China Vandaag

China Vandaag China Vandaag is uitgegeven door de Vereniging België China, onder onafhankelijk redactiestatuut. HOE ABONNEREN OP CHINA VANDAAG ?

Door 10€ (5 nrs op jaarbasis) of 15€ (steunabo) te storten op het bankreknr. BE09 0682 4604 3557 van de VBC vzw. - Paul Deschanellaan 92, 1030 Brussel - mvv.: “Abo China Vandaag”. Zorg wel dat je adres op de overschrijving het juiste bezorgadres is. Eens gestort sturen we jou China Vandaag per post op.

https://www.chinasquare.be/palestina-china-solidariteit-genegeerd-waarom/Waarom Chinese solidariteit met Palestina neger...
16/08/2024

https://www.chinasquare.be/palestina-china-solidariteit-genegeerd-waarom/

Waarom Chinese solidariteit met Palestina negeren?
by Dirk Nimmegeers • 13 augustus 2024
Dirk Nimmegeers OPINIE*

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi woont de slotbijeenkomst bij van de verzoeningsdialoog tussen Palestijnse facties in Peking, China, 23 juli 2024. CGTN /Chinees Ministerie van Buitenlandse Zaken disclaimer
De Chinese solidariteit met Palestina wordt genegeerd door pro-Palestijnse bewegingen en dat kan wijzen op tekortkomingen.

Volgens goed gebruik waren er ook dit jaar tijdens de Gentse Feesten politieke debatten. Twee ervan gingen specifiek over wereldpolitiek. Op 24 juli was het thema de alarmkreet ‘De nieuwe koude oorlog wordt heter gestookt! (Hoe we steeds dieper een oorlog worden ingerold)’. Op 29 juli ging het over ‘Is een vrij Palestina nog mogelijk na de door Israël gepleegde genocide in Gaza?’. Op die vraag formuleerde een panel van deskundige en progressieve activisten uiteenlopende en inspirerende antwoorden.

Goed, maar ook goed genoeg?

De analyses en uitspraken in beide debatten waren over het algemeen van goede kwaliteit. De meeste panelleden behoren dan ook tot organisaties (of laten hun stem horen bij media) die moedig tegen de stroom in roeien. Vooral tijdens het Gentsefeestendebat over Palestina – Gaza was dat te merken. Sprekers maakten korte metten met twijfels rond de term genocide, toonden aan dat er in Gaza geen sprake is van ‘te betreuren Israëlische buitenproportionaliteit’, maar van geplande en systematische verdrijving. Ze uitten hun woede over de schuldige, aanhoudende westerse steun en hypocrisie.

Blinde vlek

Zoiets schept verwachtingen en het was dan ook zeer teleurstellend dat er zowel in het debat over oorlogsdreiging als in dat over Palestina een oorverdovende stilte heerste over China en de principes, standpunten, voorstellen en acties van dat land. In elk van de bovengenoemde debatten werd er heel even iets gezegd over de diplomatieke krachttoer die Beijing een week eerder had verricht door de 12 grootste Palestijnse verzetsorganisaties te verenigen rond een verklaring en programma van interne verzoening.

Tijdens het debat over oorlogsdreiging riep iemand vanuit de zaal ‘en China?’; tijdens het evenement over Palestina stelde de moderator de vraag of de verklaring van Beijing enige hoop kon bieden. Het panel zweeg of een spreker legde er meteen de nadruk op ‘dat het al zo vaak geprobeerd is.’ Men leek er de schouders een beetje over op te halen. Duidelijk was het in elk geval dat, als er niet iemand anders over de Verklaring van Beijing was begonnen, de panelleden zelf er niet op zouden gewezen hebben.

De meeste westerse campagnes tegen de genocide en voor een staakt-het-vuren in Gaza negeren China. Het valt op hoe weinig ook moedige progressieve media publiceren over het Chinese vredesbeleid. Te vrezen valt dat dit zo nog een tijdje zal doorgaan. Je kunt je de terechte vraag stellen waarom de linkse en progressieve community zwijgt over China of weigert zich solidair te tonen met dit land dat het doelwit is van een veelzijdig westers offensief, waarvan men wel beseft dat het kan uitlopen op een nooit gezien wereldconflict.

‘Ni Washington, ni Beijing’?

Een mogelijk antwoord is de stelling die je hier en daar hoort dat ‘China het Midden-Oosten nu eenmaal niet zo belangrijk vindt en dat dit misschien anders zal worden als er (olie)voordeel te behalen valt’. Een variant hiervan is de gedachte dat China zich nu enkel bemoeit met de regio om aan invloed te winnen of uit rivaliteit met de VS. Deze karikatuur van het ‘egoïstische, neokoloniale China’ is één van de vele fabels die de VS en de EU via hun machtige media met succes verspreiden, bovendien een fabel met een sinofobe bijsmaak.

In Europese linkse kringen leidt dit tot de houding ‘noch Washington, noch Beijing’. Deze kreet klinkt misschien goed, maar het resultaat is eenvoudig dat je (zoals diegenen die een Europese legermacht voorstaan) aansluit bij de oprukkende NATO en als junior partner in de achterhoede van het Amerikaans offensief belandt.

Wat doet China wel en niet?

Een andere en meer onschuldige reden waarom China vaak buiten beeld blijft als het over Palestina gaat is dat velen niet weten of niet denken dat China zich op allerlei manieren oprecht en nuttig inzet voor de zaak van de Palestijnen.

Zo is het bijvoorbeeld correct en belangrijk dat China tot nog toe de actie van Hamas nooit heeft veroordeeld. Het belang ervan is dat het andere landen, vooral in het mondiale Zuiden, meer moed en kracht geeft om tegen de VS en de EU in te gaan (net zoals bij de anti-Russische sancties). Nog een sterk signaal in dat verband is het feit dat China Hamas als een serieuze en belangrijke gesprekspartner behandelt. Er zijn de laatste maanden verschillende contacten geweest tussen vertegenwoordigers van die verzetsbeweging en Chinese diplomaten. Dat is China niet in dank afgenomen door de VS en door Israël.

Het is een correctere houding dan die van westerse activisten die maar doorgaan met zich te distantiëren van Hamas en te herhalen dat de actie van 7 oktober een oorlogsmisdaad was (iets waar overigens vraagtekens bij kunnen geplaatst worden en waarover tijdens het Gentsefeestendebat interessante visies klonken).

Beijing volgt al zeer lang de koers om bij conflicten in het mondiale Zuiden niet de kant van 1 van de strijdende partijen te kiezen en de tegenstander daarvan te verketteren. Dit in schril contrast met een beproefde tactiek van het Westen. De Chinese, op een onderhandelde vrede en verzoening gerichte lijn, past Beijing meestal toe op de interne conflicten in Derdewereldlanden, bijvoorbeeld Palestina. China levert ook geen onverantwoorde, willekeurige en gemakkelijke kritiek op Fatah en de Palestijnse Autoriteit, die in elk geval nog steeds door de meeste landen in de VN als officiële vertegenwoordigers van de Palestijnse staat worden erkend.

Palestina
disclaimer wikimedia commons
Het respect van Beijing

De Chinese diplomatie spreekt zich uit voor de Tweestatenoplossing, net zoals enkele officieel erkende Palestijnse organisaties. Is dat de reden om de acties van Beijing te negeren of af te wijzen? Wat de meeste Palestijnen zelf vinden van sommige leiders en van de door hen voorgestane Tweestatenoplossing blijft wel degelijk nog altijd een open vraag. Allicht zullen de standpunten afhangen van de concrete en zeer verschillende situaties waarin Palestijnse vluchtelingen of in Israël, Gaza of op de West Bank wonende Palestijnen zich bevinden.

Voor sommige westerlingen is de enige rationele oplossing een binationale staat – een politieke oplossing waarbij één enkele staat wordt gevormd waarin zowel Israëli’s als Palestijnen leven, met gelijke rechten en plichten. Dit concept staat in contrast met de fameuze, maar internationaalrechtelijk bepleite Tweestatenoplossing. Die voorziet in de oprichting van twee aparte staten voor Israëli’s en Palestijnen en is inderdaad door Washington en Tel Aviv als een soort fata morgana misbruikt tegen de Palestijnen. Het idee staat ook tegenover de ‘geenstatenoplossing’ die anderen aanhangen. De meningen fluctueren, het enige wat we met zekerheid kunnen weten is dat het een hard debat wordt en dat we in elk geval naar alle Palestijnen zelf moeten blijven luisteren, zonder een of andere groep alle krediet of alle kritiek te geven.

De kracht van eenheid

Beijing spant zich al maandenlang in om de Palestijnse groepen te verenigen. Inderdaad, het is de zoveelste poging, maar het lijkt erop dat het een van de meest geslaagde zal zijn. Dat zeggen diegenen die de verklaring hebben ondertekend zelf. Minister van Buitenlandse Zaken en Chinees toppoliticus Wang Yi zegt er het volgende over: ‘Alleen als Palestijnse facties met één stem spreken, kan die stem van gerechtigheid luid en duidelijk klinken, en alleen als ze de handen ineenslaan en schouder aan schouder voorwaarts marcheren, kunnen ze slagen in hun nationale bevrijdingszaak, met als uiteindelijk doel de echte vestiging van een onafhankelijke staat Palestina in overeenstemming met de relevante VN-resolutie’.

Nog een typische stelling van de Chinese diplomatie is deze: ‘Op de weg naar verzoening volgt China dezelfde richting en bestemming als de Arabische en islamitische landen’. Dat leverde op 31 mei een gezamenlijke verklaring over Gaza op tussen China en die landen. Zet het allemaal geen zoden aan de dijk? Blijkens hun Facebookposts lijken sommige rationeel denkende waarnemers te vinden van wel. Een van hen schrijft onder andere: ‘Letterlijk alle buurlanden van Palestina en Israël tekenden mee: Egypte, Saoedi-Arabië, Jordanië, Syrië en Libanon. Plus Turkije, Qatar, Algerije en Rusland. Dat geeft extra gewicht aan de verklaring. Geen enkel westers land ondertekende mee. (…)

Nog niet zo lang geleden kon er in het Midden-Oosten niets gebeuren zonder dat de VS (en soms bij uitbreiding, de EU en andere westerse bondgenoten) erbij betrokken waren. Dus nu zitten we in een situatie waarin China, Rusland, alle buurlanden van Israël en alle Palestijnen verenigd zijn voor de nationale bevrijdingszaak van Palestina. Hopelijk zal dit eindelijk tot resultaten leiden.’

Nog een verheugend en sterk resultaat van de Verklaring van Beijing is dat aan Fatah en de Palestijnse Autoriteit nu een ontsnappingsroute geboden is uit hun gijzeling door de VS en Israël. Minister Katz is daar met reden woedend over: ‘In plaats van terrorisme af te wijzen, omarmt Mahmoud Abbas de moordenaars en verkrachters van Hamas, waarmee hij zijn ware gezicht onthult.’

Erkenning Palestijnse staat

We verheugen er ons over dat Noorwegen, Ierland en Spanje, onder meer als reactie op de gruwel in Gaza, de Palestijnse staat nu erkennen. Maar China is één van de eerste landen geweest die dat heeft gedaan en wel op 20 november 1988. Ook dat komt niet in de media. China kon wel nog extra reageren door op 18 april 2024 het voorstel van Algerije te steunen, onder andere samen met andere Veiligheidsraadleden Frankrijk en Rusland, om Palestina formeel op te nemen in de AV van de VN. China heeft zich een aantal malen duidelijk uitgesproken voor de Palestijnse zaak in de VN-Veiligheidsraad. Het heeft een speciale vergadering van de raad over de genocide in Gaza samengeroepen en er een persconferentie aan gewijd tijdens het eigen Nationale Volkscongres. Dat is The Palestine Chronicle niet ontgaan, in tegenstelling tot onze media.

Recht op (wat voor) verzet

Tijdens het debat van 28 juli spraken panelleden goedkeurend over het recht op desnoods gewapend verzet. Waarom zouden ze er niet bij vermeld hebben dat Ma Xinmin, juridisch adviseur van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, op de openbare zitting van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, Nederland, dat recht in een officiële verklaring (zie woordelijk verslag van het gerechtshof) heeft ondersteund? Actie- en verzetsgroepen en staten geven het verzet op uiteenlopende manieren vorm. De Verenigde Staten waren bezig te bouwen aan een ‘Nieuw Midden-Oosten zonder Palestina’. Ze wilden Israël zijn banden laten bevorderen met Arabische en islamitische landen (de ‘Abraham-akkoorden’) en met India, zonder rekening te houden met de Palestijnen, om de strijd voor een Palestijnse staat elke relevantie te ontnemen.

Een uiterst belangrijke actie van China is het langzaam en diplomatisch losweken van de landen in de regio van de invloed van VS en EU, mede door het stichten van vrede en het bewerken van eenheid tussen Saoedi-Arabië en Iran. Wat het Palestijnse verzet op 7 oktober heeft gerealiseerd is het Amerikaanse plan met geweld te verijdelen. Wat China doet is hetzelfde, maar dan noodzakelijk met vredelievende diplomatie.

Het idee leeft zelfs dat China ‘niets doet’ op diplomatiek vlak. Wat de Palestijnse organisaties en de Arabische media zeggen over China, hun visie op de acties van Beijing is anders. De ambassadeur van Palestina bij de VN Mayed Bay, Fatah, Hamas, het Palestinian National Initiative, DFLP, PFLP en journalisten zoals Ramzy Baroud zijn vol lof over het beleid van China vóór en na 7 oktober 2023. Het is misschien de moeite waard om kennis te nemen van de visie van deze eerste betrokkenen. Zij hebben ondervonden dat China zich houdt aan het principe dat ‘over Palestijnse zaken uiteindelijk de Palestijnen zelf moeten beslissen’.

De landen in de regio aanhalen of afstoten?

Het is natuurlijk goed om bij acties en manifestaties burgeractivisten aan het woord laten zoals intussen gebruikelijk is. Jammer genoeg halen de organisatoren hun neus op voor de steun die de Palestijnse politieke organisaties, de Arabische staten, maar ook landen als Saoedi-Arabië en Iran leveren aan de strijd van de Palestijnen. Wat de regeringen van die landen ook doen, het is in elk geval beter dan dat ze nog langer achter de VS of de EU aanlopen, of op de VS rekenen.

De permanente vertegenwoordiger van China bij de Verenigde Naties, Fu Cong, heeft verklaard dat zijn land zeer verontwaardigd is over de moord op Ismail Haniyeh, de politieke leider van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas, en veroordeelt deze moord krachtig. Fu deed dat tijdens een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad op 31 juli, die naar aanleiding van de moord op Haniyeh was belegd door de Russische Federatie, die momenteel roulerend voorzitter van de raad is, en op verzoek van Algerije en China. Fu zei dat China zich grote zorgen maakt over een verergering van de oorlogsrisico’s in de regio die door deze moord en die op een hoge commandant van de verzetsbeweging Hezbollah kan ontstaan. Bij niemand, behalve wellicht de vertegenwoordiging van de VS, zullen deze verklaringen als ‘slechts holle woorden’ zijn overgekomen.

De wanhoop voorbij?

Kan China meer doen? Misschien, maar iedereen weet hoezeer China geviseerd en bedreigd wordt op dit moment, en het zou kunnen dat het land daarom op zijn tellen past. De praktijk wijst evenwel uit dat de Chinese diplomatie goed weet wat ze doet. Men kan zich maar beter op geen enkele manier laten beïnvloeden door sinofobe neerbuigendheid over ‘de Chinezen’.

Wij horen regelmatig, en tijdens de Gentsesefeestendebatten opnieuw, de wanhopige vragen van Palestina-activisten en andere westerlingen die het goed menen. ‘Hoe kan deze tweede nog verschrikkelijker Nakba, deze wreedheid, de genocide worden gestopt?’ ‘Druk zetten op onze regeringen’, ‘hopen op de implosie van het zionistische regime’: dat is beslist allemaal niet verkeerd. Wie echter geen belangstelling toont voor de antwoorden van China en wie de solidariteit van zijn diplomaten afwijst laat zich door de elites van de VS en de EU een belangrijke bondgenoot afnemen en – niet te onderschatten – zal kwetsbaarder zijn voor de propaganda die de volgende ronde van afschuwelijke oorlogen aangestuurd door Washington, Londen en de NATO, acceptabel moet maken, oorlogen die onafwendbaar op ons af lijken te komen in de regio Stille Oceaan.

video gepubliceerd op FoSC disclaimer
* Opinies op ChinaSquare geven niet noodzakelijk de meningen van de redactie weer, maar vallen onder de verantwoordelijkheid van de opiniërende auteur zelf. Dat geldt evengoed als de schrijver een redacteur is van ChinaSquare.

Het stilzwijgen over de Chinese solidariteit met Palestina kan een teken zijn van tekortkomingen bij de bewegingen tegen de genocide in Gaza.

Al zeggen ze het zelf,
13/08/2024

Al zeggen ze het zelf,

(Bron: DS-livestream 5 aug 24)Miljoenen Chinezen krijgen voor het eerst toegang tot terugbetaalde gezondheidszorgChineze...
05/08/2024

(Bron: DS-livestream 5 aug 24)
Miljoenen Chinezen krijgen voor het eerst toegang tot terugbetaalde gezondheidszorg

Chinezen die van het platteland gemigreerd zijn naar de steden maar nog geen persoonsregistratie hebben in de stad, moeten toch toegang krijgen tot betaalde gezondheidszorg waar die steden voor betalen. Dat heeft de Chinese staatsraad (of regering) beslist. Het nieuwe beleid is een vergaande aanpassing op het rigide en discriminerende hukou-systeem.

In dat systeem bleven Chinezen die migreerden, toch nog administratief ingeschreven in hun dorp. Steden maakten het hen onmogelijk om een nieuwe "hukou" aan te vragen. Daardoor bleven ze ook verstoken van gezondheidszorg en sociale bijstand. Steden hadden zo in de praktijk miljoenen "schaduwarbeiders", waar ze officieel geen rekening mee moesten houden. Ook allerlei voordelen bleven beperkt tot de "originele" inwoners.

In een stad als Shanghai waren in 2022 79 procent van alle inwoners verzekerd voor medische kosten. Maar voortaan zal Shanghai ook de gezondheidszorg voor migrantarbeiders en hun kinderen moeten betalen. In de praktijk krijgen zo 4 miljoen extra Chinezen voor het eerst toegang tot terugbetaalde medische zorgen. De grotere steden, zoals Peking of Shanghai, waakten traditioneel het strengst over de toepassingen van hukou.

💥🎈🍀🕺🏻Het nieuwe nummer van jouw magazine China Vandaag is er ! Cover en achterflap, een sneak preview. En hoe je je kan ...
24/07/2024

💥🎈🍀🕺🏻Het nieuwe nummer van jouw magazine China Vandaag is er ! Cover en achterflap, een sneak preview. En hoe je je kan abonneren 🤗🧧🏮🪭🪷⛩️

Nieuws uit mijn voorouderlijke stad in China: Meizhou.
21/07/2024

Nieuws uit mijn voorouderlijke stad in China: Meizhou.

It's my 4-days Meizhou trip. This is the third episode. ...

Erik Solheim, voormalig klimaatminister van Noorwegen vindt samenwerking met China essentieel in de strijd tegen de op w...
13/07/2024

Erik Solheim, voormalig klimaatminister van Noorwegen vindt samenwerking met China essentieel in de strijd tegen de op warming van de planeet. Er is niets op tegen dat de VS en de EU de concurrentie met China aan aan … maar er is ook niets tegen om toe te geven dat China in alle sectoren van de ecologische ontwikkelingen aan de kop staat, in sommige zelfs heel ver vooruit.

Interview van Cyrus Janssen.

Why is America waging an economic war on China? Today I sit down with Erik Solheim, a green politician from Norway who shares his incredible 40 year history ...

12/07/2024
China welcomes you !
12/07/2024

China welcomes you !

Wanneer stopt de VS-EU elite met hun Koude Oorlogsdenken ten aanzien van China ?
11/07/2024

Wanneer stopt de VS-EU elite met hun Koude Oorlogsdenken ten aanzien van China ?

Door strafheffingen op te leggen aan de elektrische voertuigen van China volgt Brussel het voorbeeld van de VS. De EU saboteert de klimaatdoelstellingen en de economische belangen van de Europese bevolking om mee te lopen in de anti-Beijing kruistocht van Biden.

“12% van de wereldbevolking leeft in het westen. 88% buiten het westen. Ik heb slecht nieuws… de meeste westerse politic...
05/07/2024

“12% van de wereldbevolking leeft in het westen. 88% buiten het westen. Ik heb slecht nieuws… de meeste westerse politici en intellectuelen zijn eenzijdig in hun visie op China.”
Aan het woord diplomaat Kishore Mahbubani, voormalig voorzitter van VN-Veiligheidsraad.

In March 2024, former President of the United Nations Security Council, Mr. Kishore Mahbubani, and the Directo...

China has a point about Taiwan’s new leaderLai Ching-te’s language on sovereignty has already strayed from the path take...
24/05/2024

China has a point about Taiwan’s new leader
Lai Ching-te’s language on sovereignty has already strayed from the path taken by his more cautious predecessor

Financial Times, 24 mei 2024, p. 4; https://www.ft.com/content/0e0ed54f-bc40-45b1-ac36-1d8d51035d7d

KATHRIN HILLE

Taiwan’s President Lai Ching-te, left, vice-president Hsiao Bi-khim, centre, and former President Tsai Ing-wen during the inauguration ceremony at the Presidential Office Building in Taipei © Taipei News Photographer Association/AFP/Getty Images

Kathrin Hille in Taipei MAY 22 2024


Keep up with the latest news on Asia's biggest economy.

Explore the China Focus hub
The Chinese Communist party was never going to trust Lai Ching-te. Taiwan’s new president has long viewed his homeland as an independent country — a stance irreconcilable with Beijing’s insistence that the island is part of China and must come under its control sooner rather than later.

Sure enough, after Lai delivered his inaugural address on Monday, Beijing lashed out at what it called a “dangerous signal of provocation”. State media thundered that Lai “revealed his true colours” and dismissed his calls for dialogue as “deceitful political lies”.

It is easy to dismiss China’s vitriol as the predictable bluster of a belligerent autocracy. But policymakers and scholars familiar with the arcane world of crossStrait relations say Beijing, this time, may just have a point.

For China is right to say that Lai is straying from the path of his predecessor Tsai Ing-wen — a leader whom China refused to engage but who managed to keep a delicate peace. And some question the wisdom of taking such a gamble at a time of high tension.

“Lai’s stance is a step back towards more confrontation, undoing much of Tsai’s line,” says Chao Chun-shan, a Taiwan academic who advised Tsai and her three predecessors on China policy. He argues that it puts China’s leader Xi Jinping in a difficult spot. “Xi doesn’t want a showdown now, before the result of the US election is clear.”

Lai ran for president with a pledge to follow Tsai’s China policy and preserve the status quo in the Taiwan Strait.

He did follow that pledge by the letter, vowing to “neither yield nor provoke” and to “maintain the status quo” — phrases coined by Tsai. He also called for restarting tourism and student exchanges with China to promote mutual understanding.

But critics say Lai deviated from his promises this week during an inaugural address that used conspicuously different language, while also spelling out some of the facts that most jar Beijing.

So while Tsai would refer to the “Beijing authorities” or “the other side of the Strait” — phrases that do not highlight the existence of two different countries — Lai spoke of “China” throughout.

He also tackled the controversial issue of sovereignty head-on. Tsai had previously stated that the two sides of the Strait are not subordinate to each other — but rarely tied this description of reality to the names of the two countries.

Lai by contrast linked that statement to the Republic of China, the state the
Communists overthrew on the mainland in 1949 but which continues to exist in Taiwan. He cited the ROC constitution’s language that sovereignty resides with the people, who are of ROC nationality. “This tells us clearly: the Republic of China and the People’s Republic of China are not subordinate to each other,” he concluded.

While this textual analysis may verge on hair splitting, China policy experts say Lai is in danger of upending the ambiguity that has provided political space to allow Beijing’s territorial claim to sit alongside Taiwan’s de facto independence without sparking conflict.

“He is raising the stakes by stressing a difference in sovereignty between the two countries,” says Tso Chen-dong, a professor at National Taiwan University who has advised the Kuomintang (KMT), the opposition party that embraces the notion of Taiwan being part of a greater Chinese nation. The KMT argues the ROC’s territory, under its constitution, still includes all of China; what divides it from Beijing is not a battle over sovereignty, but a question of jurisdiction.

Lai’s Democratic Progressive party takes a very different stance. The DPP emerged from a movement for democracy and for an independent Taiwan during the KMT’s 46-year-long dictatorship, which followed the surrender of the island’s former colonial ruler Japan in 1945.

Senior officials in Lai’s government say that for him, embracing the ROC instead of pushing for a Taiwan Republic — a move that Beijing has said would prompt it to attack — is already a big concession.

“Yes, Lai is shaking off some of the vagueness of past cross-Strait policy,” said one official, while admitting that Lai’s new clarity is likely to complicate relations with China.

DPP politicians argue Taiwan has been left with little choice. “China keeps removing the space for ambiguity,” says Chiu Tai-san, chair of the cabinet-level China policy body under Tsai. “So the more ambiguous we are about our sovereignty, the more ground we will lose.”

It took Lai less than a day as president to start tweaking Taiwan’s cross-Strait language. Beijing will be watching closely how far he might go in the next four years.


Copyright The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.

Lai Ching-te’s language on sovereignty has already strayed from the path taken by his more cautious predecessor

Komt er een oorlog tussen China en “Taiwan”, het zelfverklaarde land, de “opstandige Chinese provincie” ??
23/05/2024

Komt er een oorlog tussen China en “Taiwan”, het zelfverklaarde land, de “opstandige Chinese provincie” ??

Is the world heading for a war in Taiwan? Why the West will make the real difference. DISCLAIMER: Whe...

Historische achtergrond Taiwan
23/05/2024

Historische achtergrond Taiwan

Is Taiwan a country or not? Why does China claim it is part of China? :00 Will China reunite Taiwan?02:18 Wa...

Backgrounder on Taiwan
23/05/2024

Backgrounder on Taiwan

US Speaker of the House Nancy Pelosi, the third most senior member of the US government, has suggested she plans to make an official visit to the island of T...

Separatisme in Taiwan, het leidt steeds meer naar conflict, onder de Taiwanese bevolking, met het vasteland, tussen het ...
23/05/2024

Separatisme in Taiwan, het leidt steeds meer naar conflict, onder de Taiwanese bevolking, met het vasteland, tussen het Westen en Azië.

's next for Taiwan? How come people from both sides of the strait, although having the same root of culture, are quite divided now? What role does...

Prof. Ken Hammond bij Rania Khaled: China en de genocide in Gaza, en de VS in de Zuidchinese Zee. Welke verbanden zijn e...
21/05/2024

Prof. Ken Hammond bij Rania Khaled: China en de genocide in Gaza, en de VS in de Zuidchinese Zee. Welke verbanden zijn er ? En vooral wat is de situatie vandaag na meer dan 220 dagen van genocidaire oorlog tegen Palestina en het (wereldwijde) verzet !

Watch the full interview here: https://www.patreon.com/posts/104434879To discuss the New Cold War in the South China Sea, Rania Khalek was joined by Ken Hamm...

Adres

Brussels

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer China Vandaag nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Video's

Delen


Andere Media-/nieuwsbedrijf in Brussels

Alles Zien