21/03/2024
https://www.facebook.com/photo/?fbid=745361121037343&set=a.381630764077049
Bağımsız Aday Servet Yanık
Vakit geldi. Artık Kaş’ın kaderini belirleyeceğimiz kararlarımızı gözden geçiriyoruz. Hangi pusulalara bakacağız? Büyükşehir belediye başkanını seçeceğiz. Kaş belediye başkanını seçeceğiz. Belediye meclis üyelerini ve muhtarları seçeceğiz.
Belki bir gün bizler de medeni ülkelerde olduğu gibi oylarımızı mektupla, internetten vb. sandığa gitmeden kullanacağımız günleri göreceğiz.
Yazımızın konusu bağımsız belediye başkan adayları değil. 14 başkan adayımızın ikisi bağımsız çıkıyor karşımıza. Siyasi partilerden liste olarak yayımlanan onlarca meclis üyesi de değil. Konumuz, Kaş seçim tarihinde benzerine rastlanmamış bir medeni cesaret örneği gösteren bağımsız meclis adayı Servet Yanık.
Servet Yanık Emekçilerin sesi olmak iddiası ve hedefiyle çıkıyor meydana.
Servet Yanık tüm diğer meclis adayları arasında tahsili ile çoğunluğun üstünde bir niteliğe sahip. Lise mezunu. Taş Ustası. Diğerlerinden farklı olan bağımsız olmak dışındaki niteliği, kazanırsa mecliste emekçilerin, işçilerin tek temsilcisi olacak.
Belediye başkan adaylarına sorarsanız emekçilerin temsil edilmesine gerek yok. Çünkü onları ben temsil edeceğim iddiasında! Aslına bakarsanız işçi ve emekçiler yerel yönetimde inşaatta çok kullanılan bir deyimle “dolgu malzemesi” olarak görülüyorlar.
Seçimler için yapılan harcamaları görüyorsunuz. Bu masrafları belediyeden alacakları maaşlarla geri almaları mümkün mü? Meclis üyeleri en çok katıldıkları toplantı sayısı kadar huzur hakkı alıyorlar. Maaş değil! “Hali hazırdaki uygulamada 2024 yılı için toplantı başına alınan huzur hakkı ücreti nüfusa göre 611,05 TL ila 1963,72 TL arasında değişmektedir.”
Sizce bu maaşlar için bu kadar yatırım yapılır mı? Makalemizi uzatmamak için ve meclis üyelerinin yetki ve görevlerine daha önce yazdığım için pas geçiyorum. Sadece şunu yazmakla yetineyim; bu durumda yerel yönetime aday olanlar bu işe vatan, millet sevdasıyla soyunuyorlar. Bir karları varsa maddi değil, manevi bu durumda.
Partilerin meclis üyeleri birkaç istisna dışında tecrübelerle sabit toplantılara el kaldırmak için katılıyorlar. Kendi partilerinin veya ittifaklarının oy sayısını arttırmak için.
Bağımsız meclis üyesi adayının tarafı olmadığına göre O’nu, Kaş sevdası adına tutum alacağı ihtimali en yüksek aday olarak görebiliriz. Karar sizin. Özellikle sessiz ve ihmal edilmiş emekçi, işçi, memur, emekli, ev kadını vb. ve gençlerin. Tabi yerel yönetimden sosyal belediyecilik ve şeffaf yönetim bekleyen geniş topluluğun.
Partiler projelerini açıkladı. Ak Parti ağırlıklı olarak tesisler, inşaat, beton teklif ediyor. CHP’de sosyal hedefler daha belirgin. Kamuoyuna açıkladılar. Takip edersiniz. Tabi Kaş’ta 10 yıldır iktidarda olan Ak Parti’nin geçmiş dönemlerdeki vaatlerini ve bunlardan ne kadarın yerine getirdiklerine de bir göz atarsınız. Sosyal medyada paylaşılıyor.
Ancak ben kendimce hep not ettiğim bir iki hususu aktarmak istiyorum. Şu meşhur hoparlör ilanları var ya artık bu devirde hala bu sistemi kullanacak olan varsa kınıyorum. Çağımızda hoparlör ilanlarının yerine kullanılacak teknolojik yollar var.
Bir diğer konu da Kent Konseyi bakış açısı. Belediye Kanunu yazıyor. Ayrıca modern çağın yerel yönetimlerinin olmazsa olmaz bir organizasyonu olan kent konseylerinden haber yok.
Yerel yönetimin kurumsal yapılanması hakkında bir güncellenme önerilmiyor. Şeffaflık, birlikte yönetme imaları var. Ancak nasıl somutlanacağı yok! İşimiz düşerse “başkan bilir!” formatında duvar pasıyla oyun dışında kalacağız.
Herkese iyi şanslar. Başarılar.