03/12/2021
در حدیث پیامبر صلی الله علیه و سلم آمده است که در روز جمعه وقتی هست که دعاء در آنوقت مستجاب هست، و فرمودند: " فِی الْجُمُعَةِ سَاعَةٌ لَا یُوَافِقُهَا عَبْدٌ مُسْلِمٌ قَائِمٌ یُصَلِّی فَسَأَلَ اللَّهَ خَیْرًا إِلَّا أَعْطَاهُ (متفق علیه)، یعنی: " در روز جمعه وقتی هست که هر مسلمانی که در دعاء کند و از خداوند طلب خیر میکند به او عطا میکند ".
و در تعیین این وقت علماء اختلاف نظر دارند، که ارجحترین اقوال دو قول هست:
1- از وقت نشتستن امام بر روی منبر تا انتهای نماز، بدلیل روایت أَبِی بُرْدَةَ بْنِ أَبِی مُوسَی الْأَشْعَرِیِّ که گفت: عبدالله ابن عمر به من گفت که آیا شنیده ای که پدرت در مورد وقت استجابت دعاء در روز جمعه سخنی بگوید؟ گفت: بلی، شنیدم که میگفت: از پیامبر صلی الله علیه و سلم شنیدم که فرمود: " آن وقتی هست که امام بنشیند تا وقت انتهای نماز " (صحیح مسلم 853)، ولی مقصود این نیست که هنگام خطبه نماز خودش را مشغول دعاء کند، بلکه هنگامی که خطیب دعاء میکند در قلبش آمین میگوید، و همچنین هنگام نماز جمعه در سجود و قبل از تشهد دعاء میکند.
2- بعد از نماز عصر تا اذان مغرب: و این بهترین و راجحترین قول هست، که یکی از دلایل این قول روایتی است که پیامبر صلی الله علیه و سلم میفرماید: " یَوْمُ الْجُمُعَةِ اثْنَتَا عَشْرَةَ سَاعَةً، لَا یُوجَدُ فِیهَا عَبْدٌ مُسْلِمٌ یَسْأَلُ اللَّهَ شَیْئًا إِلَّا آتَاهُ إِیَّاهُ فَالْتَمِسُوهَا آخِرَ سَاعَةٍ بَعْدَ الْعَصْرِ " (روایت ابوداود (1048) و نسائی (1389)، شیخ البانی این روایت را صحیح دانسته است)، در این روایت پیامبر صلی الله علیه و سلم اشاره فرموده است که دعای مستجاب آخر رز جمعه هست، مخصوصا اندکی قبل از اذان مغرب.
بنابراین این دو قول از راجحترین اقوال هست، هر چند قول دوم یعنی آخر روز جمعه صحیحتر هست, ولی برای اینکه از فضیلت آن بی بهره نمانیم، بهتر است هم در نماز جمعه در سجود و قبل از تشهد دعاء کرد، و هم در آخر روز جمعه که قبل از اذان مغرب میباشد.
و اگر شما سر کار باشید و نتوانید دستتان را بلند کنید میتوایند با زبان و یا در قلبتان دعاء کنید، زیرا دست بلند کردن هنگام دعاء سنت و بهتر هست، ولی اگر امکان پذیر نباشد اشکالی نیست که فقط با زبان و یا در قلبتان دعاء کنید.
کاپی