Aria Press News Agency

  • Home
  • Aria Press News Agency

Aria Press News Agency خبرگزاری آریاپرس، آیینه‌ی تمام‌نمای حقایق افغانستان
(2)

تاجیک، هویت تباری وفرهنگی استبخش نخستداکتر صاحب نظر مرادیهر ازگاهی به پرسش ها ودید گاه های متباینی در خصوص هویت، تبار وف...
30/05/2023

تاجیک، هویت تباری وفرهنگی است

بخش نخست
داکتر صاحب نظر مرادی

هر ازگاهی به پرسش ها ودید گاه های متباینی در خصوص هویت، تبار وفرهنگ تاجیک بر می خوریم، واین سوال مطرح می شود که آیاتاجیک یک هویت تباریست یا فرهنگی؟ این سوال با وجود وضاحتش اندکی قابل شگافتن بیشتر است. اما مختصراً باید گفت که این تبارها هستند که فرهنگ وتمدن خودرا در پویه تاریخ می سازند، و با شگردهای فرهنگی خود برای خویش شناسنامه هویتی تباری می‌سازند. این موضوع را با تشریح مفاهیم هویت تاجیکان در مقاطع مختلف تاریخ ذیلاً پی می‌گیریم.

هویت چیست؟

مقوله هویت در بحث جامعه شناسی امروز در برگیرنده مفاهیم عدیده‌ای است واهمیت به سزایی را درشناخت تاریخی تبارها، گروه های نژادی و خونی و درشکل‌دهی تاریخ، فرهنگ، تشکلات اجتماعی و سیاسی آنها دارا می‌باشد. هویت، درمباحث علوم اجتماعی(جامعه شناسی) و نظم بخشی و هم‌پذیری معتدل گروه های تباری دریک جامعه دارای کثرت قومی، فرهنگی به سوی هم‌گرایی وهم‌بستگی ملی نقش کلیدی دارد. هویت قبل از همه بر واقعیت خودبودگی و خودشناسی گروه های همخون، هم‌زبان، هم‌فرهنگ در سرزمین مشخص با سایر مولفه ها وتعاریف جامعه شناسانه برگذشته تاریخی و فرهنگی آنها تکیه می‌کند، و دربرگیرنده مجموعه خصوصیات (ملی، مذهبی، قومی، نژادی، زبانی، فرهنگی(مدنی)، جنسیتی) می‌باشد، که به واسطه آن یک فرد و یا یک گروه بر بنیادآن تعریف و یا از دیگران تفریق می‌شود. مولفه های هویت قبل ازهمه تاریخ، جغرافیای تاریخی، بیولوژی، موسسات تولیدی، حافظه جمعی مردم، زبان، تخیلات، الهامات و استعدادهای شخصی، دستگاه های قدرت سیاسی- نظامی و نهادهای فرهنگی در روند زندگی هر مجموعه انسانی می‌باشد. بدون درک علمی و واقعی از مفاهیم هویت ملی و شرایط نیل به یک‌پارچگی گروه های تباری بحیث منشاء و سرخط مفاهیم جامعه شناسی نمی توان به شناخت مفهوم و تشکل واقعی “ملت” قادر گردید. هویت پیش ازهمه عبارت است از شناخت حقیقی انسان در رابطه باشرایط هستی تاریخی و فرهنگی که صفات جوهری یک مجموعه انسانی را بنمایاند. برپایه همین پنداردانشمندان “شخصیت” را چه فردی باشد یا جمعی، وجهه شاخص یک قوم یا ملت از سایرگروه های تباری می‌دانند.

برای ادامه این مقاله روی لینک زیر کلیک کنید.

بخش نخست دکتر صاحبنظر مرادی هر ازگاهی به پرسش ها ودید گاه های متباینی در خصوص هویت، تبار وفرهنگ تاجی

آمر جنایی حوزه یازدهم گروه طالبان دیروز پنجشنبه 4 جوزای 1402 در جلسه‌یی که وکیلان گذر و نماینده‌های اهالی مناطق گولایی م...
26/05/2023

آمر جنایی حوزه یازدهم گروه طالبان دیروز پنجشنبه 4 جوزای 1402 در جلسه‌یی که وکیلان گذر و نماینده‌های اهالی مناطق گولایی مسجد تا گولایی پارک، لیسه مریم تا خشت هوختیف و مسجد حضرت علی و سرک نانوایی در آن شرکت داشتند به آن‌ها گفته است که کامره های امنیتی را که چندی قبل صاحبان املاک (اعم از خانه های رهایشی و ساختمان ها تجارتی) در این مناطق نصب کرده اند، از کیفیت پایین برخوردار بوده، ساحه دید محدود دارند، لذا نیاز است تا کامره های با کیفیت بهتر نصب کنند.
با وجودی که نماینده های اهالی مناطق متذکره به این تصمیم طالبان به دلیل این که مردم توان پرداخت هزینه های کامره های امنیتی پیشرفته را ندارند، اعتراض کردند. اما آمر جنایی حوزه یازدهم با خشونت و تحقیر آن‌ها، به تمام شان دستور داد که از تما باشنده‌گان مناطق متذکره پول جمع آوری کرده، آن را در حساب آمرجنایی بریزند تا آن‌ها با کمپنی های معتبر فروش وسایل امنیتی قرارداد کرده، برای ساحات متذکره کمره‌های با کیفیت بالا خریداری و نصب نمایند.

احمدمسعود در همایش بین المللی کپنهاک: طالبان از طریق کشتار هدفمند، پاکسازی قومی و کشتار قومی می‌خواهند تنوع قومی کشور ما...
16/05/2023

احمدمسعود در همایش بین المللی کپنهاک: طالبان از طریق کشتار هدفمند، پاکسازی قومی و کشتار قومی می‌خواهند تنوع قومی کشور ما را از بین برده، ایدیالوژی افراطی خود را بر مردم تحمیل کنند

احمدمسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی به تاریخ 15 ماه می 2023 از طریق ویدیو کنفرانس در «همایش بین المللی کپنهاگ برای دموکراسی» سخنرانی نمود.

رهبر جبهه مقاومت در سخنرانی خویش اظهار داشت که طالبان در افغانستان اپارتاید جنسیتی و قومی را حاکم کرده اند. احمدمسعود در آغاز سخنان خویش گفت: کشور ما ساختار اجتماعی منحصر به فرد دارد که در آن هیچ گروه قومی اکثریت را تشکیل نمی‌دهد. طالبان [اما] از طریق کشتار هدفمند، پاکسازی قومی و کشتار قومی می‌خواهند توع قومی کشور ما را از بین برده و ایدیالوژی افراطی خود را بر مردم کشور ما تحمیل کنند.

او هم‌چنان در سخنان خویش از وضعیت اسفناک بانوان افغانستان یاد کرد و برای شرکت کننده‌گان همایش خاطر نشان ساخت که جبهه مقاومت ملی تنها جریان سیاسی است که برای تحقق دموکراسی و حقوق بشر در افغانستان مبارزه می‌کند.

رهبر جبهه مقاومت در پیوند به رابطه‌ی طالبان با داعش و دیگر گروه‌های تروریستی گفت که افغانستان همین اکنون لانه امن برای 21 گروه تروریستی بین المللی گردیده است. او اظهار داشت که هیچ تفاوتی میان طالبان و داعش وجود ندارد؛ هر دو گروه از روش‌ها و تاکتیک‌های هم‌سان برای دست یابی به اهدف شان استفاده می‌کنند، هر دو گروه یکسان مستبد و ظالم هستند و روش حکومت‌داری هر دو شبیه به هم است.

برای متن کامل گزارش روی لینک زیر کلیک کنید.

آریاپرس احمدمسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی به تاریخ 15 ماه می 2023 از طریق ویدیو کنفرانس در «همایش بین

شکست حمله سنگین طالبان در شهرستان چال ولایت تخارگزارش‌ها از ولایت تخار حاکی از این است که گروه طالبان صبح روز جمعه 22 ما...
13/05/2023

شکست حمله سنگین طالبان در شهرستان چال ولایت تخار

گزارش‌ها از ولایت تخار حاکی از این است که گروه طالبان صبح روز جمعه 22 ماه ثور سال 1402 با یک قوای مجهز با سلاح‌های سنگین و سبک بر مواضع نیروهای جبهه مقاومت ملی در شهرستان چال این ولایت حمله کردند.

یک منبع نزدیک به فرماندهی نظامی جبهه مقاومت ملی به آریاپرس گفت که استخبارات آن‌ها قبلاً از تصمیم طالبان مبنی بر حمله به مواضع نیروهای این جبهه در شهرستان چال اطلاعات کافی داشتند، حتا رادیوکشف جبهه مقاومت موفق گردیده بود تا مکالمات فرماندهان طالبان را که توسط مخابره انجام می‌گرفت، شنود کند و جزییات حمله به شمول تعداد تقریبی افراد شامل، زمان و ساعت حمله را بداند.

این اطلاعات به نیرو های جبهه مقاومت فر صت داد تا آمادگی لازم را برای مقابله با این حمله بگیرند.

منبع می‌افزاید در این نبرد که از صبح روز جمعه تا حوالی شام ادامه یافت، طالبان متحمل شکست سنگین و خفت‌بار گردیده، در نهایت مجبور به عقب نشینی از ساحه شدند.

طالبان حین عقب نشینی از ساحه به منظور انتقام از شکست فضیح شان، تعدادی از باشنده‌گان محل را که هیچ گونه ارتباطی با جبهه مقاومت نداشتند، بازداشت کرده با خود به مکان نامعلومی برده اند.

گفته می‌شود در این نبرد به نیروهای جبهه مقاومت هیچ آسیبی نرسیده است. منابع استخباراتی جبهه مقاومت می‌گویند که آن‌ها در صدد دریافت معلومات دقیق در مورد رقم تلفات طالبان در این نبرد هستد.

منابع محلی به آریاپرس اظهار داشتند که ساحه هنوز حالت نظامی دارد، و هر آن امکان حمله‌ی مجدد طالبان بر این شهرستان متصور است.

آریاپرس گزارش‌ها از ولایت تخار حاکی از این است که گروه طالبان صبح روز جمعه 22 ماه ثور سال 1402 با یک

واکنش‌ها به تسلیمی یا اسارت محمد طاهر زهیراز متن گزارش:با وجود این‌که جبهه مقاومت ملی تا هنوز در رابطه به اسیر شدن آقای ...
12/05/2023

واکنش‌ها به تسلیمی یا اسارت محمد طاهر زهیر

از متن گزارش:
با وجود این‌که جبهه مقاومت ملی تا هنوز در رابطه به اسیر شدن آقای زهیر اظهار نظر رسمی نکرده است، اما یک منبع نزدیک به احمد مسعود که نخواست نامش گرفته شود به آریاپرس گفت که رهبر مقاومت در توضیح این حادثه به برخی از اعضای برجسته‌ی این جبهه گفته است که آقای زهیر حدود دو سال توانست در جغرافیای که به صورت مطلق در محاصره دشمن بود، بدون کمترین امکانات به مقاومت خویش ادامه بدهد، اما طالبان با حقیرترین شیوه‌ی ممکن، یعنی بازداشت و شکنجه‌ی نزدیکان و اعضای خانواده‌ی او، این فرمانده را مجبور به فرود آمدن از سنگر خویش کردند. این منبع افزود که احمد مسعود از آقای زهیر به حیث یک انسان شجاع و صادق یاد کرد.

پس از اسارت آقای زهیر، احمد مسعود بدون این که به این حادثه اشاره‌ی داشته باشد، متن زیر را توییت کرده است:

رمز پیروزی در مقابل ظلم و استبداد٬ اتحاد و همبستگی است.
هر کردار و گفتاری که این اصل مهم در مبارزه بخاطر آزادی را صدمه بزند بدون شک آب انداختن به آسیاب دشمن و طولانی شدن عمر استبداد و تاریکی است. زود قضاوت نکنیم و به پایان این شب سیه باور داشته باشیم.
پایان شب سیه سپید است.

برای ادامه‌ی مطلب روی لینک زیر کلیک کنید.

آریاپرس واکنش‌ها در پیوند به تسلیمی یا اسارت محمد ظاهر زهیر، والی سابق بامیان و تنها فرمانده مقاومت

سخنرانی احمدمسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی در کنکاش‌گاه بین المللی سدونا در امریکاانستیتوت مک‌کین، که از جانب خانواده‌ی سیا...
10/05/2023

سخنرانی احمدمسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی در کنکاش‌گاه بین المللی سدونا در امریکا

انستیتوت مک‌کین، که از جانب خانواده‌ی سیاست‌مدار فقید امریکایی سناتور مک‌کین ایجاد گردیده است به روزهای پنجم تا هفتم ماه می سال 2023، میزبان کنکاش‌گاه بین المللی سدونا که همه ساله از جانب این نهاد برگزار می‌شود، بود.

در کنکاش‌گاه امسال محترم احمدمسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی و آقای علی میثم نظری، مسئول روابط خارجی جبهه مقاومت به نماینده‌گی از افغانستان سخنرانی داشتند.

احمد مسعود در این نشست در مورد «توسعه دموکراسی‌های جهانی و حقوق بشر» صحبت کرد. رهبر جبهه مقاومت ملی در سخنرانی خویش در مورد تهدیدهای رو به رشد تروریزم در افغانستان، وضعیت اسفبار مردم، نقص گسترده‌ی حقوق بشر و استبداد طالبان موارد مشخص و مستندی را برای شرکت کننده‌گان این نشست ارایه کرد.

جزییات بیشتر در لینک زیر.

آریاپرس انستیتوت مک‌کین، که از جانب خانواده‌ی سیاست‌مدار فقید امریکایی سناتور مک‌کین ایجاد گردیده اس

کشته شدن شش طالب در درگیری‌های روز گذشته در شهرستان خوست ولایت بغلانمنابع نزدیک به نیروهای جبهه مقاومت ملی در شهرستان خو...
08/05/2023

کشته شدن شش طالب در درگیری‌های روز گذشته در شهرستان خوست ولایت بغلان

منابع نزدیک به نیروهای جبهه مقاومت ملی در شهرستان خوست ولایت بغلان خبر می‌دهند که روز گذشته در اثر درگیری میان نیروهای طالبان و رزمنده‌گان جبهه مقاومت ملی، شش تن از طالبان کشته و تعدادی هم زخمی شده اند.

گفته می‌شود پس از آن که طالبان به هدف بازرسی و تلاشی منازل مسکونی روستای جنگلک شهرستان خوست وارد این روستا گردیدند، با مقاومت غافل‌گیرانه‌ی فرمانده روح الله که پایگاهش در نزدیکی‌های روستای جنگلک قرار دارد، مواجه می‌شوند. در حمله‌ی غافل‌گیر کننده‌ی فرمانده روح الله و افرادش، شش تن از طالبان که سه تن آن‌ها طالبان محلی و سه تن طالبان مناطق جنوب اند، کشته می‌شوند.

پس از این درگیری نیروهای کمکی طالبان به محل می‌رسد و روستا را محاصره می‌کنند. طالبان توسط ریش سفیدان محل به نیروهای مقاومت پیام می‌فرستند که تسلیم شوند، اما رزمنده‌گان جبهه مقاومت پیشنهاد طالبان را رد می‌کنند و کماکان در سنگرهای خود باقی می‌مانند.

زمانی که طالبان از تسلیمی نیروهای جبهه مقاومت مایوس می‌گردند، دست به آزار و اذیت مردم محل می‌زنند. براساس اظهارات شاهدان عینی طالبان حداقل سه خانه را در این روستا به آتش می‌کشند و تعدادی از اهالی را بازداشت کرده، به محل نامعلومی انتقال می‌دهند.

با این که نیروهای جبهه مقاومت به سنگرهای اصلی خود در ارتفاعات مشرف بر روستای جنگلک رفته اند، طالبان هنوز هم روستا را در محاصره‌ی خود دارند و نیروهای شان در حالت آماده باش بسر می‌برد.

آریاپرس منابع نزدیک به نیروهای جبهه مقاومت ملی در شهرستان خوست ولایت بغلان خبر می‌دهند که روز گذشته

کشته و زخمی شدن شش طالب تروریست در ولایت کنرمنابع نزدیک به جبهه مقاومت ملی از ولایت کنر خبر می‌دهند که در نتیجه‌ یک حمله...
07/05/2023

کشته و زخمی شدن شش طالب تروریست در ولایت کنر

منابع نزدیک به جبهه مقاومت ملی از ولایت کنر خبر می‌دهند که در نتیجه‌ یک حمله غافل‌گیر کننده‌ی نیروهای این جبهه صبح روز جمعه(۱۵ حمل ۱۴۰۲) بالای یک پاسگاه طالبان در روستای درین، شهرستان غازی‌آباد این ولایت چهارتن از افراد مهم گروه طالبان به هلاکت رسیده و دو تن دیگرشان شدیداً زخم برداشتند.

براساس اظهارات این منبع نیروهای جبهه مقاومت ملی پس از نابودی پاسگاه دشمن و اخذ غنایم جنگی که شامل مقدار قابل توجهی جنگ‌افزار و مهمات می‌گردید، به پایگاه شان برگشتند.

کشته شدن سرهنگ ارتش تاجیکستان در جنگ با قاچاقچیان موادمخدر در مرز افغانستانمنابع از تاجیکستان خبر می‌دهند که سرهنگ کامرا...
29/04/2023

کشته شدن سرهنگ ارتش تاجیکستان در جنگ با قاچاقچیان موادمخدر در مرز افغانستان

منابع از تاجیکستان خبر می‌دهند که سرهنگ کامران رجب‌زاده، رییس امنیت شهرستان خاروغ تاجیکستان به تاریخ 28 اپریل 2023 در نبرد با گروهی از تروریستان و قاچاقبران مواد مخدر که قصد عبور از مرز را داشتند، کشته شده است.

براساس گزارش رسانه‌های تاجیکستانشب گذشته 8 تن قاچاقبر تحت رهبری دادخدا، نادرشاه و ذبیح فرزند محمد سخی که همه از باشنده‌گان شهرستان شغنان بدخشان افغانستان هستند، قصد عبور از مرز و انتقال مقادیر زیاد مواد مخدر را داشتند، که در اثر درگیر با نیروهای مرزبانی تاجیکستان دوباره به داخل افغانستان فرار کردند. در جمع این قاچاقبران سه تن از شهروندان تاجیکستان نیز شامل بودند که توسط مرزبانان تاجیکستان دستگیر گردیدند.

با آن‌که قبلاً نیز درگیری‌های میان مرزبانان تاجیک و قاچاقبران مواد مخدر در خط مرزی میان تاجیکستان و افغانستان اتفاق افتاده است، اما معمولاً این درگیری‌ها بدون تلفات انسانی بوده است.

جزییات بیشتر این واقعه را در گزارش بخوانید.

آریاپرس منابع از تاجیکستان خبر می‌دهند که سرهنگ کامران رجب‌زاده، رییس امنیت شهرستان خاروغ تاجیکستان

نقش متوقع نشست ویانا در سیاست های منطقه‌یی و جهانی در قبال افغانستانحضور چهره های مطرح مخالف طالبان در نشست دوم ویانا که...
27/04/2023

نقش متوقع نشست ویانا در سیاست های منطقه‌یی و جهانی در قبال افغانستان

حضور چهره های مطرح مخالف طالبان در نشست دوم ویانا که از بزرگترین جریان‌های سیاسی کشور نماینده­‌گی می­کردند، نشان داد که طالبان با وجود اشغال بخش وسیعی از خاک افغانستان در یک دوری مطلق و بیگانگی از جامعه به سر می‌برند و به هیچ صورت از جایگاه و اعتبار حتا نسبی به مثابه یک حکومت برخوردار نیستند.

برگزاری نشست دوم ویانا که به پیمانه وسیعی مورد توجه رسانه های ملی و بین­‌المللی قرار گرفت در جلب توجه کشورها و سازمان های بین‌­المللی به مسایل عمده مطرح در افغانستان به شمول نقض گسترده‌­ی حقوق بشر، حذف روشمند زنان از حوزه عمومی، خطرات ناشی از تنگاتنگی رابطه میان طالبان و گروه های تروریستی، و نیاز مبرم به ایجاد یک دولت مبتنی بر اراده­‌ی مردم، مؤثریت چشمگیر داشت.

این نشست، دقیقاً در فاصله زمانی میان مواجه شدن اظهارات غیرمسئولانه امینه محمد، معاون سرمنشی سازمان ملل با انتقادات گسترده، و فراخوانی مجلس دوحه، متشکل از نماینده‌های ویژه کشور های برای افغانستان به میزبانی دبیرکل سازمان ملل، برگزار گردید که با توجه به محتویات مطروحه و تصامیم اعلام­‌ شده، برعلاوه‌­ی تأثیرگذاری بر سیاست کشور های منطقه و فرامنطقه در قبال افغانستان، می­تواند بر محتوا و نتایج نشست دوحه نیز اثرگذار باشد.

با آن که حدود بیست ماه از حاکمیت تک­ گروهی طالبان سپری می‌­گردد، به رسمیت شناخته نشدن حکومت این گروه از سوی حتا یک کشور در واقع بیانگر این امر است که آنان به هیچ وجه از صلاحیت تشکیل حکومت برخوردار نبوده و جامعه جهانی با سیاست های غیر انسانی طالبان در قبال مردم و به ویژه در رابطه به بانوان به شدت مخالف هست. با آن هم، پس از آن که برخی کشورها به دلیل ناگزیری در حل مسایل تخنیکی-قونسلی، یک یا دو کارمند تازه تقرریافته و آن هم بیشترینه از میان کارمندان سابقه وزارت خارجه را در نماینده‌گی های افغانستان پذیرفتند، طالبان و حامیان شان موجی از تبلیغات را به راه انداختند که گویا روزنه‌­ای به سوی به رسمیت شناخته شدن حاکمیت این گروه تروریستی باز شده؛ در حالی که موضوع کاملا برعکس است. به گونه مثال، همزمان با سپردن سرپرستی جنرال قونسلی افغانستان در دوبی به اثر یک معامله داخل-دفتری به طالبان، دو شهروند کشور فقط به خاطر تکان دادن پرچم طالبان در جریان مسابقات کریکت از دوبی رد مرز شدند که این مسئله حیثیت و اعتبار واقعی دیپلماتیک طالبان را به خوبی به نمایش گذاشت.

برای ادامه مطلب روی لینک زیر کلیک کنید.

داکتر حمید هامی حضور چهره های مطرح مخالف طالبان در نشست دوم ویانا که از بزرگترین جریان‌های سیاسی کشو

خفاش را چه حاجت به تخریب آفتابنوشته‌ی نغز و پرمغز از داکتر صاحب‌نظر مرادی، تاریخ‌نویس کشور خطاب به اسماعیل یون، نویسنده‌...
09/04/2023

خفاش را چه حاجت به تخریب آفتاب

نوشته‌ی نغز و پرمغز از داکتر صاحب‌نظر مرادی، تاریخ‌نویس کشور خطاب به اسماعیل یون، نویسنده‌ی کتاب «دوهمه سقاوی دوره» و یکی از پیشگامان برتری طلبی قومی در افغانستان.

از متن نوشته:
آقای یون جان!

من سالها انتظار داشتم تا از میان جامعه‌ی برادر پشتون دست شریفانه‌یی بلند شود و بر دهن یاوه سرایان و یرانگر ضد رسم هم‌وطنی و هم‌دگر پذیری ما بکوبد که با درد و دریغ چنین توقعی تا حال عملی نشده است، برعکس با سوادان جامعه‌ی پشتون با نوشتن صدها کامنت رسم ناهنجار نفاق‌اندازان یون و شرکایش را صحه گذاشتند و کسی نگفت که چنین افکار ذلت آور اندیشه‌ی جامعه پشتون نیست و بخود «یون‌»ها تعلق دارد. کسانی هم با سکوت معنا داری از برابر این امر مهم گذشتند.

تو با تعصب خشکت زبان بیچاره، ناتوان و ناساخته‌ی پشتو را با سبکباری از بی‌محتوایی آن تا کجا خواهی برد؟ و فرهنگ بدوی و یادگار قرون وسطایت را بر کدامین انگشتر تاریخ در برهه‌یی از انقلابات رسانه‌یی و تکنولوژی خواهی نشاند؟ یا تعهدت چنانست که این جغرافیا را بصورت دست ناخورده به پروردگارت دوباره تسلیم کنی.!
آقا! مگر از «پته خزانه» جعلی آقای حبیبی و لوحه سنگ های ساختگی و در دل خاک مدفون ساختن‌ شان بخاطر جعل تاریخ و هویت سازی کاذبانه‌ی تان عبرت نگرفته اید؟ بروید پیش از همه هویت خود را تصحیح کرده و چون رقاصهٔ ساعت در خط السیر «اوغان آریایی» یا « تباریهودی» نچرخید و موقف و اصالت تاریخی خود را روشن و تثبیت بسازید، و ترافیک هویت و زبان ما نشوید. می‌گویند، ساختمانی که تهداب سنگی نداسته باشد با نم باران بر می‌افتد و یا گیاه بی ریشه را باد می‌برد. زبان پشتو برخلاف دونیم قرن حاکمیت سیاسی گویندگان خود هنوز در جایگاه زبان و فرهنگ کوچی‌گری و بادیه نشینی باقی مانده است، نه زبان تمدن و شهرنشینی و نه زبان تمدن شهروندی و دفتر و دیوان و دانشگاه می‌باشد. تو و هم اندیشان نکبت اندیشت با این‌گونه رفتارهای برده خویی تان که از دیروز تا امروز در مدرسهٔ قبیله سالاری تان آموخته اید، در واقع با نشخوار همیشگی خود از واپس‌گرایی مشت های محکمی بر سر و روی خود می‌کوبید که چنان آب در هاون کوبیدنست.
تو و همه فاشیست‌های تان باید بدانید که با نا سپاسی تان در برابر زبان فارسی ، که همواره از آن نان آگاهی به قرض گرفتید و هم دشنامش دادید روزی چشمان نمک حرام تان را کور خواهد ساخت. تنها مسئله با تعصب کور شما حل نمی‌شود، بهتر است بروید اشعار رحمن بابا، خوشحال خان ختک، حمید مومند، اشرف خان هجری، کاظم خان شیدا، احمد شاه، تیمورشاه، شاه شجاع وطن فروش درانی، محمود طرزی، سلیمان لایق را که با فارسی‌گویی خود در مجامع ادبی شهره و شناخته شده اند، بسوزانید و گور شان را به سنگ ملامت بکوبید که چرا به زبان مورد ستیزهٔ شما شعر سروده اند. در غیر آن عشق به رحمن ودشمنی با زبان ایجادیش تیر در تاریکی رها کردنست و راه از چاه نشناختن، شما در واقع در برابر میراث ادبی اجداد خود به شورشگری برخاسته اید.

برای خوانش این نوشته‌ی جذاب روی لینک زیر کلیک کنید.

دکتر صاحبنظر مرادی سلام عزیزان من!برای دوستانی که همیشه بنام تساهل ومدارا ی ویژه تاجیکانه به گذشت ون

غضب جایدادهای مردم توسط طالبان در ولایت کندزبراساس گزارش منابع آریا پرس در ولایت کندز، افراد گروه طالبان، از چند ماه بدی...
04/04/2023

غضب جایدادهای مردم توسط طالبان در ولایت کندز

براساس گزارش منابع آریا پرس در ولایت کندز، افراد گروه طالبان، از چند ماه بدینسو ساکنان یکی ازمحله های شهر کندز، را تحت فشار قرار داده و از آن‌ها خواسته اند تا خانه‌ها و جایدادهای شان در آن محله را ترک و تخیله کرده به آن‌ها بسپارند.

منابع می‌افزایند که دسته‌یی از افراد طالبان، ساکنان محله‌ی موسوم به «کاسانی» واقع در مرکزی ترین نقطه شهر کندز را از چند هفته بدین‌سو شدیداً تحت فشار داده و به آن‌ها گفته اند که این ملکیت ها مال ما است و هرچه زودتر باید تخیله و به ما واگذار شود. گفته می‌شود ساکنان این محله که حدود 40 تا 50 خانه هستند، همه تاجیکان و ازبیکانی اند که از سده‌ها بدین‌سو در شهر کندز زیست کرده اند.

ساکنان محله «کاسانی» که در جاده‌ی منتهی به ساختمان ولایت کندز، و در مرکز این شهر قرار دارد اما می‌گویند که آنها بیشتر از هفتاد سال قبل این ملکیت ها را به‌گونه‌ی قانونی بدست آورده و سند مالکیت زمین‌ها و جایدادهای خویش‌را در دست دارند.

ادامه در لینک زیر.

آریاپرس براساس گزارش منابع آریا پرس در ولایت کندز، افراد گروه طالبان، از چند ماه بدینسو ساکنان یکی

«آن سوی خط سکوت» در پاریسشهرداری شهر پاریس به همکاری کتاب‌خانه‌ی مرکزی شهر پاریس، جمعه 30 مارچ فلم «آن سوی خط سکوت» از س...
03/04/2023

«آن سوی خط سکوت» در پاریس

شهرداری شهر پاریس به همکاری کتاب‌خانه‌ی مرکزی شهر پاریس، جمعه 30 مارچ فلم «آن سوی خط سکوت» از ساخته‌های هنرپیشه و کارگردان موفق سینمای افغانستان، همایون پاییز را برای تعدادی از تماشاچیان فرانسوی، ایرانی و افغانستانی به نمایش گذاشت.

فلم «آن سوی خط سکوت» که براساس شعر و متنی از بانو زینت نور، شاعر افغانستانی در 2017 توسط همایون پاییز در کابل ساخته شد، فلمی‌ست کاملاً متفاوت. به قول آقای شمس الحق آریانفر «فلم «آنسوی خط سکوت » نمودی از سینمای مدرن را به نمایش می گذارد که درکشور ما پیشینه نداشته ویا نهادینه نشده است.»

فلم روایت خطی ندارد و داستانی مشخصی را دنبال نمی‌کند، در این فلم که فاقد دیالوگ و گفتگو است، بیننده نظاره‌گر زنده‌گی، عوالم و حالات روانی کرکتر مرکزی فلم است که می‌تواند نمادی از انسان معاصر؛ انسانی تنها مانده که جز با تعدادی نماد که برخی از آن‌ها در هیأت نقاشی‌هایی به دیوار اتاقش آویخته شده اند، با هیچ چیز دیگری در این دنیا احساس نزدیکی و آشنایی نمی‌کند، باشد. شخصیت مرکزی فلم هرکجا می‌رود، صداهای مبهم و وهم‌انگیزی در پس‌زمینه‌ی تصویر او شنیده می‌شوند؛ صداهای که گویی از اعماق دستگاه عظیم خلقت بر می‌آیند و انسان را از سرنوشت مختومش که همانا تنها زیستن و تنها رفتن است، هشدار می‌دهند.

متن کامل گزارش اکران فلم «آن‌سوی خط سکوت» را از لینک زیر بدست بیاورید. این گزارش حاوی لینک فلم نیز است که علاقمندان می‌توانند با کلیک بر آن لینک فلم را تماشا کنند.

آریاپرس شهرداری شهر پاریس به همکاری کتاب‌خانه‌ی مرکزی شهر پاریس، جمعه 30 مارچ فلم «آن سوی خط سکوت» ا

تحرکات نظامی طالبان در اندرابآریاپرس به اطلاعاتی دست یافته است که نشان می‌دهد رهبری نظامی طالبان برای ولایت بغلان از رهب...
02/04/2023

تحرکات نظامی طالبان در اندراب

آریاپرس به اطلاعاتی دست یافته است که نشان می‌دهد رهبری نظامی طالبان برای ولایت بغلان از رهبری وزارت دفاع این گروه خواسته است تا نیروهای طالبان را در شهرستان اندراب که سال گذشته شاهد درگیری های خونینی بود که در اثر آن‌ها صدها تن از نیروهای طالبان کشته یا زخمی شدند، دو برابر ساخته و هم‌چنان اعاشه و اکمالات شان را مستقیم از مرکز انجام بدهند چون امکانات ولایت بغلان برای اعاشه‌ و تجهیز هزاران نیروی نظامی طالبان در اندراب کافی نیست.

در همین حال منابع محلی از شهرستان اندراب گزارش می‌دهند که در این اواخر سر و صدا های در میان نیروهای طالبان در اندراب است که گویا نیروهای تازه نفس جایگزین افراد فعلی طالبان در اندراب می‌شوند.

جزییات بیشتر در لینک زیر.

آریاپرس آریاپرس به اطلاعاتی دست یافته است که نشان می‌دهد رهبری نظامی طالبان برای ولایت بغلان از رهبر

چه‌گونه کریکت ورزشی قومی است؟تحلیلی از کاوه جبرانبی‌گمان سخن زدن از سیاسی‌شده‌گی ورزش گپ تازه‌یی نیست. از فوتبال گرفته ت...
27/03/2023

چه‌گونه کریکت ورزشی قومی است؟

تحلیلی از کاوه جبران

بی‌گمان سخن زدن از سیاسی‌شده‌گی ورزش گپ تازه‌یی نیست. از فوتبال گرفته تا بازی‌های چندسالانۀ المپیک همه به قدری با مسایل سیاسی درهم تنیده‌اند که ناممکن است دیگر از ورزش به مثابۀ ورزش سخن گفت. هم در سطح جهانی و هم در سطح کشوری، صنعت ورزش همانند بسیاری از صنعت‌های فرهنگی دیگر، به دلیل سودآوری دست سیاست را به دامن خویش افگنده‌است. اما یک کیفیت دیگر این پدیده که اتفاقاً مقدم بر صنعت‌بوده‌گی آن نیز است و غالباً از نظرها پنهان می‌ماند این است که ورزش، به ویژه ورزش‌های گروهی نظیر فوتبال، کریکت و… قدرت تهییج چندبرابر احساسات جمعی را در خود نهفته دارد. کیفیتی که در شرایط متفاوت‌تری فقط پدیدۀ جنگ با آن برابری می‌کند. در روزگار ناسیونالیسم‌ها و سپس دوران جنگ سرد، این سویه از کیفیت ورزش‌های گروهی بیشتر مورد استفادۀ دولت‌های ناسیونالیستی و ایدئولوژیک بود. به یاد بیاوریم شوروی و کشورهای هم‌پیمانش را که در برابر ایالات متحده و متحدانش چه‌گونه به واسطۀ این مهم به‌ همدیگر خط‌ونشان می‌کشیدند. نوعی تمرین و تمثیل که مقدمه‌یی بر جنگ واقعی شمرده می‌شد.

البته که پس از جنگ سرد و پوست‌اندازی ناسیونالیسم‌ها در کشورهای جهان و نیز چیره‌گی کامل سرمایه‌داری، این سویه از کاربرد ورزش به نفع ملی‌گرایی کم‌رنگ شد و همه کیفیات آن به خدمت سرمایه و بازار درآمد که امروزه یکی از عرصه‌های کلان گردش و انباشت سرمایه‌است.

اما این پدیده در کشورهایی که استعداد صنعتی‌کردن آن را نداشتند و استوار بر نظم کلاسیک ناسیونالیستی بودند، کماکان همان ویژه‌گی اولیه را حفظ کردند و هنوز از آن برای شوراندن احساسات ملی و کشوری استفادۀ نهایی را می‌برند که افغانستان یکی از همان کشورهاست.

متن کامل این تحلیل را در لینک زیر بخوانید.

کاوه جبران یادداشت آریاپرس: بازی کریکت که معروف است از جانب انگلیس‌ها در مستعمرات‌شان رواج پیدا کرد،

زنـــــــدانـــی‌ رهـــــــااین‌بار با «بتِ مست» و از حضورِ بت مست آمده‌ام؛ نیامده‌ام که بت مست را مستانه بخوانم؛ بلکه آ...
27/03/2023

زنـــــــدانـــی‌ رهـــــــا

این‌بار با «بتِ مست» و از حضورِ بت مست آمده‌ام؛ نیامده‌ام که بت مست را مستانه بخوانم؛ بلکه آمده‌ام تا بگویم که بت مست، بازتاب جهانِ درونی زنی‌ست که از تاریک‌ترین نقطه‌ی جهان، طلوع کرده است. آفتاب‌گونه درخشیده است تا از چیستی و ماهیت انسانیت، عشق، احساس و عاطفه‌ی یک ابر انسان شاعر پرده بردارد. بت مست شکل‌نگرفته است که از تاریک‌ترین نقطه‌ی جهان، گزارش ارایه کند؛ بازتاب‌یافته است تا درد و رنج و مشکلات انسان­های جهان سوم را نشانه برود…

پدیدآورنده‌ی بت مست، جستارهای تأمل برانگیزی از روشنی و تاریکی ارایه می‌کند:

«وقتی نگفته‌های شبنم را با آفتاب درک کردی،

آن‌گاه پی می‌بری که غروب،

دردِ ناشنیدن‌هاست».

طلوعِ دو باره‌ی امید، زیستنی و پروردنی‌ست. هر آغازِ روشن‌گرانه‌ای پایانِ شاعرانه ندارد ولی این تکه‌ی «بتِ مست»، آغاز روشن‌گرانه و پایان شاعرانه دارد.

نقد و معرفی مجموعه شعری «بت مست» از بانو مهری کبیری. برای مطالعه متن کامل این نقد بر لینک زیر کلیک کنید.

عالم‌پور عالمی این‌بار با «بتِ مست» و از حضورِ بت مست آمده‌ام؛ نیامده‌ام که بت مست را مستانه بخوانم؛

ضرورت بازنویسی تاریخ افغانستان کتاب ضرورت بازنویسی تاریخ افغانستان را اینک با ویرایش جدید و با تنظیم منابع و مآخذ کتاب خ...
27/03/2023

ضرورت بازنویسی تاریخ افغانستان
کتاب ضرورت بازنویسی تاریخ افغانستان را اینک با ویرایش جدید و با تنظیم منابع و مآخذ کتاب خدمت علاقمندان تاریخ کشور پیشکش می‌کنیم.

داکتر صاحب مهدی، نویسنده‌ی کتاب، اثر خویش را با استفاده از 116 منبع که بیشتر شان از منابع دست اول تاریخی افغانستان اند، نوشته است. شما اگر حجم این کتاب را با تعدد منابعی که در آن استفاده شده است با حجم کتاب مثلاً افغانستان در مسیر تاریخ از مرحوم غبار و تعداد منابعی که در آن کتاب استفاده شده است، مقایسه کنید، وسعت، دقت و اعتبار کار نویسنده را در می‌یابید.

آنچه اهمیت این کتاب را بیشتر می‌سازد، فهرست مآخذی است که نویسنده در اخیر کتاب خویش آورده است. این فهرست در حقیقت کتاب‌شناسی تاریخ افغانستان است. در این فهرست شما با نام و عنوان کتاب های بر می‌خورید که شاید قبلاً نامی از آن‌ها نشنیده باشید.
داکتر صاحب مهدی پس از برشمردن ده‌ها مورد خطا و خیانت‌ تاریخ‌نویسان رسمی کشور، در اخیر کتاب نتیجه می‌گیرد که «ناسیونالیسم افراطی از تحلیل و تفسیر شکست‌ها و ناتوانی‌های ملی عاجز است؛ به عباره‌ی دیگر نمی‌تواند به وجود ضعف‌ها و ناتوانی‌ها اعتراف کند. می گویند که آدولف هیتلر رهبر آلمان نازی، به برتری نژادی آلمان‌، و سایر اقوام آریایی در همه زمینه‌ها باور داشت. از قضا اولمپیای سال ۱۹۳۶م در برلین برگزار شد؛ و هیتلر که به برنده‌ بودن سفیدپوستان در همه‌‌ی رقابت‌ها مطمئن بود، در روز نخست برای افتتاح‌ مراسم، که با مسابقات دَوِش دُوْر میدانی ماراتون، آغاز می‌شد، در صف تماشاچیان نشست. ولی با ناباوری دید که پیشاپیش دوندگان، یک جوان سیاه پوست قرار دارد! نتوانست این شکست فکری را تحمل کند؛ ناگزیر صحنه را به رسم احتجاج ترک نمود.
بعضی از مورخین این دوره، وقتي برخي از ناموزونی‌ها را در قامت «ملت‌برساخته»‌ای خود می‌بینند، نمی‌توانند باور کنند؛ آن‌ها را به دیگران نسبت می‌دهند؛ یا پای توطئه‌ی خارجی را به میدان می‌کشند.»

کتاب را از لینک زیر دانلود کرده می توانید.

آریاپرس «ضرورت بازنویسی تاریخ افغاستان» کتابی پژوهشی‌ست از تاریخ‌نویس گران‌ارج کشور ما جناب داکتر مح

طالبان ۲۸ مکتب را در پنجشیر؛ به پایگاه نظامی تبدیل کرده‌اندمسئولان ریاست معارف طالبان در ولایت پنجشیر، می‌پذیرند که نیرو...
22/03/2023

طالبان ۲۸ مکتب را در پنجشیر؛ به پایگاه نظامی تبدیل کرده‌اند

مسئولان ریاست معارف طالبان در ولایت پنجشیر، می‌پذیرند که نیروهای این گروه، ساختمان‌های ۲۸ مکتب را در اختیار گرفته، به پایگاه تبدیل کرده‌اند.
مولوی مطیع‌الله، معاون ریاست معارف طالبان در پنجشیر، دیروز (سه‌شنبه، ۱ حمل/فروردین)در مراسم آغاز سال جدید آموزشی با تایید این مطلب گفت در مناطقی که مکاتب در تصرف نیروهای طالبان است، درس آغاز نخواهد شد و دانش‌آموزان و ساکنان این مناطق با مشکلات جدی مواجه‌ اند.

ادامه گزارش در لینک زیر.

فرهاد فرامرز مسئولان ریاست معارف طالبان در ولایت پنجشیر، می‌پذیرند که نیروهای این گروه، ساختمان‌های

احمدمسعود: انگیزه اصلی مقاومتِ مردم، مبارزه برضد ظلم و تجاوز استاحمدمسعود رهبر جبهه مقاومت ملی در پیام خویش به مناسبت فر...
21/03/2023

احمدمسعود: انگیزه اصلی مقاومتِ مردم، مبارزه برضد ظلم و تجاوز است

احمدمسعود رهبر جبهه مقاومت ملی در پیام خویش به مناسبت فرارسیدن نوروز و سال‌نو خورشیدی طیف وسیعی از مخاطبین داخلی و خارجی مورد خطاب قرار داد. در حالی که سیاست‌مداران و رهبران دیگر پیام های کلیشه‌یی به این مناسبت داشتند، احمدمسعود با استفاده از این فرصت مواردی را خطاب به رهبران سیاسی افغانستان، جوانان، روشنفکران، زنان، مقاومت‌گران، علمای دینی و کشورهای خارجی، بیان کرد.

محور سخنان احمدمسعود را اما دعوت به اتحاد و یک‌پارچگی همه نیروهای ضد طالبان تشکیل می‌داد.

احمدمسعود در حالی بر اتحاد تمام نیروهای ضد طالبان در سخنرانی نوروزی خویش تاکید داشت که در این اواخر عطامحمد نور، عبداللطیف پدرام و برخی از سیاست‌مداران دیگر به گونه‌ای واضح و آشکار در برابر جبهه مقاومت ملی موضع گرفته و پرچم مخالفت با احمدمسعود را برافراشته اند. رهبر جبهه مقاومت ملی ضمن این‌که گفت از بررسی و نقد عمل‌کردهای جبهه مقاومت استقبال می‌کند اما تاکید کرد که هتک حرمت به مقاومت‌گران امریست غیراخلاقی و غیر انسانی.

او اظهار داشت؛ در شرایطی که دشمن در برابر ما قرار دارد، ما بیش از هر وقت دیگر به اتحاد نیاز داریم.

متن کامل گزارش را در لینک زیر بخوانید.

احمدمسعود رهبر جبهه مقاومت ملی در پیام خویش به مناسبت فرارسیدن نوروز و سال‌نو خورشیدی طیف وسیعی از م

دختران گوش به‌زنگ افغانستانهر اول حمل که بوی بهار، نوروز، هفت میوه و سایر آمادگی ها در خانه های مردم افغانستان شور می آف...
21/03/2023

دختران گوش به‌زنگ افغانستان

هر اول حمل که بوی بهار، نوروز، هفت میوه و سایر آمادگی ها در خانه های مردم افغانستان شور می آفریند، در خانه های دختردار ها هنگامه‌ی خریدن و شستن و اطو کشی لباس سیاه مکتب و چادر سپید ململ نیز جنب و جوش دلپذیری داشت. اما این سال باز رنگ سیاه و سپید فقط بیرق دگم اندیشی طالبان بی فرهنگ و متحجر را به ذهن آورده و قداست کلمه‌ی یکتاپرستی و پیامبرش را نیز معشوش کرده است.
دنیای غریبیست. رینا امیری یک تصویر جمعی با همکاران (چییییز گوی خندان) را در کنار ملاله‌ی پاکستانی با لباس های یاقوتی رنگ و شرنگ‌دارش در توییتر پست کرده و برای این‌که شاید جفای رفته بر سرنوشت «دختر افغانستان» را از یاد نبرده با یک زن پاکستانی ملاقات کرده است. امسال مثل سال پار و سال پار نیز مثل آن پنج سال سیاه دگر خبری از زنگ مکتب نیست. در عوض ناله ای قفل و زنجیر بسته به دروازه ها و دست و پای زنان و دختران سرزمین ماست که چون سال های برده داری با آواز های محزون اسیران عجین میشد.

ادامه در لینک زیر.

افرا هر اول حمل که بوی بهار، نوروز، هفت میوه و سایر آمادگی ها در خانه های مردم افغانستان شور می آفری

یاد آن سال‌ها بخیر(ویژه برگزاری از نوروز و بهار در شصت سال قبل در شهر چهاریکار- پروان)یاد آن سال‌ها بخیر؛ بچه های خورد ک...
21/03/2023

یاد آن سال‌ها بخیر

(ویژه برگزاری از نوروز و بهار در شصت سال قبل در شهر چهاریکار- پروان)

یاد آن سال‌ها بخیر؛ بچه های خورد کوچه بودیم. در شروع کوچه‌ی ما محوطه‌ی کوچکی بود که در آن اوغور* های بزرگِ سنگی را جهت کوبیدن مصالح چرم‌گری گذاشته بودند. ما در گوشه و کناراین صخره‌های کوچکِ کنده‌شده، ساحه‌ی تشله بازی و قوطِ غانچک** برای خود مهیا کرده بودیم.

آخرهای ماه حوت (اسفند) که می‌شد گاه دسته جمعی، گاهی تنها می‌خواندی: .حوت اگر حوتی کنه، بی‌بی ره ده قوطی کنه

یاد آن سال‌ها بخیر، ما بچه های خورد کوچه در شامگاهان چنین روزها پشت در خانه‌ها می‌رفتیم در

می‌زدیم و ترانه‌ی «شاخک شاخک‌تیز تیز» را سر می‌دادیم. این ترانه‌ی تشویق و دعای خیر ما بود. و توته‌ی چوپ یا مقداری چیز سوختنی درخواست می‌کردیم؛ از زن‌ها، ازمادرها با مهربانی، کمی چوبی یا مقداری بته‌ دریافت می‌کردیم ولی مردها گاه با ملامت و نصیحت و زمانی با بد و بیراه و عصبیت جواب رد

می‌دادند و بر ما داد می‌زدند و می‌گفتند؛ بروید گم شوید، شما به‌غیر از آتش‌کانی*** کار دیگری ندارید و ما هم جهت انتقام داد می زدیم «بشکند بشکند دیگ و طبق بشکند» با این سرود آن ممانعت و دریغ را

نفرین می‌کردیم. گاه آن مرد می‌خواست ما را تنبیه کند که در گریز و فرار حریف ما نمی‌شد. برای ما

عجیب بود، چه آن‌ها خودشان در خردی خود چنین کارهای کرده بودند و هراز گاهی آن خاطرات را قصه می‌کردند ولی حالا چرا مانع ما می‌شدند؟

ادامه این مطلب خیلی جالب و جذاب را که رسم و رواج های نوروزی سال های گذشته‌ی ولایت پروان را به تصویر کشیده است، در ادامه مطلب بخوانید.

حسین پرواز (ویژه برگزاری از نوروز و بهار در شصت سال قبل در شهر چهاریکار- پروان) یاد آن سال‌ها بخیر؛

طالبان چهار نفر را به اتهام هم‌کاری با «جبهه مقاومت» در پنجشیر بازداشت کردندطالبان چهار «غیرنظامی» را از شهرستان پریان ا...
19/03/2023

طالبان چهار نفر را به اتهام هم‌کاری با «جبهه مقاومت» در پنجشیر بازداشت کردند

طالبان چهار «غیرنظامی» را از شهرستان پریان این ولایت به اتهام هم‌کاری با «جبهه مقاومت» بازداشت کرده‌اند.
منابع از پنجشیر امروز (یک شنبه ۲۸ حوت/اسفند) به آریاپرس می‌گویند که این افراد نصرت، رحیم، رحم‌خدا و دادالله نام دارند و طالبان آن‌ها را سه روز قبل از روستاهای «پس‌مزار» و «کُرپیتاب» شهرستان پریان بازداشت کرده‌اند.
به گفته‌ی منابع، افراد بازداشت‌شده به زندان مرکزی طالبان در منطقه‌ی‌”دشتک” پنجشیر منتقل شده و زندانی هستند.
مردم محل؛ اما ارتباط این افراد با مقاومت را رد کرده، می‌گویند که یکی از آن‌ها آموزگار و سه نفر دیگرشان کشاورز و دکان‌دار بودند.
این در حالیست که در دوهفه گذشته، طالبان ده‌ها تن از باشندگان پنجشیر درکابل و ولایات دیگر را به همین اتهام بازداشت کرده اند.

فرهاد فرامرز طالبان چهار «غیرنظامی» را از شهرستان پریان این ولایت به اتهام هم‌کاری با «جبهه مقاومت»

فرارسیدن نوروز و غوغای تحریمبار دیگر اینک در آستانه‌ی فرارسیدن نوروز و سال نو خورشیدی هستیم و بار دیگر غوغا برای تحریم ن...
16/03/2023

فرارسیدن نوروز و غوغای تحریم

بار دیگر اینک در آستانه‌ی فرارسیدن نوروز و سال نو خورشیدی هستیم و بار دیگر غوغا برای تحریم نوروز، آغاز شده است. این‌بار اما وضعیت فرق می‌کند؛ این دومین نوروز است که طالبان بر افغانستان، کشوری که مهد و زادگاه نوروز در هزاران سال قبل به شمار می‌رود، حاکم اند. طالبان در دور اول حاکمیت‌شان بر افغانستان نیز تجلیل از نوروز را ممنوع اعلان کرده بودند و اینک نیز وزارت ارشاد، حج و اوقاف آن‌ها، در یک اعلامیه‌ی هفت صفحه‌یی، تجلیل از روز نوروز را به دلیل این که «رسم و رواج فارسیان بوده است» حرام دانسته و آن را ممنوع اعلام کرده اند.

طالبان در این اعلامیه کوشیده اند با آوردن روایاتی از قرآن شریف و احادیث نبوی، حرام بودن تجلیل از نوروز را ثابت کنند. در بخشی از این اعلامیه، حدیثی از پیامبر خدا را که ابوداود در سنن خویش روایت کرده، آورده اند تا دلیلی بر حرام شمردن نوروز از سنت ذکر کرده باشند. براساس روایت ابوداود، زمانی که پیامبر خدا وارد یثرب (مدینه) می‌شود، متوجه می‌گردد که دو روزی است که مردم آن روز ها را تجلیل می‌کنند، آن‌گاه به مردم می‌گوید: ماهذان الیومان قالوا کنا نلعب فیهما فی الجاهلیة فقال رسول الله ان الله قد ابدلکم بهما خیرا منهما یوم الاضحی ویوم الفطر. ترجمه: این دو روز چه روز های اند؟ آن‌ها گفتند: ما در زمان جاهلیت در این روزها بازی می‌کردیم. رسول الله (ص) فرمودند: الله تعالی در عوض این دو روز دو روز دیگر یعنی عید سعید فطر و عید اضحی را انتخاب کرده است.

ادامه در لینک پایین.

آریاپرس بار دیگر اینک در آستانه‌ی فرارسیدن نوروز و سال نو خورشیدی هستیم و بار دیگر غوغا برای تحریم ن

Address


Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Aria Press News Agency posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Aria Press News Agency:

Videos

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Videos
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Media Company?

Share