Gala Premiilor Cineaștilor

Gala Premiilor Cineaștilor Gala Premiilor Cineaștilor premiază și promovează cele mai bune filme autohtone recente.

Organizarea Galei Premiilor Cineaștilor 2024 nu ar fi fost posibilă fără de partenerii și sponsorii noștri. ❤️ Le suntem...
09/02/2024

Organizarea Galei Premiilor Cineaștilor 2024 nu ar fi fost posibilă fără de partenerii și sponsorii noștri. ❤️

Le suntem profund recunoscători: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova, USAID Moldova și Ambasadele Suediei și Marii Britanii la Chișinău - Embassy of Sweden in Chisinau.

De asemenea, le aducem sincere mulțumiri: Chateau Vartely Winery, AquaDor - Apă potabilă naturală și Dulcinella Moldova pentru darurile oferite câștigătorilor; Media Show Grup și TVR Moldova pentru promovarea Galei și transmisiunea în direct a evenimentului; Loredana Boutique pentru ținuta frumoasei noastre prezentatoare.

Vă mulțumim că susțineți cinematografia autohtonă și că încurajați cineaștii noștri să continue să dezvolte filmul moldovenesc! 📽

📷 Bancu Cristina Mihaela
07/02/2024

📷 Bancu Cristina Mihaela

07/02/2024
Gala Cineaștilor a trecut, dar emoțiile au rămas. 😀 Mai jos găsiți o galerie foto în care îi puteți vedea pe oaspeții no...
07/02/2024

Gala Cineaștilor a trecut, dar emoțiile au rămas. 😀 Mai jos găsiți o galerie foto în care îi puteți vedea pe oaspeții noștri dragi, dar și atmosfera din seara evenimentului.

❤️ Le mulțumim încă o dată tuturor cineaștilor care depun suflet pentru a crea filme acasă, în Moldova, dar și partenerilor noștri care ne-au susținut ca să putem organiza această Gală: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova, USAID Moldova și Ambasadele Suediei și Marii Britanii la Chișinău.

Foto 📸: Dumitru Goncear

🏆 Gala Premiilor Cineaștilor 2024 s-a trecut cu emoții și multe aplauze. Tragicomedia „Carbon” în regia lui Ion Borș a f...
06/02/2024

🏆 Gala Premiilor Cineaștilor 2024 s-a trecut cu emoții și multe aplauze. Tragicomedia „Carbon” în regia lui Ion Borș a fost cel mai premiat film și a obținut șase trofee pentru „Cel mai bun lungmetraj”, „Cel mai bun regizor” (Ion Borș), „Cel mai bun scenariu” (Mariana Starciuc), „Cel mai bun montaj” (Sergiu Barajin), „Cea mai bună coloană sonoră” (Roman Bordei) și „Cele mai bune costume” (Lilia Ixari).

Mai jos vezi cine a câștigat restul trofeelor:

🎞️ „Cel mai bun serial” - „Oameni gospodari” în regia lui Mircea Bobînă
📹„Cel mai bun scurtmetraj” - „Eu sunt Dorin” în regia lui Valeriu Andriuță
📽️„Cel mai bun documentar” - „Republica libertății. Eseu.” în regia lui Vadim Tristan Belocur
🦹🏻‍♀️„Cel mai bun rol feminin” - Tincuța Josan pentru rolul Zincăi din „Tunete”
🦸🏻‍♂️„Cel mai bun rol masculin” - Anatol Mârzenco pentru rolul lui Iacob din „Tunete”
🎥 „Cea mai bună imagine” - Nicu Drăgan și Ioane Bobeica pentru „Tunete”
🎙️„Cea mai bună muzică originală” - Pavel Malișev pentru „Varvara”
🏜️„Cea mai bună scenografie” - Gabriela Răbuș pentru „Varvara”

Juriul a oferit și o mențiune specială jurnaliștilor Viorica Tătaru și Andrei Captarenco pentru documentarul „Drumul războiului: Irpin”, care a fost filmat la începutul războiului din Ucraina, iar Uniunea Cineaștilor din Moldova a oferit un Premiu pentru performanță remarcabilă în producția cinematografică autohtonă producătorului Sergiu Cumatrenco.

Cel mai emoționant moment al serii a fost urcarea pe scenă a compozitorului Eugen Doga. El a fost premiat de Centrul Național de Cinematografie pentru contribuția artistică adusă cinematografiei din Republica Moldova și a fost aplaudat în picioare.

Gala Premiilor Cineaștilor este la a doua ediție și a fost organizată de Uniunea Cineaștilor din Republica Moldova, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, USAID și Ambasadele Suediei și Marii Britanii la Chișinău.

Știm că ai așteptat lista juraților care, în acest an, au desemnat cele mai bune producții cinematografice autohtone în ...
05/02/2024

Știm că ai așteptat lista juraților care, în acest an, au desemnat cele mai bune producții cinematografice autohtone în cadrul Galei Premiilor Cineaștilor 2024. A venit timpul să-i cunoști pe cei 9 critici din Moldova și de peste Prut. Iată cine sunt aceștia:

🇷🇴 Laurențiu Damian - regizor și scenarist, președintele Uniunii Cineaștilor din România și profesor la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București.
🇷🇴 Crăița Nanu - din 2017, este selecționeră de film în echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania. În 2019 a devenit consultantă de scenarii, formându-se în cadrul Torino Film Lab, iar apoi a pus bazele rezidenței New Draft, împreună cu Asociația Control N.
🇷🇴 Ştefan Dobroiu - jurnalist român, critic de film, senior editor la Cinemagia.ro.
🇲🇩 Igor Cobileanski - regizor de film și televiziune, scenarist, editor. Membru al Academiei Europene de Film (EFA), Membru al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, Maestru în Arte al Republicii Moldova.
🇲🇩 Ion Usatîi - regizor de film și profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, departamentul Multimedia.
🇲🇩 Valentina Iusuphodjaev - producător de film, directorul Centrului Național de Cinematografie.
🇲🇩 Larisa Turea - membru al Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova, jurnalist cultural, critic de teatru și film, eseist și dramaturg.
🇲🇩 Val Butnaru - analist politic, dramaturg, publicist și scriitor, fondatorul trustului media „Jurnal Trust Media”.
🇲🇩 Marin Basarab - jurnalist, critic de film, fondator briciul.org, redactor-șef „Cronica de Cronograf”, Copywriter la Ogilvy Moldova.

Gala Cineaștilor 2024 va avea loc în această seară și va putea fi urmărită în direct la TVR Moldova, de la ora 19:00.

04/02/2024

Mâine vom afla cine sunt marii câștigători ai Galei Cineaștilor 2024. 🏆

Te invităm să ne urmărești LIVE pe TVR Moldova, cu începere de la ora 19:00, pentru a afla primul care sunt cele mai bune filme autohtone și cei mai buni cineaști.

Susține artiștii noștri cu un like, share sau cu o încurajare în comentarii. ❤️

📽 Am vorbit despre lungmetraje, documentare și scurtmetraje și am lăsat la urmă unele dintre cele mai complicate și ambi...
03/02/2024

📽 Am vorbit despre lungmetraje, documentare și scurtmetraje și am lăsat la urmă unele dintre cele mai complicate și ambițioase proiecte cinematografice - serialele. Chiar dacă cinematografia din Moldova este încă la început de cale, având bugete modeste, aceasta se poate mândri cu multe seriale autohtone. Iată care sunt cele 5 proiecte care vor lupta pentru titlul de „cel mai bun serial”.

„Cancelaria” (Учительская), în regia lui Mircea Bobînă, este o istorie incredibilă de dăruire pentru meseria de profesor, dragoste adevărată și umanitate. Serialul are opt episoade care au fost filmate în doar 18 zile, la Liceul Teatral Orășenesc „Iurie Harmelin”. Din distribuție fac parte actorii Teatrului Național Dramatic Rus „Anton Cehov” și cei ai Teatrului Dramatic de Stat pentru Tineret „Pe strada Trandafirilor”.

„Lost in Moldova”, regizat de Vlad Bolgarin și Călin Laur, are șase serii și prezintă istoria lui Diego, un tânăr de culoare care, pentru a-și recâștiga fosta iubită, se înrolează în Corpul Păcii și ajunge în Moldova. Aici speră să găsească locuri exotice, dar în loc de asta se găsește pe sine.

„Oameni Gospodari”, în regia lui Mircea Bobînă, este un serial de comedie, cu personaje tipice și istorii autentice. Dima Ițîc a muncit trei luni pe un șantier de construcții, în Israel, ca să câștige bani pentru nunta fiicei sale, care urmează să se mărite cu fiul primarului. Din cauza pandemiei, rămâne, însă, blocat într-un sanatoriu din Israel, de unde trebuie să-și salveze căsnicia și să mediteze asupra comportamentului său.

Serialul „Sprinter”, în regia lui Ivan Naniev, îmbină drama, acțiunea, intriga și dragostea. Filmul redă Moldova de la sfârșitul anilor 90, când personajul central - Vova Damir, un tânăr de doar 16 ani, este nevoit să supraviețuiască într-o lume criminală. În organizarea producției au fost implicate peste 500 de persoane și mai mult de 100 de unități de transport. În film joacă 115 actori, iar pentru filmări au fost folosite 77 de locații.

„Inelul de foc”, regizat de Sergiu Pascaru și Adriana Vasilcov, este un serial de ficțiune, în care prezentul și trecutul se împletesc armonios. Eroii filmului sunt din secolul XIX. Rămași fără tată, copiii din familia Creangă au o singură șansă de a scăpa de foamete - să fie ajutați de fratele mai mare, Ștefan. Mama îi propune să se însoare cu fiica boierului, însă acesta alege o altă cale, care îl aduce în zilele noastre. Serialul are zece episoade, câte 25 de minute fiecare.

Luni, 5 februarie, vom afla care serial va ridica mult râvnitul trofeu.

La Gala Cineaștilor, regizorii cu experiență și debutanții se află pe picior de egalitate 🤝, iar cinci dintre ei vor lup...
03/02/2024

La Gala Cineaștilor, regizorii cu experiență și debutanții se află pe picior de egalitate 🤝, iar cinci dintre ei vor lupta pentru trofeul „cel mai bun film de scurtmetraj”.

Prima peliculă nominalizată este „Eu sunt Dorin” în regia lui Valeriu Andriuță. Scurtmetrajul spune povestea lui Dorin, un tânăr din provincie, care se angajează, contra unei sume de bani, să susțină un examen de licență în locul altui student. Prins în caruselul unor relații sociale și umane deformate, Dorin are o noapte la dispoziție pentru a-și asuma identitatea celuilalt.

Următorul film nominalizat este „Ce zici?”, acesta fiind debutul regizoral al Ioanei Vatamanu-Mărgineanu. Scurtmetrajul spune povestea a doi tineri îndrăgostiți care fac autostopul. Mașina pe care o opresc din întâmplare este condusă de un bărbat ciudat, care începe să le pună întrebări incomode. Tensiunea filmului crește din cauza unor situații neașteptate.

Un alt debut regizoral este scurtmetrajul „Unde valurile tac”, semnat de Rodion Bradu. Tânărul a prezentat filmul de licență la absolvirea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea regie film. Pelicula alb-negru aduce în prim plan întrebări existențiale și îmbină imagini pitorești, simboluri și elemente sumbre. Scenariul scurtmetrajului a fost scris special pentru actorii din rolurile centrale - Igor Babiac și Vlad Druc.

Încă un film realizat de o absolventă a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, care a fost nominalizat pentru trofeul „cel mai bun scurtmetraj”, este „Ne sărutăm?”, în regia Corinei Cihan. Pelicula alb-negru, plină de emoții și suspans, care, la fel, îl are în rol central pe Igor Babiac, prezintă un ultim dialog dintre doi iubiți, înainte de despărțire.

Cel de-al cincilea film nominalizat este scurtmetrajul „Urme”, în regia lui Macar Severin, care a fost produs în cadrul atelierului pentru cineaști începători MILAP. Acțiunea se desfășoară pe străzile întunecate ale Chișinăului, unde doi oameni dezleagă un puzzle complex, care le va schimba viețile pentru totdeauna.

Care dintre filme va obține trofeul, vom afla luni, 5 februarie, de la ora 19:00, în direct la TVR Moldova.

🎥 Ediția din acest an a Galei Cineaștilor a adunat o selecție remarcabilă de filme documentare, fiecare aducând cu sine ...
02/02/2024

🎥 Ediția din acest an a Galei Cineaștilor a adunat o selecție remarcabilă de filme documentare, fiecare aducând cu sine o poveste unică și fascinantă. Cu imagini spectaculoase și povești care te vor marca profund, aceste filme amintesc despre puterea cinematografiei de a schimba perspectivele și de a conecta inimi și minți.

Iată care sunt cele 5 producții care vor concura pentru titlul de „cel mai bun film documentar”:

1. „Drumul războiului: Irpin” în regia Vioricăi Tătaru și a lui Andrei Captarenco
Filmul prezintă poveștile oamenilor din orașul ucrainean Irpin, care a fost ocupat de armata rusă chiar în primele zile de război. Jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au ajuns în localitate imediat după eliberarea acesteia și i-au surprins în imagini pe militarii ucraineni, care își apărau teritoriul, și pe localnicii care au fost martorii ororilor războiului.

2. „O scenă a memoriei - Teatrul Național Mihai Eminescu” în regia lui Petru Hadârcă
Filmul relatează istoria Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, care a împlinit peste 100 de ani de la fondare. Este o istorie despre oameni care au fost condamnați să facă artă în condiții de ură și teroare comunistă.

3. „Tatarbunar” în regia lui Alecu Deleu
Documentarul prezintă răscoala din septembrie 1924 din localitatea Tatarbunar, care făcea pe atunci parte din România, iar în prezent este parte a regiunii Odesa din Ucraina. Filmul scoate la iveală un clișeu propagandistic. Tatarbunarul a funcționat ca un patern, după care s-au făcut mai târziu alte așa-numite operațiuni speciale, inclusiv în Donbas, Crimeea și Georgia.

4. „Alexandra” în regia Violetei Gorgos
Filmul este despre violonista Alexandra Conunova, născută în Republica Moldova și stabilită în prezent în Elveția. Ea a ajuns cunoscută publicului din întreaga lume grație faptului că își trăiește viața în profunzimea muzicii.

5. „Republica Libertății. Eseu” în regia lui Vadim Tristan Belocur
Este un documentar satiric și dramatic despre propagandă și despre realitățile locuitorilor din regiunea transnistreană. Filmul a fost premiat în cadrul Festivalului de Film Moldox (2021) și al Festivalului de Film Documentar de la Salonic 2022.

Luni, 5 februarie, vom afla cine va câștiga marele trofeu.

🎬 V-ați gândit vreodată cât de importantă este scenografia pentru un film și cât de complicat este să recreezi peisajele...
02/02/2024

🎬 V-ați gândit vreodată cât de importantă este scenografia pentru un film și cât de complicat este să recreezi peisajele unui oraș medieval sau a unui câmp de luptă? Scenografia este coloana vertebrală a unei producții cinematografice, de care depinde cât de autentică este atmosfera în fiecare cadru.

În acest an, patru scenografi vor lupta pentru trofeul „cea mai bună scenografie”. Este vorba despre: Elena Porumbescu, care a fost nominalizată pentru două producții - tragicomedia „Carbon” și scurtmetrajul „Eu sunt Dorin”; Maxim Chisnicean pentru filmul de epocă „Memoria”; Gabriela Răbuș pentru drama „Varvara” și Cristian Ceban pentru „Tunete”.

Cine va ridica marele trofeu vom afla pe 5 februarie, în direct la TVR Moldova.

Haina face personajul! 🦸 În lumea filmului, îmbrăcămintea este o extensie a personalității personajelor, o expresie a ti...
02/02/2024

Haina face personajul! 🦸 În lumea filmului, îmbrăcămintea este o extensie a personalității personajelor, o expresie a timpului și a locului unde se desfășoară acțiunea, dar și un instrument esențial pentru a aduce o poveste la viață. Așadar, nu putem subestima puterea unui costum bine conceput.

La Gala Cineaștilor 2024 vom afla care film autohton s-a remarcat pentru cele mai inspirate ținute și va obține premiul pentru „cele mai bune costume”. Iată nominalizările:

„Carbon” - Lilia Ixari
„Memoria” - Mariana Chisnicean
„Varvara” - Evgheni Hudorojcov
„Tunete” - Victoria Rotaru
„Eu sunt Dorin” - Galina Roșca

Tu ai un personaj preferat? 😃

În spatele fiecărei scene captivante și a fiecărui moment plin de suspans din filme stă un element esențial - sunetul. 🎧...
01/02/2024

În spatele fiecărei scene captivante și a fiecărui moment plin de suspans din filme stă un element esențial - sunetul. 🎧 De la șoapte la explozii epice, acesta transformă fiecare cadru într-o experiență captivantă.

🔊 Sunetele și muzica sunt mai mult decât un simplu acompaniament. Acestea intensifică emoțiile și amplifică impactul fiecărui moment. Iată care sunt filmele care vor concura în acest an, în cadrul Galei Cineaștilor, la categoria „cea mai bună coloană sonoră”:

- „Carbon”, regizor de sunet Roman Bordei
- „Alexandra” (în regia Violetei Gorgos), regizor de sunet Mihai Coporan
- „O scenă a memoriei Teatrul Național Mihai
Eminescu” (în regia lui Petru Hadârcă), regizor de sunet Valeriu Cașcaval
- „Tunete”, regizor de sunet Roman Bordei
- „Varvara”, regizor de sunet Roman Bordei

Pe 5 februarie vom afla cine va ridica trofeul.

Cinci actrițe autohtone sunt nominalizate pentru premiul „cel mai bun rol feminin” în cadrul Galei Cineaștilor 2024. 🥰 I...
01/02/2024

Cinci actrițe autohtone sunt nominalizate pentru premiul „cel mai bun rol feminin” în cadrul Galei Cineaștilor 2024. 🥰 Iată despre cine este vorba:

1. Tincuța Josan pentru rolul Zincăi din „Tunete”
Tincuța are 15 ani, este elevă la un liceu privat din Chișinău și ia lecții de actorie la Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

2. Olga Anghelici pentru rolul Carolinei din „Varvara”
Olga și-a făcut studiile de actorie la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, iar din 2015 este actriță la Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale”

3. Aliona Oleinic pentru rolul din scurtmetrajul „Mama Natură”
Aliona a studiat la Institutul de Arte, specialitatea Actor teatru de păpuşi. După absolvire, s-a angajat la Teatrul „Satiricus”, unde muncește până în prezent. Actrița s-a remarcat nu doar în teatru, dar și în film, în producții precum „Beautiful Corruption” (în regia lui Eugen Damaschin) și „Din inima Moldovei” (în regia lui Ion Usatîi).

4. Dana Ciobanu pentru rolul din „Omul fără linia vieții”
Dana a studiat actoria la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Este jurnalistă, mentor de dicție și actriță. A făcut parte din distribuția mai multor producții autohtone, printre care „Resentiment” (în regia Nataliei Shaufert) și „Cicatricea” (de Ștefan Babără).

5. Corina Rotaru pentru rolul Anei din scurtmetrajul „Ce zici?”
În 2022, a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea Actor Teatru-Film, iar în prezent este actriță la Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

Care dintre actrițe crezi că va câștiga trofeul din acest an? 😃

Pentru orice artist nu există împlinire mai mare decât aprecierea publicului, dar și a criticilor. ❤️ Iată cine sunt act...
01/02/2024

Pentru orice artist nu există împlinire mai mare decât aprecierea publicului, dar și a criticilor. ❤️ Iată cine sunt actorii care vor lupta pentru trofeul „cel mai bun rol masculin”:

1. Dumitru Roman pentru rolul lui Dima din „Carbon”
Dumitru Roman, cunoscut sub pseudonimul Beton din Comedy Zebra Show, a studiat producție film și TV la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Anterior a jucat în serialele autohtone „Inelul de Foc” și „Lost in Moldova”.

2. Igor Caras pentru rolul preotului din „Varvara”
A absolvit Școala-Studio „Nemirovici - Dancenko” de pe lângă Teatrul „MHAT” din Moscova și a fost unul dintre actorii de top de la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. S-a filmat în mai mult producții cinematografice cunoscute, printre care: „Carbon”, „Nuntă în Basarabia”, „Ce lume minunată”, „La limita de jos a cerului” și „Tenis cu moldovenii”.

3. Anatol Mîrzenco pentru rolul lui Iacob din „Tunete”
Până să ajungă pe scena mare, Anatol Mîrzenco a fost sudor, iar mai târziu șofer. În 1980 a lansat prima sa piesă, iar de atunci a reușit să devină cunoscut ca interpret, compozitor de muzică ușoară, textier și actor. Anterior s-a filmat în peliculele „Milika” (în regia lui Valeriu Jereghi) și „Lapte de pasăre” (de Eugen Marian).

4. Vlad Sabajuc pentru rolul lui Alex din scurtmetrajul „Ce zici?”
A studiat actoria la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, dar a devenit celebru în țară și peste hotare datorită muzicii, sub numele Satoshi. Anterior a avut un rol episodic în pelicula „Beautiful Corruption” în regia lui Eugen Damaschin.

5. Igor Babiac pentru rolul din scurtmetrajul „La Pensie”
A studiat actoria la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și a devenit cunoscut grație rolurilor centrale pe care le-a jucat în producțiile autohtone: „Limita de jos a cerului” în regia lui Igor Cobîleanski, „Ce lume minunată” de Anatol Durbală și „Beautiful Corruption” de Eugen Damaschin.

Ai un actor preferat? Scrie-ne în comentarii 👇 cine crezi că va primi trofeul?

Ți s-a întâmplat vreodată, după ce ai vizionat un film, să începi să cauți o melodie din coloana sonoră? 🎙 Suntem convin...
31/01/2024

Ți s-a întâmplat vreodată, după ce ai vizionat un film, să începi să cauți o melodie din coloana sonoră? 🎙 Suntem convinși că da! Adesea, soundtrack-urile filmelor sunt mai populare decât producțiile cinematografice și devin emblematice.

La Gala Cineaștilor 2024, cinci pelicule s-au remarcat pentru muzica ce le însoțește, iar compozitorii vor lupta pentru trofeul „cea mai bună muzică originală”:

„Carbon” - Serghei Harlamov
„Varvara” - Pavel Malișev
„Tunete” - Octavian Coteț
„Tatarbunar” - Vlad Burlea
„Alexandra” - Alexandra Conunov

Care este cântecul tău preferat dintr-un film?

🎥 Fiecare film poate avea zeci sau sute de oameni implicați în realizarea sa, dar numai unul dintre ei este responsabil ...
30/01/2024

🎥 Fiecare film poate avea zeci sau sute de oameni implicați în realizarea sa, dar numai unul dintre ei este responsabil pentru cm va arăta produsul final - directorul de imagine. În mod ironic, anume cameramanii sunt unii dintre cei mai puțin „văzuți” și cunoscuți artiști.

La Gala Cineaștilor îi vedem și îi apreciem pe toți cei care muncesc din greu pentru a turna un film. Astfel, 5 directori de imagine vor concura în acest an pentru trofeul „cea mai bună imagine” 📽. Este vorba despre:

Ruben Agadjanean („Carbon”)
Nicu Drăgan și Ioane Bobeica („Tunete”)
Roman Canțîr („Eu sunt Dorin”)
Ivan Grincenco („Varvara”)
Maxim Chisnicean („Memoria”)

Voi ați reușit să vedeți filmele nominalizate? Care v-a plăcut cel mai mult?

📽 Lungmetrajele „Carbon” și „Tunete”, scurtmetrajul „Eu sunt Dorin” și documentarele „Tatarbunar” și „Drumul războiului:...
30/01/2024

📽 Lungmetrajele „Carbon” și „Tunete”, scurtmetrajul „Eu sunt Dorin” și documentarele „Tatarbunar” și „Drumul războiului: Irpin” au fost nominalizate pentru trofeul „cel mai bun montaj” în cadrul Galei Cineaștilor 2024.

Care dintre producții va ridica premiul vom afla pe 5 februarie, de la 19:00, în direct la TVR Moldova.

Lungmetrajele „Carbon”, „Tunete” și „Varvara”, alături de scurtmetrajele „Ce zici?” și „Eu sunt Dorin”, vor concura pent...
30/01/2024

Lungmetrajele „Carbon”, „Tunete” și „Varvara”, alături de scurtmetrajele „Ce zici?” și „Eu sunt Dorin”, vor concura pentru trofeul de „cel mai bun scenariu”📓 în cadrul Galei Cineaștilor 2024.

Scenarista tragicomediei „Carbon” este Mariana Starciuc, care a scris anterior scenariile pentru filmul „Fântânile”, în regia lui Radu-Dumitru Zaporojan, și scurtmetrajul „Plus minus unu” de Ion Borș.

În cazul celorlalte patru producții nominalizate, scenariile au fost semnate de regizorii peliculelor: Ioane Bobeica („Tunete”), Anatol Durbală („Varvara”), Valeriu Andriuță („Eu sunt Dorin”) și Ioana Vatamanu-Mărgineanu în cazul scurtmetrajului „Ce zici?”, acesta fiind și debutul ei în calitate de regizor.

Gala Premiilor Cineaștilor 2024 va avea loc pe 5 februarie, cu începere la ora 19:00, și va putea fi urmărită în direct la TVR Moldova.

🎥 Cinci cineaști vor concura pentru trofeul de „cel mai bun regizor” în cadrul Galei Premiilor Cineaștilor 2024. Iată de...
29/01/2024

🎥 Cinci cineaști vor concura pentru trofeul de „cel mai bun regizor” în cadrul Galei Premiilor Cineaștilor 2024. Iată despre cine este vorba:

1️⃣ Ion Borș, nominalizat pentru pelicula „Carbon”.
În 2013, a absolvit facultatea de actorie la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, iar în 2018 a debutat în calitate de regizor și producător cu scurtmetrajul „Plus minus unu”, care a câștigat mai multe premii la festivaluri internaționale.

2️⃣ Valeriu Andriuță, nominalizat pentru scurtmetrajul „Eu sunt Dorin”.
A studiat actorie la „Shota Rustaveli Theatre and Film University” din Tbilisi și regie teatru la „Academia de Teatru și Film” din București. A jucat în numeroase filme semnate de regizorul român Cristian Mungiu, printre care „Occident”, „După dealuri” și „Bacalaureat”, dar și în pelicula „A Gentle Creature” a regizorului ucrainean Sergei Loznitsa. Pelicula a ajuns în selecția oficială pentru Palme d'Or a Festivalului de Film de la Cannes. Andriuță a regizat câteva scurtmetraje, printre care „Salix Caprea”.

3️⃣ Anatol Durbală, nominalizat pentru filmul „Varvara”.
A absolvit studiile de actorie la Școala-Studio „V. Nemirovici Dancenko” de pe lângă teatrul „MHAT” din Moscova. În 2014 și-a făcut debutul în industria cinematografică, în calitate de regizor, cu lungmetrajul „Ce lume minunată”.

4️⃣ Ioane Bobeica, nominalizat pentru filmul său de debut „Tunete”.
Bobeica a studiat regie film și TV la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și a început filmările pentru „Tunete” în 2018. Din lipsă de buget, filmul a fost lansat abia 5 ani mai târziu.

5️⃣ Viorica Tătaru, nominalizată pentru documentarul „Drumul războiului: Irpin”, care relatează istoriile oamenilor din orașul ucrainean Irpin, ocupat de armata rusă chiar în primele zile de război. Viorica Tătaru a studiat regie film și TV la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și de mulți ani activează în calitate de jurnalist.

🏆 Gala Premiilor Cineaștilor 2024 va avea loc pe 5 februarie.

📽 Un documentar și patru filme de ficțiune care, în ultimul an, au spart vânzările la cinematografele din țară vor lupta...
29/01/2024

📽 Un documentar și patru filme de ficțiune care, în ultimul an, au spart vânzările la cinematografele din țară vor lupta pentru titlul de „cel mai bun film de lungmetraj” în cadrul Galei Premiilor Cineaștilor 2024.

Printre acestea se numără pelicula „Carbon”, regizată de Ion Borș, care a fost lider de vânzări în cinematografe. Comedia dramatică prezintă Moldova anului 1992, în perioada războiului de la Nistru. Dima, un tractorist care vrea să-și ceară iubita în căsătorie, decide să se înroleze în armată pentru a participa la război și a primi un apartament de la stat. Prietenul său Vasea cade de acord să-l ducă pe front. Pe drum însă găsesc un cadavru carbonizat și pornesc într-o călătorie absurdă pentru a-i descoperi identitatea.

Printre nominalizați se numără încă un film care prezintă conflictul armat din 1992, mai exact consecințele acestuia. „Tunete”, în regia lui Ioane Bobeica, se desfășoară într-un sat în vecinătatea căruia se află un câmp minat. Doi copii din clase sociale diferite, pe care îi leagă o prietenie interzisă de părinții lor, scapă vacile pe teritoriul minat și încearcă să le recupereze. Astfel, câmpul minat devine un loc în care dispar prejudecățile și statutul social. Comitetul de selecție din Republica Moldova a înaintat pelicula la premiile Oscar 2024.

Următoarea producție nominalizată la Gala Premiilor Cineaștilor este „Varvara”, în regia lui Anatol Durbală. Filmul, premiera căruia a avut loc chiar în clădirea Președinției, aduce în discuție problema corupției care a afectat societatea noastră. Personajul central, Sașa, este un instalator care își face meseria cinstit, însă nașterea prematură a fiicei sale, care suferă de o malformație, îl provoacă să se confrunte cu dublele standarde ale unei lumi decăzute.

O altă peliculă care va concura pentru trofeul de „cel mai bun film de lungmetraj” este „Puterea Probabilității” de Ivan Naniev. Acțiunea se desfășoară la Chișinău, unde încep să dispară tot mai mulți copii. Ofițerul de poliție Vlad, ajutat de un prieten de la serviciile secrete, își propune să găsească prin toate mijloacele copiii dispăruți, dar descoperă un secret care ar putea duce la o lovitură de stat.

Ultima peliculă nominalizată este documentarul „Tatarbunar” de Alecu Deleu, care prezintă răscoala din septembrie 1924 care a avut loc în localitatea Tatarbunar, care făcea pe atunci parte din România, iar în prezent este parte a regiunii Odesa din Ucraina. Regizorul afirmă că este un film-deconstrucție a unui clișeu propagandistic. Tatarbunarul a funcționat ca un patern, după care s-au făcut și alte așa-numite operațiuni speciale, inclusiv în Donbas, Crimeea și Georgia.

Care film va primi mult râvnitul trofeu 🏆 vom afla pe 5 februarie.

🏆 Momentul mult așteptat a sosit! După ce premiile Oscar au anunțat nominalizările din acest an, suntem și noi pregătiți...
25/01/2024

🏆 Momentul mult așteptat a sosit! După ce premiile Oscar au anunțat nominalizările din acest an, suntem și noi pregătiți să facem marele anunț. Dacă ai așteptat nominalizările pentru Gala Premiilor Cineaștilor 2024 la fel de mult ca și noi, atunci grăbește-te să le afli. Întreaga listă o găsești mai jos.👇

📽️ Cel mai bun film de lung metraj:
1. Carbon
2. Tunete
3. Varvara
4. Tatarbunar
5. Puterea Probabilității

🎬 Cel mai bun regizor:
1. Ion Borș (Carbon)
2. Valeriu Andriuță (Eu sunt Dorin)
3. Anatol Durbală (Varvara)
4. Ioane Bobeica (Tunete)
5. Viorica Tătaru (Drumul războiului: Irpin)

📓 Cel mai bun scenariu:
1. Carbon (lungmetraj)
2. Tunete (lungmetraj)
3. Varvara (lungmetraj)
4. Ce zici? (scurtmetraj)
5. Eu sunt Dorin (scurtmetraj)

🎥 Cea mai bună imagine:
1. Carbon (lungmetraj)
2. Tunete (lungmetraj)
3. Eu sunt Dorin (scurtmetraj)
4. Varvara (lungmetraj)
5. Memoria (lungmetraj)

🎞️ Cel mai bun montaj:
1. Carbon (lungmetraj)
2. Eu sunt Dorin (scurtmetraj)
3. Tunete (lungmetraj)
4. Tatarbunar (documentar)
5. Drumul războiului: Irpin (documentar)

🎙️Cea mai bună muzică originală:
1. Carbon (lungmetraj)
2. Varvara (lungmetraj)
3. Tunete (lungmetraj)
4. Tatarbunar (documentar)
5. Alexandra (documentar)

🎼 Cea mai bună coloană sonoră:
1. Carbon (lungmetraj)
2. Alexandra (documentar)
3. O scenă a memoriei - Teatrul Național Mihai Eminescu (documentar)
4. Tunete (lungmetraj)
5. Varvara (lungmetraj)

🥷🏻 Cele mai bune costume:
1. Carbon (lungmetraj)
2. Memoria (lungmetraj)
3. Varvara (lungmetraj)
4. Tunete (lungmetraj)
5. Eu sunt Dorin (scurtmetraj)

🏜️ Cea mai bună scenografie:
1. Carbon (lungmetraj)
2. Memoria (lungmetraj)
3. Varvara (lungmetraj)
4. Eu sunt Dorin (scurtmetraj)
5. Tunete (lungmetraj)

🦹🏻‍♀️ Cel mai bun rol feminin:
1. Tincuța Josan (Tunete)
2. Olga Anghelici (Varvara)
3. Aliona Oleinic (Mama Natură - scurtmetraj)
4. Dana Ciobanu (Omul fără linia vieții - lungmetraj)
5. Corina Rotaru (Ce zici?)

🦸🏻‍♂️ Cel mai bun rol masculin:
1. Dumitru Roman (Carbon)
2. Igor Caras (Varvara)
3. Anatol Mârzenco (Tunete)
4. Vlad Sabajuc (Ce zici? - scurtmetraj)
5. Igor Babiac (La Pensie - scurtmetraj)

📹 Cel mai bun film documentar:
1. Drumul războiului: Irpin
2. O scenă a memoriei - Teatrul Național Mihai Eminescu
3. Tatarbunar
4. Alexandra
5. Republica Libertății. Eseu

🎦 Cel mai bun film scurtmetraj:
1. Eu sunt Dorin
2. Ce zici?
3. Unde valurile tac
4. Urme
5. Ne sărutăm?

🍿Cel mai bun serial:
1. Cancelaria
2. Lost in Moldova
3. Oameni Gospodari
4. Sprinter
5. Inelul de foc

Pe 5 februarie vom afla cine sunt marii câștigători. Poți urmări Gala în direct la TVR Moldova, de la 19:00.

22/01/2024

Pe 5 februarie, de la 19:00, urmărește în direct la TVR Gala Premiilor Cineaștilor 2024 pentru a susține cinematografia din Republica Moldova. 📽️🎞️

Au rămas doar patru zile până când vor fi anunțate nominalizările la cea de-a doua ediție a Galei Cineaștilor, care va a...
19/01/2024

Au rămas doar patru zile până când vor fi anunțate nominalizările la cea de-a doua ediție a Galei Cineaștilor, care va avea loc pe 5 februarie, la Chișinău. ⏳Marți vom afla care sunt filmele și cine sunt regizorii care vor concura pentru cele 14 categorii de trofee din competiție. 🎥

În cursă au fost înregistrate 37 de filme locale, printre care se numără atât lungmetraje, cât și scurtmetraje, documentare și seriale. Lista o poți vedea mai jos. 👇

Scrie-ne în comentarii cine sunt favoriții tăi? 🥰

⏱️ Mai sunt 4 ore pentru a vă înscrie filmele la Gala Premiilor Cineaștilor 2024! Pentru cine a lăsat completarea formul...
20/12/2023

⏱️ Mai sunt 4 ore pentru a vă înscrie filmele la Gala Premiilor Cineaștilor 2024! Pentru cine a lăsat completarea formularului pentru ultima sută de metri, încă reușiți până la 23:59.

Puteți consulta regulamentul de pe acest link
https://docs.google.com/document/d/1095EHSaRRH-LefkGJlOMpSMo1MMl1iek/edit?usp=drive_link&ouid=113772706102028541406&rtpof=true&sd=true

Formularul îl descărcați de pe acest link
https://docs.google.com/document/d/1FHFklUTTbPGbwXeJhepAZFmnuCS5i1Mm/edit?usp=drive_link&ouid=113772706102028541406&rtpof=true&sd=true

Ulterior, formularul completat îl trimiteți la adresele
[email protected] și [email protected]

🎥 Vă dorim mult succes!

Address

Str. Pușkin Nr. 24, Oficiul Nr. 40
Chisinau

Telephone

+37322545212

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Gala Premiilor Cineaștilor posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Gala Premiilor Cineaștilor:

Videos

Share

Category


Other TV/Movie Awards in Chisinau

Show All

You may also like