01/02/2022
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Πανελλαδικό 3ήμερο Κινητοποιήσεων
ενάντια στις Επαναπροωθήσεις και τη Συνοριακή Βία
ενόψει
- του Τριημέρου Πανελλαδικής Δράσης 4-5-6 Φεβρουαρίου ενάντια στα Pushbacks και τη Συνοριακή Βία,
- της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης και Δράσης για τα θύματα των συνόρων – Commemor-Αction Day,
στο πλαίσιο των οποίων διοργανώνονται κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις όπως η Χίος, τα Χανιά, τα Γιάννενα, η Θεσσαλονίκη, Αθήνα κ.α.
σας καλούμε σε Συνέντευξη Τύπου και Συζήτηση:
Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 13.00
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, Αθήνα
Συμμετοχή μέσω διαδικτύου https://us02web.zoom.us/j/84117753204...
Η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στα Pushbacks και τη Συνοριακή Βία καλεί δημοσιογράφους, ρεπόρτερ, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις και κάθε άλλον-η ενδιαφερόμενη-ο στη συνέντευξη τύπου και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει. Οι ομιλήτριες και ομιλητές θα καταθέσουν τη βιωμένη εμπειρία τους από τις παράνομες επαναπροωθήσεις και τη συνοριακή βία στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα μοιραστούν αναλύσεις και απόψεις για τις δυνατότητες αντίστασης στις πρακτικές κρατικής αυθαιρεσίας και βίας κατά των μετακινούμενων προσφύγων-ισσών στην Ελλάδα και συνολικά στο Ευρωπαϊκό καθεστώς συνόρων.
Η συνέντευξη τύπου θα περιλαμβάνει τοποθετήσεις των ομιλητριών-ων, ερωτήσεις δημοσιογράφων και θα ακολουθήσει συζήτηση.
Οι τοποθετήσεις θα γίνουν στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Πρόγραμμα
1) Μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν επαναπροωθήσεις και βία στα σύνορα
2) Η Παρβανά Αμίρι, προσφύγισσα, θα μιλήσει για τα σύνορα που επεκτείνονται εντός της επικράτειας με έμφαση στα προσφυγικά στρατόπεδα
3) Ο Δημήτρης Χούλης, δικηγόρος από τη Σάμο, θα αναφερθεί στις επαναπροωθήσεις και την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης στο Αιγαίο
4) Μέλη του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν θα μιλήσουν για την κατάσταση στον Έβρο και τις συνέπειες για τους Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες
5) Μέλη της Solidarity with Migrants θα μιλήσουν σχετικά με την αναγνώριση της Τουρκίας ως “ασφαλούς τρίτης χώρας”
Στην Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στα Pushbacks και τη Συνοριακή Βία στην Αθήνα συμμετέχουν συλλογικότητες και άτομα που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και αγωνίζονται μαζί με όσες, όσους και όσα παλεύουν για την ελευθερία, τα δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια, σε έναν κόσμο που μαστίζεται από τον πόλεμο, την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Επιδιώκουμε την οργάνωση συλλογικών αγώνων για να σταματήσει η γενικευμένη πολιτική βίαιων επαναπροωθήσεων καθώς και κάθε μορφής κρατική και παρακρατική βία ενάντια σε μετακινούμενους-ες μετανάστες-ριες και πρόσφυγες.
Στην Αθήνα διαδηλώνουμε την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στη 13.00 με προσυγκέντρωση στην Ομόνοια
Καλούμε όλυς-ες-α να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια στις πολιτικές βίας, ρατσισμού και καταπάτησης των δικαιωμάτων κατά των μετανάστων-ριών.
Η κινητοποίησή μας είναι μέρος της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης και Δράσης για τα θύματα των συνόρων – Commemoraction Day, ενός διεθνικού αγώνα για την διαφύλαξη της μνήμης των νεκρών των σύνορων και την αλληλεγγύη στους-στις οικοειούς τους - από τα ναυάγια στο Αιγαίο και τους δολοφονημένους του Έβρού, μέχρι την κεντρική μεσόγειο και τα ισπανο-μαροκινά σύνορα.
Περιλήψεις των τοποθετήσεων:
Μετανάστες-ριες που θα εκθέσουν την εμπειρία των επαναπροωθήσεων και συνοριακής βίας:
Οι εμπειρίες μετακινούμενων προσφύγων που υφίστανται τη σωματική και ψυχολογική βία, την ταπείνωση και το ρατσισμό των ελληνικών αρχών δεν βρίσκουν εύκολα χώρο να εκφραστούν. Οι επαναπροωθήσεις είναι πράξεις βίας, βασανισμού και έκθεσης της ζωής ανδρών, γυναικών και παιδιών σε κίνδυνο και τα τελευατία χρόνια έχουν καταστεί γενικευμένη πρακτική στα ελληνικά και σε άλλα σύνορα της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν μετανάστες και μετανάστριες που βρίσκονται στην Ελλάδα έχουν δραματικα επιδεινωθεί, με χιλιάδες ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τη βια, τον θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό, τον αποκλεισμό και τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα-φυλακές. Παρά τον πόλεμο κατά των μεταναστών-ριων που έχει κυρήξει η Ε.Ε., οι άνθρωποι που μεταναστεύουν συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να παλεύουν για μια ζωή με ασφάλεια, ελευθερία και αξιοπρέπεια. Η εκδήλωσή μας θα ανοιξει δίνοντας το λόγο σε αυτούς-ες.
Parwana Amiri, επαναστάτρια Αφγανή πρόσφυγας, συγγραφέας, δημοσιογράφος
Ο αντίκτυπος των συνόρων και των μεταναστευτικών πολιτικών δεν περιορίζεται στα φυσικά όρια ενός κράτους, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων που μετακινούνται, των μεταναστών και των προσφύγων μέσα στην επικράτεια. Η παρέμβαση της Αμίρι θα επικεντρωθεί στον αντίκτυπο των συνόρων στην καθημερινή ζωή των μεταναστών στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στη ζωή στους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Δημήτρης Χούλης, δικηγόρος από τη Σάμο
Ο Δημήτρης Χούλης θα μιλήσει για τις επαναπροωθήσεις στα νησιά του Αιγαίου, τον τρόπο δράσης των αρχών και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Θα αναφερθεί σε συγκεκριμένες υποθέσεις που έχουν δει ή θα δουν το φως της δημοσιότητας καθώς επίσης στο ζήτημα της ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και της παροχής βοήθειας σε πρόσφυγες.
Εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν / Greece
Action Unity Turkey/Kurdistan
Όλο και περισσότεροι-ες Κούρδοι-ισσες και σοσιαλιστές πολίτες της Τουρκίας που διώκονται για την πολιτική τους δράση και αναζητούν άσυλο και ασφάλεια στην Ελλάδα, επαναπροωθούνται παράνομα στην Τουρκία. Οι σύντροφοί μας έχουν βιώσει το καθεστώς τρόμου και αυθαιρεσίας στην περιοχή του Έβρου: την άρνηση του δικαιώματος υποβολής αίτησης ασύλου, την κλοπή χρημάτων και προσωπικών αντικειμένων, την ανεπίσημη κράτηση για μέρες χωρίς φαγητό και νερό, τους ξυλοδαρμούς και τον εξευτελισμό, την εμπλοκή ένοπλων συμμοριών που στρατολογούνται από την ελληνική αστυνομία και την απέλαση μέσω του Έβρου στην Τουρκία με φουσκωτά και υπό την απειλή όπλων. Οι σύντροφοί μας που διώκονται ως εχθροί του τουρκικού κράτους, όταν επαναπροωθούνται κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια και μακροχρόνια ή ισόβια φυλάκιση ακόμη και δολοφονίες. Εκατοντάδες Κούρδοι-ισσες και Τούρκοι-άλες πολιτικοί, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι έχουν καταλήξει σε πολιτικές φυλακές μετά την επαναπροώθηση τους από την Ελλάδα.
Εκπρόσωπος της συλλογικότητας Soidarity with Migrants: Η Τουρκία δεν είναι "ασφαλής χώρα"
Τον Ιούνιο του 2021, το ελληνικό κράτος ανακήρυξε την Τουρκία σε "ασφαλή τρίτη χώρα" για αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία. Η αναγνώριση της Τουρκίας ως "ασφαλούς χώρας", τη στιγμή που κορυφώνεται ο αυταρχισμός, η βία και η οικονομική κατάρρευση, είναι μια πράξη κυνική και πολιτικά υποκινούμενη. Οι άνθρωποι από τις προαναφερθείσες χώρες δεν έχουν καμία πιθανότητα να αποκτήσουν ένα ασφαλές νομικό καθεστώς στην Τουρκία. Επιπλέον, εκτίθενται καθημερινά στην εργασιακή εκμετάλλευση, την παιδική εργασία, τη σεξουαλική κακοποίηση, τον αναγκαστικό γάμο, την εμπορία ανθρώπων, ρατσιστικές επιθέσεις και δολοφονίες. Ενώ ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός και οι οργανωμένες επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων έχουν μακρά ιστορία στην Τουρκία, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες έχουν σημειωθεί πολλές βίαιες επιθέσεις εναντίον προσφύγων-ισσών, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Τουρκία γίνεται όλο και πιο ανασφαλής για τους πρόσφυγες - όπως ακριβώς και για πολλούς από τους πολίτες της.
___________________________________________________
Invitation to the Public Conference on Pushbacks and Border Violence
Stop pushbacks and border violence of the Greek State and the EU
Τurkey is not a safe country!
Freedom of movement for all!
The Open Assembly Against Pushbacks and Border Violence is calling for journalists, reporters, and all interested members of the public to join our Public Conference with speakers who will share experiences and political analyses of pushbacks and other forms of state violence against people-on-the-move in Greece in the context of the European border regime, and are invoved in the struggle against border violence.
The conference will include presentations by invited speakers (see below), followed by time for questions from members of the press, and finally a moderated open discussion.
The main languages of the conference will be Greek and English with the translation of both.
Time: Thursday, 3 February, 2022, at 13:00
Place: Greek Archeologists' Association, Ermou 134, Athens
The conference will be live-streamed and available to follow remotely with this link:
https://us02web.zoom.us/j/84117753204...
Program:
1) Migrants narrating their experiences of pushbakcs and border violence
2) Parwana Amiri: Sitution in the refugee camps in Greece
3) Dimitris Choulis: Situation in the Aegean Sea and the islands
4) Kurdistan Cultural Center Athens: Situation on the Evros border and consequences for the Kurdish/Turkish political refugees from Turkey
5) Solidarity With Migrants: Turkey is not a "safe country"
The Open Assembly Against Pushbacks and Border Violence is an assembly of collectives and individuals that stand in solidarity with all people struggling for freedom, rights, and dignity in a world devastated by war, exploitation, and oppression. We are organizing a collective struggle in Athens against systemic violent pushbacks carried out by the Greek State, and other forms of border and state violence targeting people-on-the-move. There will be a demonstration against pushbacks and border violence on 6 February, starting from the Omonia square in Athens at 13:00. We invite everyone to attend and raise their voices against the violence, atrocities, and rights violations happening on the Greek/EU borders. February 6th is a Global Day of Struggle against the murderous border regime, demanding truth, justice and reparations for migration victims and their families. On this day, protests and "CommemorActions" will take place across Europe and beyond.
Facebook event for the demonstration: https://fb.me/e/1tH8zJGFC
Conference Abstracts:
Migrant Experiences of Border Violence
There are few spaces where the experiences of people-on-the-move, who are subjected to physical and psychological violence, humiliation, and the racist attitude of the Greek authorities, can be voiced and heard. In recent years, pushbacks, which include torture and place people in life threateting and sometimes fatal situations have become a common practice at Greek and other EU borders. In addition, the treatment of migrants in Greece has become increasingly violent, exposing them to daily harassment and incarceration when no crime has been commited, in horrific conditions. Inspite of the European war on migrants, people migrating continue to struggle for safety, freedom, and dignity. We will open this conference by giving the space to some of these people to talk about their experiences.
Parwana Amiri, Revolutionary Afghan refugee, author, journalist
The impact of borders and discriminatory migration policies is not limited to the physical boundaries of a state, but continue to impact the lives of people-on-the-move, migrants and refugees throughout the territory. This intervention will focus on the impact of borders on the everyday lives of migrants in Greece, with a particular focus on life in the camps.
Dimitris Choulis, Lawyer from Samos
This talk is going to be an overview of pushbacks from the Aegean islands after the arrival of a vessel. The speaker is going to explain how the authorities act and what are the risks for the refugees, with specific case examples. Pushbacks in practice are a use of force, not as a means of arresting refugees but as a means of deterring them in the future. This will be exemplified with reference to cases that have been or will be made public. Moreover, pushbacks often result in deaths, directly or indirectly. Specific cases of death as a consequence of pushbacks will be discussed. Finally, the speaker will talk about the criminalization of solidarity and assistance as a means of intimidating anti-pushbacks actions, and discuss the ways of dealing with it.
Kurdistan Cultural Center Athens
More and more Kurdish and socialist citizens of Turkey who flee political persecution and seek safety in Greece are being pushed-back to Turkey. Our comrades have testified about the horrific situation in the Evros region: denial of the right to apply for asylum, theft of money and personal belongings, unofficial detention for days without food or water, beating and humiliation, involvement of armed gangs recruited by the Greek police, and expulsion of large groups of people across the Evros river to Turkey in rubber dinghies at gunpoint. Being persecuted as enemies of the Turkish state, our comrades who are pushed back are exposed to murder, torture, and long-term or life imprisonment in Turkey. Hundreds of Kurdish and Turkish politicians, activists, and journalists have ended up in political prisons after being pushed-back from Greece.
Solidarity With Migrants: Turkey is not a "safe country"
In June 2021, the Greek State declared Turkey a “safe third country” for asylum seekers from Syria, Afghanistan, Pakistan, Bangladesh, and Somalia. The recognition of Turkey as a “safe country” while it is at a peak of authoritarianism, political violence, and economic collapse is cynical and politically motivated. People from the above mentioned countries have no chance of gaining a secure legal status in Turkey. Moreover, they are exposed daily to labor exploitation, child labor, sexual abuse, forced marriage, trafficking, and racist attacks and murder. While racism, misogyny, and organized attacks against minorities have a long history in Turkey, there have been several brutal attacks on refugees in the past couple of months alone, which proves that Turkey is increasingly unsafe for refugees (just as it is for many of its citizens).