10/08/2014
Grupul de Intervenție Civică - GIC Brașov
Vă rugăm DISTRIBUIȚI! E nevoie de ajutor, pe mai multe planuri.
Video-ul de pe teren: mărturii, angajați, oameni nemulțumiți - http://youtu.be/ZLfqw7FDaUE
Am ajuns din nou la Burcioaia, asta după ce în primăvară am constatat că lucrează băieții la platformă (materialul de atunci e aici - http://youtu.be/lJZs2576geQ; https://www.facebook.com/media/set/?set=a.736922129681492.1073741835.731250510248654&type=3). De data aceasta, sonda era în picioare, falnică și sfidătoare.
Firma Viking, cea care deține sonda, se pare că nu știe unde anume amplasează sondele. Mai precis, la ei pe site, fix această sondă figurează ca fiind în Irak. Sonda este RIG I-22 (http://www.viking-intl.com/products-services/drilling-services/drilling-services/). Oamenii evident că se ocupă și cu fracturare și au utilaje performante (se pot vedea aici - http://www.viking-intl.com/products-services/energy-services/fracturing-services/). Fac și exploatări petroliere convenționale, deci nu e exclus nici să fie vorba despre asta. Cine știe. De fapt, doar ei știu.
O altă chestiune interesantă este felul în care este prezentat șantierul în lucru (vedeți în video și în pozele de mai jos), complet diferit față de celelalte sonde. Sunt trecuți practic acești doi indivizi, Travis Ayelsworth - http://ro.linkedin.com/pub/travis-aylesworth/88/41/273 și nea supervizorul, Șchiopu Mircea - http://ro.linkedin.com/pub/schiopu-mircea/51/304/5b8, care are legături și cu DAFORA. Cel dintâi are treabă cu sonda, iar cel din urmă cu renumita firmă HUNT OIL.
Cine nu știe încă cine îs acești corporatiști, îi rugăm să urmărească materialul de la Homocea, unde fix aceeași companie a provocat accidentul de la sonda 20 ADJUD, unde au murit 3 oameni, în urma unei explozii a unei pungi de hidrogen sulfurat ( http://youtu.be/fciCMcvAVRo). Săpând după ei pe net am găsit două materiale interesante: unul care vizează direct România - http://www.focus-energetic.ro/hunt-oil-da-50-milioane-lei-pe-servicii-de-foraj-in-romania-13494.html, iar altul care sfidează direct România - http://www.ropepca.ro/membri/hunt-oil-company-of-romania/. Citiți cu atenție acest din urmă material...citez doar câteva vorbe "Viziunea noastră de creștere include extinderea în noi zone geografice, precum și explorarea și dezvoltarea de proiecte noi, în zona petrolului și gazelor neconvenționale." GAZE NECONVENȚIONALE, ați citit bine. Asta nu înseamnă că fac acest lucru la Burcioaia, însă nici nu exclude posibilitatea asta.
Evident că HUNT OIL este partener OMV, am surprins chiar o cisternă uriașă OMV care aducea apă la sonda de la Burcioaia, iar oamenii din zonă au spus că trec zeci de cisterne cu apă zilnic. Pentru ce, tot ei știu. Menționez că sonda este funcțională, se lucrează la foraj, mai precis este în etapa de introducere a țevilor. Este extrem de zgomotoasă, iar în mărturiile oamenilor veți vedea că ei sunt extrem de nemulțumiți de felul în care aceștia își desfășoară activitatea
Legat de avizele de mediu, deși noi am crezut inițial că nu e Burcioaia 700 și nu are aviz de mediu, evident că sunt întocmite ca la carte. Au primit inclusiv aprobarea de a amplasa această sondă chiar dacă acolo este arie protejată - lunca Siretului inferior. Aici este avizul de mediu - http://apmvn.anpm.ro/pages/printeaza/102674; studiul de impact asupra mediului este foarte stufos, 160 pagini mai precis (apmvn.anpm.ro/docfiles/view/107151).
Ce este interesant, este că cel ce se opune deja de câteva luni acestor activități întreprinse de corporatiștii de pe șantierul Viking (domnul Gigi, despre care ne-au povestit băieții care lucrează la service-ul din apropierea sondei), a trimis plângeri, a dat telefoane, a sesizat organele competente și nu a primit nici un răspuns, nu s-a soluționat nimic. Ba mai mult, i s-a spus că el ar trebui să plătească pentru că le încurcă treaba. Alături de Gigi sunt și alții, deranjați de zgomot, de camioane, uimiți de multitudinea de cisterne și absolut convinși că acolo se extrag gaze de șist. Gigi, când a început demersurile împotriva Viking, a căutat și avizul de mediu pentru această sondă. Ei bine, anul trecut în perioada iunie-august, pe net circula avizul de la sonda 700 Burcioaia prin care se specifica, că sonda forează atât vertical, cât și orizontal. Din păcate avizul a fost schimbat între timp, iar noi nu avem nici un document oficial care să ateste aceste chestiuni. Gigi nu a fost inspirat să îl salveze la momentul respectiv. Deci nu putem confirma nimic din aceste informații. Putem spune că știm din auzite.
Mai multe detalii despre ce am discutat cu oamenii (cu Gigi am vorbit la telefon, întrucât nu era în zonă), vedeți în filmare. Am făcut și o mini-campanie de informare, pentru că acolo sunt doar câteva locuințe.
O altă chestiune interesantă este faptul că oamenii știu că acolo vor mai veni cel puțin 2 sonde. Unii știau de 2, alții de 4. Iar în zonă, nu voi preciza excat unde, știți deja de ce, mai e în construcție o sondă, tot sub egida Hunt Oil, ascunsă bine între copaci. Săptămâna aceasta sperăm să ajungem din nou la Adjud, cu un expert, care să își dea cu părerea despre ce se întâmplă acolo.
Urmează să trimitem și noi niște cereri de informații la APM, la primărie și la prefectura de județ. Și să luăm la talpă satele din jur pentru a face informare. Cine este din zonă sau are cunoștințe la Adjud, este rugat să ne contacteze.
Nu ne pronunțăm cu privire la natura prezenței sondei Burcioaia 700 acolo, nu avem certitudinea că fac fracturare hidraulică, dar nu ne încredem nici în rapoartele de mediu, care știm din surse sigure că se mai scriu și la dictare.
P.S: Citiți și asta și observați ce sondă au băjeții din Polonia http://www.theguardian.com/environment/2014/jul/30/ec-serves-notice-to-poland-over-shale-gas-defiance
Avem nevoie de sprijinul vostru, ca și până acum. Nu putem să acoperim toate cheltuielile din buzunarul nostru, așa că vă rugăm să rupeți aceiași 10 lei care ne vor ajuta să acoperim cheltuielile de transport. Flyerele sunt făcute deja, deci vom avea nevoie de sprijin material pentru scrisori și transport. Avem nevoie și de oameni pe teren, cât de mulți, pentru informare. Este foarte greu, în 2-3 oameni să acoperim satele din jur...Și nu putem sta mai multe zile, întrucât mai avem și responsabilități acasă, job-uri, animale de îngrijit, familii șamd.
Ne puteți ajuta donând:
- în conturile Asociației Grupul de Intervenție Civică:
SWIFT: BTRLRO22 ; Banca Transilvania; str Neagoe Basarab 35, Brașov
RON - RO26BTRLRONCRT0245845301
EUR - RO73BTRLEURCRT0245845301
USD - RO77BTRLUSDCRT0245845301
(cei care donează din străinătate vor avea nevoie de adresa asociației: str Neagoe Basarab nr 35, Brașov, cod 500002)
-PayPal: [email protected]
-Skrill: [email protected] SAU [email protected]
Mulțumim că te-ai implicat!
Maria Olteanu, Alexandru Lişman, Andreea Balaurea (care a făcut o parte din poze), Dragan Daniel, Hetti Benedek, Marcel Mihai Bontaş