06/12/2023
”Înainte de a fi numele unei persoane, a unui Sfânt, prin etimologie și istoriile asociate, Nicolae/Nikolaus/Nicolas/Nicholas/Νικόλαος reprezintă o stare de spirit. În mod evident redusă, de înțeles, la partea generoasă, blândă, a cuiva care, ajuns la senectute, împarte în neștire daruri fără să mai cerceteze cu adevărat dacă, mari sau mici, primitorii chiar le și merită. Dacă au fost, cm bine se zice, cuminți.
Este traducerea în iureșul sărbătorilor, a celor nenumite ca atare prin anumite locuri, a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR): sume uriașe, promisiuni, așteptări, entuziasm, bucurie, optimism, calcule, complicități, liste de cumpărături, vacanțe plătite în avans. Fiecare primește, acum sau în curând, ceva. Pentru început. Că doar mai există un darnic, chiar mai spectaculos, care, îmbrăcat în roșu și cu barbă (ca) de vată, golește cu determinare nordică sacii plini de cutioaie, cutii, cutiuțe, ambalaje, luna decembrie fiind astfel deloc întâmplător, ci pur descriptiv, numită, atunci și azi, “luna cadourilor”. Mai ales dezbrăcată de orice semnificație religioasă, transformată în olimpiada gratuităților – ce nu îți dă Moș Nicolae primești cu siguranță de la Moș Crăciun, în caz de avarie sărind părinții sau bunicii –, perioada ajunge toxică pentru copiii obișnuiți astfel de timpuriu să fie consumatori ai iubirii și slăbiciunii noastre, mofturoși, închipuiți și răzgâiați”.
Înainte de a fi numele unei persoane, a unui Sfânt, prin etimologie și istoriile asociate, Nicolae/Nikolaus/Nicolas/Nicholas/Νικόλαος reprezintă o stare de spirit. În mod evident redusă,...