TV Komala تلویزیون كومه له پخش مستقیم (راسته ۆ خٶ)

  • Home
  • TV Komala تلویزیون كومه له پخش مستقیم (راسته ۆ خٶ)

TV Komala تلویزیون كومه له پخش مستقیم (راسته ۆ خٶ) Komala or Komalah (Kurdish: کومه له) is a Kurdish political party in Iran. The word Komele in

16/09/2023

اطلاعیه کمیته مرکزی کومه له
اعتصاب سیاسی در کردستان پیروزمندانه به انجام رسید

امروز شنبه ۲۵ م شهریور در سالروز قتل حکومتی ژینا امینی و آغاز انقلاب زن زندگی آزادی اعتصاب سیاسی و عمومی مردم کردستان در گرامیداشت این روز تاریخی، قاطعانه و پیروزمندانه به انجام رسید. این اعتصاب در شرایطی روی میدهد که طی دو هفته گذشته رژیم جمهوری اسلامی هر چه را که در توان داشت برای جلوگیری از وقوع آن انجام داد. بازداشت دهها تن از فعالین سرشناس مدنی، که تصور می کرد ممکن است نقشی در برپائی این اعتصاب داشته باشند، تهدید صدها نفر از مبارزینی که حبس های تعلیقی داشتند، میلیتاریزه کردن شدید همه شهرهای کردستان از جمله این اقدامات بود. پیام سیاسی این اعتصاب عمومی روشن است، « انقلاب ژینا (زن ، زندگی، آزادی) ادامه دارد و مردم ستمدیده و محروم عزمشان برای پیروز شدن جزم است.»
اما مردم کردستان در این مبارزه و مقاومت باشکوه تنها نبودند. در این روز در چندین نقطه ایران شاهد پشتیبانی مردم از اعتصاب عمومی در کردستان بودیم. و این البته تصادفی نیست، درد مشترک فریاد مشترک می طلبد.
تمهیدات رژیم برای جلوگیری از حضور مردم بر سر مزار جانباختگان گسترده و بی سابقه است. بر سر مزار "ژینا" تانک و خودرو زرهی مستقر کرده اند. دریچه های سدچراغ ویس سقز را باز کرده اند تا راههای فرعی منتهی به آرامستان آیچی را مسدود کنند. این بار به وضوع مردم قدرت پایان ناپذیر خود را در سیمای رژیم مشاهده کردند.
اعتصاب سیاسی عمومی سنتی جا افتاده در جامعه کردستان است. این بار نیز مردم، قدرت مبارزه متحدانە خود را در این شکل اعتراض سیاسی تجربه کردند . با این ‌حال ما هنوز در مسیر رسیدن بە پیروزی نهایی، مراحل دیگری را پیش‌رو داریم کە باید با خرد سیاسی و با همان ارادە و روحیه مبارزاتی تاکنونی، خود را برای پشت سر گذاشتن آنها آمادە کنیم. انعطاف در تاکتیکها در یک مسیر استراتژیک روشن ،از ملزومات پیروزی ما است. اعتصاب عمومی به عنوان یکی از این تاکتیک‌ها، کارا بودن خود را در مقابل جمهوری اسلامی در زمینگیر کردن و منفعل کردن نیروهای سرکوب نشان دادە است. مردم کردستان با در پیش گرفتن این تاکتیک مبارزاتی تاکنون چند بار جمهوری اسلامی را به عقب رانده اند و نیروهای سرکوبگرش را در مقابل ارادە متحد خود بە زانو درآوردەاند. امروز بازهم نمونه باشکوه دیگری را از بکارگیری این شیوه مبارزه را آزمودند. این اعتصاب باردیگر سیمای توده ای و اجتماعی خیزش کنونی بر علیه رژیم اسلامی و برای ساختن آینده ای بهتر را به روشنی به مردم جهان نشان داد.
اما اهمیت این مبارزە در تداوم آن است. به همین دلیل وظیفه همه ما، چە در کردستان و چه در کل ایران این است کە این مبارزە همچنان و با قوت بیشتر تداوم پیدا کند. ما یک نبرد فرسایشی و هدفمند پیش رو داریم. نبردی که توده کارگران و مردم محروم حاشیه شهرها در همراهی با دانشجویان و زنان برابری طلب در آن نقش سرنوشت سازی ایفا خواهند کرد. بدون شک آنچه که در سال پیش رو و سال اینده روی خواهد داد ، مهر تجربیات ارزشمند سال گذشته را بر خود خواهد داشت. تجربیاتی که متاسفانه با بهای سنگینی بدست آمدند. شرایط دشوار زندگی اقتصادی بیش از هفتاد درصد مردم زیر خط فقر، این توده وسیع را به ناچار در مسیر مبارزه با رژیمی قرار خواهد داد که هم نان و هم آزادی آنها را به گروگان گرفته است. اگر چه از هم اکنون نمی توان شکل و زمان و مکان رویارویی ها را با دقت تعیین کرد ، اما تردیدی نیست که این انقلاب در اشکال متنوع در اعتراضات مردم محلات فقیر نشین حاشیه شهرها ، در مدارس و دانشگاهها، چه در کف خیابان و چه در شکل اعتصاب سیاسی عمومی و اعتصابات کارگران ، معلمان ، اعتراضات بازنشستگان ، خانوادەھای داغدیدە جانباختگان و غیره ادامه پیدا می کند.
اعتصاب عمومی امروز ۲۵ شهریور یکی از عرصه هایی این مبارزه وقفه ناپذیر بود که پیروزمندانه به انجام رسید. دست همه مبارزین و فعالین و مردم متحدی که این پیروزی را ممکن کردند به گرمی می فشاریم و به یاد و خاطره جانباختگان انقلاب زن ، زندگی ، آزادی درود می فرستیم.
زنده باد جنبش انقلابی مردم کردستان
زنده باد انقلاب «زن، زندگی، آزادی»

کمیته مرکزی کومه له
سازمان کردستان حزب کمونیست ایران
۲۵ شهریور ۱۴۰۲
۱۶ سپتامبر ۲۰۲۳

27/07/2023

ڕاگەیاندنی نوێنەرایەتی کۆمەڵه له دەرەوەی وڵات
به بۆنەی ماڵاوایی لە ژیانی هاوڕێ ناسر ئەمین نژاد!

به‌داخ و په‌ژاره‌یه‌كی زۆرەوە ئاگادار بووین كه‌ هاوڕێ ناسر ئەمین نەژاد، کەسایەتی ناسراوی سیاسی و سیمای خۆشەویستی بزووتنەوەی شۆڕشگێڕانەی کوردستان و یەکێک لە کادر و پێشمەرگە دێرینەکانی کۆمەڵە، ئەمڕۆ ٢٦ی جولای ٢٠٢٣، بەهۆی نەخۆشییەکی لەناکاو و چاوەڕوان نەکراو ماڵئاوایی لە ژیان کرد و کۆڕی هاوڕێیان و بنەماڵەی تووشی غەم و پەژارەیەکی بێ سنوور کرد.
هاوڕێ ناسر ئەمین نژاد، کە لە بنەماڵەیەکی سیاسیدا چاوی بە ژیان پشکوت و گەورە بوو، هەر لە سەرەتای تازەلاوییەوە لەگەڵ سیاسەت ئاشنا بوو و بوو بە هەڵسووڕاوێکی چالاکی ئەم بووارە. بەسەرهەڵدانی شۆڕشی جەماوەری لە ساڵی ١٩٧٩ لە ئێران، هاوڕێ ناسر چالاکانە لەو شۆڕشەدا بەشداریکرد. هەڵسووڕانی سیاسی هاوڕێ ناسر دوای بەدەسەڵات گەیشتنی ڕژیمی ئیسلامیش بەردەوام بوو و ئەم هاوڕێ خۆشەویستە بە تین و توانێکی زۆرترەوە ژیانی خۆی تەرخانی خەبات لە دژی ڕژیمی ئیسلامی کرد. دواتر هاوڕێ ناسر خەباتی سیاسی خۆی بە کۆمەڵەوە گرێدا و بوو بە کادر و پێشمەرگەیەکی به توانای کۆمەڵە. دوای چەندین ساڵ خەبات و تێکۆشان لە ڕیزەکانی کۆمەڵەدا، هاوڕێ ناسر لە وڵاتی ئاڵمان نیشتەجێ بوو و لەوێش چالاکی سیاسی خۆی درێژە پێدا. ئەگەرچی لەم ساڵانەی دواییدا هاوڕێ ناسر پەیوەندی ڕێکخراوەیی بە کۆمەڵەوە نەمابوو، بەڵام لەسەر هەمان ڕێباز بەردەوام مایەوە و وەک سۆسیالیستێکی شێلگیر و لایەنگرێکی بەوەفای خەڵکی کرێکار و زەحمەتکێش هەڵسوڕاو بوو.
ئێمە پڕبەدڵ سەرەخۆشی لە بنەماڵەی ئازیزی هاوڕێ ناسر، بەتایبەت هاوسەری بەڕێزی هاوڕێ فاتمە و منداڵەکانی ئارام، ئارینا و ئاروین، هەروەها هەموو هاوڕێیانی دەکەین و خۆمان بە شەریکی غەمیان دەزانین.
یاد و بیرەوەرییەکانی هاوڕێ ناسر بۆ هەمیشە زیندوو دەمێننەوە و خەبات و تێکۆشان تا گەیشتن بە ئاواتەکانی بەردەوام دەبێت.

نوێنەرایەتی کۆمەڵە لە دەرەوەی وڵات
٢٦ی جولای ٢٠٢٣

07/07/2023

ڕاگه‌یاندنی ده‌بیرخانه‌ی کومیتەی ناوه‌ندی كۆمه‌ڵه‌
سه‌باره‌ت به‌ تیرۆركردنی دوو ئه‌ندامی حیزبی دیمۆكراتی كوردستانی ئێران

به‌پێی ڕاگه‌یاندنی ناوه‌ندی ته‌شكیلاتی حیزبی دیمۆكراتی كوردستانی ئێران، كاتژمێر ١٢ و ٤٠ ده‌قێقه‌ی نیوه‌شه‌وی ١٥ له‌سه‌ر ١٦ی پووشپه‌ڕی ١٤٠٢ی هه‌تاوی، له‌ ده‌ورووبه‌ری "هه‌ڵشۆ"ی سه‌ر به‌ شاری قه‌ڵادزێ له‌ باشووری كوردستان، به‌كرێگیراوێكی كۆماری ئیسلامی ئێران به‌ پیلانێكی له‌پێش‌ دارێژڕاو ته‌قه‌ له‌ دوو ئه‌ندامی حیزب ده‌كات و به‌ داخه‌وه‌ له‌ ئاكام دا ئه‌م دوو پێشمه‌رگه‌یه‌ به‌ ناوه‌كانی "عادڵ موهاجیر" ناسراو به‌ سه‌ر‌باز و "لوقمان حاجی"، گیان به‌خت ئه‌كه‌ن. دیاره‌ ڕژیمی كۆنه‌په‌ره‌ست و جه‌نایه‌تكاری كۆماری ئیسلامی زۆر له‌ مێژه‌ به‌ ناردنی تیمه‌کانی تێرۆر بۆ ناو باشووری كوردستان، تێكۆشه‌رانی ڕۆژهه‌ڵاتی كوردستان و باقی نه‌یارانیتری خۆی كردوه‌ته‌ ئامانج و له‌ هیچ جه‌نایه‌تێك له‌م په‌یوه‌ندییه‌ دا ده‌ست ناپارێزێت.
ئێمه‌ وێڕای مه‌حكووم كردنی ئه‌م كرده‌وه‌ تیرۆریستیه‌ی كۆماری ئیسلامی، داوا له‌ لایه‌نه‌ په‌یوه‌ندیداره‌كان له‌ هه‌رێمی كوردستان ده‌كه‌ین، به کرده‌وه هه‌ڵوێست بگرن و پێش به ده‌ست درێژی و ئاژاوه‌ نانه‌وه‌ له‌ هه‌رێم و نائه‌من كردنی كه‌ش و هه‌وای هه‌رێمی كوردستان له‌لایه‌ن كۆماری ئیسلامیه‌وه‌ بگرن. هه‌روه‌ها پرسه‌ و سه‌ره‌خۆشی خۆمان ئاراسته‌ی کادر و ئه‌ندامان و كه‌س و كاری ئه‌و دوو پێشمه‌رگه‌یه‌ و هاوڕێیانی له‌ حیزبی دیمۆكراتی كوردستان ده‌كه‌ین.
ده‌بیرخانه‌ی كۆمیته‌ی ناوه‌ندی كۆمه‌ڵه‌
ڕێكخراوی حیزبی كۆمۆنیستی ئێران
١٦ پووشپه‌ڕی ١٤٠٢

01/07/2023
22/06/2023

ڕاگه‌یاندنی كۆمیته‌ی ناوه‌ندی كۆمه‌ڵه‌ (ڕێكخراوی كوردستانی حیزبی كۆمۆنیستی ئێران)
سه‌باره‌ت به‌ گرژیه‌كانی ناو كۆمه‌ڵە‌ی شۆڕشگێڕی زه‌حمه‌تكێشانی كوردستان

سه‌ر له‌ به‌یانی ئه‌مڕۆ پێنج‌شه‌ممه‌ ١ی مانگی پوشپه‌ڕ، درێژه‌ی ناكۆكیه‌كانی نێوان دوو باڵی كۆمه‌ڵه‌ی شۆڕشگێڕ، كه‌ باڵێكیان له‌ ڕۆژانی ڕابردوودا ڕایانگه‌اندووه به‌ ناوی كۆمه‌ڵه‌ی زه‌حمه‌تكێشانه‌وه‌ درێژه‌ به‌ چالاكی سیاسی خۆیان ده‌ده‌ن‌ ، شه‌ڕ و پێكدادانێ چه‌كداری لێكه‌وته‌وه‌ . له‌ ئاكامدا به‌ داخه‌وه‌ دوو پێشمه‌رگه‌ گیانیان له‌ ده‌ست داوه‌ و هه‌ر وه‌ها برینداریش هه‌یه‌.
ئێمه‌ وێڕای ده‌ربڕینی ناره‌زایه‌تی خۆمان به‌رانبه‌ر به‌و ڕووداوه‌، هه‌ر چه‌شنه‌ ده‌ست بردنێك بۆ چه‌ك له‌ كێشه‌ و ناكۆكیه‌ سیاسیه‌كانی ناو ئۆپۆزسیۆندا به‌ تووندی مه‌حكووم ده‌كه‌ین و داوامان له‌ هه‌ردوو لا ئه‌وه‌یه‌، كه‌ به هه‌ست به‌ به‌رپرسیاریه‌تی به‌رانبه‌ر به‌ بارودۆخی سیاسی هه‌ستیاری ئێستا ناكۆكیه‌كانی نێو خۆیان له‌ ڕێگه‌ی دیالۆگی سیاسی شارستانیانه‌ چاره‌سه‌ر بكه‌ن و ڕێگه‌ نه‌ده‌ن كه‌ دوژمنانی خه‌ڵكی كوردستان پێی شاد بن. كۆمه‌ڵه‌ له‌ هه‌مان كاتدا ئاماده‌یی خۆی ڕاده‌گه‌یه‌نێت بۆ هه‌ر چه‌شنه‌ هاوكارێك له‌ پێناو هێور كردنه‌وه‌ی بارودۆخه‌كەدا.
هه‌ر وه‌ها سه‌ره‌خۆشی ده‌كه‌ین له‌ كه‌س و كار و هاورێیانی ئه‌و دوو پێشمه‌رگه‌ گیانبه‌خت‌كردووه‌ و هیوای چاك بوونه‌ی هه‌ر چی زووتری بۆ برینداره‌كان ده‌خۆازین.‌
كۆمیته‌ی ناوه‌ندی كۆمه‌ڵه‌
١ی پوشپه‌ری ١٤٠٢ی هه‌تاوی

09/05/2023
06/05/2023

اعلامیه مشترک حزب کمونیست ایران و هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر)

ترس مرگ، حکومت اسلامی را به جنون جنایتکارانه کشانده است

در سحرگاه امروز، شنبه ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۲ ، حبیب اسیود، فعال سیاسی عرب به اتهام رهبری گروه حرکتۀ النضال اعدام شد. حبیب اسیود، در ۲۴ آبان ۱۳۹۹، طی عملیات نفوذی جمهوری اسلامی در ترکیه ربوده شد و در این مدت در زندان های مخوف جمهوری اسلامی تحت شکنجه قرار داشت. این اعدام جنایتکارانه پس از اعدام ۲۲ زندانی بلوچ در ۶ روز گذشته، نشان از خصومت جمهوری اسلامی با مبارزات حق طلبانه مردم خوزستان، بلوچستان و کردستان دارد. اعدام های جنایتکارانه در مثلث خونین ملیت های ایران، با سکوت بیشرمانۀ پادشاهی خواهان روبرو شده است.
در اقدامی دیگر بیدادگاه جمهوری اسلامی ، سپیده قلیان، دختر شجاع ایران را که در اسفندماه سال گذشته پس از آزادی از زندان شعار" خامنه ای ضحاک، می کشیمت زیر خاک" سر داده بود را به دو سال زندان دیگر محکوم کرد. مریم وحیدیان، روزنامه نگار مسائل کارگری نیز از سوی شعبه 26 دادگاه انقلاب اسلامی به ریاست قاضی افشار به تحمل چهارسال حبس تعزیری محکوم شد که حکم صادره برای مدت پنج سال تعلیق شده است.
همچنین بیدادگاه تجدید نظر حکومت اسلامی، حکم بدوی رضا شهابی و حسن سعیدی از فعالان سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه و کیوان مهتدی مترجم، فعال کارگری و عضو کانون نویسندگان ایران را تائید و هر کدام از آنها را به ۶ سال حبس محکوم کرد. این فعالان کارگری در پی توطئه و سناریوسازی های امنیتی رژیم اکنون می بایست شش سال از عمر خود را در زندان های مخوف جمهوری اسلامی سپری کنند.
احکام سنگین زندان برای فعالان سندیکائی و آنهایی که فعالیت اخص صنفی می کنند و حتی بر اساس قوانین جمهوری اسلامی فعالیت شان قانونی است، نشانۀ ترس و وحشت رژیم از هر نوع فعالیت مدنی و صنفی است. موج اعدام های جنایتکارانه علیه زندانیان بلوچ و عرب و صدور احکام اعدام برای فعالان کرد و عرب، نشانۀ وحشت رژیم از مبارزات حق طلبانه ملیت های ساکن کشور است. روشن است که حق تعیین سرنوشت ملیت های ساکن ایران باید به رسمیت شناخته شود. مبارزات مردم در خیزش انقلابی ژینا، بویژه مبارزات مردم کردستان و بلوچستان، نشان داد که آنها همزمان با تاکید بر حق تعیین سرنوشت خود، بر اتحاد داوطلبانه ملیت های ساکن کشور پای می فشارند و مبارزات شان پیوند عمیق و ناگسستنی با مبارزات آزادیخواهانه، عدالت جویانه و برابری طلبانه مردم سراسر ایران دارد و انگ تجزیه طلبی، اسم رمز سرکوب بیرحمانه و ددمنشانه است.
ما احکام سنگین زندان برای فعالان صنفی و مدنی و اعدام های جنایتکارانه علیه زندانیان عرب و بلوچ را به شدت محکوم می کنیم. سکوت در برابر این جنایات آشکار، قابل پذیرش نیست و غیرقابل توجیه و غیرقابل بخشش است. ما بر این عقیده هستیم که حکم ضد انسانی اعدام، باید از قوانین کشوری حذف شود. هیچ کس مستحق اعدام نیست. باید برای لغو مجازات اعدام از قوانین کشور با تمام توان مبارزه کرد. ما از همه جریان ها، سازمان ها و احزاب می خواهیم به این اقدامات جنایتکارانه جمهوری اسلامی اعتراض کنند. روشن است همانگونه که خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی در آغاز خیزش انقلابی ژینا گفته بود " خدای امسال، خدای دهه شصت هم هست"، آنها برای قتل عام زندانیان سیاسی زمینه سازی و برنامه ریزی می کنند. باید بر متن خشم گسترده مردمی و بر پایه قدرت لایزال جنبش انقلابی "زن، زندگی، آزادی" تهاجم جنون آمیز و جنایتکارانه جمهوری اسلامی به جان زندانیان سیاسی را در هم شکست .
سرنگون باد رژیم جمهوری اسلامی
پیروز باد انقلاب مردم ایران
زنده باد آزادی، دمکراسی و سوسیالیسم
هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران(راه کارگر)
حزب کمونیست ایران
شنبه ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۲ برابر با ۰۶ می ۲۰۲۳

01/05/2023
29/04/2023
29/04/2023
24/04/2023
24/04/2023

پیام حزب کمونیست ایران به مناسبت روز جهانی کارگر ٢٠٢٣

روز جهانی طبقه کارگر در راه است. پیشاپیش این گرامی‌ترین روز تاریخ بشر را به همه کارگران و رزمندگان راه رها‌یی طبقه کارگر صمیمانه شادباش میگوییم.
روز جهانی کارگر سال ٢٠٢٣ میلادی در شرایطی فرا می‌رسد که جنگ ویرانگر اوکراین، که چیزی جز تقابل دو بلوک سرمایه‌داری امپریالیستی به بهای کشتار صدها هزار انسان و نابودی زیرساخت‌های اقتصادی یک کشور نیست، هم چنان ادامه دارد. هم چنین در شرایطی به استقبال جشن جهانی کارگران می رویم که ٧ ماه از برپایی انقلاب رهایی‌بخش "ژینا" که پایه‌های استبداد رژیم اسلامی را به لرزه در آورده است، می‌گذرد. انقلابی که دست‌آوردهای تاریخی آن جامعه ایران را یک گام بزرگ به جلو سوق دادە است.
پیاده کردن دلاورانه و عملی آزادی پوشش توسط زنان و مقاومت سرسختانه آنان در برابر سیاست‌های بی‌سرانجام و سبعانه جمهوری اسلامی از دست‌آوردهای انکارناپذیر تاکنونی این انقلاب است. در عین حال در شرایطی که توازن قوا به نفع جبهه انقلاب تغییر چشمگیری کرده است، شاهد رشد و گسترش جنبش مطالباتی کارگران، معلمان، زنان، بازنشستگان و تعرضی‌تر شدن مطالبات آنان هستیم، که اعتصاب باشکوه کنونی کارگران ۴٣ واحد نفت و پتروشیمی یکی از نمونه‌های درخشان آن است.
اما طبقه کارگر ایران از لحاظ معیشت و برخورداری از حداقل خدمات اجتماعی در یکی از دشوارترین دوران حیات خود به‌سر می‌برد. بیکارسازی‌های گسترده، نبود امنیت شغلی، قراردادهای سفید امضا، دستمزدهای چند مرتبه پایین‌تر از خط فقر، عدم وجود سازمان و تشکل‌های مستقل کارگری ، ممنوعیت حق تظاهرات ، تحصن و گردهمایی کارگران، محرومیت از داشتن مسکن مناسب،بطوریکه بخش زیادی از درآمد ناچیز کارگران صرف اجاره خانه‌‌های محقرشان می‌شود، از جمله شرایطی است که سرمایه‌داران و رژیم اسلامی به کارگران تحمیل کرده‌اند.
طبقه کارگر ایران گذشته از استبداد هار دینی با عامل بازدارنده فقر روبرو است. تشکل و تداوم مبارزه طبقه کارگر در گرو مبارزه با این فقر تباه کننده است. از اینرو با دفاع همه جانبه از افزایش ٧٩ درصد حداقل دستمزد و دعوت به ایجاد صندوق‌های مستقل همیاری کارگری باید به جنگ این فاجعه رفت. بر همین بستر باید جنبش مطالباتی را با شعارهای "نان، کار، آزادی" و "نان، مسکن، آزادی" به انقلاب "ژینا" گره زد.
فقر کارگران برای سرمایه داران و دولت‌هایشان هم فایده سیاسی و هم مزایای عظیم اقتصادی دارد . این فواید برای دولت تاریک اندیش اسلامی و بورژوازی زبون و حریص ایران مضاعف است. سود و ثروت به بورژوازی و دولت‌های آن قدرت و مکنت می‌بخشد و کارگران را دچار مصائب بیشمار سیاسی، اقتصادی و اجتماعی میکند. تنگدستی و استثمار شدید و تحمیل شده به خانوادهای کارگری سبب می‌شود تا اعضای آن‌ها مداوما تحت فشار روحی باشند. کارگران از کودک و بزرگ به کار پرداخته، با اینحال تامین یک زندگی بخور و نمیر برایشان مشکل می‌شود. تلاش برای کسب معاش و رفع گرسنگی و فقر آن‌ها را با تحقیر روزانه روبرو می‌کند. داشتن اوقات فراغت برایشان محال شده و اندیشیدن به راه حل جهت تغییر سرنوشت خویش برایشان با موانع بسیار مواجه میگردد. ثبات خانوادگی و حتی فردیشان در خطر مداوم قرار می‌گیرد. بنابراین پرداختن به امور سیاسی، اجتماعی و مبارزه برای کسب حقوق انسانی و دموکراتیک برای آن‌ها مشکل می‌شود. بدست آوردن آگاهی سیاسی و طبقاتی و سازمانیابی در کنار هم طبقه‌ای‌های خود برای آن‌ها سخت می‌شود. وقتی کارگران در روی زمین راه نجاتی نیابند، زمینه برایشان فراهم می‌شود تا به تخدیر مذهبی روی آورده و عدالت را در قیامت و گرفتن یارانه‌ای ناچیز از ارگان‌های رژیم بجویند. این همان چیزی است که صاحبان سرمایه و دولت‌هایشان و در ایران جمهوری اسلامی می‌خواهند.
روز کارگر ، نماد مبارزه با چنین مصیبت‌های جانکاهی است. روز اعلام ادعانامه کارگران علیە سرمایه‌داران، روز ٩٩درصدی‌ها در برابر یک درصدی‌ها است . در این روز خیابان و میادین شهرها متعلق به کارگران است. در این روز، لازم است که چرخ‌های تولید به فرمان کارگران و در جهت خدمت به اتحاد، سازمانیابی و رزم انقلابی آنان، از گردش باز ایستد. در این روز، کل جامعە باید نسیم امید به رهایی بشریت از توحش و بربریت نظام سرمایه‌داری را در محیط کار، در محل کار و زندگی خود احساس کند.
کارگران به حکم شرایط عینی که در آن قرار دارند، قادرند با به‌کار انداختن ظرفیت‌ها و قابلیت‌های خود، این دنیا را تغییر دهند. قادرند نظامی را بنیاد نهند که در آن همه آزاد باشند، همه برابر باشند، کارگر مزد بگیر به موقعیت صاحب کار خود ارتقاء پیدا کند. رشد و توسعه اقتصادی به فراوانی تولید همه نیازهای زندگی منجر شود و رفاه جای کمبود و محرومیت را بگیرد. هدف تولید نه کسب سود، بلکه تامین نیازهای انسان باشد، کار از صورت اجبار به کار دلخواه از روی اختیار و درک به مسئولیت در قبال جامعه تبدیل شود. هر کسی به هر اندازه که در توان دارد کار کند و به هر اندازه که نیاز دارد از امکانات و خدمات برخوردار باشد .چنین جهانی را تنها کارگران می‌توانند بسازند. چنین تحولی محصول انقلابی خواهد بود که توده زنان و مردان کارگر در محور آن باشند. پیروزی انقلاب ژینا با شعار «زن، زندگی، آزادی»، می‌تواند مقدمه چنین تحول رهایی بخشی باشد.
گرامی باد اول ماە مە روز اتحاد جهانی طبقە کارگر
حزب کمونیست ایران
4 اردیبهشت ١٤٠٢ خورشیدی
٢٤ آوریل ٢٠٢٣ میلادی

29/03/2023

همایش کلن در ۲۲ آوریل ۲۰۲۳
در حمایت از منشور‌ مطالبات حداقلی تشکل‌های مستقل صنفی و‌ مدنی در ایران

پانزدهم فوریه ۲۰۲۳ (۲۶ بهمن ۱۴۰۱)، بیست تشکل صنفی و مدنی درایران منشور مطالبات حداقلی خود را منتشر کردند. این اولین سند تشکل‌های صنفی و مدنی از داخل کشور بود که بر متن جنبش انقلابی ١۴٠١ اهم مطالبات حداقلی مردم و بویژه جنبش‌های اجتماعی را بیان می‌کرد. تعداد قابل توجهی از فعالین اجتماعی، اکثریت جریانات چپ و سوسیالیستی ایران در خارج از کشور با وجود ارزیابی‌های متقاوت درباره کمبودهای آن، از این منشور حمایت کرده اند. این منشور همچنین مورد حمایت تعدادی از اتحادیه‌های کارگری در سطح بین‌المللی قرار گرفته است.
"منشور مطالبات حداقلی تشکل‌های مستقل صنفی و مدنی ایران" در برگیرنده مطالباتی است که مردم به پا خاسته ایران علیه جمهوری اسلامی و نظام حاکم برای عملی شدن آن‌ها به میدان آمده‌اند. مطالباتی که تحقق آن‌ها در گرو سرنگونی انقلابی جمهوری اسلامی است. این منشور با تاکید بر دخالت مستقیم مردم در تعیین سرنوشت سیاسی خود، در تقابل آشکار با پلاتفورم‌ها و منشورهای جریانات دست راستی قرار دارد که تلاش می‌کنند از بالای سر مردم، قدرت سیاسی را دست بدست کنند.
در حمایت از این منشور، همایشی در شهر کلن آلمان برگزار می‌شود. نیروهای برگزار کننده شامل احزاب، سازمان‌ها و نهادهای جنبش چپ و کمونیستی ایران و ده‌ها نفر از فعالین کارگری، زنان و فعالین مدنی و سیاسی حامی این منشور هستند.
در جلسات مقدماتی برای تدارک این همایش، یک هیئت، شامل نمایندگان احزاب و فعالین مستقل انتخاب شدند تا برگزاری این همایش را سازماندهی کنند.

هیئت برگزار کننده به اطلاع عموم می‌رساند که همایش حامیان منشور تشکل‌های صنفی و مدنی ایران در روز ۲۲ آوریل ٢٠٢٣ در شهر کلن ـ آلمان برگزار می‌شود.

ما همه آزادی‌خواهان و برابری‌طلبان را فرا می‌خوانیم که در این همایش شرکت کنند.

هیئت برگزار کننده همایش حامیان منشور مطالباتی ٢٠ تشکل صنفی و مدنی ایران

۲۷ مارس ۲۰۲۳

اسامی احزاب، نهادها و افرادی که تاکنون از این همایش حمایت کرده اند عبارتند از:

- اتحاد سوسیالیستی کارگری
- اتحاد کادرهای کمونیسم کارگری
- برنامه نان و گل سرخ
- تلاشگران اتحاد کمونیستها و چپهای رادیکال
- تلويزيون رو در رو
- بلوک متحد سوسیالیستی
- حزب کمونیست ایران و سازمان کردستان حزب کمونیست ایرانء کومەلە
- حزب کمونیست ایران و کومه له
- حزب کمونیست کارگری ایران ـ حکمتیست
- سازمان افغان بدلون
- سازمان دوستان زنان در خاور ميانه
- سازمان راه کارگر
- سایت گزارشگران
- شورای حمایت از مبارزات مردم "کلن آلمان"
- شورای فعالین آزادیخواه و برابری طلب استرالیا
- شوراى همكارى نيروهاى چپ و كمونيست در كردستان
- رادیو پیام آزادی
- رادیو پیام کانادا
- قانون برابر برای همه
- کارگرنیوز
- کانال چالش
- کلکتیو انترناسیونال ضداستبداد، اسلو
- كمپين بين المللي يك مدرسه سكولار واحد
- كمپين عليه دادگاههای اسلامی
- كمپين عليه قتلهای ناموسی
- کولبرنیوز
- مارکسیست هومانیسنهای ایرانی در آمریکا
- نهاد همبستگی با جنبش کارگری در ایران (غرب آلمان)
- هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران( راه کارگر )
آرام فتاحى
آرش کمانگر
آزاده شکوهی
آذر شیبانی
آذر ماجدی
آذر محلوجیان
آناهيتا رحماني

ابراهیم آوخ
ابراهیم رستمی
ابراهیم دین خواه
ابراهیم شیخانی
ابراهیم گومانی
احسان ثابت
احمد ن*ك اذر
اختر کمانگر
ارژنگ بامشاد
اسد حیدری
اسماعیل قهرمانی
اصغر ایزدی
اکبر دیلمی
الماس فرضی (صمد)
امیر پیام
امیر عسگری
امید امیدوار
انور عزیزیان
ایران مروتی
ایوب رحمانی

باقر ابراهیم زاده
بهزاد سهرابی
بهروز فراهانی
بهروز سورن
بهروز سهرابی
بهمن خاکسار
بهنام شياسى ارانى
بیژن جهانبخش
بیژن خوزستانی
بیژن سعید پور

پرشنگ بهرامى
پروانه وزیری
پرویز راستگو
پروین اشرفی
پروین ریاحی
پروانه سلطانی
پژاره حیدری
پژهان مختاری
پیروز زورچنگ
تقی روزبه
تهمینه گشتاسبی
ثریا فتاحی
جعفر رسا
جلال سعیدی
جلال محمد نژاد
جلال محمودزاده
جليل بهروزی
جمشيد اساسى
جمشيد مهر
جمیله راستبین
جواد اسکوئی
حامد حکیمی
حبيب سلطانى
حبیب ریاحی
حسام قادرپور
حسام یوسفی
حسن پویا
حسن حسام
حسن شمسی
حسن معارفی پور
حسين عارفى
حسن عزیزی
حسین مقدم
حوری فولاپور
حمید آذر
حمید جهانبخش
خالد علی پناه
خسرو آهنگر
دلير سفيدی
حمان حسین زاده
رحمت فاتحی
رحیم عزیز پور
رسول بناوند
رسول شوکتی
رضا اخگر
رضا پایا
رضا رئیس دانا
رضا مقدم
روبن ماکاریان
روژین امینی
روم افشم
روناک آشناگر
رویا ذوغالیان
رئوف افسایی
زری اصلی
ديانا نامي
ساکار احمدیان
ساعد مو چشى
ستار رحمانی
سردار عبداله حمه،
سعید افشار
سعید تبریزی
سعید یگانه
سلیمان بایزیدی
سولماز خرسند
سهیلا صارمی
سهیلا گله داری
سیرانوش مرادیان
سيف باوريز
سيوان خدرى
سیما ریاحی لنگرودی
سیما صاحبی
شهره قنبری
شهاب شکوهی
شهناز خندانی
شهناز مدنی
شمسی خرمی
شيوا سبحانى
شیوا عاملی‌راد
صابر آزاد
صابر مهدیزاده
صالح سرداری
صالح گويلى
صبری امیر حسینی
صدیقە محمدی
صلاح مازوجی
عادل الیاسی
عرفان تارین
علی اعتدالی
علی دماوندی
علی حسینی
علی جوادی
علی خوبان
علیرضا کیا
عزیز عارفی
علی خدری
عیسی لرکی
غلام حسین پیرایی
فاطمه عسگری
فاطی حق پناه
فرامرز قربانی
فروغ اردشیری
فرهاد بشارت
فرهاد مجیدی
فريبا مردوخپور
فریبرز امید
فریبرز پویا
فریدا سهرابیان
کاوه کرمانی
کیتاش شمس
گلاویژ رستمی
مارک هیل
ماندانا گل
محمد آسنگران
محمد حسین مهرزاد
محمد خسروی
محمد رضا شالگونی
محمد رحیمی
محمد سلطانی ( درزیولی )
محمد صفوی
محمد فرجى
محمدفرج زارعى
محمد فضلى
محمد كهربايى
محمد عذيرى
محمد نبوی
محمود احمدی
محمود سيسرى
محمود قهرمانی
مجید دارابیگی
مجید مشیدی
مرتضی افشاری
مرجان افتخاری
مرسده قائدی
مرضیه نظری
مریم اسکوئی
مریم امانی
مريم مصطفى سلطانى
مریم نمازی
مریم عظیمی
مسعود پیوندی
مسعود عظیمی
منصور رزاقی
منیره برادران
مهر آفاق مقیمی
مهران امیری
مهرداد امیری
مهشاد افشاد
مهین دارایی
مهين عليپور
میرحسین جواهری
مینا احدی
مینا پویا
نادر لعلی
ناصر جوهری
ناصر فرزانه
ناصر نسيمى
ناصر زمانی

17/03/2023

اعلامیه مشترک
هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر)
حزب کمونیست ایران


ماشین کشتار جمهوری اسلامی را متوقف کنیم!

ساعات اولیه بامداد امروز، جمعه ۲۶ اسفند ۱۴۰۱، حکم اعدام محی‌الدین ابراهیمی زندانی سیاسی ، مخفیانه در زندان مرکزی ارومیه اجرا شد. او را صبح۲۴ اسفند، برای اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی منتقل کرده بودند. وی ۴۳ ساله و دارای دو فرزند، ( یک فرزند معلول) اهل روستای الکاوی از توابع شهرستان اشنویه بود. به گزارش "شبکه حقوق بشر کردستان"محی‌الدین ابراهیمی، ۴۳ ساله، پدر دو فرزند در تاریخ ۱۲ آبان ۱۳۹۶ هنگام کولبری در مناطق مرزی شهرستان اشنویه استان آذربایجان غربی در اثر تیراندازی نیروهای مرزبانی زخمی و بازداشت شد. وی پس از چند روز بستری شدن در بیمارستان اشنویه به بازداشتگاه سازمان اطلاعات سپاه ارومیه منتقل شد. او به اتهام «حمل اسلحه» و «عضویت در حزب دمکرات کردستان ایران» ماه‌ها در این بازداشتگاه مورد بازجویی و شکنجه‌های شدید قرار گرفت. "محی الدین ابراهیمی" در حالی که از محاکمه ای علنی و عادلانه محروم بود تمامی اتهامات وارد شده به خود را مردود اعلام کرده بود.
درشامگاه ۲۵ اسفند۱۴۰۱، شش زندانی دیگر به نام‌های "عشی(فروهر)عباس‌نژاد" ۴۰ ساله، فرزند رشید و دارای دو فرزند و اهل روستای گوجار از توابع منطقه ترگور، "سلیم ایوبیان" ۳۷ ساله، فرزند محمدصالح و اهل‌ روستای "موانا" از توابع ترگور، "جهانبخ رادلویی" فرزند سودین، متاهل و دارای دو فرزند و اهل آغچقل، از توابع منطقه صومابرادوست ارومیه، یاسين رشيدي فرزند اردلان اهل كلهر از توابع ارومیه، "حسن عمری" و "نسیم نیازی" در زندان جمهوری اسلامی در ارومیه اعدام شدند.

اعدام ددمنشانه زندانیان سیاسی و زندانیان آسیب های اجتماعی، درست پس از پایان گردهم آئی های گرامیداشت جانباختگان خیزش انقلابی ژینا، در آخرین پنج شنبه سال، توسط خانواده ها و مردم در سراسر ایران، هدفی جز انتقام گیری رذیلانه حکومتی ندارد. انتخاب زندان ارومیه برای اعدام، بیان انتقام گیری ویژه از مردم قهرمان کردستان است. در ماه های اخیر شاهد صدور گسترده احکام اعدام در کردستان، بلوچستان و خوزستان، مثلث خونین ایران هستیم. تداوم قهرمانانه و چشمگیر خیزش انقلابی ژینا در کردستان و بلوچستان ، بر خشم حکومت اسلامی افزوده است. برگزاری گسترده مراسم چهارشنبه سوری در سراسر ایران و مراسم گرامیداشت شهدا در آخرین پنج شنبه سال در سراسر ایران و بویژه در بسیاری از شهرهای کردستان که به تجمعات سرودخوانی و سردادن شعارهای انقلابی تبدیل شد، نشان از تداوم خیزش انقلابی ژینا دارد و همین بر ترس حاکمان افزوده است. این ترس از آنجا نیز تشدید می شود که در روزهای دید و بازدید های عید این اعتراضات شکل گسترده تری به خود خواهد گرفت. برگزاری مراسم عید در شهرهای کردستان بنا بر سنت باستانی، مراسمی جمعی و توده ای است و این بر ترس رژیم افزوده است. این چشم انداز اعتراضات، باعث شده تا حاکمیت دست به جنایت هولناک "اعدام درمانی" پیشگیرانه بزند.

ترس و وحشت رژیم از اوج گیری خیزش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» را در واکنش سریع و جنایتکارانه دستگاه امنیتی حاکمیت، در دستگیری مجدد سپیده قلیان، دختر شجاع و بی باک ایران، تنها پس از ده ساعت از آزادی اش می توان دید. به احتمال زیاد، فریاد ده ثانیه ای او در جلو زندان، باعث این واکنش هراسان حکومت شده است. ماموران امنیتی با ده خودرو پر از ماموران امنیتی در بزرگراه قم ـ اراک، راه بر سه خودرو حامل سپیده قلیان و خانواده اش بستند و او را بدون حکم قضائی، از دست خانواده ربوده و مجددا به زندان اوین منتقل کردند. این حادثه، اوج هراس حاکمیت را نشان می دهد که حتی از فریاد ده ثانیه ای یک زندانی سیاسی که پس از چهار سال زندان، آزاد شده بود، می ترسد و نسبت به آن واکنش شدید و سریع نشان می دهد.

ما؛ اعدام های جنایتکارانه رژیم در زندان ارومیه و دستگیری مجدد سپیده قلیان را بشدت محکوم می کنیم. تردید نباید داشت که تنها با گسترش مبارزات گروه های گسترده تری از کارگران، معلمان، بازنشستگان، دانشجویان، زنان، جوانان و ملیت های تحت ستم ایران می توان ماشین کشتار حاکمیت اسلامی را متوقف کرد و بنیان سرکوب را در هم شکست. پیوند هرچه گسترده تر جنبش های برابری طلبانه مطالباتی ـ طبقاتی با خیزش های آزادیخواهانۀ سیاسی ـ اجتماعی، روز به روز بر قدرت جنبش مردمی، خواهد افزود. این مبارزات هماهنگ، ثقل مبارزات ضداستبدادی و رهائی بخش مردمی را در داخل کشور تثبیت خواهد کرد و از این طریق رویای موج سواران متوهم به قدرت های بیگانه را نقش بر آب خواهد ساخت.
در آستانه سال نو، سالی که با انقلاب ژینا و شعار "زن، زندگی، آزادی" آغاز می شود می توان برگزاری مراسم وجشن های باستانی نوروز را که حاکمیت منادیان تحجر، مدافعان آدمخواری سرمایه، نگهبانان استبداد فقاهتی، محافظان آپارتاید و اشغال گران تاریک اندیش در تمامی طول حکومت ننگین شان با آن به مخالفت پرداخته اما در منع و زدودن آن از سنت های مردم ایران شکست خورده اند مانند چهارشنبه سوری و پنجشنبه پایان سالی که سپری می شود، به فرصتی برای تداوم خیزش انقلابی مبدل ساخت.
ما؛ از همه فعالان و سازمان های چپ، دمکرات و آزادیخواه خارج از کشور تقاضا داریم مبارزات خود در افشای رژیم سرکوبگر را تشدید کنند. برای جلب افکار عمومی کشورهای محل سکونت خود و کسب حمایت سازمان ها و نهادهای مردم نهاد و مترقی از خیزش انقلابی ژینا، با تمام توان تلاش کنند. ما از همه آزادیخواهان و برابری طلبان تقاضا داریم جنبشی گسترده ، سراسری و پرتوان برای لغو مجازات ضدانسانی اعدام و آزادی بی قید و شرط همه زندانیان عقیدتی و سیاسی بوجود آورند.

حزب کمونیست ایران
هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران(راه کارگر)

با تمام نیرو، ماشین کشتار جمهوری اسلامی را متوقف کنیم!

مجازات ضدانسانی اعدام باید الغاء گردد!
همه زندانیان سیاسی و عقیدتی باید بدون قید و شرط آزاد گردند!
سرنگون باد رژیم جمهوری اسلامی
پیروز باد انقلاب مردم ایران
زنده باد آزادی، دمکراسی و سوسیالیسم
جمعه ۲۶ اسفند ۱۴۰۱ برابر با ۱۷ مارس ۲۰۲۳

12/03/2023
12/03/2023

اطلاعیە کمیتە مرکزی کومەلە در رد منشور رضا پهلوی و هوادارانش و سوء استفادە ناروا از نام "کومەلە"

روز جمعە ١٠ مارس ٢٠٢٣بیانیە کم مایەای که نشان دهنده توافقات سوداگرانه و نان به قرض دادن فرصت طلبانه امضاء کنندگان آن به همدیگر است، تحت عنوان "منشور همبستگی .... " در ١٧ بند توسط رضا پهلوی فرزند دیکتاتور سابق ایران و پنج تن از همفکرانش انتشار یافت .
تا انجائیکه به محتوای واقعی این منشور بر میگردد،کوچکترین همسویی با جهت گیری انقلاب رهائی بخش "زن ،زندگی ،آزادی" ندارد . این توافق نامە خواست و مطالبات مردم تحت ستم ، کارگران، زنان، جوانان، ملت های تحت ستم و از جملە مردم ستمدیدە کردستان را نمایندگی نمی کند. این "منشور" با " ادغام سپاەپاسداران در ارتش کە فریبکارانه تحت عنوان «انحلال سپاەپاسداران»از آن نام برده می شود، یکی از ستون های اصلی استبداد و سرکوب ، یعنی ارتش را محفوظ و از هم اکنون آنرا بعنوان حامی و حافظ نظام مورد نظر منشور نویسان پاس می دارد. وظیفە چنین ارتشی بنا به مفاد همین توافق نامه نه دفاع از مرزها در مقابل تجاوز خارجی، بلکه حفظ یکپارچگی سرزمین ایران تعریف شده است.
تردیدی نیست کە "منشور" رضا پهلوی و یارانش اساسآ برای کسب مقبولیت در نزد قدرتهای بزرگ تدوین شده است.امضاء کنندگان این منشور هدف مشترک خود را وارد شدن در معاملات پشت پردە برای شکل دادن به بدیل جایگزین جمهوری اسلامی قرار داده اند. هدفی که به عنوان «رایزنی بادولت های دموکراتیک» از آن نام می برند. بەاین ترتیب آنهاعملا تلاش میکنند مردم را در انتظار و چشم براە رایزنیهای خود نگهدارند و آنها را از تداوم جنبش در مسیری کە می پیماید باز دارند. اما همه شواهد حاکی از آن است که امضاء کنندگان با منشورشان آب در هاون میکوبند. آنها نە توسط قدرت های امپریالیستی محلی از اعراب خواهند داشت و نە مردم مبارز و سرنگونی طلب انقلاب " ژینا" اهمیتی برای آنها قائل خواهند شد.
اما نکتە حائز اهمیت در رابطە با این منشور و جمع شش نفرە ، استفادە ناروا از نام "کومەلە" توسط آقای عبداللە مهتدی است. آقای مهتدی کە در کمپ جریان راست و پروغرب اپوزسیون جمهوری اسلامی جایگاهی برای خود و توهماتش یافتە است، جریان خوشنام ، معتبر، چپ و سوسیالیست کومەلە در جنبش انقلابی کردستان و ایران را دستمایە معاملەگری و زدوبند باجریان راست و ناسیونالیست عظمت طلب اپوزسیون جمهوری اسلامی قرار داده است. نباید اجازه داد تاریخ ۵۳ سالە حیات سیاسی سرشار ازمبارزە و فداکاری هزاران انسان جانباختە و هزاران رزمندە در قید حیات در حاکمیت دو استبداد سلطنتی و اسلامی همراە با میلیونها مردم ستمکش و رنجدیدە کردستان اینگونه مورد بهره برداری نامسئولانه قرار گیرد.
کمیتەمرکزی کومەلە ضمن رد اصولی منشور اعلام شده، اعلام می دارد کە امضای آقای عبدالله مهتدی بە عنوان دبیرکل حزبی کەبا نام کومەلە فعالیت میکند در پای منشور، هیچگونە ربطی بە کومەلە و سیاست های شناختە شدە آن کە وی بیش از ٢٣ سال است از تاریخ و سنت های انقلابی و افتخار آفرین آن عدول کردە است، ندارد.

کمیتە مرکزی کومەلە _سازمان کردستان حزب کمونیست ایران
شنبە ٢٠ اسفند ١٤٠١
١١ مارس ٢٠٢٣

08/03/2023

بيانيه حقوق زن

مصوبه كنگره دهم كومه له



كنگره دهم كومه له به منظور هموار كردن هر چه بيشتر مسير پيشروي جنبش زنان در راه تحقق اهداف برابري طلبانه زن ومرد, مطالبات زنان را بصورت( بيانيه حقوق زن ) اعلام مي نمايد. بي شك تحقق هر بند و يا كل مطالبات اين بيانيه به ميزان اتحاد, هوشياري و فعاليت اگاهانه و مبارزه قدم به قدم زنان و مردان خواهان آزادي و برابري بستگي دارد. ما فعاليت در اين راستا را در دستور كار بخشهاي مختلف تشكيلات كومه له قرار ميدهيم و همه انسانهاي برابري طلب را به فعاليت پيگير براي تحقق بندهاي اين بيانيه در جهت به حركت در آوردن جنبش زنان همسو با ديگر جنبشهاي انقلابي و راديكال جامعه فرا

مي خوانيم.

تير و مرداد1381

ژوئيه2002

حقوق اقتصادي

1_زنان بايد از حق اشتغال وآزادي در انتخاب شغل بر خوردار باشند.



داشتن كار و آزادي در انتخاب شغل, حق همة افراد جامعه , حق همه زنان و مردان است. كلية قوانين ناقض اين حق بايد لغو شود. كليه محدوديتهاي قانوني در مورد كار زنان در رشته ها و عرصه هاي مختلف بايد الغا گردد. اشتغال زنان نبايد منوط به اجازه شوهر و يا پدر و برادر باشد.

زنان بايد بتوانند در زندگي توليدي جامعه شركت كنند و از استقلال اقتصادي برخوردار باشند, دولت موظف است كه امكان اشتغال زنان را در جامعه تسهيل نمايد و براي رفع محدوديتهاي اجتماعي وفرهنگي در مورد كار زنان اقدامات ويژه بعمل آورد.
2_ هرگونه تبعيض بر حسب جنسيت در امر اشتغال ممنوع است.

اعمال هرگونه تبعيض و نابرابري در امر استخدام , يا ارتقا مرتبه شغلي, بر حسب جنسيت بايد ممنوع گردد. تخصيص شغلها و عرضه آن بر حسب جنسيت بايد ملغي شود و زنان و مردان براي استخدام و پذيرفته شدن به كارهاي مختلف از حقوق يكساني برخوردار باشند.
3_زنان بايد در امر يافتن شغل, فرصت و امكاناتي برابر با مردان داشته باشند.

بمنظور رفع تبعيض ميان زنان و مردان در عرصه اشتغال, بايد عقب ماندگيهائي كه شرايط اجتماعي موجود به زنان تحميل نموده جبران شود. سطح آموزش, مهارتها و تخصصهاي حرفه اي زنان بايد ارتقا يابد و شرايط اجتماعي و فرهنگي لازم براي از بين رفتن تقسيم شغلها به مردانه و زنانه فراهم گردد. به اين منظور اولاً دولت بايد كلاسها و دوره هاي ويژه سواد آموزي, آموزشي و تخصصي براي زنان ايجاد نمايد و ثانياً نهادهاي آموزشي و ارتباط جمعي بايد زنان و مردان را به ورود به عرصه هاي شغلي و تخصصي كه تاكنون صرفاً و يا عمدتاً در انحصار جنس ديگر بوده است, ترغيب و تشويق نمايد.

4_ كليه مشاغل بايد بر مبناي معيارهاي عيني يكساني ارزيابي و طبقه بندي شوند.

اغلب در مشاغل زنانه و رشته هايي كه بخش عمده شاغلين آن را زنان تشكيل ميدهند سطح دستمزدها پائين تر از رشته هاي مشابه است. بمنظور رفع اين نابرابري لازم است كه سطح حقوق پايه و كليه مزاياي شغلي در تمام رشته ها بر مبناي معيارعاي عيني يكساني نظير سختي كار, شدت كار, سابقه و تخصص

كارگران و كاملاً مستقل از جنسيت كارگر تعيين گردد.

5_در ازاي كار برابر مزد برابر پرداخت گردد.

در شرايط كاري يكسان عمدتاً به زنان مزد كمتري از مردان پرداخت مي شود, اين تبعيض بايد كاملاً از بين برود. براي تحقق واقعي و عملي اصل دستمزد برابر به ازاي كار برابر بايد حقوق پايه و كليه مزاياي شغلي در كليه مشاغل براي زن و مرد به يكسان تعيين شود. دريافتيهاي مختلف نظير حق مسكن

اولاد و غيره بايد به يكسان به مردان و زنان تعلق بگيرد.

6. _زنان و مردان بايد به يكسان از بيمه هاي اجتماعي بر خوردار باشند
كليه افراد جامعه بايد تحت پوشش بيمه بيكاري, بيمه سالمندي و بيمه از كار افتادگي قرار بگيرند. هرفرد

بالاي 18 سال آماده به كار, اعم از زن و مرد كه نتواند شغلي بيايد, بايد بيمه بيكاري دريافت كند. زنان و مردان بالاتر از 55 سال بايد بيمه سالمندي دريافت دارند. به افراد زير 55 سال كه به هر دليل از كار افتاده شده باشند بيمه از كارافتادگي تعلق ميگيرد. اين حقوق بايد مستقل از وضعيت شغلي و حق بيمه همسر به زنان تعلق گيرد.

7_براي زناني كه ناگزير به شب كاري هستند بايد امكانات ويژه ايجاد گردد.

كار شبانه چه براي زنان و چه براي مردان بايد ممنوع گردد, مگر در آن رشته هايي كه رفاه اجتماعي و يا ملزومات تكن*كي, شب كاري را ايجاب نمايد, دولت و كارفرمايان موظفند كه در اين رشته ها امكانات و تسهيلات لازم از قبيل وسيله رفت و امد براي كار شبانه زنان را فراهم كنند, والدين كودكان كمتر از 3 سال در هيچ شرايطي نبايد به شب كاري گمارده شوند.

8_زنان شاغل بايد از حق 2 روز مرخصي ماهيانه برخوردار باشند.

زنان حق دارند كه بمنظور استراحت در دوره عادت ماهانه, در هر ماه 2 روز مرخصي بدون كسر حقوق و مزايا داشته باشند.

9_سپردن هر نوع كار زيان آور به زنان باردار و يا هر نوع كاري كه به تشخيص مراجع پزشكي به سلامت مادر با جنين لطمه مي زند ممنوع است.

كار فرما موظف است به زنان بارداري كه به چنين كارهايي اشتغال دارند, بدون كسر دريافتي ها, كار مناسبي بسپارد. هر گاه اين امر ممكن نياشد, زنان شاغل در اين رشته ها بايد در تمام طول بارداري از مرخصي با حقوق و مزاياي كامل بر خوردار باشند.

10_اخراج زنان باردار ممنوع است.

بسياري از كارفرمايان بخاطر سودجويي و براي سر باز زدن از رعايت حقوق زنان باردار,آنان را تحت بهانه هاي مختلف اخراج مي كنند, از اينرو بايد اخراج زنان باردار به هر دليل و بهانه اي ممنوع گردد.

11_زنان بايد از مرخصي كافي براي زايمان برخوردار باشند.

زنان بايد از حق 16 هفته مرخصي ويژه زايمان, 8 هفته قبل و8 هفته پس از زايمان, برخوردار باشند. مدت مرخصي ويژه زايمان ميتواند به تشخيص پزشك افزايش پيدا كند, در دورة مرخصي زايمان بايد حقوق و مزاياي كامل به زنان پرداخت گردد. مرخصي زايمان بايد جزو سابقه كار محسوب شود. كارفرما حق ندارد شغل زن را پس از بازگشت به كار تنزل دهد.

12_والدين بايد از مرخصي كافي براي نگهداري از نوزاد بر خوردار باشند.

علاوه بر مرخصي پس از زايمان براي مادر, مادر يا پدر نوزاد تازه متولد شده بايد حق داشته باشند تا پيش از موعد استفاده از مهد كودك حداقل از 24 هفته مرخصي بدون كسر دريافتي ها براي نگهداري و مراقبت از نوزاد خود استفاده كنند. اولياي نوزاد ميتوانند با توافق مشترك اين مرخصي را ميان خود تقسيم كنند و يا يكي از طرفين از تمام مرخصي بر خوردار شود, تا رفتن كودك به مهد كودك وظيفه نگهداري از ان به عهدهٍ يكي از والدين با حفظ دستمزد از بودجه كارفرما يا صندوق بيمه اجتماعي دولت خواهد بود. همچنين بمنظور تسهيل وظايفي كه پدر در بدو تولد نوزاد بعهده دارد, بايد از حق 2 هفته مرخصي با حقوق در زمان تولد نوزاد, برخوردار باشد. مرخصي والدين براي نگهداري نوزاد بايد جزو سابقه كار انها محسوب گردد و شغل آنان پس از بازگشت به كار نبايد تنزل پيدا كند.

13_به مادران شاغلي كه به نوزادان خود شير ميدهند, بايد به اين منظور حداقل 2 نوبت نيم ساعته در روز فراغت داده شود. روز كار مادراني كه به نوزاد خود شير ميدهند نبايد از 6 ساعت تجاوز كند.


حقوق زن در خانواده

14 زنان در امر ازدواج و انتخاب همسر ازادند.

ازدواج بايد پيوندي داوطلبانه و بر مبناي تمايل و علاقه طرفين باشد. تحميل هر نوع فشار از جانب خانواده به دختران براي ممانعت ازدواج , و يا واداشتن به ازدواجي ناخواسته ممنوع است و جرم محسوب مي شود. مجرمين قابل تعقيب و مجازات قانوني هستند.

15_ معامله گري در ازدواج ممنوع است.
كليهٍ قوانين, سنن و رسومي كه ازدواج را به يك معامله بدل مى كند. از جمله شيربها و مهريه و هر نوع رسم و قانون ديگري از اين قبيل ممنوع است.
16_ براي برسميت شناخته شدن ازدواج, تنها ازدواج مدني كافي است. مراسم و سنن ازدواج امر خصوصي افراد است.

اما براي انكه ازدواج رسميت قانوني پيدا كند, تنها ازدواج مدني يعني ثبت در دفاتر دولتي بدون هيچ رسم و ائين مذهبي كافي است. ازدواج شرعي رسميت قانوني ندارد و براي ثبت در دفاتر نيز نيازي به ازدواج شرعي نيست, تعاليم مذهبي مبلغ و اشاعه دهنده افكار مرد سالارانه و تبعيض اميز نسبت به زنان در خانواده است. به رسميت نشناختن ازدواج مذهبي كمك ميكند تا دست مذهب از سلسله مراتب مذهبي از امور خانواده كوتاه شود ودر خانواده مناسبات برابري ميان زن و مرد برقرار گردد.
17_ ازدواج زنان و مردان زير 18 سال ممنوع است. افراد و مراجع مذهبي كه افراد زير 18 سال را عقد شرعي مىكنند, مجرم محسوب مي شوند.

زنان و مردان بايد پيش از ازدواج امكان رشد و تعالي جسمي و روحي داشته باشند. تعيين حدنصاب 18 سال بمنظور انست كه همگان بخصوص زنان فارغ از وظايف و مسئوليت هاي خانوادگي از حداقل اموزش و پرورش لازم براي رشد فرد, برخوردار شوند.
18_ رابطه جنسي افراد بالغ (بالاي 18 سال) با دختران زير 16 سال ممنوع است.

برقراري رابطه جنسي افراد بالاي18 سال با نوجوانان زير 16 سال در زمره سواستفاده هاي جنسي از كودكان و نوجوانان قرار دارد و جرم محسوب مىشود. در اين موارد موافقت دختران براى بر قراري رابطه جنسي اعتبار قانوني ندارد.

19_ تعدد زوجات ممنوع است.

تعدد زوجات بازمانده رسوم عقب مانده عشيرتي و فئودالي است كه بوسيله مذهب و فرهنگ مرد سالار تحكيم و تثبيت شده است و بايد فوراً ممنوع گردد.

20_ صيغه ممنوع است.

صيغه توجيه مذهبي تن فروشي و نوعى فحشا است. زنان بخاطر فقر و احتياج مادي تن به صيغه ميدهند و مقامات و كارگزاران مذهبي عامل و اشاعه دهنده و واسطه اين نوع فحشا هستند. صيغه بايدمطلقاً ممنوع اعلام گردد و عوامل ان تحت پيگرد وتعقيب قانوني قرار بگيرند.

21_ كليه قوانيني كه مرد را در موقعيت برتر و در مقام رياست خانواده قرار ميدهد بايد لغو گردد.

زن و مرد بايد از حقوق ومسئوليت كاملاً يكسان و برابر در قبال يكديگر, در قبال فرزندان و در تمام جنبه هاي زندگي خانواده بر خوردار باشند.

_ محل زندگي بايد با توافق مشترك طرفين انتخاب شود. قانوني كه تنها حق مردان را در تعيين محل سكونت برسميت مىشناسد بايد لغو شود.

_ حق زنان براي كار كردن ومسافرت نبايد منوط به اجازه از شوهر گردد.

_ نام خانوادگي شوهر نبايد الزاماً نام خانوادگي خانواده تلقي گردد. زن و مرد پس از ازدواج در حفظ نام خانوادگي خود و يا تغيير ان و تعيين نام خانوادگي فرزندان حقوق برابر دارند.

22_ هرگونه اعمال زور و خشونت در خانواده, از قبيل كتك زدن زن ممنوع است.


اعمال خشونت به زنان در خانواده جرمي اجتماعي محسوب مي شود و مستقل از شكايت زن مي بايد تحت تعقيب قانوني قرار بگيرد.

23_ كليه قوانين شرعي و عرفي كه تحت عنوان دفاع از ناموس و شرف در جرم مرتكبين جنايت عليه زنان تخفيف ميدهند, بايد لغو گردند.

عقب ماندگيهاي فرهنگي و تعصبات مذهبي تحت عنوان ناموس پرستي امنيت روحي و جسمي زنان بسياري را به خطر مي اندازد, دولتهاي مذهبي و بسياري از قوانين شرعي و عرفي اين عقب ماندگيها و تعصبات را تطهير و پاسداري مىكنند و به آنها دامن مىزنند.

بمنظور حمايت از حقوق انساني زنان لازم است تا اين قوانين فوراً ملغي شوند و براي جناياتي كه از طرف پدر, برادر, شوهر, و يا هر فرد ديگري نسبت به زنان تحت عنوان دفاع از ناموس و نظاير آن صورت مىگيرد, مجازات سنگيني تعيين گردد.

24_ هرگونه تبعيض و نا برابري ميان زن ومرد در قوانين مربوط به وراثت بايد لغو گردد.

ااحكام مذهبي و شرعي مربوط به ارث, بر تبعيض عليه زنان استوار است, اين احكام مطلقاً اعتبار قانوني ندارد.

25_ امتيازات قانوني مردان و سلسله پدري در مساله قيوميت و حضانت بايد لغو گردد.

پدر و مادر در مساله قيوميت و حضانت فرزندان از حقوق و مسئوليت يكساني برخوردارند. قيوميت و حضانت كودكان در صورت فوت پدر حق مادر است در صورت فوت والدين, دادگاه بر اساس مصالح كودكان تصميم مي گيرد.

26_ هر گونه نا برابري ميان زن ومرد در امر طلاق بايد لغو گردد.

زنان و مردان بايد به يكسان از حق طلاق برخوردار باشند, قانون بايد در صورت تمايل هر يك از طرفين, چه زن و چه مرد, جدائي آنها را به رسميت بشناسد.

_ امتيازات شرعي و حقوقي ويژه مردان در مورد حضانت و قيومت كودكان پس از طلاق بايد لغو گردد, زن و مرد از حقوق و وظايف يكساني در قبال فرزندان خود برخودارند, پس از جدائي دادگاه صالح بايد بر ااين مبنا و بر مبناي تامين بهترين شرايط رشد و تربيت كودكان نحوه سرپرستي كودكان را تعيين نمايد, در صورت تمايل و واجد شرايط بودن مادر, اولويت سرپرستي فرزند با مادر است, دولت بايد در صورت لزوم, مادر يا پدر را كه سرپرستي كودكان را به عهده مىگيرند از لحاظ مالي ياري دهد.

_ هر گونه تبعيض به ضرر زنان در تقسيم اموال خانواده هنگام طلاق بايد لغو شود.

27_ حقوق مادري بايد مستقل از ازدواج به رسميت شناخته شود.

زناني كه بدون ازدواج داري فرزند مىشوند, بايد از كليه حقوق فردي و اجتماعي مادري برخوردار باشند, فرزندان آنها نيز بايد كليه حقوق اجتماعي را دارا باشند.

28_ روابط خصوصي زن و مرد محترم است و از هر گونه تعرض بايد مصون باشد.

هرگونه دخالت دولت و يا دخالت افراد و مراجع ديگر در روابط خصوصي ميان زن و مرد ممنوع است.
حقوق اجتماعي و سياسي

29_ انتخاب كردن و انتخاب شدن بايد حق برابر زنان و مردان باشد.

زنان و مردان بايد به يكسان از حق انتخاب كردن و انتخاب شدن در كليه ارگانهاي قانونگذاري, قضايي و ااجرايي در كليه سطوح محلي و كشوري برخوردار باشند, كليه قوانين محدود كننده اين حق بايد فوراً لغو گردد.

30_ كليه قوانين و مقرراتي كه ازادي زنان در لباس پوشيدن را مقيد مىكند بايد لغو گردد.

نوع لباس و شيوه لباس پوشيدن امر خصوصي هر فرد است و هيچ مقام و نهادي, اعم از دولتي و غير دولتي, حق دخالت در آن را ندارد, زنان در نحوه لباس پوشيدن كاملاً ازادند, تعيين نوع لباس براي زنان و تحميل حجاب اجباري مطلقاً ممنوع است.

31_ هرگونه جداسازي ميان زنان و مردان در اجتماعات, مكانها و وسايل نقليه همگاني مطلقاً ممنوع است.

كليه محدوديتهاي تحميلي در اين زمينه بايد فوراً لغو گردد.

32_ هرگونه تبعيض بر حسب جنسيت در زمينه آموزش و پرورش بايد لغو گردد.

كليه دروس و دوره هاي آموزشي براي دختران و پسران در مدارس و اموزشگاههاي عالي بايد يكسان شود, تقسيم قانوني و عملي رشته هاي آموزشي به زنان و مردان بايد لغو گردد, در كليه سطوح آموزشي, كلاسها بايد مختلط باشد, زنان حق دارند در كليه رشته هاي ورزشي شركت كنند و بايد از كليه امكانات ورزشي برخوردار باشند.

33_ براي سوادآموزي و تحصيل زنان بايد تسهيلات و امكانات ويژه اي فراهم گردد.



بسياري از زنان بخاطر شرايط زندگي و موقعيت اجتماعيشان از سوادآموزي و تحصيلات بالاتر محروم بوده اند, براي جبران اين عقب ماندگي بايد علاوه بر برقراري آموزش و پرورش رايگان و اجباري براي كليه افراد كشور تا سن 18 سال كلاسهاي ويژه سواد آموزي و ادامه تحصيل براي بزرگسالان در سطوح مختلف داير گردد و تسهيلات لازم براي شركت وسيع زنان در اين كلاسهاي با امكانات رايگان دولت فراهم شود.

34_ مهدكودك و كودكستان بايد در شهرها و روستاها در سطح وسيعي ايجاد گردد.

براي فراهم كردن زمينه مشاركت فعال زنان در زندگي اجتماعي لازم است نگهداري و مراقبت از كودكان هرچه بيشتر توسط جامعه صورت گيرد, باين منظور بايد در واحدهاي كار و محله هاي شهري و روستايي بطور وسيعي مهدكودك و كودكستان ايجاد گردد. والدين كودكان بايد امكان دسترسي و استفاده سهل و رايگان از مهدكودك و كودكستان را داشته باشد, دولت و كارفرمايان موظف به ايجاد و تامين مالي اين موسسات هستند.

35_ زنان بايد از فشار كار خانگي رهايي يابند و شركت آنها در زندگي اجتماعي بايد تسهيل شود.

انجام امور منزل و مراقبت از خانواده بخش اعظم وقت و انرژي جسمي و فكري زنان را به خود مىگيرد ومانع بزرگي براي پرورش استعدادهاي زنان و محدويت جدى اي بر امكان حضور و شركت زن در زندگي اجتماعي است, تحقق علمي حقوق وآزادي هاي فردي و اجتماعي زنان, تنها به درجه اي ممكن است كه زنان از قيد كار خانگي رها شده باشند.

كار خانگي امر مشترك مرد و زن در خانواده است, و براي اينكه مردان و زنان در كنار انجام كار خانگي, از مشاركت در زندگي اجتماعي و از فراغت فردي برخوردار باشند, تسهيل و انجام هر چه بيشتر كار خانگي توسط جامعه امري حياتي است.

بخش عمده كار خانگي هم امروز ميتواند و بايد توسط جامعه سازمان داده شود و انجام گيرد, بخش اجتناب ناپذير كار خانه نيز ميتواند و بايد با توليد و عرضه مناسبتر و بيشتر محصولات و وسائل لازم براي امور منزل, و همچنين سازماندهي مناسبتر خدمات اجتماعي به شدت تسهيل شود.

به اين منظور لازم است اقدامات زير فوراً از جانب دولت آغاز شود:

_ دولت موظف است غذاخوريها و رختشوئي هاي عمومي در كليه محلات ايجاد نمايد, اين امكانات بايد به سهولت براي همگان قابل دسترسي و استفاده باشد.

_ دولت موظف است عرضه خدمات, محصولات, و وسائلي كه در جهت تسهيل كار خانگي هستند را بدون ملاحظات سودجويانه گسترش دهد.

_دولت موظف است عرضه محصولاتي كه نگهداري كودكان را درخانواده تسهيل ميكند, با رعايت كامل موازين بهداشتي و ايمني و بدون هيچ گونه ملاحظات سودجويانه افزايش و گسترش دهد دولت همچنين مىبايد مراكز ويژه بهداشتي و پزشكي كودكان را در سطح محلي ايجاد نمايد, بنحوي كه اين مراكز در مورد امر تغذيه و بهداشت كودكان و نگهداري از كودكان هنگام بيماري, به كليه پدران و مادران, حتي در منزل آنها, منظماً مشاوره و خدمات عرضه كند.

_ دولت موظف است زمينهاي بازي ويژه كودكان را در كليه محلات شهري و روستايي با رعايت كامل موازين بهداشتي و ايمني ايجاد نمايد.

_ دولت موظف است شبكه وسائل نقليه عمومي, معماري ساختمانها و شهر سازيها را بنحوي اصلاح كند و گسترش دهد كه امكان حمل و مراقبت نوزادان و كودكان بنحو امني در همه جا فراهم باشد, اين امر كمك ميكند تا مراقبت از كودكان, پدر و مادر را ناگزير از خانه نشيني نكند.

_ دولت موظف است در كليه محلات شهري و روستايي مراكز خريد متمركزي ايجاد كند تا خريد مايحتاج روزانه و وسائل منزل به سهولت و با صرف وقت معقولي از جانب مرد يا زن مقدور باشد.

36_ براي مقابله با فرهنگ مردسالارانه, مردان بايد آموزشهاي ويژه اي ببينند.

براي مبارزه با عقايد و سنتهايى كه بر فرودستى و تحقير زنان مبتني است, لازمست تا اقدامات ويژه اي براي آموزش مردان انجام گيرد, باين منظور بايد در كتب درسي و آموزشي و در رسانه هاي جمعي پيگيرانه با افكار و سنتهاي مردسالارانه مقابله شود, فرهنگ و افكار مبتني بر برابري زن و مرد تبليغ گردد و اشاعه داده شود, همچنين لازم است تا در مدارس عمومي و در آموزشگاههاي ويژه, مردان در دوره هاي تخصصي نظير خياطي, آشپزي, بچه داري كه سنتاً ويژه زنان بوده است شركت داده شوند, اين امر سهيم شدن عملي مردان در كارهاي خانه را تسهيل ميكند.

37_ براي بهبود وضعيت زنان روستا بايد اقدامات ويژه اي به عمل آيد.

در روستا در شرايط فقدان حداقل امكانات و عقب ماندگي توليد, كارهاي سخت و پر مشقتي به دوش زنان قرار دارد, علاوه بر انجام امور منزل, تامين و تهيه غالب مايحتاج اوليه زندگي در شرايطي دشوار با عقب مانده ترين وسائل, وظيفه زنان روستايى است و همه اينها در كنار نقشي كه آنان در توليد بعهده دارند, شرايط دشوار و مشقت باري بر كار وزندگي زنان در روستاها حاكم ميكند.

بمنظور بهبود وضعيت زنان روستايى, دولت بايد اقدامات ويژه اي از جمله گسترش شبكه برق رساني به روستاها, لوله كشي آب, ايجاد نانوايىهاي عمومي, و تامين سوخت مناسب و در دسترس را در كليه روستاها فوراً عملي سازد.

38_ زنان بايد از خدمات بهداشتي ويژه بهرمند شوند.

كليه افراد جامعه بايد از خدمات درماني و بهداشتي رايگان برخوردار باشند. علاوه بر اين زنان بايد از خدمات بهداشتي ويژه اي نيز برخوردار باشند به اين منظور اقدامات فوري زير ضروري است:

_ بمنظور پيشگيري و يا درمان بموقع بيماريهاي ويژه زنان, معاينات ويژه زنان در فواصل حداقل ساليانه بايد معمول گردد.

_ شبكه زايشگاها با امكانات پيشرفته پزشكي بايد در سطح كشور ايجاد شود و گسترش پيدا كند. بنحوي كه كليه زنان باردار بتوانند تحت نظر پزشك و ماماي متخصص در شرايط امن و بهداشتي وضع حمل نمايند.

زنان باردار تا هنگام زايمان از معاينات منظم ماهيانه برخوردار باشند. اين معاينات پس از زايمان نيز تا زمان*كه از لحاظ پزشكي ضروري تشخيص داده شود, بايد ادامه يابد.

بايد مراكز تنظيم خانواده در كليه محلات شهر و روستا ايجاد گردد, اين مراكز بايد از خدمات افراد متخصص و تجهيزات كافي برخوردار باشند, اين مراكز بايد آموزش و راهنمايىهاي لازم و نيز وسايل جلوگيري از حاملگي را بطور رايگان در اختيار كليه مراجعان قرار دهند. بر توليد و واردات وسايل جلوگيري از حاملگي بايد نظارت كامل پزشكي بر قرار شود.

39_ ممنوعيت سقط جنين بايد لغو گردد.

جامعه سرمايه داري تنها دو راه در مقابل زناني كه نا خواسته باردار ميشوند قرار ميدهد. از بين بردن جنين و يا تحمل شرايط سخت روحي, اقتصادي و اجتماعي در صورت حفظ جنين. فقر و ناتواني در تامين اقتصادي فرزندان, موانع واقعي و عملي كه داشتن فرزند و مراقبت و پرورش او بر سر راه شركت زنان در زندگي اجتماعي, اقتصادي و سياسي قرار ميدهد و بالاخره تنگناها و فشارهاي اقتصادي اجتماعي و اخلاقي كه پيدا كردن فرزند براي زنان مجرد و كودكان آنها بدنبال دارد همه اين شرايط باعث ميشود تا بسياري از زنان خواهان ختم حاملگي گردند و در صورت غير قانوني بودن اين عمل, به سقط جنين بوسيله افراد غير متخصص تحت شرايط غير بهداشتي و با تحمل هزينه هاي زياد تن بدهند. با توجه به اين واقعيت, بايد حق سقط جنين در صورتيكه خطر جاني براي زن در بر نداشته باشد و سن جنين بيش از 16 هفته نباشد. براي عموم زنان برسميت شناخته شود. و انجام آن به اجازه هيچ فرد و مرجعي بجز خود زن مشروط نگردد.

عمل سقط جنين بايد در بيمارستانها و كلين*ك هاي عمومي و تحت نظر پزشك متخصص بصورت رايگان انجام گيرد. افرادي كه بدون داشتن تخصص لازم اقدام به انجام اين عمل نمايند مجرم محسوب شده و قابل تعقيب قانوني هستند.

40_ سنن و رسومي كه زنان را مورد تحقير و تعرض جسمي و روحي قرار ميدهد بايد ممنوع گردد.

هنوز در برخي نقاط عقب مانده از نظر اقتصادي و فرهنگي, رسوم ارتجاعي نظير ختنه زنان و مبادله پاياپاي دختران معمول است, چنين رسومي بايد فوراً ممنوع گردند. دولت موظف است كه اقدامات قانوني و فرهنگي لازم را براي منسوخ كردن اين رسوم انجام دهد و افراد خاطي را مورد تعقيب قانوني و مجازات شديد قرار دهد.

41_ زنان بايد در مقابل جنايات تجاوز به عنف, از امنيت حقوقي و اجتماعي بر خوردار باشند.

تجاوز به عنف از وحشيانه ترين نوع تعدي به حريم جسمي و روحي يك فرد است, در جامعه كنوني به سبب سلطه تعصبات اخلاقي مرد سالارانه و باورهاي مذهبي, تجاوز به عنف بعنوان تعرض به ناموس و شرف و حرمت خانواده تلقي ميگردد و همين امر باعث ميشود تا در اغلب موارد بر اين جنايت سرپوش گذاشته شود.

تحقير و توهين به زن يا حتي ضرب و شتم وي, چه از سوي مردان خانواده و چه از سوي مقامات رسمي, بپا شدن خونخواهى هاي خانوادگي, و حتي در موارد واداشتن قرباني تجاوز به ازدواج با متجاوز, پيامدهايي است كه غالباً در موارد تجاوز روي ميدهد.

همه اين مسائل باعث ميشود تا زناني كه مورد تجاوز قرار مىگيرند غالباً از شكايات به مراجع انتظامي و قضايى خود داري كنند و حتي اين مسئله را در جمع نزديكان خود نيز مسكوت بگذارند. بنابراين:

تجاوز به عنف بايد در زمره جرايم جنايى كيفر داده شود, انتقامجويىهاي خانوادگي با مجوز تعصبات اخلاقي و مذهبي ممنوع است و جرم محسوب ميشود, قربانيان تجاوز بايد به سهولت به مراجع قضايى دسترسى داشته باشند, رسيدگي به موارد تجاوز بايد بدور از رفتار تحقير آميز و در سريعترين زمان ممكن صورت گيرد قربانيان تجاوز بايد از خدمات پزشكي و روانپزشكي برخوردار باشند.

42_ با زمينه هاي اجتماعي فحشا بايد مقابله شود. بمنظور بازگشت قربانيان فحشا به يك زندگي سالم بايد تسهيلات اقتصادي و آموزشي در اختيار انان قرار گيرد.

فحشا يكي از اشكال ستمي است كه در جامعه سرمايه داري بر زنان اعمال ميشود, و مبارزه با فحشا براي بازيابي حرمت انساني زن در جامعه امري حياتي است. فقر و عدم تامين اجتماعي و محدوديت هاي

قانوني و عملي كه بر سر كار كردن زنان و استقلال مالي آنان وجود دارد, در كنار فرهنگ و اخلاقيات مرد سالارانه, از عوامل ايجاد حفظ و اشاعه فحشا در جوامع كنوني است. تعصبات و آموزشهاي مذهبي همانگونه كه تجربه جمهوري اسلامي در ايران نشان داده است, با تقويت فرهنگ مرد سالاري و تثبيت موقعيت فرودست زن, خود باعث اشاعه فحشا در جامعه است.

ريشه كن كردن فحشا در گرو مبارزه با كليه عوامل فوق است, بعلاوه براي مقابله با فحشا اقدامات عاجل

زير ضروري است:

_ دولت موظف است كه قربانيان فحشا را از لحاظ اقتصادي تامين كند و امكانات آموزشي و شرايط يافتن شغل و كار كردن را براي تسهيل نمايد.

_ واسطه ها و كارگزاران فحشا بايد مورد تعقيب قانوني و مجازاتهاي سنگين قرار بگيرند.

43_ هر نوع تبعيض عليه زنان در تشكلهاي سياسي, صنفي و فرهنگي ممنوع است.

زنان و مردان بايد به يكسان از حق عضويت و فعاليت در اين تشكلها بر خوردار باشند.

44_ تشكل حول مطالبات و مسائل زنان آزاد است.

هرگونه تشكل براي كسب حقوق زنان , دفاع از اين حقوق و نيز پاسخگويى به نيازها و بهبود وضعيت زنان ازاد است و دولت موظف است امكانات و تسهيلات لازم را در اختيار اين تشكلها قرار دهد.

45_ هر نوع تشكل ويژه زنان آزاد است

زنان حق دارند در عرصه هاي مختلف و حول هر مسئله اي تشكل مستقل خود را داشته باشند.

46_ مطالبات زنان بايد به شيوه دمكراتيك عملي گردد.

يك شرط لازم براي تحقق واقعي مطالبات زنان اين است كه انجام آنها به دور از هر گونه تحريف و دخالت بوروكراتيك و از طريق مشاركت دمكراتيك مردم, بويژه مشاركت بخش هر چه وسيعتري از زنان انجام گيرد. از اين رو:

_ دولت موظف است تشكل ها و سازمانهاي توده اي و غير دولتىاي (اعم از تشكلهاى ويژه زنان يا تشكلهاي توده اي از قبيل شوراهاي كارگري و شوراهاي محلات ) را كه براي بهبود وضع زنان مبارزه و فعاليت مىكنند, بعنوان ارگانهاي اجرايى و نظارت بر تحقق مطالبات ويژه زنان برسميت بشناسد.

_ دولت موظف است بسته به مورد و هر مطالبه, منابع و امكانات لازم را براي پيشبرد كار اين تشكلها در اختيار آنها قرار دهد.

Address


Alerts

Be the first to know and let us send you an email when TV Komala تلویزیون كومه له پخش مستقیم (راسته ۆ خٶ) posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Videos

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Videos
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Media Company?

Share