani rezultate din vânzarea frauduloasă a terenurilor aparținând mai multor societăți comerciale cu acționariat preponderent străin și care nu au desfășurat activitate comercială în ultimi ani. Foloasele patrimoniale vizate de făptuitori au constat în imobile evaluate la aproximativ 13.700.000 euro, suma rezultată din vânzarea fără drept a unui teren aflat în proprietatea statului român, evaluat la 469.300 de euro, precum si sumele de 60.000 de euro și 1.813.113 dolari americani existente în conturile altor societăți.
Punerea
Astăzi, 10 decembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița împreună cu ofițerii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița efectuează 3 percheziții domiciliare pe raza comunei Crevedia, inclusiv la sediul unei instituții publice, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.
Din probatoriul administrat a reieșit că, începând cu luna ianuarie 2022, un suspect, cunoscând prin prisma funcției publice deținute starea de vădită vulnerabilitate a unei victime cu handicap mintal accentuat permanent (lipsită de suport familial și de locuință), a adăpostit-o în condiții improprii, la ferma de animale pe care o deține, în scopul exploatării prin muncă.
Victima a fost obligată, prin constrângere fizică și psihică, să presteze activități lucrative permanente constând în îngrijirea animalelor de la ferma situată pe raza județului Dâmbovița.
Audierile se desfășoară la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Dâmbovița.
Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, ai Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița și jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Percheziții domiciliare – Acțiune privind sancționarea comportamentelor ilegale manifestate în mediul online
În cursul zilei de astăzi, 7 decembrie 2024, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Inspectoratul General al Poliției Române au demarat o acțiune comună care urmărește sancționarea comportamentelor ilegale manifestate în mediul online, pe diferite platforme de socializare, constând în îndemnarea publicului la săvârșirea unor infracțiuni sau incitarea la violenţă și ură împotriva unor persoane pe motiv că fac parte dintr-o anumită categorie definită pe criterii de etnie, orientare sexuală ori pe motivul exprimării opțiunilor politice în contextul procesului electoral din România.
În acest sens, sunt efectuate nouă percheziții domiciliare în mai multe localități.
Activitățile operative sunt realizate în șapte dosare penale în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare, incitare la violență, ură sau discriminare, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, fapta persoanei de a promova în public cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, fapta de a promova în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, prev. de art. 5 din OUG nr. 31/2002.
Perchezițiile vizează comportamente ilegale manifestate pe mai multe platforme online și care pot fi împărțite în două categorii: mesaje care incită la violență împotriva unui candidat la alegerile prezidențiale sau împotriva celor care susțin un anumit candidat și mesaje care promovează concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, precum ura şi violenţa pe motive etnice, rasiale sau religioase.
În cadrul aceluiași demers, Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov a efectuat 9 percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor
Update | În urma unui complex de activități investigativ-operative desfășurate de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași, a fost identificat principalul suspect al tâlhăriei calificate comise la data de 3 decembrie a.c., la o unitate bancară din municipiul Călărași, acesta fiind un bărbat, în vârstă de 50 de ani, cetățean italian.
Polițiștii au efectuat o percheziție asupra unui vehicul, unde au fost găsiți banii sustrași la data de 3 decembrie a.c., precum și un pistol din plastic, folosit la comiterea faptei.
Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii situații de fapt și luarea măsurilor ce se impun.
*
La data de 3 decembrie a.c., ora 16:54, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au fost sesizați, prin S.N.U.A.U. 112, de către un angajat al unei unități bancare cu privire la faptul că o persoană necunoscută ar fi pătruns în bancă având asupra sa o armă și ar fi sustras o sumă de bani.
La fața locului a fost direcționat întreg dispozitivul de menținere a ordinii și liniștii publice din cadrul Poliției Municipiului Călărași, iar din primele cercetări s-a constatat faptul că, în jurul orei 16.50, un bărbat, având în mână o sacoșă de rafie, ar fi pătruns în sediul unei unități bancare din municipiul Călărași, s-ar fi deplasat în zona casieriei și ar fi amenințat angajații cu un pistol.
Ulterior, bărbatul ar fi sustras 20.000 de euro și 140.000 de lei.
S-a constituit o echipă operativă complexă, formată din polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și Poliției Municipiului Călărași, care efectuează cercetări, în vederea identificării persoanei și pentru stabilirea situației de fapt.
INFORMARE DE PRESĂ
De la informarea anterioară, au mai fost înregistrate trei incidente.
Astfel, polițiștii au fost sesizați prin apel la 112 de către o femeie cu privire la faptul că a fost agresată de o altă persoană.
În urma deplasării la fața locului, polițiștii au constatat că fapta se confirmă.
De asemenea, soțul victimei a formulat un denunț cu privire la un bărbat care ar fi oferit sume de bani pentru a determina cetățenii să voteze un anumit competitor electoral.
A fost întocmit dosar penal pentru loviri și alte violențe, precum și pentru coruperea alegătorilor.
De asemenea, doi bărbați au continuat campania electorală pe o rețea de socializare, aceștia au fost sancționați contravențional.
În continuare, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne desfășoară misiuni în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale.
https://mediacalarasi.ro/masuri-speciale-de-protectie-si-interventie-la-nivelul-judetului/
Pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță, legalitate și ordine publică a scrutinului pentru alegerea Președintelui României, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Călărași au adoptat măsuri speciale de protecție și intervenție.
Peste 860 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.) – polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și de la alte structuri al ministerului – sunt mobilizate pentru a asigura protecția celor 235 de secții de votare din județul Călărași, a transporturilor cu materiale electorale și a spațiilor de depozitare a buletinelor de vot.
Forțele de ordine vor asigura măsurile de ordine publică în proximitatea secțiilor de votare și vor interveni prompt în cazul sesizărilor privind posibile fapte care încalcă legislația electorală.
Au fost intensificate acțiunile de patrulare în zonele aglomerate, pentru a descuraja orice tentativă de tulburare a ordinii publice.
Orice încălcare a legislației va fi tratată cu maximă seriozitate, iar echipele de intervenție sunt pregătite să răspundă prompt oricăror solicitări.
Totodată, se va asigura fluidizarea traficului rutier în zonele din apropierea secțiilor de votare, pentru a preveni blocajele rutiere.
În ceea ce privește prevenirea incendiilor, echipe specializate de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Călărași au efectuat verificări prealabile în secțiile de votare pentru a se asigura că acestea respectă normele de siguranță.
La alegerile prezidențiale, pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani.
Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, precum și persoanele aflate în arest la domiciliu, reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă
Percheziții domiciliare - luare de mită, fals informatic ș.a. – documente de identitate românești
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și ofițeri din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au pus în executare, în cursul zilei de azi, 20 noiembrie 2024, 90 de mandate de percheziție domiciliară la sediile unor instituții publice și locuințele unor persoane fizice.
Activitățile operative sunt realizate într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și fals informatic de către funcționari publici de pe raza județului Botoșani, precum și cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată,
Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor funcționari publici din două servicii de evidență a populației și două primării, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea pentru persoane născute în Republica Moldova, Ucraina și Federația Rusă,
Datele nereale se referă la domiciliul persoanei, care este fictiv deoarece beneficiarul nu a locuit și nici nu va locui vreodată la adresa respectivă, dar și la alte atribute de identificare ale persoanei, respectiv nume, prenume, data nașterii, locul nașterii, totul cu scopul obținerii de către beneficiar a unui act de identitate care face dovada identității, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței în România.
Datele susmenționate, care în unele cazuri prezintă o identitate diferită de cea deținută în mod real de către beneficiari, sunt incluse în Registrul Național de Evidență a Persoanelor (RNEP).
În mod concret, beneficiarii au obținut cărțile de identitate, cu stabilirea domici