Adevărul Literar & Artistic

  • Home
  • Adevărul Literar & Artistic

Adevărul Literar & Artistic Suplimentul cultural al ziarului Adevărul, care a fost închis acum câțiva ani.

04/08/2014
INTERVIU Ana Ularu: „Nu cred în epilepsii artistice. Cred în lucrul aplicat“

http://adevarul.ro/cultura/teatru/interviuana-ularu-nu-cred-epilepsii-artistice-cred-in-lucrul-aplicat-1_53ddd1830d133766a8f6a4bd/index.html

Ana Ularu (29 de ani) s-a întors la scândura scenei, cu ocazia rolului principal din spectacolul „Omul cel bun din Seciuan“ de Bertolt Brecht, montat de Andrei Şerban la Teatrul Bulandra. Făcuse o pauză de teatru, fiind răpită de platourile de filmare din străinătate.

01/02/2013
Dragă Andrei Şerban,

Scrisoare deschisă adresată de George Banu lui Andrei Şerban

Mai puţine imnuri şi mai degrabă cântece de dragoste! Totul devenea o afectivă experienţă patriotică! Am putut vedea din nou „Hovanşcina

27/10/2012
Mungiu pune o oglindă în faţa românilor, care nu arată un chip prea plăcut

Câteva considerațiuni ale lui Cezar Paul-Bădescu pe marginea filmului ”După dealuri” de Cristian Mungiu

Ştiţi povestea de la Tanacu, unde o fată murea într-o mănăstire, în urma tratamentelor la care a fost supusă acolo. Presa a întors-o pe toate părţile. Cu toate acesta, veţi urmări pelicula lui Cristian Mungiu, „După dealuri", cu sufletul la gură.

10/10/2012
Mircea Cărtărescu: „ Să speri la Nobel este ca și cm ai avea ambiția să câștigi în fiecare an la 6.

Cărtărescu: „Nu vreau să se aștepte nimeni să iau premiul anul acesta sau în următorii câțiva ani. Sunt cam tinerel pentru asta. Media de vârstă a celor 100 de scriitori de pe listă este de peste 70 de ani“.

http://www.adevarul.ro/cultura/Mircea_Cartarescu-_-_Sa_speri_la_Nobel_este_ca_si_cum_ai_avea_ambitia_sa_castigi_in_fiecare_an_la_6_din_49_0_789521173.html

Să speri la Nobel este ca și cm ai avea ambiția să câștigi în fiecare an la 6 din 49. Obsesia de a lua Premiul Nobel arată naivitate și o conștiință exagerată a propriei valori.

26/09/2012
Principele Radu și Principesa Margareta ignoră televiziunile de știri

Principele Radu și Principesa Margareta nu s-au mai uitat la un canal de știri românesc din septembrie 2009.
http://www.adevarul.ro/cultura/Principele_Radu_si_Principesa_Margareta_ignora_televiziunile_de_stiri_0_781121938.html

În cartea „Patrie şi destin. Principesa Moștenitoare a României", lucrare cu caracter biografic, Principele Radu și Principesa Margareta mărturisesc că nu au renunțat cu totul la televizor, însă preferă să se uite la posturile Discovery, Fine Living Network, Animal Planet și la filme.

24/09/2012
VIRAL. Liniștea Toscanei: VIDEO ÎNCÂNTĂTOR!

Listen to the heart of Tuscany!

Platforma VIMEO găzduiește filme făcute de amatori, care pot concura oricând cu documentarele profesioniștilor. Userul Gunher Machu dispune de resursele necesare pentru a călători și pentru a realiza documentare scurte, de o frumusețe uluitoare, peste tot în lume.

22/04/2012
La ce poate fi bun un film cu Stan şi Bran

Nicolae Manolescu: "Dacă aş fi naiv, aş spune că sunt curios să ştiu dacă, proiectând filmul pe mari ecrane, la Ierusalim, în Gaza şi la Damasc sau la graniţa Siriei cu Turcia, el ar declanşa o reacţie care să-i conducă pe toţi beligeranţii la recunoaşterea absurdităţii tragice a războaielor dintre ei". http://www.adevarul.ro/cultura/literar_si_artistic/La_ce_poate_fi_bun_un_film_cu_Stan_si_Bran_0_685131814.html

Filmul se cheamă în engleză „Big Business“, titlu tradus la noi prin „Pomul de Crăciun“. Îl consider capodopera epocii filmelor mute.

21/04/2012
Caragiale la „Ştirile de la ora 5“

Într-o lume (ca a noastră) cu sexualitatea exhibată pretutindeni şi sufocată de crime, regizorul Alexandru Mâzgăreanu merge la sigur cu un Caragiale în stilul „Ştirile de la ora 5". http://www.adevarul.ro/cultura/literar_si_artistic/scena/Caragiale_la_-Stirile_de_la_ora_5_0_685131808.html

În plin An Caragiale, cele mai multe dintre teatre introduc în repertorii spectacole după piesele dramaturgului, în viziuni care mai de care mai „contemporane“ cu noi.

18/04/2012
Spectacolul "Portretul doamnei T", anulat din cauza stării de sănătate precare a Olgăi Tudorache

Olga Tudorache își amână revenirea pe scenă. http://www.adevarul.ro/cultura/Spectacolul_-Portretul_doamnei_T-anulat_din_cauza_starii_de_sanatate_precare_a_Olgai_Tudorache_0_684531865.html

Spectacolul "Portretul doamnei T" cu Olga Tudorache în rolul principal, programat pentru 30 aprilie, la Teatrul Naţional de Operetă din Capitală, s-a anulat, starea de sănătate a actriţei fiind încă precară, după ce aceasta a fost internată la începutul lunii cu suspiciune de accident cerebral.

17/04/2012
Radu Jude, regizor: „Mă influenţează viaţa mea şi a celor din jur“

Radu Jude: „Influenţele de care sunt conştient sunt: viaţa mea, a celor din jur, felul în care vorbeşte băiatul meu, Alecu, filmele lui Pialat, Cassavetes, Kiarostami, Ozu, Kaurismäki, filmele neorealiste italiene, aşa-zisele filme Dogma 95, câteva din filmele independente americane contemporane, romanul „O zi din după-amiaza lumii" de William Saroyan, filmele lui Mircea Daneliuc, fotografiile lui Helen Levitt şi sute de alte lucruri...“

Cu ocazia premierei filmului său „Toată lumea din familia noastră“, regizorul Radu Jude ne-a vorbit despre cm „dragostea cea mai intensă şi egoismul cel mai abject merg mână în mână“.

16/04/2012
Drama religioasă a lui Mungiu, în calcul pentru competiţia de la Cannes

O veste bună.

Cel mai nou film regizat de Cristian Mungiu, intitulat "Beyond the Hills", se numără printre peliculele aşteptate să facă parte din competiţia ediţiei din acest an a Festivalului de la Cannes, care se va desfăşura între 16 şi 27 mai, potrivit site-ului variety.com.

04/03/2012
Angela Gheorghiu, debut triumfal la Washington

Angela Gheorghiu, în vârstă de 46 de ani, a fost ovaţionată în picioare de publicul de la Kennedy Center, venit să asiste la recitalul sopranei române, consacrat în principal operei compozitorului Jules Massenet, cu pasaje extrase din operele "Chérubin", "Manon" şi "Cidul".

Soprana română Angela Gheorghiu a fost aclamată, sâmbătă, la Washington, unde a debutat pe scena Operei Naţionale din capitala americană, la 20 de ani după ce şi-a lansat cariera internaţională cu un spectacol susţinut la Londra.

03/03/2012
Amos Oz, scriitor: „Erotismul e viu şi ardent la 70 de ani“

În scrisul dumneavoastră e prezent un simţ special al erotismului. Cum se vede erotismul de la 72 de ani, după o viaţă de experienţă?

„E la fel de viu ca atunci când aveam 20 sau 30 de ani. Perfect viu! Când aveam 15 ani, credeam că erotismul e numai pentru cei tineri şi fără stare. Acum ştiu că dacă ţii erotismul în viaţă, el va fi viu şi la 70 de ani. De fapt, nu doar viu, ci şi plin de ardoare“.

Cunoscutul scriitor israelian, unul dintre cei mai prezenţi autori pe lista scurtă a Nobelului, povesteşte că erotismul evoluează. „În unele privinţe, e şi mai interesant decât la 15 ani pentru că acum ştiu mai multe despre viaţă“, explică Oz.

03/03/2012
Gheorghe Iancu: Întoarcerea dansatorului

De cinci ani, din cauza vârstei, Gheorghe Iancu n-a mai dansat niciodată. După cei cinci ani de absenţă de pe scenă, Iancu a făcut o depresie - „e normal să fii deprimat, fiindcă mintea şi corpul tău au fost o viaţă antrenate să danseze, iar acum s-au oprit brusc", i-a spus Miriam Răducanu.

Unul dintre cei mai celebri balerini de origine română ai lumii se reîntâlneşte cu o mare coregrafă, Miriam Răducanu, într-un spectacol istoric despre viaţă, vulnerabilitate şi regăsire, care va fi difuzat de TVR Cultural în acest weekend, sâmbătă seară, de la ora 21.45.

11/02/2012
Alexandru Dabija, regizor: „Vreau să joc alături de Marcel Iureş“

Alexandru Dabija: "Îmi place să joc „anonimul", mult mai tare decât să ies în faţă şi să fiu premiat. E voluptatea anonimatului şi a umilinţei. Îmi place să nu fiu băgat în seamă."

Regizorul Alexandru Dabija a declarat, în exclusivitate pentru „Adevărul literar și artistic“, că vrea să monteze la Teatrul Act din Bucureşti un spectacol cu două personaje, în care să joace alături de Marcel Iureş, directorul teatrului.

28/01/2012
Andi Vasluianu: „Miroase a crimă oribilă!“

Andi Vasluianu, doamnelor şi domnilor!

Lui Andi Vasluianu i-a fost poftă să vorbească despre actorie, a răspuns la întrebări la care cu greu s-au descurcat Robert De Niro, Al Pacino şi Johnny Depp şi ne-a avertizat că nu-i place să fie întrebat ce-i mai face iubita.

25/01/2012
Anchetă: Ce să citim în 2012

Mircea Cărtărescu, Radu Paraschivescu, Simona Popescu și Dan Lungu știu ce trebuie să citim anul acesta.

Patru dintre cei mai importanţi scriitori români ai momentului aleg câte trei cărţi, publicate sau în curs de apariţie, de pus pe lista lecturilor în noul an. Li se alătură, special pentru „Adevărul“, scriitorul şi criticul american Lev Grossman, de la revista „Time“, cu alegerile sale.

14/01/2012
Securitatea şi scriitorii români

Instantanee din lumea literară de odinioară.

În volumul autobiografic „Leapşa pe murite“, scriitorul Virgil Tănase povesteşte prin ce a putut să treacă, în vremea comunismului, un om de litere care nu era dispus să facă prea multe compromisuri.

18/12/2011
Woody Allen, cu şi fără mască

Woody Allen: „Fac filme pentru terapia mea personală, aşa cm bolnavii internaţi în spitalele de psihiatrie croşetează coşuleţe.“

Timid sau obraznic, disciplinat sau haotic, tradiţionalist sau rebel? Identitatea lui Woody Allen, regizor, actor, scenarist, dramaturg, muzician şi scriitor, rămâne indecisă între extreme. „Sunt fan Woody Allen“ este o expresie care a intrat de multă vreme în conversaţiile de zi cu zi.

17/11/2011
Teatru românesc cu ştreangul de gât

Sebastian Marina, actor la Teatrul „Andrei Mureşanu“ din Sfântu Gheorghe". Dacă nu se rezolvă situaţia, riscăm ca la anul, în loc să sărbătorim 25 de ani de «viaţă», să sărbătorim desfiinţarea teatrului. Oamenii vor pleca, iar teatrul, pur şi simplu, va muri. Punct!''.

Teatrul „Andrei Mureşanu“ din Sfântu Gheorghe funcţionează la limita rezistenţei, cu unul dintre cele mai mici bugete acordate vreunui teatru din România.

16/11/2011
Falsurile din artă atacă muzeele

Mai gravă este, însă, expunerea, timp de o săptămână, într-un loc cu tradiţie culturală incontestabilă, a unor „lucrări" (aşa-zis aparţinând lui Victor Brauner, Arthur Segal sau Marcel Iancu) pentru care o minimă expertiză prealabilă ar fi arătat lipsa lor de autenticitate, fiind - unele dintre ele - falsuri notorii în lumea colecţionarilor de artă.

Expunerea, la Muzeul Literaturii, a unor falsuri Victor Brauner sau Arthur Segal redeschide discuţia asupra contrafacerilor din arta autohtonă.

16/11/2011
Succes al teatrului românesc la Londra

Într-o lume teatrală extrem de solidă şi de competitivă precum cea din Londra, succesul Teatrului Nottara, cu spectacolul „Aniversarea", în regia lui Vlad Massaci, este important, pentru că ar putea deschide drumul altor montări spre marile scene ale lumii.

După 13 ani de absenţă a spectacolelor româneşti de pe scenele londoneze, la Barbican Center se joacă, timp de zece zile, „Aniversarea“, în regia lui Vlad Massaci.

07/11/2011
Cine citeşte SF astăzi?

Cristian Tudor Popescu: „În anii '70-'80, cititorul de SF avea impresia că astfel de lucruri se vor întâmpla într-un viitor îndepărtat. Dar acum această distanţă a scăzut considerabil. Nu mai poţi trăi fascinaţia încă neîntâmplatului. Acum lucrurile se întâmplă cu o viteză fantastică, chiar înainte să-ţi imaginezi. Se concretizează mai toate ideile vehiculate în SF-ul sfârşitului de secol XX. Într-o povestire pe care am scris-o în anii '80, vorbeam despre orgasmul electronic, provocat direct în creier cu un electrod implantat. Acum el este o realitate realizată de japonezi".

Curios faţă de lumile posibile, amator de aventuri cu idei, tânăr şi mai puţin tânăr. Aceasta este schiţa de portret a consumatorului de literatură SF din România anului 2011.

02/11/2011
Andrei Şerban, regizor: „Toţi suntem actori“

Regizorul Andrei Şerban: „Ca să-l înţelegi pe Hamlet îţi trebuie o viaţă întreagă, iar efortul de a te deschide uman, intelectual sau sufleteşte este uriaş şi trebuie să te facă pe tine, ca individ, să te dezvolţi. Dar, din păcate, se întâmplă invers... Aducem rolul la cât de mici suntem noi.“

Invitat special al Festivalului Naţional de Teatru, Andrei Şerban vorbeşte despre măştile pe care fiecare le poartă în societate.

28/10/2011

Avem de un bilet la spectacolul din seara aceasta, din dechiderea Festivalului Naţional de Teatru. "Trei surori", la TNB, la 18.30. Întrebare: Cine semnează regia pentru acest spectacol? Primul venit, primul servit. :-)

27/10/2011
Cele mai râvnite zece spectacole din FNT

Mâine începe Festivalul Naţional de Teatru. Iată care sunt spectacolele care vor fi jucate cu casa închisă!

Cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) se va desfăşura între 28 octombrie şi 6 noiembrie, la Bucureşti, fiind aşezată sub semnul lui Cehov. Conform celor mai recente date centralizate de organizatorii FNT, zece spectacole invitate în festival vor fi jucate cu casa închisă.

26/10/2011
A dispărut un creator fără egal

De pe 7 iulie 1923 şi până pe 25 octombrie 2011, Liviu Ciulei a construit, cu talentul de arhitect moştenit de la tatăl său, toată schela pe care s-a înălţat teatrul românesc al ultimelor decenii.

Conducător de teatru, regizor, scenograf şi actor, formator de trupă şi important regizor de film, Liviu Ciulei a marcat fundamental scena şi cinematografia românească.

25/10/2011
Regizorul Liviu Ciulei a murit

Regizorul Liviu Ciulei a murit

Regizorul Liviu Ciulei a murit în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 88 de ani, în Germania, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Uniunii Teatrale din România (UNITER).Vom reveni cu amănunte.

24/10/2011
Felix Alexa: „N-am găsit încă vaccinul contra teatrului“

Spune-mi o întrebare care te bântuie în momentul de faţă.

Felix Alexa: „Dacă viaţa mea de până acum chiar a avut rost, dacă povestea asta cu teatrul o să mai aibă viitor într-o lume care devine atât de crizată, dacă a meritat să-mi sacrific parţial viaţa personală pentru teatru...“

Unul dintre cei mai îndrăgiţi regizori ai momentului vorbeşte despre încercări, spaime şi reuşite într-o lume în care „decât să fii mediocru, mai bine nu eşti“. Felix Alexa a avut săptămâna trecută premiera spectacolului „Meşteşugul vieţii“, la Teatrul Bulandra.

18/10/2011
Cui i-e frică de e-book?

Paul Balogh, director Humanitas Digital: „Imediat ce mi-am luat iPad am citit «Întâlnire cu un necunoscut». M-am aşteptat să se împlinească fricile legate de obosirea ochilor etc. Nici vorbă. După primele 50 de pagini nu mai ştii pe ce anume citeşti, dacă e iPad, hârtie, e-reader obişnuit, pergament din piele sau tabletă de lut. Uimitor este invers. După ce parcurgi câteva cărţi în format e-book şi pui mâna din nou pe o carte tipărită, te vei surpride căutând «bara de sus»".

Cartea în format electronic a luat, în ultima perioadă, o mare amploare la nivel mondial. Situaţia de pe piaţa românească arată că publicul de la noi este deocamdată rezistent la schimbare.

17/10/2011
Cărţile de căpătâi ale personalităţilor: De râsul lumii

Alice Georgescu: „Drăcuşorul vanităţii, cuibărit aproape în fiecare dintre noi, a strigat ascuţit, cuprins de o panică sinceră: «Proasto, vrei să spui lumii că, virgulă (e un drăcuşor chiţibuşar), cartea ta preferată, de zeci de ani încoace, este una umoristică, una de divertisment, una dintr-alea pe care le uiţi în tren când cobori?! O să te râdă şi curcile!»“.

Jerome K. Jerome m-a învăţat încă din copilărie că hazul e cea mai bună apărare împotriva necazului. O personalitate scrie săptămânal în această rubrică despre cărţile pe care le consideră fundamentale. Astăzi este rândul criticului de teatru Alice Georgescu.

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Adevărul Literar & Artistic posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Videos

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Videos
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Media Company?

Share