Dünya Sulak Alanlar Günü Paneli
2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü’nde Çevre Koruma Dairesi – Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü işbirliğinde düzenlediğimiz çevrimiçi panelde; sulak alanların önemi, ülkemizin ve adamızın sulak alanları, sulak alanlarla ilgili mevzuat konularını uzmanlarla tartışıyoruz. Enstitümüz araştırmacılarından Prof. Dr. Oğuz Türkozan moderatörlüğünde gerçekleştirilecek olan panelin konuşmacıları Doç.Dr. Nazım Kaşot Su Ürünleri Yük. Müh. Itri Levent Erkol, Biyolog Tuğberk Emirzade ve Doğa Belgeselcisi Mehmet Hanay olacak. Paneli saat 18.00’da DoğaPark Facebook sayfasından canlı olarak izleyebilirsiniz.
ÇEVRE TEKNİK KOMİTESİ NELER YAPIYOR?
Yeşil Gündem'de bu hafta iki toplumlu ''çevre teknik komitesi'' eş başkanı Prof.Dr. Salih Gücel konuk oluyor. Salih Gücel ile komitenin yapmış olduğu çalışmları ve çevreye dair çok daha fazla konuyu konuştuk...
DOĞAYI KORUYAN TASARIMLAR MÜMKÜN MÜ?
Yeşil Gündem, bu hafta İç Mimar Aslı İzveren ile doğayı koruyan tasarımları, doğayla içiçe bir yaşamı ve özellikle çocuklar için doğayı koruyarak oyun oynamak üzerine konuştuk. Yarattığı koru markasıyla bu konuda ortaya konan farkındalık çalışmalarını hep birlikte irdeledik.
YILANLARI NE KADAR TANIYORUZ?
Yeşil Gündem, bu hafta Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı İlayda Taşkaya ile DoğaPark Yaban HayatKurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından yapılan çalışmaları ve ülkemizde sıklıkla rastlanan yılan türlerinin özelliklerini konuşuyoruz.
Suriye Petrolu Sahile Vurdu!
SURİYE PETROLÜ SAHİLE VURDU!
Geçtiğimiz haftalarda ülke gündemini meşgul eden ve yetkililer tarafından "teğet" geçtiği iddia edilen Suriye kaynaklı 15 bin tonluk petrol sızıntısının etkileri gün geçtikçe ülkemiz kıyılarında daha belirgin halde görülmeye başladı.
Daha önce ortaya koyduğumuz gibi, topyekün olarak kitlesel bir şekilde sahillere vurmasa da zamanla deniz içerisinde çöken ve yüzeyde görülmez bir hal alan petrol atıkları zamanla çözünerek kıyılarımıza vuracağı biliniyordu. Akıntı sistemlerinin etkisiyle özellikle kuzey Karpaz sahillerinin risk altında olduğunu da orta koymuştuk.
Çok değil, daha 1 ay bile geçmeden yaşan sızıntı kaynaklı petrol türevleri parçalanmış bir halde öbek öbek sahillerimizde görülmeye başladı. Karpaz'ın kuzey tarafındaki en önemli ve geniş sahil şeridi olan Ronnas'da rastlanan atıkların görüntüleri bunu açık bir şekilde ortaya koyuyor.
Uzmanlar, bu tür atıklara kesinlikle çıplak elle dokunulmamasının altını çizerken, tehlikenin ülkemizi "teğet" geçtiğini iddia eden yöneticilerin bu durum karşında ne diyeceği ise merak konusu oldu.
ENERJİ ÜRETİMİMİZ NE KADAR KÖTÜ?
Yeşil Gündem, bu hafta enerji üretimimizi masaya yatırıyor. Kıb-Tek Eski Asbaşkanı Yusuf Avcıoğlu ile enerji üretimizdeki anomaliler, kötü yakıt kullanımı ve çevre sağlığına olumsuz etkilerini irdeliyoruz.
DOĞA EĞİTİMİNDE İLK ADIM
Daha yeşil bir geleceği çocuklarla kurmak için Kıbrıs Montessori öğrencileri Taşkent Doğa Parkı'nı ziyaret ederek doğa eğitiminde ilk adımı attılar. Yaban hayvanlarını yakından görme ve doğayla iç içe bir gün geçirme fırsatı yakaladıkları bu etkinlik geleceğimiz için umut oldu.
ÇAM KESE BÖCEĞİ SORUNU NEDEN ÇÖZÜLEMİYOR? (Yeşil Gündem-9.Bölüm)
Yeşil Gündem bu hafta, dumansız yangın olarak bilinen ve ormanlarımızdaki çam ağaçlarını tehdit eden kese böceği sorununu masaya yatırıyor. Yıllardır kanayan bu yaranın neden çözülemediği ve kalıcı çözüm için yapılması gerekenleri Orman Mühendisi Ercan Poyraz'la irdeliyoruz.
DOĞA KORUMA NEDEN ÖNEMLİ? (Yeşil Gündem-6.Bölüm)
Yeşil Gündem, bu hafta Taşkent Doğa Parkı proje koordinatörü Levent Erkol ile doğa korumanın önemi ve bu amaçla park bünyesinde yapılan çalışmaları yangınlar ve iklim değişikliğini de dikkate alarak siz doğa severlere aktarıyor.