Tinutul Secuiesc

  • Home
  • Tinutul Secuiesc

Tinutul Secuiesc Realitati din trecut si prezent.

17/02/2023

Carei, 15 februarie 2023. Monumentul Ostașului Român, simbol al luptei de eliberare de sub ocupația hortystă.
Plânge printre ramuri luna,
Noptile-s pustii....

25/01/2023
07/08/2022

Declarațiile pe care le-a făcut recent premierul ungar Viktor Orban despre „amestecul de rase” sunt „de neiertat”, a reacționat joi diplomația americană,

07/08/2022

Intelectualii maghiari din România protestează împotriva tonului discursului premierului ungar, susținut la sfârșitul acestei săptămâni la Băile Tușnad, potrivit EurActiv. Fostul politician al UDMR, Péter Eckstein-Kovács, sociologii László Fosztó și László Nándor Magyari, precum...

07/08/2022

1919 - Armata română a intrat victorioasă în Budapesta. Sfârșitul regimului comunist instaurat de Bela Kun la 21 martie 1919 în Ungaria.

07/08/2022

Budapesta (octombrie 1919). De la biserici din București sunt aceste ”CLOPOTE ROMÂNEȘTI FURATE DE UNGURI, REGĂSITE ÎN PREZENȚA ATAȘATULUI MILITAR AMERICAN”. Pe cel din mijloc scrie: ”ALEXANDRU SPIREANU BUCAREST”
”Treptat, regimentele Armatei Române părăsesc capitala Ungariei. Perioada ocupației s-a desfășurat fără incidente, sub conducerea domnului Diamandi înaltul comisar al guvernului român și a generalului Mărdărescu comandantul trupelor din Transilvania. A fost regăsită la Budapesta o mare cantitate de material luată românilor de armatele arhiducelui Joseph și a mareșalului Mackensen: locomotive, vagoane, material sanitar, clopote de biserici destinate fabricării de tunuri.” (revista franceză ”Le Miroir”, octombrie 1919, traducere din franceză Daniel Siegfriedsohn)

07/08/2022

Budapesta/Ungaria (august-septembrie 1919). Armata Română a eliberat Ungaria și pe 4 august a ocupat Budapesta, după izbăvirea Transilvaniei până la Tisa de jugul unguresc și ciuma roșie a lui Bela Kuhn care în cârdășie cu ruso-ukrainenii sovietizați ai lui Lenin vroiau să sfâșie România Mare. Acțiunea energică a eroicei Armate Române a consfințit pentru totdeauna Unirea Transilvaniei cu Patria sa Mamă România votată la Alba Iulia pe 1 Decembrie 1918 și făurirea Statului Național Român Unitar și Indivizibil!

07/08/2022

O zi ce ar trebui sărbătorită mai mult! Pe 4 August 1919, armata română intra în Budapesta şi elibera ţara vecină de guvernul comunist condus de Bela-Kun.

Reuşita a marcat sfârşitul unui război dirijat din umbră de Uniunea Sovietică, al cărui scop era bolşevizarea şi alipirea Transilvaniei înapoi la Ungaria. Prin victoria sa, armata română a contribuit la stingerea focarului de război din centrul Europei și limitarea exportului de revoluție al sovietelor.

Glorie eternă eroilor! 🇷🇴

24/01/2022

Cu 163 de ani în urmă, românii din Moldova și Țara Românească au decis unirea celor două principate într-un stat independent și unitar, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza domnitor al Moldovei, la 5 ianuarie, și al Țării Românești, la 24 ianuarie.

Unirea Principatelor Române – Mica Unire a fost expresia voinței populare și un puternic exemplu de valoare a democrației și valoare umană pe care îl redescoperim în faţa provocărilor lumii contemporane şi în faţa obiectivelor de dezvoltare și modernizare ale țării noastre și de consolidare a poziției internaționale a României.

Toate aceste provocări continuă, iar România are nevoie de loialitatea noastră, de eficienţa şi responsabilitatea noastră, oriunde am fi, pentru a-i asigura viitorul pe care îl merită.

La mulți ani, România! La mulți ani, Români, oriunde v-ați afla!




17/01/2022

Ambasada SUA în România a publicat astăzi pe rețelele de socializare un mesaj prin intermediul căruia evidențiază un tipar de acțiune al Rusiei.

29/11/2021
29/11/2021

MANIFEST DE LUPTĂ - 1 DECEMBRIE - ZIUA ROMÂNILOR LIBERI

De Ziua noastră Națională, pe 1 Decembrie, vă invitam, cu mic, cu mare, în capitala României, să ne Unim într-o manifestare civilizată de aniversare a celor 103 ani de la Marea Unire din 1918.

Cei care doresc, sunt invitați să participe și la slujba de mulțumire -Te Deum, oficiată la Catedrala Patriarhală (ar fi frumos în port tradițional, pentru cine are posibilitatea).

Apoi, vă așteptăm, pe toți cei care simțiți româneste și vreți să rămânem oameni liberi, în Piața Universității de la ora 14:30.

Din programul manifestarilor, enumerăm: intonarea imnului național, o scurtă slujbă religioasă, discursuri ținute de membri si invitați ai grupurilor civice organizatoare, cântece patriotice și folk intonate de către mai multe coruri de copii și alți interpreți.

Deși accentul principal va cădea pe aniversarea Zilei Naționale, nu putem totuși să facem abstracție totală de ce se întamplă în această perioadă, astfel că manifestările vor avea și o latură de protest - împotriva abuzurilor la care suntem supuși, împotriva încălcării Constituției și a drepturilor și libertăților noastre fundamentale, împotriva discriminării și segregării românilor, și împotriva certificatului verde.

Cei care aveți port popular, sau măcar elemente din acesta, ar fi de dorit să veniți îmbracați în el, așa cm au făcut străbunicii noștri pe 1 Decembrie 1918, când s-au unit în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

Vă așteptăm așadar pe 1 Decembrie în număr mare în Capitală, în Piața Universității - la kilometrul 0 al Libertății și Democrației, să sărbătorim împreună, să ne înfrățim, și să ne apărăm Drepturile și Libertatea, câștigate cu sângele înaintașilor noștri!

VENIȚI SĂ NE UNIM DE 1 DECEMBRIE - ZIUA ROMÂNILOR LIBERI

12/11/2021
10/11/2021

⚔ Astăzi se împlinesc 691 de ani de la celebra Bătălie de la Posada! Basarab I îl înfrânge pe Carol Robert de Anjou. A fost prima mare și aprigă încleștare a luptătorilor români, pentru consfințitea independenței tânărului stat format - Țara Românească. Faptele de vitejie înscrise de Oștenii lui Basarab Întemeietorul nu au pălit nici după aproape șapte secole - și nici nu vor păli vreodată!

🇷🇴 În existența sa, poporul român a fost nevoit să ducă o luptă eroică și dârză pentru a-și păstra ființa, pentru dezvoltare liberă și independentă, pentru proces și pentru civilizație. În lungul șir de nume cu o profundă rezonanță în istoria noastră, se înscrie la loc de cinste, și Posada.

🤔 Pentru noi, pentru români, Posada definește locul unei Bătălii din perioada de început a statului feudal Țara Românească. Înscrisă cu litere de aur în cronica luptelor pentru independență a înaintașilor noștri, Bătălia de la Posada, începută la 9 noiembrie 1330, definește victoria oștenilor lui Basarab I impotriva oastei regelui Ungariei Carol Robert de Anjou, consolidând astfel independența Țării Românești.

✍ Analizând această Bătălie, Nicolae Iorga sublinia, printre altele, că "ea a fost o biruință mare și întreagă, rodnică în urmări, fiindcă lupta se dădea în direcția naturală a dezvoltării noastre, și pe pământul nostru, ocrotitor".

💥 Cauzele conflictului dintre Țara Românească lui Basarab I și Regatul ungar condus de Carol Robert de Anjou nu sunt încă foarte bine clarificate. Izvorul fundamental asupra evenimentelor, "Cronicon Pictum", relatează că regele Carol Robert, "după sfatul voievodului Ardelean, Thoma Szécsény, și al lui Dionisie, fiul lui Nicolae", s-a dus "în țara voievodului vlahilor Basarab, ca să alunge din țara aceasta pe Basarab, să o dea unuia din sfătuitorii săi". Dionisie voia Banatul de Severin, iar Thoma țara lui Basarab. De asemenea, regele voia să-l pedepsească pe voievod pentru nerespectarea înțelegerii din 1324. Carol recunoscuse unitatea Țării Românești sub conducerea lui Basarab în schimbul acceptării acestuia din urmă a suzeranității maghiare, și a încadrării statului în confesiune catolică.

✍ Făcând o analiză a evenimentelor, istoricul Gheorghe I. Brătianu (1898-1953), scria: "Campania lui Carol Robert, întreprinsă cu forțe considerabile, 8000 la număr, nu urmărea doar Banatul de Severin, pe care-l considera margine a regatului său, ci căuta să izgonească definitiv pe voievodul român din posesiunile sale, pe care le dorea noul voievod al Transilvaniei, Thoma Szécsény". De asemenea, Unirea Olteniei cu teritoriul din stânga Oltului l-a deranjat mult pe monarh.

🗨 Așadar, "în anul 1330, după ce regele strânsese oștire numeroasă, s-a dus în luna septembrie prin Severin, în țara lui Basarab, pentru că regele să-l alunge din țara aceasta". Însuși regele consemna: "pornind oastea noastră strânsă din poruncă regească, am ajuns în niște ținuturi de margine ale regatului nostru ce erau deținute pe nedrept în Țara Românească de către Bazarad, necredinciosul nostru vlah, mânat de gândul său, fără să se teamă a ține seama că cei ce încearcă a se împotrivi stăpânului lor firesc se vădesc a se împotrivi fățiș rânduielii lui Dumnezeu".

🕊 Confruntat cu o grea primejdie, voievodul Basarab a căutat o rezolvare politică a conflictului, încercând să evite pe cât posibil războiul și avansarea trupelor regale. Trimițând solie, Basarab era hotărât ca, pe lângă tributul cerut, să ofere lui Carol o sumă mare de bani, drept despăgubiri pentru mobilizare, ținutul Banatului de Severin, dar și pe unul din fiii săi la curtea regală. "Fiindcă voi, rege și stăpân al meu, v-ați ostenit cu strângerea oștirii, eu voi răsplăti osteneala voastră cu 7,000 de mărci de argint, și vă voi lăsa în pace Zeverinul, cu toate ce se țin pe el. Pe deasupra, tributul ce îl datorez Coroanei voastre, îl voi plăti cu credință tot anul. Și nu mai puțin, voi trimite la Curtea voastră pe unul din fiii mei, numai să vă întoarceți îndărăt cu pace și să înconjurați primejdia persoanelor voastre".

❌ Propunerile sunt însă refuzate de rege, care, cu mintea trufașă, a izbucnit în fața solilor: "să spuneți așa lui Bazarad, că el e păstorul oilor mele și eu, din ascunzisurile sale, de barbă îl voi scoate", chiar dacă sfetnicii săi îi spuneau să țină seama de oferta generoasă.

☠ După refuzul regelui Carol, Basarab I poruncește locuitorilor Banatului de Severin să se retragă în munți și păduri, otrăvind fântânile și arzând nutrețurile. În scurt timp, oastea maghiară a fost lovită de foamete. Oastea maghiară era harțuită în permanență de oștenii voievodului Basarab. "Acțiunea de hărțuire își propunea atragerea inamicului pe acele direcții unde terenul favoriza lupta finală a trupelor proprii, dar și de a submina moralul forțelor agresoare, a credinței în victorie".

⏳ Confruntarea la Posada dintre regele Carol și a voievodului Basarab I din 9/12 noiembrie 1330 a intrat în istorie datorită istoricului Nicolae Iorga, deși nicio sursă nu consemnează toponimul respectiv. În condițiile de față, "posada" nu este un nume propriu, ci unul comun, având accepțiunea de loc de trecere printre munți, sau pe valea unui râu.

📜 Potrivit unui document maghiar, în noiembrie 1330, "pe câmpul de bătaie, s-au înfruntat două oști puternice și numeroase, cu nimic mai prejos una față de cealaltă". Prin victoria poporului român asupra invadatorilor, s-a consfințit independența economică și religioasă a Țării Românești, iar istoria acestui stat începe de la Basarab I Întemeietorul - strateg ilustru și diplomat desăvârșit.

surse:
- Nicolae Stoicescu, Florian Tucă, 1330: Posada, Editura Militară l, București, 1980, pp. 5-8;
- Gheorghe Popa-Liiseanu, Izvoarele istoriei românilor, vol. XI, București, 1937, pp. 233-234;
- Gheorghe I. Brătianu, Les rois de Hongrie et les Principautés Roumaines au XIV-e siècle, București, 1947, pp. 8-9;
- Florian Tucă, Bătălia de la Posada și importanța ei pentru consolidarea independenței Țării Românești, în "File de istorie militară a poporului român", vol. II, București, 1974, pp. 13-14;
- Vasile și Ioan Mărculeț, Posada: 9-12 noiembrie 1330 - unde?, în "Clipa", ediția 1144, 18 octombrie 2014;
- Ștefan Ștefănescu, Basarabii, în "Magazin Istoric", anul II, nr. 7-8, iulie august 1968, p. 2;

✍ Andrei Mihai Drăgulin, fondatorul "Academiei de Cultură"

04/11/2021

Romanian Robotics Team, formată din elevi ai Liceului “Traian Lalescu” din Hunedoara, a reuşit din nou să ajungă pe podiumul competiţiei FIRST Global Challenge şi a adus României Medalia de Aur la categoria „Sănătate”.

02/11/2021

1 noiembrie: Intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia.
Intrarea triumfală în Alba Iulia a lui Mihai Viteazul împreună cu oastea sa, la 1 noiembrie 1599, la trei zile după biruinţa de la Şelimbăr, a reprezentat apogeul politic și militar al acestui mare voievod român. Și chiar dacă a fost recunoscut de Dieta Transilvană doar ca guvernator imperial, Mihai a fost conducătorul „de facto” al Transilvaniei, urmând ca numai peste câteva luni să săvârșească unirea, pentru prima dată, a celor trei țări române. Înainte de a intra în Alba Iulia, Mihai a fost întâmpinat de episcopul romano-catolic din Alba Iulia şi de către alți nobili din Transilvania, care i-au înmânat cheia Cetăţii de scaun a Ardealului. De altfel, marele patriot și istoric român Nicolae Bălcescu, într-o celebră operă istorică ne descrie în cuvinte alese acest important eveniment: „Într-aceea, Mihai-Vodă, ridicându-și tabăra de la Sibiu, înaintă cu încetul spre Alba-Iulia, iar prin toate orașele pe unde trecu în cale, locuitorii alergau înainte-i cu daruri, slobozind puști în semn de veselie, primindu-l cu mare dragoste și entuziasm. Apropiindu-se de Alba, locuitorii orașului îi ieșiră înainte cu multă bucurie, iar în fruntea lor era episcopul catolic, ce era încunjurat de tot clerul său, care îl felicită în numele poporului pe domn, de sosirea sa, urându-i fericire și o domnie lungă asupra țării Ardealului”. Dar prezența marelui voievod a fost simțită la Alba Iulia cu câțiva ani înainte, mai precis în anul 1597, când Mihai Viteazul a ctitorit Catedrala Mitropoliei Ortodoxe a Transilvaniei cu hramul „Sfânta Treime”, un simbol al unității de credință și neam al celor trei țări românești, ctitorie aflată în vecinătatea zidurilor cetății și care a fost mai bine de un secol un centru important religios și cultural în Transilvania. Și după cm spune marele nostru istoric Nicolae Iorga: „această mitropolie ortodoxă a devenit cel mai trainic și mai de folos așezământ al neamului nostru românesc de peste munți”. Astfel, după cm s-a mai spus, la 1 noiembrie 1599 Mihai Viteazul pătrundea în Alba Iulia asemenea unui mare învingător, Ardealul se afla la picioarele sale și mai rămânea numai Moldova să fie cucerită pentru ca Dacia sa fie refăcută în vechile sale hotare.

30/10/2021

O echipă formată din opt militari ai Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” din Sfântu Gheorghe, condusă de comandant...

29/10/2021

Echipa de robotică a României AutoVortex s-a întors în țară cu aurul de la Campionatul Internațional de Robotică de la Chicago.Din 1989 până acum, nu câștigase altă echipă din afara Statelor Unite ale Americii la acest campionat. Echipa de robotică a României formată din elevi cu v....

26/10/2021
11/10/2021

11 octombrie 1593 - Mihai Viteazul a intrat în cetatea Bucureștilor și a urcat pe tronul Țării Românești, după acceptarea sa de către Poarta Otomană.

Mihai Viteazul (n. 1558, Floci, Țara Românească – d. 9 august 1601, Câmpia Turzii, Principatul Transilvaniei) a fost domnul Țării Românești între anii 1593-1600. La sfârșitul anului 1588 devine stolnic al curții lui Mihnea Turcitul, iar în 1593 ban al Craiovei în timpul domniei lui Alexandru cel Rău.În septembrie 1593, cu ajutorul patriarhului Constantinopolului, dar și al otomanilor, a devenit voievod al Țării Românești, efectiv de pe 11 octombrie. Pentru o scurta perioadă (în anul 1600), a fost conducător de facto al celor trei mari țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.

Oastea lui Mihai Viteazul – pictură de Gheorghe Tattarescu

03/10/2021

Parlamentarii Republicii Moldova au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor incendiului care s-a produs astăzi în secția Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

02/09/2021

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.
Cele mai vechi atestări ale unor cuvinte românești apar în unele texte slavone cu 1555 de ani în urmă: „abia”: 863-867 d.Hr, „cumătră”: 869-885 d.Hr. „august”: 943 d.Hr.

Aproape 40% din totalul cuvintelor din vocabularul limbii române provin din franceză și italiană, dar în schimb avem 3 cuvinte care ne reprezintă tradițiile în patrimoniul cultural UNESCO: „dor”, „doină”, „colind”;
Cuvintele „dor” și „doină” nu pot fi traduse cu exactitate în altă limbă.

În DEX vom găsi doar câte un singur cuvânt care începe și se termină cu literele „h”, „î”, „j”, „x”, de exemplu: „hemistih”, „înzăvorî”, „jivraj”, „xerox”.

Limba română este una dintre cele 5 limbi în care se oficiază slujbe pe muntele Athos.

Cuvântul „Dumnezeu” este una dintre cele mai lungi formule care se referă la persoana sacră supremă, având trei silabe. În majoritatea limbilor, expresia divinității este monosilabică.

02/09/2021

Un nou caz în care am acționat în locul autorităților statului și am obținut în instanță respectarea legislației în vigoare.

Primarul UDMR din Ojdula, județul Covasna, a îndepărtat steagul secuiesc arborat pe domeniul public al localității după ce a pierdut un proces definitiv. Procesul a fost deschis de mine după ce prefectul de Covasna a tolerat arborarea steagului pe domeniul public.

Am câștigat deja definitiv zeci de procese prin care am acționat în locul autorităților statului pentru apărarea Constituției. Am acționat în justiție și am dovedit faptul că UDMR este o organizație care acționează împotriva românilor și maghiarilor din România, promovează separatismul și servește interesele Ungariei.

31/08/2021
22/08/2021

„Pentru mulți români de astăzi, ca și pentru cei de la 1871, Patria este limba română. Dar pentru noi, în general, ca oameni, patria noastră trebuie să fie credința noastră.Credința aceasta în care ne-am născut și fără de care n-am fi. Și astăzi,mai mult ca oricând, Biserica este egală cu lumea. Iar Biserica noastră este egală cu națiunea română. Haideți să luăm tradițiile și istoria, ca să ne fie un imbold pentru prezent și viitor. Să ne închinăm cu smerenie, așa cm au făcut și cei care au construit această țară, să ne prețuim limba și să ne păstrăm cu demnitate locul în Europa. Așa să ne ajute Dumnezeu!”
(Ioan-Aurel Pop, din discursul de la Putna 2021)

13/07/2021
06/06/2021
04/06/2021

4 IUNIE - ZIUA TRATATULUI DE LA TRIANON⠀

Tratatul de la Trianon a însemnat nu doar consfințirea juridică a revenirii Transilvaniei la Patria-Mamă, România, ci și confirmarea drepturilor politice și civile ale românilor care constituiau populația majoritară în acest teritoriu.⠀

În perioada recentă, se înregistrează o serie de încercări de a impune o viziune distorsionată în ceea ce privește semnificația Tratatului de la Trianon. Orice încercare de rescriere a istoriei, de aducere în discuție a unor poziții revizioniste, nu poate fi acceptată, în prezent, în Uniunea Europeană.

*****⠀

Prin voință populară, România Mare a luat ființă pe 1 decembrie 1918, dar, de jure, abia după semnarea Tratatului de la pe 4 iunie 1920. Tratatul a stabilit frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: , Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), ̂nia și Cehoslovacia.

Trăiască România Mare! 🇷🇴

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Tinutul Secuiesc posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Media Company?

Share