09/09/2024
Weekendwedstrijd. Tips4Trips. Op bezoek in het Juweel van Afrika: Namibië
Hij-Die-Vorig-Jaar-De-Beekse-Bergen-Bezocht-Heeft, mag zich nu acht dagen wentelen in het echte avontuur. Acht dagen me bewegen tussen neushoorns, olifanten, leeuwen, Etosha giraffen, gnoes, cheetah's, springbokken en hyena's is een voorrecht.
Laat ik deze Tips4Trips speciaal voor hen starten die tijdens de aardrijkskundeles niet goed opgelet hebben: Namibië grenst aan Angola en Zuid-Afrika, is bijna 30 keer zo groot als België en is van de meest dunbevolkte landen ter wereld.
Met dit emmertje parate kennis en met de voucher van O&L Leisure op zak, schud ik driver Moses op een middag de hand. - Mario De Wilde
Al bij de landing zagen we dat Namibië grotendeels uit woestijnlandschappen van zand en steen bestaat. Door de enorme afstanden die er zijn, kan je ook flink wat tijd verliezen.
Kostbare tijd want vaak is het een ‘once in a life time’-bestemming. En dus kan je de reis maar best toevertrouwen aan een specialist. Moses biedt ons als ‘warm welcome’ een koffie aan. Een kopje troost zo sterk dat je er een kudde olifanten een kwartier lang kan laten headbangen.
Goede medicijn na een lange vlucht! Moses vertelt dat O&L Leisure, trots eigendom is van de Ohlthaver & List Group en meer dan honderd jaar geleden in Namibië zelf opgericht is.
Het bedrijf is dus diep geworteld in Namibië en biedt een authentieke en betrouwbare gastvrijheidservaring. We vinden nu al de naam van de hoofdstad (Windhoek) best spannend.
Midden Afrikaanse bush
Met eigendommen als het Strand Hotel Swakopmund, Mokuti Etosha, Midgard en Chobe Water Villas, is O&L Leisure een toegewijde specialist om mij Namibië te laten ontdekken.
Moses belooft ons enthousiast en tegelijk trots dat ‘hij zijn land, zijn mensen en de natuurlijke schoonheden zal tonen’. De daad bij het woord voegend stapt hij met onze bagage naar zijn jeep en dendert het Afrikaans paradijs inwaarts.
Na een wonderbaarlijke rit arriveren we in Midgard, een bergparadijs midden in de Afrikaanse bush waar historische charme en de warmte van het Namibische boerenleven samenkomen.
Deze luxe boetiekboerderijlodge ligt in het ongerepte Otjihavero-gebergte en biedt vanonder ons bladerdak een fantastisch uitzicht. Als gasten beschikken we, buiten onze machtige kamer, vandaag over nog over twee zwembaden, een fitnessruimte, een kegelbaan en een spa. Verwennerij in het kwadraat, noteer ik.
Mannetje van 6000 kg
Safari's in Namibië zijn anders dan de standaard safari's die we elders deden. Vanaf dag één reizen we namelijk door eindeloze zandvlakten.
Overal zien we oude vrachtwagens staan, liggen en hangen. Om zeker te zijn van een mooi plaatje, bezoeken we het Etosha National Park met de vele waterholes.
Olifanten, struisvogels en antilopen dringen hier om een plekje aan het water. Een mannelijke kolos van 6000 volle kilo’s wappert vervaarlijk met zijn oren op 20 meter van onze jeep.
Savanna fenomenen waar zelfs de grootste cynicus stil van wordt. Onder een struik spot onze chauffeur twee luierende leeuwen op nauwelijks een steenworp afstand. Ik kijk naar hen zoals ik in de zoo naar een Bengaalse tijger kijk.
Met grote fascinatie maar niet de behoefte om hen te aaien, laat staan te zoenen. Ik voel me met mijn 94 kg petieterig en klein. En heel nederig, maar vooral gelukkig...
Dieren in veelvoud
Hop naar Hwange, vlakbij de veelbezongen Victoria Falls, nog zo’n écht Big Five-reservaat. Olifanten en buffels spotten we hier met gemak en leeuwen lopen ons ook geregeld voorbije als waren het brave huiskatten. Voor neushoorns en luipaarden moeten we volgens Moses nét iets meer geluk hebben.
Vanaf de ‘hiding spot’ op de zoutpannen aanschouwen we in alle rust bokken en antilopen. Het wisselende landschap met immense wolkenluchten lijken wel door kinderen getekend.
Voeg daar de de eeuwenoude baobab-bomen en de ver afgelegen Afrikaanse dorpjes en we beseffen maar pas hoe technicolor Namibië wel is.
Luxe in de woestijn
‘s Avonds kamperen we onder de sterren in Mokuti Etosha (‘grote witte plek’), nog zo’n paradijsje van O&L Leisure. Hier wordt tijdloze schoonheid op een heerlijke manier gecombineerd met modern comfort.
Op slechts 40 meter van de Etosha Von Lindequist-poort biedt Mokuti een luxe, eigentijdse safari doordrenkt van authentieke culturele interacties en ultramodern design.
Mokuti is geworteld in de rijke geschiedenis van Afrika, eert het nationaal erfgoed en omarmt tegelijkertijd een ongelooflijke gastvrijheid.
De prachtige tuinen, naadloos overgaand in woonruimtes, creëren een warme, uitnodigende sfeer.
Over elk detail is nagedacht om ervoor te zorgen dat onze safari niet alleen een reis door de natuur is, maar ook een ontmoeting van wereldklasse met de geest van Afrika.
De rest van deze magische trip en het verblijf uitleggen zou op deze beperkte ruimte onbegonnen werk zijn, maar bij interesse, kan je ook de online-paden van O&L Leisure raadplegen.
Wat nog?
Op de terugweg naar de luchthaven gaat het regenen en ik aanschouw in de verte een indrukwekkende en magnifieke regenboog.
Een gecast bisnummer van de natuur. In het vliegtuig overpeins ik de voorbije dagen en nachten.
Namibië is een grenzeloos, bruut en fascinerend continent. Het echte einde. Je moet er wel wat voor over hebben. Verschillende dagen reizen bijv. om een glimp van de oudste woestijn ter wereld op te vangen.
In ruil beleef je een ervaring die je enkel in de overtreffende trap kunt omschrijven. Onmogelijk vast te leggen op papier, noch op foto of film.
Uitsluitend in dit Westerse hoofd. We kregen het voorrecht om te proeven van de kracht van de eenvoud. Laat ons die puurheid dan ook respecteren want dit is het laatste stukje ongerept patrimonium van de mensheid. Laat het ons dan ook zo houden...
Weetjes
• Namibië heeft enkele van de hoogste duinen ter wereld en herbergt de oudste woestijn ter wereld
• De Fish River Canyon is de op een na grootste kloof ter wereld
• Namibië heeft de grootste populatie vrij rondlopende cheeta's ter wereld
• Namibië heeft een van de laagste bevolkingsdichtheden ter wereld
• Namibië heeft een van de meest uitgebreide meteorietenregens ter wereld gedocumenteerd
• Namibië heeft een van de grootste concentraties rotstekeningen in Afrika
• De Skeleton Coast is 's werelds grootste graf voor zeelieden en schepen
• Namibië was het eerste Afrikaanse land dat milieubescherming in zijn grondwet opnam.
• Namibië is een van de slechts twee landen ter wereld waar woestijnolifanten voorkomen
• Namibië werd in 1990 onafhankelijk.
Welk klimaat heeft Namibië?
Doordat Namibië op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegengesteld aan die van België.
Met 300 zonnedagen per jaar is Namibië met recht een bestemming die het hele jaar door bezocht kan worden.
Het regenseizoen loopt van november tot en maart, met de meeste regen in januari en februari.
Meestal barst er aan het einde van de middag een hevige (onweers)buien los. Daarna klaart het weer op. Belangrijk: in Namibië is er geen tijdsverschil en dus ook geen jetlag.
Alle info op www.ol-leisure.com
Win je Afrikaans arrangement voor twee
Wat dacht je ervan om zo’n fantastisch arrangement in Namibië plus een activiteit te winnen? Ja toch!
- Resort Middengard: 2 x volwassenen, 1 x standaardkamer, logies en ontbijt, 2 x nachten, Inclusief een gamedrive in Midgard
- Resort Mokuti Etosha: 2 x volwassenen, 1 x standaardkamer, logies en ontbijt, 2 x nachten, Inclusief een gamedrive naar het Etosha National Park
Op de give away zijn de volgende voorwaarden van toepassing, geldig gedurende 6 maanden vanaf ontvangst van de prijs.
Eventuele visa, vervoer en vluchten van en naar bestemmingen zijn uitgesloten en voor eigen rekening van de deelnemer. De prijs is niet overdraagbaar.
Bezorg ons dan graag volgende antwoorden:
- Bezorg ons vier namen van resorts die O&L Leisure in Namibië heeft.
Mailen voor donderdag 12 september 2024 naar [email protected] met als titel ‘De Big 5 wacht op me’.
Opgelet: één antwoord per gezin (de zoekrobot filtert de dubbele antwoorden er ongenadig uit) en graag je volledige naam en adres.
Uitslag winnaars Algarve
Bij de vorige Tips4Trips over de Algarve waren dit de gelukkige winnaars: Yannick Peetermans uit Westerlo, Ann Van Gastel uit Noorderwijk, Heidi Ringoot uit Knesselare, Familie Vanhove-Olim uit Knokke-Heist, Yari Blommaert uit Hasselt, Julie Decherf uit Gent, Cisse Adriaensens uit Boechout, Familie Lefrancq uit Zoutleeuw, R. Vercauteren uit Kaprijke, Annie Dewit uit Wellen, Henri Van Belleghem uit Boom, Marc Vuylsteke uit Mechelen, Solange Opsomer uit Sint-Niklaas, M. Deprez uit Melsele, Ronny Bekaert uit Kortrijk en Ludwina D’hondt uit Roeselare.