Wadai 和題 : חדשות מיפן

  • Home
  • Wadai 和題 : חדשות מיפן

Wadai 和題 : חדשות מיפן וואדאי הוא עמוד קהילתי המכוון לחשוף קוראים בעברית לשיח התקשורתי היפני בתחומים מגוונים. העמוד מנוהל ע

וואדאי הוא עמוד קהילתי המכוון לחשוף קוראים בעברית לשיח התקשורתי היפני בתחומים מגוונים. העמוד מסכם ומנתח פרסומים שונים בשלל אמצעי התקשורת ביפן ובכך מנסה להציג תמונה עדכנית ואותנטית של הנעשה במדינה. וואדאי פירושו ״הבמה של יפן״ כאשר הוא כתוב כך 和台 אך פרושו ״נושא״ (במיוחד נושא בעל עניין ציבורי) כאשר הוא כתוב כך 話題. שמו של העמוד הוא שילוב של שתי הצורות.
וואדאי מנוהל ע״י עמרי רייס, יועץ אסטרטגי ופרסומאי המתגורר בטוקיו. תרומות לעמוד או בקשות יתקבלו בברכה.

כוכבת ההיפ הופ היפנית המצליחה אקו גורילה מביעה את תמיכתה בפלסטינאים בהפגנה בשיבויה, השבוע .
14/02/2024

כוכבת ההיפ הופ היפנית המצליחה אקו גורילה מביעה את תמיכתה בפלסטינאים בהפגנה בשיבויה, השבוע .

גם ביפן, מסכת של ״התעללויות פסיכולוגיות״ בגן ילדים ״יושימי״ בעיר קומגאייה שבסאיטאמה (צפונית לטוקיו), הובילה להתנצלות פומ...
26/01/2024

גם ביפן, מסכת של ״התעללויות פסיכולוגיות״ בגן ילדים ״יושימי״ בעיר קומגאייה שבסאיטאמה (צפונית לטוקיו), הובילה להתנצלות פומבית של כל חברי מועצת העיר. ההתעללות שכללה ״התבטאויות לא הולמות״ כלפי 14 ילדים בגיל אפס עד שנתיים. נחשפה על ידי מכשיר הקלטה שהטמין הורה בגן. לאחר החשיפה החליטה המועצה גם להתקין מייד מצלמות מעקב בכל גני הילדים בעיר. בנוסף הוקמה וועדה מיוחדת ל״מניעת התעללות״ שכוללת מומחים ונציגי הורים מרחבי העיר.

לאשה בעלת השכלה גבוהה קשה הרבה יותר למצוא עבודה עם הכנסה גבוהה מאשר גבר בעל השכלה נמוכה.כך לפחות לפי הסטטיסטיקה הזו של ה...
10/01/2024

לאשה בעלת השכלה גבוהה קשה הרבה יותר למצוא עבודה עם הכנסה גבוהה מאשר גבר בעל השכלה נמוכה.
כך לפחות לפי הסטטיסטיקה הזו של ה-OECD שמראה ש-31% מבעלי ההכנסה הגבוהה (ה- 25% המרוויחים העליונים) הם גברים עם השכלה נמוכה יחסית, לעומת נשים עם השכלה גבוהה שמהוות רק 15% מאותה קבוצה.

בשביל האקדמיה היפנית, שמצבה עגום גם ככה, הדיון על המספרים האלו ממש לא מועיל. גברים מסיקים שלא צריך בהכרח ללמוד כדי להרוויח, ונשים, באופן דומה, מסיקות שלימודים לא יעזרו להן להתקדם. התמונה ביפן ובקוריאה הפוכה ממדינות אירופה, ומביאה רבים ביפן למחות. כמו מה שנטען באקדמיה האמריקנית, רבים מן היפנים מאמינים כי זהויות מנבאות הצלחה יותר מיכולות.

—————-
מקור : ארגון המדינות המפותחות OECD
טוויטר

בדומה לארה״ב, גם ביפן דעת הקהל הופכת לשלילית יותר כלפי ישראל. לפי מספר דיווחים השתתפו בהפגנות פרו פלסטיניות ברחבי יפן כמ...
13/11/2023

בדומה לארה״ב, גם ביפן דעת הקהל הופכת לשלילית יותר כלפי ישראל. לפי מספר דיווחים השתתפו בהפגנות פרו פלסטיניות ברחבי יפן כמה אלפי אנשים (הערכות של בין 4000 ל-5000). המספרים נשמעים נמוכים אבל יש לזכור שכמעט שום דבר לא מוציא את היפנים לרחוב ומדובר במספר הגדול ביותר מאז ההפגנות נגד תחנות הכוח הגרעיניות לאחר אסון פוקושימה.

בנוסף, הגורמים הפרו-פלשתינאים שנסמכים בעיקר על השמאל ביפן ושלוחותיו באקדמיה ובתקשורת, זכו אתמול בחיזוק סמלי חשוב עם ההפגנה באנדרטה בהירושימה שביקשה ״לשים סוף לרצח העם בעזה״. הדיווח הזה לדוגמא, באסהי, מציין מפורשות את ההתבטאות של השר עמיחי אליהו שגרס כי הטלת פצצת אטום על עזה היא ״אפשרות״. בנוסף הכתבה מראיינת נציגים של ניצולי פצצת האטום בהירושימה, שהתארגנו בעצמם מכיוון שהם חוששים ש״ייתכן שמה שקרה לפני 78 שנה יקרה שוב״. ניצולי פצצת האטום הן קבוצה קטנה, אך משפיעה מאוד בהתבטאויותיה שזוכות לחשיפה רחבה. ארגונים נוספים שמתנגדים לתפוצה גרעינית באופן כללי כעת גויסו באופן אפקטיבי לצד הפלסטינאי, בעיקר ״בזכות״ התבטאותו של השר אליהו.

‫ביפן קיימים מספר נושאים עליהם יש קונצנזוס רחב מאוד מאז מלחמה העולם השניה. ביניהם ניתן למצוא את הנושא הגרעיני ואת נושא ההפצצות על אוכלוסיה אזרחית (בלי קשר להאם הם מכוונות או כתוצאה מ״נזק אגבי״). שני הנושאים הללו, משמשים כעת, לצערנו, את הקבוצות הפרו פלשתינאיות ביפן כדי לנגח את ישראל. ‬


https://www.asahi.com/sp/articles/ASRCC775DRCCPITB00J.html?fbclid=IwAR2npuILgBmIIa3NKaU5jdTYDd2rc6O9tQwGWX1NIlIpgUlER9_zbA2QemE_aem_AZ0OnNzwBc45Xy6qEKzLXkITri6p-jDIaIPSbJgGY39AHzryF1hf2q6vHgIdv2YmewU

 パレスチナ自治区ガザ地区を実効支配するイスラム組織ハマスとイスラエルとの戦闘が始まって1カ月余りが経ち、ガザ全域でイスラエルによる激しい攻撃が続く。広島市の原爆ドーム前に11日夕、市民300人が集ま…

סגן שר החינוך היפני טארו יאמאדה התפטר היום מיד לאחר שנחשף שקיים רומן מחוץ לנישואין. לא חיכה לוועדת החקירה.
27/10/2023

סגן שר החינוך היפני טארו יאמאדה התפטר היום מיד לאחר שנחשף שקיים רומן מחוץ לנישואין. לא חיכה לוועדת החקירה.

16/10/2023

מדהים מה 24 שעות יכולות לעשות בתקשורת העולמית וכמה קצר הזכרון האנושי.

שנפתחה המלחמה שיקפה התקשורת ביפן בדיוק את התנהגות החברים והמכרים היפנים שלי - כפי שכתבתי: הרוב הגדול הקפיד על שתיקה רועמת בעוד לחלקים קטנים היה חשוב להביע אמפתיה, להרחיק עצמם מתמיכה בזוועות וכמובן לפלל לשלום עולמי. היה הבדל קטן ממבצעים קודמים אבל גם היפנים הבינו לאן זה הולך והקפידו, כמנהגם, להיזהר בדבריהם.

חשוב להבין עוד מאפיין מהותי של התקשורת ביפן והוא צנזורה עצמית. מערכת התקשורת הממוסדת ביפן, לטענת רוב מומחי התקשורת, מנהיגה ריסון עצמי וצנזורה עצמית בנושאים רבים. הסיבות לכך רבות: אינטרסים כלכליים ומבנה הבעלות על חברות התקשורת, מוסכמות תרבותיות של הרמוניה וקונצנזוס, התמקדות-יתר בעובדות והימנעות מפרשנות מוסרית, לחצים ממשלתיים שונים, רגולציה פנימית של חברות התקשורת באמצעות ״מועדוני עיתונאים״ ועוד גורמים רבים שיהיה אפשר להרחיב עליהם אולי בעתיד…

סטייה מקו הדיווח של ארגוני התקשורת גם מוביל הרבה פעמים לכניסה ל״רשימות שחורות״ (בהשאלה כמובן) - כלומר כתבים ועורכים שמורתעים מלדווח את מחשבותיהם (בלי קשר אם הם בעד או נגד הפעולות של ישראל במקרה הזה), מכיוון שהם חושבים על עתיד הקריירה שלהם ועל הקשרים שלהם.

במקרה של ישראל הברירה היא פשוטה ליפנים: דיווח אוהד לכל צד במלחמה הוא מסוכן ומיותר. התוצאה גם כן פשוטה: הדיווח בערוצי התקשורת הממוסדים הוא יבש ומתמקד רק בחדשות הטריות ביותר. בנוסף, וכמו שהזכרתי, היפנים יתמקדו רק במה שכן יהדהד ויביא לרייטינג/קליקים: הפצצות על אזרחים מצד אחד, וחטופים מצד שני. זוועות דאע״שׁ צפויות לקבל פחות חשיפה.

תמונת מצב עדכנית (לדעתי) היא שחזרנו למצב המוכר יותר של מלחמות בישראל. קבוצה קטנטנה ולא משפיעה ביפן תומכת בישראל, וקבוצה גדולה יותר מפגינה עם הקבוצות הפרו-פלשתינאיות. אכן, שתי הקבוצות לא כאלה משמעותיות והרוב הגדול מתעקש לא להביע תמיכה (פומבית) באף צד.

ומתחת לפני השטח: כלומר ברשתות החברתיות, בהודעות בליין (תחליף הוואטסטפ היפני) ובשיחות אישיות המצב כמובן הפוך. אין ריסון ואין צנזורה: היפנים יתמכו יותר בצד הפלסטיני, יגיבו בבעתה לתמונות ההפצצות מעזה שהולכות ומתגברות ולאט לאט ימעיטו בתקשורת עם גורמים ישראלים. שוב, זאת המציאות (לטעמי), ואשמח לשמוע ממי שחושב אחרת. תודה שקראתם עד לפה!

15/10/2023

כל אחד עושה מה שהוא יכול בימים אלו - ואני יכול לקרוא ולפרשן את התקשורת היפנית. אם מישהו מהעוקבים רוצה לשלוח כתבה, פוסט או כל דבר אחר מיפן, אשמח לתרגם, לפרשן ולשתף. אנא כתבו לי.

לאחר מספר שאלות שקיבלתי בימים האחרונים אפשר לפתוח ולומר שהתקשורת היפנית היא כמובן מקרה ייחודי שמשקף חלקים רבים של החברה היפנית. ככלל, למרות שהיפנים הם חלק מהציר האמריקני (מבחינה שלטונית/פוליטית), וככאלה הם גם ביחסי ידידות חמים עם ישראל, היחס שלהם למלחמות במזרח התיכון הוא הרבה יותר נייטרלי. הדיווחים מיפן מתמקדים בעזה לרוב, ולאוכלוסייה היפנית יש סלידה אוטומאטית מהפצצות של אזרחים - אותן הם מקשרים ישירות לטרגדיה שלהם במלחמת העולם השנייה.

בנוסף, בעיית החטופים, ובעיקר החטופים האזרחים, גם היא מתקשרת ביפן לבעיית החטופים שלהם על ידי צפון קוריאה, שחטפה אף היא ילדים מיפן בעבר, ולכן ניתן כמובן לצפות להצלחה תקשורתית/הסברתית בעניינים הקשורים לחטופים האזרחים.

כמובן שניתן גם לראות הבדלים מהותיים בין כלי התקשורת השונים, כאשר כלי תקשורת כמו אסהי נוקטים בקו ביקורתי יותר כלפי ישראל וכלי התקשורת הימנים כמו יומיאורי וסנקיי הם עם דיווח פחות ביקורתי, אבל ישנם הרבה מאוד יוצאי דופן בהתאם לכתבים ולמקורות שלהם. בנוסף, בגלל שישנם יפנים רבים במדינות עם השפעה מוסלמית חזקה (מלזיה, אינדונזיה, אמירויות ואפילו סינגפור במידה מסויימת) הרבה מהדיווחים על המזרח התיכון מסתמכים על מקורות/חברים/חוויות שקשורות יותר בזווית הראייה של המדינות הללו.

בפעם הזו, הופתעתי לקבל יחסית יותר הודעות מיפנים ששאלו לשלומי ואף הקפידו לעיתים לגנות בדרך זו או אחרת את מה שקרה. לעומתם כמובן, חשוב מאוד לציין שרוב גדול של היפנים מקפידים לשבת על הגדר ולא להגיד שום דבר ש״יפליל״ אותם כתומכים של צד מסויים (בטח שלא בפומבי). רובם הגדול של היפנים יגיבו רק למסרים שכוללים חתירה לשלום, לאיפוק ולהכלה. זאת המציאות.

ולבסוף, רוב הבעיה של היפנים בדיווח על האירועים מקורו במחסור. מחסור בדיווחים ביפנית, מחסור במקורות ראשוניים של דוברי יפנית מישראל/עזה, וכמובן מחסור עצום בידע על האזור ככלל ועל ישראל והפלשתינאים בפרט. כאשר מסבירים ליפנים משהו על המצב כדאי לעשות את זה במנות קטנות, בקור רוח, בדיוק ובפתיחות. כמונו, סביר שהם יתחברו לסיפורים אישיים ויסלדו ממה שיכול להתפרש כתעמולה, לאומנות, עידוד
אלימות וכו׳.

בתקווה שנוכל לשוחח עם יפנים על נושאים משמחים יותר בעתיד.

19 שנים פחות, כולל עיכובים
27/08/2023

19 שנים פחות, כולל עיכובים

קידום עצמי חסר בושה: שמח לבשר שמדריך התיירים לטוקיו שלקחתי חלק (קטן) בכתיבתו יוצא במהדורה מחודשת. מזמין את כל מי שנוסע ל...
21/08/2023

קידום עצמי חסר בושה: שמח לבשר שמדריך התיירים לטוקיו שלקחתי חלק (קטן) בכתיבתו יוצא במהדורה מחודשת. מזמין את כל מי שנוסע לטוקיו להשתמש במדריך המעולה הזה שמספק המון קונטקסט לביקור בטוקיו, שופך אור על התרבות, ההיסטוריה והגורמים האחרים שעושים את העיר למה שהיא ואולי הכי חשוב, מספק צוהר לעשרות שכונות ומאות עסקים קטנים שאולי לא ידעתם עליהם.

השבוע פירסמה רשות השידור היפנית כי מספר האבות היפנים שלוקחים ״חופשת אבהות״ עלה ל-17%. רק לפני ארבע שנים כ-2% בלבד מהאבות...
17/08/2023

השבוע פירסמה רשות השידור היפנית כי מספר האבות היפנים שלוקחים ״חופשת אבהות״ עלה ל-17%. רק לפני ארבע שנים כ-2% בלבד מהאבות לקחו חופשה שכזו ואילו ב-2021 המספר עלה כבר ל-14%. עדיין רחוק מהיעד הממשלתי של 50% עד 2025. לגברים יפנים שעובדים במשרה מלאה מותר בעקרון לקחת חודשיים של חופשה בתשלום לאחר לידה ועד שנה בתשלום חלקי. חברות של מעל 1000 עובדים מחוייבות לדווח על כמה עובדים אכן מנצלים את הזכות הזו, כיוון שהמספרים לרוב נמוכים ביותר. אחוז הנשים שלוקחות את בחופשה המורחבת גבוה מאוד (באזור ה-90%).

ברוח בארבי הפופולארית, קחו לדוגמא את ליקה-צ׳אן - הבארבי היפנית, שיוצרה על ידי המתחרה המקומית היפנית של Mattel (היצרנית של בארבי), Takara Tomy, הייתה בעלת מקצוע (מעצבת) כבר ב-1969. לליקה לא היה בהתחלה חבר כמו קן, אלא אבא, פייר, שהופיע לראשונה (!) ב-1989. בהתחלה היה לו שם בלבד, ללא ייצוג בובתי. לקחו לו עוד 20 שנה כדי להשיג אופי משל עצמו ומקצוע (מוזיקאי). סקרי צרכנות של החברה שבוצעו ביפן גרסו אז שהצרכנים רוצים שפייר ״יישאר מחוץ לבית״ ושיהיה במקום ״בעבודה״ (שאינה משנה כלל וכלל בתוכנה). ב-2014, אחרי מקרים רבים של מוות מעבודת ייתר, הודיעה החברה כי פייר ייקח שנה של ״חופשת אבהות״. בהמשך אותה שנה, זכה פייר בתחרות ה״איקומן״ (סוג של ״אב השנה״) השנתית.

מקור: רשות השידור היפנית

https://www3.nhk.or.jp/news/html/20230731/k10014148081000.html

איגוד הפרסום היפני מפרסם מדי שנה את מדד הטאלנטים שקובע מיהם הטאלנטים האהובים ביותר ביפן. במקום הראשון לחציון הראשון של 2...
13/08/2023

איגוד הפרסום היפני מפרסם מדי שנה את מדד הטאלנטים שקובע מיהם הטאלנטים האהובים ביותר ביפן. במקום הראשון לחציון הראשון של 2023 עדיין מדובר בטאקויה קימורה (המכונה גם ״קימוטאקו״) חבר להקת הבנים המיתולוגית SMAP שהופיע השנה 3300 פעם על המרקע, ב-21 פרסומות, ל-7 חברות ו-9 מותגים שונים. למקום השני הגיעה מאנה אשידה, השחקנית שהופיעה 8343 פעמים ב-37 פרסומות, ל-15 חברות ו-18 מותגים. אלוהים יודע איך היא מצליחה גם לשחק בסרטים וסדרות טלוויזיה תוך כדי.

קימורה בן ה-50 מפרסם בין השאר את חברת הפארמה טאישו סייאקו, מקדונלדס, הסופר-אפ LINE, חברת המשקאות סנטורי, חברת השעונים קאסיו ועוד רבים .

אשידה מפרסמת את סופטבנק, SBI, חברת המזון אג׳ינומוטו, סוזוקי, הדואר היפני, סנטורי, חברת הגיימינג קונאמי, חברת הלוויינים JSAT ועוד ועוד.

בתגובות:
- פרסומת של מאנה לסוזוקי בה החברה מעודדת לנסות ״דברים חדשים״ גם אם, כמו אשידה, לא מצליח לה בקיודו (חץ וקשת)

- פרסומת של קימורה לחברת הנדל״ן Open House בה הוא משחק חפרפרת ש״מתעניינת״ בשכירת דירה באזור טוב ו״עולה״ על הזדמנות טובה הודות לפרוייקט חדש.

התקשורת היפנית מבכה את התדרדרות הדירוג של יפן ברמת האנגלית במדד הבקיאות בשפה האנגלית (EPI) שמפרסם הארגון הבינלאומי Educa...
08/08/2023

התקשורת היפנית מבכה את התדרדרות הדירוג של יפן ברמת האנגלית במדד הבקיאות בשפה האנגלית (EPI) שמפרסם הארגון הבינלאומי Education First. יפן התדרדרה מהמקום ה-14 ב-2011 למקום ה-80 ב-2022 מבין 111 מדינות שאינן דוברות אנגלית ונסקרות בדו״ח. ישראל אגב לא רחוקה מיפן, במקום ה-74 עם ציון ״אוריינות נמוכה״. המובילות בדירוג הן הולנד (1), סינגפור (2) ואוסטריה (3).

הדו״ח המלא בתגובות.

הפרסומת החדשה של מקדונלדס ביפן משתפת פעולה עם כוכבת היו-טיוב Ano, שידועה בכנות והישירות שלה. ארוחות הילדים ביפן נקראות S...
05/07/2023

הפרסומת החדשה של מקדונלדס ביפן משתפת פעולה עם כוכבת היו-טיוב Ano, שידועה בכנות והישירות שלה.

ארוחות הילדים ביפן נקראות Smile ולשיר המקורי שהפיקה Ano בשיתוף עם מקדונלדס קוראים smile agenai שכמובן הוא כפל משמעות על ״לא נותנת חיוכים״ או ״לא חולקת את הארוחה שלי״. הפרסומת הזו היא עוד אחת מאלפים בשנים האחרונות שבונות על הטרנד ״שובר המוסכמות״ (שכמובן כבר הפך למוסכמה בעצמו) של ״להיות עצמך״ - או ביפנית 自分らしさ (התכונה של ״עצמיות״). לא בכדי נבחרה Ano למשימה מכיוון שהפרסומת אינה מיועדת רק לגרום לאנשים לאכול במקדונלדס אלא בעיקר לגייס עובדים בגילאים דומים למציגה.

יפן היום היא השוק שהכי קשה לגייס בו בעולם, לכל התפקידים. תוצר מובהק של הקיטון באוכלוסיה והמיתון הארוך. איך תגייס מקדונלדס עובדים צעירים? ראשית, היא תנסה לשכנע אותם שלא מצופה מהם לחייך, דרישה מהותית ויסודית בכל עבודות השירות היפניות. ומותר להם ״להיות עצמם״ , בדיוק כמו Ano. קשה להאמין שהדור הצעיר וציני ביפן של היום יקנה את האמירה הזו, אבל הנסיון יפה.

笑顔が苦手な人も。もちろん笑顔が得意な人だって。どんなあなたも自分らしく笑って働ける。そんなお店をマクドナルドは目指しています。 #あなたらしい笑顔で働こう♪スマイルあげない / ano

שיעור הילודה ביפן הגיע לשפל היסטורי מאז 1899 - השנה בה החלו למדוד. השנה נולדו ביפן 770,747 תינוקות ואילו מתו 1,568,961 א...
03/06/2023

שיעור הילודה ביפן הגיע לשפל היסטורי מאז 1899 - השנה בה החלו למדוד. השנה נולדו ביפן 770,747 תינוקות ואילו מתו 1,568,961 איש. כך שאוכלוסיית יפן למעשה פחתה ב-798,214 איש. כ-24.6 אחוז מהמתים מתו מסרטן, ואילו 3% בלבד מתו מנגיף הקורונה (סיבת המוות במקום השביעי). שיעור הילודה פחת מהשנה שעברה ב-3.5 אחוזים.

מקור: העמוד הראשון בעיתון אסהי

משחקי מילים הם לרוב שם המשחק בקופי יפני. הנה פרסומת לפורטל הדרושים היפני מיי נאבי ששואלת מהשיר היפני המפורסם ״אלך עם פני...
03/06/2023

משחקי מילים הם לרוב שם המשחק בקופי יפני. הנה פרסומת לפורטל הדרושים היפני מיי נאבי ששואלת מהשיר היפני המפורסם ״אלך עם פני למעלה״ (上を向いて歩こう) שנקרא גם באנגלית Sukiyaki (אלוהים יודע למה). הביטוי היפני ״פונה אל עצמי״ (自分を向いて) פרושו פשוט “מותאם עבורי״. וכך, בפראפראזה על השיר המפורסם - ״אלך שאני פונה אל עצמי״ או בעצם ״אלך עם מה שמתאים לי״

השיר בתגובות

הכותרת הראשית בעיתון אסהי היום מדברת על הנצחון הגדול של קהילת הלהט״ב ביפן בבית המשפט בנגויה, שקבע כי אי הכרה בנישואים חד...
31/05/2023

הכותרת הראשית בעיתון אסהי היום מדברת על הנצחון הגדול של קהילת הלהט״ב ביפן בבית המשפט בנגויה, שקבע כי אי הכרה בנישואים חד מיניים אינה חוקתית ביפן.

הזוג העותר גרס כי האפשרות להינשא לא ניתנה להם ובכך נמנעו מהם זכויות חוקתיות בסיסיות שמובטחות בחוקה היפנית: סעיף 14 למשל שמבטיח את הזכות לשיוויון וסעיף 24 שמדבר על כל שנישואין חייבים לשמר את הכבוד האישי ואת השיוויון בין המינים״.

מדובר בנצחון היסטורי ביפן שאינה מאפשרת עדיין נישואין חד מיניים, ובמקומות ליברליים מסויימים, כמו שיבויה בטוקיו למשל, מתפשרת על פתרונות נקודתיים כמו ״תעודות זוגיות״. על פי הנצחון גם ללא שינוי מפורש בחוקה היפנית, שהוא משימה פוליטית מאתגרת ביותר, יהיה ניתן להסתמך על פרשנות בית המשפט בעתיד. לפחות כפתרון ביניים

מי שהיה ביפן זוכר בוודאי את התורים הארוכים שמשום מה יפנים מוצאים אותם כנסבלים (אם המטרה ראויה!). חברת השעונים סיטיזן פרס...
29/05/2023

מי שהיה ביפן זוכר בוודאי את התורים הארוכים שמשום מה יפנים מוצאים אותם כנסבלים (אם המטרה ראויה!). חברת השעונים סיטיזן פרסמה סקר שאומד את מידת הסבלנות של היפנים. מסתבר, שבממוצע היפני מוכן לעמוד בתור כשעה שלמה, ״אם המקום פופולארי״. עוד נמצא כי מידת הסבלנות של היפנים לתורים עלתה לאורך השנים האחרונות והחברה טוענת כי הסיבה היא מספר הדברים שניתן לעשות בסמארטפון, תוך כדי המתנה. ״במקומות רבים גם ניתן להזמין באמצעות הטלפון מהתפריט, למצוא מקום במסעדה וכו׳״ נטען בהודעה לעיתונות. סיטיזן טוענים כי לקורונה הייתה השפעה חזקה על ״תפיסת הזמן של היפנים״ ועל ירידה בתחושת הדחיפות. בנוסף, הצעירים ביפן מוכנים לחכות אפילו יותר בממוצע. באטרקציות כמו פארקי שעשועים יפנים בשנות העשרים שלהם מוכנים לחכות פי שניים ממבוגרים מהם.

מקור: סוכנות הידיעות קיודו

רשת המספרות Percut מטוקיו מאפשרת ללקוחותיה להגדיר מראש, באפליקציה, שהם אינם מעוניינים בשיחה ישירה עם הספר. הלקוח יכול לכ...
29/05/2023

רשת המספרות Percut מטוקיו מאפשרת ללקוחותיה להגדיר מראש, באפליקציה, שהם אינם מעוניינים בשיחה ישירה עם הספר. הלקוח יכול לכתוב באפליקציה את דרישותיו מהספר, וגם להפעיל את כפתור ״ללא מגע ישיר״ (接客不要) שימנע מהספר לפנות אליו. השירות הושק בתקופת הקורונה אבל עדיין פופולארי, לטענת העיתון ניקיי, אצל לקוחות ״ביישנים״.

מקור: ניקיי, יומיאורי

פרסום מבריק לפעמים מגיע מהמקומות הקטנים ביותר. בית קפה ביפן שמנסה לפרסם מנת גיודון (牛丼 בשר בקר על אורז) טבעונית החליט לק...
23/04/2023

פרסום מבריק לפעמים מגיע מהמקומות הקטנים ביותר.
בית קפה ביפן שמנסה לפרסם מנת גיודון (牛丼 בשר בקר על אורז) טבעונית החליט לקרוא למנה ״גודון״ (午丼). הצירוף חסר משמעות לחלוטין וכולל את האות ל״אחרי הצהריים״ 午 וקערת אורז 丼) אבל הסימנייה הסינית ל״אחרי הצהריים״ (午) דומה כמעט לגמרי לסימניה של ״בקר״ (牛) בדיוק כמו שה״בשר״ הטבעוני שלהם דומה כמעט בדיוק לבקר רגיל.

השלט בצבעי כתום-שחור והפונט כמובן מרפרר לרשת המסעדות יושינויה שמגישה את מנת הגיודון המפורסמת והנפוצה ביפן.

החל מ-2019, יפן החלה באמצעות חוקים ותקנות בינלאומיים לעודד את ענף התיירות שנקרא ״שמיים חשוכים״ (Dark Sky Tourism). מכיוו...
18/04/2023

החל מ-2019, יפן החלה באמצעות חוקים ותקנות בינלאומיים לעודד את ענף התיירות שנקרא ״שמיים חשוכים״ (Dark Sky Tourism). מכיוון שתאורת רחוב בהירה מאפיינת כמעט את כלל המדינה, מספר ארגונים ללא כוונת רווח דחפו לצמצום ״זיהום האור״ באזורים מסויימים על מנת לזכות במעמד של אתר ״שמיים חשוכים״ שנקבע על ידי קהילת השמיים החשוכים הבינלאומית IDSA.

הסיבה לכך היא בעיקר תיירות פנים - החלק הארי של התיירות ביפן. רוב תושבי יפן, ובעיקר הצעירים שבהם לא חזו בשמיים זרועי כוכבים לעולם. בעולם כולו הקהילה הבינלאומית מכירה ב-201 אתרים ללא זיהום אור מלאכותי וביפן המאמצים בשנות הקורונה הביאו להכרה בשלושה אתרים: פארק איריומוטה באי אישיגאקי (מחוז אוקינאווה), האי קוזושימה 180 ק״מ דרומית לטוקיו ולאחרונה העיירה ביסיי (מילולית: כוכבים יפים) במחוז אוקאיאמה.

ביסיי היא גם האתר היחיד שמוכר על ידי הארגון הבינלאומי ומאז הכרתו הוא מלא לחלוטין ומוזמן חודשים מראש על ידי מטיילים יפנים, שמגיעים, כמעט ללא יוצא מן הכלל מן האזורים העירוניים.

המאבק בתופעת ההטרדה המינית ברכבות ביפן נמשך כבר שנים. למבקרים בטוקיו זו אנקדוטה שמלווה בצילומי מודעות אזהרה ברכבת ובצקצו...
17/04/2023

המאבק בתופעת ההטרדה המינית ברכבות ביפן נמשך כבר שנים. למבקרים בטוקיו זו אנקדוטה שמלווה בצילומי מודעות אזהרה ברכבת ובצקצוקים, אבל לתלמידות התיכון זה פחד ממשי ומשתק שמתווסף ליום הראשון ללימודים, ימי הבחינות ולמעשה למרחב הציבורי כולו.

עם פתיחת שנת הלימודים החודש, ממשלת יפן החליטה להעביר חבילת צעדים בשיתוף חמישה משרדי ממשלה שונים כדי ״לחסל את התופעה לחלוטין״. הממשלה השכילה להבין שרק שיתוף פעולה הדוק בין משרדי הממשלה השונים יכול לטפל בבעיה מהשורש. כך למשל משרד החינוך, שהטיל בעבר עונשים על תלמידות שאחרו לבית הספר בגלל שהגישו תלונה על הטרדה ברכבת, הורה לבתי הספר להימנע מכך, ובמקום להעניק חופש ושיעורי השלמה לנפגעות. משרד המשטרה, שחקר ברשלנות מקרים בעבר, הונחה להודיע לבתי הספר על חקירה המתנהלת , לשפר את נגישות התהליך להגשת תלונה ולפרסם מקרים רבים יותר כדי להגביר את המודעות.

משרד התחבורה הונחה לתגבר את קרונות הרכבת לנשים בלבד שנכנסו לשירות ב-2005 ומאז לא תוגברו ובנוסף נפתח אתר אינטרנט ממשלתי בשם Cure Time לתלונות לראשונה ונחנך מספר טלפון חינמי ומהיר #8891

תגובת ממשלת יפן הגיעה כמובן לאחר חודשים של קמפיינים אזרחיים ברשתות החברתיות בהן נחשפו ציוצים הקוראים לפגיעות והטרדות (למשל ״אתגר הסוטים״ שפורסם ביום הבחינות לאוניברסיטאות), קטעי קומיקס המתארים את תהליך התלונה המשפיל ועוד (בתמונות). בסרטון שפורסם לפני מספר חודשים ועורר ביקורת הסבירה משטרת יפן לנערות כיצד ״להימנע מהטרדה״ בכך שפירט היכן עדיף לעמוד ברכבת, ועצות נוספות שנועדו להפיל את מירב האחריות על הנפגעות. (בתגובות)

גופי תקשורת זרים (כמו למשל VICE) עשו גם הם מטעמים מהתוכנית החדשה עם כותרות בסגנון: ״יפן מבקשת מבתי הספר לא להעניש תלמידות על הטרדות״.

מקור: NHK

https://www3.nhk.or.jp/news/html/20230113/k10013948091000.html
https://www3.nhk.or.jp/news/html/20230417/k10014040561000.html

Vice News
https://www.vice.com/en/article/wxj5jz/japan-sexual-assault-groping-scho

בזמן שהישראלים מנתצים מוסדות אחרים, אצל היפנים מוסד המשפחה הוא זה שהתקשורת, וגם עולם הפרסום נהנים להתעלל בו במיוחד. למשל...
23/02/2023

בזמן שהישראלים מנתצים מוסדות אחרים, אצל היפנים מוסד המשפחה הוא זה שהתקשורת, וגם עולם הפרסום נהנים להתעלל בו במיוחד. למשל, הפרסומת המוצלחת הזו, שזכתה לשבחי המבקרים ביפן מתארת משפחה בה האם התחתנה בשנית. ביפן, גירושים מאוחרים נפוצים יותר והמציאות בה הילדים הגדולים נאלצים להכניס לחייהם אדם חדש הופכת ל״נורמלית״ יותר. אבל, כצפוי, הכניסה לתבניות המסורתיות במשפחה חדשה ואלטרנטיבית מעוררת רגשות של תיעוב ומיאוס. במיוחד על ידי הדור החדש. אבל…. מה אם ניתן להרוויח מזה משהו?

בנק מיצואי סומיטומו (SMBC) יצא במהלך אמיץ עם הפרסומת הזו, שמקדמת תוכנית נקודות למשפחות. ככל שמספר החברים במשפחה גדל כך גם ההטבות בכרטיס. כיוון שביפן הסיכוי שהמשפחה תגדל כתוצאה מנישואים מחדש לעיתים אף גבוה יותר מגידול כתוצאה מילודה - מדובר במהלך חכם ומחושב. דרך הילדים הבוגרים (קהל היעד), ההכרה שלא חייבים להסתדר עם המשפחה החדשה היא אותנטית וההטבה נשמעת פתאום כמו נחמה מתוקה. האם נזכה לכנות כזו גם בישראל?

https://www.youtube.com/watch?v=3qWTWg1yWPk&t=55s

母親の再婚をきっかけに、新しくはじまることになった、とある家族の物語。それぞれが家族について考えはじめる。南波家のそれぞれの想いや戸惑いと不器用な旦那くんの奮闘する日々がはじまる。------------------------------...

בשנת 1996 הבינה חברת המשקאות טאקארה שצירוף המילים רינגו סוטטה (תפוח מרוסק りんご擦った) דומה מאוד לשמו של רינגו סטאר. לכן, הם ...
28/01/2023

בשנת 1996 הבינה חברת המשקאות טאקארה שצירוף המילים רינגו סוטטה (תפוח מרוסק りんご擦った) דומה מאוד לשמו של רינגו סטאר. לכן, הם בחרו בו לכוכב פרסומת הטלוויזיה של מיץ התפוחים החדש שלהם, שהכיל רסק תפוחים. השאר היסטוריה.

https://youtu.be/iZj3dOm9muA

Japanese TV commercial 1996 "ringo" means "apple", "sutta" means "grated".

החברה היפנית טאקיקו הצליחה ליצור ויראליות בטוייטר היפני עם המוצר הזה (שהוא אמיתי). פוף לביש במחיר של 17,800 ין  ( כ-480 ...
25/01/2023

החברה היפנית טאקיקו הצליחה ליצור ויראליות בטוייטר היפני עם המוצר הזה (שהוא אמיתי). פוף לביש במחיר של 17,800 ין ( כ-480 שקל). שלא מכר כלום עד שעלה על הרדאר של הרשתות החברתיות. המוצר הזה אמור להיות ״הכרית שלוקחת אותך החוצה״.

מקור: טוייטר

תקופת ״הארץ במלחמה״ (戦国時代) היא תקופה ארוכה של מלחמת אזרחים בהיסטוריה היפנית, אבל מעתה מיוחסת לקאמבק של המאבק בין מסעדות ...
06/01/2023

תקופת ״הארץ במלחמה״ (戦国時代) היא תקופה ארוכה של מלחמת אזרחים בהיסטוריה היפנית, אבל מעתה מיוחסת לקאמבק של המאבק בין מסעדות סושי בטוקיו על קניית הטונה הראשונה של השנה החדשה.

כל העיניים היו נשואות גם בשנה הזו לקיושי קימורה - המנכ״ל חולה התקשורת של סושי זאנמאי ומשפחת יאמאיוקי, סוחרי הטונה הגדולים ביפן שעומדים מאחורי הרשת. קימורה ויאמאיוקי זכו כבר במשך 10 שנים ברצף, אולם הפעם נראה שקואליציה שלמה התאגדה כנגדם במחשכים. רשת הסושי אונודרה מגינזה שילבה כוחות עם סוחר הטונה יאמאיאקו כדי להציע את הסכום שהיה גבוה פי 4 מההצעה הגבוהה ביותר של קואליציית זאנמאי.

רשת אונודרה הציעה 36 מיליון ין בעבור דג טונה כחול-סנפיר אחד במשקל 212 קילוגרם שהגיע מאזור אאומורי בצפון יפן. הסכום היה יותר מפי 2 מהסכום הזוכה של שנה שעברה והשישי הגבוה בהיסטוריה (מאז שתיעוד התחרות החל רשמית ב-1999).

בנוסף, ולחרפתם של זאנמאי, הקבוצה שהציעה את ההצעה השניה בגובהה הייתה של רשת קאקידה (מיוראקצ׳ו), רשת מיקו והסוחר יאמאג׳י שהציעו כמעט 34 מיליון. מנכ״ל הרשת, קזוהירו קאקידה, הוא צעיר בן 32 שבכלל ניהל חברת כוח אדם ולמד איך להכין סושי ביו-טיוב. איך נפלו גיבורי תקשורת ישנה לידיהם של כוכבי הרשת.

התקשורת היפנית מגדירה את התחרות השנה ככניסה מחודשת לעידן של מלחמות ומאבקים - תקופת הארץ במלחמה.

מקור: ספורטס ניפון

https://www.sponichi.co.jp/society/news/2023/01/05/kiji/20230105s00042000173000c.html

חברת הביטוח היפנית סומפו קנתה ב-1987  ציור מסדרת החמניות של ואן-גוך בכמעט 40 מיליון דולר - סכום שבזמנו היה הגבוה בהיסטור...
05/01/2023

חברת הביטוח היפנית סומפו קנתה ב-1987 ציור מסדרת החמניות של ואן-גוך בכמעט 40 מיליון דולר - סכום שבזמנו היה הגבוה בהיסטוריה ליצירת אמנות. במשך 35 שנים הציור הזה מוצג במוזיאון סומפו לאמנות בשינג׳וקו שבטוקיו אבל התפתחות חדשה מעיבה על הבעלות היפנית.

במקור, הציור הזה התגלגל ממשפחתו של ואן גוך למספר אספנים וגלריות בפריז עד שנרכש ב-1910 בידי בנקאי יהודי-גרמני בשם פול מנדלסון ברטולדי. מנדלסון נאלץ למכור את הציור לאחר עליית הנאצים לשלטון ולטענת יורשיו, עשה זאת מתוך פחד מוצדק לרכושו. כעת, אותם יורשים תובעים את חברת הביטוח היפנית ומבקשים את הציור או 750 מיליון דולר פיצויים.

לטענת היורשים, למרות שיאסואו גוטו וסומפו קנו את הציור כדין מבית המכירות הפומביות קריסטי, היה על חברת הביטוח להתחשב בנסיבות ההיסטוריות שאילצו את מנדלסון למכור את הציור לבעלים ממנו רכשה אותו חברת הביטוח (אשתו של האספן אלפרד צ׳סטר בייטי). התובעים טוענים שחברת הביטוח ידעה מצויין שהציור היה טרף קל של המדיניות הנאצית ולמרות זאת התקדמה ברכישה.

חברת הביטוח דוחה כמובן מכל וכל את טענות היורשים והודיעה שתלחם על בעלותה החוקית בבית המשפט.

מקור: יאהו יפן
https://news.yahoo.co.jp/articles/8fbdedc00fe0df97447aaf8858fdf676df95cb74

יפן חווה בחודשים האחרונים אינפלציה שמלווה גם בהתחזקות של הין. מה זה אומר לישראלים? שהיא הופכת להיות מעט יקרה יותר מהחגיג...
04/01/2023

יפן חווה בחודשים האחרונים אינפלציה שמלווה גם בהתחזקות של הין. מה זה אומר לישראלים? שהיא הופכת להיות מעט יקרה יותר מהחגיגה שהייתה, אך עדיין זולה משמעותית. ניתן לראות את השינוי בבהירות על פי מדד הביג מק של האקונומיסט. מחירו של ביג מק ברשת מקדונלדס ביפן עלה לאחרונה ל-410 ין (11 שקלים), מחירו בישראל 17 שקלים (629 ין). כך שלפי המדד הזה יפני יצליח לקנות בישראל רק 65% ממה שהוא יכול לקנות ביפן באותו הכסף (65% מסל הקניות), בעוד ישראלי יצליח לקנות ביפן 154% ממה שקונה לו כספו בתל אביב (או שלמעשה הוא יקנה סל וחצי+ במחיר של סל קניות בישראל). כמובן שהמדד לא מדוייק לחלוטין אך בהחלט נותן הערכה תקפה לגבי כוח הקנייה גם בימים של יוקר מחיה גובר בשתי המדינות.

בתמונה: הדיווח מרשת אסהי על עליית המחרים במקדונלדס (60% מהתפריט בכ10-30 ין) בספטמבר האחרון.

הסופר הישראלי עוזי וויל זוכה לשבחים ביפן. התרגום של ספרו של וויל ״ביום בו ירו בראש הממשלה״ יצא לאור ביפנית לא מכבר בהוצא...
01/01/2023

הסופר הישראלי עוזי וויל זוכה לשבחים ביפן. התרגום של ספרו של וויל ״ביום בו ירו בראש הממשלה״ יצא לאור ביפנית לא מכבר בהוצאת קאוודה היפנית כשלושים שנה לאחר יציאתו לאור בישראל.

היפנים בעיקר מתעניינים בו לאחר רצח ראש הממשלה לשעבר אבה למרות שאין כל קשר בין המקרים. גם את הספר כתב וויל ארבע שנים לפני רצח רבין ובכתבה הוא טוען שהרגיש ״מוזר״ שהחזון שבכותרתו התגשם. באופן מפתיע מוצאים היפנים דמיון בין הגיבור התלוש של וויל (בסיפור על רצח ראש ממשלה) שאינו מתעניין בפוליטיקה, לציבור היפני האדיש בכללותו.

״כאשר המגעים בין ישראל לפלסטינים נעצרו, ובזמן שרבים ממשיכים להילחם בצבא בעוד התקפות טרור ממשיכות ללא הרף, טווה וויל סיפור מלא בכנות, הומור ורגש״ כותב המגזין סאנקיי. המגזין מדווח שוויל שהה ביפן לראשונה בחייו למשך חודשיים וחש קשר עמוק למקום ולאנשים שפגש.

״ישראל היא אומה מגוונת שמצוייה בכאוס תמידי, כך שהרבה מאוד מחלקיה לא מקבלים ביטוי. אני חושב שלשפוך אור על נושאים שאנשים בכוונה נמנעים מהם מוביל להומור ולאירוניה שבכתיבתי״ אמר וויל למגזין ומציע - ״ההומור מאפשר להגיע למקומות אפלים ללא פחד או חרדה״.

מקור: ״הראיון״ בעיתון סאנקיי
https://www.sankei.com/article/20221225-QV4Q5OD3L5OWBOURZ5CCSNE7TE/

Address


Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Wadai 和題 : חדשות מיפן posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Media Company?

Share