Kültürel Miras ve Kent

  • Home
  • Kültürel Miras ve Kent

Kültürel Miras ve Kent Kültürel miras ve kent gündemi, Dünya, Türkiye, İstanbul ve Sivil Alan başlıklarında iki haftada bir mail kutunuzda.

  Camii ve   tartışmaları nasıl başladı, son durum ne? Görüntülerin sosyal medyada yayılmasından bugüne, gelişmeler ve ö...
07/02/2022

Camii ve tartışmaları nasıl başladı, son durum ne?

Görüntülerin sosyal medyada yayılmasından bugüne, gelişmeler ve öne çıkan tartışmalar İstanbul bölümünde.

Yeni sayı e-posta kutunuzda! Göz atmak için profildeki linke tıklayın.

Antalya Kültürel Miras Derneği’nin (ANKA) Sivil Düşün desteğiyle hazırladığı “Hatırlıyorum: Yenilenen Minare Yitirilen H...
05/02/2022

Antalya Kültürel Miras Derneği’nin (ANKA) Sivil Düşün desteğiyle hazırladığı “Hatırlıyorum: Yenilenen Minare Yitirilen Hafıza” projesini, projenin saha çalışmalarını yürüten ve Aarhus Üniversitesi (Danimarka) Sürdürülebilir Kültürel Miras Yönetimi programında lisansüstü çalışmalarına devam eden Mimar Zeynep Yılmaztürk’le konuşuyoruz.

Dr. Erkan Kambek ve Fulya Baran moderatörlüğünde 9 Şubat Çarşamba günü 20.00’de YouTube ve Zoom üzerinde gerçekleşecek programda, Yılmaztürk’ün proje kapsamında hazırladığı belgesel, beş dakikalık ön gösterimiyle ilk kez katılımcılarla buluşacak.

Proje, Antalya Kesik Minare özelinde kamu tarafından kültürel miras alanlarında gerçekleştirilen koruma/yeniden işlevlendirme pratiklerinde yurttaşların katılım haklarının sınırlılıklarını ve bunun gerekçelerini analiz etmeyi hedefliyor.

Katılım ve projeye dair daha fazla bilgi için: https://forms.gle/w5N4KwyXZSQqCB9B6

Zeynep Yılmaztürk Antalya Kültürel Miras Derneği Erkan Kambek Fulya Baran Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı

15/01/2022

"Bana İstanbul'da, Anadolu'dan epeyce insan gelir. Gazete'ye gelir, elinde bir kâğıt, ürkerek çıkarır. Ürkerek uzatır. "Abi şuna bir baksana, ne yazıyor?". Açarım. "Define mi arıyorsun dayı? derim. Bir kâğıt bulmuş. Ermenice harfler var içinde. Gidecek Anadolu'da define arayacak. Aksaray'da kahvesi var, borsası var, define haritası, Ermeni haritalarının. Her gün taksi plakası gibi fiyatları artar onların. Var, doğru. Çok define var orda. Ama asıl define toprağın üstündeki. Asıl define onlardı, insanlardı."

Ümit Kıvanç’ın tasarlayıp kurguladığı Hrant D**k’in sözünü renge, şekle ve sese büründürerek aktaran "Hafıza Yetersiz" filmi, Hrant D**k Vakfı YouTube hesabında.

Yeni sayı 📬Kültürel miras ve kent gündeminin 2021 özeti, 9 başlıkta e-posta kutunuzda. Şemsi Paşa Camii’nin kabul etmedi...
10/01/2022

Yeni sayı 📬

Kültürel miras ve kent gündeminin 2021 özeti, 9 başlıkta e-posta kutunuzda.

Şemsi Paşa Camii’nin kabul etmediği yama, Divanhane Karakol Binası tartışmaları, elimizden kaydı kayacak Beykoz Çayırları ve dahası, bu listeye sığmayanlardan. Ama unutmadık.

Siz neler unutmadınız?

Büyükada Rum Yetimhanesi’nin restorasyon sürecinde bu yıl için hedeflenen çalışmaları, restorasyon projesinin koordinatö...
07/01/2022

Büyükada Rum Yetimhanesi’nin restorasyon sürecinde bu yıl için hedeflenen çalışmaları, restorasyon projesinin koordinatörü Laki Vingas ile konuşuyoruz.

Dr. Erkan Kambek ve Fulya Baran moderatörlüğündeki program 12 Ocak Çarşamba günü Zoom ve YouTube üzerinde gerçekleşecek.

Kayıt için: https://bit.ly/3zxHcyz

Başta   Kültür Yolu Festivali ve  'un açılışı olmak üzere, dayatılan yenilikleri ve unutturulmaya çalışılan değerleriyle...
28/11/2021

Başta Kültür Yolu Festivali ve 'un açılışı olmak üzere, dayatılan yenilikleri ve unutturulmaya çalışılan değerleriyle Beyoğlu sürekli gündemimizde.

📨Yeni sayı e-posta kutunuzda.

Washington Post, Environment & Urbanization akademik dergisindeki araştırmaları baz alarak kentlerdeki nüfus yoğunluğunu...
21/11/2021

Washington Post, Environment & Urbanization akademik dergisindeki araştırmaları baz alarak kentlerdeki nüfus yoğunluğunun geleceği üzerine bir analiz yayınladı. Buna göre 👇

2100'de dünyanın en kalabalık 100 şehrinin 38'i Afrika'da olacak. 2010'da bu sayı sadece 10'du. Nijerya'nın en büyük şehri Lagos'un ise 2100'de dünyanın en kalabalık şehri olacağı öngörülüyor.

Afrika'daki kalabalık şehir sayısı artarken, bugünün en kalabalık şehirlerinde ise tam tersi bir durum yaşanması bekleniyor. Örneğin şu an 37.3 milyonluk nüfusa sahip olan Tokyo, azalan doğum oranları sebebiyle nüfusunun yaklaşık üçte birini kaybedecek.

Houston dahil olmak üzere pek çok Kuzey Amerika şehri 2100'den önce ilk 100'deki yerini kaybedecek.

Fotoğraf: Lagos'ta "danfo" adı verilen sarı otobüsler, kentin kalabalık sokaklarının ana toplu taşıma aracı olarak hizmet ediyor.

Kaynak: Washington Post

,  ile imzaladıkları anlaşma kapsamında  ’nin ana destekçisi oldu. Mekânın simgesi olarak ön planda tutulan 2 bin 40 kiş...
15/11/2021

, ile imzaladıkları anlaşma kapsamında ’nin ana destekçisi oldu. Mekânın simgesi olarak ön planda tutulan 2 bin 40 kişilik , 7 yıllık anlaşma kapsamında "Türk Telekom Opera Salonu" adıyla anılacak.

Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları Akademi Serisi’nin ilk yayını olan “Haydarpaşa Kitabı: Kent, Mekân, Mücadele” kitab...
14/11/2021

Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları Akademi Serisi’nin ilk yayını olan “Haydarpaşa Kitabı: Kent, Mekân, Mücadele” kitabı çıktı.

Çalışma, Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları Akademi Serisi’nin ilk yayını olma özelliğini taşıyor. Akademi Serisi’nin temeli; kentlerin daha adil, ekolojik, özgür ve demokratik bir yapıya kavuşmasını sağlamaya yönelik bir perspektifle bilgi üretimine ve paylaşımına dayanıyor.

“Haydarpaşa Kitabı: Kent, Mekân, Mücadele”nin hazırlığı araştırmacı Ayça Yüksel editörlüğünde yürütüldü. Kitabın içerik çalışması açık bir makale çağrısı ile başladı. Bu çağrı ile Haydarpaşa Garı ve çevresi üzerine mekân, mimari, sendikal mücadele, kentsel muhalefet, sinema ve arkeoloji alanlarında hazırlanan araştırmalar toplandı.

Kitapta Haydarpaşa Garı’nın geçmişten günümüze uzanan hikayesi, mekân, kent ve mücadele olarak birbiriyle ilişkili üç temel kentsel boyuta tekabül edecek alt başlıklarla ele alınıyor.

Kaynak:

Diyarbakır Hafızası’nın güncel çevrimiçi sergisi “Üretimin hikâyesi: Kavşaklar, bereket ve siyaset”in üç yeni bölümü yay...
13/11/2021

Diyarbakır Hafızası’nın güncel çevrimiçi sergisi “Üretimin hikâyesi: Kavşaklar, bereket ve siyaset”in üç yeni bölümü yayında: “Bir üzüm tanesiyle açılan dünya”, “Güçlü kökleriyle kuyumculuk zanaatı” ve “Hem geçim kaynağı, hem yaşam biçimi: Hayvancılık”.

Sergi, Anadolu Kültür ile ile Diyarbakır Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği ortaklığında yürütülen proje kapsamında gerçekleştiriliyor.

Diyarbakır Hafızası’nda, kurulduğu yerde varlığını altı bin yıldır aralıksız sürdüren şehrin somut ve somut olmayan kültürel değerleri, çokkültürlü yapısı ve tarihi seçilmiş temalarla ele alınıyor.

Sergi tanıtım metninden:

“Diyarbakır’ın coğrafi yapısı ve bunun getirdiği iklim çeşitliliği, öncelikle ürün yelpazesinin her daim genişlemesine yol açmış. Bölgesel olarak ticaret yollarının kesiştiği bir kavşakta bulunması, Diyarbakır’ın bu anlamda önemini daha da artırıyor. Bu başlıkta bugüne uzanmak, savaşlar, bölgesel ve küresel değişimler, kıtlıklar kadar, yapılmayan toprak reformlarını, bölgeyi iktisadi açıdan azgelişmişliğe mahkûm eden politikaları, neoliberalizmin bu siyasetle birleştiğinde doğurduğu ağır sonuçları da konuşmayı gerektiriyor.”

Kente dair özel koleksiyonlarda bulunan belgeleri Diyarbakır Hafızası’yla paylaşmak için [email protected] adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Katkıda bulunan yazarlar: Dr. Mehmet Atlı, Levon Bağış , Dr. Uğur Bayraktar, Prof. Dr. Gültekin Özdemir, Prof. Dr. Aslı Özdoğan
Sergi editörü: Pınar Öğünç
Çeviri: Nazım Dikbaş (İngilizce), Ekrem Yıldız & Murat Bayram (Kürtçe)
Tasarım: Fika

Kahramanmaraş’ın tartışmalı “Sarı Binası” 👇Haldun Sunal ve Arif Nafiz Aköz tarafından tasarlanan ve 1994 yılında şehrin ...
12/11/2021

Kahramanmaraş’ın tartışmalı “Sarı Binası” 👇

Haldun Sunal ve Arif Nafiz Aköz tarafından tasarlanan ve 1994 yılında şehrin merkezine yapılan Özel İdare İş Merkezi'nin yıkım ihalesi dün gerçekleşti. Yapının bulunduğu alana Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından şehir meydanı projesi yapılması planlanıyor.

Halk arasında “Sarı Bina” olarak anılan yapı, daha önce de Google’da “dünyanın en saçma binası” arama sonuçlarında çıkmasıyla gündeme gelmişti.

Öte yandan yapı, postmodern mimarlık akımının belirgin bir örneği kabul ediliyor. Postmodern mimari, 1960’larda modern mimarinin işlevselliği ön planda tutan tekdüzeliğine karşı tepki olarak ortaya çıkmıştı.

Mimar Arif Şentek, biamag’da yayınlanan yazısında “‘Sarı Bina’ yapıldığı dönemin iddialı mimarlık yaklaşımını çok iyi yansıtan ikonik bir yapı. Elden geçirilerek, yeni işlevler kazandırılarak korunabilir. Kentin bir zenginliğidir. Bırakın o yapacağınız 40 dönümlük kent parkının yüzde 5'i gibi bir alana oturan yapı köşesinde dursun. Kent halkı yine o binaya göre adres tarif etsin, o binanın önünde buluşmak üzere sözleşsin.” diyor.

1. fotoğraf: sozcu.com.tr
2. fotoğraf: kahramanmaras.bel.tr

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kent kimliğinin oluşturulması amacıyla ‘Bellek Ankara Projesi’ni hayata geçiriyor. Ankara’...
11/11/2021

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kent kimliğinin oluşturulması amacıyla ‘Bellek Ankara Projesi’ni hayata geçiriyor. Ankara’nın toplumsal ve mekânsal değerlerinin belirlenmesi, belgelenmesi, paylaşılması ve kentliler tarafından tanınır olması amacıyla geliştirilen proje için Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Proje ile kentin toplumsal ve mekânsal değerlerine ait veri tabanı oluşturulacak, tüm bilgi ve bulgular web sitesi üzerinden paylaşıma açılacak.

Belediye başkanı Yavaş: “Fiziki mekânları Ankara’da kaybettik, kaybetmek üzereyiz. 2019 yılında aday olduğum zaman ‘Ankara’nın tarihini, kültürünü ortaya çıkaracağız’ dediğimizde, ‘Ne var Ankara’da?’ deniyordu. Daha sonra hem belediyenin yaptığı çalışmalar ve yapılan birçok çalışmadan sonra yavaş yavaş bu tarih belirmeye başladı. En azından bundan sonrası için ümitvar olmaya başladı”

Yavaş, projenin Ankara için önemine şu sözlerle dikkat çekiyor:
“Bu yapılan çalışma fiziki mekanların geçmişi, kim yapmış, nasıl yapmış, kimler kullanmış, içindeki hikayeler derken somut olmayan kültürel mirasın da gelecek kuşaklara aktarılması açısından çok önemli. Bunları doğru aktarmamız gerekiyor. Ne yazık ki kent tarihi müzemiz yok. Büyük bir eksiklik… İnşallah bu hazırlanacak kent belleği yarın Kale’ye, Cebeci’ye, Keçiören’e, Ankara’nın çeşitli yerlerine uzamak suretiyle Ankara’nın bütününü kapsayan hale gelir. Bu bir başlangıç… İnşallah ileride açılacak kent tarihi müzesiyle de bunları gelecek kuşaklara aktarırız. Aynı zamanda bu elde edilecek dokümanlar kent belleğinde de bundan sonra yapılacak Ankara araştırmaları için birçok insana da yol gösterecek. Bu yönüyle de çok önemli bir veri havuzu olacak.”

Çalışma kapsamında Ulus Tarihi Kent Merkezi Kentsel Sit Alanı ve çevresinde gerçekleştirilecek ve bir yıl sürmesi planlanan üç eş zamanlı çalışmayla elde edilen bilgi ve bulgular birbirleriyle ilişkilendirilerek paylaşıma açılacak.



Fotoğraf: ankarahaberleri.net

Sovyet dönemi metro istasyonları 🚇 New York Times’ın pandemide seyahat kısıtlarının gelmesiyle başlattığı The World Thro...
09/11/2021

Sovyet dönemi metro istasyonları 🚇

New York Times’ın pandemide seyahat kısıtlarının gelmesiyle başlattığı The World Through Lens projesinin geçtiğimiz haftaki içeriği Sovyet dönemi metro istasyonları üzerineydi.

Fotoğrafçı Frank Herfort’un 2014-2020 yılları arasında 19’un üzerinde ülke ve 770’in üzerinde metro istasyonunda çektiği fotoğrafların arşivinde dönemin metro istasyonlarının ihtişamlı görüntüleri yer alıyor.

🗣 Herfort: "Gittiğim hemen her şehirde aynı soruyla karşılaştım: 'Neden burada fotoğraf çekiyorsun?'

Pek çok insan ilk bakışta sıkıcı görünen bu projenin benim için neden ilginç olduğunu anlayamadı. Ne de olsa bu istasyonlar, taşıtların her gün zorunluluktan geçtiği yerlerdi.

Ama bazen yoldan geçen biri, binlerce kez gördüğü istasyonda, kameramı doğrulttuğum bir şeyi fark ederdi: güzel bir tavan, oymalı bir tırabzan, süslü bir dekoratif lamba. Beni o anlarda anladıklarını biliyorum."

📸 Credit:

Kaynak: The New York Times

Yeni sayı!Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği konferansı   devam ederken yeni sayının odak konusu da   kültürün rolü ü...
08/11/2021

Yeni sayı!

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği konferansı devam ederken yeni sayının odak konusu da kültürün rolü üzerine.

İklim değişikliğiyle mücadelenin ya da diğer bir deyişle iklim hareketinin bir ayağı etkileri hafifletmek iken, diğer ayağı da bu değişikliğe uyum sağlamak, ilgili. Her iki süreç de insanlığın yeme, içme, gezme gibi pek çok temel alışkanlığında kökten değişiklikler yapmasını talep ediyor. Yaşam biçimimizi, pratiklerimizi doğrudan etkileyecek olan bu değişimi yönetmede ise kültürün önemli bir rolü var.

etkili olsun ya da olmasın, değişim kaçınılmaz olarak önümüzde. Kültür, bu değişimi yönetmede hem bireysel hem de kurumsal düzeyde yaratıcı, yapıcı ve anlamlı öneriler sunuyor. Peki siz neler yapıyorsunuz? bilgiden, kültürel pratiklerden faydalanarak iklim hareketine dahil olmanın yöntemlerini biliyor ve uyguluyorsanız yazın! 👇

🎉 Murat Germen’in terk edilmiş endüstriyel yapılar üzerine fotoğraf serisi, Uluslararası Architecture MasterPrize ödülle...
07/11/2021

🎉 Murat Germen’in terk edilmiş endüstriyel yapılar üzerine fotoğraf serisi, Uluslararası Architecture MasterPrize ödüllerinin endüstri dış çekim kategorisinde ödül aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile iş birliğinde gerçekleşen “Terk edilmiş endüstriyel mimari mirasın yeniden kullanımı” başlıklı proje, İBB mülkiyetindeki yapıların fotoğraflarını içeriyor.

📸

Phoenix Arkeolojik Araştırma Projesi'nin (PAP) yürütücüsü arkeolog Dr. Asil Yaman ile iklim krizinde sürdürülebilir bir ...
06/11/2021

Phoenix Arkeolojik Araştırma Projesi'nin (PAP) yürütücüsü arkeolog Dr. Asil Yaman ile iklim krizinde sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için arkeolojinin rolünü Phoenix deneyimi üzerinden konuşuyoruz.

Dr. Erkan Kambek ve Fulya Baran moderatörlüğündeki program, 10 Kasım Çarşamba günü 20.00'de Zoom ve YouTube üzerinde gerçekleşecek.

Zoom üzerinden katılmak veya sorularınızı önceden paylaşmak için linkteki formu doldurmanız yeterli! https://forms.gle/WU4F9nBZzuftS5Zq6

İklim hareketinde arkeolojinin rolü ve Phoenix’e dair merak ettiklerinizi yorumlarda da paylaşabilirsiniz 👇

 'i iyi bilenler, gezip görenler?Kültürel Mirası Koruma Derneği (KMKD), Artvin ilinde ve  ’un kuzeyinde yer alan tarihi ...
05/11/2021

'i iyi bilenler, gezip görenler?

Kültürel Mirası Koruma Derneği (KMKD), Artvin ilinde ve ’un kuzeyinde yer alan tarihi yapıları ele alan "Artvin: Risk Altındaki Mimari Miras" çalışmasını yayınladı. Amaç, bölgenin tarihini değerlendirmek, özellikle risk altında bulunan eserlerin mevcut durumlarının tespitini sağlamak ve bilimsel önerilerle ömürlerinin uzamasına katkıda bulunmak.

Dijital erişime açık kitabın sunuş metninden:
"Artvin’deki risk altındaki varlıklarını araştıran bu yayının hikayesi, bölgenin tarihi gibi karmaşık ve bu karmaşa da aslen söz konusu tarih ile birebir bağlantılı.

KMKD olarak, günümüzde mimari mirasın tam anlamıyla paylaşıldığı, ortak bir payda olduğu bir dönemden bahsetmenin neredeyse imkansız olduğu bir coğrafyayı çalışıyoruz. Hem hem de dönemlerinde, geçmişteki kullanıcıları ve bugünkü sahiplenicileri arasındaki ihtilaflı bir mirastan bahsediyoruz. Bu çatışma, geçmişte olduğu gibi günümüzde de devam ediyor."

Detaylar kmkd.org.tr'de.

Fotoğraf: Artvin, ilçesi, Cevizli köyünde Tibeti (Tbet, Tbeti) Kompleksi. İnşa dönemi / yılı: 10. yüzyılın ilk çeyreği.

🌍2021   İklim Değişikliği Konferansı, diğer adıyla  , İskoçya'nın   şehrinde 31 Ekim’de başladı. 12 Kasım’a kadar devam ...
02/11/2021

🌍2021 İklim Değişikliği Konferansı, diğer adıyla , İskoçya'nın şehrinde 31 Ekim’de başladı. 12 Kasım’a kadar devam edecek olan organizasyona 197 ülkeden siyasi liderler, sivil toplum temsilcileri ve küresel medya kuruluşları katılıyor. Amaç, değişikliğiyle mücadeleyi daha etkin hâle getirmenin yollarını aramak.

COP26 kapsamında ve olmak üzere iki ayrı etkinlik alanı bulunuyor. Blue Zone daha çok ulusal temsilcilerin yer aldığı ve resmi tartışmaların yapıldığı bir alan iken Green Zone’da genel izleyiciye açık pek çok atölye, sergi, performans gibi etkinlikler yer alıyor.

Bu alandaki etkinliklerin büyük bir kısmı, COP26’nın YouTube kanalından da takip edilebiliyor.

👌COP26’da kültürel etkinliklerden küçük bir seçki:

📌5 Kasım “Culture: The missing link”: Kültür ve sanatı iklim ve ekoloji krizi için mobilize etmek üzerine çalışan Julie’s Bicycle’ın kurucusu Alison Tickell sanatçılar, aktivistler ve çevre uzmanlarıyla sohbet edecek. Katılımcılar arasında yazar Elif Şafak da var.

📌6 Kasım “Why Culture Matters”: The Cultural Sanctuaries Vakfı kurucuları, yerlilerin geleneksel bilgilerinin iklim değişikliğine karşı küresel savaştaki önemini konuşacak.

📌7 Kasım “Climate Perspectives in Folk Art”: The Open University ve Glasgow Life, halk sanatında iklim perspektifini, yerli sanatçılar ve uzmanlar eşliğinde tartışacak.

📌8 Kasım “Running the Race to Resilience Together”: Güney Amerika, Asya ve Afrika’dan çeşitli katılımcıların olduğu bu oturumda Race to Resilience hareketinden yola çıkarak kültürün iklim dayanıklılığı için rolü ele alınacak.

📌12 Kasım “Advertising A Good Life in 2030”: 2030’da iyi bir yaşam nasıl görünecek ve nasıl hissettirecek? Reklam ajanslarının reklamcılık, tüketim ve iklim değişikliği arasındaki bağlar üzerine hazırladığı belgeselin ilk gösterimi.

❓İlginizi çekenler?

COP26’nın kültürel etkinliklerinden haberdar olmak için ’i takipte kalın.

Hafta sonu okuması ☕️ 🗞 Amerika’da ırksal   için çalışan en büyük örgütlerden  , 2019’un sonlarına doğru “plantasyon düğ...
30/10/2021

Hafta sonu okuması ☕️ 🗞

Amerika’da ırksal için çalışan en büyük örgütlerden , 2019’un sonlarına doğru “plantasyon düğünleri”ne yönelik bir farkındalık kampanyası başlattı. , Güney Amerika’nın ılıman iklimi ve bol yağış alan topraklarında Afro-Amerikan esirlerin mahsül üretmeye zorlandığı, zaman zaman işkence edilip öldürüldükleri karanlık geçmişin hafızasını taşıyor. Bugün ise doğası ve “ ” atmosferiyle Amerika’nın en çok tercih edilen mekânları arasında.

Color of Change kampanyasında , , gibi plantasyon düğünleri pazarlayan şirketlere bu işi durdurmalarını söylüyordu. Ki çağrıları yanıt buldu. Şirketler arka arkaya kölelik tarihinin hafızasını taşıyan bu alanları romantize edecek düğün tanıtımlarını artık yapmayacaklarını açıkladılar. Hatta 2012’de bu alanlardan birinde düğünlerini yapmış olan ünlü çifti ve de geçen sene bir açıklama yaparak çok pişman olduklarını ve özür dilediklerini paylaştılar.

Devamı bültenin sayısının odak yazısında. Link bio'da.

Fotoğraf: Wallace’daki Whitney Plantasyonu, Elsa Hahne.
Kaynak: nytimes.com

İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica imzalı, halkın yapımına bağışlarla katkıda bulunduğu Taksim Cumhuriyet Anıtı.Kazandı...
29/10/2021

İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica imzalı, halkın yapımına bağışlarla katkıda bulunduğu Taksim Cumhuriyet Anıtı.

Kazandırdığı değerler ve tüm öğrettikleriyle kutlu olsun.



Fotoğraf: Kayıhan Türköz,

"20.yy. yapılarının korunmaları ile ilgili net prensipler ancak çok yakın bir zamanda tartışılmaya başlandı. Bu akademik...
28/10/2021

"20.yy. yapılarının korunmaları ile ilgili net prensipler ancak çok yakın bir zamanda tartışılmaya başlandı. Bu akademik değerler yeterince tartışılmadığı ve yerine oturmadığı için, bugün dünyada pek çok ülkede çok daha eski binalar hayatta kalırken, 1960’ın binaları yıkılıyor.

"60’ların mimarisini bugün nasıl ele almalıyız?" sorusuna cevap ararken, çağdaş sanat, mimari ve kentsel anlayışın bir arada ele alındığı, teknik altyapısı ve güncel ihtiyaçlara cevap veren mekan yaklaşımıyla yeni İstanbul AKM projesi, öncülü olan projelerden devralmış olduğu estetik, fiziki ve sosyal değerlerini korumaya özen gösterdi.

Bireysel deneyimlerle özelleşen, kent hafızasındaki özgün yeri ile İstanbulluların bir bölümü için, Cuma akşamları ya da Cumartesi veya Pazar sabahları, klasik batı ya da Türk müziği konserleri, ya da festivallerde izlenme fırsatı yakalanan uluslararası opera, bale, tiyatro performansları iken, kimileri için sadece önünde buluşulan şehrin mihenk noktası olan İstanbul AKM'nin yepyeni bir proje olarak ele alınması mümkün olamazdı.

Bununla birlikte, yeni kültür yapısı, herkese açık olmayı önceleyen, "kentin ve kentlinin içinden geçtiği" bir anlayışla, geçen yüzyıla ait elitist ve kapalı tavrını geride bırakarak, farklı ortak amaçlara karşılık verecek şekilde kazanılmalıydı."

- Yeni AKM binasının mimarı Murat Tabanlıoğlu'nun AKM Blog'daki metninden. Kaynak: akmistanbul.gov.tr

  döneminin önemli simge yapılarından biri olan ve çeşitli itirazlara rağmen yıkılıp yeniden yapılan mimar Murat Tabanlı...
27/10/2021

döneminin önemli simge yapılarından biri olan ve çeşitli itirazlara rağmen yıkılıp yeniden yapılan mimar Murat Tabanlıoğlu imzalı Atatürk Kültür Merkezi (AKM) 29 Ekim’de açılıyor.

açılışına paralel olarak 29 Ekim ve 14 Kasım tarihleri arasında Kültür Yolu Festivali de gerçekleşecek. Festival kapsamındaki etkinlikler Beyoğlu Kültür Yolu Festivali mobil uygulamasından takip edilebilecek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, AKM inşaatının 29 Ekim'e yetiştirilebilmesi için gerekli önlemlerinin alınmadığını belirtiyor.

, birçok kültür, sanat ve toplumsal etkinliğe ev sahipliği yapmış, Meydanı ve ile bütünleşmiş, tarihi, yaşanmışlıkları, özgünlüğü ve mimari kimliği gibi taşıdığı değerler itibarı ile 1. derece kentsel sit alanının parçası olarak 1. grup tescilli kültür varlığıydı.

Yıkım tartışmalarının yükseldiği dönemde Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, aslına uygun restorasyonu için kamu idareleri nezdinde pek çok uyarı yapmış, suç duyurusunda bulunmuştu.

🗣 sloganıyla yola çıkan yeni AKM, şehrin kültür sanat hayatına neler katacak? Yapının temsil ettiği değerleri, gelecek ziyaretçilerine ne kadar aktarabilecek? Yorumları alalım 👇

Fotoğraflar: AKM İstanbul Facebook.

Londra, transatlantik köle ticaretinden kâr etmiş William Beckford ve John Cass’in heykellerini kaldırma kararından vazg...
26/10/2021

Londra, transatlantik köle ticaretinden kâr etmiş William Beckford ve John Cass’in heykellerini kaldırma kararından vazgeçti.

Karar geçtiğimiz sene hareketiyle gündeme gelmişti.

Fakat devlet, heykelleri kaldırmak yerine “muhafaza et ve açıkla” politikasıyla yerinde bırakarak yanlarına köle ticareti geçmişini anlatacak açıklamalar yerleştirmeye karar verdi.

Fotoğraf: Londra'da Sir John Cass'in bir heykeli.
Credit: Leon Neal/Getty Images, Kaynak: Bloomberg

Bültenin yeni sayısı   başlığıyla e-posta kutunuzda! Odak yazısı Güneştekin'den Hollywood'a uzanıyor, gerçek yüzleşmenin...
25/10/2021

Bültenin yeni sayısı başlığıyla e-posta kutunuzda!

Odak yazısı Güneştekin'den Hollywood'a uzanıyor, gerçek yüzleşmenin nasıl mümkün olabileceğine dair küçük bir öneri getiriyor.

İstanbul   Vapur İskelesi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü arasındaki sahil şeridine,   lima...
24/10/2021

İstanbul Vapur İskelesi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü arasındaki sahil şeridine, liman ile , alışveriş ve merkezi olma iddiasıyla yapılan , kısmen açıldı.

Türkiye İşletmeleri’ne ait Tarihi Limanı olarak bilinen bölgeyi dönüştürmek üzere sunulan proje, tescilli binaların yıkımı ve inşaatın çevreye zarar verdiği iddialarıyla yaklaşık 20 senedir tartışılıyor.

Bu süreçte yapılması ve iptali yönünde pek çok dava ile red ve onay kararları çıktı. Son olarak 2013 Ekim’de Yüksek Kurulu (ÖYK), Salıpazarı Liman Sahası'nın 30 yıl süreyle işletme hakkının 702 milyon dolar bedelle en yüksek teklifi veren Holding AŞ’ye devredilmesini onayladı.

5 senelik inşaat sürecinde tarihinin önemli mimari eserlerinden Yolcu Salonu ile 1. derece tarihi bina olan Paket Postanesi, “yeniden inşa” edilme iddiasıyla yıkıldı.

19. yüzyılda inşa edilmiş ’nin denizden izlenebilen cephesi de Galataport’un inşa ettiği binalar ile kapandı. , gelişmeyi “İstanbul’un Tophane kıyısındaki... Rezalet” başlığıyla değerlendirmişti.

’un güncel web sitesinde tarihi miras başlığı altında Tophane Saat Kulesi, Paket Postanesi, Tophane Kasrı, Tophane Çeşmesi, Nusretiye Camii, Merkez Han, Karaköy Yolcu Salonu ve Çinili Han tanıtılıyor.

Fakat yıllardır pek çok tepkiye rağmen şeffaf ve katılımcı olmayan bir süreçle yönetilen projenin bu tarihi yapıları ve alanın kültürel miras değerlerini nasıl etkilediği zaman içerisinde daha net anlaşılacak.


Görsel kaynakları: itohaber.com, megaprojeler.com, Artı Gerçek, Diken, Togan Tong, Baronvonplastik Blog, İndigo Dergisi, galataport.com

Sevgili bülten okuyucuları, e-posta kutunuzu kontrol ettiniz mi? Sizi bekleyen birkaç soru var 📩
22/10/2021

Sevgili bülten okuyucuları, e-posta kutunuzu kontrol ettiniz mi? Sizi bekleyen birkaç soru var 📩

ICOMOS’un mirasın korunmasında mirastan ve geleneksel yöntemlerden yararlanmak üzerine olan webinar serisinin üçüncüsü 1...
11/10/2021

ICOMOS’un mirasın korunmasında mirastan ve geleneksel yöntemlerden yararlanmak üzerine olan webinar serisinin üçüncüsü 13 Ekim’de Aborjinlerin yangın pratikleri üzerine gerçekleşecek.

Konuşmacılardan biri olan yangın uygulayıcısı Victor Steffensen, Avustralya hükümetine Aborjinlerin geleneksel toprak yönetim bilgilerinden faydalanmaları için çağrıda bulunuyor.

Aborjinlerin kontrollü yangın pratikleri, düzenli periyotlarda belirli yöntemlerle yangın çıkararak, büyük yangınları önlemeye yönelik bir uygulama olarak kullanılıyor.

Prof. Dr. Asuman Türkün’ün yürütücülüğünde yedi kişilik bir araştırma ekibi ve TUBİTAK desteğiyle gerçekleşen Arafta Bir...
07/10/2021

Prof. Dr. Asuman Türkün’ün yürütücülüğünde yedi kişilik bir araştırma ekibi ve TUBİTAK desteğiyle gerçekleşen Arafta Bir Beyoğlu (2018 Mart – 2021 Mart) projesinin çıktıları erişimde!

araftabirbeyoglu.com sitesi dört ana bölümden oluşuyor:

🔍Tarihsel süreç: Altı farklı dönemde Beyoğlu'nun tarihsel gelişiminde çarpıcı dönüm noktalarını incelemek için kronoloji

🔍Sözlü tarih/görüşmeler: Semt sakinlerinin kendi yaşam deneyimleri ile Beyoğlu'nu çok farklı açılardan değerlendiren bakış açıları

🔍Güncel durum: Beyoğlu bugün ne durumda, nasıl bir yöne evriliyor, semt ve sakinleri nasıl değişiyor, yaşananlar ve gelecek

🔍Yardım/ek bilgi: Proje ve Beyoğlu ile ilgili daha fazla bilgi isteyenler için detay/yardımcı bilgi, referans ve kaynaklar

Tanıtım metninden:
"Beyoğlu sanki hep bir “arafta” duruyor. Bugün de yine nereye evrileceği bilinmeyen bir yerdeyiz. Sorularla başladığımız bu yolculukta size bu dönüşümün farklı evrelerini sunmaya çalışacağız ve aslında yarına ne kalacağını ve neye tutunmamız gerektiğini sorgulayacağız. Bizi farklı mekânlarda, sokaklarda, meydanlarda bir araya getirerek zenginleştiren ve çoğaltan deneyimleri yaşatan Beyoğlu’na sanki bir minnet borcumuz var… Unutmamak için bu yolculuğu sizinle paylaşmak ve katkılarınızla zenginleştirmek istiyoruz."

Hazzopulo Pasajı, 2021, Fotoğraf: Orhan Cem Çetin

ÇEKÜL Vakfı Anadolu Araştırmaları koordinatörü ve şehir plancısı Ahmet Onur Altun ile kırsal miras ve kırsalı koruma üze...
05/10/2021

ÇEKÜL Vakfı Anadolu Araştırmaları koordinatörü ve şehir plancısı Ahmet Onur Altun ile kırsal miras ve kırsalı koruma üzerine konuşuyoruz.

Dr. Erkan Kambek ve Fulya Baran moderatörlüğündeki program 10 Ekim Pazar günü 16.00'da Zoom ve YouTube üzerinde gerçekleşecek.

Kayıt için tıklayın: https://forms.gle/xvEiXpVghTYrTtA17

Eser kaçakçılığıyla suçlanan sanat simsarı Douglas Latchford’un, Pandora Belgeleri’nde off-shore hesapları ortaya çıktı....
05/10/2021

Eser kaçakçılığıyla suçlanan sanat simsarı Douglas Latchford’un, Pandora Belgeleri’nde off-shore hesapları ortaya çıktı.

Latchford Kamboçya’ya ait yerinden edilmiş ve çalınmış eserlerin ticaretini yapmaktan 2019’da suçlu bulunmuştu. Ölümünün ardından kızı ve varisi Nawapan Kriangsak, geçtiğimiz Ocak ayında Kamboçya’nın Khmer İmparatorluğu dönemine ait yaklaşık 50 milyon dolar değerindeki 125 antika eşyayı iade edeceğini açıklamıştı.

Fakat Washington Post’un haberine göre Latchford’un ticaretini yaptığı onlarca eser Metropolitan Sanat Müzesi (New York) ve British Museum (Londra) gibi önemli kurumlarda sergilenmeye devam ediyor.

Metropolitan Sanat Müzesi’nin Hyperallergic’e yaptığı açıklamaya göre Müze, koleksiyonuna Latchford’dan gelen eserleri incelemeye aldı. Yetkililer, gerekli durumda Kamboçya devletiyle de iletişime geçebileceklerini ifade ediyor.

Görsel: Douglas J. Latchford tarafından New York'taki Metropolitan Müzesi'ne hediye edilen Kamboçya'dan “Bir Buda Başı”.

Kaynak: Hyperallergic ve The Washington Post

Address


Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Kültürel Miras ve Kent posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Kültürel Miras ve Kent:

Videos

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Videos
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Media Company?

Share