Es Busqueret

Es Busqueret Revista de divulgació naturalística de les Illes Balears. Editada pel GOB. http://www.esbusqueret.com/

08/01/2025

📢 Atenció! Demanda de : vigilància de zones sensibles per a la fauna.

🦅 Juntament amb el Parc Natural de la Península de Llevant estam mirant d'organitzar un dispositiu de voluntariat per dur a terme tasques de suport a la vigilància i informació a zones sensibles per a diferents espècies de fauna amenaçada.

Els torns de vigilància serien de matí o capvespre, durant els dissabtes i diumenges, a diferents punts de les muntanyes del parc. Cal que els voluntaris puguin arribar al centre d'informació del parc (s'Alqueria, Artà) amb els seus propis mitjans de transport, ja que l'operatiu es coordinarà des d'allà.

Si et fa ganes participar, i contribuir així a la recuperació d'espècies amenaçades, contacta'ns a [email protected] i et donarem més detalls.

Enyoràveu Es Busqueret? El número 54 de la nostra revista naturalística de les Illes Balears ja és aquí! En aquesta edic...
22/08/2024

Enyoràveu Es Busqueret? El número 54 de la nostra revista naturalística de les Illes Balears ja és aquí! En aquesta edició trobareu 74 pàgines plenes de fotos espectaculars, articles d'actualitat, naturalisme, notícies del món, cites interessants d'aus i odonats, plantes balears, col·laboracions i molt més. Però sobretot, 74 pàgines plenes de la implicació i dedicació de tots els que hi col·laboren per fer-la possible. Mil gràcies! Ara, toca gaudir-la: https://www.gobmallorca.com/esbusqueret/EB54/. Esperam que us agradi!https://www.gobmallorca.com/esbusqueret/EB54/

20/06/2024

❗️🐣 Atenció: El tiruril·lo o picaplatges camanegre està en plena època de nidificció i cria

🧐 El seu nom científic és Charadrius alexandrinus. És una au limícola que viu a zones d'aigües salobres i voreres marines🌊 S'alimenta de petits invertebrats 🦟. Té el bec i les potes negres 🐦

👉 Us demanam que respecteu la normativa i entre tots i totes ajudem a que l'espècie es pugui reproduir de forma adequada

25/04/2024

Ahir dia 13 es va produir una interessant captura a l'Illa de l'Aire. Es tracta d'una mallerenga blava Cyanistes caeruleus (encara no té nom popular a Menorca). Aquesta és la primera cita a l’illa, per tant, nova espècies per l’avifauna menorquina i per descomptat nova espècies també a l’Aire.
Segueix tot el detall a https://illadelaire.wordpress.com/2024/04/14/novetats-importants/

Durant mesos hem anat recollint les egagròpiles que anava deixant un mussol banyut, Asio otus,als voltants dels institut...
15/03/2024

Durant mesos hem anat recollint les egagròpiles que anava deixant un mussol banyut, Asio otus,als voltants dels instituts de Ciutat. I avui hem pogut realitzar un taller de dissecció per analitzar el seu contingut i esbrinar la dieta d’aquest exemplar urbà. L’expert paleontòleg Toño Alcover ens ha rebut a les instal.lacions de la UIB i ha dirigit una molt interessant sessió on hem obert més de 24 egagròpiles, gràcies a un bon grup de participants. A quasi totes elles han aparegut aucells, que en Toño ha identificat com a teuladers, Passer domesticus de diferents edats, i també s’ha pogut identificar una cadernera, Carduelis carduelis. A molt poques unitats han aparegut restes de ratolins. Així que aquest exemplar s’alimenta bàsicament de teuladers. Gràcies, Toño per l’acollida i les interessants explicacions. Tant de bo poguem repetir aviat l’experiència!

02/03/2024
Conferència de les bones per aquest dijous al canal de You tube del GOB:  Aprendre a identificar els temuts limícoles!!!...
27/02/2024

Conferència de les bones per aquest dijous al canal de You tube del GOB: Aprendre a identificar els temuts limícoles!!! De mà de l'expert i gran comunicador Pere J. Garcies, fareu una gran passa endavant per aconseguir-ho. No hi falteu!!!

Ens acompanyau divendres?. L'expert ornitòleg i responsable de l'Àrea de Conservació del GOB, Antoni Muñoz ens parlarà d...
05/07/2023

Ens acompanyau divendres?. L'expert ornitòleg i responsable de l'Àrea de Conservació del GOB, Antoni Muñoz ens parlarà de l'actual situació de la població d'àguiles peixateres a Mallorca, i com els equipaments amb seguiment satèl.lit que porten alguns d'aquests exemplars ens estan donant informació clau per a establir millors mesures de conservació d'aquesta magnífica au. Vos hi esperam al MUCBO!

Ens ha deixat en Jesús Jurado, un dels fundadors del GOB i un bon amic i company de molts de nosaltres. En Jesús no deix...
29/06/2023

Ens ha deixat en Jesús Jurado, un dels fundadors del GOB i un bon amic i company de molts de nosaltres. En Jesús no deixava indiferent a ningú, era una persona amb idees molt clares, que defensava amb passió i força tot el que ell estimava, davant qui fos i sempre, sempre, de forma directa, mirant-te a la cara. No hi havia espai per a mitges tintes!
La seva barba negra i poblada, la veu greu i forta, imposaven molt, especialment als joves ornitòlegs que arribaven nous a la casa. La seva presència omplia qualsevol lloc on entrava, i qualsevol iniciativa on participava en Jesús es convertia sempre en un anecdotari, sempre li passaven coses! I són ara tantes les històries i rialles que recordam, que sembla increïble que ja no les puguem tornar a escoltar de la seva veu.
Estimava la nostra terra, el GOB i les aus com ningú. Li agradava molt fer fotos de natura, de la gent, dels amics, sempre disposat a ajudar i participar en totes les activitats que es programaven. La nostra història ornitològica no s'entén sense ell. L'ornitologia era una de les seves passions, i els llibres, adorava els llibres, la història, la cultura...Ningú com ell sabia de la vida d'en Francesc Barceló i Combis, n'Adolf von Jordans o el capità Munn, i de tots els que podem considerar que foren els primers ornitòlegs de Mallorca.
En Jesús ens va ensenyar a ser modests. Ens va fer veure que la nostra generació no era, ni d'enfora, la descobridora de l'ornitologia illenca, ni érem els primers a sortir a observar aus. Simplement, agafàvem el relleu d'un bon grapat de gent que ja sortia al camp molt temps abans que nosaltres i tenia interès per observar la natura i les aus. En Jesús no era un simple observador de la natura, era un gran divulgador i un gran impulsor de la protecció de les aus d'aquestes Illes. En un moment on la gent del carrer no sabia res sobre la natura de les Balears, i manco sobre conservació, ell va escriure articles, impartir xerrades i conferències, les seves fotografies apareixien a diaris, calendaris, cromos... Sempre incansable i amb la fèrria determinació d'ensenyar-nos a cada un de nosaltres l'estima per la natura i els aucells amb la mateixa empenta que ho feia ell.
La responsabilitat queda ara a les nostres mans. Defensem la natura així com ho feia ell, amb força, passió i honestedat. Serà senyal del nostre reconeixement, admiració i respecte cap a ell.

Vola alt Jesús!

Fotografia: un emocionat Jesús durant l'homenatge que va rebre durant un acte del GOB, amb el seu estimat amic Francesc Moll (foto Toni Muñoz)

LA UIB DIGITALITZA TOTS ELS NÚMEROS D’ES BUSQUERETL’any 2019 es va signar un acord de col·laboració entre la Universitat...
09/01/2023

LA UIB DIGITALITZA TOTS ELS NÚMEROS D’ES BUSQUERET
L’any 2019 es va signar un acord de col·laboració entre la Universitat de les Illes Balears UIB i el GOB per a la digitalització i inclusió d’“Es Busqueret” a la Biblioteca Digital de les Illes Balears. En base a aquest acord, el GOB accedia a la creació d’aquesta col·lecció i proporcionava els números antics i l’accés als nous, de manera gratuïta, per a la seva reproducció i comunicació pública. Per altra banda, la UIB, a través del seu departament de digitalització i accés obert es comprometia a digitalitzar i crear la col·lecció digital així com la seva gestió i manteniment.
La col·lecció ja està completament digitalitzada, un total de 781 articles sobre els que podeu fer recerca per títol, autors, matèria, dates, fins i tot per paraules, una gran feina, molt útil, que podeu trobar aquí:

Es Busqueret : Divulgació naturalística de les Illes Balears és una revista de divulgació naturalística del GOB (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) que va néixer l'any 2001 sota el subtítol de Bolletí Informatiu d'Ornitología. Posteriorment va experimentar una gran evol...

Molts d'anys seguidors d'es Busqueret!!!! Ja tenim una nova entrega de la revista naturalística de les Illes Balears. Co...
29/12/2022

Molts d'anys seguidors d'es Busqueret!!!! Ja tenim una nova entrega de la revista naturalística de les Illes Balears. Com sempre hi trobareu un munt d'informació actualitzada que genera el nostre fantàstic grup de naturalistes, fotògrafs, ornitòlegs, botànics,... Gràcies de nou a cada un d'ells!!!
Per començar una magnífica fotografia de llamps damunt les Malgrats; seguirem coneguent millor com s'empren uns dispositius electrònics automatitzats per al seguiment d'insectes; descobrirem com interpretar els senyals i restes que deixen aucells i mamífers a les caixes niu objectes de seguiment; una nova col·laboració ens mostrarà el seguiment d'algunes de les tortuguetes babaues nascudes a Balears; els botànics de la UIB ens presenten un dels nostres endemismes més bonics: l'Aristolochia bianorii; amb la secció de pagesia natural aprenem com fer un molinet d'era de batre i un munt de coses més sobre la planta dels tres noms, la porrassa; El sabies què? ens parla de les Pfeilstorch, que no sabeu que és? Obriu es busqueret!; Descobrim un nou racó de Menorca, el Barranc d'Algendar; entre les curiositats trobareu un nou aucell fora de ruta, la gavina capnegra americana, i amb el quadern de camp coneixereu quins aucells més destacats han estat observats als darrers mesos a les nostres Illes. I més coses, com la sortida per a veure aus marines organitzada per AFONIB i que va comptar amb fotògrafs de l'entitat i ornitòlegs del GOB on tothom va aprendre i compartir coneixements; Aprenem a identificar dos aucells nous...
Ja sabeu que Es Busqueret acull l'anuari d'odonats de les Illes, i a partir d'aquest número també disposarem d'un resum de les activitats ornitològiques que han tingut lloc a les illes i publicarem algunes de les dades obtingudes en elles. Notícies del món, notícies de casa, on hem de destacar una notícia important: que la UIB ha digitalitzat tooooots els números d'Es Busqueret, es a dir que a partir d'ara podreu consultar tots els números de la revista, passats, presents i futurs. Fins al moment teniu digitalitzats 781 articles sobre els quals podeu fer recerca per títol, autors, matèria, dates i fins i tot per paraules. Bones festes, salut i molta biodiversitat.

Es Busqueret 53

Molts d'anys seguidors d'es Busqueret!!!! Ja tenim una nova entrega de la revista naturalística de les Illes Balears. Co...
29/12/2022

Molts d'anys seguidors d'es Busqueret!!!! Ja tenim una nova entrega de la revista naturalística de les Illes Balears. Com sempre hi trobareu un munt d'informació actualitzada que genera el nostre fantàstic grup de naturalistes, fotògrafs, ornitòlegs, botànics,... Gràcies de nou a cada un d'ells!!!
Per començar una magnífica fotografia de llamps damunt les Malgrats; seguirem coneguent millor com s'empren uns dispositius electrònics automatitzats per al seguiment d'insectes; descobrirem com interpretar els senyals i restes que deixen aucells i mamífers a les caixes niu objectes de seguiment; una nova col·laboració ens mostrarà el seguiment d'algunes de les tortuguetes babaues nascudes a Balears; els botànics de la UIB ens presenten un dels nostres endemismes més bonics: l'Aristolochia bianorii; amb la secció de pagesia natural aprenem com fer un molinet d'era de batre i un munt de coses més sobre la planta dels tres noms, la porrassa; El sabies què? ens parla de les Pfeilstorch, que no sabeu que és? Obriu es busqueret!; Descobrim un nou racó de Menorca, el Barranc d'Algendar; entre les curiositats trobareu un nou aucell fora de ruta, la gavina capnegra americana, i amb el quadern de camp coneixereu quins aucells més destacats han estat observats als darrers mesos a les nostres Illes. I més coses, com la sortida per a veure aus marines organitzada per AFONIB i que va comptar amb fotògrafs de l'entitat i ornitòlegs del GOB on tothom va aprendre i compartir coneixements; Aprenem a identificar dos aucells nous...
Ja sabeu que Es Busqueret acull l'anuari d'odonats de les Illes, i a partir d'aquest número també disposarem de un resum de les activitats ornitològiques que han tingut lloc a les illes i publicarem algunes de les dades obtingudes en elles. Notícies del món, notícies de casa, on hem de destacar una notícia important: que la UIB ha digitalitzat tooooots els números d'Es Busqueret, es a dir que a partir d'ara podreu consultar tots els números de la revista, passats, presents i futurs. Fins al moment teniu digitalitzats 781 articles sobre els quals podeu fer recerca per títol, autors, matèria, dates i fins i tot per paraules. Bones festes, salut i molta biodiversitat.

Es Busqueret 53

Address


Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Es Busqueret posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Videos

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Videos
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Media Company?

Share